فهرست مطالب

نشریه رهیافت فرهنگ دینی
پیاپی 5 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد برفر*، محمدرضا زاهدی صفحات 11-35
    تعزیه، از جمله نمایش‎های آیینی است که به طور عمیقی با باورهای شیعی و عشق به خاندان عصمت و طهارت پیوند یافته است. تعزیه در اصل برای بزرگداشت قیام و شهادت امام حسین (ع) برگزار می‎شد اما به تدریج زندگی و شهادت دیگر بزرگان تشیع نیز موضوع تعزیه‎های پرشور قرار گرفته است. خاستگاه تعزیه را در آیین‎هایی چون «سوگ زریر»، « سوگ سیاوش»، «مصائب میترا» می‎توان یافت. اگر چه شکوفایی هنر تعزیه در دوره صفویه اتفاق افتاد، اما ظاهرا کهن ترین تعزیه نامه‎ی موجود، در عصر کریم خان زند تدوین شد و در دوره قاجار، رشد کیفی یافت. زندگی و شهادت حضرت احمد بن موسی، شاه‎چراغ (ع) به دلیل بار دراماتیک آن، منبع آفرینش چند نسخه تعزیه بوده است. در این تعزیه نامه‎ها، حضرت احمدبن موسی (ع) و برادرانش برای دیدار با برادر خود، حضرت امام رضا(ع)، از مدینه عازم طوس می شوند. اما در شیراز، با ممانعت قتلغ خان، حاکم دست نشانده‎ی مامون، روبرو می شوند و طی دفاعی مردانه به شهادت می‎رسند. این تعزیه نامه‎ها در عین حال که دارای پیرنگ روایی ساده و سرراستی هستند، از منحنی دراماتیک برخوردارند و با وجود فقر زبانی این متون و سست بودن از لحاظ شعری و نیز لغزش‎هایی که از نظر وزن و قافیه درآن‎ها دیده می‎شود، سخنانی برآمده از دل هستند، که لاجرم بر دل مخاطبان می‎نشینند.
    کلیدواژگان: تعزیه، احمدبن موسی، شاهچراغ، نمایش، شیراز
  • مرتضی رحیمی، سمیه سلیمانی* صفحات 37-53
    تبلیغ نقش مهمی در معرفی، نشر و حفظ هر مکتب داشته ضامن استمرار اصول و مبانی هر مکتب و پیروان آن است. هدف از پژوهش حاضر آن است که ضمن بیان ضرورت تبلیغ، نقش ویژگی های مناسب مبلغ را در توفیق او بیان کند. مبلغ باید این ویژگی ها را به تاسی از اهل بیت (ع) دارا باشد. ازجمله نتایج این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی انجام یافته آن است که دلایل چندی ضرورت تبلیغ و معرفی چهره حقیقی اسلام را ایجاب می کنند، ازجمله: 1- تهاجم فرهنگی که سبک زندگی اسلامی را نشانه گرفته است. 2- توطئه قدرت های بزرگ برای نشان دادن چهره هولناک از اسلام و ایجاد اسلام هراسی 3- ظهور گروه های تندرو و خشن که چهره رحمانی اسلامی را مخدوش نموده اند؛ ازاین رو مسلمانان دنیا باید ضمن پرهیز از اختلافات، با رفتار و گفتار مناسب خود در تبلیغ باورهای دینی بکوشند. لازمه موفقیت در تبلیغ دارا بودن ویژگی های لازم و استفاده از روش های مناسب است، درصورتی که ویژگی ها و شرایط لازم تبلیغ وجود نداشته باشند، تبلیغ اثر معکوس داشته آثار زیان باری برجای می گذارد، با توجه به آن که پیامبران و ائمه (ع)، ازجمله امام رضا (ع) کار تبلیغ می کرده اند، ویژگی های ایشان و روش هایی که برای تبلیغ استفاده نموده اند، بسیار مفید و راهگشا است. گفتگو در تبلیغ نقش مهمی ایفا می کند و در صورت رعایت اصول و شرایط لازم، گفتگو می تواند جلو بسیاری از خشونت ها و خونریزی ها را بگیرد.
    کلیدواژگان: اهل بیت (ع)، تبلیغ دین، مبلغ، امام رضا (ع)
  • علی علیشاهی*، امین علیشاهی صفحات 55-70
    مقاله حاضر با هدف معرفی شخصیت و اندیشه های امام علی(ع) از منظر شرق شناسان فرانسوی نگارش یافته است. برخی از مستشرقان با استناد به منابع معتبر به بیان حقایق و عده ای نیز با نوعی جانبداری و غرض ورزی به کتمان وقایع پرداخته اند. فرضیه نوشتار حاضر این است که فضای فکری و میزان دسترسی اسلام شناسان به منابع اسلامی و شیعی تاثیر قابل توجهی بر تحقیقات آنها گذاشته است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به این پرسش پاسخ می دهد که مستشرقان فرانسوی چه تصویری از شخصیت و اندیشه های حضرت علی(ع) را به خوانندگان خود ارائه نموده اند. بدیهی است مطالعه آراء مستشرقان در باب تاریخ اسلام صرفا به منزله رد یا تایید اولیه و شتاب زده آنها نیست، بلکه مراد این است که با دانستن نگاه اسلام شناسان نسبت به تشیع بتوانیم به اهداف و انگیزه های این دسته از مستشرقان نسبت به پژوهش درباره تشیع پی برده و شناخت حاصل نماییم.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، شرق شناسی، اسلام شناسی، تشیع، شرق شناسان فرانسوی
  • سیروس محمودی*، شیرین عسکری صفحات 71-85
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل میزان توجه به اصول پنج گانه دین اسلام(توحید، نبوت ،معاد، عدل و امامت) در کتاب های درسی دوره ابتدایی است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه پژوهش، کتاب های درسی دوره ابتدایی است که در سال1397 چاپ شده است و چهار عنوان «هدیه های آسمانی» ،«تعلیمات اجتماعی»،« فارسی» و «آموزش قران» با 21 جلد کتاب به صورت هدفمند در نمونه قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که در مجموع 3325 مرتبه به مفاهیم مرتبط با اصول دین اشاره شده است. که به ترتیب بیشترین فراوانی مربوط به اصول توحید با 46/35 درصد موارد، نبوت با 13/ 30 درصد موارد، امامت با 16/27 درصد موارد، معاد با 18/7 درصد موارد و عدل با 06/درصد موارد تحلیل شده می باشد. این نتایج بیانگر این است که آموزش اصل عدل در دوره ابتدایی مغفول واقع شده است. اصل عدل، نقش مهمی در کارآمدی نظام تربیتی اسلام دارد. از این رو ضروری است که آموزش اصل عدل در برنامه درسی دوره ابتدایی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: اصول دین، دوره ابتدایی، تحلیل محتوا
  • فاطمه معتمدلنگرودی*، فرشته معتمدلنگرودی صفحات 87-101
    بررسی سیر زندگانی امامزادگان و اولاد منسوب به اهل بیت پیامبر اکرم (ص) و بازشناسی سیره آن بزرگواران از ضروریات جامعه اسلامی است که می تواند در جهت شناسایی سبک زندگی اسلامی آنان موثر واقع گردد و افزون بر این، تسهیلگر روند زندگی سعادت آفرین برای بشر باشد. در همین راستا، بررسی شرح حال حضرت سید جلال الدین اشرف از فرزندان منسوب به امام موسی کاظم (ع) و نیز شناسایی اقدامات سیاسی و فرهنگی، فضایل و مناقب ایشان، راهگشای موثری در به دست آوردن الگوی جامع و سعادتمند زندگی بشری باشد. در این مقاله، سعی بر این است تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، منابع روایی و تاریخی درباره سید جلال الدین اشرف مورد پژوهش قرارگرفته تا گوشه هایی از زندگانی ایشان تبیین شود. دستاورد حاصل از پژوهش، بیانگر آن است که سید جلال الدین اشرف از ذریه پاک پیامبر اکرم (ص)، در پی احقاق حق با ظالمان به مبارزه برخاست و پس از مبارزه با آنان در این مسیر به درجه رفیع شهادت نائل آمد؛ همچنین فضایل و مناقب ایشان گویای عظمت و جلالت وی در نزد بزرگان دین است؛ کما اینکه بسیاری از شیعیان در سایبان حریم ایشان آرام گرفته و عرض حاجت می نمایند.
    کلیدواژگان: سید جلال الدین اشرف، امام موسی کاظم (ع)، آستانه اشرفیه، نسب، فضائل
  • صغری رادان*، معصومه ذبیحی صفحات 103-116
    در تفسیر آیه 172 سوره اعراف معروف به آیه ذر و میثاق، مفسران از روایاتی بهره گرفته اند و عالمی با نام «ذر» را معتقد شده اند که در آن از همه انسان ها عهد ستانده شده است و بشر به این میثاق بلی گفته است. اما آبا در کنار هم آوردن روایات ذیل آیه میثاق و دیدگاه های مفسران این نتیجه حاصل می شود که چند نظریه مختلف با تکیه بر روایات در نوشته های تفسیری ثبت شده است؛ من جمله اختصاص آیه به قوم بنی اسرائیل و افراد مشرک و خروج ذرات ریز از صلب آدم، خلق روح قبل از بدن، که نشان می دهد دیدگاه های مبتنی بر نقل نیز دچار گونه گونی و اضطراب بوده و علاوه بر نقد و بررسی هرکدام، نقد کلی بر همه روایات را می طلبد. لذا با ذکر این دیدگاه های تفسیری و ارکان و روایات مدنظرشان، با روش کتابخانه ای، نقدی هم در این پژوهش با تکیه بر نظر بزرگانی چون آیت الله مکارم شیرازی صورت خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: عالم ذر، روایات تفسیری، عهد الست، آیه میثاق
  • عبدالرضا اصغری*، امیررضا قانع، عباس نورمندی پور، الهه قانع صفحات 117-144
    اعتقاد به منجی و نجات بخشی در آخرالزمان یک عقیده عمومی و مشترک است و اختصاص به یک قوم و ملت و دین ندارد. این مفاهیم (منجی و نجات بخشی) از واژگانی است که در فرهنگ اغلب ادیان بزرگ، به ویژه ادیان ابراهیمی (اسلام، یهودیت، مسیحیت) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چراکه انسان از گذشته دور همواره نسبت به نجات خود دغدغه داشته است، این مسئله منحصر به نجات اخروی و معاد نبوده، بلکه سرانجام سعادت در این دنیا نیز از مسائل جدی آن بوده است. ثمربخش ترین راه برای بررسی این موضوع اعتقادی، وارسی آن در درون متون مقدس آن دین است. روش تحقیق و شیوه جمع آوری اطلاعات در این پژوهش به صورت توصیفی - کتابخانه ای بوده است. این مقاله ضمن تبیین نشانه ها، ویژگی ها و اوصاف شخصی و نیز ویژگی های عصر ظهور منجی در ادیان ابراهیمی، بسیاری از وجوه مشترک آن ها را به ویژه در مسائل عصر ظهور به تصویر کشیده است. درنهایت پژوهش حاضر به این نتایج رسید که پیروان ادیان ابراهیمی اعتقاد راسخ به وجود منجی در آخرالزمان و اقامه حکومتی عادلانه و پایان بخشی به ظلم و بیدادگری دارند، هرچند کسی جز خداوند متعال از زمان ظهور منجی، آگاهی دقیقی ندارد.
    کلیدواژگان: منجی، ادیان ابراهیمی، ویژگی های شخصی، عصر ظهور منجی، کتب آسمانی
|
  • Seyed Mohammad Barfar *, Mohammad Reza Zahedi Pages 11-35
    Ta'ziyeh is one of the religious performances that is deeply linked to Shiite beliefs and love for the family of infidelity and purity. The Ta'ziyah was originally held to commemorate the uprising and martyrdom of Imam Hussein (AS), but gradually the life and testimony of other Shiite elders has become a subject of passionate ta'ziyeh. The origins of ta'ziyeh can be found in rituals such as "Sorrow of the Golden", "Siva of Siyav", "the Mitra Tragedy".Although the flourishing of the art of Ta'ziyeh occurred during the Safavid period, it seems that the oldest ta'ziyyah available was compiled in the era of Karim Khan Zand and gained qualitative growth during the Qajar period.The Life and Testimony of Prophet Ahmad bin Mossi, the King of Cheragh (AS), has been the source of the creation of several versions of the Ta'ziyeh because of its dramatic charge. In these soliloquies, Prophet Ahmad bin al-Musa (AS) and his brothers leave for Medina to visit his brother, Imam Reza (AS). In Shiraz, however, they are confronted with the prohibition of slaughter, by the monkey puppet ruler and martyred in a defensive manner. While they have a straightforward, straightforward narrative, they have a dramatic curve, and despite the linguistic impoverishment of these texts, their poetic weakness, and their slippery weight and rhyme. After all, they are heart-wrenching speeches that sit in the audience's heart.
    Keywords: Ta'zieh, Ahmad bin Musa, Shahragh, Shiraz
  • Morteza Rahimi, Somayeh Soleimani * Pages 37-53
    Promotion has an important role in introducing, publishing and maintaining each school, ensuring the continuity of the principles and principles of each school and its followers. The purpose of the present study is to explain the necessity of advertising and to explain the role of appropriate characteristics of the amount in his success. The amount must have these features in the form of Ahl al-Bayt (AS). One of the results of this descriptive and analytical study is that there are several reasons why it is necessary to propagate and introduce the true face of Islam, including: 1. The cultural invasion that has characterized the Islamic lifestyle. 2. Plot of great powers to show the dreaded face of Islam and create Islamophobia. 3. The emergence of extremist and violent groups that have tarnished the image of Islamic mercy; To try. Success in advertising requires having the right features and using the right methods. If the ad lacks the necessary features and conditions, advertising will have a detrimental effect, given that the prophets and imams, including Imam Reza ( A. They have been promoting the work, their features and the methods they have used for advertising are very helpful and helpful. Dialogue plays an important role in propaganda, and if the principles and conditions are met, dialogue can prevent much violence and bloodshed.
    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), Propagation of Religion, Missionary, Imam Reza (AS)
  • Ali Alishahi *, Amin Alishahi Pages 55-70
    This article aims to introduce the personality and ideas of Imam Ali (AS) from the perspective of French Orientalists. Some scholars have cited events as partiality and bias, relying on credible sources to express the facts and some. The hypothesis of the present paper is that the intellectual space and extent of Islamists' access to Islamic and Shiite sources have had a significant impact on their research. This article uses a descriptive-analytical approach and relies on library resources to answer the question of what image the French Orientalists have presented to their readers of Ali's personality and ideas. Obviously, the study of Orientalists' views on Islamic history is not merely a matter of their early or accelerated rejection or endorsement. To gain understanding.
    Keywords: Imam Ali (AS), Orientalism, Islamology, Shiite, French Orientalists
  • Sirous Mahmoudi *, Shirin Askari Pages 71-85
    The purpose of the present study is to investigate and analyze the attention to five principles of Islam (monotheism, prophecy, resurrection, justice and Imamate) in elementary school textbooks. The research method is descriptive and content analysis. The research population is elementary school textbooks published in 1977 and four titles of "heavenly gifts", "social education", "Persian" and "teaching the Qur'an" with 21 volumes were purposefully sampled. The results of this study showed that a total of 3325 times the concepts related to the principles of religion were mentioned. The highest frequency was related to the principles of monotheism (35.46%), prophecy (30.13%), Imamate (27.16%), resurrection (7.18%) and justice (06.06%). These results imply that the teaching of the principle of justice was neglected in elementary school. The principle of justice plays an important role in the effectiveness of the Islamic educational system. Therefore, it is necessary to include the principle of justice education in the elementary school curriculum.
    Keywords: Principles of Religion, Elementary School, content analysis
  • Fateme Motamed Langarodi *, Freshteh Motamad Langrodi Pages 87-101
    Investigating the life of Imamzadeh and descendants attributed to the Prophet Muhammad (peace be upon him) and recognizing the magnitude of his majesty is one of the essentials of Islamic society that can be effective in identifying their Islamic lifestyle and in addition facilitate the life of happiness for humanity. In this regard, the study of Sayyed Jalaluddin Ashraf's biography of the children attributed to Imam Musa Kazem (AS) as well as the identification of his political and cultural actions, virtues and backgrounds will be effective in achieving a comprehensive and prosperous pattern of human life. In this article, using descriptive-analytical method, the narrative and historical sources about Sayyed Jalaluddin Ashraf have been investigated in order to elucidate some aspects of their lives. The results of the research indicate that Seyyed Jalaluddin Ashraf from the pure mind of the Prophet (PBUH) sought to fight the tyrants in the pursuit of righteousness, and after fighting them on this path, he attained a high degree of martyrdom; He speaks of his greatness and glory to the elders of the religion, as many Shiites have relaxed in the shadows of their privacy.
    Keywords: Sayyed Jalaluddin Ashraf, Imam Musa Kazem (AS), Astana Ashrafieh, Nasab, Fazel
  • Soghra Radan *, Masomeh Zabihi Pages 103-116
    In the interpretation of verse 172 of Surat al-Araf, known as the Zayr and the Covenant, the commentators have used traditions and believe in a world called the "Zir" in which all human beings have been covenanted and human beings have said this covenant. However, by combining the following narrations of the covenant verse and the commentators' viewpoints, it is concluded that several different theories have been recorded in the exegetical writings based on the narrations, including the attribution of the verse to the people of Israel and the worshipers and the removal of fine particles from the human soul. Before the body, which shows that narrative-based perspectives are also diverse and anxious, in addition to critiquing each one, it calls for a general critique of all narrations. Therefore, with reference to these interpretative perspectives and the pillars and narratives they consider, with the library method, a critique will be made in this research with the support of great scholars such as Ayatollah Makarem Shirazi.
    Keywords: The Universe of Interpretation, Interpretative Narratives, Testament, Verse of the Covenant
  • Abdolreza Asghari *, Amir Reza Ghane, ABBAS NOORMANDI POOR, Elahe Ghane Pages 117-144
    The belief in salvation and salvation in the apocalypse is a common belief and does not belong to one nation or religion. These are the terms (salvation and salvation) of words that are of particular importance in the culture of most major religions, especially the Abrahamic religions (Islam, Judaism, Christianity). Since man has always been concerned about his own salvation in the past, this is not just about rescuing the Hereafter and the resurrection, but it has been one of the most serious issues in this world. The most effective way to examine this subject of faith is to search it within the sacred texts of that religion. The research method and data collection method in this study was descriptive-library. This article, while explaining personal signs, attributes and attributes as well as features of the era of the savior in the Abrahamic religions, has illustrated many of their commonalities, especially in the issues of the age of emergence. Finally, the present study concludes that followers of the Abrahamic religions have a firm belief in the savior of the apocalypse and the establishment of a just government and an end to oppression and atrocity, although no one except the Almighty God has precise knowledge of the time of the Savior's coming.
    Keywords: the savior, Abrahamic Religions, Personal Characteristics, The Age of the Savior, The Scriptures