فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1399)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1399)

  • فصلنامه تابستان 1399
  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالقاسم لطفی، ابوالقاسم رضوانی*، علی اکبر عجم صفحات 106-118

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جو آموزشی خلاق بر گرایش به تفکر انتقادی در بین دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی شهر قاین انجام گرفت. این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی می باشد که جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-1394 دانشکده پرستاری و مامایی قاین به تعداد 300 نفر بود. حجم کل نمونه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با استفاده از جدول گرجسی مورگان، 169 نفر تعیین شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد گرایش به تفکر انتقادی ریتکس و پرسشنامه استاندارد سنجش جو خلاق اکوال استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس، ضریب رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مولفه های جو آموزشی خلاق و گرایش به تفکر انتقادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین مولفه های جو آموزشی خلاق قادر به پیش بینی تفکر انتقادی دانشجویان می باشند. همچنین نتایج نشان داد بین گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان دختر و پسر تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد. آموزش معلمان و اساتید برای تدریس با رویکرد های خلاق آموزشی ضروری به نظر می رسد، چون معلمان و اساتید در رشد تفکر انتقادی دانش آموزان و دانشجویان نقش اساسی دارند. پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزشی، جو خلاقانه را در محیط های آموزشی مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: جو آموزشی، تفکر خلاق، تفکر انتقادی، دانشجو
  • میمنت عابدینی بلترک*، سیروس منصوری، حمیدرضا کمالی اردکانی صفحات 119-131

    با توجه به جایگاه آموزش و تدریس در دانشگاه های علوم پزشکی، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر تدریس اثربخش در دانشگاه های علوم پزشکی بر اساس مدل سازی ساختاری تفسیری صورت گرفت. روش پژوهش، مطالعه موردی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری جهت سطح بندی عوامل و دسته بندی آنها استفاده شد. مشارکت کنندگان در پژوهش را اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد تشکیل می دادند که از بین آنها 9 نفر به عنوان متخصص در حوزه آموزش پزشکی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود و روایی محتوایی آن توسط متخصصان آموزش پزشکی به تایید رسید. یافته ها نشان داد که 10 عامل، از جمله تسلط مدرس بر موضوع، بیان انتظارات آموزشی روشن، قدرت رهبری و اداره کلاس، مشارکت فعال دانشجویان در فرایند تدریس به عنوان عوامل موثر بر تدریس اثربخش در دانشگاه علوم پزشکی به حساب می آیند. همچنین تحلیل سطح بندی عوامل نشان داد که دارای 7 سطح می باشد که از عمیق ترین و تاثیر گذارترین سطح به سطحی ترین و تاثیر پذیرترین سطح عوامل در مدل نشان داده شده است. بر این اساس؛ از آنجایی که تدریس اثربخش به عنوان یکی از رسالت های دانشگاه های علوم پزشکی به حساب می آید، توصیه می شود تا مدرسان در فرایند تدریس خود عوامل مورد نظر را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، آموزش پزشکی، مدل سازی ساختاری- تفسیری
  • محبوبه سلیمان پورعمران*، راحله علیزاده صفحات 132-145

    هدف از این پژوهش «بررسی رابطه ی بین یادگیری مشارکتی، تفکر خلاق و تفکر انتقادی با مهارت های اجتماعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی» بود. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه ی آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به تعداد 1700 نفر و نمونه طبق فرمول کوکران 313 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. داده های این پژوهش توسط چهار پرسشنامه یادگیری مشارکتی (مقیمی و همکاران، 1392)، تفکر خلاق (کارتر، 2009)، تفکر انتقادی کالیفرنیا (فاسیون و فاسیون، 1990) و مهارت های اجتماعی (ایندربیتزون و فوستر، 1992) جمع آوری شد. برای تجزیه وتحلیل یافته ها از آمار توصیفی و روش های آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و  از نرم افزار آماری SPSS21 و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL8.8  استفاده شد. نتایج نشان داد که بین یادگیری مشارکتی و مهارت های اجتماعی رابطه ی معنی داری وجود دارد (871/0=r). اما بین تفکر خلاق (003/0-=r) و تفکر انتقادی (045/0-=r) بر مهارت های اجتماعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تاثیر معنا داری وجود ندارد. همچنین مشخص گردید که متغیر یادگیری مشارکتی با ضریب اثر 38/2 بیشترین تاثیر را روی مهارت های اجتماعی داشته است.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، تفکر خلاق، تفکر انتقادی، مهارت های اجتماعی، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی
  • ارکیده عباس پور، وحید فلاح*، عبدالله علی اسماعیلی صفحات 146-156

    هدف از این پژوهش ارایه ی مدل تاثیرگذاری بلوغ دانش بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی سلامت سازمانی در مراکز آموزشی درمانی استان مازندران است. این پژوهش در حالت کلی از نظر هدف کاربردی، از نظر میزان کنترل متغیرها میدانی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان مراکز آموزشی درمانی غرب استان مازندران  به تعداد1840 نفر می باشند که 320 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. روش نمونه گیری در مرحله ی کمی تصادفی ساده می باشد ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته  می باشد که روایی آن با روایی قضاوتی سنجیده شد که روایی پرسشنامه توسط اساتید راهنما و مشاور مورد تایید قرار گرفت. برای سنجش پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج ضریب آلفای آن بالاتر از 7/0 محاسبه شد که نشان از پایا بودن پرسشنامه داشت. نتایج با استفاده از نرم افزار smart- pls و spss تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که نقش میانجی سلامت سازمانی در تاثیرگذاری بلوغ دانش بر نوآوری سازمانی به دلیل اینکه مقدار z-value آن برابر با (3.00)  در مراکز آموزشی درمانی استان مازندران بود مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بلوغ دانش، نوآوری سازمانی، سلامت سازمانی
  • فاطمه کشمیری*، امیرهوشنگ مهرپرور صفحات 157-170

    مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی درونی عملکرد دفاتر توسعه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. این مطالعه در شش گام انجام شده است که شامل تدوین پلان ارزشیابی، طراحی ابزارهای آن، گردآوری اطلاعات و تحلیل داده ها، تهیه ی گزارش و بازخورد نتایج است. در این مطالعه عملکرد 12 دفتر توسعه در دانشکده ها و بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد وضعیت شش دفتر توسعه در چارک دوم (متوسط پایین) و وضعیت شش دفتر توسعه در چارک سوم (متوسط بالا) قرار گرفته است. همچنین نتایج ارزیابی دفاتر توسعه حاکی از آن است که میانگین نمرات دفاتر توسعه در چهار حیطه "ارزشیابی برنامه و دوره ی آموزشی"، "دانش پژوهی" و "فعالیت های دانشجویی در توسعه ی آموزش" در چارک دوم (متوسط پایین) و نمرات آنها در حیطه ی "ارزشیابی اعضای هیات علمی"، "ارزیابی فراگیر"، "برنامه ریزی درسی"، "توانمندسازی اعضای هیات علمی" و "مدیریت توسعه ی آموزش" در چارک سوم (متوسط بالا) قرار دارند. به طور کلی عملکرد دفاتر توسعه در حیطه های مورد بررسی در سطح متوسط ارزیابی شد. لذا لزوم آشنایی کامل دفاتر توسعه با وظایف و نقش های خود و رشد زیرساخت های توسعه ای و ایجاد حمایت مدیریتی جهت ایفای وظایف محوله آنها در دانشگاه مورد بررسی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، خودارزیابی، ارزیابی درونی، دفاتر توسعه، توسعه ی آموزش
  • محمدرضا حیدری ممقانی، محمد حسین پور* صفحات 171-181

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابط ه ی تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با موفقیت تحصیلی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1398 بود. پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری مورد بررسی کلیه دانشجویان دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور بود که در سال تحصیلی 97-98 مشغول به تحصیل بودند. تعداد کل دانشجویان رشته ی پزشکی 1785 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران 316 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسش نامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004)، مقیاس سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006) و از معدل ترمی دانشجویان به عنوان معیاری برای موفقیت تحصیلی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل از همبستگی پیرسون و از نرم افزار spss نسخه بیست و چهارم استفاده شد. مقدار معناداری 05/0 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، تاب آوری تحصیلی با موفقیت تحصیلی، سرزندگی تحصیلی با موفقیت تحصیلی، تاب آوری تحصیلی از نظر مهارت ارتباطی، جهت گیری و مساله محوری با موفقیت تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز رابطه دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سرزندگی تحصیلی و موفقیت تحصیلی
  • حسین شریفی، بدری عباسی* صفحات 182-190

    اندیشه های بنیادین بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) در خصوص دانشگاه، چارچوب مرجع ارزشمندی برای توسعه آموزش عالی  و دانشگاه در سطح ملی و منطقه ای محسوب می گردد. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف تدقیق و مداقه در بیانات گهربار امام راحل در خصوص عوامل مرتبط با توسعه دانشگاه و ترسیم مدل پارادایمی آن صورت پذیرفته است. روش پژوهش کیفی و به طور مشخص مبتنی بر رویکرد نظریه داده بنیاد است. نمونه های تحقیق را محتوای متنی کتب، مقالات و مستندات نمایه شده در پرتال امام خمینی و سایت های مربوط به مقالات تشکیل می دهند. روش نمونه گیری نظریه ای یا هدفمند به منظور جمع آوری داده های سرشار از دیدگاه های ارزشمند امام خمینی در خصوص دانشگاه و توسعه مبنای انتخاب نمونه ها بوده است. تحلیل محتوایی متون جمع آوری شده در نهایت منجر به شکل گیری 46 کد باز و 14 مقوله فرعی شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که در دیدگاه های بنیانگزار انقلاب اسلامی ایران، راهبردهای توسعه دانشگاه و شرایط علی توسعه دانشگاه از کمیت بیشتری نسبت به سایر مولفه ها (بستر یا زمینه توسعه دانشگاه، پیامدهای توسعه دانشگاه و شرایط مداخله گر یا میانجی توسعه دانشگاه) برخوردار می باشند

    کلیدواژگان: دانشگاه، توسعه آموزش عالی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • رضا جعفری هرندی* صفحات 191-204

    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتبار یابی پرسش نامه کارآیی بیرونی فارغ التحصیلان دانشگاه انجام شده است. کارآیی بیرونی در واقع میزان پاسخگویی فارغ التحصیلان را به جامعه در ابعاد فردی، اجتماعی و اقتصادی مشخص می نماید. روش پژوهش توصیفی از نوع آزمون سازی و رویکرد آن کاربردی است. جامعه پژوهش فارغ التحصیلان دانشگاه قم طی سال های 1391 تا 1393 به تعداد 3056 نفر بودند، که از این میان 350 فارغ التحصیل با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم طبقات در چند مرحله به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود. جهت طراحی پرسشنامه از روش والتز (2010) استفاده و براساس بررسی هدفمند متون و پرسشنامه های کارآیی بیرونی موجود،پرسشنامه اولیه با 25 گویه طراحی شد. پسازتاییداعتبارصوری و محتوایی پرسشنامه توسط 10 نفر از متخصصین دانشگاه، مراحل روایی سازه با استفاده ازت حلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام گرفت. پایایی درونی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، پرسش نامه کارآیی بیرونی دارای 20 سیوال و سه بعد؛ فردی، اجتماعی و اقتصادی بوده و از لحاظ روان سنجی از پایایی، روایی و برازندگی خوبی برخورداراست. ساختار عاملی تاییدی مدل سه عاملی پیشنهادی پرسش نامه را تایید کرد. لذا پرسش نامه ساخته شده، به دلیل استحکام ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی مناسب، قابلیت بکارگیری توسط سایر پژوهشگران برای تعیین کارآیی بیرونی را دارا بوده و استفاده از آن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، کارآیی بیرونی، ساخت، پرسش نامه، فارغ التحصیلان دانشگاه
  • عزت دیره، ایمان فرج الله چعبی* صفحات 205-218

    مشکلات تحصیلی باعث افت، مشروط شدن یا ترک تحصیل می شود و شناسایی عوامل مرتبط با آن به پیشگیری کمک می کند. این تحقیق با هدف شناسایی طرح واره های ناسازگار اولیه و تعیین نقش آن ها در اضطراب آشکار و پنهان دانشجویان در سه گروه مشروطی، افت تحصیلی و ضعف تحصیلی، انجام شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل دانشجویان مشروطی، افت تحصیلی و ضعف تحصیلی کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال تحصیلی 1397-1398 بودند. نمونه شامل دانشجویان پنج رشته ی پرستاری، مامایی، بهداشت عمومی، تغذیه، گفتار درمانی و نمونه گیری به تعداد 149 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای از میان پانزده رشته ی کارشناسی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمودنی ها پرسشنامه استاندارد طرح واره های ناسازگار اولیهیانگ و پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار spss16 محاسبه شد. در گروه مشروط ، دارای افت و ضعف تحصیلی رابطه ی اضطراب آشکار و پنهان با طرح واره های محرومیت هیجانی، رهاشدگی، بی اعتمادی/بدرفتاری، انزوای اجتماعی/بیگانگی، نقص/شرم، شکست، وابستگی/بیکفایتی، آسیب پذیری و گرفتار، معنی دار بود. همچنین طرح واره های ناسازگار اولیه 6/53 درصد اضطراب آشکار و پنهان را تبیین می کنند. ضرایب بتا نشان داد طرح واره شکست بیشترین تاثیر و طرح واره بی اعتمادی/بدرفتاری کمترین تاثیر را بر اضطراب دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، اضطراب آشکار و پنهان، افت تحصیلی دانشجویان
  • مرتضی فتوحی، احمد اکبری*، مسلم چرابین، علی معقول صفحات 219-232

    دانشگاه فرهنگیان برای ایفای ماموریت خود یعنی تامین، تربیت و توانمندسازی منابع انسانی و برای پیش رو بودن در آموزش، پژوهش، تولید و ترویج علم نافع مورد نیاز آموزش و پرورش می بایست برخوردار از هیات علمی توانمند، تعالی جو و تحول آفرین باشد. این پژوهش جهت تدوین الگوی توانمندسازی اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان انجام شد. با روش آمیخته در گام نخست با ادبیات مروری مولفه های توانمندسازی احصاء، سپس با مصاحبه با ده نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان، فهرستی از 48 مولفه و 14 بعد تهیه و در قالب پرسش نامه ای با 118 گویه (با پایایی 9/0) توسط اعضای هیات علمی در دانشگاه فرهنگیان استان های خراسان رضوی و شمالی به تعداد 53 نفر پاسخ داده شد. سپس به روش تحلیل عاملی اکتشافی تعداد 37 در 14 بعد مولفه شناسایی شد. در نهایت با روش تحلیل عاملی تاییدی الگوی توانمندسازی اعضای هیات علمی ارایه گردید. در گام اول، به شناخت 48 مولفه، در گام دوم تعداد 37 و در گام آخر الگوی توانمندسازی اعضای هیات علمی با 30 مولفه در 14 بعد تایید گردید. مدل ارایه شده با مقدار احتمال 001/0 دارای برازش و روایی بود. نتایج نشان داد که ضمن توجه خاص به مبانی فلسفی زمینه اجرای مولفه های توانمندسازی را فراهم و با ارزشیابی و بازخورد اقدامات انجام شده، توانمندسازی اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی، اعضای هیات علمی، دانشگاه فرهنگیان
  • کامبیز معصومی، آرش فروزان*، علی خوانین، نساء موسوی صفحات 233-240

    با توجه به اهمیت برخورد و رویکرد صحیح به بیماران آسیب دیده در تروما و تاثیر برخورد صحیح در وضعیت این بیماران، این مطالعه با هدف ارزیابی آگاهی و مهارت دانشجویان سال آخر و ماقبل آخر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد. این مطالعه روی پنجاه نفر از کارورزان بخش طب حاد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که توسط آموزش دانشکده پزشکی به بخش طب حاد دانشگاه معرفی شده بودند، انجام شد. این مطالعه به صورت مداخله ای قبل و بعد انجام شد تا آگاهی و مهارت دانشجویان را در برخورد با بیمار ترومایی بسنجد. نتایج نشان داد که دانشجویان پس از شرکت در دوره عملکرد بهتری (P<0.001) در همه زمینه ها نشان دادند. میانگین نمرات شرکت کنندگان در مطالعه پیش از آموزش های لازم، در بخش آگاهی 2.17±10.88 بود که بعد از برگزاری کارگاه به 2.18±12.58رسید که تفاوت معنی دار بود (P<0.001). در بخش مهارت میانگین نمرات در شروع مطالعه 2.66±11.40 بود که بعد از مطالعه به 1.77±16.60رسید که به لحاظ آماری تفاوت معنی داری بود (P<0.001). بیشترین پیشرفت در کسب مهارت دیده شد. آگاهی و مهارت دانشجویان سال آخر و سال ماقبل آخر پزشکی در برخورد صحیح با بیمار آسیب دیده در تروما مناسب نبود و این مشکل آموزشی می بایست با گنجاندن برنامه های آموزشی همچون کارگاه انجام شده در مطالعه ی حاضر رفع شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، ATLS، تروما، اورژانس، دانش و مهارت
  • هادی ترشیزی فاروجی، مهدی زیرک*، حسین مومنی مهموئی، علی حسین زاده صفحات 241-250

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل رهبری توزیعی در نظام آموزش عالی با روش کیفی داده بنیاد در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد بود. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بخش کیفی از نرم افزارMaxqda استفاده شد. جامعه ی آماری تحقیق اعضای هیات علمی و خبرگان دانشگاه فردوسی مشهد بود که در حوزه پژوهش و مدیریت حضور فعال داشتند. نمونه برداری به صورت نظری و به تعداد 16نفر بود که با استفاده از روش های غیر احتمالی قضاوتی و گلوله برفیانجام شد. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه رهبری توزیعی در نظام آموزش عالی‏ منجر شد که بر مبنای آن 23 مقوله بنیادی برای تبیین و طراحی الگوی رهبری توزیعی در نظام آموزش عالی احصاء شد. عملکرد مدیران، نه تنها در قالب روش های مدیریتی، بلکه در قالب فعالیت های رهبری و سبک های رهبری می تواند بر اثربخشی و بهبود عملکرد کارکنان تاثیر مثبت داشته باشد. یکی از این رویکردها، سبک رهبری توزیعی مدیران است که به مدیران و کارکنان کمک می کند تا به صورت رسمی و غیررسمی در فعالیت های آموزشی مشارکت نمایند.برخی از مهم ترین مولفه ای شناسایی شده در این پژوهش عبارت اند از: کار گروهی، تصمیم گیری مشارکتی، رهبری دموکراتیک، تحولات خلاقانه در امور آموزشی، چشم انداز و ماموریت سازمان از آن جمله می باشند.

    کلیدواژگان: رهبری توزیعی، نظام آموزش عالی، دانشگاه فردوسی مشهد
|
  • Abolghasem Lotfi, Abolghasem Rezvani *, Aliakbar Ajam Pages 106-118

    This study aimed to investigate the role of creative educational climate on critical thinking tendency among students of Nursing and Midwifery Faculty in Qaen city. The study was descriptive and correlational research   with population of all 300 students studying in the academic year 2015 to 2016 Nursing and Midwifery Faculty of qaen;  based on simple random sampling using Morgan table,169 persons was selected as the total sample size ; in addition, data collection tools included critical thinking scale (Rytks 2003) and creative atmosphere scale (ekval 2013). For statistical analysis, Independent t-test, analysis of variance, regression coefficient and Pearson correlation coefficient were used. Afterwards, the data analysis showed that there was a significant positive relationship between educational atmosphere components of creative with critical thinking. As well as creative educational atmosphere components  were able to predict students' critical thinking. Moreover, the results showed that there was no statistically significant difference between male and female students with regard to critical thinking. Considering the important role of teachers and Professors the development of critical thinking in students, therefore, training teachers and professors to teach creative teaching approaches is essential,  Hence, educational  managers should consider vitality of creative atmosphere in educational environments.

    Keywords: educational atmosphere, Creative Thinking, critical thinking, Student
  • Meimanat Abedini Baltork *, Sirus Mansoori, Hamidreza Kamali Ardakani Pages 119-131

    The purpose of this study was to identify and leveling the factors affecting the effective teaching in Shahid Sadoghi University of Medical Mciences based on interpretive structural modeling. In the present study, research method for categorizing factors was structural interpretation modeling. The statistical population of the study consisted of faculty members at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, and then among them, 9 faculty members were selected as research sample. The data collection tool was a self-interactive questionnaire (ISM); then, content validity was confirmed by medical education specialists. After data analysis, the results showed that 10 factors; teacher’s mastery over the subject, articulation of clear educational expectations, leadership and classroom management, and student active participation in the teaching process are among the factors influencing effective teachingwere considered as factors affecting the effective teaching at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Also, factor analysis exhibited that this model had 7 levels that determined from the deepest and the most influential level to the most surface level and effective superfacial of effective implementation of electronic learning in the model. Regarding the identification of 10 factors and determining the level of importance and their impact on the effective learning in the medical sciences university, faculty members of medical universities should consider and apply them.

    Keywords: effective teaching, medical education, Interpretive structural modeling
  • Mahboube Soleimanpouromran *, Rahele Alizadeh Pages 132-145

    The overall aim of the current survey was to  investigate relationship between Cooperative Learning, Creative Thinking and Critical Thinking with Social skills of Medical University students. Hence, the present study was a correlational descriptive-survey one that possesses an applied goal. The population of study included 1700 Students at University of Medical Sciences, North Khorasan; and based on Cochran formula, the sample included 313 employees using stratified simple sampling. Moreover, the data collection using four questionnaires was performed; Group learning questionnaires Moqimi et al (2013), Creative Thinking questionnaires Carter (2009), Critical Thinking questionnaires Fasyvn and  Fasyvn (1990) and Social skills Ayndrbytzon and Foster (1992) Using Cronbach's alpha. Then the data was analyzed using Descriptive Statisitics section (Mean, Std Deviation and Calculating central indicators and dispersion), and  also in the inferential statistics section, to measure the relationships between variables (Pearson and Regression) SPSS version 21 and  the Use of the Structural equation method of  LISREL version 8/8. Concequently, results indicated that there was a significant relationship between Group learning and Social skills (r=0.871). However, there was no significant relationship between Creative Thinking (r=-0.003) and Critical Thinking (r=-0.045) with Social skills. To conclude, the main hypothesis of the resrarch showed that Group Learning with effective factor 2.38 had the most impact on Social skills.

    Keywords: Group learning, Creative Thinking, critical thinking, social skills, University of Medical Sciences students
  • Orkide Abaspoor, Vahid Fallah *, Abdullah Ali Esmaili Pages 146-156

    The purpose of this study was to present the impact of knowledge maturity model on organizational innovation with the mediating role of organizational health in educational centers of Mazandaran province. This research was generally applied in terms of purpose, in terms of controlling variables and data collection, it was concidered descriptive in terms of context, respectively. The statistical population of this research was the staffs working in west educational-medical centers of Mazandaran province with 320 persons selected as the sample of study. Afterward, the data were analyzed using smart-pls and spss software. According to the findings, all factor loadings were statistically significant and the mediator role was confirmed. In the presented model, the results of the model quality test showed R2 was the organizational health variable between medium to strong; R2 innovation variable was strong; F2 test results with CV red coefficients concluded that the quality of structural model was moderate to strong in predicting organizational innovation behavior. In other words, explaining the organizational innovation variable, the share of knowledge maturity variable was equal 0.503  that was a strong level; in addition, the share of organizational health variable was equal 0.117 in fact it was between weak and medium value. In explaining the organizational health variable, the contribution of knowledge maturity variable  considered equal to 0.503whose value was at strong level and SRMR value was less than 0.1; ist conservative was 0.08; RMSR was equal (0.0744). Therefore, our model provided favorable condition.

    Keywords: Knowledge maturity, Organizational Innovation, Organizational health
  • Fatemeh Keshmiri *, Amir Houshang Mehrparvar Pages 157-170

    The purpose of this study was to conduct an internal evaluation of EDOs at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The study was carried out in six steps, including the development of an evaluation plan, design of tools, data collection and analysis, reporting and feedback. Twelve EDOs were evaluated in the present study.  Afterward, the results showed that the status of EDOs was classified at medium level (6 EDOs were at second quarter meanwhile the other 6 offices were at third quarter). Moreover, it indicated that the scores of domains of ‘program evaluation’, ‘educational scholarship’ and ‘student participation in developmental activity’ were in the second quarter, and ‘faculty evaluation’, ‘student assessment’, ‘curriculum development’, ‘faculty development’ and ‘management of developmental activities’ were in the third quarter. In conclusion, familiarity of managers with their roles and responsibilities, establishing of infrastructure and a systemic support was considered vital to develop EDOs at the educational system.

    Keywords: evaluation, Self-evaluation, Internal evaluation, Educational Development Centers, Education development
  • Mohammad Reza Heidari Mamaghani, Mohammad Hosseinpour * Pages 171-181

    The purpose of this study was to investigate the relationship between resilience and academic vitality with academic achievement in medical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2019. So the present study was a cross-sectional descriptive study. The study population was all students of Jundishapur University of Medical Sciences studying in the academic year 1397-98; besides, the total number of medical students was 1785 that just 316 students were selected by cluster random sampling based on Cochran formula. Moreover, research instruments were Samuels Academic Resiliency Questionnaire (2004), Martin and Marsh Academic Academic Activity Scale (2006) and the Academic / Academic Success Questionnaire (Wells, 2010). Pearson correlation and spss software version 24 were used for analysis as well; and significance was considered 0.05. Accordingly, rhe results revealed  academic resiliency was associated with academic achievement; academic vitality with academic success; academic resilience in terms of communication skills, orientation and problem-orientation were in relationship with academic achievement of medical students at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Keywords: resiliency, Academic Life, and Academic Success
  • Hosein Sharifi, Badri Abasi * Pages 182-190

    Imam Khomeini's fundamental ideas about university have been valuable reference framework for the development of higher education and university at the national and regional level. In this regard, the present study aimed at examining Imam Rachel's statements about factors related to university development and drawing a paradigmatic model. The research method was qualitative and specifically based on the data theory approach. The research samples were the textual content of the books, articles and documentation indexed in Imam Khomeini's portal and the sites of the articles. Theoretical or purposive sampling method was used to collect data from Imam Khomeini's valuable views on university and development. Content analysis of the collected texts eventually led to the formation of 46 open source and 14 subcategories. The results showed that in the Higher Education Development Program, university development strategies, the central focus of university development and the conditions of causal development of the university were more quantitative than other components including university development context, university development consequences and intervening or mediating conditions.

    Keywords: university, Higher Education development, foundation data theory
  • Reza Jafari Harandi * Pages 191-204

    The purpose of this study was to construct and validate the External Performance Questionnaire of university graduates. External efficiency actually determines the degree of responsiveness of graduates to society in the individual, social, and economic dimensions. The research method is descriptive and its approach is applied. The study population consisted of 3056 graduates of Qom University from 2012 to 2014, that 350 graduates were selected using stratified random sampling method proportional to the volume of classes in several stages. The research instrument was a researcher-made questionnaire. The Waltz method (2010) was used to design the questionnaire and based on purposeful review of existing literature and external performance questionnaires, the initial questionnaire was designed with 25 items. After validation of face and content validity of the questionnaire by 10 university experts, construct validity was performed by exploratory and confirmatory factor analysis. Internal reliability of the questionnaire was determined by Cronbach's alpha. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis. The results showed that External Efficacy Questionnaire has 20 questions and three dimensions - individual, social and economic and has good reliability, validity and fitness in psychometric. Confirmatory factor structure confirmed the proposed three-factor model of the questionnaire. Therefore, the developed questionnaire, due to the robustness of the factor structure and appropriate psychometric properties, can be used by other researchers to determine its external efficacy and it is recommended to use it.

    Keywords: Validation, External Efficiency, Construction, Questionnaire, university graduates
  • Ezat Deyreh, Iman Faragollah Chaaby * Pages 205-218

    Psychological problems can lead to dropout or academic failure, and also identifying them would help prevent them. The purpose of this study was to identify early maladaptive schemas and to determine their role in students' obvious and hidden anxiety in three groups: probationary students, academic failure and academic weakness. This research was a descriptive-correlational study.Then the statistical population of this study included the probationary students, academic failure and academic weakness those were studying for undergraduate degree in Ahvaz Medical Sciences University in the academic year 1397-1978; moreover, the sample size consisted of 149 students of nursing, midwifery, public health, nutrition and speech therapy who were selected by cluster sampling from fifteen undergraduate fields. After subjects completed two questionnaires of Young Schema Questionnaire and Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, for statistical analysis, Pearson correlation coefficient, regression analysis and variance analysis were calculated using spss16 software. Consequently, in the conditional group, there was a significant relationship between apparent and hidden anxiety and schizophrenia with emotional deprivation schemes, abandonment, mistrust / maltreatment, social isolation / alienation, defect / shame, failure, dependency / inadequacy, vulnerability, and embarrassment. Moreover, academic problems triggered activation of early maladaptive schemas and aggravated students' anxiety; besides, early maladaptive schemas also accounted for 53/6% of the apparent and latent anxiety. Beta coefficients showed that failure schema had the most effect; in contrast, schema of mistrust / misconduct had the least effect on students' anxiety.

    Keywords: early maladaptive schemas, obvious, hidden anxiety, academic failure
  • Morteza Fotohi, Ahmad Akbari *, Moslem Cherabin, Ali Maghool Pages 219-232

    For its mission of providing, training and empowering human resources, and to be the leader in the education, research, production and promotion of the required science of education, the University of Farhangian must have a capable faculty, excellence, and renovation. This study was conducted to develop empowerment model for faculty members of Farhangian University. In the first step, with the literature review of the components of empowerment, a list of 48 components and 14 dimensions were prepared by interviewing ten faculty members at Farhangian University and in a questionnaire with 118 items (0.9 reliability). Faculty members answered 53 people at Farhangian University of Razavi and North Khorasan provinces. Then, by exploratory factor analysis, 37 of 14 components were identified. Finally, the empowerment model of faculty members was presented with confirmatory factor analysis. In the first step, 48 components were identified, in the second step 37 and in the last step, the empowerment model with 30 components in 14 dimensions were approved. The model was fixed with a probability value of 0.001. Therefore, the results showed that while paying special attention to the philosophical foundations, the implementation of empowerment components was provided as well as by evaluating and giving feedback on the actions taken, faculty members at Farhangian University were empowered.

    Keywords: Empowerment Model, Faculty Members, Farhangian University
  • Kambiz Masoumi, Arash Forouzan *, Ali Khavanin, Nesa Moosavi Pages 233-240

    Due to the importance of proper treatment and approach to patients suffering from Trauma and the effects of proper treatment on the condition of these patients, this study was conducted to evaluate the awareness and skills of final year and pre-final students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. This study was performed on fifty interns of the Acute Medicine Department of Ahwaz Jundishapur University of Medical Sciences, who were introduced to Acute Medicine Department of University by the Educional department of Medicine School. This study was performed as pre- and post intervention to assess students' awareness and skills in dealing with Trauma patient. After analysis data, the results indicated that students showed better performance (P <0.001) in all areas after participating in the course. The mean score of the participants in the study before the required training was 2.17 ± 10.88 in the awareness section, which reached 2.18 ± 12.58 after the workshop that there was a significant difference (P <0.001), indeed. In particular, in the skill section, the mean score at the beginning of the study was 2.406 ± 11.40 which after training reached 1.607 ± 16.60; in fact, it was statistically significant (P <0.001). Moreover, the most progress was made in acquiring skills. On the other hand, the knowledge and skills of final-year and pre-final-year medical students in dealing with the traumatized patient were not appropriate, therefore, this educational problem should be solved by applying required educational programs such as the workshop in the present study.

    Keywords: medical education, ATLS, Trauma, Emergency, Knowledge, Skills
  • Hadi Torshizi Faroji, Mahdi Zirak *, Hosein Momeni Mahmouei, Ali Hoseinzade Pages 241-250

    The purpose of this study was to design a distributed leadership model in the higher education with quality data system at Mashhad Ferdowsi University. The research method was qualitative and based on data theorization. Data collection was performed by semi-structured interviews. Then Maxqda software was used to analyze the qualitative data. Moreover, the statistical population of the study included faculty members and experts of Mashhad Ferdowsi University, who were active in research and management. The sample of study consisted of 16 individuals who were selected using non-probability judgment and snowball method. Afterwards, the results of the data analysis obtained from the interviews during the open, axial, and selective coding process led to the development of distributed leadership theory in the field of higher education, based on which 23 fundamental categories for elaborating and designing leadership model, a distribution was made.  Managers' performance, not only in management practices but also in leadership activities and leadership styles can have a positive impact on the effectiveness and improvement of employee performance. One of these approaches was the distributed leadership style of managers which helps managers and staff to participate in formal and informal learning activities. Some of the most important components identified in this study were: teamwork, leadership experiences, Participatory decision making, democratic leadership, innovative developments in education, the vision and mission of the organization and democracy were among them.

    Keywords: distributed leadership, Higher education system, Ferdowsi university of Mashhad