فهرست مطالب

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 53، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج لطفی زهرا*، احمد چراغی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    رفتار مطلوب سازمانی یکی از سرمایه های مهم و با ارزش هر سازمان است. بر این اساس سازمان ها به دنبال شناسایی عوامل موثر و تاثیرگذار بر رفتار سازمانی مطلوب هستند. اعمال مدیریت موثر در چنین سازمان هایی نیازمند شناخت پیچیدگی های رفتاری افراد و اتخاذ شیوه مناسب کارکردن با آنان است. برای توجیه پیش بینی رفتار اعضای سازمان، عوامل ارزش، باور و نگرش نقش مهمی ایفا می کنند؛ بنابراین، هدف از نگارش این مقاله شناخت عوامل موثر بر رفتار سازمانی مطلوب در محیط های اطلاعاتی- امنیتی است.

    روش شناسی

    این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نظر ماهیت مطالعه تحلیلی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان یکی از سازمان های اطلاعاتی- امنیتی و کارشناسان خبره آن به تعداد 100 نفر به روش تمام شمار است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته است که بر همین اساس پرسش نامه تحقیق پس از انجام بررسی های لازم و بر اساس سوال های مندرج در تحقیق احصاء به تعداد 45 سوال با روش swot تدوین جامعه آماری به تعداد 100 پرسش نامه، توزیع گردید و از این تعداد 85 پرسش نامه جمع آوری و تعداد 77 پرسش نامه تایید و مورد تجزیه و تحلیل اطلاعات قرار گرفت. پایایی و اعتبار پرسش نامه های این تحقیق با ضریب آلفای کرونباخ کل 893/0 که نشان دهنده وجود پایایی بالایی برای پرسش نامه هاست مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان داد که از بین ابعاد سه گانه، ارزش، باور و نگرش، تاثیر پایبندی به باور به طور کلی، باورهای تخصصی و باورهای انقلابی بیش از متوسط و در سطح زیادی است؛ به عبارت دیگر با اطمینان 95 درصد، از نظر جامعه آماری تحقیق، مقوله باور در وضعیت موجود تاثیر معنا داری بر رفتار سازمانی مطلوب دارد ولی با وجود این با وضع مطلوب فاصله دارد. سایر ابعاد نیز در وضع موجود بی تاثیر است و یا تاثیر کمی داشته اند ولی در وضعیت مطلوب هر سه عامل تاثیرگذار خواهند بود.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، محیط های اطلاعاتی- امنیتی، رفتار مطلوب
  • رحیم پیرخرد*، خدابخش کتولی نژاد، علیرضا پورابراهیمی صفحات 29-50
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر، فناوری اطلاعات در تعریف قدرت و تمدن جوامع، نقش کلیدی پیدا کرده است. در دهه های اخیر کشورهای پیشرفته و صاحب فناوری های نوین، به فناوری اطلاعات به عنوان محور بنیادین توسعه، توجه خاصی پیدا کرده به طوری که هر یک از آنها به نوبه خود طرح های ملی و منطقه ای خاصی را برای توسعه این فناوری در دستور کار خود قرار می دهند. سازمان های حفاظتی نیز به منظور پیشبرد هدف های راهبردی تحت مدیریت خود نیازمند به کارگیری، ارتقاء و توسعه فناوری اطلاعات و بهره مندی از فواید بی شمار آن است. هدف این پژوهش، بررسی و شناخت عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای موثر بر توسعه فناوری اطلاعات در سازمان های حفاظتی است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده که به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 68 نفر از مدیران، مسیولان و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات یکی از واحدهای حفاظتی هستند. به منظور اتقان بیشتر و تعمیم یافته ها، حجم نمونه در این تحقیق به صورت تمام شمار انتخاب شده است. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار تحلیل داده های آماری استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان می دهد بر اساس نتایج آزمون فریدمن از بین عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای موثر بر توسعه فناوری اطلاعات در سازمان های حفاظتی بعد رفتاری با 85.91 درصد در اولویت اول؛ بعد زمینهای با 83.71 درصد در اولویت دوم و بعد ساختاری با 83 درصد در اولویت سوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه فناوری اطلاعات، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای، عوامل ساختاری
  • احسان خوانساری*، علی اعظم کریمایی، حبیب قنبری صفحات 51-78
    زمینه و هدف

    یکی از مولفه های مهم و اصلی صیانت از کارکنان سازمان ها آموزش است که با این روش می توان کارکنان را به سمت خودحفاظتی هدایت کرد به نحوی که هر فرد عامل کنترل و پایش کننده، همه جانبه و نیرومندی را در درون خود احساس کند و دایم به سمت انجام صحیح وظایف محوله هدایت شود؛ بنابراین، میزان تاثیرگذاری آموزش های حفاظتی در مقاطع و دوره های آموزشی، از طریق آگاه سازی و هشدار حفاظتی، آشنایی با تهدیدهای شغلی، آشنایی با آسیب پذیری های شغلی و شکست های حفاظتی برای صیانت از کارکنان سازمان های حفاظتی در این تحقیق مورد بررسی و سنجش قرار می گیرد.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با رویکرد پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق همه مدیران یکی از سازمان های حفاظتی تعیین و حجم نمونه به تعداد 92 نفر با روش تمام شمار انتخاب و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته که با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد، تاثیر آموزش های حفاظتی در صیانت از کارکنان با آموزش در ادوار آموزشی مختلف، آگاه سازی و هشداردهی، آشنایی با تهدیدهای شغلی، مقررات حفاظتی و تشریح شکست های حفاظتی از نظر پاسخ دهندگان 08/4 و بالاتر از میانگین نظری 3 است؛ بنابراین، می توان گفت که میزان تاثیر آموزش های حفاظتی بر صیانت از کارکنان سازمان های حفاظتی از دیدگاه پاسخ گویان از تاثیرگذاری بالایی برخوردار و وضعیت خیلی زیاد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش های حفاظتی، صیانت، سازمان های حفاظتی
  • بهمن مرادی*، محمد بارانی، امیر رضایی صفحات 79-98
    زمینه و هدف

    هر گونه اقدام عمدی موثر و غیرمجازی که موجب ایجاد نابسانانی، توقف یا تاخیر در اجرای ماموریت سازمان یا بخش قابل توجهی از آن شود، ایجاد اختلال در ماموریت نامیده می شود. وقوع این معضل همواره در سازمان های مختلف محتمل بوده و در سازمان پلیس نیز مصداق دارد. لذا این پژوهش با هدف شناخت شیوه های پیشگیری وضعی از ایجاد اختلال در اجرای ماموریت های کلانتری ها و ارایه شیوه های پیشگیرانه انجام و به سوال اصلی تحقیق (راهکارهای پیشگیری وضعی از ایجاد اختلال در اجرای ماموریت کلانتری ها) و سوال های فرعی پاسخ داده شد.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه ی تحقیق را کارکنان کلانتری های سرکلانتری چهارم فاتب تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد 217 نفر محاسبه و به شکل تصادفی پرسشنامه توزیع و پایایی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه 23 سوالی، 88/. محاسبه گردید. در این پژوهش با استفاده از آزمون های فریدمن و خی دو، راهکارهای پیشگیری از ایجاد اختلال در اجرای ماموریت مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تحلیل داده های جمع آوری شده موید آن است که بکارگیری هر یک از تکنیک های پیشگیری وضعی در پیشگیری از ایجاد اختلال در ماموریت کلانتری ها موثر بوده و هر یک از این تکنیک ها با اطمینان 95/. مورد تایید قر ارگرفتند. نتایج حاصله از تحقیق حاکی است نظارت دایمی روسای کلانتری ها بر نحوه اجرای ماموریت ، بیشترین تاثیر را در پیشگیری از ایجاد اختلال در ماموریت داشته و اسکن اوراق پرونده های تشکیل شده در سیستم و تغییر فضای اتاق های بسته کلانتری ها به اتاق های باز نیز از اولویت های بعدی نتایج حاصله قرار دارند.

    کلیدواژگان: ماموریت، پیشگیری وضعی، پیشگیری، اختلال، کلانتری
  • سید یوسف موسوی* صفحات 99-130
    زمینه و هدف

    حضور نظامی- امنیتی قدرت های فرامنطقه ای در مجاورت سرزمینی جمهوری اسلامی ایران، بی ثباتی امنیتی- سیاسی در برخی کشورهای همسایه، وجود برخی تنش های فرقه ای در همسایگان شرقی و غربی و احتمال تسری ناامنی به استان های مرزی جمهوری اسلامی ایران، توسعه نامتناسب زیرساخت های امنیت مرزی متناسب با عمق و دامنه تهدیدهای فزاینده، نقش بالای ارتقای تدابیر حفاظتی مرزها در پیشگیری از رخنه عوامل اطلاعاتی بیگانه، فقر نسبی فرهنگی و اقتصادی برخی شهرهای مرزی و تراکم بالای گروهک های تروریستی مخالف جمهوری اسلامی ایران در برخی کشورهای همسایه از مهم ترین دلایلی هستند که بر اهمیت و داشتن تدبیر در حوزه های مختلف امنیتی و حفاظتی افزوده است و همین موضوع زمینه انجام این تحقیق است. هدف از انجام این تحقیق بررسی جایگاه و نقش واحدهای نظارتی در کاهش تهدیدها و آسیب پذیرهای مرزی پیش گفته برای صیانت و توسعه کارامد و اثربخش مرزبانی ج.ا.ا است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن کیفی است. اطلاعات مورد نیاز به صورت اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. علاوه بر اسناد کتابخانه ای شامل کتب، پایان نامه ها، طرح ها و غیره، خبرگان مرتبط با موضوع مرز نیز از جمله منابع اصلی تامین اطلاعات در این تحقیق هستند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می‎دهد ایجاد خودپایی و خودکنترلی، گسترش فرهنگ حفاظتی سازمانی مطلوب، ایجاد فضای معنوی و دینی و گسترش آن، شناخت تهدیدها و آسیب پذیری ها و شناخت ضعف ها و توانمندی ها، اصلی ترین عوامل کارکردی واحدهای نظارتی در محیط های مرزبانی است که جملگی مستقیم و یا غیرمستقیم اثرگذار در کاهش تهدیدها و آسیب های مرزی هستند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری ها، اقدام های حفاظتی، پیشگیری حفاظتی، تهدیدها، مرز
  • داود دعاگویان*، محمدرضا خیراندیش صفحات 131-156
    زمینه و هدف

    هدف کلی این تحقیق بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی تحت تلفن همراه در روابط اجتماعی خانواده های مناطق غربی تهران بزرگ است. در این پژوهش در مورد تاثیر محتوای صوتی- تصویری و چندرسانه ای تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها، تاثیر اشاعه فرهنگ هنجارشکنی اخلاقی در تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها، تاثیر اعتیاد مجازی در تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها، تاثیر ایجاد هویت کاذب در تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها، تاثیر اشاعه فرهنگ مدگرایی در تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها و تاثیر اشاعه فرقه های نوظهور در تلگرام بر روابط اجتماعی خانواده ها مطرح گردیده است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد پیمایشی و گردآوری اطلاعات به روش مطالعه کتابخانه ای است، بر همین اساس پرسش نامه ها با استفاده از روش 5 درجه ای لیکرت انجام گرفته است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (با آزمون های کلموگروف، اسمیرنف و فریدمن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از انجام آزمون های صورت گرفته پیرامون اولویت اثر گذاری هرکدام از شش متغیر مستقل مذکور، نشان می دهد شبکه اجتماعی تلگرام بیشترین تاثیر را بر ایجاد هویت کاذب و کمترین تاثیر را بر اشاعه فرقه های نوظهور دارد؛ بنابراین، براساس نتایج به دست آمده از آزمون های مزبور، پیشنهاد هایی کاربردی و پژوهشی داده شده است.

    کلیدواژگان: تلگرام، روابط خانواده، شبکه های اجتماعی، غرب تهران، فضای مجازی
|
  • Iraj Lotfi Zahra *, Ahmad Cheraghi Pages 1-28
    Background and Aim

    Desirable organizational behavior is one of the important and valuable treasure of any organization. According to this, organizations seek to recognize the factors that influence on desirable organizational behavior. Exerting effective management in such organizations require understanding the behavioral complexities of people and adopting a proper way of working with them. Values, beliefs and attitudes play an important role to justify prediction of the behavior of organization members. Therefore, the purpose of writing this article is to identify the factors that influence on desirable organizational behavior in information-security environments.

    Methodology

    The present study examines the factors that influence on desirable organizational behavior in information-security environments, this research is practical in terms of purpose and analytical-survey in terms of the nature of study. The statistical population of the study is the staff of 17th and 18th positions at the headquarters level of one of the intelligence-security organizations and its skilled experts in the number of 100 people in the whole number. The data collection tool in this study is a researcher-made questionnaire. Based on this, the research questionnaire was distributed after conducting the necessary studies and based on the questions in the survey, 45 questions were distributed using the swot method of compiling a statistical population of 100 questionnaires. 85 questionnaires were collected and 77 questionnaires were confirmed and analyzed. The reliability and validity of the questionnaires of this study were confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.893, which indicates the existence of high reliability for the questionnaires.

    Findings and Conclusion

    The research findings showed that among the three dimensions, value, beliefs and attitudes, the effect of adherence to belief in general, specialized beliefs and revolutionary beliefs is above average and at a large level; in other words, with 95% confidence, in terms of statistical population of the research, the issue of belief in this status has a meaningful effect on desirable organizational behavior but is nonetheless distant from the desirable status. Other dimensions have little or no effect on the status quo, but in desirable situation all three factors will be favorable.

    Keywords: Security, protection, Organizational Behavior, Information-Security Environments, Desirable, Attitude
  • Rahim Pirkherad *, Khodabakhsh Katoolinejad, Alireza Poorebrahimi Pages 29-50
    Background and Aim

    In the present era, information technology has played a key role in defining the power and civilization of societies. In recent decades, advanced and modern technology has focused on information technology as the core of development, with each of them in turn putting forward national and regional plans for the development of this technology. The protection organs also need to use, promote and develop its information technology and benefit from its numerous benefits in order to advance strategic objectives with its management. The purpose of this study is to investigate and identify the structural, behavioral and effective factors affecting the development of information technology in this organization.

    Methodology

    This research utilizes a descriptive-survey method. The statistical population of this study is 68 managers, officials and IT experts of one of protection units. In order to further refine and generalize the findings, the sample size in this research has been selected as a whole. The method of data collection was library and using a questionnaire tool and for the validity of this research, from the viewpoint of thinkers, experts and professors, and its reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient (0.91). Structural equations and exploratory-confirmatory factor analysis methods have also been used to analyze the data.

    Findings and Conclusion

    According to the results of the research, based on the Friedman test results among the structural, behavioral and background factors affecting the development of information technology in NAJA the behavioral dimension with 85.91 percent is in the first priority; background dimension with 83.71 percent is in the second priority and structural dimension with 83 percent stand in third priority.

    Keywords: Information Technology Development, Behavioral factors, Background Factors, Structural Factors
  • Ehsan Khansari *, Aliaezam Karimayi, Habib Ghanbari Pages 51-78
    Background and aim

    One of the most important and main components of protecting organizations’ employees is training, which can lead employees to self-protection so that each person feel a controlling, all-encompassing and strong factor within himself and be constantly guided to the proper performance of assigned tasks; therefore, the effectiveness of protective training in section and training courses, Through this awareness and safety warning, familiarity with job threats, familiarity with occupational vulnerabilities and protective fails to protect employees of protection organizations are examined and tested in this research.

    Methodology

    This research was descriptive-analytical with a survey approach. The statistical population of the research all managers of one of the protection organizations in Hamedan province was determined and the sample size of 92 people has been selected with all-way method and data collection tools, questionnaire has implemented which by using of SPSS software has been analyzed.

    Results and Conclusions

    The results showed that the effect of protective training in conservation of employees by training in different training periods, awareness and warning, get acquainted with job threats, protection rules and description of protection fails according respondents it is 4.08 and above the theoretical average (3). Therefore, it can be said that the level of impact of protection training on the conservation of conservation organizations’ employees from viewpoint of respondents has a high impact and shows a very high condition.

    Keywords: Education, Protection training, conservation, protection Organizations
  • Bahman Moradi *, Mohammad Barani, Amir Rezaei Pages 79-98
    Background and Objective

    any effective and unauthorized delivery that causes the disadvantage, stop or delay in the implementation of the organization's mission or a significant part of the name, is called a mistake to be called on the mission. The occurrence of this problem is always possible in various organizations and also applies to the police organization. Therefore, this research aimed to recognize the implementation of the implementation of the situation in the implementation of the overall musical missions and the presents of the preventive solutions and the main question of the research and the questionnaires were answered an answer.

    Methodology

    existence research is an applied research viewpoint of thetype of objective and is descriptive-survey as far as methodology is concerned.The research population consists of all staffs of FATEB Constabularies in 2013 which was calculated using the Cochran formula of sample volume with 217 people and the reliability of the 23-item questionnaire was calculated by Cronbach's alpha of 0.883. Using Friedman and chi-square tests, the methods of prevention from disruption in performing missions were evaluated in this research.

    Findings and Conclusions

    The results of the collected data showed that employing every techniques of situational prevention from disruption in the constabularies’ missions has been effective and employing each of the situational prevention techniques were confirmed with a .95% reliability. Results of the research showed: Constant monitoring of chief constables over method of performing the constabulary missions has had the most impacts on prevention from disruption in missions and the scan of the papers of files in the system and change of closed rooms spaces of constabularies into open rooms have been the following priorities and the item “ presenting training to the staff who have not undergone sufficient training to perform duties “ has had the least effect in prevention from disruption.

    Keywords: mission, prevention, Disruption, Police Station (Constabulary)
  • Seyed Yosof Mosavi * Pages 99-130
    Background and Aim

    Military-security presence of trans-regional powers in the vicinity of the Islamic Republic of Iran, security-political instability in some neighboring countries, the existence of some sectarian erosions in eastern and western neighbors and the possibility of spreading insecurity to the border provinces of the Islamic Republic of Iran, disproportionate development of border security infrastructure in appropriate to the depth and domain of growing threats, the high role of border protection measures advancement in preventing the penetration of foreign intelligence agents, Relative cultural and economic poverty in some border cities and high density of terrorist groups opposed to the Islamic Republic of Iran in some neighboring countries are among the most important reasons that have increased the importance and prudence in various areas of security and protection. The purpose of this study is to investigate the position and role of regulatory units in reducing the threats and vulnerabilities of the aforementioned border to protect and develop efficient and effective border guards of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    This research is of applied type and its method is qualitative. The required information has been collected in the form of documents and libraries. In addition to library documents, including books, dissertations, projects, etc., experts related to the subject of borders are also among the main sources of information in this research.

    Results and Conclusions

    The results of this research show self-reliance and self-control, expansion of desirable organizational protection culture, creation of spiritual and religious space and its expansion, recognition of threats and vulnerabilities and recognition of weaknesses and capabilities, the main functional factors of the monitoring units in the border areas that need to be strengthened.

    Keywords: Vulnerabilities, Protection Measures, Protection Prevention, Threats, borders
  • Davoud Doagooyan *, Mohamadreza Kheirandish Pages 131-156
    Background and Aim

    The total purpose of this study was to investigate the effect of mobile social networks on the social relations of families in the western areas of Tehran. Theoretical Foundations were collected from different sources and based on this, research model was designed. In this study, the impact of telegram audio-visual and multimedia content on social relations of families, the effect of  spreading the culture of moral construction on the social relationships of families, the effect of the telegram virtual addiction on social relations of family, the effect of making false identity in telegram on social relations of family ,The effect of spreading the culture of fashionism in telegram on the social relations of families and the effect of the spread of emerging sects in the telegram on the social relations of families has been discussed.

    Methodology

    This research is usefully in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical method with a survey approach. In this study, data collection is done by library study method (records, books, journals and cyberspace). To compile research literature on exploratory studies in cyberspace for content analysis, the survey method was using the closed questionnaire tool and Based on the questionnaires, after conducting the necessary studies and based on the questions mentioned in the research, the statistics were compiled using the 5-point Likert method and distributed among the sample population. The statistical population of the study included citizens living in the western areas of great Tehran, which according to the latest census, has been announced as one million and 770 thousand people. Using the cluster sampling method, 300 people were selected as the sample population; then, the data collection operation was examined through a 34-item Likert questionnaire using a reliability and validity scale and the obtained data using descriptive statistics and The inference (analyzed by Kolmogorov- Smirnov, and Friedman tests) was analyzed.

    Results and Conclusions

    The results of the tests performed on the priority of the effectiveness of each of the six independent variables show that the Telegram social network has the greatest impact on the creation of false identities and the least impact on the spread of emerging sects; Therefore, based on the results of these tests, practical and research suggestions have been made.

    Keywords: Telegram, Family Relations, Social Networks, west of Tehran, Cyberspace