فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدمراد ایرانی* صفحات 1-28

    صوفیه سهم عمده ای در ادبیات فارسی و آفرینش های ادبی دارند؛ به گونه ای که کمتر اثر ادبی ممتازی یافت می شود که نشانه هایی از تاثیرگذاری اندیشه، اخلاق و ادبیات عارفانه بر آن دیده نشود. ادبیات تصوف از گونه ی تعلیمی به شمار می آید و نظم و نثر صوفیانه در خدمت تعالیم عرفانی و احکام اخلاقی و گاه مصطلحات عرفانی است. معلم عارف، در کسوت متعظی عالم، توانمندی های زبانی و شگردهای تعلیمی را در قالب های گوناگون ادبی به کار می گیرد تا اندیشه ها و تجارب عملی خود را بیاموزاند. یکی از این شگردها، کاربرد زبان طنز در اشکال و قالب های گوناگون آن  در تعلیم آموزه های عرفانی و اخلاقی است. طنز عارف و نقد صوفی گاه لطیف و ملایم، و گاه بی پروا و پرده در است. صوفی شوخ، هنجارگریز و تابو شکن است و هر حریمی را اگر لازم باشد در هم می شکند. اساسا رویکرد عرفا به طنزنویسی در جهت تعلیم آموزه های عرفانی و اصول اخلاق صوفیانه منبعث از سبک و سیاق خاصی است که می توان آن را  عرفان تعلیمی و مدرسی و منبری نامید. استفاده از چاشنی طنز و طیبت در قالب حکایت های کوتاه و بلند، از ویژگی های عرفان عامیانه است.  نویسنده  جستار حاضر را با درآمدی بر طنز و گونه های آن با نگاهی به آثار عرفانی، بویژه اقوال و اقاریر شمس و مولانا در مقالات و فیه ما فیه آغاز می کند و در ادامه، به ذکر نمونه هایی از طنزپردازی های این دو عارف نامدار در مقالات می پردازد. حکایت های نمونه و برگزیده در این نوشته، در تقسیم بندی ای دوگانه یک بار از حیث حجم حکایت و دیگر بار از لحاظ نوع طنز موجود در حکایت در دو دسته ی جداگانه عرضه شده اند.

    کلیدواژگان: فیه مافیه، مقالات، مولوی، شمس تبریزی، کمدی، آیرونی، انواع طنز، تابوشکنی
  • نسرین برزنجه* صفحات 29-48

    عقل ترجمان روح و مفسر اوست. اسم الله، جامع جمیع اسماء است و مظهر کلی آن نور محمدی است که آن را به روح اعظم و عقل کل تعبیر می کنند. عقل در نزد عارفان وسیله ی عبادت خداوند است. در مقدمه ی این نوشتار نظر حکما و عرفای اسلامی را به اختصار درباره ی عقل بیان می کنیم. سپس دیدگاه مولانا را در این باره در سه قسمت بررسی می نماییم. استدلال، انتقال مفاهیم به شیوه ی عقلانی است، به همین دلیل در قسمت اول، شیوه های استدلال مولانا را در مثنوی بررسی می نماییم. در قسمت دوم، انواع عقل را از دیدگاه مولانا برمی شماریم و در قسمت سوم، نمادپردازی عقل را در مثنوی مطرح می نماییم.

    کلیدواژگان: عقل (عقل کلی- جزوی- ایمانی- اکتسابی)، نور محمدی
  • سیداحمد پارسا*، محمدآزاد مظهری صفحات 49-70

    ساقی نامه یکی از گونه های شعر پارسی است که بیشتر در قالب مثنوی و در بحر متقارب مثمن محذوف سروده شده است و شاعر در آن با مخاطب قرار دادن ساقی و مغنی دلیل فرا خواندن آن ها را بازگو می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی ساقی نامه ی نظامی گنجه ای است. در این راستا ضمن بررسی دلایل فرا خواندن ساقی، تصاویر مورد استفاده ی شاعر از می و می گساری، تعداد واقعی ابیات ساقی نامه و مغنی نامه ی نظامی و انگیزه ی او از سرایش این گونه شعر مورد بررسی قرار می گیرد. تکنیک مطالعه در این مقاله تحلیل محتوا ست و مطالب و شواهد مورد نظر به شیوه ی کتاب خانه ای و سند کاوی گردآوری شده است،  نتیجه نشان می دهد با این بررسی می توان به درک درست تر از ساقی نامه ی نظامی دست یافت.

    کلیدواژگان: ساقی، مغنی، باده، ساقی نامه، مغنی نامه، نظامی گنجه ای
  • هادی رضوان* صفحات 71-98

    مراحل مختلف زندگی غزالی با تحولات فکری او ارتباط مستقیم دارد. کناره گیری از تدریس و پشت کردن به مال و جاه و شهرت، و روی آوردن به زهد و تصوف، رویکرد فکری و فلسفی او را مشخص ساخت. او پس از سفری طولانی که به اعتکاف و عزلت گذشت، به نقد مذاهب کلامی و فلسفه های رایج زمان خویش پرداخت. غزالی در تاریخ فلسفه و کلام اسلامی شخصیتی منحصر به فرد است؛ مکتب و روش او در میان همتایانش خاص خود اوست. او بر خلاف متکلمان و فلاسفه معاصر خود و یا پیش از زمان خود تنها به نقد برخی از مسایل فلسفی و کلامی بسنده نکرد؛ بلکه بنای جدیدی از فلسفه و کلام به پا کرد که با تردید و شک در شیوه ها و عقاید آغاز می گردد و به مذهبی تکامل یافته در اخلاق، فلسفه و کلام منتهی می شود. به قول ارنست رنان، غزالی تنها فیلسوف مسلمان است که در تفکر فلسفی شیوه ای خاص برای خود برگزید. غزالی در روش ها و آرای فلسفی کلامی از معاصران خود پیشی گرفت و نظریه های جدیدی ابتکار نمود که قرن ها پس از او فیلسوفان متاخر در عصر روشنگری اروپا آن را تکرار کردند. از جمله این مسایل می توان به شک در حسیات و مساله سببیت اشاره کرد. نویسنده این مقاله می کوشد تا با استفاده از مهمترین و تاثیرگذارترین آثار غزالی سیر تحول افکار فلسفی - کلامی این اندیشمند بزرگ جهان اسلام را مورد مطالعه قرار دهد وبا رعایت ترتیب زمانی زندگی و تالیفات او به اندیشه های نهایی او در مورد فلسفه وکلام  دست یابد.

    کلیدواژگان: غزالی، فلسفه، کلام، شناخت، نقد
  • محمدامیر عبیدی نیا*، طاهر لاوژه صفحات 99-118

    برای بررسی و تجزیه و تحلیل یک اثر ادبی، باید تمامی اجزا و پدیده های آن را در کلیت اثر برای رسیدن به مقصود که همان آشنایی با محتوا و پیام آن است، در نظر داشت. این که چرا یک اثر ادبی شکل می گیرد در گرو توجه به این مهم است که اصولا آن نوشته دارای چه مفاهیمی است و ثانیا بین اجزای مختلف آن چه روابطی وجود دارد. هم چنین این نکته نیز در برخورد با متون ادبی درخور توجه است که چگونه خواننده می تواند معنای متن را دریابد؛ یعنی خواننده باید بتواند کیفیت استنباط معنی را از متن توضیح دهد. به هر حال هدفی که ساخت گرایی (ساختارگرایی Structuralism) در برخورد با متون ادبی دارد، مشخص است و آن تجزیه و تحلیل پیام ادبی بر مبنای ساخت و فرم است که هر دو جنبه معنی و صورت را دربرمی گیرد و باید برای ورود به آن از بررسی واک و تکواژ شروع کرد تا به بررسی ساختار کلی بینجامد.این نوع نقد برای شناخت یک اثر ادبی ارزشمند بی اندازه اهمیت دارد و بر همین اساس، در این مقاله نویسندگان می خواهند قوانین موجود در رابطه با نقد ساخت گرایی را در اشعار پروین اعتصامی شاعر بزرگ معاصر مورد کند و کاو قرار دهند تا بدانند آیا شاعر توانسته است به هدفی که از نظر انتقال پیام به مخاطب داشته است برسد یا نه؟ در نوشته حاضر که روش تحقیق آن مبتنی بر شیوه کتابخانه ای است، بررسی قصاید پروین در محدوده کار قرار می گیرد. در این مقاله با توجه به دو مبحث بسیار مهم در نقد ساخت گرایی؛ یعنی ساختار شکنی و نشانه شناسی، می خواهیم بدانیم در میان قصایدی که در دیوان پروین دارای تنوع و کثرت های به ظاهر مختلف و متفاوتی است، با قایل شدن به نوعی وحدت مضمون در سراسر دیوان، چه پیام ویژه ای قابل استنباط خواهد بود که در نتیجه توجه به آن، درک ما را از اشعار وی دقیق تر سازد و ما را بیش از پیش در زمینه توانایی شاعر هنرمند برای سرودن اشعار ناب خود آگاه گرداند.

    کلیدواژگان: نقد ساخت گرایی، ساختار شکنی، نشانه شناسی، پروین اعتصامی، قصاید
  • فاروق علوی* صفحات 119-134

    از خصلت های ناپسندی  که در افراد مشاهده می شود، مقایسه های نابه جایی است که به سبب مشابهت ظاهری بین دو فرد یا دو پدیده انجام می دهند که در قضاوتشان تاثیر نامقبول می گذارد. این مقوله در مثنوی گاهی حکایتی کامل را شامل می شود، مانند قصه ی مرد بقال و طوطی، گاهی نیز در میانه و لابه لای مطالب دیگر جلوه می کند. در این گونه مقایسه ها، اشتباه افراد به آن جا می رسد که اگر تفاوتی را بین پیامبر بزرگوار و دیگران انتظار دارند، تفاوت در خورد و خواب و مظاهر زندگی دنیوی است. به هر تقدیر لب مطلب را می توان در بیت مشهور و زیبای مثنوی، یعنی: کار پاکان را قیاس از خود مگیر گرچه ماند در نبشتن شیر و شیر به خوبی دریافت.

    کلیدواژگان: قیاس، حس دینی، حس دنیا، نور انبیا
  • تیمور مالمیر*، خالد سلطانی صفحات 135-156

    وجود اقوام مختلف و تنوع فرهنگی در ایران، یک فرصت است که باعث غنای بیشتر و استواری فرهنگی و نشاط جامعه می شود در عین حال، بیگانگان در پی آن بوده و هستند که از این تعدد و تنوع برای ایجاد رخنه در ارکان هویت و وحدت ملی استفاده کنند. شاهنامه فردوسی با توجه به غنا و استحکامی که دارد می تواند به عنوان یک رکن مهم در ایجاد وحدت ملی، همچون گذشته، کارآمدی خود را نشان دهد. برای تبیین اهمیت شاهنامه در ایجاد و گسترش همگرایی ملی، داستان ها و قصه های مرتبط با شاهنامه را در شهرستان قروه با تنوع قومی و فرهنگی آن بررسی کرده ایم.

    کلیدواژگان: شاهنامه، حماسه، داستان، وحدت ملی
  • لیلا هاشمیان*، بهزاد اتونی صفحات 157-172

    بهمن نامه، اثر حکیم ایران شاه بن ابی الخیر، از حماسه های ملی اواخر سده ی پنجم هجری قمری است که به موضوع زندگی بهمن پسر اسفندیار و نبردهای او با خاندان رستم پرداخته است. بهمن نامه از جمله آثاری است که به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده و شاعر آن را می توان یکی از موفق ترین تالیان فردوسی دانست.از ویژگیهای بارز این اثر، آموزه های حکمی و اخلاقی آن است که نظر هر خواننده ای را به خود جلب می کند. ایران شاه بن ابی الخیر، مانند دیگر ناظمان داستانهای حماسی، آشنایی کامل به اعتقادات و معارف ایرانی و اسلامی داشته و بازتاب این اندیشه ها را به وضوح می توان در آموزه های حکمی و اخلاقی بهمن نامه مشاهده کرد. در این جستار سعی شده تا علاوه بر  بیان این آموزه ها، ریشه های اسلامی و ایرانی آنها بر کاویده شود.

    کلیدواژگان: بهمن نامه، آموزه های حکمی و اخلاقی، آموزه های ایرانی، آموزه های اسلامی
|
  • Mohammad Morad Irani * Pages 1-28

    Mysticism have a great partake in Persian literature and literary creations, so the thought, ethic and theosophical literature have influenced on most of the first rate literary works. Sufism literature is a type of didactic literature. Theosophical poetry and prose have applied to educating mystical codes and moral regulations, and sometimes to explanation of mystical idioms. The theosophic preceptor, makes use of lingual abilities and didactic skills in literary styles in wise preacher role ,because he'll teach thoughts and practical experiences. Irony is one of these techniques. Sufi makes use of the ironic diction,in multiple forms and various styles of irony, for teaching mystical codes and moral regulations. Sometimes, mystical irony or Sufic criticism is inconsiderate and insolence. Sufi is a humorist , deviationist and a taboo breaker (a taboo desecrator). Whenever, it is necessary he breakes up any sanctums. Basically, theosophists approach in irony is a teachable strategy for instruction of mystical codes and moral principles. It is caused of a special method and a particular style that, we can call it didactic, schoolarly, pulpitarian mysticism. Utilization of short or long anecdotes and seasoning them with irony is a specification of popular mysticism. The writer, begins this paper by an introduction to the irony and different types of it – with a glance at theosophical works, specially Shams and Maulânâ’s words in Maghâlât, and Fih – e - mâ Fih. Then, I explaned samples of quip from Maghâlât (essays). The selected samples of narratives in this research, have been presented in a doubled distribution- once with respect to content of narratives and other time in regard to kind of irony in anecdotes.

    Keywords: Fih-e- ma fih, Maghâlât, Maulawi, Shams-e- Tabrizi, Comedy, Satire, Differrent Kinds of Irony, Taboo desecrator (sacrilegiousness)
  • Nasrin Barzanjeh * Pages 29-48

    “Intellect” is the spirit's interpreter; the Name of God is the Assembler of all the names and its general locus of manifestation is the prophetic light (light of Mohammad) which has been interpreted as the “Greater Spirit” and “Universal Intellect”. In the view of the Sufis, “Intellect” is a means for worshipping God. In the preface of this piece of writing, the views of Islamic wise people and Sufis will be briefly explained, and then Maulana's view on the Subject will be analyzed. Reasoning is the intellectual transfer of concepts; thus in the first part, Maulana's method of reasoning in Mathnavi will be dealt with; in the second part, different types of intellect from Maulana's view will be enumerated, and in the third part, Intellect's symbolizing reflected in Mathnvi will be studied.

    Keywords: Intellect (Universal Intellect, Partial Intellect, Faith Intellect, Acquired Intellect), Prophetic Light (Light of Muhammad)
  • SayyedAhmad Parsa *, MohammadAzad Mazhari Pages 49-70

    Sâghinâmeh (bacchanalian verse) is one of the varieties of Persian poetry which has been mostly composed in the form of mathnawi and in bahre motaghâreb mothamman mahzoof, and the poet while addressing sâghi (cupbearer) and the moghanni (singer), he recounts the reasons why he summons them. The aim of the present research is to analyze Nezâmi Ganje'e's Sâghinâmeh in which the reasons for summoning sâghi (cupbearer), the poet's images about wine and drinking it, the real number of verses in Nezâmi's Sâghinâmeh and moghanninâmeh and his motive for composing this kind of poetry will be discussed. The method of study in this paper is the analysis of content, and its supporting evidence has been collected via library research and text analysis. The results demonstrate that it is probable to achieve better understanding of Nezâmi's Sâghinâmeh through this analysis.

    Keywords: saghi (cupbearer), moghanni (singer), wine, Sâghinâmeh, Moghanninâmeh, Nezâmi Ganje&#039, e
  • Hadi Rezvan * Pages 71-98

    There is a direct relationship between different stages of Gazzali's life and his mental transformations. Resigning from teaching, renouncing property, position and fame, while appealing to piety and mysticism, specified his mental and philosophical ideas. After a long journey which was spent by solitude and retirement, he began criticizing discourse and current philosophies of his time. Gazzali is a unique person in the history of philosophy and Islamic theology. His school and method among his peers is peculiar to him, himself. Contrary to his contemporary or former speculative theologians and philosophers, he did not suffice to the mere criticism of some philosophical and discourse problems, but he established a new home for philosophy and discourse which began with hesitation and doubt in methods and beliefs and ends with a perfect religion in ethics, philosophy and discourse. According to Ernest Renan, Gazzali is the only philosopher who selected a peculiar method in philosophical meditation for himself. Gazzali went ahead of his rivals in methods and discourse, philosophical ideas, while making new theories which only after centuries could recent philosophers in modern age of Europe enlightenment reach. Among these issues, doubt in sensations and causation can be named. The writer in this essay tries to use the most significant and effective works of Gazzali, so as to study the transformational path of philosophical thought of the great sage of Islamic world .Following the chronological order of his life and writings to attain his final ideas about philosophy and discourse.

  • MohammadAmir Obeydinia *, Taher Lawzhe Pages 99-118

    In order to investigate and analyze a literary work, one should consider the whole work's components and phenomena in its totality to reach the destination as well as getting familiar with content and message it conveys. The fact why a literary work forms depends on this important factor that, basically, what kinds of meanings exist in the text and secondly what the relationship among different components are. We also take this issue into consideration that how readers can understand the text meaning that is, reader must be able to explain the quality of meaning comprehension of the text. However, it is clear how structuralism deals with literary texts. It analyzes the literary message based on form and structure which consists of both meaning and form and so as to access it one should begin with the analysis of voice and morpheme to end with the investigation of general structure.This kind of criticism for recognizing one valuable literary work is of much importance, so basically writers of this essay intend to investigate the laws related to structural criticism in Parvin E'tesami's poem, the great contemporary poet, to know whether the poet has had the power and capability to reach the aim of conveying the message to addressees. In present text the research procedure is library based. We deal with Parvin's odes, considering two very important issues in structural criticism, e.g. structural infringement and semiology. We want to know which special message can be understood among Parvin's odes that are apparently various and different with the same meanings. With this in mind our understandings of her poems can be more exact, besides we deeply become aware of the capability of the great poet in composing her pure poems.

    Keywords: Structure criticism, Infringement of structure, Semiology, Parvin E'tesami, Odes
  • Farough Alavi * Pages 119-134

    One of the disagreeable character traits found in some individuals is their mistake in their unanalyzed comparisons they make due to the apparent similarities existing between two individuals or two phenomenon, and as a result influences their unacceptable judgments. This concept in Maulânâ's Mathnavi sometimes is applicable in a full story like the story of the Grocer and the Parrot; the individual's mistake sometimes manifests itself amidst other materials. The mistake reaches the point that if they expect a difference between the Holy Prophet and others, this difference is in their food and sleep and other worldly indications referred to even in the Holy Koran; in any case, probably the summary and the gist of the subject can be best found in Mathnavi's beautiful and famous verse that is:  Kâre nikân râ ghias az khod magir garcheh bâshad dar neveshtan "shir" shir  The word "shir" is ambiguous in that it means "lion" and "milk"

    Keywords: Maulânâ's Mathnavi, Reasoning, logic
  • Teymoor Malmir *, Khaled Soltani Pages 135-156

    The wide variety of ethnic groups and cultures in Iran has been a great advantage for this country, providing a rich substantial culture and a lively society. However, this variety and multiplicity has sometimes been used by the country's enemies as means for engendering schism a diversion in the country. Ferdowsi's Shâhnâmeh, due to its richness and profundity, can play its traditional role of providing national identity and unity. In order to demonstrate the significant role of Shâhnâmeh in providing Iranian groups with a single national identity, we have analyzed the Shâhnâmeh stories used among the people of Ghorveh, a west Iranian town in which a variety of ethnic groups live.

    Keywords: Shâhnâmeh, epic, story, National unity
  • Layla Hashemian *, Behzad Atoni Pages 157-172

    Bahmannâmeh, by the sage Iranshâh Ibne Abelkheir, is one of the epics of the late fifth century A.H. which concerns about the life of Bahman, Esfandiyar’s son, and his battles with the Rostam’s family. Bahmannâmeh is one of those books which have been composed by imitating Ferdosi’s Shâhnâmeh and we can consider its poet as one of the most successful followers of Ferdosi. One of the prominent features of this book is its moral and motto instructions which are noticed by every reader. Iranshâh Ibne Abelkheir, like the other poets of epic stories, has had a full familiarity with the Islamic and Iranian beliefs and learnings and one can see the reflection of these thoughts, clearly, in the moral and motto instructions of Bahmannâmeh. In this search, we have tried to explore the Islamic and Iranian roots of those instructions, as well as express them.

    Keywords: Bahman nâmeh, moral, motto instructions, Iranian instructions, Islamic instructions