فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
پیاپی 2-1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهر موهبتی* صفحه 1

    در دنیای مدرن بیمه ها نقش مهمی در عرصه سلامت ایفا می کنند. بیش از 80 درصد از هزینه های سلامت و مراقبت های پزشکی در ایالات متحده امریکا توسط بیمه های عمومی یا خصوصی پرداخت می شود در حالیکه در دیگر کشورهای توسعه یافته پوشش بیمه ای خدمات سلامت تا 97 درصد می رسد. بنابراین به بیمه ها به عنوان سرمایه برای پشتیبانی از نظام سلامت جوامع نگاه می شود. معمولا بیمه ها نقش یک سازمان میانجی در انتقال سرمایه را از مصرف کننده خدمات سلامت به ارایه دهنده آن بازی می کنند. در بیشتر مدل های اقتصادی حق بیمه استخدام شدگان به صورت اسمی توسط دولت یا کارفرما پرداخت می شود ولی در عمل این مبلغ با افزایش مالیات عمومی یا کسر از دستمزد در واقع از جیب کارمندان پرداخت می شود...

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، هزینه های سلامت، مراقبت های پزشکی
  • عزت الله گل علیزاده، امیر پیروزیان*، محمدرضا جباری صفحات 2-12

    تنوع روزافزون خدمات حوزه سلامت که معمولا هزینه های زیادی را در بردارند و ناتوانی دولت ها در تامین مالی شهروندان در همه عرصه های درمانی، نیاز به حضور و توسعه بیمه های مکمل خصوصی در بازار سلامت را به وضوح نشان می دهد. بیمه های مکمل درمان خصوصی معمولا به صورت گروهی، اختیاری و قابل تمدید تا پایان عمر ارایه می شوند. هدف از انجام این مطالعه ارایه راهکارهایی جهت افزایش کیفیت خدمات بیمه های مکمل درمان و کاهش وابستگی به دولت بوده است.عملکرد بیمه مکمل درمان خصوصی سهم دوم از بازار بیمه غیردولتی و با رشد 6/34 درصد رتبه دوم بیشترین نرخ رشد را در سال 1394 به خود اختصاص داده است. ضریب خسارت در این بخش با 1/86 درصد نیز حاکی از سوددهی آن در سال 1394 است. با مرور الگوها و مدل های ارایه شده در مطالعات به منظور ارتقای سطح سلامت و بیمه مکمل درمان راهکارهایی در 20 بند ارایه شد.بر اساس این مطالعه ارایه بسته های بیمه ای متنوع با در نظر گرفتن شرایط سنی، جنسی، وضعیت سلامت افراد، وضعیت جغرافیایی، سطح سواد، سطح درآمد، وضعیت اشتغال و... پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیمه درمان، بیمه مکمل درمان، تولید ناخالص ملی، سازمان جهانی بهداشت، سیستم سلامت ایران
  • علی شجاعی*، سید مسعود شجری پورموسوی، محمد مهدی کیانی، رضا مرادی، ساناز تقی زاده، الناز کلانتری صفحات 13-21
    مقدمه

    برنامه های رفرم نظام سلامت با توجه به شرایطی که به وضعیت موجود هر کشور، طراحی و اجرا شده اند چنانکه رفرم ها به توجه به کمبود منابع در بخش سلامت و هزینه بر بودن این بخش برای دولت ها اکنون ابزار ایجاد تغییرات مناسب و اصلاحات مورد نیاز اند. مقایسه هزینه های بخش بستری در سال های قبل و بعد از طرح تحول می تواند وضعیت خوبی از کارایی و نحوه هزینه های صرف شده ارایه کند. بدین منظور این مطالعه می کوشد با بررسی میانگین هزینه هر پرونده بستری بستری در سال های قبل و بعد از برنامه تحول سلامت به مقایسه تاثیر این هزینه ها در صندوق های مختلف سازمان بیمه سلامت بپردازد.    

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی گذشته نگر می باشد که چارچوب جمعیت مورد پژوهش شامل تمامی تخت روزهای بیماران بستری بیمه سلامت در 31 استان در 5 سال اخیر از سال 1391 تا 1395 می باشد. در این مطالعه با استفاده از سرشماری از کلیه داده های موجود در فیلد پایگاه داده به شکل منابع داده موجود استفاده شده است.

    یافته ها

     بیشترین میزان رشد هزینه های بستری بیمه شدگان در سال آغاز برنامه تحول به ترتیب به صندوق روستاییان (88.4 درصد)، کارکنان دولت (75.2 درصد)، خویش فرمایان (73.17 درصد) و سایر اقشار (73.10 درصد) اختصاص داشته است و صندوق خوی ش فرمایان که بیمه شدگان همگانی ناشی از برنامه تحول را پوشش می داده رتبه سوم رشد را داشته است هرچند میزان رشد در همه صندوق ها بیشتر از 73 درصد بوده است. در سال آغاز برنامه تحول نظام سلامت هزینه های بستری رشدی بالاتر از 73 درصد برای سازمان بیمه سلامت ایران در همه صندوق ها داشته است.

    نتیجه گیری

     میانگین کل هزینه بستری به ازای هر پرونده بستری در تمامی صندوق ها روندی صعودی داشته و چنانچه یک بازنگری جدی در اجرای برنامه تحول سلامت نشود، سازمان بیمه سلامت با مشکلات مالی جدی روبرو خواهد شد. لذا می توان با بازنگری در برنامه تحول نظام سلامت، به اجرای هرچه بهتر این برنامه و همچنین حصول اطمینان به بیمه سلامت در خصوص حفظ و پایداری منابع مالی شد.

    کلیدواژگان: رفرم نظام سلامت، طول اقامت بستری، هزینه، بیمه سلامت
  • مراد نصری*، علی شجاعی صفحات 22-31
    مقدمه

    فرهنگ تجویز و مصرف دارو به عنوان یک کالای استرتژیک که نقش اساسی در اقتصاد و سلامت خانواده و جامعه دارد مسئله مهمی است که باید مد نظر سیاستگزارن نظام سلامت قرار گیرد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر بصورت مقطعی و بصورت سرشماری از کلیه نسخ دارویی بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت که در داروخانه های طرف قرارداد با ادارات کل بیمه سلامت تمامی استان های کشور که توسط داروخانه ها در سیستم اسناد پزشکی در طی سال های 1393 و 1394 پذیرش و ثبت شده اند، اجرا شد.

    یافته ها

    80 درصد هزینه های دارویی بیمه سلامت در سال 93 توسط 84/9 درصد و در سال 94 توسط 87/8 درصد اقلام دارویی مصرف شده است. این میزان در سال 93 بطور متوسط 226 و در سال 94 متوسط 185 قلم دارو می باشد. در همه استان های کشور 30 تا 40 درصد هزینه های دارویی توسط 30 قلم دارو در هر دو سال 93 و 94 مصرف شده است.

    نتیجه گیری

     کنترل و نظارت این میزان اقلام دارویی می تواند 80 درصد هزینه های دارویی در هر استان و در سطح سازمان بیمه سلامت را بهینه نماید. اگر هر استان 30 قلم دارو اول خود را کنترل نماید نزدیک 40 درصد هزینه های دارویی خود را بهینه نموده است.

    کلیدواژگان: اقلام دارویی، گروه دارویی، هزینه، بیمه شده، بیمه سلامت ایران
  • اعظم سادات ریوندی*، ابراهیم جعفری پویان صفحات 32-37
    مقدمه

    پایش کیفیت خدمات در خرید خدمت توسط بیمه ها می تواند در بهبود بیماران، ایجاد رضایت آنان، جلوگیری از مراجعات تکراری به مراکز درمانی و هزینه سازی های بعدی و تحمیل آن به بیمه ها بسیار تعیین کننده باشد. این پژوهش با هدف سنجش کیفیت خدمات در مطب های عمومی طرف قرارداد بیمه سلامت صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر بصورت مقطعی در طی سال 1394 تا 1395 در شهر تهران اجرا گردید. جامعه پژوهش شامل بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان عمومی شهر تهران تشکیل می دهند. برای نمونه گیری از روش طبقه ای چند مرحله ای استفاده شد و در مجموع 394 نمونه از بیماران مراجعه کننده به مطب پزشکان عمومی در مطالعه حاضر شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. پرسشنامه براساس مصاحبه با افراد خبره توسط تیم تحقیق تهیه گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 22 مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، نمره کیفیت مطب ها 125 از 160 و در محدوده بالا و اهمیت ابعاد کیفیت از دیدگاه بیماران131از 160 در محدوده بالا قرارگرفت. در بررسی ابعاد کیفیت خدمات، بعد دسترسی (5/85 درصد) و سپس اثربخشی (3/85 درصد) بیشترین امتیاز را کسب کردند. در بررسی ابعاد از لحاظ اهمیت بعد اثربخشی بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد. در پاسخ به سوالات اهمیت ارتباط معناداری بین میزان درآمد و سوالات مربوط به اهمیت یافته شد. به نظر می رسد افراد بر حسب درآمد اهمیت مربوط به آیتم های کیفیت را متفاوت دانسته اند.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های این پژوهش، بیماران و مراجعه کنندگان به مطب های پزشکان عمومی سطح کیفیت خدمات دریافت شده را خوب و بالا ارزیابی کرده بودند. نتایج این ارزیابی ها می تواند ضمن تاکید بر ارتقاء کیفیت خدمات برای بیمه شدگان وکاهش بار مراجعات آنان و هزینه های تحمیل شده از محل مراجعات تکراری، سازمان بیمه سلامت را به سمت خرید راهبردی خدمات سوق دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت ادراک شده، انتظار، بیمه سلامت
  • حمید قاسمی برقی*، بابک عالی، فرهاد عظیمی صفحات 38-43
    مقدمه

    شناسایی میزان استفاده نابجا از خدمات سلامت در بخش بستری قدم اول در اجرای برنامه های کنترل و تحدید هزینه های نظام سلامت بدون آسیب به کیفیت این خدمات می باشد. این مطالعه، در بیمارستان دولتی ولیعصر شهرستان مشکین شهر با هدف سنجش میزان پذیرش و روزهای بستری غیر مقتضی بیمه شدگان و میزان هزینه های وارده ناشی از این پدیده به سازمان بیمه سلامت صورت پذیرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در مردادماه 1395 در بیمارستان ولیعصر شهرستان مشگین شهر اجرا شد. جامعه آماری در این مطالعه را تمامی بیمه شدگان تحت پوشش سازمان بیمه سلامت از کلیه صندوق ها که در زمان اجرای مطالعه به این بیمارستان مراجعه داشتند، تشکیل می دهند. 330 نمونه برای نمونه گیری در این مطالعه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از ابزار چک لیست موسوم به پروتکل AEP استفاده شد.

    یافته ها

     33/56 درصد از بیمه شدگان (186 نفر) مرد و 7/43 درصد بیمه شدگان بستری (144نفر) زن بودند. 61 بیمار (4/18 درصد) به صورت الکتیو و 269 بیمار(5/81 درصد) به صورت اورژانسی بستری شده بودند. از مجموع 330 پذیرش ارزیابی شده 129 مورد (39 درصد) غیرمقتضی بود و بالاترین پذیرش غیرمقتضی در بخش داخلی با 66 درصد و کمترین میزان پذیرش غیرمقتضی در بخش جراحی با 12 درصد بوده است. سازمان بیمه سلامت در سال 1395 بابت روزهای بستری بی مورد در این سه بخش هزینه ای نابجا برابر 6.153.840.000 ریال پرداخت نموده است.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان می دهد پروتکل AEP با توجه با بررسی های انجام یافته متعدد از اعتبار مناسبی برای ارزیابی مناسبت پذیرش و روزهای بستری در بیمارستان برخوردار است. سازمان بیمه سلامت و سایر سازمان های بیمه گر پایه ضروریست برای کاهش پذیرش ها و روزهای بستری غیرمقتضی با بکارگیری پروتکلAEP به عنوان یک ابزار نظارتی در ارزیابی ها و رسیدگی به اسناد بخش بستری، تمامی پذیرش های بستری را بهینه سازی نماید.

    کلیدواژگان: پروتکل ارزیابی مناسبت (AEP)، پذیرش غیرمقتضی، بستری، بیمه سلامت، بیمارستان
  • محمد دریجانی* صفحات 44-47
    مقدمه

    بیماری عروق کرونر به عنوان یک بیماری غیرواگیردار علت اصلی مرگ ومیر در سراسر دنیا محسوب می شود. استفاده از روش های تهاجمی همچون آنژیوگرافی برای تشخیص بیماران عروق کرونر با توجه به هزینه بر بودن این روش و وجود عوارض آن به بالاترین میزان خود رسیده است و از سوی دیگر روشی غیرتهاجمی همچون اکوکاردیوگرافی با هزینه و عوارض کمتر قرار دارد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی بصورت مقطعی گذشته نگر و در شش ماهه دوم سال 1394 و در بیمارستان های منتخب شهر یزد اجرا شده است. کلیه پرونده ها بیماران بستری که آنژیوگرافی و اکوکاردیوگرافی برای آنها انجام شده جمع آوری و در مجموع 1801 پرونده جهت بررسی وارد مطالعه حاضر شد.

    یافته ها

     با بررسی پرونده بیماران، نتیجه اکوکاردیوگرافی در 38 درصد از بیماران، نتیجه تست ورزش در 30 درصد از بیماران و نتیجه عمل آنژیوگرافی 72 درصد از بیماران غیرنرمال بوده است.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که 38 درصد نتایج اکوکاردیوگرافی و 72 درصد نتایج آنژیوگرافی غیر نرمال بوده است. انجام تست های غیرتهاجمی همچون اکوکاردیوگرافی و تست ورزش به دلیل تعداد کم موارد مثبت واقعی باعث اتلاف هزینه می شود و ممکن است به فرد مورد مطالعه از طریق ایجاد اضطراب، بیمار اطلاق گردد و این نتیجه بیشتر در زنان و افراد جوان قابل مشاهده بوده است.

    کلیدواژگان: عروق کرونر، آنژیوگرافی، اکوکاردیوگرافی، تست ورزش
  • علی ایوبیان* صفحات 48-49

    مطالعات در مورد تاثیرات بیمه های خدمات درمانی بر استفاده از مراقبت های پزشکی فراوان است، اما کمتر به تصمیم گیری در مورد خرید بیمه درمانی و خرید بیمه تکمیلی پرداخته شده است. مطالعات نشان می دهند که درآمد بالا تعیین کننده اصلی تصمیم خرید بیمه مکمل درمان است. این تصمیم گیری همچنین با وضعیت بازار کار، معافیت های شغلی از پرداخت حق بیمه و سایر متغیرهای اقتصادی جامعه رابطه مستقیم دارد. این ارتباط تنگاتنگ با میزان درآمد، این نگرانی را به وجود می آورد که هر گونه محدودیت در پوشش عمومی می تواند نابرابری در استفاده از خدمات سلامت و نابرابری های اقتصادی اجتماعی را تشدید کند. از طرف دیگر معمولا تنها مزیت استفاده از بیمه های تکمیلی در کاهش پرداخت های جیب است، زیرا هیچ تفاوت عمدهای در دسترسی به خدمات وجود ندارد. اما برای بیماران مبتلا به بیماری های خاص و یا جدی استفاده از بیمه تکمیلی بسیار حیاتی تر است...

    کلیدواژگان: بیمه مکمل، درمان، نظام سلامت
|
  • Ezzatollah Gol Alizadeh, Amir Pirouzian*, MohammadReza Jabbari Pages 2-12

    The growing diversity of health services, which often costs a lot, and the inability of governments to provide benefits to citizens. in all areas of health, clearly show the need for the presence and development of complementary health insurance in the health market. Private supplementary health insurance is usually provided in bulk, voluntarily, and extendable until the end of life. The purpose of this study was to provide solutions to improve the quality of complementary health insurance services and reduce government dependence. The supplementary health insurance function dedicate the second rank of the nongovernmental insurance market also, with the growth of 34.6% is the second highest growth rate in 2015. The coefficient of damage in this sector with 86.1% indicates its profitability in this year. By reviewing the patterns and models presented in the studies, in order to improve the level of health and complementary insurance, solutions were presented in 20 clauses. According to the present study, it is recommended to offer various insurance packages considering the age, gender, health status of individuals, geographical status, literacy level, income level, employment status etc.

    Keywords: Treatment Insurance, Supplemental Health Insurance, Gross National Product, World Health Organization, Health System of Iran
  • Ali Shojaee*, Seyed Mosoud Shajari Pourmosavi, MohammadMehdi Kiani, Reza Moradi, Sanaz Taghizadeh, Elnaz Kalantari Pages 13-21
    Introduction

    Health system reforms are designed and implemented according to the situational conditions of each country. Recently health reforms have focused on resources and costs in the health sector for governments; they would be as the tools for making the necessary changes and improvements. Governments have designed and implemented health reforms step by step to completing the coverage of health services in terms of geographic accessibility, service affordability, and avoiding health impoverishments, catastrophic poverty from the use of health services in recent two decades. Objectives other than completing public coverage, improving quality and the quality of health services and care, and the logical reduction in costs and the optimal use of resources. Objectives other than completing public coverage, improving quality The quality of health services and care has not had a reasonable reduction in costs and the optimal use of resources. Comparing the spending costs of hospitalization in the years before and after the Iranian Healthcare Reforms Plan in 2014 has could show that the efficiency and cost of spending. This study seeks to examine the average cost of each hospitalization case in the years before and after the Iranian Healthcare Reforms Plan to compare the impact of the costs on health insurance funds.

    Methods

    The present study was a cross sectional study. The population of the study has included the sum of the inpatient bed day of health insurers admitted in hospitals of in 31 provinces over the past 5 years from 2010 to 2015. In this study, survey was being conducted, and accessible data resources in the databases were used for data collecting process and analyzing. The analysis has been conducted by using Excel 2010.

    Results

    The highest of growth rate of the cost of inpatient bed day of health insurers in the first year of the Iranian Healthcare Reform Plan was Included respectively to the rural fund (88.4%), governmental employees fund (75.2%), self-employed fund (73.17%) and other populations fund (73.10%), and the self-employed fund shown third ranking in growth rate, although growth rate of the cost spending in all funds was more than 73%. In the first year of Iranian Healthcare Reform Plan has shown more inpatient costs growth rate than 73 percent’s for all the Iranian Health Insurance Funds.

    Conclusion

    The average of total inpatient spending cost has increasing trend in all funds of Iran Health Insurance and if there is not be a serious review of the Reform Plan, the health insurance organization may been faced serious financial problems. Therefore, by reviewing the Reform plan, it is possible to improve the plan as well as to ensure health insurance regarding sustainability of financial resources.

    Keywords: Health Care Reform, Hospitalization, Length of Stay, Cost, Health Insurance
  • Morad Nasri*, Ali Shojaee Pages 22-31
    Introduction

    The culture of prescribing and drug usage as a strategic commodity, which plays a fundamental role in the economy and health of the family and society, is an important issue that should be addressed by health system policymakers.

    Methods

    The present study is a cross-sectional prevalence survey of all medical prescriptions of insured persons in a health insurance organization which were accepted and registered in the medical documentation system in the contract pharmacies with health insurance departments in all provinces of the country in the medical records system during 2014 and 2014.

    Results

    80% of health insurance expenditures have been consumed by 93.84% in 2014 and 94.88% in 2015 year. An average amount of medicine in 2014, and 2015 years, were respect, 226 and 185 number. In all provinces, 30 to 40 percent of drug costs have been consumed by 30 drugs in each of both years.

    Conclusion

    Control and monitoring this amount of drug items can optimize 80 percent of pharmaceutical costs in each province and at the level of the health insurance organization. Considering, if each province controls its first 30 medicines, it will lead to optimize about 40% of its pharmaceutical costs.

    Keywords: Pharmaceuticals, Pharmacy Group, Cost, Insured Person, Iran Health Insurance
  • Azam Sadat Rivandi*, Ebrahim Jafari Poyan Pages 32-37
    Introduction

    Monitoring the quality of services in the insurance service purchase can be crucial for improving patients' satisfaction, avoiding unnecessary referral to health centers and Subsequent expenditure, and imposing them on insurance. This study aimed to evaluate the quality of public health clinic services.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in Tehran during 2015, 2016 years. The research population consisted of patients referred to general practitioners in Tehran. A multi-stage cluster method was used for sampling. Overall, 394 samples were obtained from patients referred to general practitioners were included in the study. Researcher-made questionnaire was the data collection method. The questionnaire was prepared based on interviews with experts. The collected data were analyzed statistically using SPSS 22 software.

    Results

    Based on the results of the research, the quality score of the clinics from 125 to 160 defined in the high range and the importance of quality dimensions from the viewpoint of patients from 131 to 160 were placed in the high range as well. Examining the service quality dimensions indicated, access point (85.5%) and then effectiveness (85.3%) were earned the highest score. Moreover, the effectiveness was earned the highest score in terms of importance. The results showed, a significant relationship between income level and questions of importance. It seems that, quality items are considered different for people according to their income.

    Conclusions

    Findings of this study indicate that, patients referring to general practitioners high-rated the received services' quality. The results of this evaluation can lead to improvement in the quality of services and reduce the burden on visits for insured persons and also reduce charges imposed on duplicate visits. Besides, it can lead to active purchasing for the health insurance organization.

    Keywords: Quality, Perceived Quality, Expectation, Health Insurance
  • Hamid Ghasemi Barghi, Babak Aali*, Farhad Azimi Pages 38-43
    Introduction

     Identifying the extent of misuse of health services in hospitalization is the first step in implementing health control and restriction programs without damage to the quality of these services. This study was carried out in Valiasr Hospital of Meshkin shahr City with the aim of assessing the rate of admission and unnecessary hospitalization of insured persons and the amount of expenses incurred by this phenomenon to the health insurance organization.

    Methods

     This cross-sectional study was conducted in July 2016 in Valiasr Hospital in Meskine Shahr. The statistical population in this study was composed of all insured persons covered by the health insurance organization from all the funds referred to the hospital at the time of the study. Overall, 330 samples were selected for sampling in this study. An appropriateness Evaluation Protocol (AEP) was used for data collection.

    Results

     The results obtained showed that, 56.33% of the insured persons (186 men) and 43.7% of the insured persons were hospitalized (144) were women. From the total of 330 evaluated admissions, 129 cases (39%) were inexpedient, with the highest inexpedient acceptance in the internal ward with 66% and the lowest uncontrolled acceptance was in the surgical ward with a 12% rate. In 2016, the health insurance organization paid 6,133,840,000 Rials for unplanned days of admission in these three parts.

    Conclusions

     According to the results of this study, the AEP protocol has a good reputation for evaluating of admission and hospitalization days. The health insurance organization and other insurer organizations are essential to reduce and optimize the number of admissions and inexpedient hospitalization days by applying the AEP protocol as a regulatory tool for evaluating hospital admissions documents.

    Keywords: Appropriateness Evaluation Protocol (AEP), Inexpedient Admission, Hospitalization, Health Insurance, Hospital
  • Mohammad Darijani* Pages 44-47
    Introduction

    Coronary artery disease (CAD) is the Non-contagious leading cause of mortality worldwide, as more than 1 million heart attacks and strokes occur every year, of which about 30% of them die. The use of invasive methods such as angiography for the diagnosis of coronary artery disease has been reached with high costs due to the cost of this method and its complications, and on the other hand, non-invasive methods such as echocardiography is more cost-effective and has fewer side effects.

    Methods

    This descriptive retrospective cross-sectional study was performed in selected hospitals in Yazd in the second six months of 2014. All cases were collected from patients admitted for angiography and echocardiography, and in total 1801 records/files were submitted for examination.

    Results

    Assessment of patient’s records indicated, the echocardiography results in 38% of patients and exercise test results in 30% of the patients and the result of the angiography in 72% of patients, were abnormal .

    Conclusions

    The results showed that, 38% of the echocardiographic results and 72% of the angiographic results were abnormal. Performing non-invasive tests, such as echocardiography and exercise testing, resulted in a loss of cost due to a small number of positive cases and also may cause an anxious in patients. This result has been shown more likely in women and young individuals.

    Keywords: Coronary Arteries, Angiography, Echocardiography, Exercise Testing