فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 58 (پاییز 1398)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 58 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامعلی منتظر*، اسماعیل کلانتری، سید سپهر قاضی نوری صفحات 7-32

    به رغم پیشرفت علم و فناوری ایران پس از انقلاب اسلامی؛ نظام علمی و فناوری اکنون در ایران با مشکلاتی جدی به ویژه در کارکرد سیاست گذاری مواجه است. هدف پژوهش، مبتنی بر پارادایم تفسیری و روش فراترکیب، نشان دادن این مدعا است که نظریه شبکه های سیاستی، رهیافت مناسبی برای تبیین مشکلات ساختار نهادی سیاست گذاری علم و فناوری در ایران است. یافته های پژوهش دو مشکل جدی را در این باره نشان می دهد: مشکلات متناظر با نهادهای سیاست گذار و مشکلات متناظر با تعاملات بین آنها. بدین ترتیب نظریه شبکه های سیاستی به عنوان نظریه ای که بر اهمیت نقش «بازیگران سیاستی» و «تعاملات آنها» تاکید می ورزد، می تواند راهکار مناسبی برای برون رفت از مشکلات یادشده باشد. بنابراین از یک سو به سیاست گذاران توصیه می شود بیش از پیش به تعاملات نهادهای سیاست گذاری علم و فناوری توجه و از سوی دیگر به پژوهشگران توصیه می شود برنامه های پژوهشی ویژه ای برای حل این مسئله آغاز کنند.

    کلیدواژگان: نظریه شبکه های سیاستی، سیاست علم و فناوری، جمهوری اسلامی ایران، فرا ترکیب
  • محسن خاکی*، سیدعباس موسوی صفحات 33-52

    جمهوری اسلامی همواره از سوی غرب مورد تهدید قرار گرفته است. در مقابل، الگوی کلان آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) در مقابله با این تهدیدها موجب افزایش مقاومت و پایداری کشور در قبال تهدیدات خارجی شده است. سوال اصلی این پژوهش این است که الگوی نظری و عملی آیت الله خامنه ای در برابر تهدید آمریکا چیست؟ در پاسخ به این سوال، بر اساس داده های کتابخانه ای و شیوه ی تحلیل متن، بیان می شود که آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) با مبانی نظری اسلامی همچون اعتقاد به سنت های الهی و بهره برداری مثبت از تهدیدات آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی و همچنین تکیه بر پتانسیل اتحاد جامعه ی ایران در مقابل نیروی بیگانه و نیز با مهندسی معکوس تهدیدهای غیر قابل دفع و بهره برداری مثبت از شرایط، تهدیدات را به فرصتی برای پیشرفت مبدل می نماید و در هر حوزه ای که حجم تهدید بیشتر صورت گرفته، پیشرفت ها نیز فزونی یافته است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)، تهدید، آمریکا
  • یوسف مولایی*، روح الله ملکی عزین آبادی صفحات 53-72

    ایالات متحده آمریکا، پس یازده سپتامبر 2001 در سودای دست یابی به جایگاه هژمونیک، از طریق نهادینه سازی استثنایات جدیدی نظیر مبارزه با تروریسم، مداخله بشردوستانه و مسئولیت حمایت، به پایه ریزی قوانین مطلوب خود در عرصه بین المللی پرداخت. درواقع، ایالات متحده آمریکا از ظرفیت هنجارسازی و قاعده سازی حقوق بین الملل در راستای تامین منافع و تحمیل اراده خود بهره گرفت. این تحقیق به چگونگی نقش آفرینی ایالات متحده آمریکا در توسعه هنجاری های حقوق بین الملل خواهد پرداخت. فرضیه این مقاله با تمرکز بر حقوق بین الملل مبارزه با تروریسم و با روش تاریخی تطبیقی و از طریق استدلال های استنادی حقوقی و همچنین استفاده از منابع کتابخانه ای، آن است که ایالات متحده- به عنوان کنشگر غالب سیستم بین الملل درصدد تبدیل ترجیحات خود به هنجارها و تعهدات حقوقی جدید از طریق قطعنامه های شورای امنیت، ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد پس از حوادث یازده سپتامبر بوده است. در این فرایند میزان تاثیرگذاری یک جانبه گرایی ایالات متحده در تحول هنجارهای حقوق بین الملل توسل به زور با تمرکز بر مبارزه با تروریسم نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: یازده سپتامبر، ایالات متحده آمریکا، هژمونی، حقوق بین الملل توسل به زور، تروریسم
  • موسی یاری خانی*، محمدهادی فلاح زاده، ابراهیم کلانتری صفحات 73-92

    شیوع جریان ها و فرق نوپدید به ویژه در میان جوانان، ازجمله چالش های قابل توجه در مقابل هویت اسلامی و انقلابی جامعه می باشد، مسئله این پژوهش تحلیل مدیریت صورت گرفته در مواجهه با جریان ها و فرق نوپدید می باشد. بررسی راهبرد ج.ا.ا در مدیریت جریان ها و فرقه های نوپدید، گویای ممانعت از ترویج آن ها و کاهش آسیب های آنها است، اما مصون سازی فضای فرهنگی، نیازمند به روز سازی سیاست ها، جهت افزایش کارآمدی است. نتایج این تحقیق نشان می دهد عدم تعریف یکسان از جریان ها، وجود نهادها و سازمان های موازی با کارکردهای مشابه، فقدان الگوی استراتژیک کلان در مواجهه با فرق و جریان های نوپدید و نبود یک راهبرد تعریف شده، باعث عدم اثرگذاری بهینه در مدیریت بوده است؛ بنابراین، توجه به حقوق معنوی مردم، نظارت دقیق بر محصولات فرهنگی، رصد دایمی فرق و جریان ها، ارایه محتوای غنی عرفان اسلامی، پرهیز از موازی کاری، می تواند در کارآمدی بیشتر ساختار موثر باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل مدیریت، کارآمدی، جریان، فرق نوپدید
  • حسین رجائی*، موسی حقانی صفحات 93-114

    امروزه یکی از مباحث پرمناقشه جامعه سیاست، هویت ملی است. سوالی که در اذهان پژوهشگران ایجاد می شود، این است که آیا عالمان شیعی به عنوان یکی از کنشگران اصلی جامعه ایرانی دوره صفویه، در شکل گیری مولفه های هویت ملی این سرزمین نقشی داشته اند؟ با بررسی تاریخی عملکرد، مواضع و رفتار عالمان شیعی در این دوره، تاثیرگذاری آنان در شکل گیری مولفه های هویت ملی ایرانیان همچون: سرزمین، دولت متمرکز، مذهب رسمی، دفاع از تمامیت ارضی، زبان و ادبیات فارسی، و... مشهود خواهد بود؛ و پایایی و پویایی برخی مولفه های هویت ملی ایرانیان مرهون عملکرد عالمان شیعی می باشد؛ این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و بر مبنای داده های اسناد تاریخی، به تبیین ایفای نقش عالمان شیعی در تکوین مولفه های هویت ملی ایران در دوره صفویه پرداخته، و نوع ایفای نقش آنان در مولفه های هویت ملی ایرانیان را بیان نموده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، عالمان شیعی، ایران، صفویه
  • سیدمحمدحسین میری* صفحات 115-134

    ازجمله مباحث و مسایل اساسی دین پژوهی نزد دین پژوهان معاصر، تبیین محدوده و تعیین گستره و قلمرو دین است. به این جهت مسئله پژوهش حاضر، تبیین قلمرو گستره سیاسی دین در اندیشه امام خمینی+ می باشد. در این راستا گروهی از دین پژوهان قلمرو دین را محدود به امور اخروی می دانند و اصطلاحا به «محدود انگاری» دین رای می دهند. از نگاه آنان گزاره های دین معطوف به سعادت و خیر آن جهانی بشر است و صورت بندی و ساماندهی امور دنیوی و این جهانی، در رصد و رسالت دین نیست. پژوهش پیش رو با روش توصیقی، تحلیلی می کوشد با جستجو در آراء و اندیشه های سیاسی امام خمینی+، نظریه محدودانگاری قلمرو دین را نقد کند و مبتنی بر ایده جامعیت معطوف به نیاز و تربیت، حوزه دین را در ورود و حضور در همه حیطه ها و قلمرو های زندگی انسانی، توانمند بیابد.

    کلیدواژگان: دین، سیاست، امام خمینی(ره)، قلمرو(گستره)، سکولاریسم
  • حمدالله اکوانی* صفحات 135-154

    در کنار مبارزه و قیام، «تولید معنا» در حوزه هایی که قدرت حاکم امکان دست اندازی در آن را نداشته، بخشی از سنت ایمه معصومین^ برای حفظ و توسعه گفتمان شیعه بوده است. سوال تحقیق این است که شیعه به رغم موضع انتقادی نسبت به سیاست رسمی در برخی دوره های تاریخی، چگونه توانست گفتمان سیاسی خود را حفظ کند و منتشر نماید؟ یافته های تحقیق نشان می دهد ایمه اطهار^ در مواجهه با شرایط سیاسی مختلف برای حفظ و بسط گفتمان شیعه از راهبردهای موثر بهره گرفته اند که «سیاست معنا» یکی از این راهبردها بوده است. سیاست معنا مرکب از زنجیره ای از نشانه هاست که هر کدام میراث یکی از ایمه بوده و در سیره یک یا چند امام ممکن است تکرار شده باشد. دلالت معنایی منظومه نشانه های سیاست معنا در سیره ایمه معصومین^ عبورپذیرکردن مرزهای قدرت رسمی و تضمین زیست شیعه در حوزه های مقاومت بوده است. روش این مقاله تحلیل نشانه معناشناختی گفتمان است.

    کلیدواژگان: شیعه، معنا، قدرت شبکه ای، مقاومت، نشانه معناشناسی
  • نجف لک زایی*، احمد رهدار، احمدعلی خسروی، سیدجواد میرخلیلی صفحات 155-174

    فقه سیاسی شیعه تاکنون مراحل مختلفی را گذرانده است، به گونه ای که می توان ادعا کرد از غیبت امام زمان# تا عصر صفویه، «گزاره سیاسی» و از آن زمان تا انقلاب اسلامی، «تیوری سیاسی» و در آخرین مرحله خود، «نظام سیاسی» را تولید کرده است. مقاله حاضر درصدد است بر اساس مبنای نظارت فقیه، آرا و اندیشه های سیاسی آیت الله خویی& در باب قلمرو اختیارات حاکم اسلامی را با روش توصیفی تحلیلی داده ها بررسی نماید. ازجمله نتایج و یافته های تحقیق، می توان به این مطلب اشاره داشت که افزون بر بیان قلمرو اختیارات فقیه در عصر غیبت در اندیشه آیت الله خویی&، تکلیف حکومت، سرنوشت حکومت و سیاست را نیز تبیین کرد. ایشان با استفاده از عام بودن مفهوم «حسب»، تصدی فقیه را بر امور نظامی و لشکری (فرماندهی کل قوا) اثبات می کند.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، تقیه، امور حسبی، حاکم اسلامی، آیت الله خوئی
  • عمار فیضی، احسان ساده*، زین العابدین امینی سابق، رضا احتشام راثی صفحات 175-200

    این مقاله درصدد است به این سوال پاسخ دهد که مولفه های اقتصادی مقاومتی در صنعت ایران خودرو در اندیشه سیاسی و اقتصادی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و قرآن کریم با تکنیک دلفی فازی کدامند؟ در این پژوهش از تکنیک دلفی فازی به عنوان یکی از فنون تحلیل علمی برای دستیابی به اتفاق نظر میان اعضای پنل که از خبرگان اند برای تعیین مولفه ها و ابعاد اقتصاد مقاومتی صنعت خودروسازی انقلاب اسلامی ایران بکار برده شده است. با توجه به سوال تحقیق، در اندیشه اقتصاد مقاومتی رهبر معظم انقلاب 10 مولفه عمده در اقتصاد مقاومتی ذکر نمودند که عبارتند از: مدیریت جهادی، اقتصاد پیشرو، تامین نیازهای مشتریان، اقتصاد درون زا، تقویت نیروی انسانی و دانش و فناوری، برون گرا بودن، فرصت ساز بودن و توانمندسازی کارکنان، جهاد اقتصادی و سیاست گذاری فرهنگی؛ نتایج نشان داد، با توجه به مولفه های مذکور، اقتصاد درون زا به عنوان مهم ترین بعد با مولفه های: استقلال؛ خودکفایی و فعلیت بخشیدن به ظرفیت های داخلی شناخته شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مقام معظم رهبری، صنعت ایران خودرو، منطق فازی، تکنیک دلفی فازی
  • سید مهدی ساداتی نژاد*، سامان رحمانی صفحات 201-222

    آراء دکتر شریعتی درباره روحانیت و فقاهت در برهه های مختلف، صورت های گوناگونی یافته است. مسئله تحقیق حاضر، واکاوی بخشی از نظریات اندیشه سیاسی شریعتی است که نسبت میان روحانیت و سیاست را روشن می سازد. یافته های تحقیق با ابتنای بر روش توصیفی- تحلیلی و متن محور گویای آن است که شریعتی در پاره ای از آثار خود مواضعی آن چنان همسو با نیابت سیاسی اجتماعی روحانیون در عصر غیبت اتخاذ می کند که در بادی امر، پژوهش درباره اعتقاد یا عدم اعتقاد او به ولایت فقیه، به عنوان جایگاهی حقوقی در جامعه سیاسی شیعیان عصر غیبت را ضروری می نماید. در این راستا، ابتدا تصویری کلی از منظومه فکری شریعتی و مفصل های اثرپذیری وی از مکاتب و اندیشه های مختلف ارایه شده و سپس جایگاه سیاسی روحانیت و سیاست در قالب مفهوم ولایت فقیه در اندیشه وی تبیین گردیده است.

    کلیدواژگان: دکتر شریعتی، ولایت فقیه، نظرگاه تئوریک، روحانیت، اندیشه سیاسی
|
  • Gholamali Montazer*, Esmaeel Kalantari, Seyyed Sepehr Qazinoori Pages 7-32

    Despite the advancement of science and technology in Iran after the Islamic Revolution, the scientific and technological system in Iran is now facing serious problems, especially in terms of policy-making. The aim of the research, based on the interpretive paradigm and the meta-synthesis method, is to show that the theory of policy networks is a suitable approach to explain the problems of the institutional structure of science and technology policy in Iran. The research findings show two serious problems in this regard: problems corresponding to policy-making institutions and problems corresponding to the interactions between them. Thus, the theory of policy networks as a theory that emphasizes the importance of the role of "political actors" and "their interactions" can be a good way to get out of these problems. Therefore, on the one hand, policymakers are advised to pay more attention to the interactions of science and technology policy institutions, and on the other hand, researchers are advised to start special research programs to solve this problem.

    Keywords: Theory of Political Networks, Science, Technology Policy, Islamic Republic of Iran, Meta-Synthesis
  • Mohsen Khaki*, Seyyed Abbas Mousavi Pages 33-52

    The Islamic Republic has always been threatened by the West. In contrast, Ayatollah Khamenei's grand model of countering these threats has increased the country's resistance and stability to external threats. The main question of this research is: what is Ayatollah Khamenei's theoretical and practical model against the American threat? In answer to this question, based on library data and text analysis methods, it is stated that Ayatollah Khamenei relying on Islamic theoretical foundations such as belief in divine traditions and positive exploitation of US threats against the Islamic Republic and also relying on the potential of Iranian social unity against force, as well as reverse engineering of irreversible threats and positive exploitation of conditions, turns threats to opportunity for progress. Therefore, more successes may be seen in the cases of threats.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Ayatollah Khamenei, Threat, USA
  • Yousef Mowlayi*, Roohollah Malaki Azinabadi Pages 53-72

    After the 11th of September of 2001, the United States, intending to reach a hgemonic position by institutionalizing new exceptions such as the fight against terrorism, humanitarian intervention, and liability for protection, has established its own international law. In fact, the United States used the capacity to regulate and regulate international law in order to secure its interests and impose its will. This study search the question: how has the United States, played a role in developing the norms of international law. The hypothesis of this article focuses on the international rights of the fight against terrorism and through historical-comparative methods and through citation-legal arguments, as well as the use of library resources. The new law, through Security Council resolutions, follows Chapter VII of the UN Charter after the events of 9/11. In this process, the impact of the unilateralism of the United States on the evolution of the norms of international law is also assessed, focusing on the fight against terrorism.

    Keywords: September 11th, United States of America, Hegemony, International Law, Resort to Force, Terrorism
  • Moosa Yarikhani*, Mohammadhadi Fallahzadeh, Ebrahim Kalantari Pages 73-92

    The prevalence of emergent currents and sects, especially among the young, is one of the challenges facing the Islamic and revolutionary identity of society. The issue of this research is the analysis of the IRI management facing the currents and differences. Examining the IRA's strategy for managing emerging currents and sects makes it appear that they should not be promoted and that their harms should be reduced, but the protection of cultural space requires updating policies to increase efficiency. The results of this study show that the lack of uniform definition of currents, the existence of institutions and organizations parallel to similar functions, the lack of a macro strategic model in the face of emerging sects and currents, and the lack of a defined strategy have led to ineffective management. People's spiritual rights, careful monitoring of cultural products, constant monitoring of sects and currents, providing rich content of Islamic mysticism, avoiding parallel work, can be more effective in the efficiency of the structure.

    Keywords: Management Analysis, Efficiency, Current, Emerging Sects
  • Hossein Rajae*, Musa Haqqani Pages 93-114

    Today, one of the most controversial issues in political society is national identity. The question that arises in the minds of researchers is whether Shiite scholars, as one of the main actors in the Iranian society of the Safavid period, have played a role in shaping the components of the national identity of this land? By examining the performance, positions and behavior of Shiite scholars in this period, their influence on the formation of components of Iranian national identity such as: land, centralized government, official religion, defense of territorial integrity, Persian language and literature, etc. will be evident; and the reliability and dynamism of some components of Iranian national identity is due to the performance of Shiite scholars; this study with an analytic-descriptive method on the basis of historical and data and evidences has explained the role played by Shiite scholars in this field.

    Keywords: National Identity, Shiite Scholars, Iran, Safavid
  • Seyyed Mohammad Hossein Miri* Pages 115-134

    One of the main topics and issues current among contemporary religious scholars lies in explaining the domain of religion. Therefore, the problem of the present study is to explain the political scope of religion in Imam Khomeini's thought. As is known, a group of religious scholars consider the domain of religion limited to otherworldly affairs and agree with so-called religious restrictionism. In their view, the propositions of religion are focused on the happiness and goodness of the human in the hereafter world, while the formulation and organization of earthly affairs is not a part of religious mission. The present study, using a descriptive and analytical method, seeks to critique religious restrictionism with reliance on Imam Khomeini's political views and ideas, and based on the idea of comprehensiveness to need and educatin, support the view saying the realm of religion in all fields of human life.

    Keywords: Religion, Politics, Imam Khomeini, Domain, Secularism
  • Hamdollah Akvani* Pages 135-154

    Along with the struggle and uprising, "production of meaning" in areas where the ruling power has not been able to gain access has been part of the tradition of the Imams to preserve and develop the Shiite discourse. The research question follows as: how the Shiites were able to maintain and disseminate their political discourse, despite their critical stance on official politics in some historical periods? The findings of the research show that the Imams (as) have used effective strategies in order to maintain and expand the Shiite discourse in the face of various political conditions, and "politics of meaning" has been one of these strategies. The politics of meaning is composed of a chain of signs, each of which is the heritage of one of the Imams and may be repeated in the life of one or more Imams. The semantic implication of the system of signs of the politics of meaning in the life of the Imams (as) has been the crossing of the borders of official power and the guarantee of the Shiite life in the areas of resistance. The method of this paper is to analyze the semantic sign of discourse.

    Keywords: Shia, Meaning, Network Power, Resistance, Sign of Semantics
  • Najaf Lakzai*, Ahmad Rahdar, Ahmad Ali Khosravi, Sayyed Javad Mirkhalili Pages 155-174

    Shiite political fiqh has gone through various stages so far, so that it can be claimed that from the absence of the last infallible Imam (as) to the Safavid era, "a political proposition", from then until the Islamic Revolution, "a political theory" and in its last stage, "a political system" have been occurred respectively. It has been intended in present study to examine Ayatollah Khoi's political views on the realm of the powers of the Islamic ruler based on the supervision of the jurist, through a descriptive-analytical method. Among the results and findings of the research, it can be pointed out that in addition to expressing the scope of authority of the jurist in the era of absence in the mind of Ayatollah Khoei, the task of government, the fate of government and politics can also be explained. Using the general concept of "hisb", he proves the authority of the jurist over military and armed affairs (Commander-in-Chief of the Armed Forces).

    Keywords: Political Jurisprudence, Taqiyyah, Hasabi Affairs, Islamic Ruler, Ayatollah Khoei
  • Ammar Feizi, Ehsan Sadeh*, Zeinolabedin Amini Sabeq, Reza Ehtesham Rathi Pages 175-200

    This article seeks to answer the question: what are the components of resistance economy in Iran Khodro Industry in the political and economic thought of the Supreme Leader and the Holy Quran with fuzzy Delphi technique? In this study, Delphi fuzzy technique as one technique for scientific analysis has been used to reach consensus among panel expert members in finding the components and dimensions of resistance economy of IRI's Automotive Industry. According to the research question, in the thought of resistance economy, the Supreme Leader of the Revolution mentioned 10 main components in resistance economy as: jihadi management, leading economy, meeting customer needs, endogenous economy, strengthening manpower and knowledge and technology, being extroverted, opportune-making, empowering Employees, Economic Jihad, and Cultural Policy-making. The results showed that, given the above components, endogenous economics was recognized as the most important dimension with the components: independence, self-sufficiency, and actualization of domestic capacities.

    Keywords: Resistance Economy, Supreme Leader, Iran Khodro Industry, Fuzzy Logic, Fuzzy Delphi Technique
  • Seyed Mahdi Sadati Nejad*, Saman Rahmani Pages 201-222

    Shariati's Opinions on the clergy class and fiqahat have taken different forms during different periods of time. The present research has been intended to study some of theories of Shari'ati`s political thought that clarify the relationship between the clergy class and politics. The findings based on the descriptive-analytical and text-oriented method, show that Shariati, in some of his works, takes such positions in line with the socio-political representation of the clergy, as a necessary legal position in the Shiite political community, in the era of Imam`s absence. In this regard, at first, a general picture of Shariati's intellectual system and the details of his influence from different schools and ideas are presented and then the political position of clergy and politics in the form of the concept of Velayat-e-Faqih in his thought is explained.

    Keywords: Dr. Shariati, Velayat-e Faqih, Theoretical Perspective, Clergy, Political Thought