فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه اسماعیلی* صفحات 1-16

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه نیازهای انطباق پذیری خانواده های شهری و روستایی بعد از موقعیت بحران انجام گرفت. خانواده های ساکن در شهر سرپل ذهاب و روستاهای دشت ذهاب که پس از زلزله کرمانشاه همچنان در شهر و روستای خود ماندند و با شرایط منطقه سکونت خود انطباق یافتند، جامعه آماری مطالعه را  تشکیل دادند. برای انتخاب اعضای نمونه از شیوه تصادفی خوشه ای استفاده شد و تعداد 380 خانواده از شهر سرپل ذهاب برای نمونه پژوهش انتخاب شدند  و در روستا نیز تعداد 5 روستا بر حسب تصادف انتخاب شدند و تعداد 300 خانواده روستایی این پرسش نامه را تکمیل کردند. به منظور اندازه گیری متغیر نیازهای انطباق پذیری از پرسش نامه محقق ساخته با عنوان «انطباق پذیری خانواده ها» استفاده شد که دارای سه خرده مقیاس «خانواده»، «خرده منظومه همسران»، «خرده منظومه والد فرزند» بود. در پژوهش حاضر، ضریب اعتبار پرسش نامه در گروه نمونه مورد مطالعه برابر با 868/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که تفاوت های معنی داری در نیازهای انطباق پذیری بین خانواده های شهری و روستایی وجود دارد. در خرده مقیاس خانواده، نیازهای امنیت بخشی و باورسازی در خانواده های شهری نسبت به نیازهای خانواده های روستایی در اولویت بیشتری بودند. در خرده مقیاس همسران، نیازهای واقع گرایانه زوج های شهری بیشتر از نیازهای واقع گرایانه زوج های روستایی بود. همچنین در خرده مقیاس والد فرزند، تفاوت معناداری میان نیازهای خانواده های شهری و روستایی یافت نشد. با توجه به نیازهای انطباق پذیری متفاوتی که در شهر و روستا وجود دارد، می توان در بسته های حمایتی پس از بحران، این نیازها را مورد توجه خاص قرار داد.

    کلیدواژگان: نیاز، انطباق پذیری، خانواده شهری، خانواده روستایی، بحران
  • فاطمه عبداللهی، علیرضا همایونی* صفحات 17-32
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی انگیزش یادگیری زبان بر اساس هوش فرهنگی و خلاقیت در دانش آموزان سال اول متوسطه دوم بود. و روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش تمامی 170 دانش آموز دختر سال اول متوسطه دوم در سال تحصیلی 97-98 بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 120 دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه هوش فرهنگی آنگ و ارلی (2004)، خلاقیت عابدی (1372)، پرسشنامه انگیزش یادگیری زبان دوردی نژاد (1394) بود. یافته ها نشان داد همبستگی مثبت معنی داری بین خرده مقیاس های هوش فرهنگی و خلاقیت با انگیزش یادگیری زبان در دانش آموزان وجود دارد. همچنین هوش فرهنگی و خلاقیت توان پیش بینی معنی دار انگیزش یادگیری زبان در دانش آموزان سال اول متوسطه دوم را دارا بودند. با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان نمود که خلاقیت و هوش فرهنگی در فرایند افزایش انگیزش یادگیری زبان موثر هستند و روانشناسان و آموزگان می توانند از این سازه های روانشناختی جهت ارتقا انگیزش یادگیری زبان انگلیسی دانش آموزان استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، خلاقیت، انگیزش یادگیری زبان، دانش آموزان
  • حمید رحیمی*، مائده حلوایی صفحات 33-53

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر سرمایه روان شناختی بر فرسودگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه کاشان با نقش میانجی هوش فرهنگی بود. نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 98-97 به تعداد 8727 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 240 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، از سه پرسشنامه استاندارد سرمایه روان شناختی با 24 سوال، پرسشنامه استاندارد فرسودگی تحصیلی با 15 سوال و پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی در قالب 19 سوال استفاده شد. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای سرمایه روانشناختی 93/0، هوش فرهنگی 90/0 و فرسودگی تحصیلی 95/0 برآورد گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss، آموس و لیزرل در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین هر یک از مولفه های سرمایه روانشناختی و هوش فرهنگی از میانگین فرضی بیشتر و میانگین هر یک از مولفه های فرسودگی تحصیلی دانشجویان از میانگین فرضی، کمتر بود. ضریب همبستگی نشان داد سرمایه روان شناختی به میزان 60/0 و هوش فرهنگی به میزان 31/0 بر فرسودگی تحصیلی دانشجویان، تاثیر منفی و معنادار دارند. ضرایب رگرسیون نشان داد فقط سرمایه روان شناختی، قابلیت پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان را دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، فرسودگی تحصیلی، هوش فرهنگی، دانشجو، دانشگاه
  • سیده سمیرا جزایری*، علی اصغر اصغرنژاد فرید، میترا خاقانی صفحات 54-71
    هدف این پژوهش، مقایسه عامل های شخصیتی و باورهای دینی درونی و بیرونی نوجوانان با و بدون رفتارهای پرخطر بود. روش تحقیق حاضر از نوع پس رویدادی یا علی- مقایسه ای است. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 338 نفر از نوجوانان با رفتارهای پرخطر (168 نفر) و نوجوانان بدون رفتارهای پرخطر (170 نفر) به صورت نمونه گیری دردسترس و مطابق با جدول کوکران انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی نیو فرم کوتاه (1985) و پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت (1967) و پرسشنامه مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی می باشد. داده ها نیز به وسیله تحلیل واریانس یک طرفه (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین مولفه های شخصیتی و باورهای مذهبی درونی و بیرونی نوجوانان با و بدون رفتارهای پرخطر تفاوت معناداری وجود دارد (001/0). بنابراین، یکی از عوامل مرتبط با رفتارهای پرخطر، مولفه های شخصیتی و باورهای مذهبی درونی و بیرونی نوجوانان است، که نیاز به توجه بیش تری از جانب متخصصان در این حوزه نسبت به این متغیرها دارد.
    کلیدواژگان: عامل های شخصیتی، باورهای دینی، نوجوانان، رفتارهای پرخطر
  • یوسف خنیا*، محمد نریمانی، نادر حاجلو صفحات 72-90
    هدف

    تفکر نقادانه یک مهارت اجتماعی، یک فرایند شناختی فعال و هدفمند و سازماندهی شده است که فرد برای آزمودن دقیق تفکر خود و دیگران و روشن کردن برداشت و بهبود درک خود از وقایع استفاده می کند. تفکر نقادانه روش معنی دادن بدنیاست.

    روش

    جامعه آماری دانشجویان مذکر رشته پزشکی شاغل به تحصیل در مقاطع علوم پایه و فیزیوپاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 98-97 بودند. در یک طرح آزمایشی 40 دانشجو مذکر از روی لیست اداره آموزش دانشکده بصورت نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش تفکر نقادانه به روش کارگاهی قرار گرفتند. هر دو گروه پرسشنامه های«تحریف شناختی بین فردی» و«معنای تحصیلی» را به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس با طرح اندازه گیری مکرر با نرم افزار spss نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در مراحل پس آزمون و پیگیری بین گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای تحریف شناختی و معنای تحصیل تفاوت معناداری وجود دارد . یعنی آموزش تفکر نقادانه باعث کاهش معنادار تحریف های شناختی و افزایش معنای تحصیل دانشجویان شد (p<0/01) .

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش این فرض را تایید کرد که آموزش تفکر نقادانه بر تحریف شناختی بین فردی شامل خرده مقیاس های انتظار غیر واقعی ، طرد در روابط ، درک نادرست و همچنین معنای تحصیل تاثیر معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: تفکر نقادانه، تحریف شناختی بین فردی، معنای تحصیلی، دانشجویان پزشکی
  • محمد کفیلی* صفحات 91-107

    چکیده کلیشه های جنسیتی از دیرباز نقش تعیین کننده ای در شکلگیری نگرش انسان به توانایی های زنان و مردان و بویژه تفاوت های میان این دو جنس داشته است. اما غالبا داده ها و نتایج پژوهش های علمی نتیجه ای مغایر با آنچه کلیشه های جنسیتی به ما آموخته اند دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای کلیشه جنسیتی برتری تفکر در مردان و احساس در زنان در میان دانشجویان بود. پژوهش حاضر پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای می باشد و جامعه آماری آن 12000 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بودند. 370 نفر به عنوان حجم نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ویژگی های شخصی وابسته به جنس اسپنس و پرسشنامه سنخ نمای مایرز- بریگز بود. داده های پژوهش بر اساس آزمون تی مستقل و تحلیل کواریانس با کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش بدین شرح است : بین دانشجویان زن و مرد در کارکردهای تفکر و احساس تفاوت معنی دار وجود دارد. دانشجویان زن نمرات بالاتری در احساس و دانشجویان مرد نمرات بالاتری در کارکرد تفکر گرفته اند. بین دانش جویان زن و مرد در کارکردهای شهود و تفکر تفاوت معنی دار یافت نشد. بنابراین از یافته های پژوهش میتوان نتیجه گرفت که زنان در دوراهی تفکر و احساس اغلب ارزش گذاری از طریق احساس را بر تفکر ترجیح می دهند.

    کلیدواژگان: تفکر، احساس، نقش های جنسیتی، کلیشه جنسیتی، جنسیت
  • ذبیح الله عباس پور*، سامره کریمی، عباس امان الهی صفحات 108-123

    هدف این تحقیق بررسی نقش واسطه ای رابطه ی مادر- دختر در رابطه ی بین خانواده گرایی با خودکم بینی، انگیزش تحصیلی، عزت نفس دانش آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان مسجدسلیمان بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهرستان مسجدسلیمان بودند که از بین آن ها، 250 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، مقیاس خانواده گرایی نگرشی، مقیاس انگیزش تحصیلی، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و مقیاس رابطه والد-فرزند بودند. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین خانواده گرایی با انگیزش تحصیلی، عزت نفس و رابطه ی مادر- دختر رابطه ی مثبت و معنادار و بین خانواده گرایی با خودکم بینی رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد. پس از حذف دو مسیر غیرمعنادار، مدل نهایی برازندگی مناسبی را نشان داد. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که خانواده گرایی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و از طریق رابطه مادر-دختر بر انگیزش تحصیلی اثر مثبت و معنادار داشت. همچنین خانواده گرایی از طریق رابطه مادر-دختر ارتباط اثرغیرمستقیمی بر عزت نفس و خودکم بینی داشت. زندگی با ارزش های خانوادگی و ارجح قرار دادن خانواده بر خود فرد می تواند باعث ایجاد احساس تعلق شود. ارزش های خانوادگی شامل روابط نزدیک با اعضای خانواده گسترده، ابراز عشق و علاقه، نصیحت شنوی از اعضای خانواده در موقعیت های دشوار، مسئولیت پذیری و مشارکت فکری در زمان تصمیم گیری ها می تواند کیفیت تعاملات خانوادگی به خصوص رابطه مادر را تسهیل کند. این روند می تواند مبنای سلامت روان و سایر موفقیت های دانش آموزان باشد.

    کلیدواژگان: خانواده گرایی، خودکم بینی، انگیزش تحصیلی، عزت نفس، رابطه ی مادر- دختر
  • راحه نیکبخت، سید عباس حقایق* صفحات 124-138

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه استرس والدگری و داغ اجتماعی با ابعاد والد- کودک مادران دارای کودکان اتیسم بود. طرح پژوهش حاضر از نوع پژوهش های همبستگی بوده و جامعه آماری آن را کلیه مادران کودکان اتیسم مراکز ویژه اتیسم شهرستان اصفهان تشکیل می دادند. به شیوه نمونه گیری در دسترس،تعداد 85 نفر از مادران دارای کودکان با اختلال طیف اتیسم انتخاب شده و از آنها خواسته شد به پرسشنامه های استرس والدگری (1990)،داغ اجتماعی (1394) و تعاملات مادر - کودک (1996) پاسخ دهند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که داغ اجتماعی به طور معناداری طرد را پیش بینی می کند (267/0=R، 05/0> P) .بین داغ اجتماعی و استرس والد گری با سایر ابعاد تعاملات والد-فرزند،رابطه معناداری مشاهده نشد.این نتایج در ضریب همبستگی پیرسون نیز تایید شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت مهمترین پیامد احتمای داغ اجتماعی به احساس طرد شدگی در مادران کودکان اتیسم باشد.

    کلیدواژگان: اتیسم، استرس والدگری، داغ اجتماعی، تعاملات والد- کودک
  • توفیق البوغبیش*، رضا خجسته مهر، ذبیح الله عباس پور صفحات 139-155

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت زناشویی مردان و زنان بر اساس متغیرهای انگیزه های استقبالی، انگیزه های اجتنابی فداکاری و رفتارهای فداکارانه زنان و مردان شهر اهواز انجام شد. به منظور دستیابی به این هدف 300 زوج با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی از نوع در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های پژوهش شامل سنجه ادراک رفتارهای فداکارانه (PSM) ، سنجه انگیزه های فداکارانه (MSM)، سنجه ارزیابی رابطه (RAS) توسط آنها تکمیل گردید. طرح تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. نتایج نشان داد که در نمونه مردان از بین متغیرهای پیش بین، متغیرهای رفتارهای فداکارانه و انگیزه های اجتنابی فداکاری از توانایی پیش بینی رضایت زناشویی برخوردارند، همچنین در نمونه زنان، از بین متغیرهای پیش بین، متغیرهای رفتارهای فداکارانه و انگیزه های استقبالی از توانایی پیش بینی رضایت زناشویی برخوردارند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که دسته ای از متغیرها در مردان مثل رفتارهای فداکارانه و انگیزه های اجتنابی فداکاری نقش تعیین کننده تری در پیش بینی رضایت زناشویی دارند، همچنین در زنان هم دسته ای از متغیرها مثل رفتارهای فداکارانه و انگیزه های استقبالی نقش تعیین کننده و مهم تری در پیش بینی رضایت زناشویی دارند. شناسایی و کار بر روی این دسته از متغیرها، نقشی تاثیرگذار بر رضایت زوجین و روابط خانوادگی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، انگیزه های استقبالی، انگیزه های اجتنابی فداکاری، رفتارهای فداکارانه
  • حدیثه نوروزی شادهی، معصومه ملکی پیربازاری*، سیروس صالحی صفحات 156-170
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فضای مجازی در گسترش جراحی های زیبایی در زنان انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر همه زنان بالای 18 سالی بود که در سال 1398 به کلینیک-های جراحی زیبایی در شهر لاهیجان مراجعه نموده و عمل جراحی زیبایی انجام داده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر از زنانی که به مراکز زیبایی مراجعه کرده و عمل زیبایی انجام داده بودند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. هم چنین گروه مورد مقایسه شامل 30 زن بالای 18 سال بود که هیچ گونه عمل زیبایی انجام نداده بودند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته کاربرد آسیب شناختی از فضای مجازی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون t مستقل و آزمون خی دو استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد میزان استفاده آسیب شناختی از فضای مجازی بین زنانی که جراحی زیبایی انجام داده اند و زنانی که جراحی زیبایی انجام نداده اند، متفاوت است. هم چنین میزان تحصیلات در زنانی که جراحی زیبایی انجام داده و نداده بودند، تفاوت معنادار ندارد. به علاوه میزان کاربرد آسیب-شناختی از فضای مجازی بین گروه زنان دارای مدرک تحصیلی کاردانی و پایین تر و گروه زنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر تفاوت ندارد. نتایج پژوهش نشان می دهد فضای مجازی در گسترش جراحی های زیبایی در زنان با مدارک تحصیلی مختلف نقش دارد. از نتایج پژوهش حاضر می توان در کلینیک های زیبایی برای شناخت و مشاوره با زنانی که به دلایل کاربرد آسیب شناختی از فضای مجازی به دنبال جراحی زیبایی هستند، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناختی، جراحی زیبایی، زنان، فضای مجازی
  • آناهیتا خدابخشی*، زهرا پیش بهار صفحات 171-186
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی تجارب زندگی دختران غیر شاغل سی تا چهل سال مجرد شهر تهران پرداخته است.
    روش
    این پژوهش با روش کیفی و از نوع پدیدارشناختی توصیفی صورت گرفته است. جامعه پژوهش دختران مجرد غیر شاغل سی تا چهل سال شهر تهران بودند که از میان آنها نمونه ای شامل 17 دختر به صورت نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال 1396 انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل محتوای هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد.
    یافته ها
    مضامین استخراج شده از مصاحبه ها نشان داد که، فشارهای منفی و مثبت ناشی از تجرد در ابعاد فردی، خانودگی و اجتماعی می توان تقسیم بندی کرد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این پژوهش، تاخیر در ازدواج دختران بالای سی سال باعث تجربه کردن استرس هایی گوناگونی در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی می شود که ممکن است سلامت روانی فرد را با خطراتی مواجه سازد. نتایج دیگر این پژوهش حاکی از آن است که متاسفانه افسردگی و اضطراب، یکی از پیامدهای تجرد بالای سی سال در دختران است که بیکاری و نگاه منفی جامعه و اطرافیان به آن دامن زده است.
    کلیدواژگان: تجارب زندگی، دختران، مجرد، غیرشاغل، مطالعه پدیدارشناسی
  • شیرین رجبیون اسگندانی، امیر پناه علی* صفحات 187-203
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های حل مسئله بر کاهش کمرویی و افزایش انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص (نارساخوان) دختر مقطع ابتدایی ناحیه 4 تبریز بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان نارساخوان دختر مقطع ابتدایی ناحیه 4 شهر تبریز در سال تحصیلی 98- 1397 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس ملاک های ورود و خروج به تعداد 30 نفر انتخاب شده و در دو گروه 15 نفر برای گروه آزمایش و 15 نفر برای گروه کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کمرویی چیک - بریگز، انگیزش پیشرفت هرمنس و آزمون خواندن نصفت استفاده شد. به طوری که برای گروه آزمایش، آموزش مهارت های حل مسئله ارایه شد؛ اما برای گروه کنترل آموزشی ارایه نشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های حل مسئله بر کمرویی و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد و باعث کاهش کمرویی و افزایش انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص می شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین آموزش مهارت های حل مسئله نقش مهمی در کمرویی و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، کمرویی، مهارت های حل مسئله، نارساخوانی
|
  • Masoumeh Esmaeily * Pages 1-16

    The purpose of this research was to study and compare the post-crisis adaptation needs of urban and rural families. Families living in Sarpolzab city and Dasht-e-Zahab villages who remained in their town and villages after the earthquake of Kermanshah and adjusted to their living conditions constituted the study population. In urban part, 380 families were selected by cluster random sampling, and in rural part, 300 rural families from 5 randomly-selected villages completed the research questionnaire. To measure the variable of adaptation needs, a researcher-made questionnaire, titled “Family Adaptation” was used which had three subscales of “family”, “spouse subsystem”, and “parent-child subsystem”. The validity coefficient of the questionnaire in the sample group was obtained equal to 0.868. The data were analyzed using Multivariate Analysis of Variance. The results showed that there were significant differences in adaptation needs between urban and rural families. In the “family” subscale, security and belief-making needs were higher in priority for urban families than for rural families. In the spouse subscale, realistic needs of  urban spouses  were greater than the realistic needs of  rural spouses. In parent-child subscale, no significant difference was found between the needs of urban and rural families. Due to the different adaptation needs of urban and rural families, these needs can be focused in post-crisis support packages.

    Keywords: Need, Adaptability, urban family, rural family, Crisis
  • Fatemeh Abdollahi, Alireza Homayouni * Pages 17-32
    The aim of this study was to investigate the prediction of language learning motivation based on cultural intelligence and creativity in secondary high school students. The research method was correlational. The statistical population of this study was all 170 first-year students of secondary school in five public schools with six classes, who were studying in the second half of the academic year of 2019, and the number of samples based on the Krejci and Morgan tables was equal to 120 students randomly selected in a cluster manner. The data collection tools included the Angle and Early Cultural Intelligence Questionnaire (2004), Abedi creativity test (1992) and Drodynejad's language motivation questionnaire (2015). The findings showed that there is a significant positive correlation between the subscales of cultural intelligence and and creativity with language motivation in second-year students. Also, cultural intelligence and creativity had a significant predictive effect on language motivation in secondary school students. Regarding the results of the research, it can generally be concluded that cognitive behavioral factors such as creativity and cultural intelligence are effective in increasing the language's motivation. Psychologists and teachers can use these cognitive variables to improve the motivation of learning English.
    Keywords: cultural intelligence, creativity, Language learning Motivation, Students
  • Hamid Rahimi *, Maedeh Halvaei Pages 33-53

    The purpose of this research was the effect of psychological capital on academic burnout in students at University of Kashan: the mediator role of cultural intelligence. Research type in terms of purpose was applied and in terms of was descriptive correlative. The statistical population consisted all of students in University of Kashan in academic years 2018-2019 (N=8727) that by using Cochran Formula and strafied randomized sampling 240 ones were chosen as sample. To gathering data’s used from standard psychological capital questionnaire with 24 items, standard academic burnout with 15 items and standard cultural intelligence with 19 items. Questionnaires construction & content validity confirmed. Through Cronbach alpha coefficient, questionnaires reliability were estimated equal to 0.93 for psychological capital, 0.90 for cultural intelligence and 0.95 for academic burnout. Data’s analysis done in two level descriptive & inferential statistics through Spss, Lisrel & Amos software’s. Finding showed mean of variables and components of psychological capital and cultural intelligence were higher than average and mean of components of academic burnout was lower than average. Correlation coefficient showed psychological capital (r=0.60) and cultural intelligence (r=0.31) have significant & negative effect on academic burnout in students. Regression coefficient showed only psychological capital have predictability academic burnout in students.

    Keywords: psychological capital, Academic burnout, cultural intelligence, Student, university
  • Seyedeh Samira Jazayeri *, Aliasghar Asgharnezhad Farid, Mitra Khaghani Pages 54-71
    This study was proposed to compare the personality components and the internal and external religious beliefs of adolescents with and without high-risk behaviors. The method used to conduct such comparison was a post-event or causal-comparative type. Do to so, considering Cochrane table, a sample of 338 adolescents with high-risk (168) and without high-risk (170 persons) behaviors were selected and their characteristics were verified using Short Personality Questionnaire (1985) and Allport Religious Orientation Questionnaire (1967). The obtained information were statistically analyzed by one-way variance analysis (MANOVA). According to the obtained results of the statistical analyses, significanltly different personality components and internal and external religious beliefs were found in adolescents with and without high-risk behaviors. Accordingly, it could be concluded that meaningful relationship exists between the high-risk behaviors and either personality traits or internal and external religious beliefs of adolescents, thereby, more investigations would be required to better understand such mutual interactions to be able to be used to control and manipulate high-risk behaviors of the adolescents.
    Keywords: Personality factors, religious beliefs, adolescents, high risk behaviors
  • Yousef Khonya *, Mohammad Narimani, Nader Hajlu Pages 72-90

    Critical thinking as a social skill is an active, purposeful and organized cognitive process which one uses to test the thinking of oneself and others carefully and to illuminate their understanding and understanding of events. Critical thinking is a way of giving meaning to the body. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of critical thinking training on cognitive distortions and academic meaning in Medical students of tabriz university medical sciences The statistical population of the study was all male medical students studying in basic sciences and physiopathology in Tabriz University of Medical Sciences in 1398-1398 . In a pilot study, 40 male students were randomly selected from the list received from the Medical faculty Education office and were randomly assigned into two equal groups. experimental group received 8 sessions of 90-minute critical thinking training. Both groups completed interpersonal cognitive distortions scale (ICDS), Hamamchi and Buyuk osturk (2004) and academic meaning questionnairy (Henderson-King & Smith, 2006) as pre-test, post-test, and follow-up. Data were analyzed by analysis of variance with repeated measure design with SPSS software . Findings showed that there were significant differences between experimental and control groups in interpersonal cognitive distortions and academic meaning of male medical students. In other words critical thinking training significantly corrected interpersonal cognitive distortions and students' academic meaning (p <0.01). The results of the study confirmed the hypothesis that critical thinking training had a significant effect on interpersonal cognitive distortions including subscales (unrealistic expectation in relationships, rejection in relationships, interpersonal misconceptions).

    Keywords: critical thinking, Interpersonal Cognitive Distortions, academic meaning, Medical of students
  • Mohammad Kafili * Pages 91-107

    Gender stereotypes have a decisive role in shaping human attitudes toward the capabilities of mens and womens frome a long time ago, and in particular the differences between these two gender. But often the data and results of scientific research are in contrast to what gender stereotypes have taught usThe purpose of this study was to compare the gender stereotypes of superior thinking in men and feelings among women among students. The present research is a descriptive and comparative study. The statistical population included 12,000 students of Islamic Azad University. 370 people were selected as sample size by stratified random sampling. The Tools used in this study were the Spence-specific personal characteristics questionnaire (PAQ) and the Myers-Briggs Species Questionnaire (MBTI). Research data were analyzed at two levels of descriptive and inferential using SPSS software and the independent test and covariance analysis. The findings of this research include: There is a significant difference between male and female students in the functions of thinking and feeling. Female students have higher scores on feelings and male students have higher scores in the function of thinking. There was no significant difference between male and female students in the functions of intuition and thinking. So, it can be concluded from the research findings that womens in choose between thinking and feeling often prefer valuation through feeling.

    Keywords: thinking, Feeling, gender roles, Gender Stereotypes, Gender
  • Zabihollah Abbaspour *, Samereh Karimi, Abbas Amanollahi Pages 108-123

    The purpose of this study was to examine the mediating role of mother-daughter relationship in relation between familism and self-derogation, educational motivation, and self-esteem among first and second high school students in Masjed-Soleiman. The statistical population of this study was first and second high school students in Masjed Soleiman, 250 of them were selected by multi-stage sampling technique. Measures used in this study were Attitudinal Familism Scale, Academic Motivation Scale, Rosenberg Self-Esteem Questionnaire and Parent-Child Relationship Survey. Structural Equation Modeling was used to analyze the data. The results of Pearson correlation coefficient showed that there was a positive significant correlation between familism and educational motivation, self-esteem, and mother-daughter relationship and negative significant correlation between familism and self-assimilation. After eliminating two irrelevant paths, the final model showed good fitness. The results of path analysis showed that familism through mother-daughter relationship had direct and indirect effect on academic motivation. In addition, the results showed that familism through mother-daughter relationship had indirect effect on self-derogation and self-esteem. Living with familism values and putting the family before the individual may develops a sense of belonging. Familism values include building close relationships with extended family members, showing love and affection, seeking advice from family members in times of distress, having the responsibility, and thinking about the family when making important decisions can facilitate quality of family interactions, specially relationship between mother and girl. This process may be the basis of mental health and other successes in students.

    Keywords: familism, Derogation, Educational Motivation, Self-esteem, mother-daughter
  • Rahe Nikbakht, Sayed Abbas Haghayegh * Pages 124-138

    The purpose of this study was to investigate the relationship between parental stress and Stigma with parental-child dimensions in mothers with autistic children. The research was a fundamental type and a research design was a correlation study. The population of this study included all mothers of autistic children Special centers for Autism were Esfahan. To this end, according to the criteria for entry and exit, 85 women with autism spectrum disorders were selected. Parents stress (PSI) (1990), Stigma (1394) and mother-child questionnaire(MCRI) (1996) were completed by mothers of these children. Regression analysis was used to analyze the data Pearson correlation coefficient was used. The findings indicated that the Stigma and stress of the parent did not significantly predict acceptance, over-support and ease (p <0.05), and only the Stigma predicts meaningfully rejection (R = 0/267, P <0.05) and the parent's stress did not predict significant rejection (p <0.05). Multiple correlation coefficient for admitting 0.07 for rejection was 294.0, for an ease of 0.150 and for excess support of 0.179 . According to the results, it can be concluded that delusional social just predicts autism in mothers of adolescents.

    Keywords: autism, Parenting stress, Stigma, Parent-Child Relationship
  • Toufigh Alboghobeish *, Reza Khojastemehr, Zabihollah Abbaspour Pages 139-155

    The purpose of this study was to predict the marital satisfaction of men and women based on the variables of approach motivates, avoidance motives of sacrifice and sacrificing behaviors of Ahwaz women and men. In order to achieve this goal, 300 couples were selected using available non-random sampling method. The questionnaires included perception of sacrifice measure (PSM), Decent sacrificing motives (SM), and Relationship Scale (RAS) Completed. The design of this research was descriptive and correlational. The results showed that in the male sample, among the predictor variables, the variables of sacrificing behaviors and avoidance motives of sacrifice have the ability to predict marital satisfaction, and also in the female sample, among the predictor variables, the variables of sacrificing behaviors, and the approaches motivates have the ability to predict marital satisfaction. Based on the findings of this study, it can be concluded that a group of variables in men such as sacrificing behaviors and avoidance motives of sacrifice have a more decisive role in predicting marital satisfaction, and also in women, a range of variables such as sacrificing behaviors and approaches motives has a more decisive and important role in predicting marital satisfaction. Identifying and working on these variables will have an important role in marital satisfaction and family relationships.

    Keywords: marital satisfaction, approach Motives, avoidance motives of sacrifice, sacrificing behaviors
  • Hadise Norouzishadehi, Masoume Maleki Pirbazari *, Sirous Salehi Pages 156-170
    The current study aimed to investigate the role of cyberspace in the spread of cosmetic surgeries among women. The research design was descriptive and causal-comparative. The statistical population of this study consisted of all women above 18 years old who referred to cosmetic surgery clinics in Lahijan city and had undergone cosmetic surgeries in 2019. Using available sampling method, 30 women who referred to beauty center and had undergone cosmetic surgery were selected as the as the samples of study. The comparison group included 30 women over18 years old who had not undergone any cosmetic surgery. In this study, a researcher-made questionnaire called pathological use of cyber space was used to collect data. Independent samples t- test and chi-square test were used for data analysis. The results showed that pathological use of cyberspace is different between women who have done cosmetic surgery and those who have not undergone it. Also there is no significant difference between women with or without cosmetic surgeries. Moreover the rate of pathological use of cyber space, among women who have had associate or lower degrees did not differ significantly from women who had bachelor or upper degrees. The result of study showed that cyberspace plays a role in spread of cosmetic surgeries among women with different levels of education. The results of this study can be used in beauty clinics to identify and consult with women who seek cosmetic surgery duo to the pathological use of cyberspace.
    Keywords: pathological, cosmetic surgery, Women, Cyberspace
  • Anahita Khodabakhshi-Koolaee *, Zahra Pishbahar Pages 171-186
    Objective
    The present study examines the life experiences of unemployed girls aged 30 to 40 single in Tehran.
    Method
    This research has been done with qualitative method and descriptive phenomenological type. The research community of single unemployed girls were thirty to forty years old in Tehran. Among them, a sample of 17 girls were selected as target sampling in 2017. The data collection method was a semi-structured interview. To analyze the information, the Colaizzi’s seven-step content analysis method was used.
    Results
    The main contents extracted from the interviews showed that negative and positive pressures caused by celibacy can be divided into individual, family and social dimensions.
    Conclusion
    According to the results of this study, delays in the marriage of girls over 30 years of age cause various stresses at the individual, family and social levels, which may endanger a person's mental health. Another finding of study found that depression and anxiety were one of the consequences of celibacy in girls over the age of 30, which was fueled by unemployment and the negative attitudes of society and those around them.
    Keywords: lived experience, Females, Single, unemployed, phenomenological study
  • Shirin Rajabion Esgandani, Amir Panahali * Pages 187-203
    Objective

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of problem solving skills training on reducing shyness and increasing academic achievement motivation in students with special learning disorder (dyslexia) in elementary school girl in Tabriz.

    Method

    The research design was quasi-experimental with pretest-posttest with control group. The statistical population consisted of female students with dyslexia in the 4th grade of Tabriz District 4 in the academic year of 1977-2009. Thirty students were selected through purposeful sampling based on inclusion and exclusion criteria. 15 patients were replaced for control group. Chick-Briggs Shyness Questionnaire, Hermes Progress Motivation Questionnaire, and Nausaf Reading Test were used for data collection. Problem solving skills training was provided for the experimental group but not for the control group. Statistical analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that problem solving skills training affects shyness and academic achievement motivation in students and decreases shyness and enhances academic achievement motivation in students with specific learning disorder.

    Conclusion

    Therefore, problem solving skills training plays an important role in shyness and motivation of students' academic achievement. Keywords: Academic Achievement Motivation, Shyness, Problem Solving Skills, Dyslexia

    Keywords: Academic Achievement Motivation, shyness, Problem solving skills, dyslexia