فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 29 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محتوای طنز در آثار محمدعلی افراشته
    آیدا پارس پور*، عصمت خوئینی صفحات 1-42

    محمدعلی افراشته (1287-1338)، از پیشگامان شعر گیلکی و از نامداران طنز اجتماعی در قالب شعر و نثر ساده فارسی است. او درآثار خود، به دفاع از زحمت کشان پرداخته است و به همین دلیل از برجسته ترین نمایندگان ادبیات کارگری به شمار می رود. هنر افراشته این است که با استفاده از طنز، مردم را به اندیشیدن درباره ی حقوق اجتماعی خود ترغیب می کند. روزنامه ی چلنگر که از سال 1329، به مدت دو سال و نیم منتشر می شد، حاصل زندگی ادبی افراشته و به نوعی بازتاب دهنده عقاید و افکار اوست. اغلب آثار افراشته، در این روزنامه چاپ شده است.محتوای آثار افراشته نقد اوضاع سیاسی و اجتماعی است که در قالب شعر، داستان، نمایشنامه و تعزیه و با زبان طنز مجال بروز یافته است. وی در مواجهه با جامعه ی ایران آن روزگار، مشکلات عظیمی را مشاهده می کند که موجب تباهی و عقب ماندگی جامعه ی ایرانی گردیده است؛ در نتیجه به عنوان فردی وطن دوست و شاعری انقلابی و روشنفکر با استفاده از زبان ساده ی طنزآمیز مشکلات را در آثار خود انعکاس می دهد و بر اساس نوع گرایش های سیاسی خود، برای درمان دردهای آن راه حل نشان می دهد.نوشته ی حاضر با بررسی محتوایی مجموعه ی آثار محمدعلی افراشته، زمینه های مختلفی از نقد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اخلاقی را در نمونه های فراوانی از نظم و نثر آثار وی بازنموده است.

    کلیدواژگان: محمدعلی افراشته، طنز اجتماعی، ادبیات کارگری، نقد
  • بررسی و تحلیل آفات زبان در سه دفتر اول مثنوی مولوی
    سیدمحمد مهدی حسینی*، محمدعلی خالدیان صفحات 43-64

    زبان مجرای ظهور اندیشه است و در زندگی انسان نقش حیاتی دارد و حرف زدن و به کار گرفتن زبان است که پرده از ماهیت انسان برمی دارد و میزان برخورداری انسان را از معرفت نشان می دهد و در عین حال بیش از حد ضرورت به کارگرفتن زبان به منزله ی غباری است که بر روی آینه می نشیند و نفس انسان را تیره می گرداند و انسان را از کار اصلی خود که سیر در ملکوت باشد باز می دارد. با توجه به اینکه انسان تنها موجودی است که قادر به بیان کردن ضمیر خویش می باشد لذا زبان و مقاصدی که زبان ظهور می یابد در دستگاه وجودی بشر بسیار حایز اهمیت است و گذشتگان درباره آن به صورت جسته و گریخته بحث کرده اند. در مورد مولانا و اشعارش هزاران مقاله و صدها کتاب نوشته شده اما هنوز بخش عمده ای از زوایای پنهانی شخصیت مولانا و اشعارش در مثنوی همچنان بکر و دست نخورده مانده است شاید بتوان «عامه پسند بودن» مثنوی را یکی از علل عمده ی مقبولیت مولوی به شمار آورد. از اهداف این پژوهش که به بررسی آفات زبان پرداخته است، بررسی  نقش زبان و اثرات آن در زندگی انسان و تبیین نقش زبان در تکامل و یا تنزل انسان می توان اشاره کرد. آنچه که از نتایج این تحقیق در مثنوی معنوی مولانا بدست آمد نشان داد که در واقع مهمترین آفات زبان بیشتر از جنس ناراستی های اخلاقی مانند تمسخر، عیب جویی، دروغ گویی، غیبت، ریاکاری، فریب دادن و فریب خوردن، تملق، سوگند نابجا، بی ادبی و حیله گری را می توان نام برد که در صورت کنترل نشدن زبان، دین و دنیای فرد را تباه می کند.

    کلیدواژگان: آفات زبان، مثنوی، مولوی
  • مصطفی خدایاری*، زکیه دهنمکی صفحات 65-100
    گلستان سعدی یکی از شاهکارهای نثر فارسی است که به لحاظ جذابیت های زبانی و روایی و محتوا، مورد توجه فارسی زبانان از زمان نگارش تا روزگار ما بوده است. در طول تاریخ، بسیاری از شاعران و نویسندگان بنام، سعی در خلق اثری چون گلستان داشته اند، اما تا کنون هیچ یک نتوانسته اند رقیبی چیره دست برای گلستان باشند. «مجد خوافی» شاعر و عارف توانای قرن هشتم، یکی از آن بسیاران است که با آفرینش اثری چون «روضه خلد» به خیل مقلدان گلستان پیوسته و حتی توانسته بر دیگر رقبا برتری جوید. «روضه خلد» از نظیره های موفق گلستان است که به تقلید از گلستان نوشته شده است. در این تحقیق داستان، قصه و حکایت، تعریف و تفاوت آنها با یکدیگر تبیین شده است، نگارندگان در ادامه، زبان، سبک، شخصیت ها، پیام و محتوا و نیز برخی از عناصر داستانی موجود در حکایات گلستان سعدی و روضه خلد مجد خوافی را مقایسه و تحلیل کرده اند.که نتیجه بارز آن وجود برخی تفاوت ها و شباهت های دو اثر است  که در این مجال، این موارد مقایسه ای و وجوه اشتراک و افتراق آن دو،  به گونه ای مبسوط تر با رهیافتی توصیفی -  تحلیلی و با بهره گیری از روش کتابخانه ای در قالب مقاله ای علمی پژوهشی انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، عناصر داستانی، گلستان، روضه خلد
  • مصطفی رادمرد* صفحات 101-128
    شاهنامه فردوسی که از دیدگاه تقسیم بندی جهانی محتوا در حوزه حماسی قرار می گیرد خالی از جنبه های غنایی نیست، بدون تردید توجه به شاهنامه فردوسی و بالتبع شاهنامه سرایی در میان اقوام مختلف ایرانی بدان حد اهمیت دارد که به فکر بازسرایی داستان هایی از شاهنامه به زبان خود برآمده اند، این انگیزه در میان قوم کرد به دلیل ویژگی های نزدیک زبانی و فرهنگی، جلوه ای خاص دارد. در این پژوهش سعی شده است داستان بیژن و منیژه از شاهنامه  کردی الماس خان کندوله ای که نمونه ای حماسی و به تقلید از بیژن و منیژه در شاهنامه فردوسی می باشد از دید غنایی و در دو حوز ه ی ابیات عاشقانه و احساسی - عاطفی«اعتذار، خمریه، درخواست، شکواییه، طنز و ریشخند، مدح، مرثیه، مفاخره و هجو» واکاوی گردد آنگاه با توجه به مولفه های فرهنگی دو زبان پارسی و کردی، علاوه بر بسامد موضوعات غنایی، وجوه اشتراک و افتراق آنها نیز مشخص گردد.
    کلیدواژگان: شاهنامه ی فردوسی، حماسه، غنا، الماس خان کندوله ای
  • پروانه رمضانی*، رضا فرصتی جویباری، مهرعلی یزدان پناه صفحات 129-150

    مکتب رئالیسم یکی از بنیادی‎ترین مکاتب هنری است که در اواسط قرن نوزدهم در فرانسه ظهور‎کرد و به‎سرعت گسترش‎یافت. پرهیز از تخیل و الهام‎های درونی رمانتیک‎ها و پرداختن به واقعیت‎های عالم بیرون از اساسی‎ترین اصول این مکتب بود که شاعران، نویسندگان و هنرمندان را به‎سوی‎ خویش‎ کشاند. در ایران نیز همگام با حرکت‎های مشروطه‎خواهان، شاعران و نویسندگان به مسائل اجتماعی و انحطاط و عقب‎ ماندگی کشور، توجه نشان دادند. عصر مشروطه را باید نقطه عطفی در ورود شعر به حوزه زندگی مردم و مسائل جامعه و متمایل شدن آن به واقع‎گرایی دانست. از میان شاعران این دوره، فرخی یزدی با گرایش شدید به آزادی‎خواهی وحمایت از کارگران وکشاورزان، به اوضاع کشور توجه نشان داد. هدف این پژوهش نخست؛ معرفی عناصر اصلی رئالیسیم در اشعار فرخی یزدی وسرانجام؛ تحلیل اشعار فرخی برمبنای اصول وقواعد آن مکتب است.

    کلیدواژگان: رئالیسم، اجتماع، شعر، مشروطه، فرخی یزدی
  • سیدسجاد ساداتی زاده، سیدمرتضی حسینی شاهرودی*، عبدالله نیک سیرت صفحات 151-172

    تلاش برای پی بردن به حقیقت نفس و نتایج حاصله از آن ها همواره مورد توجه فیلسوفان بوده و به عنوان یکی از دغدغه های تفکر فلسفی آن ها به شمار می رود. این مقاله در صدد پاسخ گویی به این سوال است که نفس چه نقشی و جایگاهی در نظام نوری شیخ اشراق دارد آن چه در این مقاله مشخص می شود این است که شیخ اشراق بر خلاف حکمای مشائی (اسلامی - یونانی) علم النفس را به مباحث الهیات نزدیک می سازد و ازحوزه ی معرفت شناسانه به این مسئله نگاه می کند و سخن او در نیرو های نفس نیست بلکه ارائه طریق درچگونگی نجات نفس از زندان تن و رهایی انسان ازظلمات جهان مادی است. لذا در فلسفه اشراقی بود که نظریه ی علم حضوری برای اولین بار مطرح شده، به همین خاطر در خصوص ماهیت نفس نیز از این مبنا سود برده است. علم النفس سهروردی ثمر بحث نظری نیست بلکه محصول یک درون نگری و آگاهی به ضمیر است که فقط از طریق ریاضت و مهار کردن اژدهای نفس اماره امکان پذیر است؛ نفسی که نورالانوار را نه تنها نشان می دهد بلکه خود، الهی می شود و نهایتا از این مسیر هست که نظام نوری فلسفه ی خویش را سروسامان می دهد و نظام کائنات از طریق معرفت شناسی نفس محقق می شود.

    کلیدواژگان: نفس، تجرد، نور، نورالانوار، سهروردی
  • طیبه شیخ ویسی*، ابوالقاسم رادفر صفحات 173-190

    در این پژوهش با اذعان به مستند بودن تاریخ بیهقی، درصدد برجسته‏نمایی جنبه‏های ادبی آنیم. همیشه این سوال بوده‏است که تاریخ بیهقی اگر متنی تاریخی است چرا در حوزه ادبیات تدریس می‏‏شود؟ و چرا آن‏گونه که دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی با این اثر مانوسند، دانشجویان تاریخ در آن تعمق نمی‏کنند؟ تاریخ بیهقی اثر ابوالفضل بیهقی است که در آن نمونه‏های بارز دقایق ادبی یافت می‏شود که گاهی می‏توانیم این سبک نوشتاری را ادبیات بیهقی بشمار آوریم. به صورتی که تاریخ‏نگاری او محلی برای به نمایش گزاردن چیرگی‏اش بر امر نویسندگی است. با اینکه صبغه تاریخی کتاب انکار نمی‏شود اما سعی ما بر آن است تا به روش توصیفی تحلیلی جنبه ادبی تاریخ بیهقی را با توجه به پژوهش‏های انجام شده و متن اصلی کتاب بیشتر بنمایانیم. برخی از نتایج نشان داد که: الف) این کتاب تاریخی به سبب دقایق بیشمار ادبی به مرز ادبیات نزدیک شده و حتی گاهی در زمره کتب ادبی محسوب می‏شود. ب) ابوالفضل بیهقی با ادبیات و بلاغتی که مختص اوست آن را در قالب داستانی گیرا و مستند عرضه می‏کند.

    کلیدواژگان: ادبیات، تاریخ، تاریخ بیهقی، ابوالفضل بیهقی
  • محمود صادق زاده*، صدیقه رمضانخانی صفحات 191-212

    ادبیات غنایی کهن ترین شکل شعری است که سراینده آن درپی بروز احساسات و عواطف درونی خود است. ویژگی های شعر غنایی عشق، خشم، لذت، سوگ، تفاخر و مانند این هاست و عنصر اصلی این نوع ادبیات تخیل است. شاعر شعر غنایی از دنیا و آن سوی حیات مادی سخن می گوید.ازسویی یکی از وجوه هویتی ایرانیان، آثار تاریخی است که فراتر از یک بنا و جایگاه زیستن برای ما معنا شده است. یکی از استان هایی که معماری تاریخی اش هم از جهت ظاهر و هم باطن قابلیت توجه دارد، استان یزد است که عناصر ظاهری در بناهای تاریخی اش، با جلوه های باطنی آن؛ چون زیبایی، ذوق، لذت، تفاخر، احساس، تجربه، تخیل و غیره پیوندی عمیق یافته اند.درباره معماری سنتی از وجوه گوناگون کتابها و مقالات زیادی به چاپ رسیده اما کمتر اثری با محوریت ادبیات غنایی به بناهای سنتی توجه کرده است. با این وصف آیا تنها کالبد باشکوه آثار تاریخی است که بیننده را مجذوب می سازد و یا درون مایه هایی هم وجود دارند که با بناهای سنتی عجین شده و بیننده با دیدن و احساس هر دوست که لذت می برد و آنکه این درون مایه ها بیشتر در چه بخش هایی از بنا جلوه گری می کنند؟ این مقاله علمی- پ‍ژوهشی است و مواد خام آن به شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده و به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی اطلاعات به دست آمده در چند بنای تاریخی پرداخته، تا مخاطب خود را به درک بیشتر آثار ناملموس در بناهای تاریخی وادارد.

    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، شهر یزد، معماری سنتی، مکانهای تاریخی، عناصر معنایی
  • فرشته صفاری* صفحات 213-246

    یکی از بنیادی‏ترین مسائل جوامع بشری مساله‏ ی تربیت صحیح وارائه‏ ی برنامه ‏های آموزشی به افراد آن است تا زمینه‏ های سیاست ‏های توسعه‏ ی همه‏ جانبه ‏ی جوامع متوقف نشود. امروزه روند ارتقا و انتشار فرهنگ دینی در کشورهای اسلامی به شدت متاثر از فرهنگ ‏بیگانه است و دین که یکی از الزامات حیات انسانی است به بهانه‏ ی تجدد در آستانه‏ی اضمحلال است، پس در جامعه‏ی اسلامی باید منابع دینی از جمله قرآن کریم ، کتب روایی و آثاری از این دست به شدت مورد اهتمام مجریان و متصدیان فرهنگی جوامع قرار گیرند. از دیرباز آموزه‏ها و تعالیم ارزش‏بخش قرآنی و روایی با نوآوری‏های خاص شاعران و نویسندگان به قلمرو ادبیات دینی راه یافته و از قدرت تعلیمی والایی جهت ارائه‏ی الگوهای سبک زندگی اسلامی برخورداراست. یکی از این شعرای بزرگ ابی العتاهیه شاعر عصر عباسی است که در سرایش اشعار خردورزانه از تبحری خاص برخوردار است . ناصر خسرو شاعر و سفرنامه ‏نویس عهد غزنوی نیز در سرودن این گونه اشعار از مهارتی بی‏بدیل بهره می‏برده است. هدف ما در این پژوهش تحلیلی- توصیفی بررسی ارزنده‏ترین و متعالی ترین اصول اخلاق اسلامی در آیینه ‏ی شعر ابی العتاهیه و ناصر خسرو قبادیانی است.

    کلیدواژگان: آموزه‏های دینی، شعر فارسی و عربی، ابی العتاهیه، ناصر خسرو قبادیانی
  • مرجان طاهری اسکویی*، زهرا پروینی راد صفحات 247-270
    پیونددهنده ها در زایایی زبان فارسی بسیار کارآمدند، لذا نگارندگان در این مقاله به بررسی پیونددهنده های مرکب زبان فارسی می پردازند. هدف پژوهش حاضر، تائید این مسئله است که آیا تمام عباراتی را که به عنوان پیونددهنده ناهمپایه ساز مرکب می شناسیم پیوند دهنده ناهمپایه ساز مرکب اند یا این که تنها جزئی از آن ها که همان حرف «که» می باشد، پیونددهنده محسوب می شود. با مطالعه ی کتاب های دستور، بررسی روزنامه ها و نیز مصاحبه با تعدادی گویشور زبان فارسی این عبارات را گردآوری کردیم. این عبارات از لحاظ معنایی و از لحاظ ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. از لحاظ معنایی این عبارات معانی ای از قبیل حالت ، علت ، قصد و غیره را بیان می کنند. از لحاظ ساختاری نیز این عبارات در دو دسته قرار گرفتند. دسته ی اول دارای ساخت « گروه اسمی+ که» و دسته ی دیگر دارای ساخت « گروه حرف اضافه ای + که» می باشند. پس از این دسته بندی آزمون های مختلفی از قبیل تست اسم برای ساخت « گروه اسمی+که» و نیز آزمون های سازه ای را بر هر دو ساخت اعمال کردیم که در نتیجه مشخص شد تعدادی از این عبارات همان طور که دستورنویسان (1373، 1382، 1389، 1390) قبلا هم متذکر شده بودند پیوند دهنده ناهمپایه ساز مرکب می باشند. اما برخی از ساخت ها گروه اسمی و یا حرف اضافه ای بودند. کاربرد آنها در کتب آموزشی زبان فارسی می باشد و به پویایی و تکامل دستور زبان فارسی کمک می نمایند.
    کلیدواژگان: پیوند دهنده، پیوند دهنده مرکب، پیونددهنده ناهمپایه ساز
  • هادی عباس نژاد خراسانی* صفحات 271-296

    گرایش های صوفیانه در تاریخ عرفانی همواره وجود داشته است. اما ماهیت و نسبت این گرایش ها با ساختار سیاسی و دینی متفاوت بوده است. از زمان پیدایش آیین و مسلک تصوف، برخی از زمامداران و حکام سیاسی به خاطر مقتضیات گوناگون، نسبت به صوفیان اهتمام خاصی داشته و در جلب و رضایت خاطر آنان تلاش می کرده اند. بعضی از فرمانروایان و حکمرانان دوره ایلخانی و تیموری به دلیل داشتن مشرب عرفانی، به مشایخ توجه می کردند و به شکل های متفاوت با صوفیان در ارتباط بوده اند. این بررسی در پی آن است تا به محورهای اصلی ارتباط بین زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری با صوفیان بپردازد و یا:1- دلایل حمایت زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری، از ساختن خانقاه ها، تامین مایحتاج خانقاه ها و کمک مالی به صوفیان را مورد تحلیل قرار دهد. 2- تاثیرات دعا، کرامات و سماع صوفیان، در ایجاد ارتباط با زمامداران و حکام سیاسی دوره ایلخانی و تیموری را بررسی نماید. 3- اهمیت پند و حاذق بودن صوفیان در برابر حاکمان دوره ایلخانی و تیموری را مشخص کند. 4- عوامل جانبداری حکمرانان دوره ایلخانی و تیموری از صوفیان را در سختی، جنگ و جهاد در نقش مشاور، مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: صوفی، حکام، ارتباط، بررسی
  • آذرنوش گیلانی*، وحید غلامی صفحات 297-312
    عشق از مسائل بنیادین عرفان است، چنانکه بدون در نظر گرفتن آن، عرفان و حکمت متعالیه قابل فهم نیست. در ادبیات عرفانی نیز عشق از جایگاه بالایی برخوردار بوده و هست؛ از این رو بخش زیادی از ادبیات عرفانی به این مورد اختصاص دارد. در ادبیات عرفانی، علی الخصوص در کلام حافظ و مولوی و ابن فارض که مورد بحث این تحقیق می باشد، عشق را می توان از دو جنبه مورد بررسی قرار داد. عشق مجازی یا انسانی و عشق الهی یا عرفانی. هرچند در این زمینه صاحب نظران، نظرات متفاوت و گاها متناقضی داده اند، ولی آنچه از فحوای کلام این شاعران پیداست، این است که عشق انسانی یا مجازی نیز در نظر آنها همچون پلی به نظر می رسد که به عشق الهی یا حقیقی راه می نماید و درعین حال منظور اصلی از آن همان رسیدن به عشق معنوی و برتر و الهی است؛ چرا که در نظر این شاعران، جمال انسانی و همه ی زیبایی های موجود در جهان جز تجلی حق نیست. در این مقاله تلاش بر این است با استناد به منابع، به تحلیل و تطبیق عشق از نگاه حافظ و مولوی و ابن فارض پرداخته شود.
    کلیدواژگان: عشق، حافظ، مولوی، ابن فارض
  • زهرا منتظرپناه* صفحات 313-344

    بیشترین دستاوردهای ساختارگرایی و بسیاری ازمحدودیت های آن در زمینه روایت شناسی که به شیوه بررسی قصه های عامیانه انجام شد، توسط پراپ و استراوس بود. علاوه بر بینش تاثیرگذار این دو پژوهشگر، خمیرمایه و سرشت مصالح اساطیری و افسانه ها هم عاملی برای پژوهش گردید؛ به علاوه، این داستان ها قابلیت این را دارندکه سرچشمه شناسایی داستان های عصر مدرن قرارگیرند. پراپ از نویسندگان برجسته مکتب فرمالیست روس، با تدوین کتاب «ریخت شناسی قصه های پریان» و اثبات ساختار یکسان برای این قصه ها، از آغازگران علم روایت شناسی جدید شد و با این نگاه، امکان مطالعه بسیاری از قصه ها را به شیوه ای علمی و کاربردی برای پژوهشگران فراهم نمود.تحلیل ساختاری که درحوزه ادبیات (فارسی و دیگر زبان های محلی در ایران) مورد توجه قرارگرفته، گامی درجهت شناخت دقیق و همه جانبه این آثاراست. نوشتار حاضر می خواهد تا یکی از بیت های کردی با عنوان «شورمحمود و مرزینگان» را براساس نظریه ولادیمیر پراپ، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و موافقت الگوی ساختاری پراپ را با افسانه های کردی نشان دهد.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، پراپ، بیت، افسانه عامیانه، شورمحمود و مرزینگان
  • شمسی واقف زاده*، هانیه سادات نجفی صفحات 345-364

    عشق به وطن و تلاش برای بیداری مردم به منظور مبارزه با ظلم و ستم و سعی در بهبود شرایط حاکم بر جامعه از جمله مسائلی است که در شعر شاعران متعهد نمود و بروزی خاص می یابد. فردوسی پیش کسوت و سردمدار شاعرانی است که دل در گرو حفظ هویت ملی و افتخارات قومی دارند. این امر در ادب معاصر ایران بسیار پررنگ تر و روشن تر از دوره های گذشته نمود یافته است. در پژوهش حاضر به بررسی اشعار سیاسی و اجتماعی فرخی یزدی و اخوان ثالث پرداخته شده است تا وجوه اشتراک و افتراق در شعر هر دو شاعر در مورد مضامین وطن دوستی و بیداری مورد واکاوی قرار گیرد.مفاهیمی چون آزادی، بیداری، مبارزه با استبداد، غرب زدگی، هویت ملی و یادکرد از گذشتگان ملی و ایران باستان از مهم ترین دغدغه های مشترک فکری این دو شاعر بوده است.از سوی دیگر دیدگاه وطن دوستی اخوان با تاکید بر گذشته ی باستانی نمود پررنگتری داشته ولی در اشعار فرخی وطن امروزی بیشتر مورد نظر می باشد . از طرفی مبارزات سیاسی نزد اخوان با اشعارش نمود می یافت و به شکل نمادین مردم را به بیداری فرا می خواند اما فرخی نه تنها با شعر خود بلکه با مبارزات علنی میل به دوستاری وطن و تلاش برای آزادی را نشان می داد.

    کلیدواژگان: وطن دوستی، بیداری، ادبیات مشروطه، فرخی یزدی، اخوان ثالث
|
  • Satirical Content in Mohammad Ali Afrashte’s Work
    Aida Parspour *, Esmat Khoeini Pages 1-42

    Mohammad Ali Afrashteh (1909–1960) is one of the poineers in Gilan poetry and social satire in the form of the famous persian poetry and simple prose. He has been defending labors so he considers one of the greatest candidates of labouring literature. Art of Afrashteh is that while making other people laugh, encourage them to think about their own rights too. Chalangar newspaper which has been published for two years and a half since (1951), is the result of his literary life and somehow reflects his beliefs and thoughts. Most of Afrashteh´s writings have been published in this newspaper. The content of Afrashteh´s writings is the criticize of social and political suituation which has been shown in the form of poetry, story, play and has been show by satire language.He has seen big problems in Iran society which can destroy and reteocede Iran society. As a result, he as a patriot and revolutionary person will reflect the problems in his writings in a simple language and based on his political views will find a solution for the care of their pains. This writing included different way of social, economical, cultural, political and moral criticizing by the analysis of Mohammad Ali Afrashteh´series of writings.

    Keywords: Mohammad Ali Afrashteh, social satire, workers literature, criticize
  • An Analytical Study in First 3 Books of Masnavi
    Seyed Mohammad Mehdi Hosseini *, Mohammad Ali Khaledian Pages 43-64

    the language is the emergence of thought and human life is vital to speak and to use language that the curtain of human nature and enjoyment of human knowledge of the show and at the same time than the necessity language constitutes the dust that sits on the mirror and the man and the man from their main job that is in heaven. Given that man is the only human being able to express his conscience is so language and purposes that emerging language in human existence is very important and about the past, and in the face. in the case of Maulana and hundreds of thousands of articles, and poems written in the book, but there is still a significant part of secret angles character in Rumi's poems Maulana and still Becker and were untouched perhaps popular" one of the major causes "masnavi Maulvi acceptance. of the goals of this research to examine the language of pests, investigating the role of the language and the effects on human life and clarify the role in the evolution of the language or human degradation can be pointed out. what the results of this study in Rumi's spiritual Maulana obtained showed that, in fact, the most important pests language of dishonesty more ethical irony, such as the utmost fault, lying , absence, hypocrisy, deceiving and deceived , flattery , adventitious rude and trickery can be , if not in control of the language, religion and the world.

    Keywords: pests language, Rumi's, Maulvi
  • Mostafa Khodayari *, Zakiyeh Dehnamaki Pages 65-100
    Saadee's Golestan is one of the Persian language master pieces written in prose. This work, since its creation till now has been very attractive for Persian speakers considering its content, fluency and style. Throughout the history, many famous poets and authors have tried to create works like Golestan, but non of them have been to compete seriously with Golestan. Majd Khafie's a famous poet and theosophist of eight centuries is one of the many who when created Roze Khold, joined the group of Golestan imitators and even over pass them. His book is one of the very similar copies of Golestan which is copied from Golestan. In this article, the concepts of story, tale and anecdote are defined and their differences are explained. Later, the authors have compared and contrasted language, style, characters, messages and other elements of stories of Golestan and Majd Khafie's Roze Khold. Through doing a comprehensive comparison and contrast of these two works next to using a documentary and library research, a significant, scientific and research based article is produced.
    Keywords: comparative study, Story Elements, Golestan, Roze Khold
  • Mostafa Radmard * Pages 101-128
    Firdausi’s Shahnameh which is in epical field of universal division point of view, is not bare of lyrical aspects. With no doubt, paying attention to Firdausi’s Shahnameh and at the result, composing epic of kings among different Iranian clans is so important that they are thinking of recomposing stories of Shahnameh in their own language. Among Kurdish clan, because of their close cultural and lingual attributes to Persian language, the motivation contains a special manifestation. The paper tries to explore Bijan and Manijeh story of Almas Khan Kandoleei’s Kurdish Shahnameh which is an epical sample and an imitation of Firdausi’s Shahnameh. The paper explores it in lyrical view and in two amorous and emotional (apology, vinous, demand and request, plaint, satire and mocking, praise and worship, lament, glory and lampoon) couplet fields. Then, considering cultural parameters of two Persian and Kurdish languages, in addition to frequency of lyrical objects, their common and different aspects will be determined.
    Keywords: Firdausi’s Shahnameh, epic, lyric, Almas Khan Kandoleei
  • Parvane Ramezani *, Reza Jouibari, Mehrali Yazdanpanah Pages 129-150

    Farrokhi poems beyond the evolutional realism Abstract Realism is one of the most fundamental art school which appeared in the middle of nine tenth century in franc, and developed quickly. some elements like keeping away from fancy and inner inspiration and paying attention to realities of life where it’s the most basic elements which attracted poets, writers and artists. At the same time Iranians poems and writers with the constitution list movements payed attention to social affairs and their country’s decadence and arrearages. Constitution era should be considered a turning-point in entrance of poem to people’s life and social’s tendation to realism. Amony the poems of this era, farrokhi Yazdi paid attention to the coun try,s issues with an intense desire to love of freedom and the protection of workers and farmers. The purposes of this research first introducing main elements of realism in farrakhi’s poets and finally the analysis of farrokhi’s poems based on the rules of is that school.

  • Seyed Sajad Sadati Zadeh, Seyed Morteza Hoseini Shahroudi *, Abdolah Nik Sirat Pages 151-172

    Trying to understand the reality of the soul and its results has always attracted philosophers’ attention and has been regarded as one of the concerns of philosophical thinking. In this article it is specified that the peripatetic philosophers, whether Greek or Islamic, have considered the soul as a chapter of naturalia and try mostly to comment on the soul’s powers and activities they have not had any epistemological view of it. In contrast, Sheykh Ishragh closes the psychology to the theological discussions and looks at it from the epistemological point of view. His discussion is not about soul’s powers, but he provides a way to save the soul from the prison of the body and emancipate the human being from the darkness of material world. In illuminationist philosophy, the theory of intuition was proposed for the first time, so it has discussed the nature of soul from this viewpoint. Suhrawardi’s psychology isn’t a consequence of theoretical discussion, but it results from introspection and self-awareness that is possible only through the asceticism and controlling the dragon of carnal soul. It is soul which shows not only the Light of Lights, but it becomes divine and finally through this path he founds his luminous system. The system of being is realized through the epistemology of soul.

    Keywords: soul, immateriality, Light, Light of Lights, Suhrawardi
  • Tayebe Sheikh Veisi *, Abolghasem Radfar Pages 173-190

    In this research, recognizing the documentary seeks to highlight aspects literary on History of Beihaqi. It has been always a question that if Tarikh-e Beihaqi(History ofBeihaqi) is a historical work, why it is used as a textbook in literature, and why Persian Language and Literature students pay no attention to this work as history students do. In Tarikh-e Beihaqi(History of Beihaqi) authored by Abolfazl Beihaqi, there are some subtitles which can be considered as Beihaqi literature. Beihaqi’s skill in historiography indicates his mastery of writing. Though this work is an authentic document, it is mixed with narrations to the extent that it begins to get away from pure history and get close to literature. Although the historical aspect of this book cannot be overlooked, this research tries to introduce the literary aspect of Tarikh-e Beihaqi(History ofBeihaqi) in a descriptive-analytic method based on the complete researches and the original text of the book. Some of the results show that: 1. because of containing many literary subtleties, this book gets close to literature and sometimes it can be seen as a literary book; 2. having his own eloquence and literary style, Abolfazl Beihaqi enhanced the attraction of his book and presented it in the form of a documentary and interesting story.

    Keywords: Literature, history, Tarikh-e Beihaqi(History of Beihaqi), Abolfazl Beihaqi
  • Mahmoud Sadegh Zade *, Sedigheh Ramazankhani Pages 191-212

    Lyric literature is the oldest form of poetry that singing is following your inner feelings and emotions. Features lyrical poetry, love, anger, fun, sorrow, pride and so is the main element of this kind of literary imagination. The material life of this world and its lyrical poet speaks.Meanwhile, one of the aspects of Iranian Identity, monuments and places to live beyond our means is a mason. One of the provinces where its historic architecture both in terms of appearance and functionality focuses inward, outward elements in Yazd province, which its monuments, its spiritual effects, such as beauty, joy, pleasure, pride, feel, experience, imagination etc. have deep ties.About the traditional architecture of the various funds published many books and articles, but less work has focused attention lyric literature in traditional structures. However, the only body makes magnificent monuments that captivates the viewer or themes that are also associated with traditional buildings and the viewer to see and feel every friends Who enjoys and that these themes are in what parts of the building manifesting itself? The journals and raw materials -style library and field collection and analytical way to examine the data presented in several historic buildings, the audience to understand most of the intangible force of monuments.

    Keywords: Lyric Literature, Yazd, traditional architecture, semantic elements, historical places
  • Fereshte Saffari * Pages 213-246

    One of the most fundamental issues of human societies the problem of proper training and offering educational programs to those areas of policy that has not stopped the development of all aspects of society. Today, the promotion and dissemination of religious culture in Muslim countries is heavily influenced by foreign culture and religion is one of the requirements of human life in the name of modernity is on the verge of collapse, In Islamic society to religious sources, including the Quran, books of validity and effects of such highly paid executives and operators are cultural. Ancient doctrines and teachings of Quran and traditions with innovations worthy of poets and writers to spread religious literature and to provide a great educational power of lifestyle patterns enjoys. One of the great poets of the era of the Abbasid poet Abu Altahyh intellectual poetry in the composition is of particular mastery. Naser Khosrow, poet and travel writer Ghaznavi era in writing these poems took advantage of the unique skill. The aim of this cross-sectional study to evaluate the most valuable and the most noble principles of Islamic ethics in the light of poetry and Abe Altahyh Naser Khosrow Qbadyany.

    Keywords: religious, Persian, Arabic poetry Abe Altahyh, Naser Khosrow Qbadyany
  • Marjan Taheri Osgouei *, Zahra Parvinyrad Pages 247-270
    Conjunctions are very efficient in the building the of the process of the Persian language. Thus, in this essay, writers look closely the compound conjunctions of the Persian language. This investigation tries to investigate whether all compound subordinating conjunctions are compound words or not, or only word "that" is conjunction. For this purpose, by examining the grammarian’s books, newspapers and interviews with Persian speakers we have collected such group of letters. these phrases have been studied from semantic and structural point of view. From Semantic point of view, they are expressing such meanings as state, cause, purpose and so on. And from structural point of view these phrases can be divided into two groups. The first group of them possesses the structure of "group of Noun + that" and another group which has the structure of "group of preposition + that". After this classification different tests such as test of noun for the structure of "noun" group+ that" along with structural tests were applied to both of these structures. As a result, it became clear that some of these phrases just as the grammarians (1994, 2003, 2010, 2011) mentioned before are compound subordinating conjunctions. But some of structures were noun groups or prepositions. They can use in the educational books of the Persian language. They can help development and mobility of the Persian language.
    Keywords: conjunction, Compound conjunction, Subordinating conjunction
  • Hadi Abbasnejhad Khorasani* Pages 271-296

    Sufi tendency has always existed in the history of mysticism. But the nature and trends of this varied political and religious structure. Since the emergence of religion and revered Sufi figures, some political leaders and rulers because of various circumstances, of particular concern to Sufis and their efforts have attracted and satisfied. Some of the patriarch and Timurid rulers and rulers because of their spiritual disposition, were given to elders and different forms of Sufi been in contact with. Following this review it is up to the main axes of communication between political leaders and rulers of the Timurid period patriarch and pay the Sufis or:1. Reasons for Supporting the patriarch and Timurid rulers and political leaders, from the hospice, the hospice provider and financial assistance to analyze the Sufis. 2. The effect of prayer, miracles and listening to Sofian, to make connections with political leaders and rulers of the Timurid period and to check the patriarch. 3. The importance of expert advice and Sufis against the rulers of the Timurid period and specify the patriarch. 4. Siding rulers of the Timurid period and patriarch of the Sufi in difficulty, war and jihad in the role of consultant, examines.

    Keywords: Sufi, rulers, Communication, search
  • Azarnoush Gilani *, Vahid Gholami Pages 297-312
    The Analysis and comparison of Love in Hafez, Molavi (Rumi), and Ibn al-Farid`s works Abstract: Love is one of the fundamental issues of Mysticism, as without considering it, Mysticism and Transcendent theosophy can not be understood. Love in Mysticism literature has also a great position, so a major part of Mysticism literature is about this issue. in Mysticism literature, specially in Hafez, Molavi (Rumi), and Ibn al-Farid, which are the cases for this research, Love can be studied in two aspects: Virtual Love or Human Love, and Mystic Love or Divine Love. Although experts have different and sometimes contradictory opinions on this, but as we can see in the meaning of these poet`s works, Human Love or Virtual Love is like a bridge to the Divine Love, and the true purpose of them is to attain to the spiritual and transcendental Divine Love, since for these poets the humane beauty and all kinds of beauties in world, is nothing more than the epiphany of Right (God). In this article, by using our references, we try to analysis and comparison Love in Hafez, Molavi (Rumi), and Ibn al-Farid`s works.
    Keywords: love, Hafez, Molavi, Ibn al-Farid
  • Zahra Montazer Panah * Pages 313-344

    The greatest achievements in the field of narrative structuralism and many of the limitations of that style Folk Tales survey was carried out, was by propp and Strauss. In addition to the impact of these two researchers insight, years and nature of the materials myths and legends also was a factor in the study. Also, these stories have the potential to identify the source of the modern age are stories.Propp of the leading writers of the Russian formalist school, with the book "Morphology of Fairy Tales' and prove identical structure to these stories, the narrative of the initiators of the new look and the ability to study many stories the way researchers do not provide scientific and applied for.Structural analysis in the field of literature (Persian and other languages in Iran) is considered a step in the direction of accurate and comprehensive understanding of these works.This paper wants to have one of the Kurdish Beyts as "Shor Mahmoud and Marzyngan" based on the theory of Vladimir Propp, the analysis and structural model prop agreed with Kurdish legends

    Keywords: Morphology, Propp, Beyt, Folk Tales, Shour Mahmoud, Marzyngan
  • Shamsi Vaghef Zade *, Haniesadat Najafi Pages 345-364

    The love of the country and the quest for awakening people in order to encourage anti-oppression activities and trying to improve the conditions prevailing in the society include the issues that are in the poetry of particular committed poets. The master of poets which has special note on preserving the national identity and ethnic honors is Ferdowsi. This has been appeared in a much bolder and clearer way in the contemporary Iranian literature in comparison to the past. In this thesis, there is evaluation of political and social lyrics of Farrokhi Yazdi and Akhavan Saales to find out the common themes and differences of patriotism and awakening in their poetry. Concepts such as freedom, awakening, fight tyranny and westernization, national identity and recalling the past, nationals and ancients, had been the most important common concerns of these two intellectual poets. This thesis, will study the thinking and motivations, attitudes and trends of these two poets. The results show that Akhavan’s patriotism and his emphasis on ancient past is more, and Farrokhi’s emphasis is on the growth of modern home. In other words, political campaigns of Akhavan can be seen in his poetry and he tried to awaken people by symbols but Farrokhi not only used poetry but also by public campaigns showed his tendency to love his country and his fight for freedom.

    Keywords: Patriotism, awakening, Farrokhi Yazdi, Akhavan Saales