فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغرآقا مهدوی، حمیدرضا تمدن*، علی زاهد صفحات 5-24

    در طی فرآیند تولید، عوامل مختلف انسانی و غیر انسانی دخالت داشته و بدون وجود آن ها هرگز نمی توانیم شاهد شکل گیری و پس از آن، سوددهی تلاش هایی که در این راستا انجام می گیرد باشیم. اما مسئله قابل توجهی که در همین زمینه وجود دارد، میزان اختصاص سود عملیات تولید به هر یک از این عوامل است. در آثار فقهای مذهب تشیع و همچنین در لسان اقتصاددانان، نظرات متفاوت و یا متناقضی در مورد مشارکت یا عدم مشارکت ابزار تولید در سود محصول یافت می گردد که هرکدام از آن آراء، مستند به ادله ای قابل تامل می باشند. عده ای سهم ابزار تولید را تنها در اجاره بها می دانند و عده ای علاوه بر آن قایل به مشارکت این ابزار در سود محصول نیز می باشند. در مقاله حاضر پس از بررسی دیدگاه برخی از مکاتب همچون کمونیسم و مارکسیسم به دنبال پاسخگویی به این سوال با تکیه بر آراء فقها به ویژه شهید صدر(ره) -که بیش از سایرین از منظر فقهی به این مسئله پرداخته است- می باشیم و در پایان پس از بررسی و نقد نظر ایشان به این نتیجه دست یافته ایم که می توان برای ابزار تولید، سهمی از سود محصول علاوه بر اجاره بها را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ابزار تولید، اجاره، مزارعه، سود ثابت
  • امین امیرحسینی* صفحات 25-44
    یکی از مسایلی که امروزه در کاهش میزان طلاق و آسیب های اجتماعی ناشی از آن موردتوجه بوده و امروزه در نهاد دادرسی خانواده کارکرد خود را از دست داده است را باید نهاد داوری در طلاق دانست. داوری در طلاق به دنبال جلوگیری از فروپاشی خانواده و تحکیم بنیان های خانواده است. لذا باید بدین سوال پاسخ داد که آیا ضمانت های اجرایی برای إعمال نهاد مزبور کافی است؟ آیا نهاد مزبور کارکرد های لازم خود را دارد؟ در باب ماهیت نیز نهاد موردنظر را باید از نوع تحکم دانست، لذا صدور حکم طلاق را باید منوط به نظر داوری در نظر گرفته و بدون تحقق داوری، حکم مزبور را محکوم به بطلان دانست. هم چنین از حیث شکلی نیز در صدور حکم طلاق چه از سوی زوج یا زوجه، باید حتما حکم دادگاه را اخذ نمایند و تحقق این امر منوط به صدور گواهی عدم امکان سازش است که این صدور هم مشروط به ارجاع به داوری است. بر این اساس لازم است در عرصه تقنینی ضمانت اجراهایی برای الزام دادگاه ها و افراد برای اجرای داوری در نظر گرفت و نیز برای متخلفین از این مقرره مجازات و تمهیداتی اندیشید تا بدین وسیله اجرای داوری به حالت واقعی نزدیک شده و درنهایت تخلف از آن هزینه ها و ضمانت های اجرایی بسیاری را در برداشته باشد.
    کلیدواژگان: داوری در طلاق، تحکیم، ضمانت اجرا، گواهی عدم امکان سازش
  • احسان آهنگری*، حبیب حاجتمند صفحات 45-64
    مبارزه با قاچاق دارای ابعاد مختلف و گوناگونی است. این مسئله گرچه بیشتر از نظر اقتصادی موردبحث و بررسی قرار گرفته است اما مسایل فرهنگی نیز ارتباطی تنگاتنگ و تاثیری متقابل با پدیده قاچاق دارند. به این ترتیب مبارزه فرهنگی می تواند برخی از ریشه های شکل گیری و گسترش پدیده قاچاق را خشکانده و گامی موثر دراین باره به شمار آید. رسانه ها که مهم ترین ابزار فرهنگی دنیای جدید هستند، بایستی در این رابطه سازمان دهی شده و نقش موثر خویش را با بهره گیری از آموزه های دینی و در راس آن ها آموزه های فقهی که باید و نبایدهای جهت گیری صحیح و شرعی رسانه را تعیین می کنند، ایفا نمایند. تبیین اصل توحید و تقوا و تعظیم شعایر الهی، تبیین اصل عدالت توزیعی در جریان ثروت، تبیین روشنگرانه از عدالت اجتماعی-اقتصادی، تبیین حرمت اسراف، مصرف گرایی و تجمل زدگی، حرمت نیاز آفرینی کاذب در مردم با تبلیغات افسارگسیخته کالا بخصوص کالای خارجی، لزوم اطلاع رسانی و آموزش در حوزه قاچاق از باب امربه معروف و نهی از منکر از آن جمله اند.
    کلیدواژگان: قاچاق، مبارزه فرهنگی، عدالت توزیعی، آموزه های فقهی، رسانه دینی
  • سید مصطفی سعادت مصطفوی، علی صدقی* صفحات 65-80

    وقف سنتی است حسنه که در میان همه اقوام، ادیان و ملل متمدن دنیا ریشه دوانده است. از جمله این تمدن ها می توان به دو تمدن بزرگ ایران و مصر در این خصوص اشاره نمود. آنچه که در این پژوهش سعی در پاسخ گویی به آن شده، عبارت است از کارکردهای نهاد وقف و آثار آن در دو نظام حقوقی ایران، مصر و فقه اسلامی. بر این اساس ابتدا به تعریف وقف در دو نظام حقوقی ایران و مصر پرداختیم و با توجه به این که این دو کشور هر دو از کشورهای اسلامی می باشند، به بررسی نهاد وقف در فقه اسلامی پرداخته ایم؛ سپس در خصوص کارکردهای این نهاد در دو نظام ایران و مصر در ابعاد اقتصادی، اجتماعی مورد بررسی قرار داده ایم و به مقایسه این دو نظام با یکدیگر پرداخته ایم و چنین اشاره کرده ایم که برای بهبود این کارکردها، باید به اصلاح کارکرد حقوقی آن پرداخت تا نهایت بهره و استفاده را از این نهاد برد و از آثار بابرکت این نهاد در جامعه خودمان بهره برد. یکی از این کارکردهای موثر، شرط توقیت در وقف می باشد که در رویه حقوقدانان ایران پذیرفته نشده است و اگر این شرط در عقد وقف گذاشته شود آن را باطل می دانند و برخورد عقد حبس را با آن می کنند. این در صورتی است که در کشور مصر این نهاد پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: کارکردهای وقف، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی مصر، فقه اسلامی
  • محمدصادق ذوقی*، مهدی قاضیان صفحات 81-108

    ضرورت پرداختن به اندیشه اقتصادی اسلام ازآن جهت است که امروزه عرصه فعالیت های کلان اقتصادی دچار چالش ها و بحران هایی شده است و ایده های اقتصادی اسلام، راهکاری مفید برای برون رفت از این مسایل ارایه می کند که در پژوهش حاضر هم به این چالش ها اشاره شده است و هم راهکارهای پیشنهادی اسلام مورد تاکید قرار گرفته است. در این بین سوال هایی از این قبیل مطرح می شود: «اصول اخلاق اقتصادی در اندیشه اسلامی چیست؟ مولفه های اخلاقی در بازاریابی اسلامی شامل چه مواردی می شود؟ چالش های موجود در اقتصاد متعارف و راهکار برون رفت از آن ها در اندیشه اسلامی چه می باشد؟». روش پژوهش جاری نیز مبتنی بر مطالعه تطبیقی اندیشه اسلامی و اندیشه های اخلاقی- اقتصادی آیت الله مهدوی کنی (ره) و اقتصاد مدرن است. مهم ترین نوآوری این پژوهش نیز پاسخ گویی به چالش های اقتصاد مدرن بر اساس اندیشه اسلامی است و با توجه به این که آیت الله مهدوی کنی (ره) در حوزه مسایل اقتصادی و فقه حکومتی اندیشه ها و ایده های نوینی داشته اند، در این پژوهش در تلاش بوده ایم که بر آراء و اندیشه های ایشان در حوزه اقتصاد اسلامی تاکید کنیم.

    کلیدواژگان: آیت الله مهدوی کنی (ره)، اخلاق اقتصادی، اقتصاد مدرن، چالش های اقتصادی، عدالت اقتصادی
  • محمدجواد حیدری خراسانی، محمد نوذری فردوسیه، علی خلف خانی* صفحات 109-124

    فقه رایج دانشی روشمند و مبتنی بر حجیت در راستای استنباط احکام شرعی است. اساسا این روش، در شناخت تکالیف و انطباق احکام بر موضوعات دارای ماهیتی جزءنگر و مبتنی بر منطق انحلالی و تجزیه ای است. در مقابل، فقه حکومتی که برخاسته از یک نیاز اجتماعی است معتقد به تحول در روش کشف حکم، شناخت موضوعات و انطباق احکام بر موضوعات بر اساس منطق مجموعه نگر است. نتیجه این دو نگاه تفاوت هایی است که در شناخت موضوعات، تکالیف و مکلفین احکام در حوزه فقه فردی و فقه حکومتی به وجود می آید. نگارندگان در پژوهش حاضر با مطالعه درجه دوم و روش شناسانه درصدد تحلیل و بیان تفاوت هایی هستند که در حوزه موضوع، تکلیف و مکلف میان فقه فردی و حکومتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: فقه حکومتی، فقه فردی، موضوع، تکلیف، مکلف
|
  • Asghar Agha Mahdavy, Hamidreza Tamaddon *, Ali Zahed Pages 5-24

    During the production process, various human and inhuman factors are involved, and without them, we can never see the formation and then, the profitability of the efforts made in this direction. But there is a significant issue here, the amount of operating profit allocation to each of these factors. In the works of the Jurisprudents of the Shi'i religion as well as economists, there are different or contradictory views on the participation or non-participation of the means of production in the profit of the product. Each of those votes is documented in an ad notable way. Some consider the share of production tools only in rentals. In addition, some people believe that this tool is also part of the product's profit. This article examines the views of some schools such as Communism and Marxism, we seek to answer this question by relying on the opinions of the jurists, especially the martyr Sadr. In the end, after reviewing and criticizing our views, we have come to the conclusion that for the means of production, the share of the profit of the product in addition to the rent can be considered.

    Keywords: Production Tools, Rent, Contract of Farm Letting, Fixed Profit
  • Amin Amirhosseini * Pages 25-44
    The endowment (Waqf) is a well-established tradition that has been rooted in all civilizations, religions and civilized nations of the world. Among these civilizations, two great civilizations of Iran and Egypt can be mentioned in this regard. What has been attempted to respond in this research is the Functions of the Endowment in the System of Iran and Egypt, with Emphasis on Islamic Jurisprudence. Based on this, we first defined the endowment (waqf) in two legal systems of Iran and Egypt, and given that these two countries are both Islamic countries, we reviewed the wagf institution in Islamic jurisprudence. Then we examined the functions of this institution in the two systems of Iran and Egypt in terms of economic and social dimensions and we compare the two systems together. In order to improve these functions, it is necessary to modify its legal function in order to obtain the maximum benefit and use from this institution. Which of these effective functions is a condition for the endowment that is not accepted in the jurisprudence of Iran. And if this condition is placed in a dedication contract, it will be considered void. This is the case if this institution has been accepted in Egypt.
    Keywords: judgment in divorce, consolidation, enforcement, evidence of the impossibility of compromise
  • Ehsan Ahangari *, Habib Hajatmand Pages 45-64
    The fight against smuggling has a variety of dimensions. This issue, although more economically, has been studied, but cultural issues are also closely related and counterproductive to smuggling phenomena. In this way, the cultural struggle can eradicate some of the roots of the phenomenon of smuggling. The media, which is the most important cultural tool of the new world, must be organized and play its role effectively by using religious teachings and at the top of their jurisprudential doctrines. The principles that media should pay attention to include; Explaining the principle of monotheism and Piety, Explaining the principle of distributive justice, An enlightening explanation of socio-economic justice, lack of Desirability of profusion and Luxury-oriented, Prohibition of unauthorized advertising of goods, especially foreign goods, necessity for information and training in the field of smuggling and etc.
    Keywords: Smuggling, Cultural Struggle, Distributive Justice, Jurisprudential Doctrines, Religious media
  • Seyyed Mostafa Saadat Mostafavi, Ali Sedghi * Pages 65-80

    The endowment (Waqf) is a well-established tradition that has been rooted in all civilizations, religions and civilized nations of the world. Among these civilizations, two great civilizations of Iran and Egypt can be mentioned in this regard. What has been attempted to respond in this research is the Functions of the Endowment in the System of Iran and Egypt, with Emphasis on Islamic Jurisprudence. Based on this, we first defined the endowment (waqf) in two legal systems of Iran and Egypt, and given that these two countries are both Islamic countries, we reviewed the wagf institution in Islamic jurisprudence. Then we examined the functions of this institution in the two systems of Iran and Egypt in terms of economic and social dimensions and we compare the two systems together. In order to improve these functions, it is necessary to modify its legal function in order to obtain the maximum benefit and use from this institution. Which of these effective functions is a condition for the endowment that is not accepted in the jurisprudence of Iran. And if this condition is placed in a dedication contract, it will be considered void. This is the case if this institution has been accepted in Egypt.

    Keywords: Endowment (Waqf) Functions, Iranian Legal System, Egyptian Legal System, Islamic jurisprudence
  • MohammadSadiq Zoghi *, Mahdi Qazian Pages 81-108

    The essence of this current research is to emphasize the ethical axes of Islamic economic thought. The necessity of paying attention to the economic thought of Islam is so important that today the field of macro - economic activity has faced challenges and crises that the economic ideas of Islam provide a useful solution to those issues mentioned in the present study and the proposed strategies of Islam have been emphasized. The question arises: what are the principles of economic morality in Islamic thought? What are ethical elements in Islamic marketing? What are the challenges in the conventional economy and the way out of them in Islamic thought? The aim of this research is to specify and explain these issues. The current research method is based on comparative study of Islamic thought and modern economics that these two discourses are compatible with each other and Islamic thought with what capacities and approaches respond to the challenges of modern economy; and the novelty of this research is answering the challenges of modern economy based on Islamic thought. Finally, it should be noted that in this research we have tried to emphasize on ayatollah Mahdavi Kani ideas and ideas in the field of Islamic economics in order to emphasize on the ideas and ideas in the field of Islamic economics.

    Keywords: Ayatollah Mahdavi Kani, Economic Morality, Economic Challenges, Economic Justice
  • MohammadJavad Heidari Khorasani, Mohammad Nozari Ferdosieh, Ali Khalafkhani * Pages 109-124

    Common jurisprudence is a methodological knowledge in order to infer religious terms of ruling. The nature of this method is based on dissolution and decomposition logic. On the other hand, government jurisprudence that derives from a social need, believes in the evolution of the method of discovery of a ruling, the recognition of subjects and the conformity of sentences to matters based on compilation logic. The result of these two looks is methodological differences between individual and government jurisprudence. The authors in the present study, with a quadratic and methodological study, seek to analyze and express triple Difference between individual and governmental jurisprudence.

    Keywords: Governmental Jurisprudence, Individual Jurisprudence, Subject, obligation, Mokallaf