فهرست مطالب

پژوهش های نوین حقوق اداری - پیاپی 1 (زمستان 1398)

نشریه پژوهش های نوین حقوق اداری
پیاپی 1 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیژن عباسی* صفحات 9-30

    به موجب قانون اساسی و قانون مدیریت خدمات کشوری، یکی از وظایف حاکمیتی دولت جمهوری اسلامی، حفاظت از میراث فرهنگی کشور است. یکی از راه های حفاظت از این میراث، ثبت آثار ارزشمند به لحاظ تاریخی و فرهنگی در فهرست آثار ملی است. در ایران، ما شاهد قوانین و مقررات گوناگون و پراکنده ای در زمینه ی حفاظت و ثبت آثار تاریخی از صدر مشروطیت تاکنون هستیم و تاکنون در کشور ما پژوهشی مستقل درباره ی ابعاد مختلف حقوقی ثبت آثار تاریخی از جمله تکلیف دولت در این زمینه، معیارها، مراحل و آثار حقوقی آن صورت نگرفته است. در این مقاله با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای به این پرسش پاسخ داده شده است که ابعاد مختلف حقوقی ثبت آثار تاریخی در فهرست آثار ملی چیست ؟ ثبت آثار تاریخی توسط دولت، یکی از صلاحیت های تکلیفی دولت است که آن را به موجب یک تصمیم اداری یکجانبه و پس از طی فرآیندی قانونی انجام می دهد. ثبت یک اثر، حقوق، تکالیف و محدودیت هایی را برای صاحب اثر ثبت شده ی عمومی، دولتی و خصوصی از جمله درباره حفاظت و انتقال، آن اثر به همراه دارد.

    کلیدواژگان: حفاظت از میراث فرهنگی، فهرست آثار ملی، ثبت اثر، انتقال اثر
  • کورش استوارسنگری* صفحات 31-50

    چکیدهاصل یکصد هفتاد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قضات دادگاه ها را مکلف کرده است تااز اجرای تصویب نامه ها آیین نامه ها و نظام نامه های دولتی مخالف با قوانین و مقررات اسلامی یا خارج از حدود اختیارات قوه مجریه است خودداری کنند.اینکه مفاهیم مندرج در این اصل را چگونه تفسیر کنیم و تکلیف قضات در این اصل در چه مواردی موضوعیت دارد از جمله مسایل چالش برانگیز این اصل است. پرسش اصلی نویسنده در این مقاله این است که ارتباط تکلیف قضات در این اصل با صلاحیت دیوان عدالت اداری در رسیدگی به شکایت علیه مقررات دولتی چیست؟آیا پس از،صدور رای دیوان عدالت درخصوص یک مقرره دولتی بازهم قضات می توانند به استناد اصل مذکور عمل کنند؟لذا در مقاله مفاهیم اصل و موارد اعمال این اصل توسط قضات ونظریه شورای نگهبان درخصوص مفهوم آیین نامه های دولتی مورد بحث قرار گرفته است ونویسنده استدلال کرده است که،تکلیف یا اختیار قضات در این اصل تا زمانی که دیوان عدالت اداری تعیین تکلیف نکرده است موضوعیت دارد ودر نهایت نیز قضات باید تابع رای دیوان عدالت اداری در خصوص هر مقرره دولتی باشند. 

    کلیدواژگان: نظارت قضات، نظارت دیوان عدالت اداری، مقررات دولتی، شرع، فقهای شورای نگهبان
  • علی مشهدی*، ژاله غنی کله لو صفحات 51-72

    سیاست نامه یکی از منابع تاریخی متون کهن حقوق ایران محسوب می شود. با تامل در سیاست نامه، با مفاهیم و اصولی از حقوق اداری مواجه می شویم که با ظرافت خاصی در سیاست نامه گنجانده شده اند و می توان آن ها را با مفاهیم و اصول کنونی مورد مطابقت قرار دارد. مفاهیم و اصولی همچون شفافیت، مشارکت، برابری و شایسته سالاری، استماع، اصل سرعت در پاسخگویی و محدودیت زمانی در پاسخگویی به ارباب رجوع، اصل منع جمع مشاغل و اصل تامین اجتماعی از جمله اصول مهمی است که خواجه نظام الملک در زمینه حقوق اداری در سیرالملوک مورد بحث قرار می دهد و در مواردی درصدد ارایه راهکار در جبران کاستی های حاصل از عدم رعایت این مفاهیم و اصول در نظام اداری کشور برمی آید. پرسش اساسی این مقاله این است که مفاهیم و اصول حقوق اداری در سیاستنامه به عنوان یکی از منابع تاریخی حقوق عمومی، چگونه انعکاس یافته؟در این نوشتار سعی شده است با روشی تحلیلی- توصیفی برخی از ابعاد این مسئله تحلیل و ارزیابی گردد. فرض اساسی مقاله حاضر در پاسخ به پرسش بر این مبنا استوار است که می توان با ملاحظه کتاب سیاست نامه انعکاس ریشه ها و زمینه های برخی از مفاهیم و اصول حقوق اداری را مورد کنکاش قرار داد.

    کلیدواژگان: سیرالملوک، حقوق اداری، خواجه نظام الملک طوسی، سیاست نامه، تاریخ حقوق عمومی
  • یونس فتحی*، جعفر شفیعی سردشت، مریم وهیبی فخر صفحات 73-94

    گسترش حوزه های فعالیت دولت و در نتیجه افزایش تماس اداره و شهروند در چندین دهه اخیر زمینه ایجاد، توسعه و تحول مراجعی با عنوان دیوان های اداری را فراهم ساخت که کارویژه آن ها رسیدگی به اعتراض شهروندان به عملکرد اداره و حل و فصل اختلافات میان آنان بود. در این تحقیق با روش تحلیلی-توصیفی مهم ترین آسیب های این دیوان ها نظیر فقدان قانون عام اداری و مبانی نظری روشن و به تبع آن تشتت در نظام کنترلی این مراجع، نداشتن آیین دادرسی اختصاصی، بی توجهی به اصول حقوق اداری و عدم استقلال و بی طرفی را مورد بررسی قرار می دهیم و نشان می دهیم نقایص پیش گفته به عملکرد نامطلوب این دیوان ها دامن زده و در عمل آن ها را با مشکلات فراوانی رو به رو ساخته است. پس از شناسایی آسیب ها، مهم ترین معیارها و اصول ضروری ایجاد یک نظام مطلوب دادرسی اداری را معرفی کرده و به این نتیجه می رسیم که دیوان های همسان ادغام شده و در قانون عام مربوط صرف نظر از ویژگی های اختصاصی هر یک از دیوان های پیش گفته، اصول و قواعد عام حاکم بر آن ها تبیین شود و آن گاه قواعد اختصاصی دادرسی در هر یک تدوین و به مرحله اجرا گذارده شود.

    کلیدواژگان: دیوان های اداری، دعاوی اداری، دادرسی منصفانه، اصول حقوق اداری، نظارت قضایی
  • علی حاجی پور کندرود* صفحات 95-118

    اصل علنی بودن دادرسی‏ها، ‏یکی از معیارها و مصادیق اساسی، دادرسی عادلانه بوده و از مهمترین تضمینات آن محسوب می شود. با این حال، نظر به عدم وجود صراحت قانونی در رابطه با لزوم برگزاری علنی دادرسی ها در مراجع اختصاصی اداری از یک سو و عدم برگزاری علنی این دادرسی ها در مقام عمل از سوی دیگر، سوال اصلی مقاله این بوده است که اصل علنی بودن دادرسی ها، صرفا در مراجع دادگستری در مقام رسیدگی به دعاوی مدنی و کیفری کاربرد دارد یا اینکه چنین نیست و این اصل علاوه به مراجع مذکور، در مراجع اختصاصی اداری نیز قابلیت اعمال و اجرا دارد؟ در این راستا در سطور پیش رو، به روش توصیفی - تحلیلی با ارایه دلایلی از جمله وضعیت خاص مراجع اختصاصی اداری و اهمیت دعاوی مطروحه در آن مراجع از یکسو و شباهت های غیر قابل انکار مراجع دادگستری و مراجع اختصاصی اداری از سوی دیگر و همچنین با استناد به شناسایی برخی اصول دادرسی عادلانه در این مراجع که راه را برای شناسایی دیگر اصول فراهم می آورد و در نهایت، با اشاره به رویه مراجع بین المللی و کشورهای پیشرفته حقوقی، این نتیجه حاصل شده است که علاوه بر قابلیت اعمال اصل علنی بودن دادرسی ها در مراجع اختصاصی اداری، اعمال این اصل در مراجع مذکور بسیار لازم و ضروری می باشد. به علاوه، نظر به وجود برخی مخالفت ها در خصوص قابلیت اعمال این اصل در مراجع مورد بحث، دلایل مخالف نیز بررسی و تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: اصل علنی بودن دادرسی ها، دلایل توجیهی، مخالفت ها، مراجع اختصاصی اداری
  • محمدامین ابریشمی راد*، حسین آیینه نگینی صفحات 119-138

    دیوان عالی کشور عالی ترین محکمه در سلسله مراتب محاکم ایران محسوب می شود. اصل 161 قانون اساسی صراحتا نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم و ایجاد وحدت رویه قضایی را در صلاحیت این مرجع قرار داده است. قانون عادی نیز متناسب با جایگاه این دیوان، برخی از صلاحیت های خاص همچون حل اختلاف در صلاحیت محاکم را برای دیوان عالی کشور در نظر گرفته است. با توجه به ابهامات و اشکالات موجود در قوانین مختلف در زمینه ی نسبت جایگاه و صلاحیت های دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری، این مقاله در قالبی توصیفی-تحلیلی به تبیین نسبت این دو مرجع قضایی پرداخت. مبتنی بر نتایج حاصله، با توجه به شناسایی دیوان عدالت اداری به عنوان «دادگاهی اختصاصی»، این دادگاه از نظر سلسله مراتب در ذیل دیوان عالی کشور است و به تبع آن، صلاحیت های نظارت بر اجرای صحیح قوانین و ایجاد وحدت رویه ی قضایی، در ارتباط با دیوان عدالت اداری نیز برعهده ی دیوان عالی کشور است. همچنین، رویکرد قانونگذار عادی در شناسایی نقش دیوان عالی جهت حل اختلاف در صلاحیت بین دیوان عدالت و سایر محاکم منطبق با جایگاه دیوان عالی کشور دانسته شد. البته، با توجه به فقدان وجود ظرفیت های تخصصی در زمینه ی امور اداری در دیوان عالی کشور، تمرکز همه ی امور ذکر شده در دیوان عالی با اشکالاتی روبرو خواهد شد که بر این اساس، بایستی در ساختار دیوان عالی کشور اصلاحاتی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: دیوان عالی کشور، دیوان عدالت اداری، نظارت بر اجرای صحیح قوانین، وحدت رویه قضایی
  • حامد کرمی*، زینب عصمتی صفحات 141-163

    در نظام حقوقی ایران، بیمه اجتماعی بالاخص بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور در سازمان واحدی متمرکز نشده و برای گروه های مختلف اجتماعی نظامات قانونی متفاوتی پیش بینی گردیده است. کارکنان دانشگاه ها از جمله گرو ه هایی هستند که از مقررات خاص استخدامی پیروی می کنند. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل حقوقی بازنشستگی کارمندان(اعضاء غیر هییت علمی) متصدی مشاغل سخت و زیان آور دانشگاه های تابع وزارتین علوم و بهداشت در پرتو آرای دیوان عدالت اداری می باشد. در این مقاله ابتدا مفاهیم بازنشستگی، بازنشستگی پیش از موعد و مشاغل سخت و زیان آور مطرح شده است. سپس ضرورت و مبانی نظری بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت و زیان آور مورد بررسی واقع شده و در نهایت نظامات متعدد قانونی پیش از موعد بازنشستگی و آراء هیات عمومی دیوان عدالت اداری مرتبط با موضوع مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که نظام های قانونی متعددی در بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت و زیان آور وجود دارد اما بر اساس آراء وحدت رویه متعدد هییت عمومی دیوان عدالت اداری، قانون بازنشستگی پیش از موعد مشاغل سخت و زیان آور صرفا درباره کارگران (قانون کار) اعمال می گردد و صرف پرداخت حق بیمه به صندوق تامین اجتماعی شمول قانون تامین اجتماعی را در پی نخواهد داشت. لذا علی رغم تابعیت دانشگاه ها از آیین نامه استخدامی خاص مصوب هییت امنای خود، تمامی اعضای غیرهییت علمی دانشگاه های وزارتین مشمول قانون نحوه بازنشستگی جانبازان و... مصوب 1367 هستند.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، مشاغل سخت و زیان آور، کارمند، هیئت عمومی دیوان عدالت اداری
|
  • Bizhan Abbasi * Pages 9-30

    According to the Constitution and the Civil Service Management Law, one of the sovereign tasks of the Islamic Republic of Iran is to protect the country's cultural heritage. One way of preserving this heritage is to record valuable historical and cultural monuments in the National Heritage List. In Iran, we are witnessing a wide variety of laws and regulations regarding the protection and registration of monuments from the date of the Constitutional Court, and so far in our country there is independent research on the legal aspects of the registration of monuments, including the government's obligations, criteria, Its legal steps and effects have not taken place. In this paper, using the descriptive-analytical research method and library data collection method, the question is what are the different legal aspects of registering historical monuments in the National Monuments List? State registration of monuments is one of the responsibilities of the government to execute it through a unilateral administrative decision and through a legal process. Registration of a monument has rights, obligations and restrictions on the holder of a public, public or private registered monument, including on the protection, transfer, removal and export of that monument.

    Keywords: The cultural heritage the National Heritage List, the record of monument, the assignment of monument, the transaction of monument, the exit of monument
  • Kourosh Ostovar Sangari * Pages 31-50

    The relationship between administrative justice court and duty of judges in principle 170 of constitution of the Islamic Republic of IranAbstract:Principle 170 of constitution of the Islamic Republic of Iran obligates judges to do not execute the governmental regulations,and resolution that are against the acts and Islamic rules and or out of the scope of executive power’s authorities. The interpretation of the concepts and the cases that judges have authorities are the challenging subjects of the principle. In this article, the main question of the writer is that what is the relationship between duty of the judges in the principle and the jurisdiction of the Administrative justic court concerning the examination of complaints against governmental regulations? Or Can judges act by invoking to the mentioned principle after giving judgement of administrative court related to a governmental regulation? Hence,in this article, the concepts of the principle as well as the position of its exercising,and also the theory of the council of guardians about the concept of governmental regulations are reviewed. The writer has inferred that the authorities of judges mentioned in the principle are applicable until the administrative justice court do not set decide for them,and consequently the judges should obey the decision related to the governmental regulations taken by the administrative justice court. 

    Keywords: supervision of judges, supervision of administrative justice court, Governmental Regulations, Islamic Law, jurists of guardian council
  • Ali Mashhadi *, Zhale Ghani Kolahloo Pages 51-72

    The Siyast-Name (siyar-almolok)is one of the historical sources of ancient Iranian legal texts. Concepts and principles can be derived by concentrating in siyasat-name which some of them even don’t have any history in modern Administrative Law; although there ideas newly has been understood in Iranian legal system, these had been emerged to Khaje Nizam Al-molk’s system by great point of view. Transparency,Contribute, Equality and meritocracy, Hearing, Time limits, Prohibition of occupation and social security are some (and major) idea which Khaje Nizam Al-molk had been discussing but in some cases he proposed how should all these concepts and principles had to bedone to not face any failure in executing the government (in its historical meaning). The main assumption of this essay is based on the notion that by reading siyasat-name we could understand historical and basis of ideas listed above. The main aim of this research is to analyzing placement of Administrative Law in Khaje Nizam Al-molk’s taught with emphasizing on his major work Siyasat-Name

    Keywords: siyar-almolok, siyasat-name, administrative law, khaje nizam al-molk, History of public law
  • Unes Fathi *, Jafar Shafieesardasht, Maryam Vahibifakhr Pages 73-94

    Administrative specialized authorities or administrative tribunals are those authorities that hear administrative actions in legal systems. The specific nature of actions heard in these authorities has led to the fact that they commit themselves to observe principles of administrative law such as "expertise", speed in trial, absence of judicial procedures and unjudicialization policies in one hand and in the other hand, they consider and observe principles of fair trial since they hear to adversarial proceedings. In Iranian legal system it is more than several decades that the diversity and largeness of these actions has caused us to face various types of these authorities with different titles, inter alia, Commission, Hey`at, Council, Administrative tribunal, Administrative authorities and so on. Lack of legislator's effort, absence of clear theoretical bases regarding these authorities, lack of administrative procedure, not to be governed by principles of administrative law and lack of independence and neutrality etc. all have caused that these authorities don’t function properly and face abundant difficulties.

    Keywords: Administrative specialized authorities, Administrative Actions, Fair Trial, principles of administrative law, Judicial Review
  • Ali Hajipour Kondroud * Pages 95-118

    The principle of openness of proceedings is one of the basic criteria of fair trial and is one of its most important guarantees. However, in view of the lack of legal clarity regarding the need for public hearings in dedicated administrative authorities on the one hand and the lack of public hearings in practice on the other hand, the main question of the paper has been that the principle of publicity of the proceedings Are they used solely in judicial authorities for civil or criminal proceedings or is this not the case, and can this principle be enforced and enforced in addition to the aforementioned authorities? In this regard, in the following line, by descriptive-analytical method such as the specific status of the specific administrative authorities and the importance of the claims in those references on the one hand and the undeniable similarities of the judicial and administrative authorities on the other and also with Citing the recognition of some principles of fair trial in these references that provide a way to identify other principles and, finally, referring to the practice of international authorities and advanced legal countries, it has been concluded that in addition to the principle of openness of the proceedings In the proprietary administrative authorities, the application of this principle to these authorities is very necessary and necessary. Be it. In addition, in view of some disagreements about the applicability of this principle to the authorities in question, the reasons for the opposition have also been analyzed.

    Keywords: Principle of openness of proceedings, proprietary administrative authority, Justification, Objections
  • Mohamad Amin Abrishami Rad *, Hosein Ayine Negini Pages 119-138

    The Supreme Court, is at the top of Courts in the hierarchy of the Iranian courts. Article 161 of the Constitution, stated monitors the proper implementation of laws in courts and the creation of a unified judicial system is authority for this institution. Also, Ordinary law, provides specific jurisdictions for Supreme Court, such as resolving disputes over the jurisdiction. Given the ambiguities and deficiencies about relations between Supreme Court and the Administrative Justice Court, this article explores the ratios of these courts in a descriptive-analytical format. The studies showed that the Administrative Justice Court as a special tribunal is in the hierarchy below the Supreme Court and therefore subject to the jurisdiction of the Supreme Court Country. Also, the ordinary legislator's approach was identified in recognizing the Supreme Court's role in resolving jurisdiction disputes between the Courts consistent with the Supreme Court's position. To this end, a specialist structural prediction on matters relating to public law in the Supreme Court is proposed.

    Keywords: Supreme Court, Administrative Justice Court, Supervision of Law Enforcement, Judicial Unity
  • Hamed Karami *, Zainab Esmati Pages 141-163

    In the Iranian legal system, social insurance, especially the retirement of hard and harmful jobs, is not concentrated in a single organization, and different legal systems are provided for different social groups. University staff are among the groups that follow specific employment regulations. This article first discusses the concepts of retirement, early retirement, and hard and harmful jobs. Then, the necessity and theoretical foundations of early retirement in hard and harmful jobs have been examined, and finally, various legal systems for early retirement and the opinions of the General Assembly of the Court of Administrative Justice related to the issue have been reviewed.The results of the research show that despite the follow of the universities from the special employment regulations approved , all non-scientific members of the universities are subject to the law on retirement of veterans and ... approved in 1988.General Assembly of the Court of Administrative Justice related to the issue have been reviewed.

    Keywords: Retirement, Employee, hard, harmful jobs, General Assembly of the Court of Administrative Justice