فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 64 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا شاکری بستان آباد*، ساناز کریم پور، علی امامی میبدی صفحات 1-17

    در حال حاضر بازار گاز طبیعی با تغییرات چشمگیری مواجه بوده و در حال جهانی شدن است. یکی از تحولات مهم در بازار جهانی گاز طبیعی در سال‏های اخیر، تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) است. از زمان تاسیس این مجمع گمانه زنی های زیادی در مورد اینکه آیا GECF به یک کارتل گازی مانند اوپک تبدیل می شود یا نه، وجود داشته است. کارتل بودن موجب ایجاد هماهنگی رفتار تولیدی بین اعضا و سازمان و تاثیرگذاری تولید سازمان بر قیمت های جهانی با استفاده از قدرت انحصاری خود می شود. بر این اساس هدف این مطالعه حاضر بررسی رابطه بین اعضای GECF به عنوان هماهنگی در رفتار و تصمیمات تولیدی و رابطه بین تولید کل مجمع و قیمت گاز طبیعی در بازارهای جهانی به عنوان قدرت انحصاری با استفاده از آزمون کرانه ای خود رگرسیون برداری با وقفه های گسترده و آزمون علیت تودا-یاماموتو است. نتایج مطالعه نشان داد که اولا هیچ هماهنگی رفتار تولیدی میان اعضا و تولید کل مجمع وجود ندارد و ثانیا تولید این مجمع تعیین کننده قیمت گاز طبیعی در بازارهای جهانی نیست، بنابراین فرضیه کارتل بودن این مجمع رد می شود.

    کلیدواژگان: گاز طبیعی، مجمع کشورهای صادرکننده گاز، کارتل، آزمون کرانه ها
  • عاطفه تکلیف، حمیدرضا ارباب، حسن بویری منجی* صفحات 19-57

    سطح تولید نفت و گاز از پروژه های بالادستی کشور یکی از چالش های اساسی در تدوین طرح های جامع توسعه میادین به شمار می رود. در قراردادهای نفت وگاز ایران، مسیر تولید از پروژه های نفت وگاز توسط واحد مدیریت و برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، صرفا بر اساس عومل فنی-زمین شناسی برآورد و به طرف قرارداد ارایه می شود. هدف این پژوهش توسعه دامنه استفاده از مدل های برنامه ریزی تحقیق در عملیات به منظور تعیین سطح بهینه تولید نفت خام  و گاز غنی، بر اساس فاکتورهای فنی، زمین شناسی و پارامترهای قراردادی در پروژه های نفت و گاز است.  برای این منظور پس از بررسی نقاط ضعف مدل های رایج، مدل جامعی مبتنی بر روش های برنامه ریزی تحقیق در عملیات برای تعیین سطح بهینه تولید نفت و گاز در پروژه های نفت و گاز پیشنهاد گردید. مدل پیشنهادی در این پژوهش از شاخه مدل های بهینه یابی غیرخطی پویاست که در آن حداکثر سازی ارزش خالص فعلی پروژه های نفت و گاز به عنوان تابع هدف تنظیم گردیده و فاکتورهای فنی، تکنولوژیکی و عناصر قراردادی به عنوان مدل تعبیه شده اند. نتایج حاصل نشان می دهد استفاده از مدل های برنامه ریزی تحقیق در عملیات در تعیین سطح تولید نفت خام و گاز غنی نتایج قابل اتکایی را فراهم نموده و تدوین طرح جامع توسعه میادین نفت و گاز کشور از سوی واحد برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: بهینه یابی، تحقیق در عملیات، فاکتورهای زمین شناسی، فاکتورهای تکنولوژیکی، قراردادهای نفتی ایران، خالص ارزش فعلی
  • الهه اسدی مهماندوستی*، فاطمه بزازان، میرحسین موسوی صفحات 59-93

    در این مقاله تلاش گردیده است با توجه به آموزه ‏های مکتب ادوار تجاری حقیقی جهت محاسبه میزان تاثیرپذیری رشد اقتصادی ناشی از انواع تخصیص منابع تجدیدناپذیر نفت به صورت کمی برای اقتصاد ایران، اقدام به ساخت یک مدل تعادل عمومی برای اقتصاد ایران گردد و سه حالت تخصیص درآمد منابع تجدیدپذیر نفت (تخصیص به مخارج دولت، تخصیص بخشی از درآمد حاصل به دولت و بخشی سرمایه گذاری خارجی و تخصیص بر اساس قاعده هارتویک) بررسی گردد.نتایج حاصل از تحقیق حاکی از انطباق زیاد نتایج با چالش پیش بینی شده در تیوری های اقتصاددانان بدبین بوده و استفاده از قاعده هارتویک رشد تکنولوژی نمی تواند باعث رشد اقتصادی مناسب گردد و تنها اگر انباشت سرمایه بتواند جانشین منابع تجدید ناپذیر گردد، می‏تواند سطح تولید در بلندمدت حفظ گردد به عنوان سیاست برای رهایی از چالش مذکور و حفظ رشد بلندمدت برای کشور ایران را توصیه نموده است.

    کلیدواژگان: تخصیص درآمد، منابع تجدید ناپذیر نفت، رشد اقتصادی، مدلهای تعادل عمومی
  • علی رضا احمدی ندوشن*، جواد کاشانی، فیصل عامری، عباس کاظمی نجف آبادی صفحات 95-124

    یکی از مولفه‏ های اثرگذار بر موفقیت قرارداد‏های مشارکت عمومی خصوصی، جایگاه سیاست‏گذاران و نظارت بر اجرای معیارهایی است که بخش خصوصی طرف مشارکت، موظف به رعایت آنها می‏باشد. به عبارت دیگر یک عنصر کلیدی در استفاده از امکانات بخش خصوصی، تعریف معیارهای فعالیت و نظارت دقیق بر اجرای آنها است. این تحقیق می‏کوشد تا ضمن بررسی مبانی و اصول نظارت، عوامل موثر بر نظارت دولت در قراردادهای مشارکت عمومی خصوصی را شناسایی نماید. در این راستا، در ابتدا هدف و روش و قلمرو تحقیق عنوان گردیده و سپس مفهوم نظارت و کنترل بهینه مورد واکاوی قرار می‏گیرد. در ادامه نقش دولت یا موسسه عمومی در قراردادهای ساخت، بهره‏ برداری و انتقال بررسی می‏گردد. در بخش بعدی، مدیریت قرارداد و چگونگی نظارت در مشارکت عمومی خصوصی مورد تحلیل قرار می‏گیرد. پس از تبیین جامعه آماری، نمونه آماری پژوهش و روش نمونه گیری، به روش‏های تجزیه و تحلیل داده‏ ها و آزمون فرضیات پرداخته می‏شود. نتایج تجزیه و تحلیل داده ‏های کمی و آزمون های مورد استفاده، بخش‏های بعدی این تحقیق به‏ شمار می‏ آیند. در ادامه فرضیات تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و نتایج تحلیلی عنوان می‏گردد. تعیین عوامل موثر در نظارت دولت و پیشنهادهایی جهت بهبود این امر در قراردادهای مشارکت عمومی خصوصی، از دستاوردهای این تحقیق می‏باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد، مشارکت عمومی خصوصی، دولت، نظارت، شرکت ملی گاز
  • مسلم انصاری نسب*، زهرا منظری توکلی صفحات 125-149

    در این پژوهش برای اولین بار به مدل سازی رفتار مصرف بنزین در ایران با استفاده از مدل تعیین حافظه بلندمدت الگوی اتورگرسیو میانگین متحرک انباشته کسری و مدل غیرخطی تغییر رژیم مارکوف-سویچینگ پرداخته می‏شود. در ابتدا با استفاده از داده های دوره زمانی 1396-1306 به بررسی ویژگی حافظه بلندمدت مدل ARFIMA پرداخته شده است. نتایج نشانگر آن است که سری زمانی مورد بررسی دارای حافظه بلندمدت است لذا پس از انجام این مرحله و تعیین وقفه خودتوضیح (AR) و میانگین متحرک (MA)، تقاضای بنزین برای اقتصاد ایران به کمک مدل (1,0.28,2) ARFIMA برآورد شد. همچنین در ادامه برای مدل سازی مصرف بنزین در ایران با مدل مارکوف - سویچینگ، از میان مدل‏های مختلف، مدل MSH براساس داشتن کمترین مقدار آکاییک با 3 رژیم و 2 وقفه انتخاب و برآورد شد. در نهایت نتایج الگوهای اتورگرسیو میانگین متحرک انباشته کسری و مدل مارکوف - سویچینگ بر اساس معیارهای مختلف حاکی از بهتر بودن نتایج مارکوف-سویچینگ در مقایسه با مدل ARFIMA جهت مدل سازی مصرف بنزین در ایران است. لذا یافته‏ های مقاله نشان می‏دهد عدم توجه به رژیم‏های مختلف، از آثار سیاست گذاری های موثر بر الگوی مصرف بنزین خواهد کاست.

    کلیدواژگان: حافظه بلندمدت، الگوی تغییر رژیم، پیش بینی، تقاضای بنزین
  • مجید میرزایی قزاانی*، ناصر صفایی صفحات 151-182

    این مقاله وجود فرضیه بازار تطبیق پذیر (AMH) را به عنوان یک رویکرد تکاملی در مقابل فرضیه بازار کارا (EMH)، از طریق به کارگیری مقادیر بازده روزانه بر روی روند نفت خام شاخص مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. پوشش داده های مطالعه شامل قیمت روزانه نفت خام برنت، وست تگزاس و سبد نفتی اوپک و در فاصله زمانی روز دوم ماه ژانویه 2003 تا روز پنجم ماه مارس 2018 می باشد. در این مقاله از دو آزمون مختلف و درقالب دو طبقه ‏بندی مجزا (شامل آزمون خطی و غیرخطی) جهت ارزیابی رفتار تطبیقی مقادیر بازده استفاده می‏گردد. نتایجی که از آزمون های خطی (پورمانتو خودکار) و غیرخطی (طیفی تعمیم یافته) به دست آمده، رفتار نوسانی مقادیر بازده را درخصوص وابستگی و عدم وابستگی متغیر بازده که به طور مستقیم با فرضیه بازار تطبیق پذیر ارتباط پیدا می‏کند نشان می دهد. همچنین در مقاله حاضر جهت تحلیل پویایی رفتار قیمت نفت در طول زمان از رویکرد پنجره غلطان با بازه های زمانی مختلف استفاده گردیده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که نفت خام برنت و WTI بالاترین سطح کارایی را از خود نشان می دهند، درحالی که سبد نفتی اوپک دارای پایین ترین سطح کارایی است. علاوه بر این، شرایط بازار برای نفت خام برنت و WTI با دلالت‏های مرتبط با فرضیه بازار تطبیق پذیر سازگاری دارد. همچنین مبتنی بر یافته ‏های تحقیق می توان استدلال نمود انجام برخی اقدامات همچون افزایش عمق بازار و استفاده از ابزار مشتقه در ارتباط با معاملات سبد نفتی اوپک و رفع مشکلات زیرساختی در حوزه نفت در کشورهای عضو می‏تواند کمک قابل توجهی در بهبود وضعیت کارایی بازار ایفا نماید.

    کلیدواژگان: تکاملی، فرضیه بازار تطبیق پذیر، کارایی ضعیف، قیمت های نفت خام
  • سمانه خاتمی* صفحات 183-216

    مطالعه حاضر بیانگر روش نوین تحلیل مسایل اقتصاد رفتاری در چارچوب نظریه بازی‏هاست که در آن عوامل با عقلانیت محدود با یکدیگر در تعاملات استراتژیک بوده و لذا با تکنیک های مدل سازی اقتصادی متعارف قابل توضیح نمی باشد. در این راستا تیوری بازی تکاملی و مدل سازی مبتنی بر عامل با شبیه سازی سیستم هایی از عوامل با عقلانیت محدود و متعامل اقتصادی به عنوان برازنده ترین ابزارها برای مطالعه تعاملات پویای استراتژیک اعضای اوپک در بازه زمانی 2015 تا 2040 به کار گرفته شده اند. نتایج اجرای 4 مدل رفتاری مبتنی بر عامل بیانگر آنند؛ که با وجود دو دستگی بین اعضاء (کشورهای صبور و کم صبر) و نیز برخورداری کشورهای کم صبر از ذخایر نفتی گسترده، طی فرآیند تکاملی اعضاء به تدریج نوع اتخاذ سیاست در برابر گروه رقیب را می آموزند. لذا امکان بهره مندی بیشتر اعضای کم صبر اوپک طی بازی در برخورداری از سهم بیشتر بازار در برابر گروه رقیب و عقب راندن آنان از موضع سلطه بر بازار نفتی اوپک وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: نظریه بازیها، بازی تکاملی، اقتصاد محاسباتی مبتنی بر عامل، اوپک
  • ابراهیم حیدری*، حجت پارسا، فروغ رنجبری صفحات 217-252

    دستیابی به رشد اقتصادی پایدار مهم ترین هدف برنامه‏‏ ها و سیاست های اقتصادی کشورها در عصر حاضر می‏باشد. همراه با رشد اقتصادی، مصرف انواع حامل های انرژی نیز افزایش می‏یابد و از آنجا که سوخت‏‏های فسیلی سهم عمده‏ای در سبد مصرف حامل‏‏های انرژی در دنیا را دارند، ادامه این روند به تشدید انتشار آلایندگی ها و گازهای گلخانه ای به ویژه دی اکسیدکربن و لذا آلودگی بیشتر محیط زیست منجر می‏شود. هدف اصلی این مطالعه سنجش میزان انتشار دی اکسیدکربن برای محاسبه و تجزیه و تحلیل ضرایب و کشش های  مرتبط با انتشار دی اکسیدکربن در اقتصاد ایران در چارچوب روابط متقابل میان بخش های اقتصادی با استفاده از الگوی داده- ستانده زیست محیطی می‏باشد. برای استخراج این الگو از جدول  داده-ستانده 52 بخشی کشور در سال 1389 و ادغام بخش‏ها و تقلیل آن به 24 فعالیت استفاده کرده ایم. نتایج محاسبات مدل داده ستانده زیست محیطی نشان می‏دهد که بخش‏‏های حمل و نقل، صنایع کانی های غیرفلزی و صنایع فلزات اساسی به ترتیب بیشترین اثرگذاری را به طور مستقیم و غیرمستقیم در انتشار دی اکسیدکربن داشته ‏اند.

    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، اقتصاد انرژی سبز، الگوی داده- ستانده زیست محیطی
|
  • Reza Shakeri Bostanabad*, Sanaz Karimpour, Ali Emami Meibodi Pages 1-17

    The natural gas market is currently undergoing dramatic changes and is becoming globalized. One of the major developments in the global natural gas market in recent years is the establishment of the Gas Exporting Countries Forum (GECF). Since the founding of this forum, there have been many speculations about whether GECF would become a cartel like OPEC. Cartels contributes to the coordination of productive behavior between members  and influence  global prices using theirmonopoly power. Accordingly, the purpose of this study was to examine the relationship between the production of Gas Exporting Countries Forum  members,  coordination of production behavior and decisions, and the relationship between the production of the Gas Exporting Countries Forum and  global gas prices, using an Autoregressive Distributed Lag Bound Test and the Toda-Yamamoto causality test. The results of the study showed that,  there is no harmony of productive behavior between members and that GECF  does not influence the price of natural gas in global markets. Therefore, the assumption  that GECF acts as a cartel is rejected.

    Keywords: Natural Gas, Gas Exporting Countries Forum, Cartel, Bound Test
  • Atefe Taklif, Hamidreza Arbab, Hassan Bovairi Monji* Pages 19-57

    Determining the optimal level of oil and gas production from the upstream projects of the country is one of the main challenges in the formulation of Master Development Plans (MDP) for petroleum projects and impacts the return on investment and profitability of contracting parties, especially the contractor. In Iran's oil and gas contracts, since the development of the MDP is the responsibility of the Ministry of Petroleum, the production profile of petroleum projects is determined by the National Iranian Oil Company Management and Consolidated Planning Department, based solely on technical geology and submitted to the contractor. The purpose of this research is to introduce and extend the scope of operation research planning models in order to determine the optimum level of crude oil and gas production based on technical, geological and contractual elements in Iranian oil and gas projects. For this purpose, we first review different common models for determining the optimum level of oil and gas production. After identifying their deficiencies, a comprehensive model based on operation research planning procedures is proposed to determine the optimal level of oil and gas production in petroleum projects. The proposed model in this study is a branch of nonlinear dynamic optimization models in which the maximization of the current net present value of each oil and gas project for the target production level is set as the objective function and the technical, technological and contractual factors are considered as constraints. The results of this research show that the use of operation research planning models in determining the level of crude oil and gas production provides reliable results, and facilitates the development of an MDP for the development of oil and gas fields of the country by the MCP department of the NIOCJEL .

    Keywords: Optimization, Operation Research, Geological Factors, Technological Factors, IPC, NPV
  • Elaheh Asadi Mehmandosti*, Fatemeh Bazazan, Mirhossein Mousavai Pages 59-93

    In this paper, we use the insights of the Real Business Cycles School, to calculate effects of different approaches to allocation of non-renewable (oil) resources’ revenues on Iran’s economic growth. We compare three different approaches, namely allocating the total revenue to the government, allocating some part of the revenue to the government and the rest to investing and allocating the revenue based on Hartwick lemma by using a General Equilibrium Model.The results show that to obtain the best results in terms of  economic growth, we should allocate the revenues based on Hartwick lemma. In another word, technical growth can cause suitable economic growth only if accumulation of capital can replace the non-renewable (energy) resource’s revenue.

    Keywords: Allocations of Revenue, Non-Renewable Resource, Economical Growth, General Equilibrium Model
  • Alireza Ahmadi Nodooshan*, Javad Kashani, Faysal Ameri, Abbas Kazemi Pages 95-124

    One of  success factors of public-private partnership contracts is the effective public supervision on their implementation, including standards to be observed by the private party to the partnership. In other words, a key element in using private sector’s potential is defining activity standards and precise supervision of their implementation. In this research we identify the factors that impact effectiveness of government’s supervision of public-private partnership contract, in addition to studying the principles and foundation of this supervision.  To this end, we first spcify our research goal, method and scope and then define the concept of optimum supervision and control. We analyze the role played by the government or public entity in BOT (build-operate-transfer) agreements. In the following section, we analyze contract management and method of supervision in public-private partnership. After defining the statistical population, statistical sample, and method of data analysis methods, we proceed to test our hypotheses. The results of quantitative data analysis and tests performed would be discussed in the next sections.  We will then proceed to analyze the results of our sudy,  Our research provides valuable insights on factors that impact government’s supervision and provides some suggestions for improving it.

    Keywords: Contract, public private partnership, government, supervision, national gas company‎K12, H42, H70, G38, L95
  • Moslem Ansarinasab*, Zahra Manzari Tavakoli Pages 125-149

    In this study, for the first time, we model gasoline consumption behavior in Iran using the long-term memory model of the autoregressive fractionally integrated moving average and non-linear Markov-Switching regime change model. Initially, the long-term memory feature of the ARFIMA model is investigated using the data from 1927 to 2017. The results indicate that the time series studied has a long-term memory. Therefore, after this step and determining the autoregressive lag (AR) and moving average (MA) values, the demand for gasoline in the Iranian economy is estimated using ARFIMA model (1.0.28.2). We also estimate gasoline consumption in Iran using Markov-Switching model, with the MSH model based on the lowest Akaike with 3 regimes and 2 lags. Finally, for modeling gasoline consumption behaviors, the Markov-switching model based is superior to the ARFIMA model.  Our findings indicate that if we do not use the most appropriate model for estimating future demand for gasoline, policy making in this area will not be optimal.

    Keywords: long-term memory, regime change pattern, predict, gasoline demand
  • Majid Mirzaee Ghazani*, Naser Safaiee Pages 151-182

    This paper examines the applicability of the adaptive market hypothesis (AMH) as an evolutionary alternative to the efficient market hypothesis (EMH) by studying daily returns on the three benchmark crude oils. The data coverage of daily returns is from January 2th 2003 to March 5th 2018. In this paper, two different tests in the form of two distinguished classes (linear and nonlinear) have been used to evaluate adaptive behavior of returns. The results that were obtained from linear (automatic portmanteau) and nonlinear (generalized spectral) tests represent the oscillatory behavior of returns that corresponds with the adaptive market hypothesis. A rolling window approach with different lengths is applied to track whether returns are predictable or not through time. Among the oil markets examined in this study, the Brent and the WTI oil markets possess the highest efficiency levels, whereas the OPEC oil basket has the lowest efficiency level. In addition, results show that the market conditions for WTI and Brent are consistent with the implication of the AMH model.  However, the behavior of OPEC basket data indicates that as we approach longer window lengths (e.g. from 100 to 500-days) the applicability of the adaptive market hypothesis decreases.

    Keywords: Evolutionary, Adaptive market hypothesis, Weak-form efficiency, Crude oil prices
  • Samaneh Khatami* Pages 183-216

    This study suggests a new method for analysing the behavioral economics issues in the framework of game theory. In this context, bounded rational agents interact with one another in a strategic manner. Therefore, conventional economic modeling techniques are unable to explaine this kind of interactions. In this regard, evolutionary game theory and agent-based modeling are known as the most suitable tools for studying the dynamic environments of strategic interactions of OPEC members in the period of 2015 to 2040. The results of implementation of 4 agent-based behavioral models suggest that despite the split between members (countries impatient and patient), impatient members enjoy of vast oil reserves. But during the evolutionary process, members gradually learn the type of policy against rival groups. So, there is the possibility to benefit more impatient members of OPEC during the game in having more market share against rival groups and expel them from a position of market dominance over OPEC.

    Keywords: Game theory, Evolutionary game theory, Agent-based Computational Economics, OPEC
  • Ebraheim Heidarie*, Hojat Parsa, Foroogh Ranjbary Pages 217-252

    Achieving sustainable economic growth is one of the most important goals of countries' economic programs and policies in the current era. Along with economic growth, consumption of energy rises. Since fossil fuels provide a major share of the world's energy, increased fuel consumption is an inevitable feature of economic growth.  Continuation of this trend increases greenhouse gas emmissions, notably carbon dioxide, and further degrades the environment. The main objective of this study is to measure carbon dioxide emissions and analyze factors that determine carbon dioxide emissions and the relationship between carbon dioxide emissions and the Iranian economy within the framework of the environmental input-output model. In order to extract the environmental input-output model, we use the 52-sectors national input-output table for 2010 and its integration into 24 activities. The results show that transport sectors, non-metallic minerals and basic metals industries have had the most direct and indirect effects on carbon dioxide emission.

    Keywords: carbon dioxide emissions, green energy economy, environmental input-output model