فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 12 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عسکری ابراهیمی جویباری* صفحات 1-26

    انسان در پیرامون خود با اسامی اشخاص، مکانها، حیوانات، نباتات، اشیا وغیره سر و کار دارد، که علت نامگذاری (وجه تسمیه ی) بسیاری از این اسمها بر او پوشیده است.یکی ازمسایلی که ذهن کنجکاو بشر را به خود مشغول کرده است، یافتن ارتباط حقیقی بین اسم و مسمی است.به طور کلی وجه تسمیه ها با توجه به منشا پیدایش آن به انواع گوناگون تقسیم می شود که کلی ترین آن، تقسیم وجه تسمیه به دو بخش علمی و غیرعلمی است که بخش اخیر در ادب فارسی بازتاب گسترده دارد. در واقع افسانه های عامیانه، متون دینی، تاریخی، حماسی و عرفانی ازجمله سرچشمه های اساسی و بنیادین وجه تسمیه های علمی وغیرعلمی(عامیانه) است. از نظر بسامد کاربرد وجه تسمیه در متون منظوم، دیوان خاقانی، و در متون منثور، سفرنامه ی ناصرخسرو و تذکره الاولیای عطار در درجه ی نخست اهمیت قراردارند.

    کلیدواژگان: وجه تسمیه، ریشه شناسی، افسانه ها، حماسه ها، تاریخی، عرفانی، حماسی
  • منصوره ثابت زاده* صفحات 27-42
    مطالعه موسیقی در ادبیات و تاثیرات متقابل آن که در این مقاله از منظر منظومه ی خسرو و شیرین نظامی بدان می پردازیم در حیطه مطالعات دو بنی قرار دارد. خسرو و شیرین از برجسته ترین اسنادموسیقی و الحان باربدی است که در آن اسامی آهنگ‏ها و الحان، سازهاو اصطلاحات موسیقی در بیان درون مایه تغزلی به مناسبت بکار رفته و بدین لحاظ خود رساله‏ای است مستقل در موسیقی. یکی ازمهم‏ترین مشخصه‏های این منظومه ذکر بخشی ازساختار موسیقایی دوره قبل ازاسلام یعنی موسیقی دوره ی ساسانیان مشتمل بر سی لحن باربدی است که منوچهری پیش از نظامی ونیز برخی دیگر به ذکر آنها پرداخته اند. در این مقاله به مقایسه روایت های گوناگون ازالحان باربدی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: منظومه ی خسرو و شیرین، موسیقی، سی لحن باربدی، مقایسه، منوچهری
  • علی دهقان*، سهیلا قاسمی صفحات 43-60
    نقد روان شناختی می کوشد با تکیه بر اصول و مبانی روان شناسی، محرک ها و هیجانات روحی و عوامل موثر بر آفرینش یک اثر ادبی را با استفاده از خود آثار و از سویی به کمک بیوگرافی شاعر یا نویسنده بازشناسد و بداند که شور و هیجان و سوز و گداز موجود در اثر تصنعی است یا بازتابی از روح و روان پرشور و درون پریشان و سوزناک آفریننده ی آن است. صداقت و روح هنرمندانه که عناصری چون خلاقیت، حساسیت و بازآفرینی را به همراه داشته، از دام قالب ها و شعارواره گی ها آزاد باشد، برای بررسی روان شناختی پاسخ مطمئنی می دهد. شخصیت فروغ فرخ زاد تمامی این ویژگی ها را داراست. در این پژوهش، اشعار فروغ بر اساس دیدگاه های روان شناسی فروید و آدلر بررسی شده است بنابراین مطالعه مکانیزم های دفاعی گوناگونی در برابر افسردگی و اضطراب های روانی، در شعر فروغ وجود دارد و انواع عقده ها و انگیزه ی روانی در سبک زندگی و رشد و تعالی شعور و شعر وی اثر گذاشته است.
    کلیدواژگان: روان شناسی، فروغ، فروید، آدلر، اضطراب، مکانیزم دفاعی
  • سیدمحسن ساجدی راد*، طیبه نجارزاده صفحات 61-82

    در این مقاله به بررسی پسوندهای صفت ساز در فرامرزنامه- که یکی از متون حماسی کهن است- پرداخته شده است. بدین ترتیب که ابتدا پسوندهای صفت ساز به دو گروه تک معنایی و چند معنایی تقسیم شده اند و در مبحث پسوندهای چند معنایی، به مفاهیمی پرداخته شده که هر پسوند می تواند بر آن دلالت کند. برخی از پسوندها بعد از ترکیب با اسم یا قید یا بن فعل، با تغییر در طبقه ی دستوری واژه، صفت می سازند، گاهی نیز پسوندها با صفت ترکیب می شوند و بدون تغییر در طبقه ی دستوری، آن را به صفت مرکب تبدیل می کنند. پسوندهای زبان فارسی بسیار گسترده و فراوانند و در این مجال اندک تنها به بررسی پسوندهای صفت ساز با ذکر شواهدی معدود از ابیات فرامرزنامه و بسامد فراوانی هر یک پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: فرامرزنامه، وند، پسوند، صفت، بسامد
  • جهانگیر صفری*، امیر فتحی صفحات 83-100
    روایت بستری مناسب برای گزارش ترتیب واقعی رویدادهاست. در پژوهش حاضر طرح داستان تهمورث (از شاهنامه فردوسی) به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده ی آن، از دیدگاه چند تن از ساختارگرایان، بررسی و تحلیل شده است. در این داستان، ابتدا وضعیت متعادل برقرار است؛ در زمان پادشاهی تهمورث آرامش سراسر کشور را فرا می گیرد، سپس حادثه رخ می دهد و این وضعیت اولیه دچار روند تغییر می شود و وضعیت نامتعادل شکل می گیرد. تهمورث به دادگری و مردم نوازی می پردازد و چون دیوان آسایش خلق را می بینند، خوی بد وادارشان می کند که از فرمان او سرپیچی کنند و او را از تخت پادشاهی به زیر آورند. پس از آگاهی تهمورث از کارشان، جنگ رخ می دهد و دیوان شکست می خورند. بدین گونه بعد از رسیدن قهرمان به هدفش (یا عدم دستیابی) وضعیت متعادل سامان یافته ای شکل می گیرد. این وضعیت یکبار در این داستان اتفاق می افتد. هدف از انتخاب این موضوع، انطباق این نظریات بر این نوع ادبی (داستان) است.
    کلیدواژگان: داستان تهمورث، ساختار روایت، نقد ساختارگرا، طرح، نظریه ی ادبی
  • بدریه قوامی* صفحات 101-120
    در معارف اسلام و ادبیات مسلمانان، قرآن و حدیث دو منبع غنی و سرشار اولیه اند که در طول تاریخ همواره شاعران و نویسندگان از آن ها الهام گرفته اند. مولوی از جمله شاعران زبان فارسی است که به شیوه ای هنرمندانه از آن ها بهره برده است. گزینش و انتخاب هنری بعضی آیات و احادیث، مولوی را بیش تر از شاعران دیگر در پیوند با مخاطب موفق ساخته است؛ این مسئله به غزلیات مولوی صورت ویژه و متفاوتی در مقایسه با غزلیات شاعران دیگر بخشیده است. هر چند این شیوه ی کاربرد، در شعر سنایی و عطار هم دیده می شود، اما در کلیات شمس بسامد چشم گیری دارد و از تنوعی خاص برخوردار است، یعنی گاهی مولوی در الفاظ آیات و احادیث و یا در مفهوم آن ها تصرف کرده است و گاهی آیه یا حدیث را در معنایی غیر از معنای حقیقی خود به کار برده است. هنر ویژه ی مولوی در نوع تلفیق این عبارات با دیگر کلمات شعر، و ساخت ترکیبات وصفی و اضافی است. نگارنده در این مقاله به عنوان نمونه، اشعاری از کلیات شمس را مورد بررسی قرار داده و نوع استفاده ی شاعر از آیات و احادیث و بازتاب هنری آن ها را نشان داده است تا بعضی از جلوه های هنری غزل مولوی را از دیدگاه زیباشناسی برای مخاطبان آشکار کند.
    کلیدواژگان: آیات و احادیث در ادبیات فارسی، غزل عرفانی، هنر شاعری، مولوی، کلیات شمس
  • تیمور مالمیر، خالد سلطانی* صفحات 121-150
    وجود قومیت های مختلف و تنوع فرهنگی در ایران، یک فرصت است که باعث غنای بیشتر و استواری فرهنگی و نشاط جامعه می شود در عین حال، بیگانگان در پی آن بوده و هستند که از این تعدد و تنوع برای ایجاد رخنه در ارکان هویت و وحدت ملی استفاده کنند. شاهنامه ی فردوسی با توجه به غنا و استحکامی که دارد می تواند به عنوان یک رکن مهم در ایجاد وحدت ملی، همچون گذشته، کارآمدی خود را نشان دهد. برای تبیین اهمیت شاهنامه در ایجاد و گسترش همگرایی ملی، به بررسی تاثیر شاهنامه در نام گذاری پدیده های جغرافیایی شهرستان قروه با چهار نقطه ی شهری و 137 روستا پرداخته ایم. این پژوهش، با ثبت و ضبط نام های جغرافیایی متاثر از شاهنامه، از محو و فراموشی سرمایه های وحدت ملی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، حماسه ملی، وحدت ملی، سرمایه های اجتماعی، جغرافیای قروه
  • فاروق نعمتی* صفحات 151-172
    آرمان شهر در اندیشه ی شاعران و ادیبان، مدینه ی فاضله و ناکجاآبادی است که در آن، همه ی انسان ها در آزادی و سعادت زندگی می کنند و از ظلم و جور و بی عدالتی خبری نیست. رویای چنین جامعه ی آرمانی، در میان شاعران رمانتیسم، نمود بیشتری دارد؛ چرا که این شاعران، به دلیل احساس نوعی تنهایی و غربت، به طرح آرمان شهر خیالی و جهان مثالی خود می پردازند و آن را به گونه های مختلفی تجسم می کنند. جبران خلیل جبران و سهراب سپهری، به عنوان دو شاعر رمانتیک در ادبیات معاصر فارسی و عربی، از میان گونه های مختلفی که می توان برای رمانتیسم قائل شد، به طور ویژه به رمانتیسم آرمان شهری پای بند بوده اند و تلاش آنها بر این بوده تا با مشربی عرفانی و رویکردی صوفیانه، دنیای رویایی خود را ترسیم نمایند. سهراب، «شهر پشت دریاها» و گاهی «هیچستان» و «ده بالادست» را سمبل هایی از دنیای آرمان شهر خود می داند، و در مقابل جبران نیز،«جنگل» را نماد آرمان شهر خود برگزیده است. همچنین هر دو شاعر، ویژگی هایی همچون عشق، عدالت، زیبایی، معرفت و شناخت و...، برای جهان مطلوب خود برمی شمارند. در این پژوهش و با شیوه ی تحلیلی- توصیفی و بر اساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، به بررسی دیدگاه دو شاعر به مقوله ی آرمان شهر و ویژگی های آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی و عربی، آرمان شهر، رمانتیسم، سهراب سپهری، جبران خلیل جبران
|
  • Askari Ebrahimi Jouibari * Pages 1-26

    Human in his environment deal with the name of persons, places, animals, plants, things, etc which for the most of them the reason for designating (or word derivation) such names is not disclosed to him. One of the problems, occupied the curios mind of the mankind, is finding the actual relationship between sign and signified. In fact, folk mythologies, historical, religious and epical texts, are among the main sources for word derivation which were reflected with an eloquent and sweet locution in mystical works in accordance with the thoughts of wayfarers. Another kind of word derivation is the result of creativities and artistry of mystics, which was created as a powerful tool for expressing esoteric mystical themes. Amongst the authors and poets, Attar must be regarded as the central figure of this realm. His Manteq at-Tayr which has found a worldwide publicity today is the result of his excellent use and choice word derivation that he provides for Simurgh.

    Keywords: word derivation, Etymology, mystical works, prophets, mystics
  • Mansoure Sabetzadeh * Pages 27-42
    Studying music in literary texts and its mutual inspirations is one of the branches of comparative studies. This paper investigates music and its system in Nizami’sKhosrow and Shirin. Khosrow and Shirin is one of the most prominent musical heritages and Barbad’s musical derivative modes called Alhan in which the names of songs and sounds, instruments and music have been cited in terms of lyrical themes. Thus, it is used as a sovereign exposition of music. One of the most significant elements of Khosrow and Shirinis revealing some parts of musical system of Sassanid era including Barbad’s thirty derivative modes named lahn. Theses modes had been appraised by Manuchehriformerly. This paper is a comparative study of Barbad’s modes or alhan cited in various accounts in different texts.
    Keywords: Khosrow, Shirin, music, Barbad’s modes or alhan, Comparative Studies, Manuchehri
  • Ali Dehghan *, Soheila Ghasemi Pages 43-60
    Psychology criticism tries to publicize the motives and mental excitements and the affective factors on creature of a literary work by using the work itself and on the other hand by the help of the author or poet’s biography by emphasizing on psychology and psychoanalysis principles. And it tries to know whether the enthusiasm, interest and agitation of the work is feigned or is the reflection of creator’s distracted and plaintive soul? And wants to know what factor has caused the enthusiasm and agitation like this?
     Honesty and artistic soul which have the elements like creativity, sensitiveness and is released from the net of molds and mottos, give the confident answer to psychoanalysis researches. Forough Farrokhzad’s personality includes the whole of these features. Therefore, in this research, Forough’s poems inspected based on Freud and Adler’s psychoanalysis viewpoints and distinguished that various defense mechanisms is seen against her depression and mental anxieties in her poems. And varieties complexes and mental motivations have influenced her life style and her instinct and poem perfection.
    Keywords: Psychology¸Forough¸Freud Adler¸anxiety¸defensive mechanism
  • Sayyed Mohsen Sajedi Rad *, Tayebeh Najarzadeh Pages 61-82

    Hbsyh, any In this article we examined the adjective maker suffixes in Faramarz Nameh, that is a very old epic texts. Therefore we see, that these adjective makers have divided into two single meaning and multiple meaning groups. In multiple meaning suffixes, we have explained any concept that any suffix has been refer to it.  Some of the suffixes after combine with a noun or adverb or infinitive will make any adjective by some changes in vocabulary grammar. Sometimes also, the suffixes will be combined by adjective and without any change in grammar group, changes it into compound adjective. Persian language suffixes are numerous and expanded. In this little time of this article, we have only examined the adjective maker suffixes by limited witnesses from Faramarz Nameh distiches. It also has been examined the abundances frequency of them.

    Keywords: Faramarz Nameh, Kil, Suffix, adjective, frequency
  • Jahangir Safari *, Amir Fathi Pages 83-100
    Narrative is the best method for report real in series of events. In the ready research the plot of Tahmuroth story (from Shahname-Ferdosi) as a member of incorporator, was analysis by the view point of some structuralists. In this story, first the stable situation is in working. In the days of Tahmuroth king ship, the tranquility envelop all around the country. Afterwards the happen mishap and this primary situation changes to undesirable. Tahmuroth started to righteous and courtesy and since bureau saw the complete calm of people, ill temper persuaded them  to in refusal of his precept and discharge him of majesty. After Tahmuroth known their plans, the war happened and the bureau failed. Afterwards after that the hero get at to his target, a stable situation create. This condition happens in this story one time. The target of election this subject is adaptation this theoris on this kind of literary(story).
    Keywords: Tahmuroth story. Narrative structure. structuralism Criticism. Plot. Literary theory
  • Badrie Ghavami * Pages 101-120
    In Islamic Theology and Moslem’s Literature, Quran and Hadis are two primary rich and complete sources which poets and writers have inspired  from constantly through the history. Molavi is one of the poets of Persian language who has benefited from them in an artistic manner.
    Artistic selection and picking some verses and prophet’s sayings has made Molavi more successful than other poets in connecting with the audience; this issue has made Molavi’s Ghazaliaate specific and different in comparison with other poet’s Ghazaliaat. Although, this way of application is also observed in Sanaaie’s and Attar’s poem, it has noticeable frequency in kolliyaat-e- Shams  and has particular variety there. This means that Molavi has now and then interfered in expressions of verses and prophet’s sayings or their meaning or he has sometimes used verses and prophet’s sayings in a meaning other than their real meaning. Molavi’s particular art lies in the type of entangling these phrases with other words of poems to make compound adjectives and nouns. The writer of this article has investigated some poems of Kolliyaat-e- Shams as a sample here and has shown how the poet has used verses and prophet’s saying and their artistic reflection. This is in order to linguistically artistic landscapes of Molavi’s Ghazals to the audiences.
    Keywords: Verses, Ahadis in Persian literature, Mystical ghazal, Poetical art, Molavi, Kolliyat-e Shams
  • Teymoor Malmir, Khaled Soltani * Pages 121-150
    The wide variety of ethnic groups and cultures in Iran has been a great advantage for this country, providing a rich substantial culture and a lively society. However, this variety and multiplicity has sometimes been used by the country's enemies as means for engendering schism a diversion in the country. Ferdowsi's Shahnameh, due to its richness and profundity, can play its traditional role of providing national identity and unity. In order to demonstrate the significant role of Shahnameh in providing Iranian groups with a single national identity, we considered the effect of Shahnameh on naming geographical phenomenon in Ghorveh with four towns and twelve rural areas. This research, registering geographical names and being impressed of Shahnameh, prevents this national unity from obliteration.
    Keywords: : Shahnameh, epic national, National unity, Social capital, geography of Ghorveh
  • Faroogh Nemati * Pages 151-172
    For poets and authors, Utopia is nowhere, all humans search it, in order to get rid of crulity. This dream abounds the romantic poet’s minds, because they take refugee in their artifitial worlds which they imagine them. Jobran khalil Jobran and Sohrab Sepehri are two romantic, contemporary, Persian and Arabic poets who depend on utopia in their poems in the mystical, suffistic ways. Sohrab describes ″The Beyond seas″, ″Nowhere″, and ″The Above Oasis″ as the symbols of Utopia, instead Jobran uses ″jungle″. They use love, fair, beauty, virtue, and understanding as the characteristics of Ideal world.
    Keywords: The contemporary, Persian, Arabi poems, Utopia, romanticism, Sohrab Sepehri, Jobran Khalil Jobran