فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 35 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن عارف نژاد*، رضا سپهوند، صمد رحیمی اقدم صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    پارادایم چابکی برای ارتقای توانایی کامیابی در محیط پویا و پیش بینی ناپذیر سازمان های امروزی مطرح شده است. از میان پیش نیازهای گوناگون ارتقای چابکی سازمانی پژوهش حاضر به مطالعه تاثیر انعطاف پذیری منابع انسانی پرداخته است.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نگاه هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی - میدانی به شمار می آید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان بانک های ملت، تجارت، صادرات و مسکن شهرستان تبریز است که 262 نفر از آنها به روش تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با کمک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس انجام شده است.

    یافته ها

    مولفه های انعطاف پذیری وظیفه ای، مهارتی و رفتاری به ترتیب از بیشترین نقش در تبیین چابکی سازمان برخوردار بوده اند. همچنین این مولفه ها همبستگی قوی با یکدیگر دارند.

    نتیجه گیری

    سازمان ها با داشتن نگرش راهبردی به انعطاف پذیری منابع انسانی می توانند توان فکری و ذهنی سازمان را در راستای رسالت و ماموریت های آن در محیط رقابتی امروزی تقویت کنند و الزامات و پیش نیازهای چابکی سازمانی را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، انعطاف پذیری منابع انسانی، انعطاف پذیری وظیفه ای، انعطاف پذیری مهارتی، انعطاف پذیری رفتاری
  • مهدی خیراندیش، حامد خامه چی*، هومن پشوتنی زاده صفحات 27-52
    زمینه و هدف

    ایجاد محیط کاری امن همراه با آرامش و نشاط جزو پیش نیازهای اصلی ارتقای بهره وری، سلامتی و رشد کارکنان به شمار می رود. پژوهش حاضر به تحلیل نتایج پژوهش های مربوط به پیامدهای کیفیت زندگی کاری در سازمان های ایرانی و شناخت روابط میان آنها پرداخته است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی، توصیفی و کمی است. نخست با استفاده از روش فراتحلیل پیامدهای کیفیت زندگی کاری از 41 مقاله منتشرشده در مجلات علمی پژوهشی در بازه زمانی سال 1390 تا پاییز سال 1398 شناسایی و استخراج شدند. سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی تفسیری ساختاری و بر اساس نظرات 12 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم و فنون هوایی ستاری این پیامدها رتبه بندی شدند و مدل روابط میان آن ها ارایه شد.

    یافته ها

    از میان پیامدهای گوناگون کیفیت زندگی کاری به ترتیب عملکرد سازمانی، بهره وری منابع انسانی، دلبستگی شغلی، توانمندسازی روان شناختی، کارآفرینی سازمانی و خودکارامدی کارکنان از بیشترین اندازه اثر برخوردار بوده اند. همچنین این پیامدها در 4 سطح قرار گرفتند به گونه ای که توانمندسازی روان شناختی از بیشترین تاثیرگذاری و عملکرد سازمانی از بیشترین تاثیرپذیری برخوردار بوده اند.

    نتیجه گیری

    تلاش برای توسعه کیفیت زندگی کاری کارکنان در سازمان هم به حفظ و ارتقای بهره وری پایدار کمک خواهد کرد و هم می تواند شاخص های توسعه منابع انسانی سازمان را رشد دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، فراتحلیل، مدل ساختاری تفسیری، پیامدها
  • سید جلال الدین حسینی دهشیری، مجتبی آقایی* صفحات 53-78
    زمینه و هدف

    ریسک ها و نااطمینانی های مربوط به منابع انسانی می توانند پیامدهایی ناگوار از جمله کاهش عملکرد فردی و سازمانی در پی داشته باشند. در این مطالعه به شناسایی و اولویت بندی ریسک های منابع انسانی در یک شرکت مدیریت سرمایه و مالی پرداخته شده است.

    روش شناسی

    در ابتدا با بررسی ادبیات پژوهش و روش تحلیل محتوا ابعاد ریسک های منابع انسانی استخراج شد. این ابعاد با استفاده از روش دلفی فازی بررسی و غربال سازی شد. در گام بعد با استفاده از روش سوآرا معیارهای غربال شده ارزیابی و وزن دهی شدند. سپس با استفاده از روش آراس خاکستری به ارزیابی و رتبه بندی انواع ریسک های منابع انسانی شناسایی شده پرداخته شد.

    یافته ها

    از میان ابعاد ریسک ها، معیارهای گردش کارکنان، مالی و بهره وری بیشترین تاثیر را داشتند. همچنین از میان ریسک های منابع انسانی نیز ریسک های برنامه های جانشین پروری و کارمندیابی، جبران خدمات کارکنان و نگهداشت کارکنان به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    پیش بینی و مدیریت موثر ریسک های منابع انسانی می تواند مانع از دست رفتن کارکنان و موجب ارتقای عملکرد فردی و سازمانی شود. توجه به اولویت این ریسک ها می تواند به ارتقای اثربخشی این اقدامات کمک کند.

    کلیدواژگان: ریسک های منابع انسانی، تحلیل محتوا، دلفی فازی، سوآرا، آراس خاکستری
  • علیرضا امینی*، وحیده شاهین صفحات 79-108
    زمینه و هدف

    توجه مدیران به پیامدها و جوانب اخلاقی تصمیم گیری های سازمانی می تواند به ارتقای وجهه و اعتبار اجتماعی سازمان یاری رساند. در این راستا پژوهش حاضر به شناسایی و تعیین روابط میان عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی پرداخته است.

    روش شناسی

    این پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش آمیخته متوالی (کیفی کمی) است. شناسایی عوامل مورد نظر با روش فراترکیب و تعیین روابط میان آن ها به کمک مدل سازی ساختاری تفسیری انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش اول شامل پژوهش های موجود و قابل دسترس در پایگاه های علمی معتبر کشور در زمینه تصمیم گیری اخلاقی و در بخش دوم مدیران و کارکنان شرکت دانا سرمایه شهر شیراز که درگیر مسایل مالی هستند بوده است. نمونه گیری با روش هدفمند انجام شده است.

    یافته ها

    مهم ترین عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی شامل 15 عامل فردی، سازمانی، اجتماعی و محیطی بوده است که روابط آن ها در قالب شش سطح تاثیرگذاری ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    ترویج تصمیم گیری اخلاقی در میان مدیران نیازمند تقویت پیشایندهای آن است و در اولویت قرار دادن عوامل دارای بیشترین اثرگذاری به ارتقای اثربخشی این تلاش ها کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، فراترکیب، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • رضا زارع*، علیرضا فتحی زاده، حسین عبدی نیا صفحات 109-134
    زمینه و هدف

    تعارض کار خانواده کارکنان را به طور هم زمان با درخواست های متفاوت و ناسازگار ناشی از مسئولیت های شغلی و خانوادگی درگیر می سازد و پیامدهایی منفی را برای آن ها به دنبال دارد. این پژوهش نقش های میانجی فرسودگی احساسی و تعدیل گر انتقام جویی را در تاثیر مشکلات میان فردی بر تشدید تعارض کار- خانواده مطالعه کرده است.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی و توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری آن را کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تشکیل می دهند که 165 نفر از آنها با روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد است تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS انجام شده است.

    یافته ها

    بروز مشکلات میان فردی موجب افزایش فرسودگی احساسی کارکنان می شود و بدین ترتیب تعارض کار - خانواده تشدید خواهد شد. همچنین با افزایش حس انتقام جویی این تاثیر زیانبار شدت می یابد.

    نتیجه گیری

    استفاده از راهبردهای موثر رویارویی و حل مسئله در هنگام بروز مشکلات در روابط میان فردی کارکنان می تواند به کاهش فرسودگی احساسی در میان کارکنان یاری رساند. همچنین جلوگیری از بروز رفتارهای انحرافی و ویرانگر مانند انتقام جویی می تواند اثربخشی این اقدامات را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مشکلات میان فردی، تعارض کار- خانواده، فرسودگی احساسی، انتقام جویی
  • یوسف زرنگاریان* صفحات 135-154
    زمینه و هدف

    ترویج نوآوری در سازمان یکی از پیش نیازهای اصلی بهره وری پایدار به شمار می رود. در این راستا پژوهش حاضر مطالعه تاثیر اقدامات منابع انسانی و سرمایه روانشناختی بر رفتار کاری نوآورانه با نقش میانجی انعطاف پذیری منابع انسانی پرداخته است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و کاربردی است. جامعه آماری آن را مدیران شرکت بازار گستر پگاه منطقه 3 واقع در شهر شیراز به تعداد 115 نفر تشکیل می دهند که 86 نفر آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی و با کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس انجام شده است.

    یافته ها

    اقدامات منابع انسانی و سرمایه روانشاختی هم به طور مستقیم و هم از راه انعطاف پذیری منابع انسانی بر رفتار کاری نوآورانه تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    بهسازی مهارت ها، نگرش ها و رفتارهای کارکنان و سرمایه روانشناختی آنان می تواند به ارتقای انعطاف پذیری آنها یاری رسانند و توان و تمایل آنها را برای مشارکت فعالانه در نوآوری های سازمانی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اقدامات منابع انسانی، سرمایه روانشناختی، انعطاف پذیری منابع انسانی، رفتار کاری نوآورانه
|
  • Mohsen Arefnejad *, Reza Sepahvand, Samad Rahimi Aghdam Pages 1-26
    Background and Objective

    The agility paradigm has been proposed to improve the ability to succeed in dynamic and unpredictable environments at modern organizations. Out of various prerequisites to organizational agility improvement, this study analyzed the effect of human resources flexibility.

    Methodology

    This is an applied descriptive field study, in which a questionnaire was used as the data collection tool. The statistical population included the employees working at Bank Mellat, Bank Tejarat, Bank Saderat, and Bank Maskan in Tabriz. The random sampling method was employed to select 262 employees as the statistical sample, and the structural equation modeling (SEM) technique was used for data analysis in AMOS.

    Findings

    Task, competence, and behavior flexibility components had the greatest roles in explaining organizational agility. These components were also strongly correlated with each other.

    Conclusion

    Having a strategic attitude towards human resources flexibility, organizations improve their intellectual and subjective abilities to accomplish their missions in today’s competitive environment and meet the prerequisites to organizational agility.

    Keywords: Organizational Agility, Human Resources Flexibility, task flexibility, competence flexibility, behavior flexibility
  • Mehdi Kheirandish, Hamed Khamehchi *, Hooman Pashootanizadeh Pages 27-52
    Background and Objective

    This study aims to propose a model of quality outcomes of work life with a meta-analysis approach and interpretive structural modeling (ISM).

    Methodology

    This is an applied descriptive-quantitative study, in which the quality outcomes of work life were first identified and extracted from 41 papers, published in scientific research papers from 2011 to fall 2019, with a meta-analysis approach. In the next step, the ISM technique was employed to rank these outcomes based on the opinions of 12 faculty members of the Shahid Sattari University of Aeronautical Engineering by determining the model of their relationships.

    Findings

    According to the meta-analysis results, the greatest effect sizes came from organizational performance (0.745), human resources productivity (0.707), occupational attachment (0.683), psychological empowerment (0.614), organizational entrepreneurship (0.608), and employee self-efficacy (0.586), respectively, out of the quality outcomes of work life.

    Conclusion

    Based on the ISM results, the quality outcomes of work life were ranked at four levels. In fact, psychological empowerment had the greatest effectiveness, whereas organizational performance was affected the most.

    Keywords: quality of work life, Meta-analysis, Interpretive Structural Modeling (ISM), Outcomes
  • Seyed Jalaledin Hoseini Dehshiri, Mojtaba Aghaei * Pages 53-78
    Background and Objective

    Human resources risks and uncertainties can have detrimental outcomes such as declines in individual and organizational performance. This study identified and prioritized human resources risk in a capital and financial management company.

    Methodology

    The dimensions of human resources risks were first extracted from a literature review and a content analysis. The fuzzy Delphi technique was used for analyzing and screening these dimensions. The SWARA method was then employed to evaluate and weight the screened criteria. After that, the gray ARAS method was used to evaluate and rank the identified types of human resources risks.

    Findings

    Regarding the risk dimensions, the most effective criteria were arrangement of employees, finance, and productivity. Risks of succession planning and employee identification, employee service compensation, and employee retention were ranked first, second, and third, respectively, among human resources risks.

    Conclusion

    Effective prediction and management of human resources risks can prevent the loss of employees and improve individual and organizational performance. Paying attention to the priorities of these risks can improve the effectiveness of these actions.

    Keywords: human resources risks, content analysis, Fuzzy Delphi, SWARA, gray ARAS
  • Alireza Amini *, Vahideh Shahin Pages 79-108
    Background and Objective

    Managerial attention to the outcomes and aspects of organizational decision-making can help improve the social reputation and credibility of an organization. This study identified and determined the relationships of factors affecting moral decision-making.

    Methodology

    This is an applied study with a sequential mixed method (qualitative-quantitative) research design. The meta-synthesis approach and interpretive structural modeling (ISM) technique were employed to identify factors and determine their relationships, respectively. The statistical population, in the first section, included all of the available studies existing in Iran’s reputable scientific databases on moral decision-making. In the second section, the statistical population included the directors and employees of DanaSarmaye Company in Shiraz who had financial problems. The purposive sampling method was then applied.

    Findings

    The most important factors affecting moral decision-making included 15 personal, organizational, social, and environmental factors, the relationships of which were classified as six effectiveness categories.

    Conclusion

    Promotion of moral decision-making among managers requires the improvement of certain prerequisites, and prioritization of the factors having the greatest effects will help improve the effectiveness of these attempts.

    Keywords: moral decision-making, Meta-Synthesis, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Reza Zare *, Alireza Fathizadeh, Hossein Abdinia Pages 109-134
    Background and Objective

    Having negative outcomes, the work-family conflict involves employees in different and incongruous demands resulting from occupational and familial responsibilities at the same time. This study analyzed the mediating role of emotional exhaustion and moderating role of retaliation in the effects of interpersonal problems on intensification of the work-family conflict.

    Methodology

    This is an applied-descriptive survey, in which the statistical population consists of 165 employees working at Bushehr University of Medical. The simple random sampling technique was employed to select 165 employees as the statistical sample. A standard questionnaire was used as the data collection tool, and the structural equation modeling (SEM) method was employed for data analysis in PSL.

    Findings

    Interpersonal problems can increase emotional exhaustion among employees and intensify the work-family conflict. Increasing the sense of retaliation can also worsen these detrimental effects.

    Conclusion

    Adopting effective strategies for encountering and resolving issues in the face of employees’ interpersonal problems can help decrease emotional exhaustion among them. Moreover, preventing deviant and destructive behavior such as retaliation can increase the effectiveness of such strategies.

    Keywords: interpersonal problems, work-family conflicts, emotional exhaustion, retaliation
  • Yusef Zarnegarian * Pages 135-154
    Background and Objective

    In an organization, innovation promotion is considered one of the main prerequisites to sustainable development. This study analyzed the effects of human resources actions and psychological capital on innovative work behavior through the mediating role of human resources flexibility.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population included 115 managers of Bazar Gostar Pegah Company in District 3 of Shiraz. The convenience sampling method was employed to select 86 managers as the statistical sample. The data collection tool was a questionnaire, and the structural equation modeling (SEM) method was used for data analysis in SmartPLS.

    Findings

    Human resources actions and psychological capital have positive, significant effects on innovative work behavior both directly and through human resources flexibility.

    Conclusion

    Improving employees’ skills, attitudes, behavior, and psychological capital can help enhance their flexibility and increase their ability and willingness to actively participate in organizational innovations.

    Keywords: human resources actions, psychological capital, Human Resources Flexibility, innovative work behavior