فهرست مطالب

رهیافت فرهنگ دینی - پیاپی 19-20 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه رهیافت فرهنگ دینی
پیاپی 19-20 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ارزیابی نگرش زائران حرم مطهرحضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ (ع) به سنت حسنه وقف
    محمدرضا امانی*، ندا مرحمتی، بهنام جمشیدی سلوکلو صفحات 6-28

    سنت حسنه ی وقف به عنوان یکی از میراث های ارزشمند دین مبین اسلام همواره مورد توجه ایرانیان بوده است با این حال به نظر می رسد پژوهش های کمی در خصوص این سنت ارزشمند، انجام شده است. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی نگرش زایران حرم مطهر احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ (ع) نسبت به سنت حسنه ی وقف بود. در این پژوهش که به روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام شد، تعداد 137 نفر از زایران (94 نفر زن با میانگین سنی 07/31 سال و 42 نفر مرد با میانگین سنی 23/38 سال) از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای) حاکی از آن بود که در بین زایران، نگرش مثبتی نسبت به وقف وجود دارد. همچنین بررسی اولویت های زایران جهت اختصاص درآمد وقف حاکی از آن بود که کمک به محرومین، نیازمندان و ایتام، احداث مدرسه، کمک به مدرسه و کمک به زوج های جوان (ازدواج، اشتغال، تامین جهیزیه، مسکن و نظایر آن) به ترتیب اولویت بیشتری برای زایران دارد. در بررسی راهکارهای افزایش گرایش به سنت وقف نیز، افزایش آگاهی از اثرات دنیوی و اخروی وقف، پخش سریال ها و برنامه های تلویزیونی در ارتباط با وقف، تشکیل انجمن های واقفین و تجلیل و قدردانی از واقفین، از جمله پیشنهادهای زایران بوده است. در مجموع یافته های پژوهش موید آن بود که نگرش زایران نسبت به وقف مثبت است؛ با این حال آگاهی بخشی بیشتر می تواند موجب افزایش گرایش به وقف شود.

    کلیدواژگان: نگرش، وقف، راهکارهای افزایش گرایش به وقف، آستان مقدس احمد بن موسی(ع)، زائران
  • مطالعه مفهوم کثرت به وحدت در آیینه کاری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
    الهه رعیتی* صفحات 29-58
    آیینه کاری از متاخرترین هنرهای تزیینی ایران است که در تزیینات داخلی عمارات و باغ ها ظهور کرده، سپس در اماکن مذهبی و بقاع متبرکه به کار بسته شد. فرم، تکنیک اجرا و رنگ های به کاررفته در این هنر بسیار متنوع است و اعتبار خاصی به تزیینات ابنیه مذهبی داده است. مفهوم فلسفی-اسلامی کثرت به وحدت در برابر وحدت به کثرت از مهم ترین مفاهیم فلسفه و هنر اسلامی است که در تمام شاخه های هنر اسلامی ازجمله معماری نمود بارز دارد. حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) یکی از بقاع متبرکه منسوب به فرزند امامان شیعه در شیراز است که اهمیت بسیار آن نزد متولیان و حکام، باعث شده تا بهترین عناصر تزیینی در این بنا به کار گرفته شود. در این پژوهش مفهوم کثرت به وحدت و نماد آیینه در نظر عرفا و آیات قرآنی مطالعه شده و اهمیت آن نزد حکما و فیلسوفان متاخر برشمرده شده است. همچنین درباره آیینه کاری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) نیز بررسی و مطالعه شده است. روش تحقیق بر مبنای مشاهده و عکسبرداری میدانی آیینه کاری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش مشخص نمود که مفهوم کثرت به وحدت در آیینه کاری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) مستتر است.
    کلیدواژگان: کثرت به وحدت، بقاع متبرکه، شاهچراغ، آیینه کاری
  • بررسی استانداردهای طراحی کتابخانه های تخصصی ذیل کتابخانه های عمومی، مطالعه ی موردی: کتابخانه ی حضرت شاهچراغ (ع)
    زهرا نعمت الهی* صفحات 59-73

    کتابخانه های تخصصی نقش و اهمیت به سزایی در موقعیت استراتژیک سازمان، رفع نیازهای اطلاعاتی نیروی انسانی و ارایه برنامه هایی مدون برای رشد سازمان دارند. هدف از نگارش این مقاله تطبیق استانداردهای بین المللی کتابخانه های تخصصی به شرایط و ماموریت های کتابخانه و مرکز اسناد سومین حرم اهل بیت (ع) است تا نتایج آن در عملکرد کتابداران و برنامه ریزی و تصمیم گیری مسیولان به کارگرفته شود. این مقاله با رویکرد توصیفی و روش کتابخانه ای، مولفه های استانداردهای کتابخانه های تخصصی را از منابع معتبر استخراج و با شرایط مجموعه ی کتابخانه و مرکز اسناد شاهچراغ (ع) تطبیق داده است. از مطالب ارایه شده می توان چنین نتیجه گرفت که مجموعه ی کتابخانه و مرکز اسناد کتابخانه شاهچراغ (ع) به لحاظ علمی و فنی پتانسیل ایجاد و طراحی کتابخانه های تخصصی را با لحاظ شروط و اجرای استانداردهای کتابخانه ای و عمل به پیشنهادها و راهکارهای ارایه شده داراست.

    کلیدواژگان: طراحی کتابخانه تخصصی، کتابخانه حضرت شاهچراغ(ع)، استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران، کتابخانه های عمومی
  • ارزیابی تولیدات علمی و ترسیم شبکه مفهومی «سبک زندگی اسلامی» در پایگاه اسکوپوس
    لیلا موسوی*، زهرا مقصودی صفحات 74-91
    زمینه و هدف

    شیوه زندگی افراد بر اساس فرهنگ و ارزش ها بناشده است ازآنجایی که فرهنگ های متفاوت، از جوامع انسانی متفاوت ایجادشده است، به همین دلیل ما شاهد سبک های گوناگونی از زندگی هستیم. هدف از پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل نقشه علمی و شبکه مفهومی پژوهش های سبک زندگی اسلامی است. روش پژوهش حاضر توصیفی با رویکرد علم سنجی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مقاله های انگلیسی زبان منتشرشده حوزه موضوعی «سبک زندگی اسلامی» است که در بازه زمانی، 1980 تا شش ماه اول 2023 میلادی در پایگاه اسکوپوس نمایه شده اند (270 اثر).

    یافته ها و نتایج

    کشور ترکیه با تولید و انتشار 43 اثر ، جایگاه نخست و کشور ایران با تولید و انتشار 38 اثر در جایگاه دوم کشورهای فعال و هسته این حوزه قرار دارد. همچنین تحلیل و ترسیم شبکه مفهومی و نقشه علمی انتشارات سبک زندگی اسلامی نشان داد که مفاهیمی همچون زن، مرد، روان، رفتار و مذهب، بیشترین رخداد را با اسلام به وجود آورده و معرف کلیدواژه های اثربخش پژوهش های سبک زندگی اسلامی هستند؛ بنابراین کاربست نتایج پژوهش حاضر بینشی عینی و واقعی را پیش روی پژوهشگران و برنامه ریزان علمی و مذهبی در تعیین راهبردهای پژوهشی و اجرایی در زمینه سبک زندگی اسلامی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، خوشه های موضوعی، ترسیم نقشه علمی، علم سنجی، اسکوپوس
  • ظاهر و باطن گناه از نگاه قرآن
    مرتضی قاسمی* صفحات 92-114
    در آیه ی 120 سوره مبارکه انعام، بر ترک ظاهر و باطن گناه تاکید شده و خطاب به انسان اینگونه آمده که گناهان را چه آشکار باشند و چه پنهان، ترک کنید. در این مقاله تفاسیر مختلف از نگاه علماء و روایات گوناگون ایمه اطهار (ع) در مورد این آیه، بررسی شد و موارد متنوعی از تحلیل آنها، مورد نقد قرار گرفت. از نتایج بسیار مهم این پژوهش این است که منظور از گناه ظاهر، گناهی مخفی است که با جوارح و اعضا مرتکب می شود و عبارت است از افعال و اعمال ناپسندی که از انسان در خفاء و به دور از دید مردم سر می زند. چون در اجتماع تظاهر به آن نکرده و اشاعه فحشا ننموده است، لذا امکان عفو و بخشش دارد. اما باطن گناه به معنای عقاید فاسد و باطل است و نمود آن در فردی است که در جامعه، بی پروا گناه کرده و نافرمانی خدا را می کند و باعث ترویج، عادی سازی و اشاعه فحشا در میان جامعه می شود. قطعا این فرد، به مراتب گناهش سنگین تر و کیفرش سخت تر است. لذا مصداق باطن گناه، مروجان و فرهنگ سازان اصلی گناه مانند آمریکا که عقاید فاسد و گناه را ساخته و ترویج می دهند و نیز کسانی که می خواهند این دشمنی را کمرنگ کرده و آن را تبدیل به دوستی کنند، هستند.
    کلیدواژگان: ظاهر گناه، باطن گناه، قرآن، فرهنگ سازی گناه، ولایت طاغوت
  • مروت خادم یا الگوی رفتاری خادمان؛ با تاکید بر خادمان بارگاه حضرت احمد بن موسی (ع)
    فرامرز فخرمعانی* صفحات 115-130
    حضرت احمد بن موسی (ع) در میان فرزندان امام کاظم (ع)، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. ولایت مداری، وجاهت علمی، تقوای عملی، مورد احترام امام کاظم (ع) بودن و دعای امام رضا (ع) در حق ایشان، بیانگر وجود این جایگاه ویژه است. خدمت در بارگاه ایشان در شیراز غالبا به صورت افتخاری، تبرعی و از رهگذر ابراز مودت به اهل بیت (ع) انجام می گیرد. پرسش اصلی پژوهش این که میان شخصیت مخدوم و شان خادمان بارگاه ایشان، چه ارتباطی وجود دارد و در فرض وجود ارتباط، مفهوم و مصداق آن چه چیزهایی می تواند باشد؟ با مراجعه ی کتابخانه ای به منابع معتبر اسلامی و با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، با توجه به یافته هایی از سخنان شیخ مفید در کتاب ارشاد درباره ی شخصیت حضرت احمد بن موسی (ع)، میان شخصیت مخدوم و خدمت خادم ارتباط معناداری وجود دارد که در دانش فقه و اخلاق از آن به مروت تعبیر می شود و می توان آن را شان خدمت نیز نامید. این گونه که بایسته است خادم در حال خدمت در مشاهد مشرفه، از هر گونه رفتار یا گفتاری که با جایگاه خادم منافات دارد، پرهیز نماید.
    کلیدواژگان: احمد بن موسی، خادم، خدمت افتخاری، مروت خادم، شان خادم
|
  • Evaluating the attitude of pilgrims to the Holy Shrine of Ahmad ben Musa Al-Kazem Shahecheragh (PBUH) towards the nice tradition of consecration
    MohammadReza Amani *, Neda Marhamati, Behnam Jamshidi Soloukloo Pages 6-28

    The nice tradition of consecration as one of the valuable legacies of the Islam religion, has always been the focus of Iranians. however, it seems that little research has been done on this valuable tradition. The purpose of this research was to evaluate the attitude of the pilgrims to the holy shrine of Ahmad ben Musa al-Kazem Shahcheragh (PBUH) towards the nice tradition of consecration. In this research, which was conducted by survey method and using a questionnaire, 137 pilgrims (94 women with an average age of 31.07 years and 42 men with an average age of 38.23 years) were selected through available sampling and were investigated. Data analysis using descriptive and inferential statistics methods (one-sample t-test) indicated that among pilgrims, there is a positive attitude towards consecration. In addition, the study of pilgrims' priorities for the allocation of consecration income showed that they prefer helping the deprived and orphans, building school, helping young couples (marriage, employment, providing dowry, housing, etc.). In the study of ways to increase the tendency towards the tradition of consecration, increasing awareness of the worldly and hereafter effects of consecration, broadcasting serials and television programs related to consecration, forming associations of consecrations, and honoring and appreciating the consecrations, were among the suggestions of pilgrims. In general, the findings of the research confirmed that the attitude of the pilgrims towards the consecration is positive; however, more awareness can increase the tendency to consecration.

    Keywords: Attitude, Consecration, Ways to increase the tendency to consecration, Holy Shrine of Ahmad ben Musa (PBUH), pilgrims
  • Study the Concept of Plurality to Unity in the mirror work of the Holy Shrine of Shahcheragh Holiness
    Elaheh Raeeyati * Pages 29-58
    The art of mirror work is one of the latest traditional arts which is prevalent in Iran and appeared in garden pavilions and palaces decorations, and then it was used in the decoration of pilgrimage places and sacred shrines. The form, technique and colors used in this art are very diverse and have given special importance to the decorations of sacred shrines. The philosophical-Islamic concept of plurality to unity versus unity to plurality is one of the most important conceptual elements of Islamic philosophy and art that is evident in all branches of Islamic art, including the architecture. The holy shrine of Shahcheragh holiness is one of the blessed places attributed to the son of the Shia imams in Shiraz, whose great importance to the trustees and rulers has made the best decorative elements to be used in this building. In this research, the concept of plurality to unity and symbol of the mirror has been studied in Quranic verses and in terms of mystic’s sight and its importance by later scholars and philosophers has also been enumerated. Also, the mirror work of the sacred shrine of Shahcheragh holiness has been investigated and studied. The research method is based on field observation and photography of the mirror work of the holy shrine of Shahcheragh holiness, information collection by library method and qualitative data analysis. The results of this research revealed that the concept of plurality to unity is hidden in the mirror work of the Shahcheragh’s holiness Holy Shrine.
    Keywords: Plurality to Unity, Sacred Shrine, Shahcheragh, Mirror Work
  • Evaluation of the standards of special libraries in public libraries. Case Study: Shahcheragh Library
    Zahra Neamatollahi * Pages 59-73

    Special libraries have a significant and importance role in the strategic position of the organization, meeting the information needs of the Employees and providing programs for the growth of the organization.The purpose of this study is to adapt the international standards of special libraries to the conditions and missions of the Shahcheragh Library that its results can be used in librarians' performance, officials' planning and decision-making.This article, with a descriptive approach and library method, has extracted the components of the standards of special libraries from reliable sources and adapted them to the conditions of the Shahcheragh library. Findings of the study indicated that the Shahcheragh library has the potential to create and design special libraries.

    Keywords: speciali library design, Shahcheragh library, standards of Iranian special libraries, Public libraries
  • Islamic lifestyle, thematic clusters, scientific mapping, scientometrics, Scopus.
    Leila Moosavi *, Zahra Maghsudi Pages 74-91
    Background and purpose

    People's way of life is based on culture and values, since different cultures are created from different human societies, that's why we see different styles of life. One of these styles is the Islamic lifestyle, which means a lifestyle based on Islamic teachings and values. The purpose of this research is to draw and analyze the scientific map and conceptual network of Islamic lifestyle research. The present research method is descriptive and with a scientific approach. The statistical population of this research includes all the English-language articles published in the subject area of ​​Islamic lifestyle, which have been indexed in the Scopus database between 1980 and the first six months of 2023, and includes 270 documents.

    Findings and results

    Turkey, with the production and publication of 43 works, ranks first, and Iran, with the production and publication of 38 works, ranks second among active and core countries in this field. Also, the analysis and drawing of the conceptual network and the scientific map of Islamic lifestyle publications showed that concepts such as woman, man, psyche, behavior and religion have created the most occurrences with Islam and represent the effective keywords of Islamic lifestyle research; Therefore, the application of the results of the present research provides an objective and real insight to scientific and religious researchers and planners in determining research and implementation strategies in the field of Islamic lifestyle.

    Keywords: Islamic lifestyle, thematic clusters, scientific mapping, Scientometrics, Scopus
  • The appearance and interior of sin from the perspective of the Qur'an
    Morteza Ghasemi * Pages 92-114
    In verse 120 of Surah Al-An'am, it is emphasized to abandon the outward and inward sins, and it is addressed to human that you must abandon sins, whether they are apparent or hidden. In this article, various interpretations from the point of view of scholars and various traditions of Imams Athar (A.S.) regarding this verse were examined and various cases of their analysis were criticized. One of the very important results of this research is that the meant by apparent sin is a secret sin which is done with body parts and it consists of unseemly acts that happen in secret and away from people's eyes. Because he did not pretend it in the community and did not spread prostitution, therefore it is possible to forgive. But the hidden sin meaning is corrupt and false ideas and its manifestation is in a person who recklessly commits sin in society and disobeys God and it promotes, normalizes and spreads prostitution among the society. Certainly, this person's sin is much heavier and his punishment is more severe. Therefore, the examples of hidden sin are the main promoters and culture makers of sin, such as America, who create and promote corrupt and sinful ideas and also those who want to diminish this enmity and turn it into friendship.
    Keywords: apparent sin, hidden sin, Quran, Culture making of sin, Tyrannical rule
  • Khadim Morality or the behavioral pattern of Khadim; With emphasis on the Khadims of the Shrine of Hazrat Ahmed ibn Musa
    Faramarz Fakhremaani * Pages 115-130
    Hazrat Ahmed ibn Musa has a special place among the children of Imam Kazim. Leadership, scientific excellence, practical piety, being respected by Imam Kazim and Imam Reza's prayers for him indicate the existence of this special position. The service in his shrine in Shiraz is often performed as an honorific, a donation, and as a way of expressing gratitude to the Ahl al-Bayt. The main question of the research is what is the relationship between the personality of the servant and the dignity of his shrine servants, and if there is a relationship, what could be its meaning and examples? By referring to reliable Islamic sources in a library and by using the descriptive-analytical method, according to the findings of the words of Sheikh Mofid in the book of guidance about the character of Hazrat Ahmad bin Musa, there is a significant connection between the character of Makhdoom and the service of a servant, which in knowledge in jurisprudence and ethics, it is interpreted as merit, and it can also be called dignity of service. In this way, it is necessary for a servant to avoid any behavior or speech that contradicts the position of a servant while he is serving in the different shrines.
    Keywords: Ahmad ibn Musa, Khadim, honorary service, Khadim Morality, Khadim dignity