فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بابک میرشکارنژاد، حسین صادقی*، غلامعباس اکبری، فاطمه دوروشی صفحات 1-7
    به منظور بررسی تاثیر اندازه بذر بر درصد ظهور، استقرار گیاهچه و برخی از صفات کمی چهار رقم گلرنگ (گلدشت، پدیده، محلی اصفهان و سینا) در سه اندازه بذر(ریز: 3-2 میلیandzwnj;متر، درشت: بزرگتر از 3 میلیandzwnj;متر و شاهد: بدون تفکیک)، تحقیقی طی سالهای 1388-1387 در مزرعه موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج انجام شد. بذرها بهترتیب آزمایش فاکتوریل(3andtimes;4) بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سهتکرار کاشته شدند. نتایج بیانگر اختلافهای معنیداری بین ارقام بهاستثنای تعداد بوته درکرت بود. بهطوری که رقم پدیده و گلدشت نسبت به ارقام دیگر از وضعیت بهتری برخوردار بودند. همچنین بین اندازه های مختلف بذر تفاوتهای معنیداری نمایان شد. مطابق با مقایسه میانگین، بذرهای درشت با بیشترین درصد ظهور(75/80 درصد)، وزن هزاردانه(96/51 گرم) و عملکرد دانه(75/230 گرم در مترمربع) در مقایسه با بذر های شاهد وریز برتر بودند. به دلیل نمایش بهتر رقم پدیده و گلدشت برای اکثر صفات مورد بررسی، همچنین ایجاد گیاهچه های قوی توسط بذرهای درشت، استفاده از ارقام با اندوخته غذایی کافی و انتخاب بذرهای درشت با پتانسیل جوانهزنی بیشتر برای رسیدن به عملکرد بالا و استقرار مناسب گیاهچه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندازه بذر، درصدظهورگیاهچه، عملکرد دانه، گلرنگ
  • آیدین حمیدی*، نادره کاری هفت چشمه صفحات 9-24
    به منظور بررسی اثر قابلیت جوانهزنی بذر بر ظهور گیاهچه در مزرعه، عملکرد وش و برخی ویژگیهای مرتبط ارقام تجاری پنبه آزمایشی در آزمایشگاه تجزیه کیفی بذر و مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در کرج به اجرا در آمد . قابلیت جوانه زنی بذرهای پنبه ارقام تجاری مهر، ورامین، ساحل و بختگان در آزمایشگاه با آزمون جوانه زنی استاندارد به میزان 70 ،80 و90درصد تعیین گردید. بذرها در مزرعه به صورت آزمایش فاکتوریل دو فاکتوره با 12 تیمار(4 رقم× 3 قابلیت جوانه زنی بذر) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار کشت شدند. سپس19 ویژگی شامل ظهور اولیه گیاهچه ، ظه ور نهایی گیاهچه ، سرعت ظهورگیاهچه در مزرعه، سرعت ظهور تجمعی گیاهچه، متوسط زمان ظهور گیاهچه، شاخص ظهور گیاهچه در مزرعه، وزن خشک اولیه گیاهچه، وزن خشک نهایی بوته، ارتفاع اولیه گیاهچه، ارتفاع گیاهچه در نمونه برداری دوم، ارتفاع گیاهچه در نمونه برداری سوم، ارتفاع نهایی گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه درمزرعه اولیه، شاخص بنیه گیاهچه درمزرعه نهایی، تعداد شاخه رویشی،تعداد شاخه زایشی، ارتفاع نهایی بوته، تعداد قوزه و عملکرد وش در هکتار تعیین گردیدند نتایج نشان داد بذرهایی که دارای قابلیت جوانهزنی بالای استاندارد بودند شاخص ظهور گیاهچه، سرعت ظهور گیاهچه و ظهور اولیه و نهایی گیاهچه در مزرعه و ارتفاع گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه در مزرعه اولیه و نهایی بالایی داشتند و بنابراین در مزرعه نیز از ظهور و استقرار بهتری برخوردار بودند. همچنین بذرهای دارای قابلیت جوانه زنی استاندارد و بالای استاندارد دارای ارتفاع نهایی بوته و تعداد شاخه رویشی کمتری بودند که حاکی از رشد رویشی کمتر آنها بود و دارای تعداد شاخه زایشی و تعداد و وزن قوزه در هر بوته بالاتر و درنتیجه عملکرد وش در هکتار بیشتری بودند. از این رو به منظور کاهش مصرف بذر تا میزان توصیه شده به طور کلی بر اساس نتایج این پژوهش مصرف بذرهای استاندارد و بالای استاندارد قابل توصیه می باشد. بهطورکلی بر اساس نتایج این آزمایش کاشت بذرهای دارای قابلیت جوانه زنی90 درصد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پنبه، ظهور گیاهچه و استقرار بوته در مزرعه و عملکرد وش
  • احمد محسنی، رضا رضایی سوخت آبندانی*، مهدی رمضانی صفحات 25-38

    این تحقیق به منظور بررسی اثرات اسموپرایمینگ بر برخی خصوصیات جوانه زنی بذر و فنولوژی دو رگهای ذرت سینگلکراس 704 و 640 ،آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 4 و 3 تکرار به ترتیب در مزرعه تحقیقات کشاورزی قراخیل شهرستان قایمشهر وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران و آزمایشگاه تحقیقات بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران در مرداد سال 1389 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل اسموپرایمینگ بذر دورگهای ذرت سینگلکراس (704 و 640 ،(با محلولهای پلیاتیلنگلایکول (6000 PEG (با غلظتهای 5 و 10 درصد، نیترات KNO) پتاسیم 3) با غلظتهای 5/0 و 1 درصد، کلرید پتاسیم (KCl (با غلظتهای 1 و 2 درصد، آب و شاهد (بدون پرایمینگ) بودند. صفات درصد و سرعت ظاهر شدن گیاهچه، تعداد گیاهچه های مستقر شده، تعداد روز از کاشت تا ظهور کلیوپتیل، تعداد روز از کاشت تا مرحله 4 و 8 برگی، تعداد روز از کاشت تا ظهور گلتاجی، تعداد روز از کاشت تا انتهایی مرحله شیری، درصد و سرعت جوانه زنی، تعداد گیاهچه عادی، میانگین جوانه زنی روزانه، شاخص میزان جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی و شاخص وزن بنیه گیاهچه مورد بررسی قرار گرفتند. هر چند هیچکدام از صفات از نظر آماری تحت تاثیر دو رگهای ذرت تفاوت معنیداری نداشتند، ولی نتایج نشان داد که دو رگها از لحاظ خصوصیات مورد بررسی حایز بیشترین درصد بودند و سرعت ظاهر شدن گیاهچه ذرت به ترتیب تحت تاثیرمحلول پلیاتیلنگلایکول با غلظتهای 5 و 10 درصد بدست آمد. به طوری که بیشترین تعداد بذرهای سبزشده تا ظهور کلیوپتیل، تعداد روز از کاشت تا مرحله 4 و 8 برگی و تعداد روز تا ظهورگلتاجی با پرایم شدن توسط شاهد (بدون پرایمینگ) و کمترین آنها برای محلول پلی- اتیلنگلایکول به ترتیب باغلظتهای 5 و 10 درصد حاصل شد. همچنین بیشترین تعداد روز از کاشت تا انتهایی مرحله شیری شدن با پرایم شدن توسط محلولهای نیترات وکلرید پتاسیم به ترتیب با غلظتهای 5/0 ، 1 و 2 درصد حاصل گردید. بیشترین درصد و سرعت جوانه- زنی برای هیدروپرایمینگ(خیساندن درآب) و شاهد (بدون پرایمینگ) و بیشترین تعداد گیاهچهعادی و میانگین جوانه زنی به ترتیب برای آب و شاهد (بدون پرایمینگ) حاصل شد. حداکثر شاخص میزان جوانه زنی و میانگین جوانه زنی روزانه برای پرایم شاهد (بدون پرایمینگ) و حداقل متوسط زمان جوانه زنی با پرایم نمودن توسط نیترات و کلرید پتاسیم با غلظتهای 5/0 و 4 درصد بدست آمد، و همچنین حداکثر شاخص وزن بنیه گیاهچه برای هیدروپرایمینگ (خیساندن در آب) و حداقل آن برای محلول پرایم شده نیترات وکلرید پتاسیم به ترتیب با غلظتهای 5/0 و 4 درصد حاصل شد. در حالی که در هر دو شرایط مزرعه و آزمایشگاه هیچ یک از صفات از نظر آماری تحت اثرات متقابل ارقام × پرایمینگ با هم تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: ذرت، پرایمینگ، خصوصیات فنولوژی و کیفی بذر
  • احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی، سیده ملیحه میرهاشمی، فاطمه حسن زاده اول* صفحات 39-54

    این مطالعه با هدف بررسی اثر هیدروپرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی و ظهور گیاهچه ذرت در شرایط کنترل شده به صورت آزمایش فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با دو ذرت هیبرید سینگلکراس704 و کرج 700 و 6 زمان خشک کردن صفر، 5/1 ،3 ،6 ، 12و 24 ساعت و تیمار شاهد (بدون پیشتیمار) بذرها بعد از 17 ساعت خیساندن با 3 تکرار انجام شد. از لحاظ اکثر صفات اندازهگیری شده هیبریدهای مورد بررسی تفاوت معنیداری داشتند و هیبرید کرج 700 خصوصیات جوانه زنی و ظهور گیاهچه مطلوبتری نسبت به سینگلکراس 704 داشت. با اعمال پیشتیمار، متوسط زمان جوانه زنی بذرهای پیشتیمار شده نسبت به شاهد کاهش و متوسط سرعت جوانه زنی آنها افزایش معنیداری (05/0≤P (را نشان داد، بهطوری که بذرهایی که به مدت 3 ساعت خشک شده بودند دارای بالاترین متوسط سرعت جوانه زنی (5/1 برابر شاهد) بودند. طول و وزن خشک ریشهچه و ساقهچه بذرهای پیشتیمار شده نسبت به شاهد افزایش معنیداری (05/0≤P (داشتند. با وجود اثرات مثبت هیدروپرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی نظیر کاهش متوسط زمان جوانه زنی، افزایش متوسط سرعت جوانه زنی، افزایش طول و وزن خشک ریشهچه و ساقهچه در گیاه ذرت، هیچیک از پیشتیمارها تاثیر معنیداری بر خصوصیات گیاهان رشد یافته در گلخانه نداشتند.

    کلیدواژگان: ریشه چه، زمان خشک کردن بذر، ظهور گیاهچه، سرعت جوانه زنی، گیاهچه
  • لیلا یاری*، عباس زارعیان، بیتا اسکویی، حسین صادقی صفحات 55-64
    به منظور بررسی تاثیر هیدرواسموپرایمینگ بذر برظهور و رشد گیاهچه دو رقم گندم دیم آزمایشی گلدانی در شرایط کنترل شده درون اتاقک رشد، در آزمایشگاه بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج به صورت فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار بر پایه بلوک کامل سازی در مزرعه پژوهشی آن موسسه اجرا گردید. عوامل مورد بررسی شامل دو رقم گندم آذر-2 و سرداری 101و تیمار اسموپرایمینگ بذر در 4 سطح: آب مقطر و هیدروپرایمینگ، کلرپتاسیم (KCl (2درصد، هیدرو فسفات پتاسیم (KH2PO4 (5/0 درصد، 6000)PEG (10 درصد به مدت 12 ساعت در دمای 20 درجه سانتی گراد و شاهد. در آزمایش گلدانی درصد ، گیاهچه، طول گیاهچه، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک گیاهچه، وزن ساقه چه و ریشه چه و متوسط سرعت زمان ظهور گیاهچه و در آزمایش مزرعه ای درصد و متوسط سرعت زمان ظهور گیاهچه تیین شدند. نتایج نشان داد اثرات متقابل رقم× پرایمینگ بذر بر طول ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک کل، طول گیاهچه ، متوسط سرعت ظهور گیاهچه معنی دار گردید . بیشترین درصد ظهور گیاهچه در تیمار پرایمینگ با محلول پلی اتیلن گلیکول (PEG (10 درصد و حداقل این صفت در شاهد بدست آمد. در شرایط مزرعه پرایمینگ با آب باعث افزایش در سرعت ظهور گیاهچه گردید. مشخص شد درصد ظاهر شدن گیاهچه حداکثر پلی اتیلن (PEG (10 درصد مشاهده شد و حداکثر درصد ظاهر شدنگیاهچه مربوط به رقم آذر-2× اسموپرایم شده با پلی اتیلن گلیک ون (PEG (10 درصد بود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ بذر، درصد و متوسط زمان ظهور گیاهچه، گندم
  • بیتا اسکویی*، مریم دیوسالار، لیلا یاری، عباس زارعیان صفحات 65-72

    این آزمایش به منظور بررسی اثر بسته بندی های متفاوت بر بنیه بذر ارقام کلزای تولید و انبار شده در استان قم اجرا شد . ارقام مورد بررسی شامل RGS ،طلاییه و اکاپی و انواع لفاف های بسته بندی بذر مورد استفاده پاکت کاغذی سه لایه و 4 لایه، کیسه پروپیلنی، پاکت کاغذی+پروپیلنی و کیسه کنفی بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرارمورد بررسی قرار گرفت. پاکت ها و کیسه های محتوی بذر در انبار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم به مدت یک سال انبار شدند و در انتهای دوره انبارداری از هر تیمار و تکرار نمونه برداری استاندارد به عمل آمد. سپس قابلیت جوانه زنی بذرها با اجرای آزمون جوانه زنی استاندارد آزمایش شد و همچنین جهت بررسی بنیه بذر آزمون های هدایت الکتریکی، آزمون سرما، پیری تسریع شده انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ارقام مورد بررسی از لحاظ صفات مطالعه شده تفاوت معنی داری نداشتند ولی نگهداری بذرها در پاکت ها و کیسه های مختلف تاثیر معنی داری بر قابلیت جوانه زنی در آزمون جوانه زنی استاندارد بذر داشته به طوری که بذرهای درون پاکت های کاغذی چهار و سه لایه بالاترین و بذرهای درون کیسه پروپیلنی و پاکت کاغذی+پروپیلنی کمترین قابلی ت جوان ه زن ی در آزم ون جوانهزنی استاندارد داشتند. همچنین نتایج بیانگر این بود که لفاف های مختلف نگهداری بذر بر متوسط زمان لازم برای جوانه زنی، هدایت الکتریکی و قابلیت جوانه زنی بذرها پس از آزمون سرما و پیری تسریع شده اثر معنی دار داشت. مقایسه میانگین ها نیز نشان داد بذرهای بسته بندی شده در پاکت های کاغذی سه لایه و چهار از بنیه بالاتری برخوردار بودند و این در حالی بودکه کیسه های پروپیلنی و پاکت های کاغذی +پروپیلنی اثرات تخریبی بیشتر بر بنیه بذر داشتند. از آنجایی که در انبار محل آزمایش در برخی از ماه های سال دما به 45 درجه سانتی گراد بالای صفر و رطوبت نسبی هوا به 85 درصد افزایش یافت و با توجه به این که دماهای بالا سبب افزایش سرعت وقوع برخی از واکنش های هیدرولیتیکی می شود و زوال بذر را تسریع می کند، لذا تاثیر دما در کیسه های پروپیلنی و کاغذی + پروپیلنی بیشتر بوده و استفاده از پاکت های سه یا چهار لایه کاغذی مناسب بوده است.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، آزمون جوانه زنی استاندارد، آزمون سرما، آزمون پیری تسریع شده، هدایت الکتریکی
  • اشکان عباسیان*، آیدین حمیدی، لیلا یاری، اعظم دشتی صفحات 73-82

    آلودگی مزارع تولید بذر ذرت منطقه مغان به علف هرز تاجریزی از مشکلات تولید بذر می باشد. با توجه به تاثیر احتمالی عصاره میوه تاجریزی بر خصوصیات جوانه زنی بذر ذرت، اثر غلظت های مختلف عصاره میوه تاجریزی شامل پنج غلظت 10 ،30 ،50 ،70 و 100 درصد و تیمار شاهد (بذرهای آغشته نشده به عصاره تاجریزی) بر قابلیت جوانه زنی و بنیه بذر ذرت هیبرید سینگل کراس 704 ارزیابی گردید. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. صفات مورد بررسی شامل درصد بذرهای جوانه زده دو و سه روز پس از کاشت، درصد گیاهچه های عادی و غیر عادی، درصد بذرهای جوانه نزده، متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی روزانه، طول گیاهچه، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن تر و خشک ساقه چه و ریشه چه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه بودند. نتایج تحقیق مشخص نمود که غلظت عصاره اثر معنی داری بر درصد بذرهای جوانه زده سه روز پس از کاشت، درصد گیاهچه های عادی و غیر عادی، درصد بذرهای جوانه نزده، متوسط جوانه زنی روزانه و سرعت جوانه زنی روزانه نداشت. در حالی که غلظت عصاره به طور معنی داری درصد بذرهای جوانه زده دو روز پس از کاشت، متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن تر و خشک ساقه چه و ریشه چه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه را افزایش داد. با افزایش غلظت عصاره تاجریزی بیشتر شاخص های مثبت جوانه زنی بذر و بنیه گیاهچه افزایش یافتند.

    کلیدواژگان: بذر ذرت، عصاره تاجریزی، قابلیت جوانهزنی و بنیه بذر
  • فاطمه السادات حسینی خواه، سهیل پارسا، رضا توکل افشاری*، علیرضا اسماعیلی صفحات 83-100

    این آزمایش به منظور بررسی اثر اسیدآسکوربیک(ویتامین C (و آلفاتوکوفرول (ویتامین E (بر بهبود خصوصیات جوانهزنی و پیشگیری از زوال بذر دو رقم کنجد داراب2 و داراب14 بود که در طی سالهای 1391 و 1392 در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. ابتدا آزمون جوانهزنی استاندارد به منظور تعیین درصد جوانهزدن بذر ارقام کنجد انجام شد، سپس جهت ایجاد بنیه های متفاوت و تعیین بنیه ارقام از تیمارهای فرسودگی کنترلشده استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل: دو رقم کنجد، دو مدت فرسودگی 24 و 48 ساعت، به همراه شاهد و 6 غلظت مختلف 50 ،100و 150 میلیگرم در لیتر اسیدآسکوربیک و 20 ،40 و 60 میلیگرم در لیتر آلفاتوکوفرول به همراه شاهد بودند. تیمارهای ویتامین به صورت پیشتیمار و تیمار پس از فرسودگی در قالب دو آزمایش جداگانه مورد استفاده قرار گرفتند. صفات اندازهگیری شده در این آزمایش شامل: درصد جوانهزنی، شاخص جوانهزنی، متوسط زمان جوانهزنی، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر بودند. نتایج آزمایش نشان داد که فرسودگی بذرها در هر دو مدت سبب کاهش صفات اندازهگیری شده گردید. با اعمال ویتامین در هر دو شرایط پیشتیمار و تیمار پس از فرسودگی، از نظر صفات مورد بررسی برای هر دو رقم بهبود پذیری و جلوگیری از فرسودگی رخ داد اما شرایط پیشتیمار نتایج بهتری داشت. به طوریکه از نظردرصد جوانهزنی در مدت فرسودگی 24ساعت، به جز غلظت 40میلیگرم در لیتر آلفاتوکوفرول برای داراب2 ،بقیه غلظتهای هر دو ویتامین برای هر دو رقم تفاوت معنیداری با تیمارهای شاهد نداشتند. در مدت فرسودگی 48ساعت و در داراب2 ،غلظت 150میلیگرم در لیتر اسیدآسکوربیک با درصد جوانهزنی 33/93 ،شاخص طولی و وزنی به ترتیب 8/645 و 427/2 و شاخص جوانهزنی 33/84 ،و در داراب14 ،غلظت 100میلیگرم در لیتر اسیدآسکوربیک با درصد جوانهزنی 67/80 ،شاخص طولی و وزنی به ترتیب با 4 /404 و 313/2 و شاخص جوانهزنی 33/55 بهترین غلظتهای استفاده شده بودند.

    کلیدواژگان: کنجد، فرسوده کردن کنترلشده، درصد جوانهزنی، شاخص جوانهزنی و شاخص وزنی بنیه بذر
  • فاطمه سادات علایی طباطبایی*، محمدحسین قرینه، قدرت االله فتحی، سید عطاءاالله سیادت صفحات 101-114

    به منظور بررسی اثر اسموهیدروپرایمینگ بر جوانه زنی بذر، استقرار و عملکرد دانه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در سال 89-1388 اجرا گردید. ارقام گندم مورد بررسی شامل: استار، چمران، 15-79-D و کرخه و تیمار، پرایمینگ شامل: اسموپرایمینگ با محلول کلرید کلسیم 25/1 -مگاپاسگال، هیدروپرایمینگ به مدت 12 ساعت و شاهد بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم و پرایمینگ در آزمایشگاه بر کلیه صفات جوانهزنی معنی دار و پرایمینگ موجب بهبود جوانه زنی ارقام گندم شد. نتایج در شرایط مزرعه نیز نشان داد که پرایمینگ به طور معنیداری موجب بهبود استقرار گیاهچه شد و هیدروپرایمینگ (68/95 درصد) بالاترین و تیمار شاهد (81 درصد) کمترین درصد سبز شدن را داشتند. مقایسه میانگین عملکرد دانه نیز نشان داد که هیدروپرایمینگ بالاترین (22/5 تن در هکتار) و تیمار شاهد کمترین (03/4 تن در هکتار) عملکرد دانه را داشت. بطور کلی پرایمینگ با بهبود خصوصیات گیاهچهای و استقرار گیاهچه موجب استفاده سریع تر گیاه از امکانات محیطی شده که در نهایت موجب افزایش عملکرد دانه میشود.

    کلیدواژگان: ارقام گندم، درصد ظهور گیاهچه، کلرید کلسیم
  • فیروزه مقیمی نژاد، رضا یاری، یاسر قاسمی آریان*، علی طویلی، حسین شکیب صفحات 127-134

    به منظور بررسی اثرات آللوپاتیک اندام هوایی و زیرزمینی گونه درمنه کوهی (Artemisia aucheri) بر برخی خصوصیات جوانه زنی بذر و بنیه گیاهچه گونه فستوکای پابلند (Festuca arundinaceae) بذرهای گونه درمنه کوهی از مراتع طالقان در استان البرز جمع آوری و بعد از جداسازی اندام هوایی و زیرزمینی به مدت 72 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید خشک و سپس آسیاب شد. پودر حاصل از اندام هوایی و زیرزمینی به مقدار 3، 6 و 9 گرم به صورت جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار با 900 گرم ماسه در داخل گلدان ها مخلوط شد و در هر گلدان 10 عدد بذر به عمق 3-2 سانتی متر از سطح، کشت شد و صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول گیاهچه، تعداد برگ، وزن گیاهچه و بنیه بذر اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بین ویژگی های اندازه گیری شده گونه فستوکای پابلند اختلاف معنی داری وجود داشت به-طوری که پودر اندام هوایی و ریشه گونه درمنه کوهی باعث کاهش درصد و سرعت ظهور گیاهچه، طول گیاهچه، تعداد برگ، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه و باعث افزایش متوسط زمان ظهور گیاهچه شده است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که تاثیر آللوپاتیک پودر ریشه درمنه کوهی نسبت به پودر اندام هوایی آن بیشتر بود. صرف نظر از نوع ترکیبات اثرگذار درمنه کوهی، این گیاه بر ویژگی های جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه فستوکای پابلند تاثیر نامطلوب داشته و می تواند نتایج حاصل از کشت همزمان این دو گونه را دربرنامه های توسعه پوشش گیاهی تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی بذر، بنیه گیاهچه، درمنه کوهی (Artemisia aucheri)، فستوکای پابلند (Festuca arundinaceae)
|
  • Pages 1-7
    In order to investigate the effect of seed size onemergence percentage, seedling establishment and some quantitative characteristics of four Safflower genotypes, (Goldasht, Padideh, Mahalli Esfahan and Sina) and three sizes of seed (small: 2-3mm, large: andgt;3mm and control: no sorting) an experiment was conducted in the field of Seed and Plant Certification and Registration Institute, during 2008-2009, located in Karaj. The seeds were planted in (4andtimes;3) factorial arrangement based onrandomized complete block design with three replications. The results expressed significant differences among cultivars for all traits except number of plant per plot, also significant differences observed among all sizes for whichcultivars Goldasht and Padideh for most of the traits were superior than other cultivars. According to mean comparison, large seeds with the highest amount of SEP (80.75%), 1000-SW (51.96g), Seed Yield (230.75g/m2 ) were superior compare to control and small seeds. Since Goldasht and Padideh were superior than other cultivars, also creating vigorous seedlings by large seeds, using cultivars with adequate food storage and selecting large seeds with more germination potential to obtain higher yield and good plant establishment recommended
    Keywords: Seed size, Emergence percentage, Grain yield, safflower
  • Pages 9-24
    In order to evaluate the effect of seed viability (germinability) on seedling field, seed cotton yielde and some related traits of commercial cotton cultivars, an experiment was conducted in 2008 and 2009 at Seed and Plant Certification and Registration seed analysis laboratory and research field at Karaj. Seeds of Mehr, Varamin, Sahel and Bakhtegancotton cultivars produced in 2007 and 2008 with 70, 80 and 90 percent germinability tested by standard germination test in laboratory. Seeds planted in field as two factor factorial experiment by 12 treatments(4 cultivarandtimes;3 seed viability) based on complete randomized block design by four replicates. Then 19 traits including primary field emergence(PFE), final field emergence(FFE), field emergence rate(FER), cumulative emergence rate(CER), mean emergence time(MET), field emergence index(FEI), seedling primary height(SH1), seedling height in second sampling(SH2),seedling height in third sampling(SH3), seedling final height(SH4), primary seedling field vigour index(PSVIF) and final seedling field vigour index(FSVIF), vegetative and reproductive branches number, final plant height, boll number and seedcotton yield per hectare determined. The results indicatedthat over standard viability seeds had high field emergence index(FEI), seedling emergence rate(SER) and primary and final field emergence(FFE) and seedling height andprimary and final seedling vigoure index in field and therefore had better field emergence and establishment. Also seeds have over standard viability had lower plant final height and vegetative branches which stated those lower vegetative growth and had more reproductive branches, boll number and weight per plant and resultant seed cotton yield per hectare. Thereafter in order to reduce seed consumption rate to recommended amount generally based on this experiment results planting seeds have90 percent germination recommended.
    Keywords: cotton, Seedling emergence, plant establishmentin field, seed cotton yield
  • Pages 25-38

    This study did with the aim of investigating osmopriming effect on phonological characteristics and some germination features in hybrid Maize (Zea mays L. CV. Single cross 704 and 640). This was carried out with a factorial experiment in randomized completely block design with tree on four replications, in seeds field and lab research which performed in Mazandaran naturon resources and cultivation, modification plants group, 2010-2011 mordad, respectively. Treatments included seed of two kind maize (640 and 704) and seven polyethilen glycol solution with 5 and 10 percent densities, potassium nitrat with 0.5 and 1 percent densities and choloride potassium with 1 and 2 densities, water and control (with out priming). Seedling emergence percent, Seedling emergence rate , Established seedlings, Day number sowing to rise coleoptiles, Day number sowing to stage 4 and 8 leaf, Day number to emergence tasel, Day number to the end of milk stage achieved, Germination percent, Germination rate, Normal seedlings number, Mean daily germination,Germination rate indx, Mean time to germination and Vigor 2 index.However, none of characteristics from statistican point under numbers in fluence showed meaningful difference, but results indicated that more percent and maize dermination rate achieved respectively with priming by polyethilen glycol solution with 5 and 10 percent densities. Which, most established seedlings to rise coleoptile, days number sowing to stage 4 and 8 leaf, days number to emergence tasel resulted with priming by control (with out priming) and their lowest was for polyethilen glycol with 5 and 10 percent respectively. Also, most of days number to the end of milk stage achieved with priming by potassium nitrate and choloride with 0.5 1 and 2 percent respectively. Most percend and germination rate for hydropriming and control (with out priming) and most normal seedling number and mean daily germination for water and control were obtained. Maximum of germination rate index and mean daily germination for control prime (with out priming) and minimum of mean germination time with priming by potassium nitrat and choloride with 0.5 and 4 percent obtained and also maximum of vigour 2 index for hydropriming and it ,s minimum was achieved for potassium nitrate and cholorid priming solution with0.5 and 4 percent resulted. Hence, both field and lab situations statistically were not under interaction effect on variety andtimes; priming and they havenandrsquo;t meaningful difference.

    Keywords: Maize, priming, Phonological Characteristic, Seed quality
  • Pages 39-54

    In order to evaluate the effect of maize seed priming in germination and emergence stage in controlled condition, an experiment was conducted as factorial on the basis of completely randomized design with two maize hybrids (S.C.704 and Karaj 700) and six time of seeds dry back after 17 hours wetting (0,1.5,3,6,12 and 24 hours and control treatment (without priming)) with three replications. There were significant differences (Pandlt;%5) between two hybrids for most of the parameters, and germination and emergence of Karaj 700 was higher than S.C.704. Priming decreased mean germination time (MGT) of primed seeds to control and also mean germination rate (MGR) of seeds increased significantly. Seeds that 3 hours dried back had the highest MGR. Radicle and plumule length and radicle and plumule dry weight of primed seeds was higher than the control.Although priming had positive effects on characteristics such as decrease in MGT, increase in MGR, in length and dry weight of radicle and plumule, none of priming treatments had significant effects on grown plant characteristics in glasshouse.

    Keywords: Emergence, germination rate, Plumule, Radicle, time of seed dry back
  • Pages 55-64
    In order to study effect of seed priming on seedling emergence and vigour of wheat cultivar ,experiment was conducted in laboratory seed and field ,in seed andamp; plant certification and registration Institute in 2009. Experimental design was a factorial based on completely randomized designs with four replication. Two cultivars (Azar-2,Sardare-101)andtimes; four priming media and control (un soaked) were used in this experiment. Seeds were primed for 12 hour and 20 ċ in four priming media , PEG 10%, KCl 2%, KH2PO4 0/5%, distilled water and control. In pot experiment seedling emergence percent, seedling leugth, primary root and shoot leuth, and sedling dry weight, primary root and shoot dry weight and mean seedling emergence rate and time and in tield experimcut seedling emergence percent and mean rate and time detemined. Result vevealed . The interaction among seed priming media andtimes;cultivar showed the significant effects on stem length , root dry weight ,stem dry weight and total dry weight (andalpha;= %1), seedling length and Mean Emergence Rate (andalpha;=5%). All of the priming media caused that seeds emergence rapidly in compare with control. In compare among seed priming, Maximum root dry weight, stem dry weight and total dry weight was obtained for seeds osmoprimed with KCl 2%.The most percent emergence, mean emergence rate and seedling length was obtained for seeds osmoprimed with PEG 10%.In field condition hydro priming improved the rate of germination . In compare among seed priming, the most percent emergence in field was obtained in PEG 10%.The interaction among seed priming , seed priming media andtimes;cultivar showed the significant effects on percent emergence. The most was observed in sardari-101andtimes; KCl 2% and PEG 10%andtimes;Azar-2.
    Keywords: priming, seedling emergence percent, mean time, Wheat
  • Pages 65-72

    This experiment was conducted to study the effect of different packages on oil rapeseed varieties produced in Qom province. The studied cultivars were RGS, Talaieh and Okapi and packaging cover types were three andndash;layer paper bag ,4-layer paper bag , propylene bag,propylene+paper and flaxen bag which was studied using factorial experiment on the basis of randomized complete block design in 3 replications. The seed containing bags were stored in the ware house of agricultural and natural resources center of Qom province for 1 year and standard sampling of each treatment and replication was done at the end of the storage period then seeds germination was tested. Also electrical conductivity test ,average time for germination cold test and accelerated aging test have been conducted for estimating seed vigor. The results showed no significant difference between cultivars and cultivars reaction to the exerted treatments was the same, but seeds storage in the various bags had a significant effect on seed vigor as seeds in four layer and three layer paper bags had the most vigor and seeds in propylene bags and paper propylene bag had the least vigour.Also the results showed that various seed storing covers have significant effect on the average time of seeds germination ,electrical conductivity and vigor after cold test and accelerated aging test and in all cases three and four layer paper bags showed the best resulting. However propylene and paper propylene bags had more deteriorating effect on seed quality. Since in the warehouse the temperature had increased up to 45anddeg;c and air relative humidity up to 85% in some months of the year, and with considering that high temperature may accelerate the incidence of some hydraulic reactions and either seed deterioration, so the temperature has more effect on propylene and propylene paper bags.

    Keywords: germination percent, Standard germination test, Cold test, Acceleratedaging test, Electrical conductivity
  • Pages 73-82

    Contamination of maize seed production fields by blacknightshade weed is one of the seed production problems in Moghan region. With attention to possible effect of black nightshade fruit extract on maize seed germination properties, effect of various fruit extract concentrations including; 10, 30, 50, 70 and 100% and control (seeds not soaked in black nightshade fruit extract) on maize (Single cross 704) seed germinability and vigor were evaluated. The experiment was laid out as a completely randomized design with four replications. Studied characters consisted of: germinated seeds number two and three days after planting, normal and abnormal seedlings number, ungerminated seeds number, mean time to germination, coefficient of velocity of germination, mean daily germination, daily germination speed, seedling and primary shoot and root length, primary shoot and root fresh and dry weight and seedling length and weight vigour indices. The results showed that extract concentrations had not significant effect on germinated seeds number three days after planting, normal and abnormal seedlings number, ungerminated seeds number, mean daily germination and daily germination speed. While extract concentrations significantly increased germinated seeds number two days after planting, mean time to germination, coefficient of velocity of germination, seedling and primary shoot and root length, primary shoot and root fresh and dry weight and seedling length and weight vigor indices. By increasing of blacknightshade extractconcentration, most of the positive seed germination and seedling vigor indices increased

    Keywords: Maize seed, black nightshade extract, seed germinability, vigor
  • Pages 83-100

    In order to evaluate the effects of ascorbic acid and alpha-tocopherol on seed deterioration process of two sesamum cultivars Darab2 and Darab14,this study were carried out as a factorial experiment hn a randomized completedesign with three replication at seed laboratory of Agronomy and Plant Breeding department, College of Agriculture, University of Tehran (Karaj) during 2012-2013. First, germination characteristic measured and then seeds were aged through controlled deterioration test. Treatments including: two sesame cultivars; 2 levels of deterioration with controlled; and 6 concentrations of ascorbic acid and alpha-tocopherol (50, 100, 150mg/lit for ascorbic acid and, 20, 40, 60mg/lit for alpha-tocopherol) with control. The measured characteristics, including: germination percentage (%), germination index (GI), mean germination time (MGT), vigor1 and vigor2. Vitamins treatments were applied to both pre-treatmentand post-treatment in two separate experiments were used. The result showed that seed deterioration in both level (24 and 48 hr) reduced seed traits Vitamin concentrations in two conditions pre-treatment and post-treatment, investigated characteristics for two cultivars improvement and prevailing deterioration had taken place. But, in pre-treatmentand with the vitamin concentration,allconcentration of ascorbic acid and alpha-tocopherol at time deterioration of 24 hr had better results for two cultivars and not significantlywithcontrolled treatment (except for the concentration of 40 mg/liter alpha-tocopherol for Darab2).in pre-treatmentandcondition andat time deterioration of 48 hr, 150mg/liter ascorbic acid with germination percentage (%)=93/33, vigor1=645/8, vigor2=2/427 and GI=84/33 (for Darab2), and 100 mg/liter ascorbic acid with germination(%)= 80/67, vigor1=404/4, vigor2=2/313 and GI=55/33 (for Darab14) was the bestconcentration in this study.

    Keywords: sesame, germination percentage, seed vigor weight index, germinationindex, Controlled deterioration
  • Pages 101-114

    A factorial experiment in completely randomized design with three replications was conducted in the laboratory, To evaluate the effect of priming on germination of wheat, and a factorial experiment with a randomized complete block design with four replications in Research Station of Ramin College of Agriculture and Natural Resources 2009-2010 was administered, To evaluate the effect of priming on establishment and yield of wheat.Two factors were examined, the first was cultivars, include: Star, Chamran, D-79-15 and Karkheh and the second was priming, including calcium chloride solution Osmopriming 1.25 MPa, hydropriming (12 hours) and the control.Laboratory results showed that the interaction between variety and priming on all germination characteristics was significant, and priming improved germination of wheat.Results also showed that priming in field conditions significantly improved seedling establishment, so hydropriming (95.68%) and the control treatment (81%) had highest and lowest percentage of emergence respectively.Average grain yield also showed that hydropriming (22.5 ton/hac) and control (03/4 ton/hac) had highest and lowest percentage of grain yield respectively.Generally, priming improved seedling characteristics and establishment, that result in fastest use of environmental resources, which finally increases seed yield.

    Keywords: wheat cultivars, seedling emergence percent, CaCl2
  • Pages 127-134

    In order to study the effect of Pseudomonas fluorescensvarious strains on germination and seedling growth of Khazar cultivar and Hashemi landrace, an experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in laboratory of agriculture college of university of Guilan. In this experiment, rice seeds of Khazar cultivar and Hashemi landrace inoculated with strains 168, 93, 177, 136, 103, 169, 4. No inoculation treatment considered as control. Investigated characteristics were included radicle and shoot length, radicle wet weight, plumule wet weight, radicle dry weight, shoot dry weight, allometric coefficient, germination percentage, and germination speed and vigor index. Results showed seed inoculation with P.fluorescents strain 136 andP. fluorescents strain 168had the effect maximum on shoot dry weight, germination percentage, and germination speed and vigor index. Meanwhile, the minimum of these characteristics was related to seed inoculation with strains 83, 103, 4 and control; respectively. At the end of experiment, it was found thatPseudomonas fluorescensvarious strains improved rice seed germination that meanwhile strain 168 was better than the rest.

    Keywords: germination, Pseudomonas fluorescens, rice, Seedling vigour