فهرست مطالب

نشریه پژوهش های معماری اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهرداد حجازی*، فاطمه مهدیزاده سراج صفحات 7-22

    در معماری اسلامی ایران معنا، زیبایی، شکل و سازه چهار عامل اساسی هستند که با ترکیبی متناسب از آنها معمار سنتی قادر است نقشی از جهان معنا را در عالم مادی متجلی سازد. وجود یک ارتباط منطقی و منسجم بین این عوامل بوده است که در دوره اسلامی، معماری ایران را در موقعیتی ممتاز قرار داده است. یکی از بزرگترین چالش های معماری امروز عدم وجود ارتباطی منسجم بین عوامل تشکیل دهنده آن می باشد. علت اصلی این نقیصه دور شدن از آموزه ها و ریشه های معماری سنتی است که منجر به تفکیک مراحل گوناگون فرایند طراحی و ساخت، تغییر در روند آموزش معماران، و شتاب و سرعت ساخت و ساز شده است.
    به منظور دستیابی به چگونگی برقراری ارتباط مابین عوامل غیر کالبدی (معنا و زیبایی) و عوامل کالبدی (عملکرد، فرم، هندسه و سازه) در معماری، ابتدا لازم است تا به تحلیل مصادیقی پرداخت که ارتباط را به اعلی درجه دارا باشند. در این مقاله، بدین منظور مساجد برجسته تاریخی به یادگار مانده از قرون پیشین که تجلی معنا در کالبد آنها در طی زمان به اثبات رسیده است به عنوان نمونه های مطالعاتی انتخاب گردیدند. سپس با بهره گیری از سامانه صوری/فرهنگی در طیف استدلال منطقی سعی گردید تا با تلاش در مجزاسازی واحدهای متشکله کلیت واحد این بناها، الگوی ذهنی حاکم بر شکل گیری و فرایند طراحی به تصویر کشیده شود.
    بدین جهت پس از تعریف مشخص هر کدام از مقولات معنا، زیبایی، هندسه و سازه، چگونگی ارتباط و نحوه به کارگیری آنها در بناهای تاریخی ایران در دوره اسلامی تشریح گشت. ملاحظه گشت که در معماری سنتی تمامی دانشهای مورد نیاز در شکل دهی به محصول نهایی، متشکل از سبک و فرهنگ زندگی کاربران، جزییات عملکرد و داده های اقلیمی محیطی همگی در ذهن معمار فرهیخته و دارای بینش تجمیع می گشتند تا به آسایش فیزیکی و آرامش روانی در معماری دست یابند. امروزه با مداخله تمامی عوامل در زمان و جایگاهی مناسب در فرایند طراحی و مشارکت همزمان تمامی تخصص های مداخله گر در شکل گیری نهایی محصول معماری با راهبری و مسئولیت هماهنگ کننده ای دارای دانش و بینش می توان به کیفیات نهفته در معماری اسلامی دست یافت. در انتها با بهره گیری از آموخته های این بناهای شاخص تاریخی، الگوریتمی جهت طی فرایند طراحی معماری برای دنیای معاصر پیشنهاد گردید که در آن جایگاه مداخله هر کدام از عوامل فوق مشخص شده است.

    کلیدواژگان: معنا، زیبایی، شکل، هندسه، سازه، فرایند طراحی، معماری اسلامی ایران
  • عبدالحمید نقره کار * صفحات 23-39

    اگرچه مسجد ولیعصر در مجاورت تیاتر شهر در مدیریت شهری اسبق به طور کامل طراحی شده و تا سقف اول اجرا شده بود، در مدیرت جدید شهری متوقف و به طور کامل تغییر یافت .
    برای کسب تجربه در نمونه های مشابه بعدی پاسخ به این سوال ضروری است که احیانا چه اشکالاتی در طرح قبلی وجود دارد.
    هدف از این تحقیق اصلاح معیارها و شاخصه های سنجش طرح های مسجد برای مراکز تصمیم گیر و سیاستگزار و مجری است تا از این به بعد شاهد نتایج بهتری در این رابطه باشیم. روش تحقیق استدلالی و تحلیلی و مصداق پژوهی است .
    بر اساس بررسی های این تحقیق تغییر طرح ناشی از تغییر نگرش مدیران نسبت به تعریف ، جایگاه و ارزشهای اصیل مسجد به جای تشخیص مذهبی در مجموعه، خود را با مجموعه سازگار کرده و عنصر منفعلی در مجموعه تلقی می شود .
    همچنین تاثیر از سبک های رایج جهانی در طرح جدید که سرچشمه نظری آنها الحاد و بی دینی (لاییسم) ، توهم جدایی دین از علوم و هنرها، (سکولاریسم) و ساختار زدایی از معیارها و ارزشهای پایدار (دیکانستراکتیویسم) و در نهایت بی هدفی و بی غایتی و هرج و مرج (آنارشیسم) در خلق آثار هنری می باشد.
    چنین رویکردهایی که قطعا متعارض با بدیهیات حکمت و فلسفه هنر در معماری و شهرسازی است، متاسفانه بعد از تاثیر گذاری در سبکهای معماری و شهرسازی معاصر، اکنون به مهمترین عناصر فضای شهری ما، یعنی ساختمانهای مذهبی و به خصوص مساجد، تهاجم نموده است.
    امید است برنامه ریزان، سیاستگذاران و متولیان امور ساختمانهای مذهبی و مساجد، با عبرت از چنین نمونه هایی، که متاسفانه قابل گسترش است، با وضع قوانین و آیین نامه های راهبردی و ارایه راه کارهای عملی و نظارت لازم، از تکرار بت سازی به جای مسجد سازی جلوگیری نمایند.

    کلیدواژگان: راهبردهای نظری، فرهنگ اسلامی، فرهنگ غربی، طرح قدیم مسجد ولی عصر(عج)، طرح جدید مسجد ولی عصر(عج)
  • ساناز لیتکوهی*، سپیده سنجری صفحات 41-64

    مقاله حاضر به مقایسه معیارهای کیفیت زندگی شهری و مفاهیم استخراج شده در خصوص شهر اسلامی از دیدگاه تحلیل علتهای چهارگانه پرداخته است. روش انجام تحقیق توصیفی - تحلیلی و آنچه بهانه انجام این پژوهش بوده، مقایسه آنچه در تحقیقات متفکران معاصر غربی به عنوان معیارها و ملاکهای سنجش کیفیت فضای شهری عنوان شده از طرفی و مشخصه ها و ویژگیهای شهر اسلامی از دیدگاه منابع اسلامی از طرف دیگر بوده است. تمامی مکاتب معماری و شهرسازی در این نکته توافق دارند که یکی از مهمترین اهداف طراحی، برآورده کردن نیازهای مادی و معنوی انسان با بالاترین کیفیت ممکن می باشد گرچه در مورد تعریف کیفیت زندگی و شاخصهای موثر بر آن هنوز توافق صددرصدی وجود ندارد با اینحال با بررسی سابقه تحقیقات انجام شده در این موضوع می توان به معیارها و شاخصهای کلی تعیین شده دست یافت. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، در درجه اول معیارهای کیفیت زندگی شهری از دیدگاه متفکران و محققان غربی از سال 1972 تا حال حاضر مورد مطالعه قرار گرفته و ضمن استخراج، مطابق با علل چهارگانه مادی، صوری، غایی و فاعلی دسته بندی شده تا امکان بررسی کمی آنها وجود داشته باشد. همچنین معیارها و صفات شهر مطلوب اسلامی از منابع دینی، روایات، احادیث و مقالات مرتبط با شهر اسلامی استخراج و دسته بندی شده است. برای نتیجه گیری فراوانی نسبی هر یک از علل چهارگانه در دو بخش مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن بوده است که علل غایی بیشترین فراوانی را در هر دو دسته بندی دارا بوده اند. علل صوری در ویژگیهای شهر اسلامی کمیتی بیشتر از شاخصهای تعیین شده توسط متفکران غربی داشته اند و علل مادی بیشتر مورد توجه متفکران غربی بوده است. مهمترین تفاوت در بخش علل فاعلی قابل مشاهده است بطوریکه دیدگاه ها، جهان بینی و بینش معمار و شهرساز در تعیین شاخصهای کیفیت فضای شهری بسیار کمرنگ مطرح شده و فراوانی حدود یک درصد داشته اند در حالیکه این نسبت در تعالیم و مفاهیم استخراج شده در خصوص شهر اسلامی بسیار جدی تر و پررنگ تر می باشد. اعتقاد به حکمت الهی و وحدت موجود در پس کثرتهای ظاهری، باعث شده است تا نگرش و بینش معمار و شهرساز اسلامی، جامعتر و حکیمانه تر از همتایان غربی آنان باشد که نتیجه این امر تلاش در جهت تعالی و اعتلای انسان ضمن براوردن خواستها و نیازهای روزمره آنان و در یک کلام تجسم اصل تذکر در معماری و شهرسازی بوده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، معیار سنجش، شهر اسلامی، علت فاعلی، علت غایی
  • هوشمند علیزاده*، کیومرث ایراندوست، کیومرث حبیبی، محمدبشیر رباطی صفحات 65-78

    شهر قلمرو فرهنگ اسلامی به دلیل متاثر شدن از اصول و ارزش های برآمده از دین اسلام ، از مشخصه هایی برخوردار شده که آن را از دیگر حوزه های فرهنگی متمایز می سازد. محرمیت بصری از جلمه این ویژگی هاست که مباحت پردامنه ای در باره آن جاری است. با این وجود در مطالعات شهری فرهنگ غرب عمدتا به جای اشاره مستقیم به محرمیت، مفاهیم قلمرو یابی و فضای شخصی را مورد تاکید قرار داده اند. در کنار این دو مفهوم که عمدتا وامدار مطالعات رفتاری می باشند، به مفاهیم دوگانه دیگری همچون محرمیت و اجتماع محلی در مطالعات شهری اشاره شده است. فقدان مرجع مستقیم در زمینه محرمیت در مطالعات یا نظریه ی شهری عمدتا به ماهیت محیط ساخته شده، به ویژه تداخل حوزه های خصوصی و عمومی، در فرهنگ غربی ارتباط پیدا می کند که از قرن هجدهم به بعد تغییرات چشگیری را تجربه کرده است. بهای این تغییر را حوزه خصوصی پرداخت نموده زیرا که نهاد خانواده کنترل انحصاری بر قلمرو خصوصی خود را با تضمین دسترسی به حوزه عمومی از دست داده است و به همین خاطر در این زمینه فرهنگی، دوگانگی فضای عمومی و خصوصی کم رنگ شده است. در مقابل، در بافت شهری فرهنگ شرق اسلامی به ویژه خاورمیانه، مفهوم محرمیت بخاطر اهمیت زندگی خانوادگی که به واسطه مفاهیم قرآنی به عنوان مرجع اصلی جامعه نهادینه شده، برجسته شده و بر آن تاکید زیادی شده است. تحقیقات زیادی در ارتباط با شهرهای اسلامی وجود دارد که به طور مستقیم به مفهوم محرمیت و تاثیرات آن بر شکل سکونتگاه ها پرداخته است. در این مقاله با مرور متون و اسناد مرتبط با موضوع و بررسی محتوایی آنها مفهوم و ابعاد محرمیت بصری واکاوی و تحلیل شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که مفهوم محرمیت عامل بنیادین کنترل سازمان کالبدی شهر بوده به طوری که منجر به هدایت توسعه از درون به برون شده است. این بدان معنی است که قلمرو خصوصی با پوشش جنبه های اصلی زندگی انسان به ویژه در فضای حیاط مرکزی خانه، نسبت به عرصه عمومی ارجحیت پیدا کرده است. بنابراین، چنین می توان استدلال کرد که هسته نیروهای شکل دهنده شهرهای اسلامی بر مبنای مفهوم محرمیت بصری و قوانین ساختاری آن (ساختاری درونگرا بر اساس محدودیت ها و آستانه ها) بوده که از قانون اسلامی نشات گرفته است.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، قلمرو خصوصی، محرمیت بصری، فضای عمومی خصوصی
  • محمدمنان رئیسی*، عبدالحمید نقره کار، کریم مردمی صفحات 79-93

    از مباحث مطرح در دانش معماری و به ویژه معماری اسلامی، رمزپردازی و رویکردهای مختلف آن است. اصولا رمزپردازی یکی از ویژگی های مهم معماری اسلامی است تا جایی که برخی اندیشمندان، لازمه تحقق این نوع معماری را رمزپردازی می دانند. مسئله ای که این مقاله به بررسی آن می پردازد چیستی رمز در آثار معماری و به تبع آن، چگونگی رمزپردازی در معماری اسلامی است. هدف از بررسی این مسیله، تبیین رویکردهای مختلفی است که معماران مسلمان برای رمزپردازی در آثار خود از آنها بهره می جستند تا با تبیین ماهیت و ویژگی های هریک از این رویکردها، درس های لازم برای ترسیم آینده رمزپردازی در معماری اسلامی آموخته شود. جهت تبیین مسئله ی این تحقیق، از روشی ترکیبی استفاده خواهد شد که متشکل از روش های تحلیل محتوای کیفی و استدلال منطقی می باشد و گردآوری داده ها نیز عمدتا از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است. شالوده نظری این پژوهش، مبتنی بر منظومه حکمت اسلامی است تا با استناد به این شالوده، نتایج تحقیق، شایستگی لازم جهت کاربست در معماری اسلامی را داشته باشد. یافته های این تحقیق حاوی راهبردهایی نظری برای رمزپردازی در معماری اسلامی است که با اتخاذ آنها می توان هویت اسلامی در آثار معاصر معماری را به نحو مطلوب تری تبلور بخشید. طبق این یافته ها، در حوزه معماری علاوه بر نشانه های اعتباری، نشانه هایی تکوینی نیز وجود دارد که در مولفه های مختلف معماری نظیر هندسه و فرم جلوه گر می شود و لازمه رمزپردازی در معماری اسلامی، توجه توامان به هر دو نوع این نشانه ها می باشد. با استفاده از این نشانه ها، دو رویکرد اصلی برای رمزپردازی در معماری اسلامی قابل ارایه است که عبارتند از رمزپردازی استقرایی و رمزپردازی استنباطی. رویکرد اول مبتنی بر ابزارهای شناخت حسی است حال آنکه رویکرد دوم عمدتا مبتنی بر ابزارهای عقلانی و گاه شهودی است.

    کلیدواژگان: معماری اسلامی، رمزپردازی، نشانه، آیه، نمادگرایی
  • شمس الله فتاحی، علی عمرانی پور* صفحات 95-111

    این مقاله در پی آن است تا با شناخت نظام اندیشه و زیر ساخت های تفکر معماران مساجد ایرانی- اسلامی به مطالعه نقش و جایگاه موضوع قبله در معماری مساجد شهر ایلام بپردازد. هدف پژوهش حاضر آن است تا با کشف زوایای پنهان موضوع، اهمیت معماری سنتی در توجه به «جهت قبله» در طراحی مساجد ایرانی- اسلامی را نشان دهد و آموزه ای باشد برای معماران معاصر شهر ایلام تا ضمن اصلاح و احیای رویه پیش رو، رعایت این جهت گیری الهی(قبله) به فراموشی نرود. فرضیه پژوهش، تمایز و تفاوت آثار معماران مساجد معاصر در توجه به جهت قبله در طراحی مساجد است. روند این پژوهش با روش کتابخانه ای و مطالعات تاریخی صورت گرفته است و در پی آن تعداد 21 مسجد شهر ایلام ضمن برداشت موقعیت مکانی، از نظر هندسه و چیدمان فضای داخلی و جهت ورود به بنا تا قرار گیری در راستای محور قبله مورد تجزیه و تحلیل ساختاری قرار گرفته اند. تشریح موضوع و بررسی تاریخچه مساجد سنتی در کنار مبانی و توصیف نمونه های موفق از این مساجد، مقدمه ای برای ارایه تحلیل ها و بررسی تفاوت فکری معماران مساجد شهر ایلام است. مطالعه و تحلیل های صورت گرفته بیانگر آن است که نه تنها در طراحی مساجد شهر ایلام کم توجهی به محور قبله صورت گرفته است بلکه قداست، معنویت و هویت اساسی این بناها به مثابه مهم ترین بستر حفاظت از ارزش های ایرانی- اسلامی و برترین تجلی گاه ارتقاء و اعتلای فرهنگ دینی از دست رفته اند.

    کلیدواژگان: مسجد، محور قبله، تحولات فضایی مساجد، قداست، مساجد شهر ایلام
  • مجتبی اکبریان*، سید عباس یزدانفر صفحات 113-130

    در شهرهای جوامع سنتی و دینی همیشه بناهای عمومی و شاخص و عمدتا مقدس نقش ویژه ای در بیان ارزش های مشترک والای آن جامعه با هدف توجه به خدا و حقایق هستی را به عهده داشتند؛ که با ظهور مدرنیسم و تغییر رابطه انسان با عالم، ضمن تغییر ارزش ها و فروکاست آن به صرفا هدف های تجربی بخشی قابل توجهی از این رسالت مهم به، پدیده ای نو ظهور با نام موزه منتقل گردید. موزه معاصر نهادی است که با ابژه کردن اثر و قطع ارتباط آن با عالمی که در آن هستی یافته، شناختی ناقص از هستی به دست داده که در آن ارزش های فوق الذکر دیگر جایی برای عرضه ندارند. این تحقیق با رویکرد پدیدارشناسانه و از طریق استدلال منطقی به مطالعه در خصوص ویژگی های مختلف موزه اعم از خاستگاه لغوی و ریشه و بنیان های پیدایش و سیر تطور آن از دوران سنت تا تولد موزه با مفهوم مدرن می پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد، که هرچند پذیرش موزه از طرف نسل امروز در جهت فراهم کردن بستر شناخت و انتقال ارزش ها غیرقابل انکار است؛ ولی نوع شناخت در آن که ناشی از نگاه منقطع گرا و انسان محور مدرن است، به عنوان نقص قابل اعتنا نیازمند بازنگری است. بدین منظور برای نزدیک شدن به شناخت حقیقی به مفهوم ذکر در فرهنگ اسلامی توجه شده و بر اساس آن رابطه ای مناسب برای انسان-موزه و طبیعت تعریف می-گردد. در این نگاه موزه سامانه ای است که به عنوان نهادی ویژه از عالم هستی- و در پیوندی تعریف شده با آن- در تلاش است تا در گستره تاریخ و پیوند حقیقی با مکان طبیعی آن، با رویکرد آیه ای، نسبت های معنوی و فرهنگی-تمدنی (جهان بینی ها)، یادآوری و بازنمایی شود و در جهت شناخت و رشد و گسترش حیات معقول انسان و ارتباط با نظام آفرینش گام بردارد.

    کلیدواژگان: موزه، سوبژکتویسم، ذکر، شناخت، آیه
  • مهدی خاک زند*، کوروش آقابزرگی صفحات 131-145

    انجام فعالیتهای گوناگون در فضاهای شهری، جزیی از فرهنگ گذشته به حساب می آمد. حال آنکه اکنون فضاهای شهری از لحاظ کیفی تعریف خاصی ندارند. به نظر می رسد جهان مادی گرای امروز بیشتر در پی افزایش بازدهی و کمیات اقتصادی است، و این کمیت گرایی باعث باز ماندن از موضوعات کیفی شده است. بدین سبب کم رنگ شدن حضور مردم در فضاها، انجام این پژوهش مهم را ضروری می سازد. تلاش این پژوهش در ارزیابی و مقایسه تطبیقی میان مولفه های سازنده کیفیت فضاهای شهری از نگاه نظریه پردازان غربی و نیز اندیشمندان ایرانی اسلامی است. به نظر می رسد وجود پررنگ روابط اجتماعی از موثرترین مولفه های افزایش کیفیت فضاهای شهری محسوب می شود. داده های این تحقیق در دو بخش کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت، که در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا به مقاسیه دیدگاه ها پرداخته شد. بخش کمی نیز با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام شد، که پرسشنامه ای تهیه گردید و در سه محله تهران به سنجش آنها پرداخته شد. داده های استخراج شده از این پرسشنامه با نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل استنباطی قرار گرفت و در کنار یافته های حاصل از ادبیات موضوع، تحلیل گردید. سه محله میدان هفت حوض، فلکه دوم نیرو هوایی و خیابان پانزده خرداد از لحاظ ریخت شناسی شکل انتخاب شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، که وجود پررنگ فعالیت هایی برای معاشرت و تفریح و تفرج در ارتقای کیفیت فضاهای شهری بسیار موثر است. نیاز به آرامش، برطرف شدن نیاز خورد و خوراک نیز از دیگر مولفه هایی است که در نظر مردم موثر بوده که همگی این مولفه ها در قرآن به عنوان ویژگی های فضای اطراف انسان ذکر شده اند. در نتیجه مولفه های اصلی کیفیت فضای شهری مورد پرسش در این تحقیق، همسو با مولفه های معرفی شده از منابع اسلامی می باشد، که علی رغم تاکید منابع و اندیشمندان غربی در شهرسازی معاصر، نادیده گرفته می شوند.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، فضاهای شهری، منابع اسلامی، نظریات غربی
  • سید باقر حسینی، محسن کاملی* صفحات 147-160

    بنای مسجد در بردارنده رسالت دینی و اجتماعی است. در واقع همانند آینه ای است که اوضاع دینی عصر خود را جلوه گر می شود. معماری مسجد، نمایانگر عمق برداشت های فرهیختگان و افراد عادی از جوهره ذهنیت و ایمان جامعه مسلمان آن دوره است. از این حیث بنای مسجد می تواند میزان و ماهیت جهان بینی مسلمانان هر عصر را بازگو کند. معماری مسجد افزون بر اینها بر ارکان معرفتی دیانت اسلام تکیه دارد و به پشتوانه همین معرفت است که معمار بنای مسجد، ابعاد و درجات ذهنی جامعه زمان خود را درک و بر آن احاطه پیدا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عناصر کالبدی استفاده شده در معماری مساجد سنتی و مدرن و چگونگی ارتباط آن با ذهن کودک صورت گرفته است و به بیان این مطلب می پردازد که آیا عناصر کالبدی معماری مساجد بر روی ذهن کودک تاثیر گذار است و این مساله به چه صورت در مساجد سنتی و مدرن تفاوت دارد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی تحلیلی است و به واسطه تحقیقات کتابخانه ای و میدانی که 96 کودک جامعه آماری آن را تشکیل داده، انجام گردیده است. جهت به تصویر کشیدن برداشت های کودکان در خصوص مساجد مدرن و سنتی، پس از بازدید آنان از هر دو مسجد سنتی و مدرن منتخب، از نقاشی، خمیر و اسباب بازی کمک گرفته شده است. یافته های تحقیق مبین این مطلب است که بین عناصر معماری مساجد سنتی و ذهن کودک ارتباط بسیار نزدیک و عمیقی وجود دارد. این نتیجه درباره مساجد مدرن که سمبل های معماری مساجد سنتی در آن وجود ندارد، بسیار ضعیف است. آنچه در معماری مسجد توصیه می شود، اصولی است که پیامبر اکرم(ص) در ساخت مساجد از آن استفاده می نموده اند و به سبب اینکه دین و عناصر تشکیل دهنده یکسانی در بنای آن نقش ثابت دارند، می بایست معماری مسجد نیز ثبات داشته باشد.

    کلیدواژگان: عناصر کالبدی، معماری مسجد، ذهن کودک، مساجد سنتی و مدرن
|
  • Mehrdad Hejazi, Fatemeh Mehdizadeh Saradj* Pages 7-22

    In the Islamic architecture of Iran, meaning, aesthetics, shape and structure are four fundamental factors by an appropriate combination of them a traditional architect is able to manifest an image of metaphysical world on material world. A rational and integrated relation of these factors has put the Islamic architecture of Iran in an outstanding position. An important challenge of the modern architecture is the lack of an intergrated relation among its constituting factors. The main cause of this shortcoming is moving away from traditional roots and doctorines that has lead to the disintegration of defferent phases of design process and construction, changing architects education, and fast construction. In order to disclose the relation between metaphysical factors (meaning and aesthetics) and physical factors (function, form, geometry and structure) in architecture, it is first necessary to analyse cases that contain the relation in an outstanding way. For this reason, a number of majestic historical mosques, in which the manifestation of meaning in their form has been proved, have been studied. Literature on meaning, aesthetics, geometry and structure has been reviewed. Utilisation of the four factors in historical buildings of Iran has been explained. Relation among interfering factors in design process has been illustrated in the buildings. An algorithm for architectural design process in the modern world has been proposed in which the positions of the four factors have been defined.

    Keywords: Meaning, Aesthetics, Shape, Gegometry, Structure, Design Process, Persian Islamic Architecture
  • Abdol Hamid Nghrekar* Pages 23-39

    Even though the design of Vali Asr Mosque, in adjacent to city theatre of Tehran, was completed and the construction project was fulfilled up to the first level in the previous urban management system of Tehran, the project stopped and completely changed in the new management system. Yet, what is the problem of the previous Vali Asr Mosque design? In order to gain experience for similar future cases, it is necessary to answer the above mentioned question. This research aims to improve the criterions and attributes of Mosque Design in institutes of decision making, policy making and executives in order to gain better results in this field of design. The method of this research is discursive and analytical and case study is used as the strategy of enquiry. This research has found the reason of change of the Vali Asr Mosque design in the attitude change of management system towards the definition, the position and the original values of Mosque as a worship space. Instead of being a religious recognition, Mosque of this attitude is considered as a passive and adaptable building in regards to its surrounding space. The new design has also been influenced by current international design styles which gain their theoretical roots of creating art pieces from secularism, de-constructivism and anarchism. These approaches which are in complete inconsistency with Islamic wisdom and Art Philosophy, have unfortunately entered our contemporary styles of Architecture and urbanism, and now are aggressing their way in to religious buildings and Mosque design as the most important elements of our urban design. It is hoped that the planners, policy makers and custodians of religious buildings and Mosques could take a lesson from these cases and state laws, strategic regulations, practical solutions and correct supervision to prevent Idol construction instead of Mosque construction in the land of Muslims.

    Keywords: Theoretical Strategies, Islamic Culture, Western Culture, Old design of Vali Asr Mosque, New designof Vali Asr Mosque
  • Sanaz Litkouhi*, Sepideh Sanjari Pages 41-64

    This article seeks to compare the standards of urban life quality and extracted concepts of Islamic city based on four causes of architecture.
    The main reason of this research is comparing what researchers mentioned as urban life quality criteria and standards and features of an Islamic city drawn by the Islamic sources.
    All the schools of architecture and urban designing agree that the most important goal of designing is to meet the physical and psychological needs of mankind with the highest quality. Although there is not an exact definition of quality of life that all researchers agree on, but it is possible to achieve the main standards and features by reviewing the studies that have been done about this subject.
    To achieve to this goal, the criteria of urban life quality from the western point of view have been studied and classified while extracting, to make it possible evaluating the features quantitatively. Besides features of Islamic utopia are studied and extracted from both religious references and ancient Islamic cases.
    The main issue for comparing the results is the effect of architects and urban designers' points of view and believes on urban spaces. In fact subjective cause between four causes of architecture is the main source of architectural inspiration. Therefore, the extracted criteria of life quality have been studied based on this scale and results show that, only 1% of urban life quality features are driven from this point of view. In other words just 1% of these features have been considered for meeting clients’ spiritual needs, while this ratio in Islamic city features is much bigger and it means that the role of architects and designers believes is too important in Islamic view. Believing in God's wisdom and the ::::union:::: behind the diversity that could be seen in Islamic architecture, make Islamic architects’ view more comprehensive and wiser than other designers.
    To sum up, Islamic utopia tries to achieve a better human being life by meeting their physical, psychological and especially spiritual needs. Shortly, it illustrates the intention of “Remembrance” in architecture and urban designing.

    Keywords: urban life quality, criteria, Islamic city, subjective cause
  • Hooshmand Alizadeh*, Kayoumars Irandoost, Kyoumars Habibi, Mohamad Bashir Robati Pages 65-78

    Regarding the key theme of the paper, visual privacy, it is first necessary to review the content of urban studies to find out why/how has privacy been discussed or ignored in urban studies to date. Instead of direct reference to the privacy, the urban studies literature mainly highlights the concepts of territoriality and personal space, two ways in which people create different types of boundaries to regulate their interaction with others in their environment. These two implicitly define the concept of privacy as both have acquired spatial and social dimensions. Alongside these two concepts which were mainly borrowed from behavioral studies, there are some references to the concepts of privacy and community together in urban studies as well. In line with these, privacy is more concerned with private domain or intimate sphere and community with public one. Thus, the way of their organization and relationship spatially can affect the level of privacy which is culturally specific. Within the urban studies reference books the privacy is still with the concept of territoriality and it has not been defined as a specific concept with separate explanation. Therefore, review of the urban and architectural studies shows that there is a lack of direct reference to the visual privacy. This is mainly due to the nature of built environment, especially the interface between the private and public sphere. In western culture, changes since the eighteenth century onwards has diminished private sphere as the institution of the family loses monopoly control over its privatized domain and ensured access to the public sphere, thus, the dichotomy of public and private space was mitigated. For this reason, direct reference to the concept of privacy which is more concerned with private domain has been ignored in urban and architectural studies in western culture.
    On the contrary, within the urban context of eastern culture especially those of the Muslim world the privacy is an utmost concern due to the nature of life was contextualized based on the Islamic law. Based on the holy Koran, as the main source of the Islamic law, the private domain has acquired prime importance because the family unit was recognized as the base of entire socio-cultural structure and a self-sustaining institution which ensures ideological and cultural stability over the entire spectrum of society. For this reason, there are many writings which directly deal with privacy and its effects on the urban form of the settlements within the scope of Islamic cities. The important of this concept was such that it was recognized as a fundamental formula controlling the physical organization of the Islamic city as it also led to the premises of development from interior to exterior. It is evident from this review that the concept of privacy is a ritualized and societal concept which has had a great influence on the urban form of the Islamic cities. Its diffusion throughout Islamic lands and its continuity from the pre-Islamic era made it a timeless and placeless concept transmittable to successive generations. Therefore, we can point out that, the core shaping forces underlying the Islamic cities are based upon the concept of privacy and its ground rules (internalized structure based on constraints and thresholds), which emanated from Islamic law. This defined a particular urban form in all Islamic lands which differs greatly from that referred to as the Western model. Therefore, in contrast to the thinking of some orientalist scholars, we can recognize that Islamic settlements are neither fortuitous nor amorphous in their organization, but they are expressions responding to patterns of social intercourse and allegiance particular to Islamic society and its natural context. The logical consequence of the concept of privacy and its relevance to the selected context concerns the way this concept and its relevant features determine the organization of space. It mostly contextualized a kind of layout to protect women from the eyes of strangers and to create clear distinctions and hierarchical spaces to highlight the role and the character of women in the building of the Islamic cities.

    Keywords: Visual privacy, public, private domains, Islamic cities
  • Mohammad Mannan Raeisi*, Abdolhamid Noghrekar, Karim Mardomi Pages 79-93

    One of the issues in theory field of architecture especially in Islamic architecture which has been considered in academic assemblies in recent decades is the field of symbolism and its different approaches. Basically symbolism is one of the important features of Islamic architecture, to the extent that some scholars in Islamic architecture believe that symbolism is necessary to fulfill this kind of architecture. This article deals with the problem of what is symbol and generally sign in Islamic architecture and consequently, how the symbolism can be implemented in Islamic architecture.
    The purpose of this article is explaining different approaches that Muslim architects used for symbolism in their works meanwhile with explaining the nature and characteristics of each of these approaches, lessons would be learned for future symbolism in Islamic architecture. To illustrate the problem of this article, a hybrid method consisting of logical-argumentation research and qualitative content analysis research is used meanwhile the method for gathering data in this research is documents studies. The theoretical foundation of this research is based on Islamic wisdom so the research results have enough competence for the application in Islamic architecture. According to these results, in addition to credit architectural landmarks, there are genetic signs which can be manifested in various architectural components such as geometry and form and symbolism in Islamic architecture requires attention to both these two types of signs.
    Using these two types of signs, two main approaches are available for symbolism in Islamic architecture which is inductive and deductive symbolism. The first approach is based on sensory tools while the second one is often based on rational and intuitive tools. In this paper, meanwhile these approaches are explained, several examples will be presented for each of them.

    Keywords: Islamic architecture, symbolism, sign, indication
  • Shamsollah Fattahi, Ali Omrani Pour* Pages 95-111

    This paper attempts to identify the thoughts and the infrastructure of the thinking of architects of Islamic-Iranian mosques to study the role of Qebla in the architecture of mosques in city of Ilam. Aim of the research is discovering the hidden aspects of Qebla and the importance of traditional architecture in attention to "the qebla direction" in design of Islamic-Iranian mosques. So it is a lesson for contemporary architects of Ilam to correct the current process in design and not to forget the attention to Qebla in the architecture of mosques. Hypothesis of this research is the difference between the contemporary and traditional mosques in Qebla. This is a historic research. In this research, 21 mosques of this city are studied and analyzed in positioning, geometry, the arrangement of interior spaces and the direction of entrance to Qebla. Analysis of the history of traditional mosques and recognition of Qebla in successful examples of these mosques is an introduction to analyze the theoretic differences of Ilam architects. The study shows not enough attention to Qebla in the design of Ilam mosques. So the sanctity, spirituality and basic identity of these mosques are missed.

    Keywords: : Mosque, Qebla, Spatial transformations of mosques, Sanctity, Mosques in the city of Ilam
  • Mojtaba Akbarian*, Seid Abbas Yazdanfar Pages 113-130

    Traditional societies and religious and public buildings and cities will always have a special role in the expression of the sacred, mostly common values that exalted the purpose according to God and the truths of existence were in charge of With the advent of modernism and changing human relationship with the divine, while changing values and reduced it to a purely experimental purposes a substantial part of this important mission, the Museum was transferred to the emerging phenomenon. Contemporary Museum, an institution that has the object and effect of its connection with the universe, the data are incomplete understanding where another place to supply the above mentioned do not have. Phenomenological approach to the study of the logic of the museum features a variety of word origins and roots of garlic Genesis and evolution of the tradition of the modern concept of the museum deals. The results show that although the museum by providing a platform for the generation and transfer of knowledge is undeniable values, But the kind of understanding that comes from looking at the human-centered detail oriented and modern, as notable flaw is in need of revision. So in order to get closer to a true understanding of the concepts mentioned in Islamic culture and focus on its proper relationship to the human - nature of the museum and defined. Museums look at a system that is as special institution of the universe, In connection with its defined, is trying to link a range of natural history and natural places, with a verse approach towards spiritual and cultural - culture, memory and the representation In order to understand the growth and development of human life and reasonable relation to the actual creation step.

    Keywords: Museum, subjectivism, mentioning, knowing, verse
  • Mahdi Khakzand*, Koorosh Aghabozorgi Pages 131-145

    Performing diverse activities in urban spaces were assumed a part of the past culture. Moreover, now urban spaces do not have a specific definition in terms of quality. It seems that today’s materialist world is more seeking to increase return in investment and economic quantities and this quantity-oriented state have kept it behind the qualitative issues. For this, faded presence of people in spaces, makes performing this research essential. The effort of this study is to evaluate and have an adjustment comparison between components making urban spaces from the view of western theoreticians and Iranian-Islamic scientists. It seems that remarkable presence of social relations is among the most effective components in increase of urban space’s quality. The data of this study were evaluated in two qualitative and quantitative sections. In qualitative section by help of content analysis method the viewpoints were compared. The quantitative section was conducted by use of analytical description method and a questionnaire was prepared and it was studied in three neighborhoods of Tehran. The data extracted from this questionnaire was inferentially analyzed via SPSS software and they were analyzed beside the other findings gained from literature of the subject. The three neighborhoods of Hafthoz Square, 2nd Sqaure of Niroohavaee and 15 Khordad Street were selected in terms of morphology. The findings of this research indicate that highlighted presence of activities for communication and recreation is highly effective in improving the urban space’s quality. The need for comfort, removal of the need for food and eating is among other components which were effective in the view of people that all of these components in Quran are mentioned as specifications of the space around human being. As a result, the main components of urban space’s quality questioned in this study were convergent to the components introduced by Islamic resources which are neglected in contemporary urban planning despite the emphasis of western resources and scientists.

    Keywords: environment’s quality, urban spaces, Islamic resources, western theories
  • Seyed Bagher Hosseini, Mohsen Kameli* Pages 147-160

    Mosque tells the religious mission of the society and its social mission. Actually, the mosque is like a mirror that shows your community's religious situation. The mosque's architecture is an interpretation of elite perceptions and the essence of subjectivity and the Muslim faith. From this respect the building of the mosque can tell the extent and nature of any Era. Furthermore, the architecture of the mosque has implications for the knowledge bases of Islam. And, therefore,Mosque Architect Understanding Dimension and Mental degrees of his time. This research has been done with The purpose of structural elements used in traditional and modern mosque and relationship with the child's mind. And argues this entry: Is will affect Structural elements of the mosque on the child's mind And how is it different from the traditional and modern mosques. In this study, The methods of research utilized is descriptive – analytical and the Methods of data collection are field investigation and library. Also, the statistical community has 96 children. In order to depict the children's perceptions of traditional and modern mosques, after their visit mosques have been applied to the analysis of the painting, pulp and toys. The finding of this research suggests that the elements of the traditional mosque and the child's mind, there is a very close relationship and deep. This result is very weak, about modern mosques that There are not traditional symbols in their mosque the mosque is recommended that the principles of the Prophet in the mosques.

    Keywords: structural elements, building mosques, children, 's minds, modern, traditional mosques