فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ولی الله اسماعیل پور* صفحات 1-20

    مسئله «جبر و اختیار» یا «حریت اراده» در کنار موضوعاتی چون امامت، حسن و قبح، تشبیه و تنزیه، و... از مفاهیم پر بسامدی است که در حوزه کلام، فلسفه و عرفان اسلامی پژوهش های وسیعی را به خود اختصاص داده است. این مسئله، از کهن ترین و مناقشه آمیزترین مباحثی است که در طی اعصار، نظر متکلمان، فیلسوفان و عارفان بزرگ اسلامی را به خود جلب کرده است. لذا، نظر به اهمیت و گستردگی حوزه جبر و اختیار و همچنین وجود ابعاد ناشناخته در این زمینه، این مقاله بر آن است تا نگاه عین القضات همدانی را درباره مفهوم جبر و اختیار در متون منثور عرفانی فارسی در دو حوزه عاشقانه و کلامی - فلسفی بررسی کند. اما، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که در افق دید عین القضات، آیا انسان در چنبر جبر است یا در دایره اختیار؟برآیند تحقیق نشان می دهد که عین القضات در حوزه عشق، به جبر مطلق عاشقانه - عارفانه، و در حوزه کلامی - فلسفی به هر سه مسئله «جبر»، «اختیار» و «امر بین الامرین » ملتزم است. روش پژوهش حاضر، تحلیلی-توصیفی و به شیوه کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: جبر و اختیار، کلام اسلامی، عین القضات، تمهیدات، نامه ها
  • فرح سرباز برازنده* صفحات 21-50
    هدف از این تحقیق نقد اجتماعی در مصیبت نامه عطار بود. بررسی میزان آسیب های اجتماعی و تاریخی قرن ششم وهفتم و نقد اوضاع اجتماعی آن عصر در مهم ترین اثر عطار«مصیبت نامه» می باشد. فریدالدین محمد بن ابراهیم نیشابوری، عارف و منتقد برتر جامعه ایرانی با گذشت هفت قرن، هنوز هم مورد توجه اهل ادب است. آسیب های اجتماعی، بی نظمی ها، اختلال ها و انحراف ها موضوعی است که در همه زمان ها، افراد جامعه، با آنها درگیر بوده اند، این مسائل از دید عطار هم پنهان نمانده و در مثنوی مصیبت نامه به آن پرداخته است. عطار برای بیان ناهنجاری های اجتماعی، با طنز که دیدگاهی اجتماعی و انتقادی است. مردم را از پیامدهای آن آگاه ساخته است. وی با طرح ارزش های حاکم برجامعه، برای حفظ فرهنگ و هویت ملی ایران تلاش می کرد و خود را از مردم عادی جامعه می دانست و با زبان قشرهای مختلف جامعه، در قالب حکایات سخن گفته است. مطالعه ی آثار عطار از این زاویه ودیدگاه، به حرکت و پویایی جامعه از لحاظ همدردی وآگاه سازی مردم کمک می کند.
    کلیدواژگان: نقد اجتماعی، مصیبت نامه، عطار
  • بشارت پرمه*، ناهید جعفری صفحات 51-68
    وطن دوستی از تاملات انسان و نمادی از هویت ملی آدمی است. تجلی وطن دوستی در شعر فارسی دارای دو وجه است: وجه اول زمانی است که؛ کشور تحت سیطره ی سیاسی و دینی قوم مهاجم است و وجه دوم آن؛ در دوره ی بیداری است. پژوهشگران بر این باورند که مفهوم وطن پرستی در شعر فارسی در دوره های مختلف تاریخی مشاهده می شود؛ به همین دلیل، سوال اصلی پیش روی این تحقیق عبارتست از اینکه: مفهوم وطن در شعر شاعران دوره ی شعوبیه تحت تاثیر چه عواملی بوده است؟ بر همین اساس با رجوع به منابع شعر این دوره و شاعران برجسته، سعی شده است مفهوم وطن و حس وطن پرستی در اشعار چهار شاعر منتخب این دوره بررسی شود.نتایج این پژوهش نشان می دهد که در این دوره حس وطن پرستی بیشتر تحت تاثیر برتری جویی نژادی و قومی بوده است که نتیجه ی چنین احساسات برتری جوبانه ایی، بوجود آمدن یک نهضت و جنبش اجتماعی تحت عنوان شعوبیه، از اوایل قرن دوم هجری به صورت رسمی بوده است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، وطن، وطن پرستی، شعوبیه
  • منوچهر تشکری*، پروین گلی زاده، نصرالله امامی، پروانه حلوسی صفحات 69-88
    اقلیم جنوب ایران با تنوع فرهنگی و طبیعت خاصی که دارد منبع الهام فوق العاده ای برای فضا سازی در داستان است؛ وجود نخلستان، شط و دریا، نفت و صنعت، و حتی گرما که از زمینه های بومی جنوب است نویسندگان این خطه را بر آن داشته است که در آثار خود از این نعمات خدادادی بهره ببرند و با این شیوه نوعی تشخص سبکی به آثار خویش بدهند. در واقع خوزستان به عنوان مهمترین قطب ادبیات اقلیمی ایران، بعد از انقلاب و جنگ و به دلیل مهاجرت نویسندگانش ضربات بسیاری متحمل شد. همچنین با توجه به شتاب تحولات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و به تبع آن تحولات فرهنگی در دهه های اخیر، ضرورت بررسی این تحولات، به خصوص در ادبیات، بیش از پیش حس می شود. با نگاهی به ادبیات داستانی این سال ها، فاصله گرفتن این نوع ادبی از مکتب رئالیسم آشکار و انکار ناپذیر است. مسلم است که شیوه های داستان نویسی گذشته، دیگر جواب گوی نیازهای فکری و معضلات روانی انسان معاصر نیست و تغییر این شیوه ها اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. هم زمان با پیدایش هنر و ادبیات مدرن و پسامدرن در دیگر کشورها، این آثار مورد توجه و نقد و بررسی قرار گرفته اند، اما متاسفانه در ایران، بحث و گفت و گوی نقادانه و اصولی در این زمینه بسیار اندک بوده و عرصه را برای نقدهای سلیقه ای و غیر حرفه ای خالی گذاشته است. لذا هدف ما از پژوهش حاضر مقایسه ی مولفه های سبک رئالیستی و مدرنیستی با تاکید بر داستان های کوتاه احمد محمود و مصطفی مستور می باشد. روش تحقیق مورد استفاده، روش توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مدرنیست، رئالیسم، داستان کوتاه، ادبیات اقلیمی
  • مهدی خادمی کولایی* صفحات 89-112
    یونگ برخلاف فروید، که صرفا علیت گرا بود، بر غایت گرایی نیز به عنوان اصلی مهم در روند تکامل روان آدمی تاکید می ورزید؛ یعنی، او ضمن توجه به گذشته، حال و آینده را نیز در رشد روان و گسترش شخصیت انسان بسیار موثر می دانست. وی همچنین با پیش چشم داشتن اهمیت خودآگاه و ناخودآگاه فردی، التفات ویژه ای به ناخودآگاه جمعی و کهن الگوها داشت. در پرتو چنین نگرش روشن بینانه ای بود که کهن الگوی تفرد را به عنوان یکی از مباحث محوری روان شناسی تحلیلی مطرح کرد و شرط رسیدن به یگانگی بنیادین را ایجاد هماهنگی میان ساحت های خودآگاه و ناخودآگاه، و معطوف شدن توجه «من» آگاه برای تعامل سازنده با عناصر ناخودآگاه قلمرو روان؛ یعنی آنیما، آنیموس، سایه، پرسونا، پیر خردمند و خویشتن می دانست. تحلیل روان شناختی رمان، برآیند درهم آمیزی روان شناسی و ادبیات است و واکاوی داستان ازاین منظر، مشاهده وجوه ناپیدای آن را در افقی وسیع تر میسر می سازد. ازآن جایی که رمان به هادس خوش آمدید، متنی با قابلیت های ذاتی لازم برای پذیرش چنین تحلیلی است، نگارنده با روش توصیفی - تحلیلی بر مبنای دیدگاه یونگ روند فردیت یابی شخصیت های محوری آن را مورد ارزیابی و نقد قرار داده است. نتیجه تحقیق ناظر برآن است که در موقعیت تب آلود جنگ با پیامدهای ویرانگر آن و تعدی توامان خودی و بیگانه به حریم حرمت زنان و در کنار آن حاکمیت ناروای برخی از انگاره ها و خرده فرهنگ های طایفه ای همچون تابوپنداری بروز ابتدایی ترین نیاز انسانی (عشق)، ترجیح فرزند پسر بر دختر و... شرایطی رقم می خورد که شخصیتی مانند یوسف به جای رسیدن به تعادل روانی به قهقرا می گراید و چرخه فرآیند فردانیت برای برخی از افراد (رودابه، شخصیت اصلی داستان) به دلایل مختلف سترون می ماند و اشخاصی چون احسان (نامزد از پیش تعیین شده رودابه) با پای نهادن به عرصه های نبرد برای بلاگردانی از کشور، مرگ و به تعبیری یونگی نوزایی راستین را به -گونه ای دیگر تجربه می کنند و به فراخور شرایط بحرانی جامعه، در ریختاری متفاوت به تمامیت و کمال می رسند.
    کلیدواژگان: فرآیند فردیت، شخصیت، یونگ، رمان، به هادس خوش آمدید
  • والی رضایی*، معصومه دیانتی صفحات 113-134
    پژوهش حاضر در پی آن است که در چارچوب یک نظریه رده شناختی به بررسی مقوله صفت به عنوان یکی از اجزای اصلی کلام در زبان فارسی بپردازد. این تحقیق در چارچوب یکی از نظریه های دستور شناختی به  نام دستور ساخت محور قوی (کرافت،2001) که در آن یک نظریه جهانی-رده شناختی در مورد اجزای کلام معرفی شده است، انجام شده است. نظریه ای که در کنار طبقه معنایی به کنش های گزاره ای نیز توجه می کند و نگاهی سرنمونی به اجزای کلام دارد. در نهایت در چارچوب نظریه مذکور به بررسی، تحلیل و طبقه بندی صفات زبان فارسی می پردازیم. نتایج این بررسی چهار گروه صفت را در زبان فارسی از یکدیگر متمایز می سازد. گروه نخست که صفات سرنمون و اعضای بی نشان مقوله صفت را دربر می گیرد، واژه هایی را شامل می شود که کنش گزاره ای آن ها توصیف است و بیانگر طبقه معنایی ویژگی هستند. این دسته از صفات تقریبا بدون استثنا به صورت تفضیلی یا عالی به کار می روند. گروه دوم متناظر با صفات نسبی در دستورهای سنتی است. در این گروه واژه هایی را داریم که توصیف می کنند اما بیانگر طبقه معنایی شئ هستند. گروه سوم نیز واژه های توصیف کننده اما بیانگر کنش را در بر می گیرد و با صفات فاعلی، مفعولی و لیاقت در دستورهای سنتی متناظر است. آخرین گروه صفات زبان فارسی، صفات گزاره ای هستند، صفاتی که بیانگر ویژگی هستند اما اسناد می دهند. وجود تکواژی صفت ساز در صفات گروه دوم و سوم و عدم امکان کاربرد آن ها به صورت تفضیلی و عالی، به ترتیب هم سو با معیار نشان داری ساختاری و بالقوگی رفتاری، غیرسرنمون بودن صفات این دو گروه را تایید می نماید. از سوی دیگر الزام وجود فعل کمکی در صفات گزاره ای گروه چهارم، نشان داری آن ها را نسبت به صفات سرنمون مشخص می سازد. در نهایت، این مقاله نشان می دهد که طبقه بندی رده شناختی این پژوهش می تواند هم پوشی های حاصل از طبقه بندی معنایی دستورهای سنتی را برطرف نماید.
    کلیدواژگان: صفت، اجزای کلام، طبقه معنایی، کنش گزاره ای، زبان فارسی
  • مسعود سپهوندی*، علیرضا شهرستانی، سیدآرمان حسینی آبباریکی صفحات 135-154

    طهماسب قلی خان معروف به «وحدت کرمانشاهی» از عرفا و شعرای نامی غرب کشور در قرن سیزدهم هجری بوده است. شهرت او به خاطر سرودن غزلیاتی است که سرشار از مضامین ناب عرفانی و مفاهیمی چون عشق، وحدت وجود و... است. از آن جایی که وحدت کرمانشاهی در ادبیات معاصر کرمانشاه و شکل گیری مکتب ادبی این سامان، نقش به سزایی داشته، بنابراین در این جستار سعی بر آن است تا غزلیات او از لحاظ سبک شناسی بررسی شود. شیوه کار به این صورت است که با بررسی غزلیات او در سه سطح «زبانی» (آوایی، لغوی و نحوی)، «فکری» و «ادبی» تلاش می شود مسائلی که سبب تشخص زبان شعری او شده است، به دست داده شوند.

    کلیدواژگان: وحدت کرمانشاهی، غزلیات، سبک، عرفان، واژگان، صورخیال
  • پروین گلی زاده*، مختار ابراهیمی، افسانه سعادتی صفحات 155-172

    این مقاله در پی نمایاندن محوری ترین و کانونی ترین تصویر در جهان ذهن و اندیشه ی مولوی است. نویسنده درصدد است با تجزیه و تحلیل این تصویر پویا و پرابهام در مثنوی با تکیه بر دلالت های ساده ی زبانی و صورت های بلاغی، الگوی اندیشگی شاعر را بررسی کند. مولوی چه آن زمان که در بلخ(خراسان) می زیست و چه وقتی که در معرض آفتاب شمس در قونیه قرار گرفت، محو تابناک ترینتجلی حق بود.در این پژوهش، ضمن اینکه به ویژگی های صوری و ذاتی خورشید اشاره شده، مقاصد مولوی نیز برای بیان امور غیرحسی، غیبی، آن جهانی و غیرمادی کاملا هویدا گشته است.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، خورشید، تصویر
|
  • Valioallah Esmaeilpour * Pages 1-20

    “Determinism and Freewill” along with subjects like: Imamat, good and evil, simile and transcendent and... , of the high frequency concepts in theology, philosophy and Islamic mysticism that were assigned comprehensive research. So, this problematic subject is one of the oldest and the most disputable topics that direct theologians, philosophers and great Islamic mystics’ attention to it over the ages.So, for significance and the extent of “determinism and freewill” and also unknown dimensions of it, the author thies to study ‘Iyn al-Quzzāt’s viewpoint - one of the great Islamic mystics of Khosravani’s school- about “determinism and freewill” from two dimensions: love and theological-philosophical, in mystical Farsi prose texts. This paper also tries to answer this question that in his viewpoint, if the man is in the core of determinism or in the domain of freewill?Outcome of this research show that ‘Iyn al-Quzzāt’s in love believes to absolute amorous- mystical determinism, and in mystical-philosophical viewpoint believes to all three subjects: determinism, freewill and “Amron Bein al-Amrain” (mediocrity, so- so).

    Keywords: determinism, Freewill, theology Islamic, ‘Iyn al-Quzzāt’s, Tamhīdāt, Nāmi-hā
  • Farah Sarbaz Barazandeh * Pages 21-50
    The purpose of this paper is to survey social criticism in Attar's Musibat Nama and to evaluate historical and social damages in the sixth and seventh centuries and social criticism of that period in Attar's major book, Musibat Nama. Farid ad din Mohammad ebne Ebrahim Nishapuri, top Iranian mystic and critic, is still considered by literary scholars after seven centuries. People of all time involved social issues such as damages, disorders, disturbances and depravities. These issues have not been hidden from Attar's view and he has addressed them in Musibat Nama. Attar has used satire which is a social and critical view to express social abnormalities and to aware people of its consequences. He was trying to preserve the culture and national identity of Iran by expressing dominant values of society. He knew himself from the ordinary people and was speaking in the form of anecdotes which is understandable to various classes of society. Study of Attar's work from this view helps dynamics of society in terms of sympathy and awareness of people.
    Keywords: Social criticism, Musibat Nama, Attar
  • Basharat Perme *, Nahid Jafari Pages 51-68
    Patriotism is one of mankind’s reflections and a symbol of national identity in different eras. Patriotism in Persian poetry has two aspects: When the country is conquered by invading country/ countries and when the awakening occurs. The second occurs in awakening era. Many believe that the concept of patriotism in Persian poetry was rather promoted in constitutional era. So the main question of this study is: What factors affected the concept of homeland in different eras of persion poetry? This study attempts to be based on Shuubiya both politically and socially. The study of Shuubiyya era indicates that Patriotism was rather affected by racial and ethical issues.
    Keywords: Persian Poems, Patriotism, Shuubiya
  • Manouchehr Tashakori *, Parvin Golizade, Nasrollah Emami, Parvane Holousi Pages 69-88
    Iran’s south realm with cultural diversity and its special nature is an extra ordinary revelation source for story landscaping. Existence of Sea, large river, palm grove, oil and industry and even heat, which is south original back drop, has yielded that this region’s writers utilize the God’s blessing in their works and with this method give their work a kind of style recognition. Actually Khuseztan as one of the most important poles for ecological literature in Iran after revolution and war sustained huge loss because of its writers’ immigration. Also according to political, economic, and social transition speed and as it follows cultural transformation in recent decades, the necessity of investigating these transitions, particularly in literature is sensed more than before. In glance to recent years’ fiction, distancing of this type of literature from realism school is evident and undeniable. It is incontrovertible that the old story writing methods are not responsive to the contemporary human’s mental requirements and psychotic difficulties also changing these methods seem inevitable. Concomitant with emergence of modern and postmodern art and literature in other countries, these literary works has attracted attention and was criticized and investigated. Unfortunately, in Iran critical and essential discussion has been seldom and has opened the arena for unprofessional and tactfully critiques. Therefore, the aim of the presented research is comparing the realism and modernism style constituents with emphasis on short stories of Ahmad Mahmoud and Moustafa Mastour. The research method is analytic-descriptive methodology.
    Keywords: modernism, realism, Short story, Regional Literature
  • Mehdi Khademi Koulaei * Pages 89-112
    Unlike Freud who was totally preoccupied with ‘causality’, Jung focused on‘eventuality’ as an important principle in the development of human psyche. In other words, besides the past and the present, he considered future as an influential factor in the growth and development of human mind and personality. While not losing sight of personal conscious and unconscious, Jung paid special attention to collective unconscious and archetyps. In the backdrop of such an enlightened attitude didhe introduce individuation as one of the pivotal issues in psychology. He regarded the coordination between conscious and unconscious and inclination of the conscious ‘ego’ towards constructive interaction with the unconscious elements of the psyche, i.e. the Anima, the Animus, the shadow, the persona, the old wise man and the self as a pre-condition for the fundamental unity. Psychological analysis of the novel involves the interplay between psychology and literature and the analysis of a story from such a perspective provides the opportunity to observe the invisible aspects of the story from a wider perspective. Since ‘Welcome to Hades’ has the potentials for such an analysis, the present author has examined the process of individuation in its most prominent characters using a descriptive-analytical approach. The results of the study revealed that the simultaneity of the prevalence of certain beliefs with wartime situations along with the internal and external invasions created conditions which prevented the process of individuation for some people (Rudabeh, the main character of the story) from bearing fruits. Some other people like Ehsan experiencedregeneracy by going to war and reacheing perfection and integrity in a different way which was compatible with the critical wartime conditions.
    Keywords: personality, The process of individuation, Juang, Roman, Welcome to Hades
  • Vali Rezaei *, Masoume Dyanati Pages 113-134
    The present study aims to describe adjective as one of the main parts of speech in Persian. The theoretical framework of the study draws upon Croft's Radical Construction Grammar (1991, 2001) as a universal-typological approach having a prototypical view on parts of speech. In line with this approach, Persian adjectives can be divided into four groups: the first includes prototypical and unmarked adjectives with modification as their propositional act function and property as their semantic class. The second contains words which modify but their semantic class is object. The third includes adjectives that their semantic class is action , although they modify. And the last group of adjectives in Persian is predicate adjectives proposing a property, although they ascribe.
    Keywords: adjective, Parts of speech, Semantic class, Propositional act, Persian
  • Masood Sepahvandi *, Alireza Shahrestani, Seyyed Arman Hosseini Abbariki Pages 135-154

    One of the most grand poet and Gnostic of 13 century was (Tahmasb khan) he called by (Vahdat Kermanshahi). He born in the west of the country. Almost the reason of his fame was by composing a pure theosophy odes. That is include purport, like: love & pantheism. Therefore that Vahdat Kermanshahi have a serious role in creation contemporary literature of Kermanshah and design, literature style of this area. So, in this inquiry, whole effort will be for scrutiny his odes by stylistics point. The method of work is scrutiny his odes in 3 level. Verbal level (phonetic, lexical, syntactic), mental level, literary level. Also try to show the matters how make a notability in his poetic language.

    Keywords: Vahdat Kermanshahi, Odes, style, theosophy, words, fancy sign
  • Parvin Golizade *, Moxtar Ebrahimi, Afsane Saadati Pages 155-172

    The article appears in the most central and most legitimate image in the mind of Rumi. The author attempts to analyze the dynamic image in the mind of Rumi. The author attempts to analyze the dynamic mage and ambiguous implications in mathnavi relying on simple linguistic and rhetorical statements examine his thought pattern. Rumi what then lived in balkh and fade when exposed to sunlight shams in konya was the most brilliant manifestation was right. The study almosted that the formal features and inherent sun. Rumi also for the expression of non- sensory purposes the occult and the the supernatural world and has become quite evident.

    Keywords: Rumi, Mathnavi, sun, image