فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدکاظم رحمان ستایش، مهین شریفی اصفهانی، شادی نفیسی، سمیه ذوالقدرنیا* صفحات 9-29

    در نقد متن هر حدیثی گردآوری تمامی داده های مرتبط و اعمال دقیق ضوابط نقد، حایز اهمیت است. گاه به رغم دقت ناقد حدیث، وی از خطا مصون نمی ماند. این مقاله در صدد پاسخ به این سوال است که تا چه اندازه نقدهای علامه شوشتری برای اثبات موضوع بودن حدیث، اتقان دارد؟ آسیب های نقد و بررسی های ایشان در حوزه روایات تفسیری چیست؟ این تحقیق با روش مطالعه کتابخانه ای و رویکرد تحلیلی - توصیفی در چهار نمونه روایت تفسیری به این نتیجه دست یافت که نقد مولف با وجود آگاهی از ضوابط نقد حدیث، دارای کاستی یا خطای سهوی است و آسیب های آن در سه عنوان قابل طرح است: «ناسازگاری نظر رجالی با مجموعه آیات و روایات معتبر، عدم توجه به روایات و گزارش های تاریخی معارض، ظنی و ناکافی بودن ادله در اثبات مذهب راوی» و در نهایت مدعای ایشان در موضوع بودن احادیث مربوطه را کافی یا قابل پذیرش نمی داند.

    کلیدواژگان: محمدتقی شوشتری، الاخبار الدخیله، عبداللهبنابی، حواریون، ثابت بن قیس بن شماس، عمار بن معاویه الدهنی
  • معصومه طاهریان قادی*، سید محسن موسوی، سید علی اکبر ربیع نتاج، مهدی تقی زاده طبری صفحات 31-51

    اعتبار به عنوان یکی از ملاک های مهم گزینش و نقل روایات نزد شیخ صدوق مطرح است، اما این که این ملاک در کلیه روایات و آثار وی، مدنظر بوده، میان عالمان حدیث محل اختلاف است. مقاله حاضر که به روش توصیفی تحلیلی به سامان رسیده، به بررسی میزان اعتبار انواع روایات در آثار شیخ صدوق از نگاه وی پرداخته است. یافته ها نشان می دهد که وی جدای از کتاب من لایحضره الفقیه که به اعتبار روایات آن تصریح کرده در سایر آثار ملاک های دیگری چون مناسبت با محتوای کتاب و سبک آن نوشتار را لحاظ کرده و درجه اعتبار روایت احیانا در اولویت بعدی وی بوده است. هم چنین از آن جا که موضوع اعتبار در روایات طبی، اعتقادی، تفسیری و اخلاقی بسان روایات فقهی حایز اهمیت نبوده ملاک اصلی انتخاب وی واقع نگردیده است. با این حال، گفتنی است شیخ صدوق در اکثر موارد، روایاتی را برگزیده که «عدم اعتبار» آن ها برای وی محرز نگشته و گاه که به نقل روایت غیر معتبر پرداخته به عدم اعتبار و احیانا دلیل نقل آن تصریح کرده است.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، کتاب من لایحضره الفقیه، اعتبار روایات، محتوای روایات
  • زهرا قاسم نژاد*، اسماعیل زارعی صفحات 53-74

    یکی از روایاتی که صاحب نظران عرصه علوم قرآن، فقها، مفسران و قرایت در منابع خود به آن استناد نموده اند، روایت «إقرا کما یقرا الناس‏» است که نزد بسیاری از اندیشمندان صحت سند و متن آن پذیرفته شده است؛ اما برخی سند آن را صحیح ندانسته اند و دلیل آن را وجود راوی ضعیفی به نام سالم بن ابی سلمه دانسته اند. البته این روایت با عنوان های سالم بن سلمه و سالم ابی سلمه نیز در منابع روایی آمده است. ازآن جهت که روایت مذکور از روایات مهم و مورد استناد در فقه، علوم قرآن، تفسیر و قرایت است، واکاوی سند از حیث صحت و ضعف ضروری به نظر می رسد؛ به ویژه که بیان شده کنیه سالم بن سلمه، ابوخدیجه و ابوسلمه است و این دو کنیه برای سالم بن مکرم نیز به کاررفته و در تعدادی از روایات، بدون ذکر نام سالم بن سلمه یا سالم بن مکرم، کنیه ابوخدیجه استعمال شده است و این موضوع احتمال یکی بودن سالم بن مکرم و سالم بن سلمه را مطرح می نماید. بنابراین با تکیه بر ترجمه این راویان در منابع رجال، روایات هر چهار راوی از منابع روایی استخراج و از جهت راوی، روایت، مروی عنه و منابع نقل روایت مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد تا بتوان به آخرین راوی حدیث دست یافت و به صحت و ضعف سند حدیث حکم نمود. نتایج حاصل از بررسی روایت، مروی عنه و منابع نقل روایت نشان می دهد، سالم بن سلمه و سالم ابی سلمه تصحیف شده از عنوان سالم بن ابی سلمه است و این شخص غیر از سالم بن مکرم است که روایاتی با مضامین تفسیری و فقهی دارد.

    کلیدواژگان: روایت «إقرا کما یقرا الناس‏»، رجال، سالم بن ابی سلمه، سالم بن سلمه، سالم ابی سلمه، سالم بن مکرم
  • مرضیه محصص*، نگار ذیلابی صفحات 77-102
    پیوند ناگسستنی حدیث و تاریخ، زمینه ساز کارایی هر یک در سنجش دیگری به شمار می آید. در این راستا، کاوش های حدیث پژوهان و تاریخ پژوهان، دربردارنده گزاره های ناهمسازی در ترسیم هویت معاویه، نخستین حاکم اموی است. در پژوهش حاضر با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی، با تاکید بر فرآیند معناپردازی در بستر اجتماع و فرهنگ، این پرسش اصلی مطرح شده است که در نامه های امام علی (ع) به معاویه، از مجموعه نشانگان زبانی و محتوایی، چه نشانه هایی برای ترسیم شخصیت معاویه به کار گرفته شده و بر اساس این مجموعه نشانگان، هویت دینی و تاریخی معاویه چگونه قابل شناسایی است؟ از منظر نگارندگان، نامه های امام علی (ع) دارای ظرفیت بسیار مناسبی برای بررسی های نشانه شناسی اجتماعی است و بازتاب روشن و جامعی از مسایل عصر امام (ع) ارایه می دهد. حضرت علی (ع) با بهره گیری از نشانه های اجتماعی در جنبه های مختلفی، به تحلیل رمزگان هویتی معاویه پرداخته و با عرضه یک نظام بازنمایی هویتی، زمینه دستیابی مخاطبان به تصویر روشنی از هویت معاویه را فراهم نموده است. بررسی گویای آن است که گزینش های هدفمند امام (ع) در نامه های نهج البلاغه، از نشانگان دینی، نشانگان فرهنگ عربی و نشانگان ادبی، خوانش نوینی از رخدادهای تاریخی ارایه می دهد و منبع موثقی برای سنجش گزاره های متناقض تاریخی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، امام علی (ع)، نهج البلاغه، معاویه
  • محسن دیمه کار گراب، زهرا خراسانی* صفحات 105-122
    در مصادر روایی اهل سنت، روایتی مبنی بر جدل امام علی (ع) با پیامبر (ص) نقل شده است. بنا بر مضمون روایت، پیامبر (ص) قصد بیدار کردن امام علی (ع) را برای نماز شب داشتند؛ اما با پاسخ جبرگرایانه امام علی (ع) مواجه می شوند که در نهایت منجر به آزار و اذیت پیامبر (ص) می شود؛ لذا بررسی و ارزیابی این روایت امری ضروری به نظر می رسد. تفرد ابن‏شهاب زهری در نقل آن، تخریب امام (ع) توسط دو امام دیگر، بی ادبی و جسارت نسبت به پیامبر (ص)، پاسخ جبرگرایانه امام علی (ع)، آزار و اذیت پیامبر (ص) و روی برگرداندن ایشان از امام علی (ع)، تعارض با عصمت امام علی (ع) و سیره عبادی ایشان، تعارض با شان نزول آیه در کنار ادله و شواهد متعدد دیگر از جمله عواملی هستند که احتمال جعلی و ساختگی بودن این روایت را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، امام علی (ع)، ابن شهاب زهری، روایات جعلی، نقد سند و متن حدیث
  • هاجر بنائی، سید مهدی لطفی* صفحات 125-143
    کتاب تحف العقول عن آل الرسول (ص) اثر حسن بن شعبه حرانی دربردارنده روایات طوال و قصار رسول خدا (ص) تا امام حسن عسکری (ع) است که مشخصه اصلی آن ها ارسال در سند است. افزون بر ارسال اسانید، مطابق تصریح مولف، جملات حکیمانه هم سنخ با روایات ایمه (ع) نیز در این کتاب نقل شده و مولف آن ها را به ایمه (ع) نسبت داده است. استناد این اقوال به ایمه (ع)، ضرورت بازیابی این دسته از روایات و تبارشناسی آن ها در جهت تعیین وضعیت آن ها را روشن می سازد. به همین منظور در این مقاله 638 روایت قصار حضرت علی (ع) تا امام حسن عسکری (ع) در تحف العقول جمله به جمله بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد در انتساب دوازده روایت از مجموع روایات قصار تحف العقول به ایمه (ع) شواهد متقنی وجود ندارد. بعضی از این عبارات در قالب حکمت هایی از حکما، شاعران، زاهدان است یا از سوی راوی مجهول در دیگر مصادر ثبت شده است. بعضی دیگر نیز، نقل تاریخی یا ضرب المثلی است که به امام (ع) نسبت داده شده است. همچنین بیش از 14درصد روایات، پیشینه ای در منابع موجود ندارند و برای اولین بار در تحف العقول نقل شده اند. مقاله حاضر به روش توصیفی در صدد ریشه یابی تاریخی روایات تحف العقول است.
    کلیدواژگان: تحف العقول، روایات قصار، روایات طوال، تبارشناسی روایات، نوادر
  • رحیمه شمشیری صفحات 145-160

    ابوبصیر لیث بن بختری از راویان امامان باقر و صادق (ع) است. غالب رجالیان متقدم درباره توثیق صریح ابوبصیر مرادی سکوت کرده اند. در این میان دیدگاه ابن غضایری متفاوت از دیگران است؛ او ضمن گزارش رنجش و کدورت خاطر امام صادق (ع) از ابوبصیر مرادی، وجود طعن بر دین او را پذیرفته؛ اما آن را مانع از توثیق وی ندانسته است. در این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده است درصدد تحلیل رای ابن غضایری درباره ابوبصیر مرادی برآمده ایم و تاثیرپذیری سخن ابن غضایری درباره ابوبصیر از روایات، نکوهش وی را نتیجه گرفتیم؛ دلیل رنجش و کدورت خاطر امام صادق (ع) از ابوبصیر مرادی، بروز رفتارها و گفتارهای ناشایست او و درک ضعیف او از مقوله امام شناسی بوده است. در همین راستا مقصود از طعن در دین در کلام ابن غضایری، طعن در روش و منش اوست.

    کلیدواژگان: ابوبصیر مرادی، ابن غضائری، روایات رجالی، رجال کشی
  • محسن رفعت صفحات 163-191

    مقتل الحسین (ع) موجود در بحارالانوار علی رغم این که در غالب گزارش ها با گزارش ابومخنف موجود در کتاب شیخ مفید یکی است، اما مولف کوشیده نسبت به گرد آوری روایاتی دیگر از مقاتل روایی روی آورد. این مقتل ضمن دربرداشتن اخبار متفرد نسبت به دیگر متون روایی، در برخی موارد با وقایع مسلم و یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار بوده و در مواردی شان امام معصوم (ع) و یا خاندان معصومان (ع) خدشه دار شده به گونه ای که پایه و اساسی برای نقل علمای شیعی در قرن معاصر شده است. این مقاله می کوشد با رویکردی توصیفی- تحلیلی، روایاتی را که نخستین بار در میان روایات عاشورایی جای گرفت، ارزیابی نماید و از این رهگذر برخی از هجمه های تحریفی آن را در سنجه نقد قرار دهد.

    کلیدواژگان: بحارالانوار، علامه مجلسی، مقتل الحسین (ع)، روایات عاشورایی، تحریفات
  • داود معماری*، کوثر حلال خور صفحات 193-215
    اعطای مرتبه وثاقت یا ضعف به یکایک راویان یک سلسله سند، یا قبول و رد یک متن و سند و نحوه تعامل با یک روایت، بر معیارها و ضوابطی استوار است که کشف آن به معنای شناخت روش نقد و سبک سنجش یک اندیشمند رجالی با موضوع فرارو ی اوست. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی به تبیین و تشریح رویکرد و معیارهای رجال پژوهی مرجع تقلید گرانقدر؛ آیت الله شبیری زنجانی، از رجالیون مطرح معاصر می پردازد و ضوابط اعتبارسنجی اسناد روایات را که در خلال دروس و نوشته های معظم له به صورت پراکنده و غیر مدون مورد اشاره قرار گرفته و هنوز به گونه آکادمیک ارایه نگردیده، به اختصار تحلیل و تبیین می کند. آیت الله شبیری با رویکردی عالمانه، از منظر فقیهی اصولی به ضرورت پرداختن به علم رجال به عنوان ابزاری کارآمد برای تبیین صحت صدور حدیث که خود مقدمه اثبات حجیت و تبیین دلالت آن است، اذعان و تاکید دارند. معیارهای ایشان در اعتبارسنجی اسناد و راویان احادیث در اکثر موارد هماهنگ و منطبق با آراء مشهور اصولیین و در پاره ای موارد نیز متفاوت و نقادانه است.
    کلیدواژگان: آیت الله شبیری زنجانی، علم رجال، رویکرد، معیار، اعتبارسنجی روایات، نقد سند
  • محدثه ایمانی، محسن قاسم پور*، حسین ستار صفحات 217-237
    علامه سیدمرتضی عسکری از محدثان معاصر است که با همتی بلند و از رهگذر بررسی و تحلیل روایات به پیگیری ریشه ی اختلافات بین مذاهب اسلامی پرداخته است. افزون بر ایران آثار ایشان در سایر کشورهای اسلامی نیز مخاطبان بسیاری از جمله در میان علما پیدا کرده است. این حدیث پژوه در تحقیقات علمی خود با جمع همه ی روایات ذیل یک موضوع از اصیل ترین منابع حدیثی اهل سنت به پاسخ گویی شبهات در مورد مکتب اهل بیت پرداخته و کوشیده است بسیاری از اختلافات را بر اساس مشترکات میان مذاهب اسلامی از میان بردارد. وجود کاستی در آثار مکتوب شخصیتی مانند علامه عسکری به ویژه آثاری با این تنوع موضوعی امری طبیعی است. نقد ناکافی روایات صحیح از نظر اهل سنت در پاره ای موارد، رد یک باور بدون استناد به همه ی ادله ی طرف مقابل و به اشتراک نگذاشتن چگونگی فهم و نقد روایات در برخی موضوعات از جمله کاستی های آثار ایشان است.
    کلیدواژگان: علامه عسکری، نقد متنی روایت، کاستی، آثار حدیثی
  • سجاد محمدفام صفحات 239-261

    شرح سیدعلی خان - ریاض السالکین - از شروح «کامل و جامع» بر صحیفه سجادیه به زبان عربی است. مولف این شرح دارای تبحر در علوم مختلف بوده لذا این شرح آکنده از مباحث مختلف ادبی، بلاغی، قرآنی، روایی، کلامی و عرفانی است. مسئله اصلی این نوشتار گونه شناسی دریافت های سیدعلی خان در مقام فهم متون ادعیه صحیفه سجادیه است. با بهره گیری از الگوهای نقد متن، به گونه شناسی دریافت ها و فهم های صاحب ریاض السالکین پرداخته شده است. نتایج حاکی از این است که وی در مقام دریافت مبتنی بر متن، با بهره گیری از علوم زبان شناختی به بهترین شکل ممکن به تجزبه و تحلیل مضامین ادعیه پرداخته است؛ همچنین با استفاده از علوم بلاغت توانسته زیبایی های لفظی ادعیه را به نمایش بگذارد و در مواردی از آن ها استفاده معنایی نیز ببرد؛ در عین حال وارد سطح فرهنگی دریافت از متن نشده است. بخش دیگر دریافت های وی مبتنی بر فرای متن است که در این گام صاحب ریاض با برقراری بینامتنیت بین متون ادعیه و آیات قرآن و روایات ایمه معصومین (ع) به ویژه نهج البلاغه به شرح و توسعه مضامین ادعیه پرداخته است. همچنین بخش قابل توجهی از این شرح حاصل پدیده تفسیر در تفسیر است.

    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، مدنی شیرازی، نقد متن، بینامتنیت، ریاض السالکین
  • محمدرضا نایینی منوچهری، محمد حکیم* صفحات 263-285
    استنباط حکم تکلیفی صفت نکوهیده ی عجب و واکاوی پیامد وضعی این بیماری اخلاقی در اعمال عبادی، دیدگاه های مختلفی را در دانش فقه، پدیدار ساخته است و در شمار مباحث چالش برانگیز در رابطه اخلاق و فقه قلمداد می گردد. صفت ناشایست خودبینی، با جهل به مقام خداوند و نفوذ قدرت او در تمام شیون تحقق می یابد و با صورت بخشیدن به کمالی خیالی، باعث فراموشی انتساب نعمت، توفیق و منزلت به پروردگار می شود. در این جستار که با روش تحلیلی- توصیفی به انجام رسیده است، ضمن مفهوم شناسی عجب، به تبیین چالش های موجود در نظریات فقهی درباره حکم عجب، بر مبنای تحلیل محتوای روایات پرداخته شده است. فقیهان در کشف حکم تکلیفی عجب در اعمال عبادی، دو دیدگاه حرمت و عدم حرمت را ارایه کرده اند. برخی از فقها نیز عجب را از اوصاف نفسانی غیرقابل تعلق حکم تکلیفی برشمرده اند. در ساحت حکم وضعی عجب نیز نظریاتی همچون بطلان مطلق عبادات به دلیل خدشه در نیت عبادت؛ بطلان، تنها در فرض تقارن با عبادت؛ و عدم بطلان حتی در صورت تقارن با عمل عبادی؛ مطرح شده است. این نوشتار در فرایند قضاوت میان دیدگاه های فقهی، مهم ترین احادیث را در این زمینه مورد تبیین و ارزیابی دلالی قرار داده و نتایج ذیل را به دست آورده است: در مستندات حدیثی، عبارات دال بر حرمت به حقایقی متفاوت از عجب تعلق یافته است و بر حرمت تکلیفی عجب دلالت نمی کنند. همچنین، مفاد احادیث بر معنایی اعم از صحت و عدم صحت وضعی دلالت دارند و تقلیل و عدم ترتب ثواب را نیز، با وجود صحت عبادت، شامل می شوند. از دیگر سو، تعلق نهی به عنوان خارج از ماهیت عبادت، مانع از ظهور احادیث در اثر وضعی بطلان خواهد بود. بر این اساس، مستندات روایی در فقه پژوهی عجب، تنها بر کراهت این صفت دلالت دارند و عجب را باعث دوری معنوی از خداوند، عدم کمال عبادت و تقلیل یا عدم ثواب معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: عجب، خودپسندی، ادلال، حکم تکلیفی عجب، حکم وضعی عجب، فقه و اخلاق
|
  • MohammadKazem Rahman Setayesh, Mahin Sharifi Esfahani, Shadi Nafisi, Somaye Zolghadrniya * Pages 9-29

    In the critique of any Hadith's text, it is important to collect all relevant data and to apply the exact criteria of the critique. Sometimes, despite accuracy of the Hadith critic, he is not safe from error. This article seeks to answer the question of whether Allameh Shushtari's critique is sufficient enough to prove the falsehood of some hadiths? What are the damages of some of his critique in the field of interpretative narratives? This research is based on a library study method and an analytical-descriptive approach on four interpretative narrative. After the research process, the result was obtained that the author's critique, with the knowledge of the criteria of the critique of the hadith, has a shortcoming or inaccurate error. Its damage is in three categories: "Conflict with the Holy Qur'an and valid narrations, not paying attention to historical reports, uncertain and inadequate evidence in proving the narrator's religion". Ultimately, this article does not accept his claim to forge these hadiths.

    Keywords: Mohammad Taghi Shooshtari, Al-Akhbar al-Dakhilah, The apostle of Jesus, Thabet ebne Gheys ebne Shamas, Ammar ebne Muawiah A-Dohni
  • Masumeh Taherian Ghadi *, Seyed Mohsen Musavi, AliAkbar Rabinataj, Mehdi Taghizadeh Tabari Pages 31-51

    Credit is one of the important criteria for selecting and quoting narrations from Sheikh Sadough. However, there is a difference of opinion among the scholars of hadith that criterion has been considered in all their narrations and writings. The present article is descriptive-analytical, that examines the validity of various narrations in Sheikh Sadough’s works from his viewpoint. The findings show that he – except the book "Man la Yahzoror Faghih" which accepts the validity of its narrations - in other works, other criteria such as: occasion with the content of the book and style, consider that article and the credibility of the narrative has probably been his next priority. Also, since the subject of validity in medical, doctrinal, interpretive and moral narrations has not been as important as jurisprudential narrations, the main criterion for his selection has not been established. However, it should be noted that in most cases, Sheikh Sadough has chosen narrations for which "invalidity" has not been established. And whenever he narrates an invalid narration, he refers to the invalidity and possibly the reason for its narration.

    Keywords: Sheikh Sadouq, Man la Yahzoror Faghih Book, Validity of Narrations, Content of Narrations
  • Zahrā Qāsimnizhād *, Ismā‘Īl Zāri‘Ī Pages 53-74

    One of the narrations relied upon by the qur’ānic sciences scholars, Islamic jurisprudents, Qur’ān interpreters, and Qur’ān recitation researchers in their studies is the narration “Iqra’ kamā yaqra’ al-nās”. The text and transmission chain of this narration has been accepted by many scholars. Nonetheless, there are some who have not deemed its transmission chain to be perfectly sound due to the presence of a weak transmitter named “Sālim b. Abī Salama.” Of course, this narration exists in narration sources along with similar transmitter names “Sālim b. Salama” and “Sālim Abī Salama.” Since this narration is one of the important narrations used in Islamic jurisprudence, qur’ānic sciences, Qur’ān interpretation, and Qur’ān recitation, an inspection of the soundness of its chain of transmission seems to be necessary. In particular, it has been stated that the teknonym of “Sālim b. Salama” is Abū Khadīja and Abū Salama, and these two teknonyms have also been used for “Sālim b. Mukarram”, and in some narrations, the teknonym Abū Khadīja has been used without mentioning the name “Sālim b. Salama” or “Sālim b. Mukarram.” This might suggest that “Sālim b. Salama” is the same as “Sālim b. Mukarram.” Therefore, based on the interpretations made about these narration transmitters in the Rijāl sources, the narrations under all these four transmitter names were extracted from the narration sources and were examined with regard to the narration transmitter, narration text, the narrated person, and the narration sources so that the last narration transmitter could be found and the soundness or weakness of the narration could be decided upon. The results of the examination of the narration text, the narrated person, and the narration sources indicated that “Sālim b. Salama” and “Sālim Abī Salama” were the misspellings of “Sālim b. Abī Salama”, and this person is different from “Sālim b. Mukarram” who has narrations on the Qur’ān interpretation and the Islamic jurisprudence.

    Keywords: “Iqra’ kamā yaqra’ al-nās”, Narration Transmitter, Rijāl, Sālim b. Abī Salama, Sālim b. Salama, Sālim Abī Salama, Sālim b. Mukarram, Narration Transmission Chain
  • Marzieh Mohases *, Negar Zeilabi Pages 77-102
    The unbreakable bond between hadith and history paves the way for the efficiency of each in order to measure the other. In this regard, the explorations of the hadith and history scholars have included incompatible propositions in the drawing of Muawiyah's identity, the first Umayyad Caliphate. In the present study with the approach of social semiology, with emphasis on the process of meaning-making in the context of community and culture, the main question raised is in Imam Ali's letters to Muawiyah, regarding the set of linguistic and content symbols, what are the symbols to draw Muawiyah's personality used and based on this set of symbols, how can the religious and historical identity of Muawiyah be identified? From the authors' point of view, the letters of Imam Ali (AS) have a very good capacity for studying social semiology and provide a clear and comprehensive reflection on the problems of Imam Ali's era. Imam Ali (AS) has analyzed Muawiyah's identity codes using social symbols in various aspects and provided the context of audience access to a clear picture of Muawiyah's identity by providing an identity representation system. The study indicates that the purposeful selections of Imam Ali (AS) in the letters of Nahj al-Balaqah provide a new reading of historical events according to religious, Arab culture and literary symbols and are considered as the reliable sources of measuring contradictory historical propositions.
    Keywords: Social Semiology, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaqah, Muawiyah
  • Mohsen Deymekar Grub, Zahra Khorasani * Pages 105-122
    In narrative Sunni sources, a narration has been quoted about Imam Ali’s argument with the Prophet. According to this narration, the Prophet (PBUH) intended to wake up Imam Ali (AS) for the night prayer, but faced with a deterministic response from Imam Ali (AS), which eventually led to the Prophet’s offense; therefore, it is necessary to study and evaluate it. Issues including, ‘Ibn Shahab Zuhri is the sole induvial who commented on this narration’, ‘humiliation of an Imam by two other Imams’, ‘rudeness and audacity toward the Prophet (PBUH)’, ‘the deterministic response of Imam Ali (AS)’, ‘offending the Prophet (PBUH) and his turning away from Imam Ali (AS)’, ‘conflicting with immaculateness of Imam Ali (AS) and his worshiping history’, ‘controversy with the dignity of verse revelation’, along with many other reasons and evidences strengthen the probability of its falseness.
    Keywords: Prophet (PBUH), Imam Ali (AS), Ibn Shahab Zuhri, False Narrations, Reviewing the Document, Content of Hadith
  • Hajar Banaei, Seyyed Mahdi Lotfi * Pages 125-143
    The book "The Tuhaf Aleuqul Aan Al Alrasul" (PBUH) by Hassan al-Bannah al-Harrani contains short and long narrations "Tiwal w Qisar" of the Prophet (PBUH) to Imam Hassan Askari (AS), the main feature of which is a cut in the document (sanad). In addition to the cut in the document (sanad), according to the author, the wise sentences similar to the narrations of the Imams (as) have also been quoted in this book and the author has attributed them to the Imams (as). Citing these words to the Imams (as) clarifies the necessity of retrieving this group of narrations and their genealogy in order to determine their status. For this reason, in this article, 638 short narrations (Qisar) of Imam Ali (AS) to Imam Hassan Askari (AS) in the Tuhaf Aleuqul have been examined. The findings of this study show that there is no conclusive evidence in the attribution of 12 narrations from the total narrations of "Qisar" in the Tuhaf Aleuqul to the Imams (as). Some of these expressions are in the form of wisdoms of sages, poets, ascetics or have been recorded by unknown narrators in other sources. Others are historical narrations or proverbs attributed to the Imam (as). Also, more than 14% of the narrations do not have a background in the available sources and have been quoted for the first time in the Tuhaf Aleuqul. The present article, in a descriptive method, seeks to trace the historical origins of the narrations of the Tuhaf Aleuqul.
    Keywords: Tuhaf al, uqul, Short Narrations (Qisar), Long Narrations (Tiwal), Genealogy of Narrations, Rare Narrations (Nawadir)
  • Rahimeh Shamshiri Pages 145-160

    Abu Basir Layth b. Bakhtari was among the transmitters of Imam Baqir and Sadiq’s hadiths. The majority of preliminary raja’alites remained silent on the validity of Abu Basir Muradi. Among them, Ibn Ghazairi’s perspective stands out. Although he reports on Imam Sadiq’s taking offence on Abu Basir Muradi and admits to Abu Basir’s sarcastic tone addressing religion, yet he has not denied his validity. In the present descriptive-analytical research, the aim was to analyze Ibn Ghazairi’s comments on Abu Basir Muradi and the effects on Ibn Ghaziri’s perception of Abu Basir and found him blamed in holy narrations. The reason why Imam Sadiq was offended by Abu BAsir is the occurrence of inappropriate behaviors and speech and defective understanding of imamology. Moreover, by sarcastic tone addressing religion, as quoted by Ibn Ghazairi, it means sarcasm in methods and behavior.

    Keywords: Abu Basir Muradi, Ibn Ghazairi, Rijali Narrations, Kashi’s Rijal
  • Mohsen Rafat Pages 163-191

    Imam Husayn’s martyrdom epic of al-Majlesi’s book, Behar al-Anvar, the fact that most of the reports are reported by Abu- Mekhnaf in the book of Sheikh Mofid, But the author Tried to collect other narratives from narrative martyrdoms. In addition, it is afflicted with content disorder in a way that sometimes its accounts which provided the bases for the shia scholars of contemporary century are inconsistent with the definite historical facts or have stained the Imam’s honor. This article tries with an analytical descriptive approach, the traditions first considered among the Ashura traditions and, in this way, put some of its distorted criticisms at a gauge.

    Keywords: Behar al-Anvar, al-Majlesi, Martyrdom of Imam Husayn, Ashura accounts, Distortion
  • Davood Memari *, Kaosar Halalkhor Pages 193-215
    Giving credibility or weakness to each narrator of a series of documents, or accepting and rejecting a text and document and how to interact with a narrative, is based on criteria and criteria, the discovery of which means recognizing the method of critique and assessment of a leading thinker on the subject. He is. This descriptive-analytical article explains and explains the approach and criteria of rijal-research of the esteemed imitation authority; Scattered and unencrypted, it is not presented academically, it is briefly analyzed and explained. Ayatollah Shobiri, with a wise approach, from the point of view of principled jurists, acknowledges and emphasizes the need to address the science of men as an effective tool to explain the authenticity of the issuance of hadith, which is itself the prelude to proving authenticity and explaining its meaning. His criteria for validating the documents and narrators of the hadiths are in most cases harmonious and in accordance with the well-known opinions of the fundamentalists, and in some cases they are different and critical.
    Keywords: Ayatollah Shobiri Zanjani, Science of Rijal, Approach, Criterion, Validation of Narrations, Critique of Document
  • Mohaddese Imani, Mohsen Qasempour *, Hossein Sattar Pages 217-237
    Allameh Seyyed Morteza Askari is one of the contemporary scholars who has traced the origins of variations between Islamic religions through surveying and analyzing the narrations. In addition to Iran, his works in other Islamic countries has also attracted a large audience, including scholars. He has responded the doubts about the Ahl al-Bayt school through gathering all of the narrations under one title of original ahl as-sunnah sources and has attempted to eliminate many differences based on their likenesses among Islamic religions. Shortcomings in written works of personality such as Allameh Askari, especially works with many subject variety, are natural. Insufficient criticism of the correct narrations from ahl as-sunnah approach in some cases, rejecting a belief without citing all the another reasons and not sharing the mechanism of understanding and criticizing the narrations in some issues are the some shortcomings of their works.
    Keywords: Allameh Askari, Hadith Textual Criticism, Shortcoming, Hadith Works
  • Sajjad Mohammadfam Pages 239-261

    Riyaz al-Salekin Interpretation of Sayyid Ali Khan is one of the comprehensive and complete interpretations of Sahifeh Sajjadieh, which is written in Arabic. The author of this commentary is proficient in various sciences, so this commentary is full of various literary, rhetorical, Qur'anic, narrative, theological and mystical topics. The main issue of this article is the typology of the perceptions of Mr. Ali Khan in understanding the text of the prayers in Riyaz al-Salekin. Using the text critique patterns, the typology the perceptions of sayyed Ali khan are discussed. The results indicate that in the position of perception based on the text, he has used linguistic sciences to analyze the themes of the prayers in the best possible way. Also, using rhetorical sciences, he has been able to show the literal beauties of prayer and in some cases use them semantically. At the same time, he has not entered the cultural level of perception based on the text. The other part of his perceptions are beyond the text based on the any text by establishing intertextuality between the texts of prayers and verses of the Qur'an and the narrations of the Imams of the Infallibles (AS), especially Nahj al-Balaghah. In this step he has explained and developed the contents of the prayers. Also, a significant part of this description is the result of the phenomenon of interpretation in interpretation.

    Keywords: Sahifeh Sajjadieh, Perception, Intertextuality, Riyaz al-Salkin, Text Critique Pattern
  • Mohammadreza Naiini Manoochehri, Mmohammad Hakim * Pages 263-285
    Inference of the Jurisprudential obligation sentence of egotism and Examining the effect of this moral illness in the practice of worship have made different perspectives in jurisprudential knowledge.  Self-efficacy is due to ignorance of the greatness of God and with an imaginary perfection, it is forgotten that God attributes success. In this essay, which an analytical-descriptive method has been performed, while exploring the concept of egotism and the same concepts, it explains the challenges of the jurisprudential views about the self-efficacy sentence. The jurisprudents in the discovery of the jurisprudential sentence of egotism have provided two views of forbiddingness and it's against. Some jurists have also mentioned the egotism as the irreconcilable attributes of the religious order. In the context of the egotism situational sentence, there are also ideas such as the void of worship due to the intent of deception, void in sync with worship; and non-void. This paper, on the basis of judging between jurisprudential views, has evaluated the most important hadiths in this field discursively. In the hadith documentation, different facts are considered to be forbidden. On the other hand, the provisions of the hadiths include reduction (decrease) or non-reciprocity, with the validity of worship; which prevents the emergence of hadiths in the event of a nullity. Accordingly, the hadith documentation indicates only the aversion of this attribute; and recognizes it as the cause of spiritual excursion to God and wickedness in worship.