فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 32 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد خدادادی، محمدعلی گذشتی* صفحات 1-20

    فتنه، یکی از نا هنجاری های سیاسی-اجتماعی در جوامع بشری است که نه تنها نظام سیاسی حاکم در هر کشور، بلکه در سطوح پایین تر توده های مردم را نیز دچار چالش خطیری از جمله سلب امنیت می کند.کلیله و دمنه به عنوان یک اثر منثور کلاسیک که نظام سیاسی حاکم به شکل تمثیلی و شخصیت های آن را حیوانات تشکیل می دهد؛ به تبیین الگوهایی می پردازد که می توان در حوزه امنیت داخلی به عنوان راهبردی برای مقابله با فتنه گران مورد استفاده قرار داد. از جمله این الگوها: بصیرت، دشمن شناسی، مشورت، دور اندیشی و از همه مهم تر وجود یک رهبری مقتدر می باشد. این جستار در سدد ارائه الگوهای راهبردی در حوزه امنیت داخلی برای مقابله با فتنه گران با تاکید بر کتاب کلیله و دمنه است.

    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، امنیت، فتنه گران، بصیرت، دشمن شناسی، رهبر مقتدر
  • فریبا رئیسی سرحدی، حسین خسروی*، محمدعلی آتش سودا صفحات 21-43

    نگاه ساختاری به آثار ادبی به سبب بررسی عناصر درون متنی و کشف الگوی پیوند آنها، زمینه های دریافت شایسته تر از ماهیت ادبیات را فراهم  می آورد و با ارائه شگردهای خلق آثار برتر ادبی می تواند به ساختارگرا به بررسی عناصر داستان، فرم های روایی و قوانین ترکیب آنها پرداخته اند. که در این میان"کلود برمون" با ابداع یک نظام مبتنی بر نمایش شکل واره ای،  طرحی را پیشنهاد می کند که بر پایه چگونگی روابط بین کوچک ترین واحدها استوار است. رمان مشهور«سووشون»، اثری تو در تو و گسترده است که محورها و جریان های چندگانه، آن را شکل داده اند. برای بررسی ساختارهای متن این رمان، ناچار باید طرح کلی آن را استخراج کرد و سپس به تحلیل آن پرداخت. در تجزیه رمان به طرح اولیه، شخصیت ها، به میزان شرکت در زنجیره حوادث و نقششان در ساختن نقاط اوج در درجه اهمیت قرار می گیرند. قدرت یک رمان واقع گرا چون سووشون در تعداد پی رفت های کامل و چگونگی چینش و روابط علی و معلولی برقرار شده در میان آنهاست. تعداد پی رفت های اصلی معمولا به تعداد نقاط اوج داستانی وابسته اند. هر شخصیت در طول رمان با پی رفت های متعدد ایفای نقش می کند ولی همه آنها در ایجاد ساختمان اصلی داستان نقش محوری ندارند. بنابراین رمان سووشون، ترکیبی منطقی از پی رفت های محوری است که در ارتباطی معنادار با پی رفت های فرعی و ثانوی هستند و تعداد شخصیت های آن تحت تاثیر عواملی چون تعداد روایت های اصلی ساختمان قدرتمند روایت ها، ارتباط هدفدار آنها با یکدیگر، فضای کلی و موضوع قرار دارد.

    کلیدواژگان: سیمین دانشور، سووشون، برمون، پی رفت، روایت، ساختار
  • فائزه عرب یوسف آبادی*، بهزاد پورقریب صفحات 44-67

    اشعار «سرزمین هرز»  تی. اس. الیوت و « ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» فروغ فرخزاد اگرچه به لحاظ صوری متفاوت به نظر می رسد؛ اما در باطن دارای بنیانی هم بسته اند که حاصل تشابه دیدگاه های انسان گرای مدرن هر دو شاعراست.  هدف در این پژوهش بررسی تطبیقی این دو شعر در راستای اثبات تاثیرپذیری فروغ فرخزاد از تی. اس. الیوت است. پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی  و با بهره گیری از یادداشت برداری کتابخانه ای در پی رسیدن به هدف اصلی این تحقیق است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر دو شعر از شیوه آغاز و پایان بندی یکسانی برخوردارند. این اشعار متونی پاره پاره و خرد شده اند که در ظاهر انسجامی ندارند؛ ولی وجود ساختار به ظاهر نامرتبط و تصاویرشکسته در این اشعار یک استراتژی هدفمند برای القای تشویش انسان مدرن و درهم شکستگی اجتماع انسان ها در روزگار شاعر است. تلمیحات از مهمترین اشکال بینامتنیت ضمنی در این اشعار است که نشان می دهد هر دو شاعر ، شعر خویش را تبدیل به فضایی کرده اند که در آن انواع مفاهیم و تصاویر از ادبیات کلاسیک و متون مذهبی ریشه گرفته و در راستای انتقاد از انسان مدرن نمود یافته است.در هر دو شعر تلفیق هر تصویر با تصاویر دیگر و در سرتاسر شعر معناساز شده است .مشابهت افکار و اشتراک تصویرپردازی آن ها در هر دو شعر مبین وحدت نیازهای انسان مدرن و همسانی معضلات و مسائل زندگی در عصر حاضر است.

    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، تی، اس، الیوت، ساختارشکسته، تصویرپردازی، ادبیات تطبیقی
  • زهرا قنبر علی باغنی، شهین اوجاق علیزاده* صفحات 68-94

    در سال های اخیر، روان شناسان به طور جدی به بررسی نقش امید در زندگی انسان ها پرداخته اند. بهره مندی از نگرشی امیدوارانه در ادبیات، ضمن ایجاد تلاشی هدف مند در انسان، سلامت روان او را نیز تضمین خواهد نمود. در دیوان اشعارسیمین بهبهانی، مفاهیم امیدبخشی مانند امید به زندگی، امید به وصال معشوق، امید به رهایی، شادی، شور ونشاط بسیار دیده می شود. هدف از این جستار بررسی مفهوم امید وعوامل تاثیرگذار بر آن مانند ایمان، انتظار وصبر وشکیبایی در دیوان سیمین بهبهانی، براساس نظریات اریک فروم است. روش پژوهش مبتنی برتوصیف وتحلیل است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که هرچه از نخستین اشعار سیمین بهبهانی جلوتر می رویم، امید در آن پررنگ تر می شود ووجه اشتراک بسیاری با نظریات اریک فروم دارد.

    کلیدواژگان: اریک فروم، سیمین بهبهانی، امید، ایمان، انتظار، صبروشکیبایی
  • مهین کریمی* صفحات 95-118

    رنگ در ادبیات از دیرباز مورد توجه بوده است. شاعران از  گروه افرادی هستند که از عنصر رنگ در آفرینش واژه ها و تصاویر شاعرانه برای زیبا کردن اثر خود استفاده های زیادی کرده اند. بی شک بررسی تمام عناصر یک اثر ادبی در شناخت حقیقی آن اثر بسیار مهم است.  در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از دانش های میان رشته ای  ادبیات، جامعه شناسی و روانشناسی  به توصیف و نقد زیبایی شناسی  رنگ در اشعار یکی از شاعران برجسته هورامان پرداخته شده است. اهداف پژوهش شامل بررسی رنگ و شیوه به کار گرفتن آن در دیوان بیسارانی است تا پنجره ای تازه برای شناسایی بیشتر آن اثر گرانقدر و شاعر بزرگ آن باز کند زیرا بیسارانی با تاثیرپذیری از محیط رنگارنگ هورامان  بهره کامل را از رنگ برده است و همچنین سعی شده تا تمام رنگ هایی که در دیوان بیسارانی وجود دارند، از نظر روانشناسی و زیبایشناسی با ذکر نمونه بررسی شوند تا دنیای  بیسارانی و رنگ دادن جنبه های مختلف زندگی بیسارانی در اشعارش مجسم شود و دریچه ای به روی ادراک و احساس شاعر گشوده شود. نتایج نشان می دهد رنگ سیاه در دیوان بیسارانی از بقیه رنگ ها بسامد بیشتری دارد. هر چند تکرار زیاد  رنگ سیاه در یک اثر ادبی می تواند نشان دهنده فکر ناامیدانه و سختی زندگی باشد که این جنبه منفی رنگ سیاه است اما در دیوان بیسارانی رنگ سیاه بیشتر برای وصف چشم و ابرو و زلف و همچنین برای خلق تصاویر زیبا  در کنار رنگ سفید چهره یار آمده است که این جنبه مثبت رنگ سیاه است.

    کلیدواژگان: رنگ، تصویر، زیبایی شناسی، بیسارانی، بسامد
  • حسین مسجدی اصفهانی* صفحات 119-157

    ماده تاریخ (chronogram)، تبدیل اعداد و ارقام تاریخ به حروف و واژه ها و عبارت های معنادار است. این فن، به تدریج و بر اثر تحولات و رشدی که داشته، به ویژه در دوره صفویه و قاجار تبدیل به شکل های پیچیده ای شده است و کم کم مورد توجه اهل سیاست واقع گشته که  از آن مستقیما در تحولات تاریخی و اثبات حقانیت خود و نیز انکار مخالفان سود جسته اند.استفاده از ماده تاریخ و کوشش برای متقارن کردن آن با ظهور صفویه، جلوس شاه اسماعیل، تشکیل سپاه شاه طهماسب، بعضی از فتوحات هند در دوره شاه عباس، جلوس نادر، ظهور باب و امضای مشروطیت، بخشی از این رویکردهای تاریخی است که در این پژوهش به آن پرداخته شده است.تعدادی از این مواد نیز به جز بیان تاریخ خاص،  به طور غیرمستقیم، مبین برخی از مسائل پنهان اجتماعی و تاریخی است که با نگاهی به نظریه رمزگردانی (code switching)می توان از آن در تحلیل های تاریخی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ماده تاریخ، تاریخ، صفویه، رمزگردانی
  • معصومه منتشلو* صفحات 158-175

    یکی از مکاتب جدید در حوزه زبان شناسی، زبان شناسی شناختی است که به بررسی رابطه میان زبان انسان ، ذهن او، تجارب اجتماعی و فیزیکی او می پردازد. از باورهای پیروان این مکتب این است که زبان، الگوهای اندیشه و ویژگی های ذهن انسان را منعکس می کند. بنابر این مطالعه زبان، مطالعه ی الگوهای ذهنی سخنگویان آن است. بحث طرحواره های تصویری از ساخت های مورد توجه در پژوهش های معنی شناسی شناختی است. تجربیات انسان از جهان خارج ساخت هایی در ذهن او پدید می آورد که آنها را به زبان خود انتقال می دهد تا بتواند مفاهیم مجرد و انتزاعی را در قالب آنها بیان کند، این ساخت های مفهومی همان طرحواره های تصویری اند. در این مقاله سعی شده با نگرشی شناختی به بررسی مفهوم «عشق»، به عنوان یکی از جنبه های اصلی تفکر سعدی، در گلستان پرداخته شود. از این رو نخست تعریف ها و توصیف های سعدی درباره عشق استخراج و سپس در چارچوب مهمترین طرحواره های تصویری یعنی، طرحواره های حجمی، حرکتی و قدرتی به بررسی معنایی آن از طریق تحلیل محتوا اقدام شد و  نتیجه ی آن چنین به دست آمد : سعدی از طرحواره ی حجمی برای بیان مفهوم استعاری« عشق دریاست »، از طرحواره ی حرکتی برای بیان «عشق سفر است» و از طرحواره ی قدرتی برای بیان «عشق سلطان است» استفاده کرده است. و از این طریق توانسته عشق و ملزومات آن را به صورت پدیده هایی عینی و ملموس قابل درک کند.

    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، طرحواره های تصویری، گلستان سعدی، عشق
  • رقیه مهمان دوست کتلر، بتول فخر اسلام* صفحات 176-199

    در آثار غنایی با استفاده از من شخصی (بیشتر) و اجتماعی (کمتر)، دغدغه های درونی صاحب اثر یا شخصیت های مخلوق او روایت می شود. عنصر احساس در این گونه ادبی اهمیت ویژه ای دارد. بدیهی است که عواطف بشری در قالب یک گونه ادبی خاص نمی گنجد و در همه آثار خلق شده، کم و بیش نمود دارد. متون حماسی نیز، از این قاعده مستثنی نیستند. در روایت های حماسی، شاهد پیوند مسائل درونی شخصیت ها با دغدغه های بیرونی آنها هستیم. هر کدام از پهلوانان از ویژگی های انسانی برخوردارند و عاطفه و احساس در تار و پور کردار، اندیشه و گفتار آنها جای گرفته است. به این اعتبار، در مقاله حاضر، مولفه های غنایی پرتکرار در سروده حماسی بانوگشسب نامه بررسی شده است. به نظر می رسد شاعر با ذکر ماجراهای عاشقانه، توصیف، هجو و نکوهش، نیایش و مناجات، تقاضا، خمریه سرایی، مفاخره و رجزخوانی، و طنز، ضمن کاستن از خشونت ماهوی داستان های حماسی، با استفاده از عنصر عاطفه، باعث باورپذیری بیشتر شخصیت ها شده و به دغدغه های انتزاعی و ذهنی پهلوانان، عینیت بخشیده و مخاطبان را در جریان آن قرار داده است. همچنین، بخشی از آیین های پهلوانی و رسوم ایرانیان باستان با طرح موضوعات غنایی نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، شعر حماسی، بانوگشسب نامه، عاطفه و احساس
|
  • Mohammad Khodadadi, Mohammad Ali Gozashti * Pages 1-20
  • Fariba Raisee Sarahidi, Hossein Khosravi *, Mohammad Ali Atash Soda Pages 21-43

    Structural approach to literary works due to the investigation of the elements of the text and the discovery of their interconnection pattern provides the ground for obtaining a more appropriate literary nature and by presenting the works of creating the works of the supreme literary works can extend the patterns of the processing of the literary help slow.Keywords: Simynodshan, Shushoon, Bramon, Proceedings, Narrative, Structure. A group of structuralist critics has studied the elements of the story, their narrative forms, and their rules of composition. In the meantime, Claude Burmen proposes a scheme based on the concept of relationships between the smallest units, with the advent of a system based on the form. The famous novel, soovashoon, is a great work for you, with multiple axes and streams shaping it. In order to examine the structure of the text of this novel, we must inevitably extract its outline and then analyze it. In the distribution of the novel, the original design, characters, the extent of participation in the chain of events and their role in building up the peak are of great importance. The power of a realistic novel is among them in terms of the number of complete advancements and the way in which it is organized and causal relationships. The number of major hits usually depends on the number of points of the story's height. Each person plays a role in multiple novels during a novel, but they do not play a central role in creating the main building of the story. So the novella Swishon, a logical combination is a logical combination of axial transitions that is intrinsically linked to subordinate and secondary sequences, and the number of its characters is influenced by factors such as the number of major narrative stories of powerful narratives, They are targeted with each other, the overall atmosphere and the subject matter.

    Keywords: Simine danesvar, sovashoon, bermoon, Proceedings, Narrative, structure
  • Faezeh Arab Yousef Abadi *, Behzad Pour Gharib Pages 44-67

    Although T.S. Eliot's "The Waste Land" and Forugh Farrokhzad's "Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season" seem to be different formally, in essence they have a correlated basis of similarity of views in modern men. The aim of this study is to analyze the comparative study of these two poems in order to demonstrate the proof effectiveness of Forugh Farrokhzad from T.S. Eliot’s views. This study relied on the analytical method and by taking advantage of the library notes in order to achieve the main objective of this research. The results indicate that both these poems at the beginning and the ending have equally important ways. These poems are the texts which are ripped and shredded and are not cohesive in appearance; but the presence of seemingly unrelated structures and broken images in these poems have a targeted strategy for inducing anxiety of modern man and human social breakdown in these poets era. Allusions, which are the most important forms of intertextuality in these two poems, show that both the poets made their poetry into the space where a variety of concepts and images manifested in classical literature and originated religious texts in the line with the criticism of modern man.  In these both poems, combining each image with another one has made meaning throughout the poem. Similar thoughts and their shared imageries in these poems express the unity of the needs of modern men with consistency problems and problems of modern life.

    Keywords: Forugh Farrokhzad, The Waste Land, Broken Structure, imagery, comparative literature
  • Zahra Ghanbar Ali Baghnei, Shahin Ojagh Alizadeh* Pages 68-94

    In recent years, psychologists have seriously studied the role of hope in human life. Utilizing a hopeful attitude in literature, while making a targeted effort in humans, will ensure its mental health. In the Collection of poems Shimin Behbahani, there are many promising concepts such as life expectancy, hope for beloved joins, hope for salvation, joy, and passion. The purpose of this research is to examine the concept of hope and its influential factors, such as faith, expectation and instability in the Collection of poems Simin Behbahani, based on Erich Fromm 's ideas. The research method is based on description and analysis. The results of this research show that the first of the first poems by Simin Behbahani will be more intense, the hope will be more intense, and he shares much with Erich Fromm 's ideas.

    Keywords: Erich Fromm, Simin Behbahani, hope, Faith, Waiting, understanding
  • Mahin Karimi* Pages 95-118

    It has been for a long time that Color has had an important role in literature.poets are of/ a group of people who have used the colour element (base)for creating words and poetic pictures to show their work more impressive and leading.Undoubtedly, studying and investigating all the elements of a literary work is very important in the true identity of that work. In this research, in the descriptive-analytical method and (by) using the interdisciplinary knowledge of literature, sociology and psychology, describing and criticizing the aesthetics of colour in poems of one of the outstanding poets, Huraman , has been dealt with.researchers' purpose includes The study of colour and the method / the way it is used in the Bissarani's poetical works can open a new window for more discovery of / more knowledge about that valuable work and (also) its great poet. It has been tried / endeavoured that all the colours which exist in the Bissarani's poetical works be examined from the point of view of psychology and aesthetics through mentioning examples , Bissarani's world and colour running of different aspects of his life be imagined in his poems and a window be opened to the poet's perception and sensation.The black colour is more frequent than rest of the other colours. However, the excessive repetition of the black colour in a literary work can be a reflection / an indication of the hopelessness as well as the life's difficulties, hardships which (this) is a negative aspect of the black colour. The black colour, however, has been used for the description of eye and eyebrows and hair/ringlet / lock of hair of a / of one's sweetheart and also creation of beautiful images beside the white colour of her face which this is the positive aspect of the black colour.

    Keywords: Colour, poem, aesthetics, Bissarani, frequence
  • Hossein Masjedi Isfahani* Pages 119-157

    Chronogram defined as an inscription,sentence,or phrase in which letters express a date or epoch being added together by their values. This technique has been converted to complicated forms due to its progress during Safavid empire and Kajar period. Hence it became the point of attention and preoccupation among different political parties. They put upon it directly in the historical evolutions in order to prove their legitimacy as well as to deny their opponents. Auther of this study has been attempted to examine parts of those historical evolutions namelyadvence of Safavid empire,accession of Shah Ismaiel,formation of Shah Tahmasb army,conquring of India in Shah abbas period,accession of Nadir Shah and signing of Mashrutah constitution. As revealed by the author, most of the above mentioned evolutions indirectly express several hidden social and historical issues. The focal point is that probably they can be used for various historical analysis according to the codeswitching theory.

    Keywords: Choronogram, Safavid, Epoch, Codeswitching
  • Masoume Monteshloo* Pages 158-175

    One of the new schools in the field of linguistics, cognitive linguistics, which examines the relationship between human language, his mind, he pays physical and social experiences. The beliefs of the followers of this school is that of language, thought patterns and reflects the characteristics of the human mind. The study of language is the study of mental models spokesman. Discussion image schemas is interseting infrastructure in the studies of cognitive semantics. Human experience of the outside world, making creates in her infrastructure of mind that they convey in their own language To express abstract concepts in the form of their. This image schemas have the same conceptual structures. In this paper we examine the cognitive concept of "love" as one of the main aspects of thinking Saadi in Golestan be addressed. The Prime definitions and descriptions Saadi About Love were produced in the framework of the image schemas, path schema, Force schema meaning the motion and it was through content analysis. As a result, it was: Saadi v schema metaphor to express the concept of "love is sea", the schema of motion to express "Love is Travel" and the scheme of power to express "love is king" is used. And the requirements for it to be able to love and understand the objective phenomena.

    Keywords: cognitive semantics, image schemas, Golestan of saadi, love
  • Roghieh Mehmandoost Kotler, Batool Fakhr Islam* Pages 176-199

    In the lyric works, using personal I (more) and social (less), the inner concerns of the owner of the work or creature's characters are narrated. The element of feeling in this literary form is especially important. Obviously, human emotions do not fit into a particular literary form, and they are more or less created in all works created. Epic texts are no exception to this rule. In epic narratives, we see the linkage of the inner issues of the characters with their exterior concerns. Each of the champions has human features and emotions and feelings are in the tune of their thoughts and speeches. Accordingly, in the present article, the frequent lyric components in the epic poem of Banoogoshasbname are investigated. It seems that the poet with mention of romantic adventures, descriptions, satire, prayers and supplications, demand, khayriyah-naraee, bastard and rebelliousness, and humor has visualized to abstract  and mental concerns of the wizards by using element of affection caused to more believability of characters and placed the audience in it while reducing the violent nature of epic stories. Also, part of the ancient aristocratic rituals and customs of the ancient Iranian have been shown with the lyric topics.

    Keywords: ghana literature, Epic poetry, Banoogoshasbnameh, emotion, feeling