فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و دوم شماره 6 (بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه چراغی، مهوش زرگر، امیررضا بوالخیر* صفحات 371-380
    زمینه

    با توجه به غیراختصاصی بودن علائم سرطان اپیتلیالی تخمدان و اهمیت مرحله بندی تومور و میزان تمایز بافت شناختی تومور در نحوه  درمان و تعیین پیش آگهی مبتلایان، هدف از این مطالعه تعیین ارتباط سطح سرمی پیش از جراحی He4 و CA125 با مرحله بندی جراحی و درجه تمایز بافت شناختی توموراپیتلیالی تخمدان است.

    مواد و روش ها

    طی این مطالعه مقطعی که در سال های 92-1390 بر روی 29 فرد دچار کانسراپیتلیالی تخمدان انجام شد، مرحله بندی تومور به روش FIGO و درجه تمایز بافت شناختی بر اساس پاتولوژی تعیین شد و قبل از جراحی سطح سرمی  He4و CA125 بیماران جمع آوری شد. سپس همیستگی آماری دو تومور مارکر با مرحله جراحی و میزان تمایز سرطان تخمدانی- نوع اپیتلیالی سنجیده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه نشان داده شد که میان سطح سرمی  He4و CA125 با مرحله بندی کانسر تخمدان و درجه تمایز بافت شناختی آن ارتباط معناداری وجود ندارد (05/0<p). سطح سرمی دو تومور مارکر و به طور معناداری با هم مرتبط اند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه نمی توان بر اساس سطح سرمی  He4و CA125 میان مراحل کانسر تخمدان و درجه تمایز بافت شناختی آن افتراق گذاشت. اما میان سطوح سرمی He4 و CA125 همبستگی معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کنسر اپیتلیالی تخمدان، مرحله بندی جراحی، He4، CA125
  • طاهره قائدیان*، ماندانا میرزایی، محمد مهدی قائدیان صفحات 381-391
    زمینه

    بیماری عروق کرونر قلب (CAD) از علل مهم مرگ و میر در دنیا می باشد. نوار قلب (ECG) و اسکن پرفیوژن قلب (MPI) از تست های تشخیصی غیرتهاجمی بررسی CAD می باشند. دانستن ارتباط یافته های غیرطبیعی در ECG پایه با یافته های MPI می تواند در تشخیص بهتر این بیماری مفید باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه بیمارانی که تحت MPI قرار گرفته بودند، بر اساس یافته های ECG به سه دسته طبیعی، ناهنجاری های موج
    ST-T و ناهنجاری های مربوط به موج Q و کمپلکس RS ((fQRS) fragmented QRS) تقسیم شدند. سپس میانگین پارامترهای کمی و نیمه کمی و تفسیر چشمی MPI در این سه گروه مقایسه شد.

    یافته ها

    از مجموع بیماران مراجعه کننده برای MPI، 92 بیمار (40 درصد) با ECG نرمال، 86 نفر (4/37 درصد) با تغییرات غیرطبیعی موج ST-T و 52 نفر (6/22 درصد) با یافته غیرطبیعی در موج fQRS-Q و در مجموع 230 بیمار انتخاب شدند. از مجموع بیماران 77 نفر
    (5/33 درصد) اسکن غیرطبیعی داشتند. در مقایسه بین گروه ST-T و گروه نرمال با گروه fQRS-Q در تمامی پارامترهای کمی و نیمه کمی اسکن تفاوت معناداری مشاهده شد، اما بین گروه نرمال و گروهST-T ، هیچ یک از پارامترهای کمی و نیمه کمی اسکن به جز SSS و SDS و TPDs تفاوت معناداری نداشتند. میزان اسکن غیرطبیعی گزارش شده در بیماران fQRS-Q به طور معناداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تغییرات غیر اختصاصی ST-T با میزان ایسکمی بیشتر در اسکن پرفیوژن میوکارد همراه است اما وجود fQRS و Q می تواند هم با میزان اسکار و هم با میزان ایسکمی بیشتری همراه باشد.

    کلیدواژگان: الکتروکاردیوگرافی، اسکن پرفیوژن میوکارد، بیماری عروق کرونری، متغیرهای کمی و نیمه کمی اسکن قلب
  • سمیرا عباسی، زهرا کشتمند* صفحات 392-401
    زمینه

    دیابت از بیماری های دارای شیوع بالا در جهان، که دارای عوارض جانبی از جمله در بخش های تولید مثلی است. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفید، اثرات پیشگیرانه و درمانی در بیماری ها دارند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس بر بلوغ اسپرم در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 35 سر موش صحرایی ویستار نر به پنج گروه کنترل، دیابتی، گروه های دیابتی تیمار با پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس و مخلوطی از هر دو پروبیوتیک تقسیم بندی شدند. گروه های دیابتی (نوع 1) با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز 60 میلی گرم بر کیلوگرم دیابتی شدند و تیمار با پروبیوتیک ها به مدت 35 روز انجام شد. در پایان دوره تیمار، سطح گلوکز خون، وزن اپیدیدیم و بلوغ اسپرم، مورد بررسی و درصد جایگزین هیستون-پروتامین با رنگ آمیزی آنیلین بلو ارزیابی شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر میزان گلوکز خون در گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی دار داشته (0001/0P<)، در حالی که در گروه های تیمار شده با لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس در مقایسه با گروه دیابتی کاهش معنی دار را نشان داد (001/0P<). در موش های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل درصد اسپرم نابالغ به طور معنی دار افزایش (0001/0P<) و در گروه های تیمار با پروبیوتیک ها در مقایسه با گروه دیابتی افزایش معنادار نشان داده شد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس بر کاهش گلوکز خون و درصد بلوغ اسپرم در موش های صحرایی دیابتی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، دیابت، لاکتوباسیلوس کازئی، بیفیدوباکتریوم لاکتیس، موش صحرایی نر
  • محمد ولایت زاده*، خوشناز پاینده صفحات 402-414
    زمینه

    برخی فلزات در واکنش های زیستی و سوخت و ساز بدن انسان نقش مهمی دارند که کمبود این عناصر و غلظت های بالای آن ها سبب بیماری و مسمومیت می شود. این پژوهش به منظور بررسی غلظت فلزات آب ورودی و خروجی تصفیه آب خانگی در سال 1397 در شهر اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود. نمونه برداری آب از منازل مسکونی 4 منطقه مختلف شهر اهواز انجام شد و در نهایت 24 نمونه آب ورودی و 24 نمونه آب خروجی دستگاه تصفیه آب خانگی مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش ها با 3 تکرار انجام شد. سنجش فلزات به روش طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی و ترکیب آن با طیف سنجی جرمی انجام شد. جهت تعیین فلزات مورد مطالعه از دستگاه ICP-OES مدل Varian 710-ES ساخت کشور آمریکا استفاده گردید.

    یافته ها

    بالاترین میزان فلز مربوط به کلسیم (39/146 میلی گرم در لیتر) و پایین ترین مقدار مربوط به کبالت (001/0 میلی گرم در لیتر) بود. الگوی غلظت فلزات در آب ورودی و خروجی دستگاه های تصفیه آب به صورت زیر به دست آمد: کلسیم < سدیم < منیزیم < پتاسیم < آهن < روی < مس < منگنز < کروم = کبالت. مقادیر فلزات کلسیم، پتاسیم، منیزیم، سدیم، روی، آهن، منگنز، مس، کبالت و کروم در آب خروجی دستگاه های تصفیه آب کمتر از مقادیر به دست آمده در آب ورودی بود.

    نتیجه گیری

    غلظت فلزات کلسیم، پتاسیم، منیزیم، سدیم، روی، آهن، منگنز، مس، کبالت و کروم در آب ورودی و خروجی دستگاه های تصفیه آب خانگی کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران، سازمان بهداشت جهانی و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا بود. با توجه به نتایج، دستگاه های تصفیه آب خانگی سبب کاهش فلزات سنگین می شوند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، دستگاه تصفیه آب خانگی، اهواز، آب آشامیدنی
  • مریم روانی پور، افشین استوار، حسین دارابی، شهناز پولادی* صفحات 415-431
    زمینه

    طرح تحول نظام سلامت در راستای برنامه های چهارم و پنجم توسعه و به منظور دستیابی به پوشش همگانی سلامت، علی رغم دستیابی به موفقیت های متعدد، در عمل با چالش هایی همراه بوده است. هدف مطالعه تبیین چالش های اجرای بسته های طرح تحول نظام سلامت در سطح دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوا با مشارکت 38 نفر از ارائه دهندگان خدمات سلامت به صورت مبتنی بر هدف، به شیوه بحث گروهی متمرکز و مصاحبه نیمه ساختارمند در مراکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت همزمان با جمع آوری داده ها انجام شد. دقت و صحت داده ها به روش های مختلف مورد تائید قرار گرفت.

    یافته ها

    سه طبقه اصلی کاهش رضایتمندی، اشکال در زیرساخت ها و اشکالات نظام مدیریتی پس از تحلیل 860 کد اولیه حاصل شدند. کاهش رضایت مندی از طبقات فرعی رضایت مندی اولیه و بروز نارضایتی؛ اشکال در زیرساخت ها از سه طبقه فرعی ابهام در قوانین بالادستی، ضعف در سیاست گذاری و فرهنگ سازی تغییر، و نداشتن پوشش همه جانبه طرح تحول؛ و اشکالات نظام مدیریتی از طبقات فرعی ضعف در برنامه ریزی، ضعف در مدیریت منابع انسانی و ضعف در اعمال نظارت تشکیل شده بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عمده چالش ها ناشی از مشکلات مالی، اجرای سریع و در نظر نگرفتن شهرهای کمتر برخوردار در اجرای طرح بوده است. به منظور احیاء سریع طرح و دستیابی به اهداف مثبت و مفید آن، پیشنهاد می گردد بازبینی و اقدامات موثر به ویژه در حل مشکلات زیرساختی و مدیریتی به عمل آید.

    کلیدواژگان: چالش، خدمات سلامت، طرح تحول، نظام سلامت، مطالعه کیفی
  • احمد توکلی، کتایون وحدت، محسن کشاورز* صفحات 432-450
    زمینه

    خبر ابتلای چندین نفر به یک ذات الریه غیرمعمول در ابتدای سال نو میلادی 2020 به سازمان بهداشت جهانی از سوی چین باعث معرفی نوع جدیدی از کروناویروس به عنوان عامل ایجاد یک بیماری تنفسی جدید گردید. با گسترش بسیار سریع این بیماری در چین و پس از آن به سایر نقاط دنیا، کروناویروس جدید با نام علمی SARS-CoV-2 و بیماری حاصل از آن به نام COVID-19، نگرانی و وحشت زیادی را در بین مردم جهان به وجود آورد و سازمان بهداشت جهانی نیز طی اطلاعیه ای، شیوع این ویروس را عامل وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در سرتاسر جهان اعلام نمود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، کلیه مقالات چاپ شده تا 29 فوریه 2020 به زبان انگلیسی در زمینه عفونت کروناویروس جدید مورد بررسی قرار گرفتند. این مقالات از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus،Google scholar و BioRxiv با استفاده از کلید واژه هایی نظیر "Coronavirus 2019"، " 2019-nCoV"، "COVID-19" و "SARS-CoV-2" به دست آمده اند. همچنین از وب سایت های معتبر جهان در زمینه بهداشت نظیر سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) برای دریافت آخرین آمار و اطلاعات این بیماری استفاده شده است. اطلاعات مرتبط با بیماری زایی، ویروس شناسی، اپیدمیولوژی، خصوصیات بالینی، روش های انتقال، تشخیص آزمایشگاهی، درمان و پیشگیری از این بیماری، از مقالات و وب سایت های فوق استخراج شده است.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه، تعداد 1416 مقاله استخراج شد که پس از حذف موارد تکراری و ارزیابی عنوان و چکیده، 53 مقاله برگزیده شد. پس از بررسی متن کامل مقالات در نهایت تعداد 37 مقاله شرایط لازم برای شرکت در مطالعه حاضر را دارا بودند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، دوره نهفتگی کرونا ویروس جدید COVID-19 بین 10-2 روز می باشد. به طور کلی نرخ کشندگی این ویروس 3/4 درصد بوده و نتایج نشان می دهند که میزان مرگ ومیر این ویروس در سالمندان و افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای در مقایسه با افراد سالم به میزان قابل ملاحظه ای بالاتر می باشد. گروه های پرخطر برای این بیماری به ترتیب شامل بیماران قلبی- عروقی، دیابتی، مبتلایان به بیماری های تنفسی مزمن و فشار خون بالا می باشند. نرخ مرگ ومیر در افراد سالم کمتر از یک درصد برآورد شده است.

    نتیجه گیری

    اپیدمی کروناویروس جدید در مقایسه با کروناویروس های قبلی شایع در انسان گسترده تر بوده که این موضوع بیانگر قدرت سرایت فوق العاده بالای این ویروس است. با این حال نرخ مرگ ومیر ناشی از کروناویروس جدید بسیار پایین تر از سایر کروناویروس ها نظیر SARS و MERS و ویروس های دیگری نظیر HIV و ابولاست. در حال حاضر با توجه به نبود درمان و واکسن موثر، بهترین راه جهت مقابله با این بیماری، اجتناب از آلودگی و جلوگیری از انتشار آن از طریق اقدامات محافظتی و بهداشت شخصی می باشد.

    کلیدواژگان: کروناویروس 2019، کووید-19، سارس کروناویروس-2، پنومونی کروناویروسی، کروناویروس جدید
|
  • Fatemeh Cheraghi, Mahvash Zargar, Amirreza Bolkheir* Pages 371-380
    Background

    Given that ovarian cancer symptoms are nonspecific and that appropriate surgical staging and pathological grading are important for the best treatment and prognosis of patients, this study aimed to determine the correlation of preoperative serum levels of CA125 and He4 with staging and grading.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study recruited 29 patients with epithelial ovarian cancer who underwent staging based on FIGO protocol and grading by pathologist during 2011-13. Serum CA125 and He4 were determined preoperatively to measure the correlation of these tumor markers with staging and grading.

    Results

    We did not observe a significant correlation between preoperative serum levels of CA125 and He4, and ovarian epithelial cancer staging and grading (P>0.05). However, serum levels of CA125 and He4 were significantly correlated with each other (P>0.001).

    Conclusion

    Based on this study, we cannot differentiate epithelial ovarian cancer surgical staging or pathological grading by preoperative CA125 and He4 serum levels.

    Keywords: Ovarian epithelial cancer, Surgical staging, He4, CA125
  • Tahereh Ghaedian*, Mandana Mirzaei, Mohammad Mehdi Ghaedian Pages 381-391
    Background

    Coronary Artery Disease (CAD) is one of the major causes of mortality in most countries. Electrocardiography (ECG) and myocardial perfusion imaging (MPI) are non-invasive disgnostic tests for CAD. Finding a relationship between abnormal findings in the baseline ECG and MPI findings can be helpful in better diagnosis of CAD.

    Materials and Methods

    The present study examined ECG of patients who underwent MPI and categorized them into three groups: normal ECG, abnormal ST-T change, and abnormal Q or fragmented QRS. The quantitative and semi-quantitative parameters as well as visual interpretation of MPI were compared among the three groups.

    Results

    Finally, 230 patients entered the study, including 92 patients (40.0%) with normal ECG, 86 patients (37.4%) with ST-T changes and 52 patients (22.6%) with fQRS-Q complex abnormality. In total, 77 patients (33.5%) had positive MPI scan. There were significant differences between the normal and ST-T subgroups with Q-fQRS group for all quantitative and semi-quantitative variables, however, normal and ST-T groups were significantly different only in terms of SSS, SDS and TPDs. Frequency of abnormal MPI was significantly higher in Q-fQRS group.

    Conclusion

    The results of this study showed that myocardial ischemia is more frequent in patients with baseline ST-T ECG changes. In addition, Q-fQRS abnormality is associated with higher rates of both myocardial scar and ischemia in MPI.

    Keywords: Electrocardiography, Myocardial Perfusion Imaging, Coronary Artery Disease, Quantitative, Semiquantitative MPI Perfusion Parameters
  • Samira Abasi, Zahra Keshtmand* Pages 392-401
    Background

    Diabetes is one of the most prevalent diseases in the world with its side effects, for instance in reproductive system. Probiotics are beneficial microorganisms that have preventive and therapeutic effects. The present study aimed to evaluate the effect of probiotics Bifidobacterium lactis and Lactobacillus casei on sperm maturation in streptozotocin-induced diabetic rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 35 male Wistar rats were divided into five groups: control, diabetic (type 1), diabetic rats treated with B.lactis and L.casei and a mixture of both probiotics. Diabetic groups were injected intraperitoneally with streptozotocin (60mg/kg). Probiotics were administered for 35 days. At the end of treatment, blood glucose levels, epididymal weight and sperm maturation were evaluated. The percentage of histone-protamine replacement was evaluated by aniline blue staining.

    Results

    In the present study, blood glucose level in the diabetic group was significantly increased compared to the control group (P<0.001), however, the diabetic groups treated with Lactobacillus casei and Bifidobacterium lactis showed a significant decrease compared to the diabetic group (P<0.001).
    The percentage of immature sperms was significantly increased in diabetic rats compared to the control group (P<0.001), and there was a significant increase in probiotic treatment groups compared with diabetic group (P<0.05).

    Conclusion

    Probiotics B. lactis and L. casei have a positive effect on lowering blood glucose and improving sperm maturation in diabetic rats.

    Keywords: Streptozotocin, Diabetic, Lactobacillus casei, Bifidobacterium lactis, Rat
  • Mohammad Velayatzadeh*, Khoshnaz Payandeh Pages 402-414
    Background

    Some metals play an important role in  biological reactions  and metabolism of human body. Low and high concentrations of these elements can cause diseases and poisoning. This study was carried out in order to investigate the concentration of metals in inlet and outlet water of households in Ahvaz city, Iran in 2018.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional descriptive study. Water samples were taken from four different residential areas of Ahvaz city and finally 24 samples of inlet water and 24 samples of outlet water were tested. Experiments were performed with three replications. Heavy metals were measured by inductively coupled plasma spectroscopy and combined with mass spectrometry. In order to determine the amount of the mentioned heavy metals, ICP-OES (Varian 710-ES) was used .

    Results

    The highest concentration belonged to calcium (146.39 mg/L) and the lowest concentration belonged to cobalt (0.001 mg/L). The concentration pattern of heavy metals in the inlet and outlet water of the purification devices was as follows: calcium> sodium> magnesium> potassium> iron> zinc>
    manganese> chromium= cobalt. The values of calcium, potassium, magnesium, zinc, iron,manganese, copper, cobalt and chromium in the water outlet water were less than the obtained values in the input water.

    Conclusion

    Concentrations of heavy metals calcium, potassium, magnesium, sodium, zinc, iron, manganese, copper, cobalt and chromium in the inlet and outlet of domestic water purifiers were lower than the national standard of Iran, the World Health Organization and the US Environmental Protection Agency. According to the results, home water purifiers reduce heavy metals.

    Keywords: Heavy metals, Household water treatment, Ahvaz City, Drinking water
  • Maryam Ravanipour, Afshin Ostovar, Hossein Darabi, Shahnaz Pouladi* Pages 415-431
    Background

    The health system reform plan was implemented by the Ministry of Health and Medical Education in accordance with the Fourth and Fifth Development Plan Acts in order to achieve public health coverage. Despite achieving many successes in the pursuit of the objectives of the plan, it has faced challenges. The purpose of the study was to determine the challenges of health system reform plan in the centers of affiliated to Bushehr University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This study was conducted with qualitative content analysis approach. A total of 38 healthcare providers were selected from centers affiliated with Bushehr University of Medical Sciences by purposive sampling method. Data was collected from semi- structured interviews in six focus group discussions, and analyzed simultaneously with data collection. Data accuracy and rigor were confirmed in various ways.

    Results

    The three main categories of decreased satisfaction, infrastructure problems, and management system weaknesses emerged after analyzing 860 initial codes. Decreased satisfaction emerged from primary satisfaction and dissatisfaction subcategories; infrastructure problems emerged from ambiguities in upstream laws, weaknesses in policy making and building culture of change, and lack of comprehensive coverage, and the management system weaknesses emerged from weaknesses in planning, weakness in human resource management, and weaknesses in supervisory practices.

    Conclusion

    It appears that the main challenges included financial problems, rapid implementation and failure to consider the less-favored cities in the implementation of the plan. In order to quickly revive the plan and achieve its positive and beneficial goals, it is recommended to revise the plan and take effective measures, especially in solving infrastructure and management problems.

    Keywords: Challenges, Content Analysis, Health System, Health Services Reform Plan
  • Ahmad Tavakoli, Katayon Vahdat, Mohsen Keshavarz* Pages 432-450
    Background

    At the beginning of the New Year 2020, China alerted the world health organization (WHO) to a cluster of unusual pneumonia cases in Wuhan. After extensive speculation, eventually a new species of coronavirus introduced as the causative pathogen of the disease. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a name for the disease, and the virus that causes it is known SARS-CoV-2. The very rapid spread of the COVID-19 in China and in many other countries has caused fear among people across the world. The novel coronavirus outbreak declared a Public Health Emergency of International Concern on 30 January 2020.

    Materials and Methods

    Several databases such as PubMed, Scopus, Google scholar, and BioRxiv were searched for publications reporting on the novel coronavirus up to 29 February 2020. Literature searches were performed using keywords including “Coronavirus 2019”, “2019-nCoV”, “COVID-19”, and
    “SARS-CoV-2”. Moreover, websites such as the World Health Organization (WHO) and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) were searched to retrieve updated data and statistics regarding the novel coronavirus. We extracted data on the epidemiology, pathogenesis, virology, clinical manifestations, transmission routes, diagnosis, treatment, and prevention measures.

    Results

    From the 1416 articles identified in the initial search, 53 were remained after title and abstract screening. After full-text review, 37 articles were eligible to include in our study. Incubation period for
    COVID-19 is between 2-10 days, according to the World Health Organization (WHO). The case fatality rate in patients infected with SARC-CoV-2 is 4.3%, and the results indicate that the mortality is higher in elderly individuals and patients with chronic conditions including patients with coronary artery disease, diabetes, chronic pulmonary disease, and hypertension. The mortality rate in healthy subjects is less than 1%.

    Conclusion

    The outbreak caused by the novel coronavirus is larger than the previous human coronaviruses, showing that the SARS-CoV-2 is an extremely contagious virus. However, the mortality rate of COVID-19 is lower than that of other coronaviruses diseases such as SARS or MERS and other viruses like HIV and Ebola. Currently, due to the lack of an effective treatment and vaccine, the best way to deal with the
    COVID-19 disease is to prevent transmission and spread of the virus and to execute personal protective measures.

    Keywords: Coronavirus 2019, COVID-19, SARS-CoV-2, Coronavirus pneumonia, Novel coronavirus