فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال نهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد کاوسی کلاشمی، محمد کریم معتمد* صفحات 103-113

    ارزیابی ماهیت رفتاری سری های زمانی قیمت محصولات کشاورزی نقش شایان توجهی در بهبود فرایندهای سیاست گزاری مدیریت تنظیم و کنترل بازار مواد غذایی دارد. برنج از جمله مواد غذایی اساسی و با اهمیت در سبد غذایی خانوارهای ایرانی محسوب می شود. در این پژوهش، ماهیت رفتاری سری های زمانی ماهیانه قیمت عمده فروشی برنج صدری درجه یک و معمولی طی سال های 95-1378 (216 مشاهده) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی ویژگی های آماری، الگوسازی روند، تجزیه به مولفه های اصلی، الگوسازی ماهیت رفتاری و شناخت ریشه های فصلی و غیرفصلی این دو سری زمانی صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که رشد قیمت عمده فروشی برنج صدری درجه یک و معمولی دارای روند پله ای طی سال های اخیر (بعد از سال 1386) بوده است. فرم های تابعی رشد نمایی و منحنی S در قیاس با سایر فرم ها، الگوسازی بهتری را برای روند سری های زمانی مورد مطالعه ارایه کردند. الگوریتم چندگانه Holt-Winter (HWM) نیز بهترین الگوی غیرپارامتریک برای توجیح ماهیت رفتاری سری های زمانی ماهیانه قیمت عمده فروشی برنج صدری درجه یک و معمولی بود. بررسی وجود ریشه های واحد فصلی، شباهت وجود ریشه ها در دو سری مورد مطالعه را نشان داد. از سوی دیگر، ریشه بلندمدت در هیچ یک از دو سری زمانی ماهیانه قیمت عمده فروشی برنج صدری درجه یک و معمولی در سطح احتمال پنج درصد آماری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: برنج معمولی و درجه یک، رفتار قیمت، روند زمانی، ریشه واحد فصلی، شاخص های فصلی، فرم تابعی
  • عادل واحدی* صفحات 115-128
    با افزایش روزافزون جمعیت و محدودیت های انرژی، دسترسی به انرژی کافی در آینده مشکل خواهد بود. ارزیابی بیلان انرژی می تواند یک روش علمی برای اندازه گیری میزان ثبات و پایداری یک اکوسیستم زراعی باشد. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی روند انرژی مصرفی و تحلیل اقتصادی تولید گندم آبی در هفت استان کشور شامل البرز، اصفهان، اردبیل، خراسان رضوی، خوزستان، گلستان و همدان بود. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان تولیدکننده گندم آبی در استان های مورد مطالعه جمع آوری شد. سپس با استفاده از معادلات هم ارز انرژی، مقدار نهاده های مصرفی و ستانده های تولید، انرژی ورودی و خروجی و شاخص های انرژی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیش ترین و کم ترین انرژی ورودی با مقادیر 104701 و 07/26198 مگاژول بر هکتار به ترتیب از استان های خراسان رضوی و گلستان به دست آمد. استان های البرز و خراسان رضوی با مقادیر 28/162169 و 53/122297 مگاژول بر هکتار به ترتیب بیش ترین و کم ترین انرژی ستانده را در تولید گندم آبی داشتند. بیش ترین سهم انرژی نهاده های مصرفی برای استان های البرز، اردبیل، خوزستان، گلستان و همدان مربوط به انرژی کودهای شیمیایی و برای استان های اصفهان و خراسان رضوی انرژی آبیاری بود. میانگین انرژی ورودی، انرژی ستانده، کارایی انرژی، بهره وری انرژی و افزوده خالص انرژی در استان های مورد مطالعه به ترتیب 83/58308 مگاژول بر هکتار، 15/136092 مگاژول بر هکتار، 87/2، 212/0 کیلوگرم بر مگاژول و 31/77783 مگاژول بر هکتار به دست آمد. ماشین های کشاورزی با 87/34 درصد بیش ترین سهم هزینه تولید را داشتند. بیش ترین و کم ترین بهره وری انرژی ورودی برای استان های گلستان و خراسان رضوی به ترتیب با مقادیر 38/0 و 08/0 کیلوگرم بر مگاژول تعیین شد. میانگین نسبت فایده به هزینه 16/2 و شاخص بهره وری اقتصادی 154/0 کیلوگرم در هزار ریال به دست آمد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که تولید گندم آبی در مناطق مورد مطالعه از نظر بیلان انرژی، توجیه پذیر و از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه است. بنابراین، ضمن حفظ پایداری انرژی در تولید و اصول کشاورزی حفاظتی، می توان اقدام به افزایش سطح زیر کشت تولید گندم آبی در مناطق مورد مطالعه کرد.
    کلیدواژگان: افزوده خالص انرژی، بهره وری اقتصادی، شاخص انرژی، نسبت فایده به هزینه
  • لاله رحیمی میلاشی، مجید قربانی جاوید*، ایرج الله دادی، علی ایزدی دربندی صفحات 129-141

    به منظور بررسی اثر کاربرد کود کند رهای غنی شده با آهن بر کیفیت دانه گندم نان رقم جدید نارین تحت شرایط تنش شوری و نیز ارزیابی تنوع آللی ژن های رمز کننده گلوتنین با وزن مولکولی بالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران در سال 1397-1396 اجرا شد. عامل های مورد مطالعه، دو عامل تنش شوری (در سه سطح شامل صفر، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) و کود (در پنج سطح شامل عدم مصرف کود، مصرف کود سولفات آهن معادل 10  و 20 میلی گرم در کیلوگرم خاک و سامانه کودی کندرهای غنی شده با سولفات آهن به مقدار 5/52 و 105 میلی گرم در کیلوگرم خاک) بودند. صفات مطالعه شده نیز شامل وزن صد دانه، عملکرد دانه در بوته، درصد پروتئین دانه، محتوای آهن دانه، کربوهیدرات های محلول کل دانه، شاخص سختی دانه، جذب آب آرد، محتوای رطوبت دانه، حجم نان و حجم رسوب زلنی بودند. نتایج نشان داد که صفات وزن صد دانه، عملکرد دانه در بوته، محتوای آهن دانه، محتوای کربوهیدرات های محلول کل دانه و شاخص زلنی با مصرف کود افزایش یافتند و در بیش تر صفات مورد مطالعه، سامانه کودی کند رها غنی شده با آهن، آثار مثبت بیش تری در مقایسه با کود سولفات آهن داشت. اعمال تنش شوری نیز سبب کاهش معنی دار صفات وزن صد دانه، عملکرد دانه و محتوای کربوهیدرات های محلول کل دانه شد، اما صفات محتوای آهن دانه، درصد پروتئین دانه و درصد جذب آب آرد با افزایش شدت تنش شوری، افزایش معنی داری نشان دادند. با بررسی الگوی الکتروفورزی زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا در رقم نارین، آلل های  *2، 8+7 و 12+2 به ترتیب در جایگاه های ژنی Glu-A1، Glu-B1 و Glu-D1 شناسایی شدند. بر اساس نتایج آزمایش حاضر، به نظر می رسد که سامانه کودی کند رها نسبت به کود سولفات آهن، کارایی بیش تری بر ویژگی های کیفی دانه و آرد گندم، به ویژه تحت شرایط تنش شوری، داشته باشد.

    کلیدواژگان: حجم رسوب زلنی، درصد پروتئین، سختی دانه، گلوتنین، نارین
  • شهریار ساسانی*، رضا امیری، حمید رضا شریفی، علی لطفی صفحات 143-156

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه و فنولوژی چند رقم جدید گندم نان، آزمایشی به صورت کرت‎های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب طی دو سال زراعی 94-1392 اجرا شد. عامل های مطالعه شده شامل تاریخ کاشت در چهار سطح (هراکش، ورکشت، کرپه و خیلی کرپه) و ارقام گندم در شش سطح (چمران-2، پارسی، پیشتاز، بهار، سیروان و سیوند) بودند که به ترتیب در کرت‎های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاشت هراکش، کرپه و خیلی کرپه سبب کاهش عملکرد دانه به‎ترتیب به میزان 34/19، 34/30 و 40/44 درصد نسبت به کاشت ورکشت شد. کل دوره رشد گندم در کاشت هراکش، ورکشت، کرپه و خیلی کرپه به‎ترتیب برابر با 244، 222، 204 و 181 روز بود. در کاشت هراکش، تعداد روز تا رسیدن به مراحل ظهور اولین برگ، آغاز پنجه‎ زنی، برجستگی ساده، برجستگی دوگانه، سنبلچه انتهایی و ساقه ‎دهی کاهش یافت، اما از مرحله ساقه‎دهی به بعد، ارقام دارای بیش ترین تعداد روز تا ظهور برگ پرچم، آبستنی، سنبله‎دهی، گرده‎افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک بودند. در هر چهار تاریخ کاشت، ارقام بهار و سیروان به ترتیب با میانگین 2317 و 2155 درجه روز رشد، بیش ترین و کم ترین مقدار را در طول دوره رشد داشتند. رقم پارسی نیز با 934 واحد در دوره طویل شدن ساقه و با 807 واحد در دوره پرشدن دانه، به ترتیب دارای بیش ترین و کم ترین درجه روز رشد بود و از این رو به علت زودرسی (سنبله‎ دهی) و پر کردن مناسب دانه ‎ها، بیش ترین عملکرد دانه را در مجموع چهار تاریخ کاشت (8097 کیلوگرم در هکتار) به خود اختصاص داد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که تعجیل یا تاخیر در کاشت، سبب کاهش قابل ملاحظه عملکرد دانه نسبت به کاشت ورکشت در همه ارقام مورد بررسی شد. بنابراین، کاشت در نیمه آبان و استفاده از رقم هایی مانند پارسی و سیروان را می‎توان برای اقلیم‎های مشابه منطقه بررسی شده در این تحقیق پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: برجستگی دوگانه، دوره پرشدن دانه، عملکرد دانه، فنولوژی، کاشت تاخیری
  • هادی علی پور*، حسین عبدی، یوسف رحیمی، محمدرضا بی همتا صفحات 157-167
    اصلاح برای عملکرد و پایداری عملکرد همواره از اصلی ترین اهداف به نژادگران بوده است. در تحقیق حاضر، عملکرد و پایداری عملکرد 51 رقم گندم معرفی شده در بیش از نیم قرن اخیر در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار طی پنج سال زراعی ارزیابی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ × محیط معنی دار بود و بنابراین الگوی تغییرات آن با استفاده از روش گرافیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج تجزیه GGE-Biplot، مولفه اول به عنوان مولفه ژنوتیپ و مولفه دوم به عنوان مولفه برهمکنش ژنوتیپ × محیط به ترتیب 98/41 و 20/28 درصد از تغییرات موجود در کل داده ها را توجیه کردند. الگوی هم زمان عملکرد و پایداری عملکرد، ارقام مورد بررسی را به سه گروه مطلوب، متوسط و نامطلوب تقسیم کرد. در میان ارقام مورد بررسی، ارقام مهدوی، مارون و سیستان، عملکرد و پایداری عملکرد بالا و ارقام شاهپسند و زاگرس، عملکرد و پایداری عملکرد پایینی نشان دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که به نژادگران با گذشت زمان به طور تقریبا موفقیت آمیزی توانسته اند ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا و پایداری مطلوب را معرفی کنند، اما به دلیل پیچیدگی صفات عملکرد و پایداری عملکرد، 10 درصد از ژنوتیپ ها با عملکرد کم و 30 درصد با پایداری ضعیف در بازه زمانی سال های 85-1365 معرفی شده اند که لزوم انجام آزمون های دقیق تر در آینده را تایید می کند. ژنوتیپ های زمستانه در مقایسه با ژنوتیپ های بهاره و دومنظوره، عملکرد و پایداری عملکرد پایین تری نشان دادند. از آنجایی که ارقام بهاره در کشت پاییزه عملکرد بالایی نشان دادند، بنابراین توصیه می شود این ارقام به صورت پاییزه نیز کشت شوند.
    کلیدواژگان: بای پلات GGE، برهمکنش ژنوتیپ × محیط، سازگاری، طرح موزاییکی
  • مهدی رحیمی* صفحات 169-177
    به منظور برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری صفات عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، نتاج F2 حاصل از تلاقی نیمه دی آلل پنج لاین S7 ذرت به همراه لاین های والدینی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان در سال زراعی 97-1396 مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه، عملکرد دانه و اجزای آن شامل تعداد بلال در بوته، تعداد دانه در بلال، تعداد ردیف دانه، تعداد دانه در ردیف، طول بلال و وزن صد دانه بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها، اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد نشان داد. نتایج تجزیه و تحلیل گرافیکی هیمن نیز نشان داد که سهم آثار غیرافزایشی در کنترل بیش تر صفات، مهم تر از آثار افزایشی ژن ها بود. صفات تعداد بلال، تعداد دانه در ردیف و عملکرد دانه در بوته تحت کنترل اثر غالبیت ناقص ژن ها قرار داشتند، در حالی که سایر صفات مورد مطالعه توسط اثر فوق غالبیت ژن ها کنترل شدند. وراثت پذیری خصوصی صفات نیز بین حداقل 03/0 برای صفت تعداد ردیف دانه تا حداکثر 50/0 برای وزن صد دانه متغیر بود. به این ترتیب، نتایج این تحقیق نشان داد که برای اصلاح صفات تعداد بلال، تعداد دانه در ردیف و عملکرد دانه در بوته می توان از هر دو روش گزینش و تولید هیبرید استفاده کرد، اما برای اصلاح سایر صفات در جمعیت مورد مطالعه، استفاده از پدیده هتروزیس و تولید هیبرید پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عمل ژن، غالبیت ناقص، فوق غالبیت، وراثت پذیری خصوصی
  • محمد امین مزینانی، سعید نواب پور*، رضا اقنوم، خلیل زینلی نژاد، محمد علی دهقان صفحات 179-192
    بیماری لکه قهوه ای معمولی با عامل قارچی Cochliobolus sativus یکی از بیماری های مهم برگی جو است. به منظور شناسایی مکان های ژنی مرتبط با مقاومت گیاهچه ای به این بیماری در یک جمعیت جو بهاره دو ردیفه اروپایی شامل  142 رقم تجاری، از داده های ژنوتیپی 407 نشانگر AFLP و SSR و داده های فنوتیپی حاصل از واکنش این ارقام نسبت به چهار جدایه عامل بیماری لکه قهوه ای معمولی جو (جدایه های Csh-1 و Csh-16 از جو و Cst-42 و Cst-151 از گندم) استفاده شد. این جدایه ها از استان های مازندران، گلستان و خراسان رضوی جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که بیش تر ارقام مورد مطالعه در مرحله گیاهچه ای نسبت به جدایه های Csh-16 و Cst-42 مقاوم بودند، اما بیش ترین تعداد واکنش حساسیت نسبت به جدایه های Csh-1 و Cst-151 مشاهده شد. بررسی ساختار جمعیت، لاین های مورد مطالعه را به دو زیرجمعیت احتمالی (K=2) تقسیم کرد. تجزیه ارتباطی با استفاده از مدل خطی عمومی (GLM) به ترتیب شش و دوازده مکان ژنی و با استفاده از مدل خطی مخلوط (MLM) به ترتیب سه و چهار مکان ژنی مرتبط با مقاومت به جدایه های حاصل از برگ جو و گندم در سطح احتمال یک درصد (P≤0.01) شناسایی شد. این مکان های ژنی روی کروموزوم های 2H، 3H، 5H، 6H و 7H نقشه یابی شدند. تمامی مکان های ژنی شناسایی شده اختصاصی هر جدایه بودند و فقط نشانگر Bmag0225-161 با مقاومت به دو جدایه Cst-151 و Csh-1 مرتبط بود. نشانگرهای شناسایی شده پس از تایید و اعتبارسنجی می توانند در برنامه های به نژادی برای تولید ارقام مقاوم به بیماری مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نقشه یابی ارتباطی، AFLP، Cochliobolus sativus، SSR
|
  • Mohammad Kavoosi Kalashami, Mohammad Karim Motamed * Pages 103-113

    Evaluating the nature of behavior of time series for agricultural product prices plays an important role in improving policy making processes for managing and regulating food markets. Rice is one of the basic and most important foods in the food basket of Iranian households. In this research, the behavioral nature of the monthly time series of wholesale prices of common and top-notch Sadri rice during 1997-2016 (216 observations) was analyzed. To evaluate the statistical characteristics, trend modeling, principal component analysis, patterning the nature of behavior and recognition of seasonal and non-seasonal unit roots of these two time series were investigated. The results showed that the growth of wholesale prices of common and top-notch Sadri rice has been steadily increasing during the recent years (after 2007). Exponential function and the S-curve forms provided a better model for the time series procedures compared to the other forms. Holt-Winter multiple (HWM) algorithm was also the best nonparametric pattern for justifying the nature of behavior of the monthly time series of common and top-notch Sadri rice. Investigating the existence of seasonal unit roots revealed the similarity of the unit roots existence in the two studied time series. On the other hand, there was no long-term unit root in either of the two monthly time series of wholesale prices of common and top-notch Sadri rice at the 5% probability level.

    Keywords: Functional form, Price behavior, Seasonal indices, Seasonal unit roots, Time trend, Top-notch, common rice
  • Adel Vahedi * Pages 115-128
    With increasing world population and energy limitations, access to sufficient energy in the future will be difficult. Assessing the energy balance can be a scientific method to measure the stability and sustainability of an agroecosystem are considered. The objective of this study was to evaluate the energy consumption and economic analysis of irrigated wheat production in seven provinces of Iran including Alborz, Isfahan, Ardebil, Khorasan-e-Razavi, Khuzestan, Golestan, and Hamadan. Required information of this study was collected via questionnaires and face to face interviews with irrigated wheat farmers in the studied provinces. Then, using energy equivalence equations, input and output energies and energy indices were calculated. The results showed that the highest and lowest input energy were obtained from Khorasan-e-Razavi and Golestan provinces with 104701 and 26198.07 MJ.ha-1, respectively. Alborz and Khorasan-e-Razavi provinces had the highest and lowest output energy in irrigated wheat production with 162169.28 and 122297.53 MJ.ha-1, respectively. The maximum contribution of input energy for Alborz, Ardebil, Khuzestan, Golestan and Hamadan provinces was regarding to chemical fertilizers, while for Isfahan and Khorasan-e-Razavi was irrigation energy. Average input energy, output energy, energy ratio, energy productivity and net energy gain for all the studied provinces were 58308.83 MJ.ha-1, 136092.15 MJ.ha-1, 2.87, 0.212 kg.MJ-1 and 77783.31 MJ.ha-1, respectively. Agricultural machinery with 34.87% had the largest contribution of production cost. The highest and lowest energy productivity values were obtained from Golestan and Khorasan-e-Razavi provinces with 0.38 and 0.08 kg.MJ-1, respectively. The average benefit to cost ratio was 2.16 and the economic productivity index was 0.154 kg per 103 Rials. The results of current study showed that the production of irrigated wheat in the studied areas of Iran is justifiable in terms of economic and energy balance. Therefore, with respect to energy sustainability in production and conservation agriculture principles, it is possible to increase the cultivation area of irrigated wheat production.
    Keywords: Benefit to cost ratio, Economic productivity, Energy index, Net energy gain
  • Laleh Rahimi Milashi, Majid Ghorbani Javid *, Iraj Alahdadi, Ali Izadi Darbandi Pages 129-141

    To investigate the effect of slow-release fertilizer enriched with Fe on grain quality of Narin, a new wheat cultivar, under salinity conditions and assessing the allelic diversity of high molecular weight glutenin encoding genes, a factorial experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in research greenhouse of Aburaihan Campus, University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran, in 2017- 2018. The studied factors were two factors, salinity stress (at three levels including 0, 8 and 12 dS.m-1) and fertilizer (at five levels including no-fertilizer application, ferrous sulfate at 10 and 20 mg.kg-1 soil, super-absorbent fertilizer enriched with ferrous sulfate at 52.5 and 105 mg.kg-1 soil). The studied traits included 100 grain weight, grain yield per plant, grain protein percentage, grain Fe content, grain total soluble carbohydrates, grain hardness index, flour water absorption, moisture content, bread volume and zeleny sedimentation volume. The results showed that 100 grains weight, grain yield per plant, grain Fe content, grain total soluble carbohydrates content and zeleny sedimentation volume increased with application of fertilizer and superabsorbent fertilizer enriched with Fe had more positive effects than ferrous sulfate in many of the studied traits. Salinity stress significantly decreased 100 grains weight, grain yield and total soluble carbohydrates content, but grain Fe content, grain protein percentage and flour water absorption significantly increased with increasing salinity stress. By studying the electrophoretic pattern of high molecular weight glutenin subunits in Narin variety, 2*, 7+8 and 2+12 alleles were identified at Glu-A1, Glu- B1 and Glu-D1 loci, respectively. Based on the results of the present study, it seems that superabsorbent fertilizer enriched with Fe has higher efficiency than ferrous sulfate fertilizer on the qualitative characteristics of wheat grain and flour, especially under salinity stress conditions.

    Keywords: Glutenin, Grain hardness index, Narin, Protein percentage, Zeleny sedimentation volume
  • Shahryar Sasani *, Reza Amiri, Hamid Reza Sharifi, Ali Lotfi Pages 143-156

    To investigate the effect of planting date on grain yield and phenological stages of some new bread wheat cultivars, a split plot experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in Eslamabad-e-Gharb Agricultural Research Station, Kermanshah, Iran, during 2013-2015 cropping years. The studied factors included planting date at four levels (early, timely, late and very late) and wheat cultivar at six levels (Chamran-2, Parsi, Pishtaz, Bahar, Sirwan and Sivand) which were considered as main- and sub-plots, respectively. Based on the results, early, late and very late planting dates caused a decrease in grain yield by 19.34, 30.34 and 44.40 percent, respectively. The total growth period of wheat cultivation in early, timely, late and very late planting dates were 244, 222, 204 and 181 days, respectively. In early planting date, the traits of number of days to first leaf appearance, tillering, single ridge, double ridge, terminal spikelet and stem elongation was decreased, but after stem elongation stage, the studied cultivars had the highest number of days to flag leaf appearance, booting, heading, anthesis and physiological maturity. The cultivars "Bahar" and "Sirwan" had the highest and lowest values (2317 and 2155 growing degree days, respectively) during the growth period at all planting dates. Cultivar “Parsi” with 934 units in stem elongation and 807 units in grain filling period, had the highest and lowest growing degree days, respectively, and therefore due to early maturity (heading) and fine grain filling capability, had the highest grain yield (8097 kg.ha-1) in a total of four planting dates. Overall, the results of this study showed that early and late planting dates significantly reduced grain yield compared to timely planting in all studied cultivars. Therefore, planting in mid-November and using wheat cultivars such as "Parsi" and "Sirwan" can be recommended for similar climates of the studied region in this research.

    Keywords: Delay planting, Double ridge, Grain Filling Period, Grain yield, Phenology
  • Hadi Ali Pour *, Hossein Abdi, Yousef Rahimi, Mohammad Reza Bihamta Pages 157-167
    Breeding for yield and yield stability has always been the main goal for breeders. In the current research, yield and yield stability of 51 wheat cultivars introduced over the last half century were evaluated in a randomized complete block design with two replications during five years. Analysis of variance revealed that genotype × environment interaction was significant. Therefore, the pattern of genotype × environment variation was analyzed using graphical method. According to the results of GGE biplot analysis, the first and second components as genotype and genotype × environment interaction components, explained 41.98% and 20.28% of the total variation, respectively. Simultaneous pattern of yield and yield stability divided the studied cultivars into three groups including desirable, moderate and undesirable. Among the studied cultivars, Mahdavi, Maroon and Sistan showed high yield and yield stability, while Shahpassand and Zagros had a low yield and yield stability. The results of this study showed that breeders have successfully introduced the genotypes with high yield and good stability over time, however due to the complexity of yield and yield stability traits, 10% of genotypes with low yield and 30% with poor stability have been introduced during 1986-2006, which confirms the need for more accurate tests in the future. Winter genotypes showed lower yield and yield stability compared to spring and facultative cultivars. Since, spring cultivars showed high yield in autumn cultivation, it is therefore recommended to cultivate spring cultivars in autumn as well.
    Keywords: Adaptability_Genotype × environment interaction_GGE biplot_Mosaic plot
  • Mehdi Rahimi * Pages 169-177
    To estimate gene action and heritability of yield and yield components of maize, F2 progenies derived from half-diallel cross of five S7 maize lines along with parental lines were assessed in a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Graduate University of Advanced Technology, Kerman, Iran, in 2017-18. The studied traits were grain yield and its components including number of ear per plant, number of grain per ear, number of grain row, number of grain per row, ear length and 100-grain weight. Results of analysis of variance showed significant differences among genotypes for all studied traits at 1% probability level. The results of Hayman’s graphical analysis also indicated that the contribution of non-additive gene effects was more important than additive effects in controlling most traits. Number of ear, number of grain per row and grain yield per plant were controlled by the incomplete dominance effects of genes, while the other traits were controlled by over-dominance effects. Broad sence heritability of the traits varied from 0.03 for number of grain row to 0.50 for 100-grain weight. The results of this study showed that both hybrid production and selection methods can be used to breed the number of ear, number of grain per row and grain yield per plant, but to breed the other traits in the studied population, the use of heterosis phenomenon and hybrid production is suggested.
    Keywords: Gene action, Incomplete dominance, Narrow sence Heritability, Over-dominance
  • Mohammad Amin Mazinani, Saeid Navabpour *, Reza Aghnoum, Khalil Zynalinezhad, Mohammad Ali Dehghan Pages 179-192
    Spot blotch caused by the fungal pathogen Cochliobolus sativus and is an important leaf disease of barley. To identify gene loci associated with seedling resistance to spot blotch in a population consisting of 142 modern European two-row spring barley cultivars, the genotypic data from 407 AFLP and SSR markers and phenotypic data derived from responses of barley cultivars to four isolates of spot blotch (Csh-1 and Csh-16 isolates from barley and Cst-42 and Cst-151 isolates from wheat) were used. These isolates were collected from Mazandaran, Golestan and Khorasan-e-Razavi provinces. The results showed that most of the studied cultivars at seedling stage were resistant to Csh-16 and Cst-42 isolates, but the highest number of susceptibility reactions to Csh-1 and Cst-151 isolates were observed. Population structure analysis subdivided the studied cultivars into two subpopulations (K=2). Association analysis using general linear model (GLM), six and twelve markers and using mixed linear model (MLM), three and four markers associated with resistance to isolates separated from barley and wheat leaves was identified, respectively, that were significantly to (P≤0.01). These QTLs were mapped on chromosomes 2H, 3H, 5H, 6H and 7H. All of the reported QTLs were specific for each isolate and only Bmag0225-161 marker was common between two isolates Csh-1 and Cst-151. The Identified markers can be used in breeding programs to develop disease resistant cultivars after validation.
    Keywords: AFLP, Association mapping, Cochliobolus sativus, SSR