فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 16 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اشرف احمدی* صفحات 1-21

    ادبیات تطبیقی به مقایسه ی وجوه مشترک، در میان آثار فرهنگی ملل مختلف میپردازد. از آنجا که جهان امروز در عصر ارتباطات به سر برده و در پی ساختن دهکده ای جهانی ست، رسیدن به شناختی جامع و کامل، بدون شناخت دنیای پیرامون، غیر ممکن و از محالات خواهد بود. بی شک ما هرگز نخواهیم توانست به شناخت دقیقی از خود برسیم اگر فقط خودمان را بشناسیم. در این مقاله سعی شده است تا با مقایسه ای میان آثار منظوم دو شاعر مطرح دوران معاصر یعنی حسین منزوی و نزار قبانی، که در فرهنگ خود شاعرانی بدعت گذار و صاحب سبک هستند، همسویی ها و همسانی های موجود در آثار این دو هنرمند هنرآفرین را بکاویم و تاثیر و تاثر متقابل جنبه هایی از نمودهای دو فرهنگ ایرانی و عربی را بشناسیم. از آن جا که بحث در همه ی وجوه محتوایی و ساختاری در اشعار این دو شاعر نو پرداز نیازمند مجالی فراختر است، تنها به تطبیق جنبه هایی نظیرعشق، زن، سیاست و اشعار میهن پرستانه که نمود پر رنگتری در آثار آنان داشته است، پرداخته میشود.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نزار قبانی، حسین منزوی، زن و عشق، میهن پرستی و سیاست
  • فاطمه خداکرمی صفحات 45-68

    اسطوره «گیلگمش» به عنوان یک حماسه ی جهانی و یک اثراگزیستالیستی بشری، داستان تکامل اندیشه ی انسانی، تلاش و رنج و در نهایت تن دادن به حیات اخروی را بیان می کند. تاثیر متقابل دو عنصر متضاد مرگ و جاودانگی، بن مایه ی اصلی این افسانه ی اساطیری و توجیه گر تلاش و تکاپوی درخور ستایش قهرمان اصلی حماسه برای یافتن گیاه جوانی و زندگی جاودانی است. در اسطوره ی گیلگمش جست و جو برای راز فرزانگی، سفر به جهان مردگان در زیرزمین، اژدهاکشی، پیرفرزانه و رویاهای انکیدو در کنار دو اتفاق و رخداد طبیعی که درکتاب های آسمانی تورات و قرآن نیز به آنها اشاره شده است؛ اسطوره ی طوفان وقوع طوفان نوح و اسطورهی خشک سالی هفت سال خشک سالی درداستان حضرت یوسف، از جمله کهن الگوهایی هستند که شاید بشر کنونی به علت بیگانه شدن با این مفاهیم دیگر قادر به درک بار معنایی و آهنگ عاطفی نهفته شده در این نمایه های نمادینی نباشد. در مقاله ی حاضر، ضمن بررسی فرآیند مرگ در حماسه ی گیلگمش، به تحلیل صور اساطیری این اثر ادبی از منظر روانشناس سوئیسی کارل گوستاویونگ پرداخته میشود.

    کلیدواژگان: اسطوره، نامیرایی، آرکی تایپ و یونگ
  • خسرو سینا* صفحات 69-92

    تحلیل ساختاری آثار شفاهی ادبیات و بررسی عناصر درون متنی آن و نیز کشف الگوی متناسب با آن، به دریافت شایسته تر از ماهیت ادبیات کمک کرده و میتواند به گسترش الگوهای پردازش در سایر گونه های ادبی کمک کند. در پژوهش حاضر بیت سه یده وان به عنوان یکی از شاخص ترین داستان های شفاهی کوردی، براساس الگوهای ساختاری، بررسی و تحلیل شده است. هدف این پژوهش شناساندن هر چه بهتر ادبیات شفاهی کردستان و بررسی و تحلیل ساختمان اثر بر پایه عمده ترین الگوهای ساختاری است. روش تحقیق کتابخانه ای و تحلیلی است و نشان میدهد که از طریق مطالعه ساختاری اثر می توان به کشف دنیای مفهومی متن رسید.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، ادبیات شفاهی، ادبیات کوردی، سه یده وان
  • اکبر شعبانی*، مهدی ستودیان، مسلم رجبی صفحات 93-108

    فرید الدین عطار نیشابوری عارف پر شور و شاعر مشهوری است که همگان بر عظمت مقامش در عرفان و بلندی مرتبه اش در شعر و شاعری مقر و معترفند. آثار و اشعار این شاعر سترگ به دلیل کثرت و گستردگی مضامین از قابلیت های پژوهشی خوبی در ادب فارسی برخوردار است. میتوان اشعار عطار را از زاویه های گوناگون مورد بررسی قرار داد.یکی از این دریچه ها، نگاه «نوستالژیک» به اشعار اوست. در حقیقت «نوستالژی» یا «غم غربت» همان حس دل تنگی و اندوه انسان ها نسبت به گذشته و آن چیزهایی است که در زمان حاضر آنها را در دسترس خود نمیبینند. وقتی شاعر در اشعارش به ذکر مباحثی هم چون مرگ و فناپذیری انسان و اندوه حاصله از آن و هم چنین به ابراز تنفر و انزجار از هستی می پردازد، از آن تعبیر به «نوستالژی فلسفی» میشود.این نوع نگرش تقریبا در اشعار برخی از شعرا و ادبا از جمله پیر اسرار، عطار نیشابوری جلوه گر است. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و با هدف بررسی اشعار عطار، در حوزه ی نوستالژی فلسفی صورت گرفته تا در پایان بتوان از نگاه این عارف شاعر به فلسفه ی مرگ و فناپذیری انسان و نگاه بدبینانه ی اش به دنیا بیش از پیش آگاه شد.

    کلیدواژگان: نوستالژی فلسفی، عطار، انسان، مرگ، فناپذیری
  • سیدمحمدخالد غفاری* صفحات 109-131

    فعل مجهول، معمولا از بن نقلی فعل مورد نظ ر با فعلی کمکی از گونه ی افعال ربطی مشتق از مصدرهای : شدن یا گشتن و گردیدن و گاهی - در نثر دری- آمدن و افتادن به معنی «شدن»، ساخته میشود. از آنجا که فعل مجهول با فعلی ربطی گونه، همراه است؛ برخی از دستور نویسان، این فعل کمکی ربطی مانند را همچون فعل واژگانی جمله، به شمار آورده و این گونه جمله ها را همچون جمله های اسنادی، تحلیل دستوری (ترکیب) می نمایند، و برخی دیگر، بر واژگانی نبودن فعل ربطی مانند جمله های مجهول، تاکید ورزیده و فعل واژگانی این جمله ها را همان فعل ظاهر شده در ساخت بن نقلی (صفت مفعولی) میدانند و فعل ربطی گونه ی همراه آن را، عنصرکمک صرفی، و جمله ی دارای فعل مجهول را، جمله ای غیر اسنادی (فعلیه) به شمار می آورند . این مقاله، پژوهشی است درباره ی ساختار ویژه ی فعل مجهول و جمله های دارای فعل مجهول و اسنادی یا غیر اسنادی بودن آنها. در ضمن، در این مقا له درباره ی امکان یا عدم امکان مجهول کردن فعل امر حاضر، با فعل امر «شو»، که در برخی منابع آمده است، نیز، پژوهشی به عمل آمده است. منابع مورد استفاده در این پژوهش، نمونه هایی از کتابهای معتبر دستور سنتی و زبان شناسی است و از شم زبانی نگارنده هم بهره جسته شده است . و نتیجه ی برآمد از این پژوهش، موید ناممکن بودن مجهول کردن فعل امر حاضر، با فعل امر«شو» و نیز، غیر اسنادی بودن جمله های مجهول است.

    کلیدواژگان: فعل مجهول، فعل واژگانی، مسند الیه، نایب فاعل، بننقلی، این پژوهش غیر اسنادی بود
  • طیبه فدوی* صفحات 133-154

    هر شاعری از سرودن شعر خود، هدف یا اهدافی را دنبال میکند و برای رسیدن به این اهداف، از شیوه های گوناگون بیان و نیز از عوامل و ابزار مختلفی استفاده میکند. مسلما شاعری چون حافظ از سرودن اشعار خویش اهدافی را در نظر دارد. در این پژوهش حافظ را در لحظاتی درمییابیم که در طبیعت شعر خویش چشم به مناظر طبیعی می گشاید و با محسوسات جهان برخورد میکند و به مدد شیوه های مختلف بیان، مسائل گوناگون و متنوعی را ارائه میکند. در این پژوهش، ابتدا از شعر و تصویر تعریف مجملی ارائه شده و سپس به نکاتی در زمینه ی تصویر در شعر حافظ و بهره گیری وی از طبیعت در آفرینش این تصاویر؛ اشاره شده است. و در پایان اهداف حافظ از بیان عوامل طبیعی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش، نشانگر آن است که حافظ عوامل طبیعی را به مدد شیوه های بیان چون تشبیه و استعاره به کار گرفته تا به وسیله ی آن مسائل مختلفی چون مسائل عرفانی، اخلاقی، تربیتی و اجتماعی و فلسفی و... را در لفافه و به طور غیر مستقیم بیان کند. با این کار هم زیبایی شعر و هنر حافظ بیشتر آشکار می شود و هم زوایای پنهان اندیشه او بهتر جلوه گری میکند.

    کلیدواژگان: حافظ، طبیعت، شیوه های بیان، آفرینش تصاویر
  • سیدحامد موسوی جروکانی، مجید سرمدی* صفحات 155-177

    جریان سیال ذهن یکی از اصطلاحات دانش روان شناسی است که تحت تاثیر عواملی به عرصه ی ادبیات داستانی پا نهاد. اوضاع و شرایط اجتماعی، تاثیر اندیشه های فیلسوفان و روان شناسان، و شرایط روحی نویسندگان باعث گرایش پاره ای از رمان نویسان به این شگرد روایی در قرن بیستم شد. از آن جا که این شیوه، جریانات ذهن راوی/ شخصیت را انعکاس میدهد، با دو مقوله ی خودآگاه و ناخودآگاه ذهن ارتباط می یابد، و در حقیقت همین انعکاس ذهن است که ویژگی های آثار جریان سیال ذهن از قبیل آشفتگی زمان، تداعی، بیان بی پرده و بی ملاحظه، تک گویی درونی و شعرگونگی را پی ریزی میکند. آثاری که در این زمینه نگارش یافته است به بازتاب این مقوله در آثار داستانی پرداخته اند، اما هدف نگارندگان در این پژوهش ضمن تبیین ویژگی های جریان سیال ذهن این است که ردپای جریان سیال ذهن را تا حد امکان در نفثه المصدور نشان دهند.

    کلیدواژگان: ریان سیال ذهن، نفثه المصدور، خود آگاه، ناخود آگاه
|
  • Ashraf Ahmady* Pages 1-21

    Comparative literature deals with aspects shared by cultural works of
    different nations. Since today’s world lives in communication age, seeking to build the global village, undoubtedly, it is impossible to gain a comprehensive and perfect cognition without understanding the surrounding world. Certainly, we will never be able to achieve self- definition exactly if  we only know  ourselves.  Present paper compares verse works of two contemporary prominent poets, Hossein Monzavi and Nazar Qabbani that each of whom is an innovator and master of style poet in his own culture. We attempt to explore alignments and similarities existing in the works of these creative artists and to understand mutual interaction between aspects of impressions of Iranian and Arabic cultures. Since  to  discuss  all  aspects  of  content  and  structure  requires  more extended opportunity, this paper compares only such aspects as love, women, politics, and patriotic poems, which are of richly colored impression  in  the works  of these two  contemporary poets.  Of  course, examination of other aspects is tempting and interesting.

    Keywords: comparative literature, Hossein Monzavi, Nazar Qabbani, woman, love, Patriotism, Politics
  • Fatemeh Khodakarami Pages 45-68

    The Myth of Gilgamesh as a universal epic and an existential literary work is the story of the human mind, his endeavors and sufferings and consequently his submission to life after death. The main theme of this mythological tale is the two contrasting concepts of death and immortality, and the exemplary endeavors of the epic´s hero for discovering the plant of life and immortality. In this oldest epic tale two natural incidents of “The Storm”, (The Noah´s storm), and “Seven Years of Hunger”, (The story of Joseph) are mentioned which have been indicated by Quran and Old Testament. In the present paper efforts have been made to view the concept of death and the secret of immortality of soul with a mythological approach and from the point view of Carl Custav Yung, the Swiss Psychologist´s way of analyzing mythological forms of “Dream”.

    Keywords: Myth, Immortality, Death, Archetype, Yung
  • Khosro Sina* Pages 69-92

    Structural analysis of oral works of literature and studying it's in the text elements as well as finding proportionate patterns of poetry, contributed to the better understanding of nature of literature and it could be helpful in developing the processing patterns in the rest of literary types. In present study, the verse of Saidawan as a prominent Kurdish oral story is analyzed based on the structural patterns. The purpose of this study is to get to know the Kurdish oral literature better and to investigate and analyze the structure of work based on the main structural patterns. The study has been conducted based analytical method in the liberary and indicates that the narrative structure of story of Saidawan conforms the structuralisms’ theory.

    Keywords: Structural analysis, Oral Literature, Kurdish literature, Verse of Saidawan
  • Akbar Shaabani *, Mehdi Setoodian, Moslem Rajabi Pages 93-108

    Fereidoddin Attar Neishaboori is a mystic and famous poet whose glorious position and magnificence in Gnosticism and poetry are appreciated by everyone. His poetry and works enjoy appropriate research capabilities in Persian literature due to the frequency and the extent of contents.  His  poetry can  be  investigated  on  a  variety of  perspectives. Nostalgic look to his poetry is an example. In fact, Nostalgia means sentimentality for the past or irrecoverable condition. When a poet discusses such issues as death, human's mortality and its subsequent grief and expresses his hatred of the Existence, the theme used in his/her poetry is Philosophical Nostalgia. This kind of attitude is manifested in the poetry of some poets and scholars such as the Sage of the Secrets, Attar Neishabouri.   This study has been conducted employing a descriptive- analytical methodology aiming at investigating Attar's poetry in the area of Philosophical Nostalgia so that, finally, his look to the philosophy of death and human's mortality and his pessimistic look to the world will be further clarified.

    Keywords: Philosophical Nostalgia, Attar, human, Death, Mortality
  • Seyed Mohammad Khaled Ghaffari* Pages 109-131

    Passive verbs, usually being from “Bon-Naghli” of auxiliary verbs derivation from passive verbs based on auxiliary verbs of “Shodan”, “Gashtan” or “Gardiddan” and in Dari prose from “Amadan” and “Oftadan”. Since, unknown verbs accompanied with linker verbs, some linguistics bring these auxiliary linker verbs as predication sentences for grammatically commentary and some others emphasis on the non-lexis structure of linker verbs like as passive sentences and lexical verbs of these sentences. This paper aims at investigating the special structure of passive verb, sentences with passive verb and prediction and non- prediction structure of them. So, in this paper the possibility and impossibility of imperative verb is also discussed. Literatures used for this research are authentic traditional recipe books and linguistics. Results of this research indicated the impossible passive structure for present imperative  verb  with  imperative  verb  “Sho”  and  non  –prediction  of passive sentences.

    Keywords: Passive verb, lexical verb, non- predictive
  • Tayyebeh Fadavi* Pages 133-154

    Pursuing objective is one of the causes behind composing poems, thus poets usually exploit different methods of expressions and diverse factors and tools for accessing the objectives. Touching sensible objects in the universe and explaining them by using expression methods, Hafez as a great poet also has his own objectives. This study aims at investigating the objectives for expressing the natural factors in Hafez lyrics. Hence, first, a concise definition of poetry and imagery is introduced which is followed by referring to important points concerning images in Hafez's poetry and his use of nature for creation these images. Then, objectives and intentions behind expressing natural factors in Hafez lyrics would be studied. This research investigates the reasons for using natural factors as rhetoric methods of expression like simile and metaphor to present and express indirectly and implicitly different moral, mystical, educational, social, and philosophical subjects. This study aims at revealing Hafez's art and his elegance as well as hidden corners of his thoughts. This research will be conducted base on descriptive method one data would be collected in the library.

    Keywords: Hafez, nature, Expression methods, imagery
  • Seyed Hamed Mosavie Jarokani, Majid Sarmadi* Pages 155-177

    The stream of consciousness was first introduced to literature from psychology. Social situation, philosophical thoughts and psychologists influences and mental condition of authors cause some of the novelists tend to this narrative devise in the 20th century. Since this technique tends to reflect the stream of consciousness of the narrator / character, it is associated with conscious and unconscious mind and essentially it is the reflection of the mind that creates stream of consciousness narratives like confusion of time, inner reflection, indiscreet and blunt statement, inner monologue and poetic dialogues. This research aims at investigating Nafsatol Masdoor to find traces of stream of consciousness. Also, reviewing the  characteristics  of  this  technique  seems  necessary before studying the case.

    Keywords: Stream of consciousness, Nafsatol Masdoor, conscious, unconscious