فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرسول دانشجو*، طاووس حسینی صفحات 134-145
    هدف

    اجرای حرکات تکراری و ضربات بالای سر، مفصل شانه را تحت استرس قرار می دهد و سبب ایجاد شانه نامتقارن و درد در مفصل شانه می شود. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی قدرت و دامنه حرکتی عضلات چرخش دهنده داخلی و خارجی در والیبالیست های مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن بود.

    روش ها

    این تحقیق از نوع توصیفی و علی مقایسه ای است. نمونه آماری این تحقیق به طور تصادفی و با توجه به معیارهای تحقیق در دوگروه مبتلا و غیرمبتلا وارد مطالعه  شدند. برای اندازه گیری قدرت عضلات چرخاننده در وضعیت صفر درجه از دستگاه دینامومتر (MMT) و برای اندازه گیری دامنه حرکتی عضلات شانه از گونیامتر استفاده شد و از دستگاه اسکولیومتر نیز به عنوان ابزار تشخیص شانه متقارن استفاده شد. برای محاسبه میانگین و انحراف استاندارد از آمار توصیفی و برای مقایسه قدرت و دامنه حرکتی شانه متقارن و نامتقارن والیبالیست ها از آزمون t مستقل و برای مقایسه هریک از گروه های مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن از آزمون تی زوجی و تحلیل واریانس استفاده شد. تمامی آزمون ها در سطح معناداری 0/05≥P به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    بین قدرت عضلات چرخش دهنده داخلی  (0/03=P) و خارجی (0/02=P) در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن اختلاف معنی داری مشاهده شد. همچنین در این تحقیق دامنه چرخش (0/02=P)  و داخلی  (0/03=P) در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به شانه نامتقارن اختلاف معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نشان داد که بالا بودن قدرت عضلانی در والیبالیست های مبتلا به شانه نامتقارن در بسیاری از تحقیقات به عنوان عاملی خطرزا شناخته شده است. محدودیت در دامنه حرکتی عضلات چرخش دهنده شانه در مفصل شانه والیبالیست های مبتلا به شانه نامتقارن مستلزم توجه به رویکردهای پیشگیرانه با ایجاد راهکارهای اصلاحی است.

    کلیدواژگان: قدرت، چرخش داخلی بازو، چرخش خارجی بازو، شانه متقارن، شانه نامتقارن
  • افسانه قدسی، صادق ناصرخاکی*، علی تنباکوساز صفحات 146-155
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر خستگی بر تعادل در اندام تحتانی افراد جوان با استفاده از الکترومایوگرافی و انحرافات مرکز فشار پا (COP) بود.

    روش ها

    تعداد 10 نفر زن جوان با میانگین و انحراف استاندارد سن 3/01±26/4 سال، وزن 5/75±65/5 کیلوگرم، قد 2/61±165 سانتی متر، شاخص توده بدنی 2/08± 24/08 و بدون هیچ گونه سابقه آسیب در اندام تحتانی و مشکلات تعادلی آزمایش شدند. برای سنجش تعادل، از آزمون تعادل لک لک و ثبت انحرافات مرکز فشار پا (COP) توسط دستگاه فورس پلیت استفاده شد. برای ارزیابی خستگی، سه پارامتر توان عضله (P) و فرکانس میانه (F) و ریشه میانگین مجذور سیگنال خام (RMS) توسط الکترومایوگرافی قبل و بعد از مرحله خستگی بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از برنامه های 16-SPSS و MATLAB و آزمون آماری من ویتنی استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به سطح معناداری (0/05>P) مشخص شد که خستگی بر توان و RMS عضله اثر معناداری می گذارد، اما بر میانگین فرکانس عضله اثر معناداری نمی گذارد و نیز خستگی باعث افزایش توان عضله و کاهش RMS عضله می شود؛ همچنین بیشترین تغییر توان عضله در عضله دو سر ران (BF)، بیشترین تغییر فرکانس میانه در عضله نیم وتری (ST) و بیشترین تغییر RMS در عضلات دوقلوی داخلی (GM) و دوقلوی خارجی (GL) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که بین خستگی عضلات اندام تحتانی و ایجاد اختلال در تعادل فرد رابطه منفی وجود دارد؛ به این معنا که با افزایش سطح خستگی در عضلات، تعادل بیشتر تضعیف می شود.

    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی، اندام تحتانی، EMG، تعادل، خستگی
  • مهسا عبدالله‌زاد*، حسن دانشمندی صفحات 156-167
    هدف

    سندرم متقاطع فوقانی عارضه ای ناشی از عدم تعادل عضلانی یک چهارم فوقانی بدن است. استفاده از تمرینات اصلاحی مبتنی بر اصول NASM یکی از روش های جدید برای برگرداندن تعادل عضلانی و پیشگیری و اصلاح ناهنجاری هاست. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات اصلاحی مبتنی بر اصول NASM بر سندرم متقاطع فوقانی بود.

    روش ها

    در مطالعه حاضر، 30 دانشجوی دختر با عارضه سر به جلو بیشتر از 46 درجه، شانه به جلو بیشتر از 52 درجه و کایفوز بیشتر از 42 درجه به صورت هدف دار انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه، 30 تا 70 دقیقه به تمرینات اصلاحی پرداختند. زوایای سر به جلو و شانه به جلو با استفاده از عکس برداری از نمای جانبی، زاویه کایفوز با استفاده از خط کش منعطف (93%=r) قبل و بعد از هشت هفته تمرینات اصلاحی اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی و آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد (0/01≥P).

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از مطالعه حاضر این بود که هشت هفته تمرینات اصلاحی مبتنی بر اصول NASM منجر به بهبود زوایای سر به جلو، شانه به جلو و کایفوز گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق به مربیان اصلاحی و درمانگران توصیه می شود که برنامه تمرینی پیشنهادی در این پژوهش را به طور منظم اجرا کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، سندرم متقاطع فوقانی، NASM
  • ساسان نادری*، حمیدرضا ناصرپور، فریبرز محمدی‌پور، محمدرضا امیر سیف‌الدینی صفحات 168-177
    هدف

     هدف تحقیق حاضر مقایسه پروتکل های خستگی عملکردی و غیرعملکردی بر تعادل پویای بسکتبالیست های آماتور بود.

    روش ها

    ده بسکتبالیست آماتور (میانگین سن 1/5±21/4 سال، قد 7/1±177/5 سانتی متر و وزن 8/5±67/4 کیلوگرم) برای شرکت در این تحقیق داوطلب شدند. به منظور ایجاد خستگی غیرعملکردی از پروتکل خستگی پله و برای ایجاد خستگی عملکردی از پروتکل خستگی ویژه بسکتبال استفاده شد. ارزیابی تعادل با دستگاه تعادل سنج بایودکس و با استفاده از آزمون پوسچرال استابیلیتی در سطح 2 انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون تی همبسته و تی مستقل انجام شد (0/05>P).

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده کاهش تعادل در اثر هر دو پروتکل خستگی بود، طوری که پروتکل خستگی غیرعملکردی شاخص تعادل کلی را 21/39 درصد و پروتکل عملکردی این شاخص را 10/49 درصد کاهش داد. از بین پارامترهای بررسی شده، تفاوت بین پیش آزمون و پس آزمون شاخص تعادل کلی و تعادل در جهت قدامی خلفی بر اثر پروتکل غیرعملکردی (به ترتیب 0/03=P و 0/03=P) معنی دار گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق حاضر، خستگی غیرعملکردی حفظ تعادل را بیشتر از خستگی عملکردی تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین استفاده از تمرینات متفاوت از تمرینات تخصصی برای تجربه دوره خستگی ممکن است در بهبود تعادل بسکتبالیست ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تعادل، بسکتبال، کنترل پاسچر، خستگی عملکردی
  • الهام حسینی*، عبدالحمید دانشجو، منصور صاحب‌‌الزمانی صفحات 178-187
    هدف

     آسیب رباط متقاطع قدامی اغلب از نوع غیربرخوردی است و حرکات فرود و برش به دنبال تغییر موقعیت ناصحیح مفصل زانو رخ می دهد؛ لذا تحقیق حاضر به مقایسه کینماتیکی مانور برش قبل و بعد از خستگی در برش پیش بینی شده و غیرقابل پیش بینی پرداخته است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. تمامی ورزشکاران دختر نوجوان شهرستان کرمان جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل دادند. بدین منظور، 49 ورزشکار به صورت هدفمند و دردسترس انتخاب شدند. هر آزمودنی مسافت (10متر) را می دوید و در محل مشخص شده یک پرش عمودی به سمت توپ انجام می داد، سپس به سمت محل برش می رفت و در زاویه مشخص شده با ترتیب تصادفی، به صورت پیش بینی شده یا غیرقابل پیش بینی مانور برش جانبی را قبل و بعد از خستگی اجرا می کرد. داده های کینماتیکی با نرخ نمونه برداری 200 هرتز ثبت شده و درنهایت با استفاده از نرم افزار Matlab و SPSS توسط آزمون آماری سنجش مکرر ترکیبی با سطح معنی داری (50/0>P) پردازش شدند.

    یافته ها

    آزمون سنجش مکرر ترکیبی نشان داد که در شرایط خستگی علی رغم کاهش معنادار در میزان فلکشن زانو (0/001=P)، افزایش معناداری در میزان والگوس زانو (0/001=P) و چرخش ساق پا (0/001=P) مشاهده می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از افزایش احتمال آسیب به دنبال تغییرات پارامترهای کینماتیکی است که در اثر خستگی و مانورهای غیرقابل پیش بینی ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: کینماتیک، آسیب زانو، فلکشن زانو، والگوس زانو
  • علی یلفانی، احمد ابراهیمی عطری، مائده تقی‌زاده کرمان* صفحات 188-199
    هدف

     بعد از آسیب رباط صلیبی قدامی و متعاقب آن جراحی، ضعف چهارسر ران معمول است. نقص قبل از جراحی بر نتایج پس از جراحی تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی تاثیر تمرینات قبل از جراحی بر نتایج پس از جراحی است.

    روش ها

    در این مطالعه، جست وجوی مقالات از پایگاه اطلاعاتی PubMed آغاز و مقالات مربوط به سال 1990 تا 2019 میلادی استخراج شد. در عناوین جست وجو از عبارات ACL Preoperative exercise, Prehabilitation ACL preoperative Protocol استفاده شد که درنهایت 442 مقاله یافت شد؛ سپس با توجه به موضوع اصلی مطالعه حاضر و معیارهای ورود و خروج، 10 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب و برای کیفیت روش شناسی با استفاده از مقیاس PEDro و CASP ارزیابی شدند.

    یافته ها

    ارایه برخی از برنامه های مداخله قبل از جراحی (سنتی، قدرتی و عصبی عضلانی) موجب افزایش معنی دار در قدرت بازکننده زانو و عملکرد زانو در هر دو گروه زنان و مردان پس از جراحی در کوتاه مدت و بلندمدت می شود. میانگین امتیازات PEDro برای هشت مطالعه تصادفی، شش بود که نشان دهنده کیفیت روش شناسی متوسط بود و امتیاز برای دو مطالعه کوهورت با استفاده از مقیاس CASP، 10 و 11 از 12 بود.

    نتیجه گیری

    توا ن بخشی قبل از جراحی شامل تمرینات تقویتی و تمرینات عصبی و عضلانی و به دنبال آن یک برنامه توا ن بخشی بعد از جراحی، نتایج عملکردی بالاتر و بازیابی سریع تر قدرت اکستنسور زانو پس از ACLR را موجب می شود. توا ن بخشی قبل از جراحی باید به عنوان استاندارد درمانی در نظر گرفته شود تا نتایج عملکردی پس از ACLR به حداکثر برسد.

    کلیدواژگان: تمرینات قبل از جراحی، آسیب رباط صلیبی قدامی، قدرت بازکننده زانو، عملکرد زانو
|
  • Abdolrasoul Daneshjoo*, Tavoos Hosseini Pages 134-145
    Objective

    Performing repetitive overhead movements puts stress on the shoulder joint, leading to uneven shoulders and pain in the shoulder joint. The purpose of this study was to evaluate and compare the strength and Range of Motion (ROM) of internal and external rotator muscles in volleyball players with and without uneven shoulders.

    Methods

    This is a descriptive and causal-comparative study conducted on 30 volleyball players randomly assigned into two groups of patients with uneven shoulders and healthy peers. A dynamometer (Manual muscle testing) was used to measure the strength of the rotator muscles at zero degrees,  a goniometer to measure the ROM of muscles, and a scoliometer device to measure the symmetry of shoulders.

    Results

    There was a significant difference in the strength of internal (P=0.03) and external (P=0.02) rotator muscles between groups with and without uneven shoulders. The ROM of internal (P=0.02) and external (P=0.03) rotator muscles were also significantly different between the two groups.

    Conclusion

     High muscle strength in volleyball players with uneven shoulders is a risk factor. Limitations in the ROM of rotator muscles in the shoulder joint of these athletes showed the need for more attention to preventive approaches by creating corrective strategies.

    Keywords: Strength, Internal rotation, External rotation, Even shoulders, Uneven shoulder
  • Afsaneh Ghodsi, Sadegh Naserkhaki*, Ali Tanbakoosaz Pages 146-155
    Objective

     This study aimed to examine the effect of fatigue on postural balance of young women using Electromyography (EMG) of lower extremity muscles and measuring the foot plantar Center of Pressure (COP) displacement.

    Methods

    Participants were 10 young women (mean age, 26.4±3.01 years; mean weight, 65.5±5.75 kg; mean height, 165±2.61; BMI, 24.08±2.08 kg/m2) with no history of lower limb injury or balance problems. To evaluate their static balance, the stork test was used and the foot plantar COP was measured by force plates. To measure fatigue, three parameters of muscle power (P), median frequency of muscle (F) and Root Mean Square (RMS) of raw EMG signals were calculated. Data were analyze din SPSS V. 16 and MATLAB software using Mann-Whitney U test.

    Results

    fatigue had a significant effect on P and RMS parameters (P<0.05), but did not significantly affect the F. It increased P and decreased RMS. The highest change in the P parameter was seen in biceps femoris muscle; the highest change in the F parameter was related to semitendinosus muscle; and the highest change in the RMS parameter was related to gastrocnemius lateralis and gastrocnemius medialis muscles.

    Conclusion

     There is a negative relationship between fatigue of the lower extremity muscles and balance impairment; by increasing the level of fatigue in the muscles, balance is more impaired.

    Keywords: Electromyography, Lower extremity, EMG, Balance, Fatigue
  • Mahsa Abdolahzad*, Hassan Daneshmandi Pages 156-167
    Objective

    Upper Crossed Syndrome (UCS) is a disorder caused by muscle imbalance of the upper quadrant of the body. Using National Academy of Sports Medicine (NASM) protocol for corrective exercises is one of the new approaches to restore muscle balance, and prevent/correct postural abnormalities. The purpose of the present study is to evaluate the effect of an 8-week NASM corrective exercise program on UCS.

    Methods

    Participants were 30 female students with forward head > 46 degrees, forward shoulder > 52 degree and thoracic kyphosis > 42 degrees, who were selected using a purposive sampling method and then randomly divided into control and intervention groups. The intervention group received corrective exercise program for eight weeks, three sessions per week. Forward head and shoulder angles were measured using side photography, and thoracic kyphosis angle was measured using a flexible ruler (r=0.093) before and after intervention. Paired t-test and analysis of covariance were used for data analysis at the significance level of P≤0.05.

    Results

     The mean angles of forward head, forward shoulder and thoracic kyphosis decreased significantly after 8 weeks of NASM corrective exercise in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

     Corrective trainers and therapists are advised to regularly use the NASM corrective exercise program proposed in this study for UCS patients.

    Keywords: Corrective exercises, Upper crossed syndrome, NASM
  • Sasan Naderi*, Hamidreza Naserpour, Fariborz Mohammadi Pour, Mohammadreza Amir Seyfaddini Pages 168-177
    Objective

     The purpose of the present study was to compare the effects of functional and non-functional fatigue protocols on the dynamic balance of amateur basketball players.

    Methods

     Ten amateur basketball players (mean age= 21.4±1.5 years, mean height= 177.5±7.1 cm, and mean weight= 67.4±8.5 kg) volunteered to participate in this study. Stair climbing and specific basketball movement circuit training were used to induce the non-functional and functional fatigues, respectively. Dynamic balance was measured by the postural stability test (level 2) using the Biodex balance system. Paired T-test and independent T-test were used for data analysis at a significance level of P<0.05.

    Results

     Dynamic balance of subjects was decreased after inducing both fatigue protocols, where the non-functional fatigue protocol reduced the overall balance by 21.39%, and the functional protocol reduced it by 10.49%. There was a significant difference between the pre-test and post-test scores of overall balance and the balance in the anterior-posterior direction following the non-functional fatigue protocol (P=0.03).

    Conclusion

     Non-functional fatigue protocol affects the dynamic balance of basketball players more than the functional protocol. Therefore, using different types of specialized exercises to experience the period of fatigue may be effective in improving the balance of basketball players.

    Keywords: Balance, Basketball, Postural control, Functional fatigue
  • Elham Hosseini*, Abdolhamid Daneshjoo, Mansour Sahebozamani Pages 178-187
    Objective

     Anterior cruciate ligament injury is often non-traumatic and occurs in landing and cutting following an incorrect knee joint alignment. The present study aimed to compare the knee joint kinematic parameters of adolescent female athletes during sidestep cutting maneuver before and after fatigue in predictable and unpredictable settings.

    Methods

     This is a quasi-experimental study conducted in the summer 2019. The study population consists of all adolescent female athletes in Kerman, Iran. Of these, 49 athletes were selected using purposive and convenience sampling methods. Each subject first ran a distance (10 m) and then made a vertical jump towards the ball at the specified location. Afterwards, she ran to the cutting location (a 3-m distance) and performed sidestep cutting at the specified angle, predictably or unpredictably, before and after fatigue. Kinematic data were recorded at a sampling rate of 200 HZ, and then analyzed in MATLAB and SPSS software using mixed repeated measures ANOVA at the significant level of P<0.05.

    Results

     Statistical analysis results showed that sidestep cutting maneuver after fatigue, despite a significant decrease in knee flexion (P=0.001), significantly increased the knee valgus (P=0.001) and tibia rotation (P=0.001) angles.

    Conclusion

     There is an increased risk of injury due to changes in kinematic parameters caused by fatigue and unpredictable cutting maneuvers.

    Keywords: Kinematics, Knee injuries, Knee flexion, Knee valgus
  • Ali Yalfani, Ahmad Ebrahimi Atri, Maedeh Taghizadeh Kermani* Pages 188-199
    Objective

     Quadriceps weakness is common after Anterior Cruciate Ligament (ACL) injury and subsequent surgery. Preoperative defects affect postoperative outcomes. The purpose of this review study was to investigate whether preoperative exercises can affect the postoperative outcomes after ACL reconstruction.

    Methods

     The searching for papers was conducted in the PubMed database among the studies from 1990 to 2019 using following keywords: ACL preoperative exercise, prehabilitation ACL, and preoperative protocol. The initial search yielded 442 papers. Then, based on the inclusion and exclusion criteria, 10 papers were selected for the final review. Methodological quality of the studies was assessed by using the Physiotherapy Evidence Database (PEDro) scale and the Critical Appraisal Skills Program (CASP).

    Results

     Some preoperative exercises (traditional, strength, and neuromuscular) can significantly increase the knee extensor strength and knee function in men and women after surgery in the short and long periods. The mean PEDro score for 8 randomized controlled trials was 6, indicating their moderate methodological quality. Moreover, the CASP score for 2 cohort studies was 10 and 11 out of 12.

    Conclusion

     Preoperative rehabilitation consisting of neuromuscular and strength exercises followed by a criterion-based postoperative rehabilitation program cause greater functional outcomes and faster recovery of the knee extensor strength after ACL reconstruction. Preoperative rehabilitation should be considered as a standard treatment to maximize functional outcomes after ACL reconstruction.

    Keywords: Preoperative exercises, Anterior cruciate ligament injury, Knee extensor strength, Knee function