فهرست مطالب

علوم حدیث - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1398)

فصلنامه علوم حدیث
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس پسندیده صفحات 3-27

    در توصیف مومن روایاتی گوناگون در اشکالی متنوع وجود دارد که یکی از آن‏ها تشبیه مومن به خامه الزرع است. هدف این پژوهش بررسی فقه الحدیثی این متون است. روش تحقیق کتاب خانه ای و از نوع تحلیل محتوا است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که این تشبیه یازده گزارش در منابع شیعی دارد که در سه موضوع متفاوت (ثبات ایمان، مواجهه با بلا و توانمندی مومن) صادر شده اند. به جز موضوع سوم، اعتبار احادیث موضوع اول و دوم بالا و مورد قبول است. مراد از این تشبیه نرمی و انعطاف پذیری مومن است، اما این ویژگی در موضوع ایمان و توانمندی، به معنای سست عنصری و صفتی منفی، و در بلاها به معنای پذیرش و تسلیم هوشمندانه و صفتی مثبت است. نتیجه پژوهش در حوزه فقه الحدیث این که یک تمثیل ممکن است در دو کاربست متفاوت، معنایی متضاد داشته باشد، و در حوزه عملی این که ویژگی انعطاف و سرسختی در انسان را باید مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: مومن، خامه الزرع، انعطاف پذیری، فقه الحدیث
  • محمدعلی موحدی*، محمدحسین حشمت پور صفحات 28-57

    روش قرطبی در ارزیابی و فهم حدیث منزلت، آسیب هایی را به همراه داشته است. گستردگی و کثرت این آسیب ها در کنار قطعیت صدور و سادگی الفاظ و عبارات این حدیث، فرضیه تاثیر پیش فرض های اعتقادی وی‏‏ را بر فقه الحدیث او به ذهن متبادر می سازد. این فرضیه آنگاه تقویت می شود که دانسته شود وی با خودداری از فحص طرق صدور این خبر، از تشکیل خانواده حدیثی نیز پرهیز نموده و با اصرار بر انحصار صدور حدیث منزلت به جریانی خاص، حجم انبوهی از مستندات را - که در فهم مقصود این خبر نقش داشته - به طور کلی نادیده گرفته است. افزون بر این، جزمیت پیشینی بر معنای مخالف حدیث، و شتاب در فهم عبارات و مقصود این خبر، تصویری را از این حدیث به دست داده که عوض سازگاری با مواضع صدور و انطباق بر متن و معنای آن، تنها به پیش فرض های کلامی نویسنده آن شبیه است و نیازهای کلامی او را برآورده می سازد.

    کلیدواژگان: باورهای کلامی، فقه الحدیث، حدیث منزلت، قرطبی، خلافت
  • فاطمه رحمان پور نصیر محله*، نرگس انصاری صفحات 58-93

    زبان از عناصر بنیادی در سبک‏شناسی است و از جمله مباحث مهم در بررسی زبان، توجه به جنسیت و ارتباط و تناسب آن با زبان متن ادبی است. برخی از پژوهش‏گران معتقد به وجود تمایز بین زبان مردانه و زنانه هستند. رابین لیکاف به عنوان نخستین نظریه‏ پرداز حوزه زبان ‏شناسی جنسیت دیدگاه ‏‏های خود را درباره الگوی گفتار زنانه در گفتمان مطرح کرده است. از منظر وی تمایز بین زبان زنانه و مردانه بیشتر در گفتار نمود می‏‏یابد تا در نوشتار. لیکاف چهارده مشخصه کلی را در تمایز گفتار زنانه از مردانه ذکر می‏‏کند. شاخصه‏‏ های چهارده‏ گانه وی تحت سه عنوان نشانه‏ های واژگانی، واجی و آوایی و ویژگی‏‏ های نحوی قابل دسته‏ بندی است. در این نوشتار خطبه امام سجاد و خطبه حضرت زینب 3 در کوفه به واسطه تشابه موضوعی و موقعیتی (مکان و مخاطب)، گزینش و بر اساس نظریه لیکاف با روش توصیفی - تحلیلی و با ارایه جداول و نمودارها مورد مقایسه قرار گرفته است. مقایسه دو خطبه تمایز برجسته‏‏ و معناداری را میان آن دو نشان نداد و لذا نتوانست نظریه لیکاف را به طور کامل اثبات کند؛ حتی در برخی از موارد، یک نوع تضاد زبانی میان نظریه لیکاف و متن خطبه‏‏ ها مشاهده شد؛ از جمله کاربرد دشواژه‏‏ ها یا عبارات پرسشی و‏... با این همه، مقایسه مذکور تا حدی توانست تطابق نسبی دیدگاه لیکاف با مولفه ‏‏های زبانی این دو خطبه را نشان دهد. نتایج نشان داد که کاربست مناسب عناصر آواساز در سطح آوایی خطبه ها، در هر دو خطبه بار عاطفی مورد نظر را به خوبی انتقال داده و در نتیجه تاثیر زیادی بر مخاطب گذاشته است؛ با این تفاوت که این عناصر، سازگار با نظریه لیکاف،‏ در خطبه حضرت زینب 3 بیشتر بوده و از تنوع آوایی بیشتری نیز برخوردار است. در سطح واژگانی کاربرد بیشتر قید و صفت و سوگند واژه در خطبه حضرت زینب 3 آن را متمایز از خطبه امام سجاد علیه السلام کرده؛ اما برخلاف دیدگاه لیکاف خطبه حضرت زینب 3 از دشواژه ‏های بیشتری نسبت به خطبه‏‏ امام سجاد 7 برخوردار است. این تفاوت بیش از عامل جنسیت، تحت تاثیر موضوع خطاب و رویکرد دو خطیب در کلامشان به مردم کوفه است. از جمله نتایج در سطح نحوی نیز می‏توان به کاربرد بیشتر جملات قسم و پرسشی در کلام اشاره کرد که هر چند از نظر آماری منطبق با دیدگاه لیکاف است، اما از نظر معنایی هماهنگ با آن نیست.

    کلیدواژگان: سبک گفتاری، رابین لیکاف، خطبه حضرت زینب علیها السلام، خطبه امام سجاد علیه السلام، جامعه‏‏ شناسی زبان، زبان‏ شناسی جنسیت
  • شادی نفیسی، منصوره سادات خاتمی* صفحات 94-113

    به نظر اجماع اهل‏سنت سوره اللیل به سبب انفاق ابوبکر در مکه نازل شده است؛ اما روایات تفاسیر شیعی ماجرای انفاق ابودحداح در مدینه را ذیل آیات این سوره می‏آورد. در این مجال عدم قطعیت مکی بودن سوره اللیل پس از بررسی روایات ترتیب نزول و خصایص سور مکی و مدنی گزارش می‏شود و با تدقیق در منابع رجالی و تاریخی درمی یابیم که ابودحداح با ثابت بن دحداح متفاوت است. ابودحداح می‏تواند با توجه به شواهدی همچون شعر سفیان بن مصعب ثوری (از اصحاب راستین امام صادق علیه السلام)، معنای لغوی ابودحداح، سیاق آیات دیگر سوره، آیات انفاق در قرآن و سابقه جعل فضایل علی علیه السلام برای سایرین، شخص امام علی  علیه السلام باشد.

    کلیدواژگان: ابودحداح، روایات تفسیری سوره اللیل، ثابت بن دحداح، مدنی بودن سوره اللیل
  • مریم پیمانی *، مهدی مطیع صفحات 114-149

    احادیث قدسی بخش مغفول مانده گنجینه پربار روایات معصومان و سرشار از نکته‏‏ ها و لطیفه‏‏ های اخلاقی است که می‏‏تواند راهنمای انسان در کسب معرفت الهی باشد. مطالعه و پژوهش درباره احادیث قدسی به منظور کاربردی کردن و‏ سهولت در استفاده و فهم معارف عمیق آن امری است که ضرورت آن قابل انکار نیست و بهره‏‏ گیری از انواع روش‏‏های تحلیل متن در این مسیر می‏‏تواند راهگشا باشد. از آنجا که احادیث قدسی در منابع مختلف پراکنده است و به لحاظ موضوع نیز دارای تنوع زیادی است، به نظر می‏‏رسد پیش از به کار‏‏گیری روش‏‏های تحلیلی ارایه نوعی دسته‏ بندی از این احادیث ضروری است. رده ‏بندی یک متن، اجزای مختلف آن را حول اشترکاتی که دارند، جمع کرده و دسترسی به آن را آسان می‏‏کند. مطالعات انجام گرفته در این پژوهش، احادیث قدسی را در سه موضوع کلی اعتقادات، اخلاق و عبادات طبقه‏ بندی می‏‏کند و رویکرد غالب این دسته از احادیث را نمایان می‏‏سازد.

    کلیدواژگان: حدیث قدسی، تحلیل محتوا، طبقه‏ بندی
  • محمدرضا عزیزی صفحات 150-172

    بررسی منع کتابت حدیث به مثابه یک ارزش اجتماعی و تشریح زمینه ادبی و فرهنگی آن، مساله پژوهش حاضر است‏ و تبیین اصالت و مرجعیت زبان در جامعه آن روز عرب و پیوند آن با منع تدوین حدیث از اهداف این مقاله است. وقتی اشراف و بزرگان، کتابت را مایه شرمساری قلمداد می‏‏کردند و این وظیفه تا مدت‏‏ها بر دوش موالی بود، طبیعی است که به کتاب و کتابت نیز اعتماد نکنند و نقل شفاهی عرب هم طولانی گردد. سیر کتابت در فرهنگ عرب نشان می‏‏دهد صحابه و تابعین به شدت در برابر ثبت و تدوین حدیث، جبهه‏‏ گیری می‏‏کردند، اما نسل‏‏های بعد با فراهم شدن زمینه اجتماعی، فنی و گسترده شدن علوم، در آغاز به نوشتن کتاب‏‏های امالی و سپس تصنیف و تالیف پرداختند. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی _ تحلیلی و رویکرد کیفی، تحلیل گفتمان خواهد بود.

    کلیدواژگان: منع تدوین حدیث، سنت روایی، شعر، ارزش اجتماعی
  • روح الله موحدنیا*، اعظم پرچم، محمدرضا حاجی اسماعیلی صفحات 173-202

    جامع روایی کنز العمال فی سنن الاقوال و الافعال تالیف متقی هندی، از محدثان اهل‏سنت قرون نهم و دهم هجری، است. این کتاب در بردارنده بیش از سه هزار حدیث از امامان شیعه در موضوعات گوناگونی مانند احکام، اخلاق، علوم قرآنی و اعتقادات است.مقاله حاضر برای بررسی روایات اعتقادی امامان شیعه در این جامع روایی، به تامل در پاره‏‏ای از موضوعات مطرح در آن از قبیل شفاعت، خلافت، مباهله و... پرداخته و در پایان باورمند گردیده است که روش متقی هندی در تدوین و بهره‏‏ مندی از این دست از روایات، ناظر بر گزینش، چینش و تقطیع آن‏‏هاست. تقویت مبانی اعتقادی و مذهبی و کتمان پاره‏‏ای از وقایع تاریخی حساس و مهم، محدث را به اتخاذ چنین روش ‏‏های حدیثی سوق داده است. نقل احادیث ضعیف السند، استفاده از منابع نه چندان معتبر و...‏ انتقاداتی است که به روش حدیثی متقی وارد است.

    کلیدواژگان: متقی هندی، کنز العمال، روایات اعتقادی امامان شیعه‏، گزینش، چینش، تقطیع
  • نوروز امینی*، صمد اشکانی آقبلاغ صفحات 203-228

    یکی از روایاتی که در منابع سیره، تراجم و تاریخ امامیه بارها بدان اشاره و استناد شده، روایت «ما منا الا مقتول او مسموم» است. بر پایه این روایت، به شهادت همه امامان معصوم - حتی امامانی که شاهد تاریخی محکمی بر شهادتشان وجود ندارد - حکم شده است؛ در حالی که این روایت تاکنون از مسیر مداقه های سندی و متنی نگذشته و ارزیابی های معمول فنی در متن و مدلول آن صورت نگرفته است. این مقاله، ضمن ارزیابی درجه اتقان روایت فوق، میزان مدخلیت آن در اثبات شهادت امامان دوازده گانه را مورد مطالعه قرار داده است. یافته ها حاکی از آن است که این روایت، با وجود برخی اشکالات در بعضی از اسنادش، سندهای بی عیبی نیز دارد و گذشته از این، از نظر متنی نیز چندان غریب نمی نماید و تمامی اشکالات وارد بر متن آن، قابل پاسخ‏گویی است، اما این روایت به تنهایی در اثبات مساله شهادت جمیع ایمه: کافی نیست.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، ارزیابی سندی، ارزیابی متنی، ما منا الا مقتول او مسموم، شهادت امامان، مسمومیت امامان
  • صفحات 229-234
|
  • Abbas Pasandideh Pages 3-27

    With regard to description of the believer there exist different traditions in various types one of which is likening a believer to khāmat al-zar` (sprouting plants). This research aims at investigating these texts applying hadith comprehension (fiqh al-hadith). The research method is libraryoriented and of the type of content analysis. The findings of this research show that this simile has eleven reports in the Shi'a sources that have been issued in three different subjects (faith, facing calamities and misfortunes, and capabilities of a believer). Except for the third subject, the reliability of the traditions dealing with the first and second subjects above is acceptable. By this simile the flexibility of a believer is meant, however, this simile on the subjects of faith and capabilities, denotes weak-mindedness which is a negative quality, and with regard to calamities or misfortunes denotes an intelligent acceptance and submission which is a positive quality. The result of the research in the field of fiqh al-hadīth is that a single simile in two different applications may have contradictory meanings. In the practical field its result is that the characteristics of flexibility and rigidness in humans should be managed.

    Keywords: believer, khāmat al-zar`, flexibility, fiqh al-hadīth
  • MuhammadAli Movahhedi*, MuhammadHusayn Heshmatpour Pages 28-57

    Qurṭubī's method in evaluation of the Hadith of Manzilayh (Tradition of
    the Rank) suffers from certain harms (i.e. methodological problems). While the hadith enjoys certainty of issuance and simple words and phrases, vastness and plethora of these harms make one assume that Qurṭubī has had doctrinal premise to his comprehension of hadith (fiqh al-hadith). This proposition is strengthened if one understands that he has avoided searching the paths of issuance of this hadith and hence has prevented the formation of hadith family. Having insisted on exclusiveness of issuance of the hadith of Manzilayh to a particular trend, he has totally ignored a massive volume of supporting documents that have played role in understanding the purpose of this hadith. In addition, the dogmatism in advance with regard to a meaning opposite to the hadith, and hurriedness in understanding the phrases and purpose of this report, have given us a depiction of this hadith that instead of compatibility with the positions of its issuance, and its conformity with the text and its meaning is merely similar to the theological premises of Qurṭubī and meets his theological needs.

    Keywords: theological beliefs, fiqh al-hadith (hadith comprehension), Hadith al-Manzilah (the hadith of the rank)
  • Fatemeh Rahman pour Nasir Mahalleh *, Nargues Ansari Pages 58-93

    Language is one of the fundamental elements in stylistics. A major discussion in the study of language is to consider the gender and its relation and pertinence with the language of the literary text. Some of the researchers believe that there is a differentiation between the masculine and feminine languages. As the first theorist of the field of linguistics of gender Robin Lakoff has propounded her viewpoints about the feminine speech model in the dialog. In her opinion the distinguishing between feminine and masculine languages appears more in the speech rather than in the writing. Lakoff mentions fourteen general characteristics to distinguish the feminine speech from the masculine one. Her 14 characteristics can be classified under the three titles of textual signs, phonemic signs and phonetic signs. In this article the sermon of Imam Sajjad (`a.s.) and that of Lady Zaynab (`a.s.) in Kufah, due to their topical and positional similarity (i.e. that of place and audience) have been selected and compared on the basis of Lakoff's theory with descriptive-analytical method and by presenting tables and charts. The comparison between the two sermons did not show an  outstanding meaningful difference, thus it could not seriously prove Lakoff's theory in full. Even in some cases, a linguistic contradiction between Lakoff's theory and text of the sermon was seen, for instance, application of taboo words or interrogative sentences, etc. Nevertheless, the above comparison could indicate to some extent, the relative conformity of Lakoff's standpoint with the linguistic elements of these two sermons. The results showed that appropriate application of the phone making elements at the phonetic levels of the sermons, has clearly transferred the intended emotional message and as a result has put a remarkable impression on the addressee. The difference is that these elements, compatible with Lakoff's theory were more frequent in Lady Zaynab's sermon and enjoyed a bigger variety. At the lexical level, more frequent usage of adverbs, adjectives and words of oaths in Lady Zaynab's sermon makes it distinct from Imam Sajjad's sermon. However, contrary to Lakoff's standpoint the sermon of Lady Zaynab includes more taboo words than that of Imam Sajjad. More than the factor of gender, this difference originates from the subject of speech and the approach of the two orators in their speech to the people of Kufah. Among the results at the syntactic level mention can be made of the more frequent application of oaths and interrogative sentences, that conforms – from the aspect of statistic – to Lakoff's standpoint, however, it is not harmonious with it semantically.

    Keywords: oral style, Robin Lakoff, Lady Zaynab's sermon, Imam Sajjad's sermon, sociology of language, linguistic of gender
  • Mansoureh Sadat Khatami *, Shadi Nafisi Pages 94-113

    According to the Sunni consensus Surat al-Layl (Q 22) was revealed on the occasion of Abu Bakr's expenditure for charity (infāq). However, the traditions of the Shi'a exegeses mention the event of Abū Daḥdaḥ's infāq in Medina under the verse of this surah. In this opportunity, after analyzing the narrations of revelation order and the characteristics of the Meccan and Medinan surahs, the uncertainty of Surah 92 being revealed in Mecca is reported. By scrutiny in the Rijal-oriented and historical sources we find out that Abū Daḥdāḥ is different from Thābit ibn Daḥdāḥ. Considering the poetic instances like the poem of Sufyan ibn Muṣ`ab al-Thawrī, one of the true disciples of Imam Sadiq (`a.s.), as well as the literal meaning of Abū  Daḥdāh, the context of other verses of this surah, also the verses of infāq in the Qur'an and the background falsely attributing the virtues and excellences of Imam `Ali (`a.s.) to other personalities, Abū Daḥdāh can be the very same Imam `Ali (`a.s.)

    Keywords: Abū Daḥdāh, interpretative narrations, Surat al-Layl (Q 22) being Medinan
  • Mahdi Moti', Maryam Paymani * Pages 114-149

    The aḥādīth qudsiyyah (pl. of hadīth qudsī: a class of Traditions which give words spoken by God) are the ignored part of the fruitful treasury of the traditions of the Infallibles and are rich in moral points and delicacies that can serve as a guide for human beings to achieve the divine knowledge. The study and research about aḥādīth qudsiyyah with the purpose of making them applicable and facilitating the usage and comprehension of their propound knowledge and teachings is a fact necessity of which is undeniable. making use of various methods of text analysis can be helpful in this regard. Since the aḥādīth qudsiyyah are scattered in different sources, and are highly various in their topics, it seems necessary to present a kind of classification of these hadiths before employing analytical methods, a categorization that lets us collect its different segments around their common items and eases the access to them. The studies done in this research classifies the aḥādīth qudsiyyah into three general subjects: doctrines, ethics and acts of worship, and manifests the dominating approach of this group of hadiths.

    Keywords: hadīth qudsī, content analysis, categorizing
  • MuhammadReza Azizi Pages 150-172

    Investigation of prohibition of codification of hadith in the manner of a social value and the explanation of its literary and cultural grounds, constitute the problem of the present research. Likewise, the explanation of the authenticity and authority of language in then Arabian society and its connection with prohibition of codification of hadith are among the goals of  his article. When the notables and people of distinction considered the writing as a cause of embarrassment so that this task had been for long a duty of the freedmen (mawālī), it is quite natural that the (compilation of) book and the act of writing would not be relied on, and that the period of verbal transmission by the Arabs lasted long. The trend of writing in the Arabian culture shows that the companions and the successors seriously opposed the recording and codification of hadiths. However, the next generations, after the social and technical ground was prepared and the branches of knowledge were spread, began at first to write the books of dictations (al-amālī) and then engaged with authoring and compilation. The method of research applied in this article is a prescriptive-analytical one and its qualitative approach is dialog analysis.

    Keywords: prohibition of hadith codification, tradition-oriented sunnah, poetry, social value
  • MuhammadReza Haji Esmaeili, A'zam Parcham, Rouhollah Movahhed niya* Pages 173-202

    The hadith collection called "Kanz al-`Ummāl fi Sunan al-Aqwāl wa alAf`āl" was compiled by Muttaqī Hindī – one of the traditionists of the 9th and 10th/15th and 16th centuries. This book contains more than three thousand hadiths from the Shi'a Imams in such different subjects as practical laws, ethics, Qur'anic sciences and doctrines. The present article contemplates, on the subject of investigation of the ideological traditions of the Shi'a Imams in this hadith collection, on a number of subjects propounded therein like intercession, caliphate, mubāhalah, etc. It has concluded that Muttaqī Hindī 'smethod in codification and benefiting from this type of traditions is based on selection, arrangement and segmentation. Strengthening the ideological and religious fundamentals, and concealment of certain of sentimental and important historical events led this traditionist to take such methods in dealing with hadiths. Narrating hadiths having weak isnads, making use of sources that were not that much reliable, etc. are among criticisms directed against the hadith-oriented method of Muttaqī.

    Keywords: Muttaqī Hindī, Kanz al-`Ummāl, doctrinal Shi'a traditions, selection, arrangement, segmentation
  • Nowrouz Amini * Pages 203-228

    One of the traditions referred to and cited in the Imāmī sources of sīrah, biographical dictionaries (tarājim) and history, is the tradition "mā minnā illā maqtūl aw masmūm (none of us are but either slain or poisoned). According to this tradition it has been judged that all Infallible Imams - even those for whose martyrdom no definite historical evidence exists – have been martyred, while this tradition has not undergone scrutiny in its isnad and text and that the common technical evaluations in its text and purport has not been carried out yet. This article evaluates the degree of authenticity of the above traditions and also, studies the degree of its role in substantiating the martyrdom of the Twelve Imams. The findings suggest that despite certain problems in some of its isnads, this tradition has impeccable isnads. Moreover, from the aspect of its text it does not seem very strange and that all problems about it can be tackled. However, this narration by itself does not suffice to prove the martyrdom of all the Imams.

    Keywords: fiqh al-hadith, isnad evaluation, text evaluation, mā minnā illā maqtūl aw masmūm, martyrdom of the Imams, poisoning of the Imams