فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جعفری، خیرالله پروین*، محمد صادقی صفحات 159-172

    سلامت یکی از اساسی ترین نیازهای همه انسان هاست. اصلی ترین کارکرد نظام سلامت هر کشوری، ارایه خدمات این حوزه است. هدف انجام این تحقیق، این است که خدمات به چه طریقی از سوی چه نهادی و به توجه به چه اصولی ارایه می گردند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گسترش تامین اجتماعی در اصل 29 قانون اساسی با تکیه بر برخورداری همه مردم از مزایای تامین اجتماعی به عنوان حقی همگانی سرلوحه کار قرار گرفت. بر این اساس نهادها، سازمان ها، موسسات و صندوق های اصلی در قلمروهای بیمه ای، حمایتی و امدادی این نظام مکلفند امور اجرایی و تصدی گری خود در زمینه تولید و ارایه خدمات و تعهدات قانونی مربوط را به موجب قراردادهایی که ضوابط آن با پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تصویب شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی تعیین خواهد شد به موسسات کارگزاری محول نمایند. در نظام حقوقی ایران نهادهای مختلفی مسیول ارایه خدمات حوزه سلامت به اقشار مختلف جامعه هستند، اما اصلی ترین نهادهای ارایه دهنده خدمات بیمه ای، سازمان بیمه سلامت ایران و سازمان تامین اجتماعی هستند. هر یک از این سازمان ها با توجه به وظایف و تعهداتی که بر عهده دارند، اقدام به ارایه خدمات سلامت در جامعه می کنند.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، نظام سلامت، اصول حقوقی
  • حسن ورمزیار، علی اکبر فضائلی، تقی ترابی، فرهاد غفاری* صفحات 173-180
    مقدمه

    اقتصاددانان همواره به دنبال کشف عواملی که فقر را ایجاد می کنند بوده اند، زیرا با درک این عوامل، می توانند جهت کاهش فقر برنامه ریزی نمایند. هدف از این مطالعه برآور خط فقر و عوامل موثر بر آن در سال 1400 است.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر بوسیله داده های طرح هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی در سال 1400و با استفاده از سیستم مخارج خطی (LES) خط فقط و شاخص های آن برآورد شده است و عوامل تعیین کننده فقر مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیرپذیری احتمال ایجاد فقر از ویژگی های خانوارها به وسیله مدل پروبیت و با نرم افزار Stata ویرایش 17 بررسی شد.

    یافته ها

    خط فقر برای یک خانوار در سال 1400 معادل 73.980.000 ریال محاسبه شده است. بالاترین کاهش احتمال فقر خانوارها، با میزان تحصیلات سرپرست خانوار مرتبط می باشد. با افزایش هر واحد از سطح تحصیلات، احتمال مواجه با فقر خانوار 23.1 درصد کاهش خواهد یافت. پس از آن، تعداد افراد شاغل در خانوار با کاهش احتمال 19.9 درصد، دارای بالاترین اثر در کاهش احتمال فقر خانوار می باشد. بعد خانوار و برخوردار بودن از بیمه درمانی کمترین اثر را در جلوگیری از فقیر شدن خانوار دارند.

    نتیجه گیری

    جنسیت سرپرست خانوار در کاهش فقر موثر است. همچنین در خانوارهایی که سرپرست دارای سن پایین تری است، احتمال فقر افزایش می یابد. حمایت بیشتر از جوانان و ایجاد شرایط مساعدتر جهت اشتغال آنها برای کاهش فقر ضروری است. افزایش سطح و عمق پوشش بیمه ای نیز در کاهش فقر موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سطح فقر، عوامل اقتصادی و اجتماعی، نابرابری های بهداشتی، خانوارها
  • رحیم رادمهر، یوسف محمدی مقدم*، مرضیه محمدی، حسن سلطانی صفحات 181-188
    مقدمه

    مدیریت منابع انسانی الکترونیک دربرگیرنده ابزارهای الکترونیکی است که مدیران منابع انسانی را قادر می سازد تا قرآیند و اطلاعات منابع انسانی را مدیریت نمایند و همچنین برای ذی نفعان نیز این امکان را فراهم می آورد تا از طریق اینترنت به اطلاعات و وظایف خاص منابع انسانی دسترسی داشته باشند. لذا این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران با استفاده از رویکرد دلفی فازی انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر که در سال 1402 انجام پذیرفته است، دارای رویکردی آمیخته و در پارادایم استقرایی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی، خبرگان دانشگاهی و مدیران (ارشد) سازمان بیمه سلامت در استان تهران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر از آنها، براساس اصل اشباع نظری به عنوان اعضای نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه دلفی فازی می باشد. در این پژوهش، به منظور تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و رویکرد کدگذاری با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی از روش دلفی فازی استفاده شده است. روایی و پایایی مصاحبه، با استفاده از روایی محتوا و پایایی درون کدگذار میان کدگذار و روایی و پایایی پرسشنامه، بااستفاده از روایی محتوا و نرخ ناسازگاری تایید شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی گویای شناسایی 15 عامل به عنوان عوامل موثر بر مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران می باشند. از طرفی نتایج بخش کمی با استفاده از رویکرد دلفی فازی نشان می دهد که معماری منابع انسانی، اصلاح ساختار و فرآیند، یکپارچه سازی فرآیندهای منابع انسانی، کاهش بروکراسی اداری، وجود حمایت و پشتیبانی مالی و ایجاد فرهنگ مناسب به عنوان مهمترین عوامل بر موثر مدیریت منابع انسانی الکترونیک در سازمان بیمه سلامت ایران می باشند.

    نتیجه گیری

    اعمال مدیریت منابع انسانی الکترونیک در شرایط متغیر کنونی، سازمان بیمه سلامت را بیش از پیش در تحقق اهداف و چابکی یاری می رساند.

    کلیدواژگان: تکنولوژی دیجیتال، منابع انسانی، مدیریت، بیمه سلامت، روش دلفی
  • لیلا احمدوند، مسعود صوفی مجیدپور*، محمود محمودزاده صفحات 189-196
    مقدمه

    روند فزاینده هزینه های نظام تامین اجتماعی و فزونی هزینه ها بر درآمدها از مهمترین چالش های اقتصادی کشور است. تدبیر برای حل این مشکل، مستلزم شناخت عوامل موثر بر مصارف نظام تامین اجتماعی است. ارزیابی آثار سیاست پولی و مالی بر مصارف تامین اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، برای ارزیابی تاثیر سیاست های پولی و مالی بر مصارف سازمان تامین اجتماعی در دروه 1399-1350 از مدل خودتوضیح با وقفه های توزیع شده (ARDL) برای تخمین مدل استفاده شده است.این روش از روش های رگرسیون هم جمع تک معادله ای است که وقفه های گذشته متغیرهای مستقل و خود متغیر توضیحی را در معادله می گنجاند تا برآوردی دقیق به دست دهد. داده های پژوهش از اطلاعات آماری سازمان تامین اجتماعی و صورت های مالی سازمان استخراج و پس از یکسان سازی نحوه درج آن ها مورد استفاده قرار گرفته اند.

    یافته ها

    در کوتاه مدت، نقدینگی و نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی اثر منفی بر مصارف تامین اجتماعی دارد که می تواند ناشی از اثرات کوتاه مدت این متغیر بر رونق کسب و کارها و کاهش موقتی بیکاری باشد. رابطه بین بیکاری، نرخ بهره و نرخ ارز با مصارف سازمان مثبت است. شاخص امید به زندگی و نسبت پشتیبانی بر مصارف سازمان اثر مثبت دارد که به علت افزایش دوره بهره مندی افراد مستمری بگیر از مزایای سازمان تامین اجتماعی است. با افزایش نقدینگی و آثار تورمی و افزایش دستمزدها، هزینه های تامین اجتماعی در بلند مدت افزایش می یابد. افزایش نسبت پشتیبانی و افزایش امید به زندگی هم همین اثر را دارد.

    نتیجه گیری

    سیاست های پولی و مالی دولت بر وضعیت مالی سازمان تامین اجتماعی موثر است و با توجه به نقش سازمان بر رفاه بیش از 45 میلیون نفر اعضای آن به عنوان نهاد عمومی غیردولتی، هنگام تصمیم گیری در مورد سیاست های کلان در حوزه های مختلف، به آثار آنها بر تمام ابعاد اقتصاد کلان و نهادها مخصوصا نهادهای عمومی غیردولتی مثل سازمان تامین اجتماعی توجه شود.

    کلیدواژگان: سازمان تامین اجتماعی، سیاست های پولی و مالی، مصارف تامین اجتماعی، خودتوضیح برداری با وقفه های توزیعی
  • آرام کیخسروی، مهرداد حسینی شکیب*، میترا منتظرلطف صفحات 197-210
    مقدمه

    ارزیابی ریسک از موضوعات مهم در صنعت بیمه است که می تواند به عملکرد بهتر شرکت های بیمه ای منجر شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ارزیابی ریسک پوشش ناهنجاری های جنین بیمه های تکمیلی در صنعت بیمه ایران به منظور شناسایی عوامل موثر و میزان تاثیر هر کدام با رویکرد آمیخته انجام شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش، براساس نحوه گردآوری و ماهیت داده ها، اکتشافی-توصیفی و از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی است. بخش کیفی، با مصاحبه عمیق با 14 نفر از خبرگان صنعت بیمه و پزشکان متخصص و به روش داده بنیاد در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی الگوی کیفی در نرم افزار MAXQDA صورت گرفت. در بخش کمی، داده هایی که با استفاده از پرسشنامه از 67 کارشناس صنعت بیمه گردآوری شد، با روش مدل معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SMART-PLS مورد سنجش قرار گرفت. پایایی و روایی روش کمی به ترتیب با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی محاسبه و تایید شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی، شش عامل اصلی شامل ویژگی های والدین، ویژگی های گروه بیمه شده، عوامل محیطی، عوامل علمی و فناوری، عوامل فرهنگی و اجتماعی و عوامل مربوط به صنعت بیمه شناسایی شد و 36 شاخص نیز به عنوان عوامل موثر بر ریسک پوشش بیمه ناهنجاری های جنین تعیین گردید. یافته ها نشان داد 32 شاخص از 36 شاخص، از نظر آماری مورد تایید است و هر شش عامل شناسایی شده نیز تاثیر مثبت و معناداری بر ناهنجاری جنین دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه موید این است که ویژگی های گروه بیمه شده بیش ترین تاثیر را بر ریسک پوشش بیمه ناهنجاری های جنین دارا هستند. لذا شرکت های بیمه جهت پوشش ریسک مذکور باید به شاخص های تحصیلات، وضعیت جغرافیایی، ترکیب جمعیت شناختی و ترکیب جنسیتی افراد گروه بیمه توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: ناهنجاری جنین، نرخ حق بیمه، پوشش ناهنجاری جنین، ریسک
  • عاطفه خلیلی عظیمی، محمدعلی کرامتی*، حسین معین زاد، سید عبدالله امین موسوی، ناصر صفایی صفحات 211-226
    مقدمه

    در سال های اخیر یکی از نوآوری های کلیدی درحوزه بهداشت و درمان، استفاده از سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات سلامت است که باعث صرفه جویی در هزینه، دسترسی آسان، کارایی و در نهایت بهبود نتایج درمان بیماران گردیده است. یکی از این فناوری ها که استفاده از آن در حوزه بهداشت و درمان مورد توجه قرارگرفته، فناوری پزشکی از راه دور است.

    روش بررسی

    در این پژوهش پس از تحلیل کیفی نظرات خبرگان و پژوهش های پیشین، دسته بندی عوامل براساس تکنیک PESTEL انجام شده و با روش DANP شدت و جهت تاثیر چالش ها و پیشران های انتشار فناوری پزشکی از راه دور بر یکدیگر مشخص و معیارها اولویت بندی گردید. سپس مدل مفهومی پذیرش این فناوری ایجاد شد. در ادامه به منظور ارزیابی مدل مفهومی پیشنهادی و اثبات یا رد فرضیات مطرح شده، اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری و پس از تحلیل یافته ها، مدل مفهومی نهایی ارایه گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که چالش های موثر بر گسترش پزشکی از راه دور در ایران عدم آموزش و فرهنگ سازی در مورد فناوری پزشکی از راه دور و عدم توجه تولیت نظام سلامت به این فناوری می باشد. عواملی چون کاهش خطاهای انسانی، افزایش دانش بیماران در خصوص بیماری خود و ترویج خودمراقبتی و حذف فاصله جغرافیایی و افزایش دسترسی به خدمات تخصصی از جمله پیشران هایی هستند که می تواند بر انتشار فناوری پزشکی از راه دور در ایران تاثیر مثبت داشته باشد.

    نتیجه گیری

    به منظور گسترش استفاده از فناوری پزشکی از راه دور و بهره مندی از مزایای آن در سیستم درمان کشور لازم است به موضوع فرهنگ سازی و سیاست گذاری مناسب نظام سلامت توجه جدی شود. ارایه خدمات درمانی با کیفیت از طریق این شیوه درمانی و ارایه نتایج حاصل از آن در پذیرش این فناوری در کشور ما تاثیر به سزایی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، انتشار نوآوری، پذیرش، فناوری اطلاعات سلامت، سلامت
  • ویدا آقایاری، غلامرضا معمارزاده طهران*، مرتضی موسی خانی، سید جمال الدین طبیبی صفحات 227-236
    مقدمه

    این مطالعه با هدف ارزیابی ابعاد و مولفه های خط مشی گذاری بیمه سلامت در زمینه جذب و استخدام صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی می باشد که در سال 1402 صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل مدیران و مشاوران سازمان بیمه سلامت ایران بوده اند. تعداد 10 نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه های مطالعه انتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد شاخص های توصیفی مربوط به ضریب اهمیت، میزان تضاد و میزان ابهام سیاست ها را از مستندات قانونی (سیاست ها) نشان می دهد. همچنین میانگین بدست آمده از نمونه ها در اغلب گویه ها (سیاست ها) بالاتر از میانگین نظری (2.5) می باشد.

    نتیجه گیری

    با ایجاد یک نظام جامع ارزیابی خط مشی های توسعه منابع انسانی و درک مناسب عوامل مستخرج و بکارگیری آن ها در یک نظام ارزیابی معتبر، می توان کارآیی و اثربخشی فعایت های سازمان ها را ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، منابع انسانی، جذب و استخدام
  • حسین ابراهیمی پور* صفحات 237-241
|
  • Mohammad Jafari, Kheirollah Parvin*, Mohammad Sadeghi Pages 159-172

    Health is one of the most basic needs of all humans, and the main function of the health system of any country is to provide services in this area. The purpose of this research was to answer the question of how health services are provided, by which institution and according to what principles. After the victory of the Islamic Revolution, the expansion of social security in the 29th principle of the constitution, based on the fact that all people enjoy the benefits of social security as a universal right, was put on the agenda. Based on this, the main institutions, organizations, institutions and funds in the fields of insurance, support and aid of this system were obliged to carry out their executive and business affairs in the field of production and provision of services and related legal obligations by means of contracts whose terms are proposed by the Ministry of Cooperatives. Work and social welfare and the approval of the Supreme Council of Welfare and Social Security will be assigned to brokerage institutions. Although in Iran’s legal system, various institutions are responsible for providing health services to different sections of the society, but the main institutions that provide insurance services are the Iran Health Insurance Organization and the Social Security Organization, and each of these organizations, according to the duties and obligations are responsible for providing health services in the community.

    Keywords: Health Insurance, Health System, Legal Principles
  • Hasan Varmazyar, AliAkbar Fazaeli, Taghi Torabi, Farhad Ghaffari* Pages 173-180
    Introduction

    Economists have always sought to discover the factors that cause poverty, because by understanding these factors, they can plan to reduce poverty. The purpose of this study is to determine the poverty line and the factors affecting it in the year 2021.

    Methods

    In the present study, only the line and its indicators were estimated by the data of urban and rural households' expenditure and income plan in the year 1400 and using the linear expenditure system (LES), and the determining factors of poverty were investigated. Also, the impact of the probability of poverty on the characteristics of the households was investigated using the probit model with Stata17 software.

    Results

    The poverty line for a household in 2021 was calculated as 73,980,000 Rials. The highest reduction in the probability of household poverty is related to the level of education of the head of the household. With the increase of each unit of education level, the probability of facing poverty in the household will decrease by 23.1%. After that, the number of working people in the household has the highest effect in reducing the probability of household poverty with a decrease of 19.9 percent. Among these variables, in terms of the household, having health insurance has the least effect in preventing the household from becoming poor.

    Conclusion

    The gender of the head of the household is effective in reducing poverty. Also, in households where the head is younger, the probability of poverty increases. More support for young people and creating more favorable conditions for their employment is necessary to reduce poverty. Increasing the level and depth of insurance coverage will also be effective in reducing poverty.

    Keywords: Poverty Level, Socioeconomic Factor, Health Inequities, Households
  • Rahim Radmehr, Yousef Mohammadi Moghadam*, Marzieh Mohammadi, Hassan Soltani Pages 181-188
    Introduction

     Electronic human resource management includes electronic tools that enable human resource managers to manage human resource data and information and also provide the possibility for the beneficiaries to have access to specific information and tasks of human resources through the Internet. Therefore, this research was conducted to identify the effective factors of electronic human resources management in the Iranian Health Insurance Organization using the fuzzy Delphi approach.

    Methods

     The current research, which was carried out in 2023, has a mixed approach and an inductive paradigm. The statistical population of the research in the qualitative and quantitative part are academic experts and (senior) managers of the health insurance organization in Tehran province, and 30 of them were selected as sample members based on the principle of theoretical saturation. The data collection tool in the qualitative part of the research is a semi-structured interview and in the quantitative part, a fuzzy Delphi questionnaire. In this research, to analyze the data in the qualitative part, the content analysis method and coding approach using MAXQDA software was used and in the quantitative part, the fuzzy Delphi method was used. The validity and reliability of the interview were confirmed using content validity and intra-coder inter-coder reliability and the validity and reliability of the questionnaire were confirmed using content validity and inconsistency rate.

    Results

     The results of the qualitative part indicate the identification of 15 factors as effective factors in electronic human resources management in Iran's health insurance organization. On the other hand, the results of the quantitative part using the fuzzy Delphi approach show that human resources architecture, structure and process reform, integration of human resources processes, reduction of administrative bureaucracy, the existence of financial support, and the creation of a suitable culture as the most important factors on the effective management of electronic human resources in Iran's health insurance organization.

    Conclusion

     The application of electronic human resources management in the current changing conditions helps the health insurance organization more than ever in achieving its goals and agility.

    Keywords: Digital Technology, Human Resources, Management, Health Insurance
  • Leila Ahmadvand, Masoud Soufimajidpour*, Mahmoud Mahmoudzadeh Pages 189-196
    Introduction

    The escalating costs of the social security system, coupled with the rising burden of expenses on income, represent some of the most significant economic challenges facing our country. Formulating a plan to address this issue necessitates an understanding of the factors that influence the expenses of the social security system. It is crucial to assess the impact of monetary and fiscal policies on social security expenditures.

    Methods

    In this study, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model was employed to assess the impact of monetary and fiscal policies on the expenses of the Social Security Organization from 2010 to 2019. The ARDL model is a single equation approach that incorporates past lags of both independent variables and the dependent variable itself into the equation, providing a more accurate estimate. The data for this research were sourced from the statistical records and financial statements of the Social Security Organization. After standardization, these data were then incorporated into the study.

    Results

    Liquidity and the ratio of government expenditures to gross domestic product (GDP) exert a negative impact on social security expenditures. This could be attributed to the short-term effects of these variables on business prosperity and the temporary reduction of unemployment. The correlation of unemployment, interest rates, and exchange rates with the organization’s expenses was found to be positive. Additionally, the life expectancy index and support ratio positively influenced the organization’s expenses. This was one of the advantages of the Social Security Organization, as it led to an increase in the benefit period for pensioners. In the long term, an increase in liquidity, coupled with the effects of inflation and wage growth, can lead to a rise in social security costs. Similarly, an increase in the support ratio and life expectancy exerts the same effects.

    Conclusion

    The government’s monetary and fiscal policies significantly influence the financial status of the Social Security Organization. Considering the organization’s impact on the well-being of over 45 million individuals, it is crucial to consider its role as a non-governmental public institution when making macro-policy decisions in various fields. These decisions should consider their effects on all aspects of the macroeconomics and institutions, especially non-governmental public institutions, such as the Social Security Organization.

    Keywords: Social Security Organization, Monetary, Fiscal Policies, Social Security Expenses, ARDL
  • Aram Kaykhosravi, Mehrdad Hosseini Shakib*, Mitra Montazerlotf Pages 197-210
    Introduction

    Risk assessment is one of the important issues in insurance industry that can lead to better performance of insurance companies. The aim of this study is to provide a risk assessment model for the coverage of fetal malformations of supplementary insurance in the Iranian insurance industry in order to identify the effective factors and the extent of the impact of each with a mixed approach.

    Methods

    This research is exploratory-descriptive based on the way of data collection and is developmental-applied in terms of purpose. The qualitative section was conducted with in-depth interviews with 14 insurance industry experts and specialized physicians using the data method of the foundation in three stages of open coding, axial coding, and selective coding in MAXQDA software. In the quantitative section, the data collected using a questionnaire from 67 insurance industry experts were measured by the structural equation modeling method using SMART-PLS software. The reliability and validity of the quantitative method were calculated and confirmed using Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis, respectively.

    Results

    In the qualitative section, six main factors including parental characteristics, insured group characteristics, environmental factors, scientific and technological factors, cultural and social factors, and factors related to the insurance industry were identified, and 36 indicators as factors affecting risk of coverage fetal malformations insurance. Findings showed that 32 indicators out of 36 indicators are statistically confirmed and all six identified factors have a positive and significant effect on fetal malformations.

    Conclusion

    The results confirm that the insured group characteristics have the greatest impact on the risk of insurance coverage for fetal malformations. Therefore, in order to cover the mentioned risk, insurance companies should pay special attention to the indicators of education, geographical status, demographic composition, and gender composition of the members of the insurance group.

    Keywords: Fetal Malformation, Premium Rate, Fetal Malformation Coverage, Risk
  • Atefeh Khalili Azimi, Mohammadali Keramati*, Hossein Moeinzad, Seyyed Abdullah Amin Mousavi, Nasser Safaie Pages 211-226
    Introduction

    In recent years, one of the key innovations in the field of health and treatment has been the use of health information technology, resulting in cost savings, easy access, efficiency, and ultimately improved patient treatment results. One of these technologies, whose use has received attention in the field of health and treatment, is telemedicine technology.

    Methods

    In this research, after the qualitative analysis of experts' opinions and previous research, the classification of factors was conducted based on the PESTEL technique, and applying the DANP method, the intensity and direction of the influence of the challenges and drivers of the diffusion of this technology were determined and the criteria were prioritized. Afterwards, the conceptual model of technology acceptance was created. In order to evaluate the proposed conceptual model and whether to prove or reject the proposed hypotheses, information was collected through a questionnaire and having analyzed the results, the final conceptual model was presented.

    Results

    The results of this research show that the challenges affecting the diffusion of telemedicine in Iran are the lack of training, loss of (raising) people’s awareness about telemedicine and negligence of the health system to this technology. Factors such as reducing human errors, increasing patients' knowledge about their diseases, promoting self-care, eliminating geographical distance, and increasing access to specialized services are the drivers that can have a positive impact on the diffusion of telemedicine in Iran.

    Conclusion

    In order to expand the use of telemedicine technology and benefit   from its advantages in the therapeutic/medicinal system of the country, it is essential to pay serious attention to the issue of culture (raising awareness) and appropriate policy making of the health system. Providing quality medical services through this treatment method and presenting the results will have a significant impact on the acceptance of this technology in our country.

    Keywords: Telemedicine, Diffusion of Innovation, Adoption, Health Information Technology, Health
  • Vida Aghayari, Gholamreza Memarzadeh Tehran*, Morteza Musakhani, Seyed Jamaleddin Tabibi Pages 227-236
    Introduction

    This study was conducted with the aim of evaluating the dimensions and components of health insurance policies in the field of recruitment and recruitment.

    Methods

    The current study was descriptive-analytical and cross-sectional, which was conducted in 2023. The statistical population included managers and consultants of Iran Health Insurance Organization. 10 people were selected as study samples in a purposeful way and the data were collected using a researcher-made questionnaire and analyzed using the 22nd edition of SPSS software.

    Results

    Descriptive indicators related to the importance coefficient show the degree of conflict and ambiguity of policies from legal documents (policies). Also, the average obtained from the samples in most of the subjects (policies) was higher than the theoretical average (2.5).

    Conclusion

    By creating a comprehensive evaluation system of human resource development policies and understanding the extracted factors and using them in a valid evaluation system, the efficiency and effectiveness of the organizations can be improved.

    Keywords: Health Insurance, Human Resources, Recruitment, Employment
  • Hossein Ebrahimipour* Pages 237-241