فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 79 (بهار 1399)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 79 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن اشرفی ریزی*، زهرا کاظم پور صفحات 9-12
  • حجت الله قرایی، راضیه جهانیان، مجید حسینی کریم، ادریس کاکه مم، خدیجه بنده الهی، لیلی تاپاک، یدالله حمیدی* صفحات 13-26
    مقدمه

    فرهنگ ایمنی بیمار یک عامل مهم در تلاش برای کاهش حوادث ناخواسته در بیمارستان و ارتقای ایمنی بیمار است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته در بیمارستان های شهر همدان بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که در سال 1397 در بیمارستان های همدان انجام شد. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بیمارستان ها بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه فرهنگ ایمنی بیمار و چک لیست بروز حوادث ناخواسته استفاده شد. پرسش نامه ها توسط 650 پرستار تکمیل شد. برای بررسی رابطه بین متغیرها از رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    بالاترین میانگین فرهنگ ایمنی بیمار مربوط به بعد یادگیری سازمانی (74/0±45/3) و پایین ترین میانگین مربوط به بعد تبادل و انتقال اطلاعات (86/0±45/2) بود. 4/35 درصد پرستاران در طول یک سال گذشته حداقل یک مورد سقوط بیمار مشاهده کرده اند (کمترین حادثه ناخواسته). همچنین، 9/51 درصد پرستاران در طول یک سال گذشته با حداقل یک مورد زخم بستر و یا شکایت بیمار و خانواده آن ها (بیشترین حادثه ناخواسته) در محل کار خود مواجه بودند. علاوه برآن، میانگین امتیاز فرهنگ ایمنی بیمار با بروز حوادث ناخواسته رابطه معنی دار آماری داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر فرهنگ ایمنی بیمار را به عنوان پیش بینی کننده حوادث ناخواسته تایید می کند. ازاین رو متولیان سلامت و مدیران بیمارستان ها باید از طریق روش هایی مانند آموزش کارکنان بیمارستان و همچنین، تشویق گزارش حوادث ناخواسته، زمینه را برای ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار و کاهش حوادث ناخواسته فراهم کنند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، حوادث ناخواسته، بیمارستان
  • علی اژدری، محمود معین الدین*، فروغ حیرانی، شهناز نایب زاده صفحات 27-44
    مقدمه

    امروزه مدیران در حوزه بهداشت و درمان به ویژه بیمارستان ها برای بهبود عملکرد مالی و افزایش بهره وری نه تنها باید به مسایل درونی توجه کنند بلکه مسایل اجتماعی و زیست محیطی را نیز باید سرلوحه همه تصمیمات و اقدامات خود قرار دهند. هدف پژوهش حاضر ارتقاء عملکرد مالی بیمارستان ها از طریق آینده پژوهی مسئولیت اجتماعی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی بوده و برحسب روش پژوهش، آمیخته کیفی  و کمی است که در سه مرحله اجرا شد. در مرحله اول با برای استخراج شاخص های عملکرد مالی بیمارستان از روش پدیدارشناسی و مصاحبه با خبرگان استفاده گردید. در مرحله دوم  با روش تحلیل محتوا و مرور نظام مند بر روی مقالات منتخب، ابعاد و شاخص های مسئولیت اجتماعی استخراج شد و در مرحله آخر که به آینده پژوهی اختصاص دارد از شیوه دلفی فازی، متغیرهای مرتبط با مسئولیت اجتماعی استخراج و با بهره گیری از مدل ساختاری - تفسیری این متغیرها تحلیل شد.

    یافته ‎ها

    در مرحله اول تعداد 16 شاخص عملکرد مالی استخراج شد. حاصل مرحله دوم، تعداد 35 متغیر و چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، کارکنان و محیط زیست برای مسئولیت اجتماعی بود و در مرحله آخر تعداد 20 متغیر مرتبط با مسئولیت اجتماعی استخراج و با بهره گیری از مدل ساختاری - تفسیری،  قدرت نفوذ و میزان وابستگی متغیرها تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    تمام متغیرهای مرتبط با مسئولیت اجتماعی دارای قدرت نفوذ و وابستگی زیادی (بی ثباتی) هستند. بدین معنا که تغییر هرکدام، بر آن ها و سایر متغیرها نیز اثر می گذارد. ازآنجاکه هدف اصلی بیمارستان های دولتی ارایه خدمات باکیفیت به تمام اقشار جامعه و جلب رضایت آن ها است؛ بنابراین در نظر گرفتن تمام ابعاد و متغیرهای مسئولیت اجتماعی موجب افزایش بهره وری و به تبع آن بهبود عملکرد مالی بیمارستان ها می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد مالی، مسئولیت اجتماعی، آینده پژوهی، بیمارستان ها، پیشران ها
  • حکیمه کیا کجوری، محمدعلی نسیمی*، محمدجواد تقی پوریان، قیدر قنبرزاده صفحات 45-57
    مقدمه

     امروزه گردشگری سلامت از رو به رشدترین بخش های صنعت گردشگری در جهان است. گردشگری سلامت به عنوان یکی از منابع ایجاد درآمد و اشتغال می تواند رهیافتی برای توسعه اقتصادی ملی باشد. لذا، هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل مرتبط بر خلق مزیت رقابتی در کسب وکار گردشگری در حوزه سلامت است.

    روش ها

     مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی بود و به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل فعالان و صاحبان کسب وکارهای صنعت گردشگری استان مازندران بود. برای جمع آوری داده ها تعداد 200 پرسش نامه توزیع گردید که از این تعداد 165 پرسش نامه برگشت داده شد. برای سنجش روایی پرسش نامه ازنظر خبرگان استفاده گردید. پایایی ابزار گردآوری داده ها از طریق آلفای کرونباخ و پایایی مرکب تایید شد. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد.

    یافته ‎ ها

    نتایج نشان داد وضعیت اجتماعی- فرهنگی با ضریب مسیر 96/0 اثر بسیار مهمی بر خلق مزیت رقابتی در گردشگری سلامت در استان مازندران دارد. همچنین بعد دسترسی به امکانات و نیروی انسانی متخصص و ماهر با ضریب مسیر 95/0 و 85/0 در رتبه های بعدی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    متولیان سازمان های ضمن مشخص نمودن فهرست دقیق قابلیت های اجتماعی - فرهنگی و تاریخی استان و معرفی مجتمع های رفاهی و مراکز خدماتی- درمانی، مقدمات لازم در جذب گردشگر سلامت را فراهم نمایند. در ادامه باید راه های شناسایی امکانات برای گردشگران نیز تسهیل شود. همچنین، باتربیت و به کارگیری نیروی متخصص، کسب وکار گردشگری سلامت تقویت خواهد شد.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، گردشگری سلامت، کسب وکار، استان مازندران
  • بهروز ابهری، رویا آل عمران*، حبیب آقاجانی صفحات 58-73
    مقدمه

    بررسی تاثیر تحریم های اعمال شده بر روی سلامت افراد عادی کشور تحریم شده مباحث چالش برانگیزی را برافروخته است. مطابق مبانی نظری، سلامت تحت تاثیر متغیرهای اقتصادی، اجتماعی، محیطی و درمانی است که گروسمن آن را تبیین کرده است. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر تحریم ها بر سلامت کلیه استان های کشور است.

    روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی، تحلیلی و طولی برای سال های 95-1388 انجام شد. جامعه مطالعه شامل کلیه استان های کشور و متغیرهای استفاده شده شامل متغیرهای کنترلی اقتصادی، اجتماعی، درمانی و محیطی از قبیل تولید ناخالص استانی، وضعیت تحصیلات، شهرنشینی، نهاده های درمانی و متغیر دامی تحریم بود. تحلیل داده ها با استفاده از مدل پانل فضایی و نرم افزار Stata انجام شد.

    یافته ها

    مقایسه وقفه های اعمال شده در مدل نشان می دهد که اثر منفی تحریم ها در سال دوم اتفاق افتاده است. بررسی ها نشان داد کشش (درصد تغییرات) مرگ ومیر نسبت به متغیر درمانی تعداد پزشکان چهار درصد است. بودجه عمرانی دولت بعد از دو سال تاثیر منفی بر سلامت می گذارد. ضریب متغیر بیکاری مثبت 0235/0 است. برآورد انجام شده برای نرخ شهرنشینی معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    تاثیر تحریم ها در سال اعمال شده و نیز سال بعدازآن بر سلامت عمومی جامعه معنی دار نبوده و اثر آن در سال دوم منفی و در سال سوم مثبت می گردد. لذا، بر اساس نتایج پژوهش ضرورت دارد برای کاهش هزینه های تحریم ها، برنامه ریزی لازم برای بهبود شرایط اقتصادی-اجتماعی از قبیل نرخ بیکاری اندیشیده شود. ضمنا طرح های عمرانی و سیاست های سلامت با دوراندیشی اجرا گردد، چراکه اجرای نامناسب آن اثر منفی بر سلامت می گذارد.

    کلیدواژگان: سلامت، پانل فضایی، تحریم، مدل گروسمن
  • جمیل صادقی فر، مهدی رعدآبادی، رضا جوروند، مهدی جعفری* صفحات 74-86
    مقدمه

    یکی از ضرورت های مهم نظام های مراقبت سلامت در ارایه خدمات باکیفیت و ایمن، تدوین استراتژی های مناسب، اجرای موثر این استراتژی ها و کنترل نتایج حاصل از اجرا است. طراحی و برقراری سیستم کنترل استراتژیک، این اطمینان را می دهد که عملکرد سازمان در ارتباط با گام های مدیریت استراتژیک صحیح است. هدف از مطالعه، حاضر شناسایی و تحلیل اکتشافی عوامل مرتبط با کنترل استراتژیک در بیمارستان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی است که در سال 1395 انجام گرفت و طی آن 425 نفر از کارشناسان کمیته برنامه ریزی استراتژیک بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران و افراد آگاه در حوزه برنامه ریزی استراتژیک وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از یک پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. تحلیل داده ها بر اساس رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پرسش نامه عوامل مرتبط با کنترل استراتژیک در مراکز بیمارستانی از پنج عامل مستقل شامل زیرساخت ها و حمایت بیرونی (درصد واریانس 3/13)، شفاف سازی چشم انداز و استراتژی و تبدیل آن ها به عمل (درصد واریانس 2/12)، به اشتراک گذاری و برقراری جریان داده ها و دانش (درصد واریانس 3/10)، برنامه ریزی و تنظیم مقاصد (درصد واریانس 2/9) و بازخورد و یادگیری استراتژیک (درصد واریانس 5/7) تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که پرسش نامه کنترل استراتژیک استفاده شده در این مطالعه می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای بررسی صحت تدوین، اجرا، پایش و ارزشیابی استراتژی ها در مراکز بیمارستانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کنترل استراتژیک، برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل عاملی، بیمارستان، ایران
  • حمیدرضا نجاری، حسین دیده خانی*، محمودرضا مستقیمی، سید محمدرضا حسینی صفحات 87-101
    مقدمه

    امروزه ارایه خدمات درمانی به بیماران بین المللی در دنیا به صورت گسترده از توجه برخوردار است و از این فرصت، جهت افزایش تولید ناخالص ملی وبالابردن استانداردهای کیفی ارایه خدمات درمانی استفاده می نمایند. در ایران نیز یکی از برنامه های دولت، گسترش توریسم درمانی است. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی توریسم درمانی مبتنی بر کارآفرینی فن آورانه در ایران است.

    روش ها

    مطالعه حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی-توسعه ای از حیث روش اجرا کمی و از نوع همبستگی است. در مرحله اول برای شناسایی شاخص های توریسم درمانی مبتنی بر کارآفرینی فن آورانه از روش کمی- دلفی فازی و در مرحله دوم برای برازش از روش کمی-توصیفی (تحلیل عاملی و برای رتبه بندی از روش سلسله مراتبی) استفاده شده است.

    یافته ها

    شاخص های (عوامل ساختاری با امتیاز 382/0، مهارتی با امتیاز 250/0، مدیریتی با امتیاز 160/0، حمایت های ستادی با امتیاز 101/0، عوامل خارجی با امتیاز 064/0 و تعاملات بین سازمانی با امتیاز 043/0) به ترتیب دارای بیشترین اولویت می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد شش شاخص اصلی و 26 شاخص فرعی، به عنوان مهم ترین شاخص های توریسم درمانی مبتنی بر کارآفرینی فن آورانه می باشند که استفاده از این شاخص ها در رشد و توسعه صنعت توریسم درمانی موثراست ومی تواند سیاست گذاران و مدیران این صنعت را یاری نماید.

    کلیدواژگان: توریسم درمانی، دلفی فازی، سلسله مراتبی، کارآفرینی فن آورانه
  • حسین ابراهیمی پور، فاطمه فتحی*، الهه هوشمند، علی تقی پور، جواد حسینی صفحات 102-111
    مقدمه

    مسئولیت اجتماعی به معنای توجه ویژه سازمان ها در فرآیندهای کسب وکار به مسایل زیست محیطی و اجتماعی است. هدف مطالعه حاضر، تعیین ابعاد مسئولیت اجتماعی بیمارستان های دانشگاهی دولتی شهر مشهد در سال 1397 است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی و مقطعی بود. داده های مرتبط با مسئولیت اجتماعی و ابعاد آن ازنظر 273 نفر از کارکنان و مراجعین در بیمارستان های دولتی دانشگاهی شهر مشهد با استفاده از پرسش نامه استاندارد بررسی شده و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون آماری تی به کمک نرم افزار SPSS نسخه 11 در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشترین میانگین امتیاز (40/2) مربوط به بعد رهبری و فرآیندهای درونی و کمترین میانگین امتیاز (83/1) مربوط به بعد محیط کار بود. سایر میانگین امتیازها به ترتیب شامل بعد محیط زیست (08/2)، بعد بازار (01/2)، بعد جامعه و کشور (92/1) بوده است. درمجموع، مسئولیت اجتماعی بیمارستان ها تفاوت معنی داری با سطح متوسط یعنی دو دارد (05/2) و با توجه به مثبت بودن آماره تی برای مقایسه یک نمونه می توان نتیجه گرفت که مسئولیت اجتماعی به طور معناداری کمی بیشتر از سطح متوسط است. (05/0≤Pvalue)

    نتیجه گیری

    ارتقاء وضعیت کاری کارکنان به عنوان مهم ترین سرمایه اجتماعی اهمیت زیادی دارد که در پژوهش حاضر کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. با توجه به نتایج پژوهش، وجود تبعیض و نیز نوبت های کاری سبب کاهش رضایت در این بعد شده است. عدم آگاهی کارکنان مهم ترین دلیل کاهش بوده است که می توان با افزایش آگاهی کارکنان مسئولیت اجتماعی در این بعد را ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، بیمارستان، ایران
  • لیلا پژمان، مهربان هادی پیکانی*، منصوره پورمیری صفحات 112-122
    مقدمه

    امروزه مدیریت منابع انسانی سبز از رویکردهای جدیدی است که در تمام حوزه های سازمانی و مدیریتی به آن توجه شده است. بخش سلامت نیز برای افزایش کیفیت خدمات، بیش از سایر حوزه ها نیازمند مدیریت منابع انسانی سبز است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی مدیریت منابع انسانی سبز در بخش سلامت بود.

    روش ها

    روش پژوهش کیفی– نظریه مبنایی بود و مشارکت کنندگان در پژوهش 28 نفر مرتبط با سلامت در شهر اصفهان در سال 1398 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها به شناسایی 51 مفهوم اولیه، 16 مضمون محوری شامل زمینه ساختاری (نرم افزاری، سخت افزاری)، نگرش به سلامت، سیاست سلامت محور، مسئولیت اجتماعی، فرهنگ همیاری، کنشگران سود، نگاه مدیریتی به سلامت، الزامات مادی- فرامادی، آموزش مادام العمر، گشایش رقابت، سرمایه گذاری، تشکلات سلامت محور، توانمندسازی کارکنان، مدیریت بحران ها و شکل گیری حکمرانی سلامت محور) منجر شد که مضمون مرکزی پژوهش یعنی «توسعه منابع انسانی سبز به مثابه توسعه سلامت پایدار» را شکل داد. برای اعتبار یافته ها نیز از بازبینی مجدد فرآیند تحلیل و همچنین، نظرات پنج خبره خارج از پژوهش استفاده شد. سرانجام، تمام مضامین اصلی در قالب مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین قرار داده شدند.

     نتیجه گیری

     با توجه به دیدگاه های خبرگان، می توان نتیجه گرفت که به کار گیری مدیریت منابع انسانی سبز در بخش سلامت قابل پیاده سازی است و باید به جنبه های مختلف آن نظیر توانمندسازی کارکنان، فراهم کردن بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری، سرمایه گذاری مختلف و نیروهای متخصص توجه جدی کرد.

    کلیدواژگان: سلامت، بیمارستان‌ها، مدیریت منابع انسانی، منابع سبز، نظریه مبنایی
|
  • Hasan Ashrafi-Rizi*, Zahra Kazempour Pages 9-12
  • Hojatolah Gharaee, Razie Jahanian, Majid Hosseini Karim, Edris Kakemam, Khadijeh Bande Elahi, Leili Tapak, Yadolah Hamidi* Pages 13-26
    Introduction

    Patient safety culture is an important factor in reducing hospital's adverse event and improving patient safety. The aim of this study was to evaluate the relationship between patient safety culture and adverse events in hospitals of Hamadan city.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study which was performed in hospitals of Hamadan in 2018. The study population consisted of nurses working in hospitals. The patient safety culture questionnaire and adverse event checklist were used for data collection. Questionnaires were completed by 650 nurses. Multiple logistic regression was used to examine the relationship between the variables.

    Results

    The highest mean score of patient safety culture was related to the dimension of organizational learning, and the lowest score was for exchange and transfer of information. 35.4 percent of nurses said they had seen at least one patient fall in the past year (the least adverse event). Moreover, 51.9 percent of nurses stated that at least one pressure ulcer, or a complaint by a patient or his/her family had happened at their workplace in the past year (the most adverse event). Finally, the mean score of the patient safety culture had a significant relationship with the incidence of adverse events.

    Conclusion

    This study confirms the patient safety culture as a predictor of adverse events. Hence, health officials and hospital administrators should provide prerequisites for promoting patient safety culture and reducing adverse events through different strategies, such as encouraging erse events reporting as well as holding nurse training courses.

    Keywords: Patient Safety Culture, Adverse Events, Hospital
  • Ali Azhdari, Mahmoud Moeinaddin*, Forough Heirani, Shahnaz Nayebzadeh Pages 27-44
    Introduction

    Today, managers in the field of health and care, especially in hospitals, need to address not only the internal issues but also the social and environmental issues of their decisions and actions to improve financial performance and increase productivity. The purpose of this study was to improve the financial performance of hospitals through social responsibility future study.

    Methods

    The method of this research was applied in terms of purpose, and according to the research methodology, it was a mix of quantitative and qualitative methodology consisting of phenomenology, content analysis, and future study. In the first step, phenomenological methods and interviews with experts were used to extract hospital financial performance indicators. In the second step, the content analysis method and systematic review on selected articles, dimensions, and indicators of social responsibility were extracted. Finally, as for the future study, the variables related to social responsibility were extracted through fuzzy delphi technique and analyzed using structural-interpretive model.

    Results

    In the first step, 16 financial performance indicators were extracted. In the second step, the results of this phase showed the extraction of 35 proponents and four dimensions of economic, social, employee, and environmental social responsibility. In the last step, 20 variables related to social responsibility were extracted using the structural-interpretive model. The power of penetration and the degree of the dependence of the variables were determined.

    Conclusion

    The research results showed that all the variables associated with social responsibility had a great deal of influence and instability powers. That is, any change that occurs on them affects both them as well as other variables. Since the main purpose of public hospitals is to provide quality services to all segments of society and satisfy them, Therefore, considering all dimensions and components of social responsibility increases productivity and consequently improves the financial performance of hospitals.

    Keywords: Financial performance, Social responsibility, Future study, Hospitals, Proponents
  • Hakime Kiakojuri, Mohammad Ali Nasimi*, Mohammad Javad Taghi Pourian, Qeidar Ghanbarzadeh Pages 45-57
    Introduction

    Today, health tourism is one of the growing sectors of the tourism industry in the world. Health tourism as a source of income and job creation can be an approach to national economic development. Therefore, the aim of this study was to identify the factors related to creating a competitive advantage in the tourism business in the field of health.

    Methods

    This descriptive analytical study was conducted cross-sectionally in 2019. The Target population of this study includes activists and business owners of Mazandaran tourism industry. A questionnaire was used to collect data. Experts were used to measure the validity of the questionnaire. Two hundred copies were distributed, out of which 165 questionnaires were completed and returned. The reliability of the data collection tool was confirmed by Cronbach's alpha and composite reliability. Data analysis used structural equation method and Smart PLS software.

    Results

    The results showed that the socio-cultural situation with a path coefficient of 0.96 had a significant effect on creating a competitive advantage in health tourism in Mazandaran province. Having welfare، access to accommodation, recreational facilities, and skilled manpower with a route coefficient of 0.95 and 0.85 were in the next ranks, respectively.

    Conclusion

    While identifying the exact list of socio-cultural and historical capabilities of the province and introducing the welfare complexes and service-treatment centers, the trustees of the organizations should provide the necessary preparations for attracting health tourists. Furthermore, ways to identify facilities for tourists should be facilitated. Also, by training and employing skilled labor, the health tourism business will be strengthened.

    Keywords: Competitive Advantage, Health Tourism, Business, Mazandaran Province
  • Behroz Abhari, Roya Aleemran*, Habib Aghajani Pages 58-73
    Introduction

    Investigating the impact of sanctions on the health of ordinary people of sanctioned countries has sparked challenging issues. According to the theoretical foundations, health is affected by the economic, social, environmental, and therapeutic variables. The present study investigated the effect of sanctions on the health of people in all provinces of Iran.

    Methods

    This descriptive, analytical and longitudinal study was conducted for the period of 2009 to 2016. The study population includes all provinces Iran and the used variables include control, economic, social, therapeutic and environmental variables such as provincial gross domestic product, education status, urbanization, therapeutic inputs and dummy variable of sanction. Data analysis was run through spatial panel model using Stata software.

    Results

    Comparing the applied interruptions in the model showed that the negative effect of sanctions occurred in the second year. Investigations showed that the mortality elasticity into the treatment variable of a number of doctors was four percent. The government's development budget had a negative impact on health after two years. The coefficient of the unemployment variable was +0.0235. The estimate for urbanization rate was not significant.

    Conclusion

    The impact of sanctions on the public health was not significant in the first year as well as the following year and its effect in the second year was negative and positive in the third year. Therefore, according to the results of the current study, in order to reduce the costs of sanctions, it is necessary to consider the appropriate planning to improve the socio-economic conditions, such as the unemployment rate. Also, development projects and health policies should be done with caution, because its improper implementation has a negative impact on health.

    Keywords: Health, Spatial Panel, Sanctions, Grossman Model
  • Jamil Sadeghifar, Mehdi Raadabadi, Reza Jorvand, Mehdi Jafari* Pages 74-86
    Introduction

    One of the important requirements of health care systems in providing quality and safe services is developing appropriate strategies, effective implementation of these strategies, and controlling the results of the implementation. The design and implementation of a strategic control system ensures that the organization's performance in relation to the strategic management steps is correct. The purpose of this study was to identify and explore factors related to strategic control in the hospital systems.

    Methods

    This analytical study was conducted in 2016 on 425 experts from the Strategic Planning Committee of educational hospitals affiliated to Tehran and Iran University of Medical Sciences and experts in the field of strategic planning. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed based on exploratory factor analysis with SPSS 21 software. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Data analysis was conducted based on exploratory factor analysis using the SPSS software version 21.

    Results

    Results of the exploratory factor analysis showed that factors related to strategic control in the hospital system were five independent factors including infrastructure and external support (variance percentage 13.3), vision clarification and strategy and conversion to action (variance percentage 12.2), sharing and establishing data and knowledge flow (variance percentage 10.3), planning and setting goals (variance percentage 9.2), and strategic learning and feedback (variance percentage 7.5).

    Conclusion

    The results of the study showed that the strategic control questionnaire used in this study could be useful as a tool for assessing the accuracy of designing, implementation, monitoring, and evaluation of strategies in the hospital systems.

    Keywords: Strategic Control, Strategic Planning, Factor Analysis, Hospital, Iran
  • Hamidreza Najjari, Hossein Didehkhani*, Mahmoudreza Mostaghimi, Seyyed Mohammadreza Hosseini Pages 87-101
    Introduction

    Today, the provision of medical services to international patients around the world has received widespread attention. This opportunity is being applied to increase GDP and raise quality standards for health care services in centers. In Iran, one of the government programs is the expansion of medical tourism. The purpose of the present study is to Design a technological Entrepreneurship-Based medical Tourism Model in Iran.

    Methods

    The present research is applied-developmental research in terms of its purpose. Due to implementation, it is a Quantitative covered in correlational type. Throughout the first step, to identify the indicators of technological entrepreneurship- based Medical tourism, fuzzy Delphi method was used and in second step, Quantitative -Descriptive-method was applied (Factor-analysis method to practice as well as hierarchical method for grading).

    Results

    Indicators of Structural Factors with Score 0.382, professional factors with score 0.250, management factors with Score 0.160, Staff Support with Score 0.101, External Factors with Score 0.064, and Inter-Organizational Interaction with Score 0.043 are in the most Priority, respectively.

    Conclusion

    The results showed that six major indices and 26 sub-indices were introduced as the most significant indices of Entrepreneurship Based Medical Tourism. Applying the mentioned indices is effective in developing and expanding medical tourism industry and can provide supports to the managers and policy makers of the industry.

    Keywords: Medical Tourism, Fuzzy Delphi, Hierarchical, Technological Entrepreneurship
  • Hossein Ebrahimipour, Fatemeh Fathi*, Elahe Houshmand, Ali Taghipour, Javad Hoseini Pages 102-111
    Introduction

    Social responsibility is a concept in which organizations pay particular attention to environmental and social issues in its business processes. The purpose of this study was to investigate social responsibility dimensions in public hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences in 2019.

    Methods

    In this cross-sectional and analytical study, social responsibility and its dimensions in 13 public university hospitals of Mashhad were examined using a questionnaire based on 273 samples of staff and customers. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, mean, and standard deviation) using SPSS software version 11.

    Results

    The highest mean score (2.40) was related to leadership and internal processes, and the lowest mean score (1.83) was related to workplace dimension. The other average scores from highest to lowest were: environmental dimension (2.08), market dimension (2.01), and community and country dimension (1.92). Overall, the social responsibility of the hospitals under study was significantly different from the mean level of 2 (2/05), and considering the positive t-statistic for comparing a sample, it can be concluded that social responsibility was significantly higher than the average level (p-value ≤ 0.05)

    Conclusion

    Improving the employment status of employees as the most important social capital is very important, which had the lowest score in this study. According to the results of the research, the existence of discrimination and work shifts reduced the satisfaction in this dimension. Lack of employee awareness has been the most important reason for the decrease, which can be promoted by increasing the awareness of employees in this dimension.

    Keywords: Social Responsibility, Hospitals, Iran
  • Leila Pezhman, Mehraban Hadi Peykani*, Mansoureh Pourmiri Pages 112-122
    Introduction

    Nowadays, green human resources management is one of the new approaches which isconsidered in all organizational and managerial fields. The health sector needs green human resources management to improve service quality more than other fields. Thus, the purpose of this research was to present a green human resources management model in the health sector.

    Method

    The research method was a qualitative grounded theory, and the participants were28 health-related people in Isfahan in 1398. They were selected through the purposive sampling method, and in-depth semi-structured interviews were used for them. In order to analyze the data, open, axial, and selective codings were utilized.

    Findings

    Data analysis led to identifying the following items: 51 preliminary concepts, 16 central themes of structural context (software and hardware), attitude to health, health-oriented policy, social responsibility, cooperative culture, for-profit actors, managerial view of health, materialistic and meta-materialistic requirements, lifelong learning, competition opening, investment, health-oriented associations, employee empowerment, crises management, and the formation of health-oriented governance which formed the central theme of the research, i.e. "Green Human Resources Development as Sustainable Health Development". Moreover, in order to validate the findings, the analysis process was rereviewed and the opinions of five experts outside the research were used. Finally, all the main themes were incorporated into the paradigmmodel of Strauss and Corbin.

    Conclusion

    Given the views of the experts, it can be concluded that using green human resources management is implementable in the health sector. In addition, serious attention must be paid to its different aspects such as employee empowerment, hardware and software platforms, various investments, and specialized personnel.

    Keywords: health, hospitals, human resources management, green resources, grounded theory