فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1398)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، پاییز 1398)

  • بهای روی جلد: 1ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی ذوالفقاری، قدرت الله طالبنیا*، زهرا پورزمانی صفحات 1-23

    علی رغم وجود مبانی نظری قوی پیرامون مدیریت سود، چگونگی تاثیر استفاده از اقلام تعهدی اختیاری بر تصمیمات مالی شرکت ها به درستی تبیین نشده است. شرکت هایی که با محدودیت مالی مواجه هستند می توانند با استفاده از اقلام تعهدی اختیاری با علامت دهی مثبت به بازار الزامات قراردادهای بدهی را تا اندازه ای تعدیل کنند و هزینه بدهی خود را کاهش دهند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین مدیریت سود فرصت طلبانه و کارا با محدودیت های مالی است. برای دستیابی به هدف پژوهش، 94 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1395 برای نمونه آماری انتخاب شدند. همچنین برای اندازه گیری متغیر مدیریت سود و انواع آن از رگرسیون غلتان و داده های سری زمانی استفاده شد. برای آزمون فرضیه اول از رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های ترکیبی و برای آزمون فرضیات دوم و سوم از رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های مقطعی استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که بین محدودیت مالی و مدیریت سود رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین با تفکیک مدیریت سود به دو نوع مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه، مشخص گردید که محدودیت مالی با مدیریت سود کارا رابطه معنی داری ندارد ولی با مدیریت سود فرصت طلبانه رابطه مثبت و معنی داری دارد؛ بنابراین در بازار سرمایه ایران ، مدیران حتی هنگام مواجه شدن با محدودیت مالی هم مدیریت سود را به صورت فرصت طلبانه و در راستای منافع شخصی خود انجام می دهند.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود فرصت طلبانه، مدیریت سود کارا، محدودیت مالی
  • یحیی حساس یگانه، مسعود حسنی القار* صفحات 25-54
    ویژگی های شخصیتی مدیران می تواند بر تصمیمات سرمایه گذاری شرکت تاثیر گذارد. یکی از مهمترین ویژگی های شخصیتی مدیران، بیش اطمینانی است که بر ریسک پذیری تاثیر دارد. بیش اطمینانی یا اعتماد بیش از حد به خود می تواند به عنوان یک اعتقاد بی اساس در مورد توانایی های شناختی، قضاوت ها و استدلال شهودی فرد تعریف شود. مدیران بیش اطمینان دقت اطلاعات خود و به تبع آن سودها و جریان های نقدی آتی واحد تجاری خود را بیش از حد تخمین می زنند و ممکن است اقدام به سرمایه گذاری در طرح هایی نمایند که فاقد جریان نقدی مورد نیاز برای کسب بازده مورد انتظار سهامداران باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر رابطه بین بیش اطمینانی مدیریت و کارایی سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری پژوهش را 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1394 تشکیل می دهد. در این پژوهش، برای اندازه گیری بیش اطمینانی مدیریت از سنجه مبتنی بر سوگیری مدیران در پیش بینی سود استفاده شده است. کیفیت گزارشگری مالی مورد نظر در این پژوهش نیز برای هر شرکت - سال با استفاده از داده های حسابداری برای یک دوره پنج ساله و با به کارگیری رگرسیون غلتان اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش نشان می دهد بیش اطمینانی مدیریت منجر به کاهش کارایی سرمایه گذاری می گردد. همچنین، نتایج آزمون فرضیه دوم پژوهش نشان می دهد کیفیت گزارشگری مالی رابطه بین بیش اطمینانی مدیریت و کارایی سرمایه گذاری را تضعیف می کند. بر اساس بررسی های بیشتر، رابطه اندازه شرکت، رشد فروش و نسبت وجوه نقد عملیاتی با کارایی سرمایه گذاری، معنادار است
    کلیدواژگان: بیش اطمینانی مدیریت، کارایی سرمایه گذاری، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت اقلام تعهدی و جریان نقد عملیاتی
  • محمدرضا مهربان پور*، محمد مهدی دانا، محمد بنافی صفحات 55-75
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی نقش تعدیل کنندگی تخصص حسابرس بر رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و کارایی سرمایه گذاری انجام شده است. به طور مشخص پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این مساله است که آیا تخصص حسابرس منجر به کاهش اثرگذاری معاملات با اشخاص وابسته بر کارایی سرمایه گذاری می شود؟ انتظار می رود نتایج پژوهش به درک عوامل تعدیل کننده رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و کارایی سرمایه گذاری کمک نماید. بر این اساس دو فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 65 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1388 تا 1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین معاملات با اشخاص وابسته و کارایی سرمایه گذاری رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به عبارتی، مدیران شرکت هایی که با هزینه نمایندگی قابل ملاحظه ای مواجه هستند، از طریق معاملات با اشخاص وابسته فرصت طلبانه عمل کرده، که این منجر به عدم کارایی سرمایه گذاری می شود. همچنین، یافته های پژوهش نشان داد که تخصص حسابرس در صنعت باعث تعدیل رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و کارایی سرمایه گذاری می شوند. در واقع، رابطه منفی بین معاملات با اشخاص وابسته وکارایی سرمایه گذاری در شرکت هایی که به وسیله حسابرسان متخصص صنعت حسابرسی می شوند نسبت به سایر شرکت ها، ضعیف تر است.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، کارایی سرمایه گذاری، تخصص حسابرس در صنعت
  • نازنین بشیری منش، جواد اورادی* صفحات 77-99
    دیدگاه مالی رفتاری نشان از تاثیر رفتار احساسی سرمایه گذران بر تعیین قیمت سهام دارد. انتظار می رود مدیران با آگاهی از تاثیرگذاری مالی رفتاری بر قیمت سهام در تصمیم خود برای مدیریت سود دقت عمل بیشتری داشته باشند. در این پژوهش با نمونه ای متشکل از 475 مشاهده (شرکت_سال) در دوره زمانی 5 ساله (1390 تا 1394) به بررسی رابطه بین رفتار احساسی سرمایه گذاران و مدیریت سود حسابداری پرداخته شد. در این راستا برای اندازه گیری رفتار احساسی سرمایه گذاران و مدیریت سود حسابداری به ترتیب از مدل پیشنهادی شمس الدینی (1394) و مدل کازنیک (1991) استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین متغیرهای اثر مومنتوم و صرف ارزش از دیدگاه نسبت قیمت به سود هر سهم با مدیریت سود حسابداری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه می توان گفت که نگرش های کوتاه مدت سرمایه گذاران بر میزان دستکاری اقلام تعهدی اختیاری تاثیرگذار می باشد. همچنین یافته ها نشان داد، بین رفتار احساسی سرمایه گذران و مدیریت سود واقعی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رفتار احساسی سرمایه گذاران، مدیریت سود حسابداری، مالیه رفتاری
  • محمدرضا نیک بخت، مریم قدس حسن آباد* صفحات 101-121
    پیشگیری و مبارزه با سوداگری، تقلب و سوء استفاده های مالی یکی از اصول استقرار نظام اقتصاد مقاومتی شناخته می شود. حسابرسی داخلی ساز و کاری است که از طریق اطمینان بخشی نسبت به اثربخش بودن کنترل های داخلی می تواند نقش با اهمیتی در ایجاد بستری مناسب برای پیشگیری از تقلب و سوء استفاده های مالی ایفا کند. چنین ساز و کاری خود باید بطور موثر عمل کند تا بتواند به خوبی از عهده این نقش برآید. براساس استانداردهای حسابرسی داخلی ارزیابی عملکرد زیرساختی است که به مدیر حسابرسی داخلی در بهبود و کیفیت عملکرد کمک می کند. پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد کلاسیک نظریه بنیانی به استخراج مدل ذهنی مدیران حسابرسی داخلی از ارزیابی عملکرد حسابرسی داخلی در ایران می پردازد. این مدل نشان می دهد مهم ترین مفهوم در ذهن مدیران حسابرسی داخلی مشروعیت است که برای اولین بار در پژوهش های مربوط به ارزیابی عملکرد حسابرسی داخلی با استفاده از روش نظریه بنیانی از دل مصاحبه هایی که محقق با مدیران حسابرسی داخلی داشته، ظاهر شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، حسابرسی داخلی، مشروعیت
  • محمد نصیری*، ایوب یغمائی علیشاه صفحات 123-142
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تجدید ارائه صورت های مالی بر سیاست نگهداشت وجه نقد است. شرکت ها معمولا مبالغ قابل توجهی از وجه نقد را در ترازنامه خود به دلیل نقص های بازار سرمایه همچون عدم تقارن اطلاعاتی، مشکلات نمایندگی، هزینه های دادوستد و هزینه های تامین مالی خارجی، نگهداری می کنند. از طرفی، تجدید ارائه صورت های مالی می تواند بر سطح نگهداشت وجه نقد و ارزش بازار آن اثرگذار باشد. این پژوهش از نوع علی، پس رویدادی و کاربردی است. جهت انجام این پژوهش، نمونه آماری شامل 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388 تا 1395 انتخاب گردید. براساس تجزیه وتحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، یافته های پژوهش نشان داد که مطابق با تئوری تقویت کنترل سهامداران، تجدید ارائه صورت های مالی منجر به کاهش سطح نگهداشت وجه نقد می شود. همچنین در راستای تئوری نمایندگی، تجدید ارائه صورت های مالی منجر به کاهش ارزش بازار نگهداشت وجه نقد از دیدگاه سرمایه گذاران خواهد شد. به عبارتی دیگر، تجدید ارائه صورت های مالی توسط سرمایه گذاران به عنوان سیگنالی منفی تعبیر می شود.
    کلیدواژگان: ارزش بازار نگهداشت وجه نقد، تجدید ارائه صورت های مالی، نتئوری نمایندگی، تئوری تقویت کنترل سهامداران
  • فرزانه یوسفی اصل، الهام حمیدی، سیدجواد میرعباسی* صفحات 143-169
    هدف این پژوهش بررسی نقش اقلام تعهدی در پیش بینی جریان های نقدی، سود و ارزش گذاری شرکت بر مبنای مدل بارث، کلینچ و ایسرائیلی (2016) می باشد و در حقیقت محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی را در این سه مهم ارزیابی می کند. این مدل، توسعه یافته مدل دچو و دیچاو (2002) است و نشان می دهد؛ تفکیک اقلام تعهدی بر مبنای نقش آن ها در تطبیق جریان های نقدی با عوامل اقتصادی ایجادکننده این جریان های نقدی موجب افزایش توان تشریحی مدل های پیش بینی و ارزش گذاری می-شود. برای این منظور داده های مربوط به 179 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1386 تا 1395 جمع آوری و مورد پردازش قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ تفکیک اقلام تعهدی بر مبنای نقش آن ها در تطبیق جریان های نقدی و عوامل اقتصادی، قدرت تشریح کنندگی مدل های پیش بینی سود، جریان نقدی و ارزش گذاری را افزایش می دهد و همچنین نتایج تحلیل مدل ها نشان می دهد که هر رقم حسابداری در پیش بینی سود، جریان نقدی و ارزش گذاری دارای محتوای اطلاعاتی متفاوتی است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، جریان های نقدی، ارزش گذاری حقوق صاحبان سهام، مدل ارزش گذاری و پیش بینی جریان های نقدی
  • محمد وحدانی*، الهام علی اکبری صفحات 171-197
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر دانش مالی اعضای هیئت مدیره بر مدیریت واقعی سود در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. از این رو تعداد 150شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1389تا 1394، به منظور بررسی این موضوع مورد آزمون قرار گرفته اند. در این پژوهش از معیار های مدیریت واقعی سود شامل جریان غیرعادی وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی، هزینه غیرعادی اختیاری، و هزینه غیرعادی تولید استفاده شده است. برای اندازه گیری دانش مالی اعضای هیئت مدیره از نوع مدرک تحصیلی بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بین هزینه های غیرعادی تولید با مدرک مالی و حسابداری اعضای هیئت مدیره و هچنین هزینه های غیرعادی اختیاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همین طور بین جریان غیرعادی وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی و مدرک مالی و حسابداری اعضای هیئت مدیره رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانش مالی اعضای هیئت مدیره، مدیریت واقعی سود، جریان های غیرعادی وجوه نقد، هزینه های غیرعادی تولید، هزینه های غیرعادی اختیاری
  • پریسا پازوکی، رویا دارابی* صفحات 199-219
    شناخت رفتار هزینه، یکی از مباحث مهم حسابداری بهای تمام شده و حسابداری مدیریت است. در مدل های سنتی رفتار هزینه ها، هزینه های متغیر متناسب با تغییرات حجم فعالیت افزایش یا کاهش می یابند و جهت تغییرات در حجم فعالیت تاثیری روی بزرگی تغییرات در هزینه ها ندارد. به این معنا که تغییرات در سطح فعالیت به یک میزان معین، هزینه ها نیز به مقدار معینی افزایش یا کاهش می یابند در این پژوهش با استفاده از اطلاعات 150 شرکت بین سال های 1390 الی 1395 و روش تحلیل ساختار به تحلیل چسبندگی هزینه ها در بازار سرمایه ایران پرداخته است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی- همبستگی و به لحاظ نوع مطالعه، میدانی- کتابخانه ای با استفاده از اطلاعات تاریخی به صورت پس رویدادی (یعنی استفاده از اطلاعات گذشته) است. نتایج پژوهش نشان داد، بین ویژگی های حاکمیت شرکتی و میزان چسبندگی هزینه و بین میزان چسبندگی هزینه و محافظه کاری آتی شرکت رابطه معناداری وجود دارد اما بین ویژگی های مدیریت سود و کیفیت سود با چسبندگی هزینه ها رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، ویژگی های حاکمیت شرکتی، محافظه کاری، رویکرد معادلات ساختاری
  • علی ثقفی، مجتبی عالی فامیان* صفحات 221-244

    در این پژوهش، افزون بر بررسی تاثیر توانایی مدیران بر حق الزحمه حسابرسی، تاثیر درماندگی مالی بر اثر توانایی مدیران بر حق الزحمه حسابرسی نیز بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نظر گرفته شده است. برای اجرای پژوهش، اطلاعات 82 شرکت به عنوان نمونه آماری بررسی شد. با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی، به تجزیه وتحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها پرداخته شد. البته به منظور اندازه گیری توانایی مدیران،از مدل دمریجان و همکاران (2012) استفاده شده است که از تحلیل پوششی داده ها (DEA) بدست می آید و همچنین برای اندازه گیری درماندگی مالی شرکت از مدل ایرانیزه شده آلتمن که توسط رودپشتی و همکاران (1388) ارائه شده استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد توانایی مدیران تاثیر منفی و معناداری بر حق الزحمه حسابرسی می گذارد و همچنین برخلاف انتظار، درماندگی مالی شرکت به عنوان متغیر تعدیل کننده، رابطه بین حق الزحمه حسابرسی و توانایی مدیران را تعدیل نمی کند..

    کلیدواژگان: توانایی مدیران، درماندگی مالی، حق الزحمه حسابرسی، تحلیل پوششی
  • حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی، علی استادهاشمی، رضا طهماسبی زاده صفحات 245-275
    با تغییر قوانین و پشت سرگذاشتن بحران های مالی طی سال های اخیر، سهامداران و سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیمات بهتر، نیاز مند گسترده تر شدن ابعاد و کیفیت اطلاعات قابل اتکاتر هستند. یکی از این منابع مهم در بازارهای سرمایه، وجود و تصمیم های مدیران به عنوان سکان داران شرکت ها هستند، که عملکرد آنها در تصمیم گیریشان می تواند تا حدی به تصمیم گیری سرمایه گذاران کمک نماید. بر پایه این استدال، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ثبات مدیریتی بر مدیریت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. فرضیه های تحقیق نیز با استفاده از نمونه ای متشکل از 98 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1395 و با بهره گیری از الگوی رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرارگرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ثبات مدیریتی با مدیریت سود تعهدی و مدیریت سود واقعی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط منفی و معناداری دارد. همچنین مشخص گردید، ثبات مدیریتی ارتباط انگیزه های فرصت طلبانه مدیریت سود با ارزش شرکت را در جهت منفی تقویت می نماید. به بیان دیگر، ثبات مدیریتی باعث می شود مدیران بجای دستکاری در سود و پیگیری اهداف کوتاه مدت، از طریق سرمایه گذاری در طرح ها و پروژه های سودآور، به دنبال اهداف بلند مدت تر بروند و از این طریق باعث افزایش ارزش شرکت گردند.
    کلیدواژگان: ثبات مدیریتی، مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی، ارزش شرکت
  • زهرا شمس*، مهناز ملانظری صفحات 277-300
    تقلب همواره موجب نگرانی مدیران و ذینفعان شرکت هاست. تشخیص به موقع عوامل ریسک تقلب یا نقص های کنترل داخلی، در پیشگیری و کشف تقلب موثر است. تشخیص کافی و مناسب بودن کنترل های داخلی یک قضاوت و گزارش نقص ها بر اساس ریسک، یک تصمیم گیری است. بنابراین بررسی عوامل موثر بر این فرآیند، هدف اصلی این پژوهش می باشد. پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی اکتشافی می باشد که داده های جمع آوری شده از 342پرسشنامه را به وسیله معادلات ساختاری مدل بندی می نماید. نتایج بیان می دارد سازگاری، وجدان، برون گرایی و گشودگی به تجربه رابطه معناداری با یادگیری هدف گرا دارند اما میان گشودگی به تجربه و عملکرد هدف گرا رابطه معناداری یافت نشد. گرایش هدف گرا اثر معناداری بر دانش داشته اما میان عملکرد هدف گرا و تجربه رابطه معناداری یافت نشد. همچنین دانش و تجربه اثر معناداری بر شناسایی عوامل ریسک دارند که منجر به تشخیص امکان رخداد تقلب می شود. نهایتا نتایج حاصل از مدل آزمون شده نشان می دهد که تصمیم افراد برای گزارش موارد مستعد تقلب تحت تاثیر رابطه معنادار با تشخیص امکان رخداد تقلب، اخلاق و انگیزش می باشد.
    کلیدواژگان: تشخیص و گزارش تقلب، گرایشات هدف گرا، گرایش اخلاقی، ویژگی های شخصیتی، دانش و تجربه
  • رسول برادران حسن زاده، عیسی ابیضی*، رامین نامور صفحات 301-325
    مداخله دولت و حضور اشخاص سیاسی در هیات مدیره، می تواند تصمیم گیری شرکت و مسیر کسب و کار را متاثر سازد. بازار سهام باید کارایی اطلاعاتی را نمایان کند، بنابراین بایستی هر گونه ارزش ارتباطات سیاسی را در صورت وجود، بازتاب دهد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارتباطات سیاسی بر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت با تاکید بر میزان رقابت در بازار محصول می باشد. در این راستا، تعداد 60 شرکت برای دوره زمانی 1395-1390 انتخاب شده است. برای اندازه گیری مسئولیت پذیری اجتماعی از رتبه بندی موسسه پژوهشی کیندر، لیدنبرگ و دومینی استفاده شده است. هم چنین، فرضیه های پژوهش با استفاده از الگوی داده های ترکیبی آزمون شده است. نتایج نشان داد که افزایش ارتباطات سیاسی موجب افزایش تعهدات اجتماعی می شود و مدیران تمایل بیشتری به پاسخگویی دارند. همچنین شرکت ها با توجه به رقابت بازار محصول به دو گروه تقسیم شدند و نتایج نشان داد که تاثیر ارتباطات سیاسی بر مسئولیت پذیری اجتماعی برای شرکت هایی که محصولات آن ها در بازارهای رقابتی تر به فروش می رسد، مثبت است در حالی که چنین تاثیری برای شرکت های با رقابت بازار محصول پایین برقرار نیست. رقابت بیشتر عاملی موثر در افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی است.
    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، مسئولیت پذیری اجتماعی، رقابت بازار محصول
  • مهدیه طاهری*، مجید عظیمی یانچشمه صفحات 327-351
    مدیریت سود به مداخله عمومی مدیریت در فرآیند تعیین سود که غالبا در راستای اهداف دلخواه مدیریت هست، اطلاق می گردد. در کتاب شناسی حسابداری، متداول ترین روش ها برای مدیریت کردن سود، مدیریت سود بر پایه اقلام تعهدی و مدیریت سود بر پایه فعالیت های واقعی است. پژوهش حاضر، به بررسی چگونگی اثرگذاری پراکندگی جغرافیایی یک شرکت بر گزینش های مدیریت سود از میان مدیریت سود بر پایه فعالیت های واقعی و مدیریت سود بر پایه اقلام تعهدی دنبال شده است. این پژوهش، ازلحاظ هدف، بنیادی تجربی و از لحاظ ماهیت، همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1386 تا پایان 1394 است. برای جمع آوری اطلاعات و داده های مالی 105 شرکت از صنایع مختلف، از روش نمونه گیری حذف سامانمند، کتابخانه ای و اسناد کاوی استفاده می شود. در راستای هدف پژوهش، دو فرضیه تدوین شد و با استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره و روش تی استیودنت، به آزمون هریک از فرضیه های پژوهش پرداخته شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، شرکت هایی که از نگاه جغرافیایی پراکنده اند در هم سنجی با شرکت های دیگر، سطح پایین تری از مدیریت سود بر پایه اقلام تعهدی و هم چنین مدیریت سود بر پایه فعالیت های واقعی را دارند.
    کلیدواژگان: سود، مدیریت سود، مدیریت سود بر پایه اقلام تعهدی، مدیریت سود بر پایه فعالیت های واقعی، پراکندگی جغرافیایی شرکت ها
  • محمدعلی ساری*، حسین اعتمادی صفحات 353-375

    این پژوهش، با استفاده از اطلاعات 114 شرکت طی سال های 1387 تا 1394 با الگوسازی مفهومی و مدل سازی آماری اندازه گیری ریسک مالیاتی براساس مولفه عدم اطمینان، به بررسی تاثیر اجتناب مالیاتی بر ریسک مالیاتی در شرکت ها می پردازد. اجتناب مالیاتی از طریق نرخ موثر مالیات اندازه گیری شده و ریسک مالیاتی نیز به صورت بی ثباتی وضعیت مالیاتی در طول زمان تعریف و با مدل EGARCH اندازه گیری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه منفی معناداری بین نرخ موثر مالیاتی و بی ثباتی وضعیت مالیاتی وجود دارد؛ به این معنی که شرکت های با نرخ موثر مالیات کمتر، وضعیت مالیاتی بی ثباتی در طول زمان دارند. از طرفی، بررسی رابطه اجتناب مالیاتی با اختلاف مالیاتی شرکت ها نیز بیانگر افزایش اختلاف مالیاتی با کاهش نرخ موثر مالیاتی می باشد. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که یکی از پیامدهای اجتناب مالیاتی شرکت ها، افزایش ریسک مالیاتی آن ها است. یافته های این پژوهش، شواهد جدیدی در مورد پیامدهای اجتناب مالیاتی شرکت ها را فراهم می نماید. این یافته ها برای ارزیابی ریسک مالیاتی شرکت ها براساس نرخ موثر مالیاتی آن ها قابل استفاده می باشد. براساس یافته های پژوهش، به سرمایه گذاران و مدیران شرکت ها پیشنهاد می شود به پیامدهای کاهش مالیات شرکت ها توجه نمایند.

    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی، طرح ریزی مالیات، فرار مالیاتی، عدم اطمینان، نرخ موثر مالیات
|
  • Mehdi Zolfaghari, Ghodrat Allah Talebnia *, Zahra Pourzamani Pages 1-23

    Despite all strong literature reviews about earnings management, there is no correct explanation of the accruals utilization effect on a firm's financial decisions. Firms with financial constraints can adjust debt contract requirements and decrease the cost of their debts using discretionary accruals with positive signal to the market. This study is aimed to examine the relation of effective opportunistic earnings management to financial constraints. The sample consists of 94 firms listed in Tehran stock exchange over the period from 2001 to 2016. To measure the earnings management variable, the rolling linear regression and time series data are used. The multivariate regression using panel data is used to examine the first hypothesis and the multivariate regression using cross-sectional data is used to examine the second and third hypotheses. The results show that there is a positive significant relation between financial constraints and earnings management. Also examining two kinds of earnings management, as opportunistic and effective, indicates that there is no significant relation between financial constraints and effective earnings management, but there is a positive significant relation between financial constraints and opportunistic earnings management. Therefore, in Iranian capital market, managers use opportunistic earnings management even in financial constraints occasions in the line of their personal benefit.

    Keywords: Discretionary accruals, Opportunistic earnings management, Effective earnings management, financial constraints
  • Yahya Hassas Yeganeh, Masoud Hasani * Pages 25-54
    Managers’ personality traits can affect investment decisions of a firm. One of the most important personality traits of managers, which affects risk taking is overconfidence. Overconfidence can be defined as an idle belief  in oneself cognitive abilities, judgments and intuitive reasoning. Overconfident managers overestimate their information accuracy and consiquently, their enterprise future earnings and cash flows. Also they may invest in projects with no cash flow required to achieve shareholders' expected return.  This study is aimed to investigate effects of Financial Reporting Quality on the relation between Managerial Overconfidence and Investment Efficiency in Firms Listed in Tehran Stock Exchange. The sample consists of 112 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years from 2007 to 2015. This study uses a manager's bias as a criterion in order to measure managerial overconfidence. Financial reporting quality in this study for each firm-year is measured using accounting data of a five year period and rolling regression.The results of testing first hypothesis suggest that managerial overconfidence leads to a reduction of investment efficiency.The results of testing second hypothesis indicates that Financial Reporting Quality weakens the relation between Managerial Overconfidence and Investment Efficiency. According to further investigations, firm size, sales growth and operating cash flow ratio have a significant relation with investment efficiency.
    Keywords: Managerial Overconfidence, Investment Efficiency, financial reporting quality, accruals quality, cash flows from operations
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Mohammad Mehdi Dana, Mohammad Banafi Pages 55-75
    This research is aimed to investigate the moderating effect of auditor expertise on the relation between related party transactions and investment efficiency. In other words, the study seeks to answer the question “whether auditor expertise will decrease the effect of related party transactions on investment efficiency. It is expected that the results help to understand factors moderating the relation between related party transactions and investment efficiency. Hence, two hypotheses are developed and data from 65 firms listed in Tehran Stock Exchange for the period from 2009 to 2015 are analyzed. The results show that there is a significant negative relation between related party transactions and investment efficiency. In other word, managers incurring considerable agency costs, opportunistically use related party transactions which lead to inefficient investment. Also, the findings indicate that auditor industry expertise moderates the relation between related party transactions and investment efficiency. In fact, the negative relation between related party transactions and investment efficiency is weaker in firms audited by auditors with industry expertise as compared to other firms.
    Keywords: Related party transactions, Investment Efficiency, Auditor expertise
  • Nazanin Bashirimanesh, Javad Oradi * Pages 77-99
    Behavioral finance perspectives state that investor sentiment affects stock price. Managers being aware of behavioral finance effects on stock price are expected to be more careful in their decision for earnings management. The sample consists of 475 observation (firm- year) in the period from 2010 to 2015 and the aim is to examine the relation between investor sentiment and accounting earnings management. To measure the investor sentiment and accounting earnings management, Shamsoddini (2015) and kaznic (1991) models are used respectively. The results show a significant positive relation of the momentum effect and value premium (price/earnings) variables to accounting earnings management. As a result, investors' short-term attitudes affect the extent of accruals manipulation. However, there is no significant relation between the investor sentiment and real earnings management.
    Keywords: Investor Sentiment, Accounting Earnings Management, Behavioral Finance
  • Mohammadreza Nikbakht, Maryam Ghods Hasan Abad * Pages 101-121
    Preventing from and fighting against speculation, fraud and financial mismanagement are as bases of a resistance economy system. Internal audit is a mechanism that can play an important role in paving the way for preventing fraud and financial mismanagement, through ensuring the internal controls effectiveness. Such a mechanism itself must work effectively to handle this role. According to internal auditing standards, infrastructure performance assessment helps internal auditing management to improve the performance quality. This study adopts a classic basic theory approach to extract the model of internal audit executives' view from performance assessment of internal audit in Islamic Republic of Iran. The model shows that legitimacy is the main concern of internal audit managers, which is extracted from interview data using classic basic theory method. It is the first time that this concept presented in the field of assessing internal audit performance studies.
    Keywords: performance assessment, Internal Audit, legitimacy
  • Mohammad Nasiri *, Aiuob Yaghmaei Alishah Pages 123-142
    This research is aimed to investigate the effect of accounting restatements on cash holding policy. Firms often hold significant amounts of cash in their balance sheets due to capital market defects such as information asymmetry, agency problems, transaction costs, and external financing costs. On the other hand, accounting restatements can affect the level of cash holdings and its market value. This research is a causal, post-event and applied one. The sample consists of 155 firms listed in the Tehran Stock Exchange during the period from 2009 to 2016. Findings based on the multivariate linear regression analysis show that, according to the strengthened control theory, accounting restatements lead to a decrease in cash holdings. Also, in line with the agency theory, restatements of financial statements will lead to a decrease in the market value of cash holdings from investors' perspective. In other words, investors interpret the accounting restatements as a negative signal.
    Keywords: Market value of cash holdings, accounting restatements of financial statements, agency theory, strengthened control theory
  • Farzaneh Yusefi Asl, Elham Hamidi, Seyedjavad Mirabbasi * Pages 143-169
    The aim of this study is to investigate the impact of board of directors’ financial literacy on real earnings management. The sample consists of 150 firms listed in Tehran Stock Exchange during a period from 2010 to 2016. Data is analyzed using panel data method and Eviews. This research uses real earnings management criteria including abnormal operational cash flows, abnormal discretionary costs and abnormal production costs. The financial literacy of the board members are measured using the educational degree. The results show that there is a positive and significant relation between financial literacy of the board members and the abnormal production costs as well as the abnormal discretionary costs. However, there is a negative and significant relation between the abnormal cash flows and financial literacy of the board members.
    Keywords: board of directors’ financial literacy, Real Earnings Management, abnormal cash flows, Abnormal Production Costs, abnormal discretionary costs
  • Mohammad Vahdani *, Elham Aliakbari Pages 171-197
    The aim of this study is to investigate the impact of board of directors’ financial literacy on real earnings management. The sample consists of 150 firms listed in Tehran Stock Exchange during a period from 2010 to 2016. Data is analyzed using panel data method and Eviews. This research uses real earnings management criteria including abnormal operational cash flows, abnormal discretionary costs and abnormal production costs. The financial literacy of the board members are measured using the educational degree. The results show that there is a positive and significant relation between financial literacy of the board members and the abnormal production costs as well as the abnormal discretionary costs. However, there is a negative and significant relation between the abnormal cash flows and financial literacy of the board members.
    Keywords: board of directors’ financial literacy, Real Earnings Management, abnormal cash flows, Abnormal Production Costs, abnormal discretionary costs
  • Parisa Pazouki, Roya Darabi * Pages 199-219
    Understanding cost behavior is one of the important issues of cost accounting and management accounting. In traditional cost behavior models, variable costs are increased or decreased in proportion to changes in volume of activity, and changes in volume of activity do not have a significant effect on cost changes. In the sense that changes in the level of activity to a certain extent, costs also increase or decrease to a certain extent. In this research, using 150 of information between 2011 and 2016 and structural analysis method, this research is applied in terms of descriptive correlational research and, in terms of study type desk - Field research, using historic information we analyze the cost of adhesion in the capital market of Iran. The results of this study show that between the characteristics of the management system and the cost of adhesion and between the cost of stickiness and future conservatism of the company there is a significant relationship, but there is no significant relationship between earnings management and earnings quality with cost stickiness.
    Keywords: Cost Sticking, Corporate Governance, conservatism, Structural Equation Approach, Iranian Capital Market
  • Ali Saghafi, Mojtaba Alifamian * Pages 221-244

    This study examines the relation between managerial ability and audit fee as well as the effects of financial distress on the relation. To test the hypotheses, this study uses multivariate regression method and the statistical "panel data" technique. To measure the managerial ability and financial distress, this study uses DEA methods according to Demerjian et al. (2012) and Altamn model modified by Roodposhti et al (2010) , respectively. The sample consists of 82 firms listed in Tehran Stock Exchange over the period from 210 to 2016. Findings show that there is a significant negative relation between the managerial ability and audit fees and also, this relation is not moderated with financial distress

    Keywords: managerial ability, Financial Distress, audit fee
  • Hasan Valiyan *, Mohammadreza Abdoli, Ali Ostadhashemi, Reza Tahmasebi Pages 245-275
    Considering the amended rules and financial crises in recent years, shareholders and investors need higher scale and quality of reliable information to make better decisions. One of the most important information sources in capital markets is managers and their decisions, that means managers' performance and decision making can help investors to make better decisions. This research examines the effect of Managerial entrenchment on earnings management of firms listed in Tehran Stock Exchange. The sample consists of 98 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2007 to 2016 and the hypotheses are tested using a multivariate regression model. Findings show that there is a significant negative relation between managerial entrenchment and accruals earnings management as well as real earnings management. It was also found that, managerial entrenchment has reverse effects on the relation between opportunistic incentives of earnings management and the firm value. In other words, managerial entrenchment leads managers to pursue long-term goals through investment in profitable projects and plans resulting in value growth, rather than short-term goals through earnings manipulation
    Keywords: Managerial Entrenchment, Accruals Earnings Management, Real Earnings Management, Firm value
  • Zahra Shams *, Mahnaz Molanazari Pages 277-300
    Fraud is always a major concern for firm managers and stakeholders. Timely diagnosis of fraud risk factors or internal control deficiencies is effective in preventing and detecting frauds. Determining the adequacy of internal controls is a judgment, and reporting the defects based on their risk is a decision. This research is an applied and exploratory research that collects and models data from 342questionnaires on the factors affecting the judgments and decision-making process in misappropriation of assets, by structural equation modeling (SEM) , and uses Smart PLS software to test of model. The results show that personality factors such as consistency, conscience, extroversion and openness to experience have a significant relation with goal oriented learning, but, there is no significant relation between openness to experience and goal oriented performance. Goal orientation has a significant effect on knowledge, but there is no significant relation between goals oriented performance and experience. Also, knowledge and experience have a significant effect on identification of risk factors, which leads to detection of the fraud possibility. Finally, the results of the tested model indicate that the people's decision to report susceptible fraud has a significant relation with the detection of the fraud possibility, morality and motivation.
    Keywords: Detection, Reporting of Fraud, Goal Orientation, Ethical Orientation, Personality Traits, Knowledge, Experience
  • Rasoul Baradaran Hassanzadeh, Eisa Abyazi *, Ramin Namvar Pages 301-325
    Government and politicians intervention in boards of directors' decision making may affect firms' business trajectory. A stock market should display informational efficiency and, therefore, should appropriately reflect the value of political connections, if any. This study is aimed to investigate the effect of political connections on corporate social responsibility, focusing on product market competition. The sample consists of 60 firms for the period from 2011 to 2016.. In order to measure social responsibility, Kinder, Lydenberg, & Domini Research Institution ranking is used. Also, research hypotheses are tested using a panel data model. The results show that any increases in political connection increases social commitment and accountability of managers. Firms are also divided into two groups according to the product market competition, and the results show that political connection has a positive impact on social responsibility in firms with high product market competition, however this is not so for firms with low market competition. Increasing competition is effective in increase of social responsibility.
    Keywords: Political Connection, Social responsibility, Product Market Competition
  • Mahdieh Taheri *, Majid Azimi Yancheshmeh Pages 327-351
    Earning managements means general intervention of management in the process of determining earnings, which is often in line with desired objectives of the management. In the accounting literature, the most common methods for earnings management are accrual-based earnings management and real activities earnings management. This study examines the effectiveness of a firm's geographic dispersion on choosing between the two kinds of earning management, as the real activities earnings management and the accrual-based earnings management, to be followed. This research is an empirical fundamental in terms of objective and a correlation in terms of nature. The statistical population consists of firms listed in Tehran Stock Exchange in the period from 1386 to 1394. The sample consists of 105 firms from different industries and the sampling method is systematic elimination, libraries and documentation. This study has two hypotheses which are tested using multivariate regression and T-test models. The results show that geographically dispersed firms have a lower level of accrual-based earnings management as well as real activities earnings management, as compared to the other firms.
    Keywords: earning, earnings management, accrual-based earnings management, real activities earnings management, geographical dispersed firms
  • Mohammadali Sari *, Hossein Etemadi Pages 353-375

    This study investigates the effects of tax avoidance on tax risk using a conceptual and statistical modeling of tax risk measuring, based on uncertainty indicator. The sample consists of 114 firms in the period from 2009 to 2016. Tax avoidance is measured by the effective tax rate (ETR). Also tax risk is measured using the EGARCH model and defined as the instability of tax status over time. The research findings show that there is a significant negative relation between effective tax rate and instability of the tax status, which means that firms with lower effective tax rate have instability of tax status over time. On the other hand, findings indicate an increase in tax difference in event of effective tax rate decreases. According to findings, one of the consequences of tax avoidance is increases of tax risk. The findings provide new evidence about the consequences of corporate tax avoidance. These findings can be used to assess the tax risk of firms based on their effective tax rate. Also the findings suggest investors and managements to consider the consequences of corporate tax decreases.

    Keywords: Tax compliance, Tax planning, Tax fraud, Unreliability, Effective tax rate (ETR)