فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 127، اردیبهشت 1399)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 127، اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی یلفانی*، ناهید بیگدلی، رقیه انوری، فرزانه گندمی صفحات 84-94
    پیش زمینه و هدف

    به افزایش فاصله بین دو عضله راست شکمی در دوران بارداری و پس ازآن دیاستازیس رکتی می گویند. اختلالات اسکلتی عضلانی بسیاری برای زنان مبتلا به این عارضه پس از زایمان در ناحیه کمری-لگنی به وجود می آید. هدف از این پژوهش مقایسه تعادل ایستا، پویا و انحنای ستون فقرات در زنان با و بدون دیاستازیس رکتی شکمی در دوره پس از زایمان می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه گذشته نگر از نوع مورد_شاهدی است. 40 زن 2 تا 5 ماه پس از زایمان در این مطالعه شرکت کردند و به دو گروه سالم (20n=) با میانگین سنی 88/4±45/26 سال و مبتلا به دیاستازیس رکتی (20n=) با میانگین سنی 18/5±35/29 سال تقسیم شدند. برای ارزیابی دو گروه در این مطالعه، از خط کش منعطف جهت ارزیابی انحنای ستون فقرات و به منظور سنجش تعادل ایستا و پویا، از دستگاه تعادل سنج بایودکس استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون آماری t مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

     یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که بین دو گروه، زاویه لوردوز کمری معنی دار (0/05≤p) و زاویه کایفوز سینه ای غیرمعنی دار می باشد (0/05≥p). همچنین نتایج تعادل استاتیک در حالت ثبات کلی، قدامی-خلفی و جانبی تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان داد (0/05≤p)، اما در تعادل داینامیک به جز در ثبات قدامی-خلفی (0/05≤p)، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05≥p).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که هایپرلوردوزیس کمری و عدم ثبات پوسچرال متعاقب با دیاستازیس رکتی شکمی به وجود می آید و زنان مبتلا به این عارضه پس از زایمان بدون مدالیته های درمانی، بهبودی اندکی دارند، زیرا پس از زایمان با توجه به کوچک شدن حجم رحمی، عضلات شکمی شل و آویزان می شود و عدم حمایت عضلانی در این ناحیه به وجود می آید که می تواند موجب افزایش نوسانات پوسچرال زنان بیمار نسبت به زنان سالم و کند شدن روند بهبودی هایپرلوردوزیس گردد.

    کلیدواژگان: دیاستازیس رکتی، بارداری، تعادل ایستا، تعادل پویا، هایپرلوردوزیس، کایفوزیس
  • لیلا مترصد*، فرشته اسمعیل خانی صفحات 95-106
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت عملکرد پرستاری در افزایش کیفیت مراقبت و درمان بیماران و اهمیت توجه به عوامل موثر در آن این پژوهش باهدف بررسی رابطه استرس شغلی، ترس از ارزیابی منفی و مسئولیت پذیری با عملکرد شغلی پرستاران بیمارستان های شهرستان بهبهان به مرحله اجرا درآمد.

    مواد و روش کار

    به همین منظور از بین کلیه پرستاران بیمارستان های شهرستان بهبهان (434)، تعداد208 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند ابزارهای پژوهش شامل: مقیاس استرس پرستاری گری تافت و اندرسون (1981)، مقیاس ترس از ارزیابی منفی لیری (1983)، پرسشنامه مسئولیت پذیری گاف (1987) و پرسشنامه های عملکرد شغلی پاتر سون (1970)، بوده است. در این پژوهش جهت تحلیل داده ها علاوه بر روش آمار توصیفی نظیر بیشترین و کم ترین نمره، میانگین، انحراف استاندارد از همبستگی ساده و رگرسیون چندگانه نیز استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که ضرایب همبستگی به دست آمده از رابطه متغیرهای استرس شغلی، ترس از ارزیابی منفی با عملکرد شغلی معنی دار هستند. بدین معنی که بین استرس شغلی با عملکرد شغلی (354/0- = r، 01/0 p <) رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. بین ترس از ارزیابی منفی با عملکرد شغلی(251/0- = r، 01/0 p <)، رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین بین مسئولیت پذیری با عملکرد شغلی(285/0 = r، 01/0 p <) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. . نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که از بین متغیرهای پیش بین، استرس شغلی (152/0- = β، 01/0≥ P) و پس ازآن متغیر ترس از ارزیابی منفی (184/0-= β، 01/0≥ P) پیش بین های عملکرد شغلی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، ترس از ارزیابی منفی، مسئولیت پذیری، عملکرد شغلی
  • مهسا صالح زاده نوبری*، شمس الدین شمس، هاله قوامی، کمال خادم وطن صفحات 107-117
    پیش زمینه و هدف

    فشارخون بالا به عنوان اصلی ترین ریسک فاکتور بروز ناتوانی و مرگ در سراسر جهان شناخته شده است.. هدف این پژوهش تعیین تاثیر اجرای مدل مراقبت پیگیر بر میزان سدیم دریافتی از رژیم غذایی و فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون می باشد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی با طرح دوگروهی (مداخله و کنترل) به صورت پیش آزمون و پس آزمون مجموعا بر روی 50 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به درمانگاه قلب مرکز آموزشی درمانی سیدالشهدا ارومیه انجام شد. مدل مراقبت پیگیر به مدت 3 ماه برای گروه مداخله اجرا شد و در پایان فشارخون و میزان سدیم دریافتی از رژیم غذایی بیماران در دو گروه مجددا مورد مقایسه قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری پارامتریک (تی مستقل و تی زوجی) استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین میزان سدیم مصرفی و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران در گروه مداخله پس از مداخله به صورت معنی داری کاهش یافت (0/05<p). به عبارتی دیگر اجرای مدل مراقبت پیگیر در کاهش میزان سدیم مصرفی و فشارخون بیماران تاثیر معناداری داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    اجرای مدل مراقبت پیگیر می تواند در کاهش میزان سدیم مصرفی و فشارخون بیماران مبتلا به بیماری پرفشاری خون موثر واقع شود. لذا پیشنهاد می شود در کنار درمان دارویی در امر مراقبت و پرستاری از بیماران با فشارخون بالا به منظور کنترل مشکلات و دستیابی به نتایج درمانی بهتر به کار برده شود.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت پیگیر، سدیم، فشارخون
  • فوزیه رفعتی، مطهره پیله ورزاده، امین کیانی، اعظم سلطانی نژاد* صفحات 118-128
    پیش زمینه و هدف

    ارزشیابی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری از دغدغه های مدرسین پرستاری است. این مطالعه توصیفی با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی آزمون آسکی جهت ارزشیابی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری جیرفت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سه مرحله طراحی، اجرا و ارزشیابی انجام شد. ابتدا طبق اولویت بندی 10 مهارت پرستاری انتخاب و چک لیست های آن ها تدوین شد. 27 دانشجوی پرستاری ترم آخر در یک روز در آزمون شرکت کردند. جهت ارزیابی آزمون از دو مرحله اول مدل کریک پاتریک، تعیین روایی ملاکی و پایایی آزمون استفاده شد. برای بررسی واکنش دانشجویان در مدل کرک پاتریک از پرسشنامه ای با 16 سوال سه گزینه ای و یک سوال باز استفاده شد.

    یافته ها

    نشان داد که 50 درصد (14 نفر) دانشجویان از آزمون کاملا راضی و 6/34 درصد (10 نفر) نسبتا راضی بودند. 7/57 درصد (16 نفر) دانشجویان معتقد بودند که آزمون نقاط ضعف یادگیری دانشجویان را مشخص کرد. 9/76 درصد (21 نفر) دانشجویان معتقد بودند که آزمون فرصتی برای یادگیری بود. 2/96 درصد (27 نفر) نیز معتقد بودند که آزمون استرس آور بود. از تحلیل داده های کیفی نیز دو طبقه نقاط قوت آزمون و نقاط ضعف آزمون به دست آمد. همبستگی بین نمره آزمون با نمره ملاک 43/0 و معنی دار بود. در همسانی درونی همبستگی بین نمره کلی با نمرات ایستگاه ها به جزء ایستگاه احیاء پایه، برقراری ارتباط با بیمار و اخلاق حرفه ای معنی دار و مثبت بود. الفای کرونباخ محاسبه شده بین نمرات ایستگاه ها 55/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    استفاده از آسکی به عنوان روشی مورد قبول دانشجویان و معتبر و پایا برای سنجش مهارت های پرستاری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجویان پرستاری، آسکی، صلاحیت بالینی، روایی، پایایی
  • لیلا ولی زاده، سمیرا اروجلو، فرخنده مهبودی، مهناز ذالی* صفحات 129-140
    پیش زمینه و هدف

    داشتن شایستگی توانایی اصلی برای انجام دادن مسئولیت های پرستاری است و تاثیر مستقیمی بر سلامت و ایمنی بیماران دارد. در همین راستا ارزیابی، حفظ و توسعه شایستگی پرستاران به یکی از وظایف اصلی و مهم مدیران حرفه تبدیل شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مطالعات مربوط به شایستگی پرستاران در ایران به صورت مرور یکپارچه و واکاوی چالش های مربوطه می باشد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مروری یکپارچه بود که در پنج مرحله شامل شناسایی و تعیین هدف، جستجوی منابع، ارزشیابی داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه نتایج که توسط Knafl & Whittemore پیشنهاد شده است انجام شد. جستجو با استفاده از کلیدواژه های شایستگی، صلاحیت، ارزیابی/ ارزشیابی/ بررسی شایستگی و ارتقای شایستگی در پایگاه های اطلاعاتی SID، Iran DOC، Scopus، CINAHL، PubMed، Google Scholar و Science Direct انجام شد. نتیجه جستجوی جامع اولیه شامل 488 مقاله بود. پس از اعمال معیارهای ورود به مطالعه و ارزیابی مقالات با استفاده از ابزار انتقادی Bowling درنهایت 19 مقاله وارد پژوهش شد.

    یافته ها

    پس از ارزیابی جامع مقالات نتایج تحت عنوان: الف) فاکتورهای مربوط به پژوهش شامل سنجش مفهوم شایستگی، روش های ارزیابی، ابزار پژوهش، نوع پژوهش، نوع نمونه گیری، بخش های تحت مطالعه و مکان تحت مطالعه، ب) فاکتورهای مربوط به جمعیت موردمطالعه شامل ویژگی های پایه شرکت کنندگان، پ) نوع مداخله انجام شده برای ارتقاء شایستگی شامل مداخلات انجام شده بر روی پرستاران، سرپرستاران و مدیران و ت) همبستگی شایستگی با سایر مفاهیم طبقه بندی و چالش های مربوطه نیز شناسایی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    شایستگی به عنوان یکی از ویژگی های حیاتی پرستاران باید در ارزشیابی های دوره ای گنجانده شده و به کارگیری پرستاران منوط به کسب شایستگی های لازم باشد. نتایج نشان داد این مفهوم نیاز به بررسی دقیق و عمیق تر داشته و مشکلات و چالش هایی در رابطه با برنامه ریزی و اجرای مطالعات مرتبط وجود دارد. امید است نتایج پژوهش بتواند در راستای ارتقاء کیفیت مطالعات مربوط به شایستگی پرستاران کشور موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تحقیقات ارزشیابی پرستاری، شایستگی بالینی، مرور، پرستاران، ایران
  • مریم سادات هاشمی، سمیه حقیقت*، مریم باقری، محمد اکبری، ریحانه نیک نژاد صفحات 141-156
    پیش زمینه و هدف

    عدم تبعیت از درمان مشکل شایعی در بیماران همودیالیزی است و به عنوان یکی از عوامل پیشرفت بیماری، افزایش عوارض حین دیالیز، افزایش شانس بستری شدن و مرگ و میر بیماران همودیالیز مطرح می باشد. عوامل متعدد محیطی و فرهنگی بر تبعیت از درمان بیماران موثر است ولیکن بامطالعات کمی به نمی توان این عوامل را بررسی نمود لذا این مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد تا درک عمیق تری از موضوع حاصل گردد و اقدامات لازم جهت بهبود تبعیت از درمان این بیماران صورت گیرد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف آغاز و تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. روش اصلی جمع آوری دادها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در مجموع با 29 مشارکت کننده مصاحبه صورت گرفت. مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای گرنهایم و لاندمن آنالیز شدند.

    یافته ها

    از تجزیه و تحلیل داده ها 600 کد اولیه و 64 زیر طبقه و 13 طبقه فرعی و در نهایت چهار طبقه اصلی عوامل مرتبط با بیمار، ، عوامل اجتماعی-اقتصادی، عوامل مرتبط با درمان، عوامل مرتبط با اعضای تیم سلامت پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    با ارتقا حمایت اجتماعی-اقتصادی، سازگاری بیمار با بیماری اش، خودمراقبتی، میزان کارآمدی، کاهش افسردگی و اضطراب بیماران، بهبود ارتباط اعضای تیم سلامت با بیمار، رعایت استانداردهای نیروی انسانی، می توان میزان تبعیت از درمان بیماران تحت درمان با همودیالیز را بهبود داد.

    کلیدواژگان: رژیم درمانی، بیمار، تبعیت، همو دیالیز، تحلیل محتوای کیفی
  • افضل شمسی، مصعب قادری*، راضیه شهابی نزاد، سعید واحدی صفحات 157-165
    پیش زمینه و هدف

    آموزش بالینی به عنوان اولین منبع یادگیری و شکل دهی هویت حرفه ای دانشجویان علوم پزشکی محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت موجود، مورد انتظار و شکاف کیفیت آموزش بالینی در دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 94-1393 انجام شد. جامعه آماری کلیه دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت که وارد بالین شده اند) بود. نمونه ها به تعداد 115 نفر از بین دانشجویان کارشناسی مامایی به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه وضعیت موجود و وضعیت مورد انتظار بود که روایی و پایایی آن (بااستفاده از آزمون مجدد و ضریب همبستگی 87/0) مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS v.17 و با کمک آزمون های توصیفی و تی تست تجزیه و تحلیل شد. 05/0p< معنادار تلقی گردید.

    یافته ها

    میانگین سن واحدهای پژوهش 8/1± 4/21 سال بود. بیشترین میانگین نمره وضعیت موجود و مورد انتظار به ترتیب مربوط به توجه کردن دانشجویان به انچه که سایر پرسنل می گویند (98/0±42/3) و کمک کردن مربی به دانشجویان در بالین (02/1± 82/4) می باشد. کمترین میانگین نمره شکاف کیفیت مربوط به توجه مربی به احساسات دانشجویان (01/1-) و همچنین بیشترین شکاف کیفیت مربوط به فراهم اوردن فعالیت های جدید و خلاقانه برای دانشجویان (25/3-) بود که از لحاظ آماری معنی دار بود (000/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج شکاف کیفیت در تمام ابعاد آموزش بالینی بین وضعیت موجود و مورد انتظار قابل توجه است. لذا برنامه ریزی های اساسی جهت بهبود کیفیت وضعیت آموزش بالینی توسط مسیولین امر لازم می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش بالینی، دانشجو، مامایی
  • احمد شیرجنگ، سعاد محفوظ پور*، ایروان مسعودی اصل، لیلا دشمنگیر صفحات 166-179
    مقدمه

    با وجود پیشرفت های زیاد در حوزه سلامت، نظام های سلامت پاسخگوی همه نیازهای جوامع نمی باشند فلذا کشور های جهان در اجلاس آستانه 2018 توافق کردند تا در جهت رسیدن به پوشش جهانی سلامتUHC  مراقبت های بهداشتی اولیه ی PHC را تقویت کنند. این مطالعه در راستای شناسایی چالش های نظام PHC ایران و ارایه راه کارهای عملی جهت رفع آنها انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی با استفاده از مصاحبه و بررسی اسناد انجام شد. مصاحبه با تصمیم گیران، خبرگان اجرایی وآکادمیک، مدیران و کارشناسان حوزه PHCصورت گرفت واسناد ملی وبین المللی درحوزه سلامت موردبررسی قرارگرفتند. چارچوب Building Blocks سازمان بهداشت جهانی برای کدگزاری داده ها استفاده شد تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قیاسی با استفاده ازنرم افزار12MAXQDA انجام گردید.

    یافته ها

    با توجه به تغییرنیازهای سلامتی مردم، امروزه نظامPHC درایران باچالش هایی مواجه شده است چراکه ساختارمتمرکزموجود درمواجهه با تغییرات انعطاف لازم را ندارد بخش خصوصی درارایه خدمات نقش کمرنگی داشته بین سطوح ارایه خدمات هماهنگی وجود ندارد وسیستم های موازی بوجودآورده است علیرغم کمبود منابع، دربرنامه ریزی و توزیع عادلانه منابع مشکلاتی وجود دارد سیستم های اطلاعاتی هنوزکامل نشده اند برنامه های درسی دانشگاهی با PHCهماهنگی ندارد درنتیجه نیروی انسانی توانایی پاسخگویی به نیازهای شغلی راندارند.

    بحث و نتیجه گیری

    درراستای بهبود وضعیت سلامت کشور وبا توجه به تعهدات بین المللی همچنین لزوم دستیابی بهUHC، بایستی با اولویت بندی چالش ها و راهکارهای موجود، اصلاحات عملی و متناسب با شرایط جامعه را ضمن استفاده ازتجارب سایرکشورهای جهان درجهت تقویتPHC به اجرا گذاشت.

    کلیدواژگان: مراقبت اولیه بهداشتی، پوشش همگانی سلامت، ایران
|
  • Ali Yalfani*, Nahid Bigdeli, Roghayeh Anvari, Farzaneh Gandomi Pages 84-94
    Background & Aims

    Increasing in the inter-recti abdominal muscle during pregnancy and postpartum, called diastasis recti abdominal.  Many musculoskeletal disorders occur in women with diastasis recti After pregnancy in the lumbopelvic region. This research article aims to compare the static, dynamic balance and curvature of the spine in women with and without diastasis recti abdominal in the postpartum period.

    Materials & Methods

    This study is a retrospective study of the type of case_control. Forty women participated in the study, 2 to 5 months after childbirth, and were divided into two groups, healthy(n=20) with a mean age of 26.4± 4.88 years and diastasis recti(n=20) with a mean age of 29.5 ± 5.88 years. To assessment the two groups in this study, a flexible ruler was used to assess the curvature of the spine and to measure static and dynamic balance using the Biodex balance system. The information was analyzed using SPSS software version 24 and an independent t-test.

    Results

    The results of this study showed that between the two groups, the lumbar lordosis angle was significant (P≤0.05) and the kyphosis angle was non-significant (P≥0.05). Also, the results of static balance in the overall, anterior-posterior and lateral-medial stability, showed a significant difference between the two groups (p 050.05), but in dynamic balance except in anterior-posterior stability(P≤0.05), not observed a significant difference(P≥0.05).

    Conclusion

    This study showed that lumbar hyperlordosis and postural instability are associated with diastasis recti Abdominal, and women with this disorder have little improvement after childbirth without treatment modalities, because after childbirth due to shrinking uterine volume, Abdominal muscles become weakness and sag, and there is a lack of muscle support in this area, which can increase the postural instability of patient women compared to healthy women and slow the recovery process of hyperlordosis.

    Keywords: Diastasis Recti, Pregnancy, Static Balance, Dynamic Balance, Hyperlordosis, Kyphosis
  • Leila Moterased*, Fereshteh Esmaeilkhani Pages 95-106
    Background & Aims

    Considering the importance of nursing practice in increasing the quality of care and treatment of patients and the importance of paying attention to some effective factors this study aimed to investigate the relationship between job stress, fear of negative evaluation and accountability with job performance of nurses in hospitals in Behbahan city.

    Materials & Methods

    For this purpose 208 participants from all hospital nurses in Behbahan city (434), were selected through the multistage random sampling method. The instruments used in this study were the Gray-Toft and Anderson nursing stress scale(1981), Leary brief fear of negative evaluation scale(1983), Gough responsibility inventory (1987), and Paterson job performance questionnaire(1970). To analyze data, descriptive statistics (maximum and minimum, average and standard deviation), correlation simple, and multiple regression were used.

    Results

    Results obtained in this study showed that there was a negative and meaningful relationship between job stress with job performance (p<0.01, r= - 0.354), and between fear of negative evaluation with job performance (p<0.01, r= - 0.285). Also, there was a positive and meaningful relationship between responsibility with job performance (p<0.01, r= 0.251). Results obtained from multiple regression showed that among the predictor variables, based on β coefficients, job stress (p<0.01,
    β=-0.152) is considered to be the best predictor of job performance.

    Keywords: job stress, fear of negative evaluation, responsibility, job performance
  • Mahsa Salehzadeh Nobary*, Shamsadin Shams, Haleh Ghavami, Kamal Khademvatan Pages 107-117
    Background & Aims

    Hypertension is recognized as the leading risk factor for disability and death worldwide. The aim of this study was to determine the effect of applying continuous care model on the amount of dietary sodium intake and blood pressure in hypertensive patients referred to the heart clinic of Seyed al-Shohada educational and treatment center of Urmia in 2018-2019.

    Materials & Methods

    This randomized clinical trial was conducted on a total of 50 hypertensive patients in two groups (intervention and control) as pre-test and post-test. Continuous care model was conducted on intervention group over a period of 3 months. At the end of study, the mean of blood pressure and the amount of dietary sodium intake in both groups was measured again.

    Results

    The mean of sodium intake, systolic and diastolic blood pressure of patients in the intervention group after the intervention decreased significantly (p<0.05). In other words, applying continuous care model had a significant effect on the reduction of dietary sodium intake and the mean of blood pressure in patients.

    Conclusion

    Applying continuous care model can reduce dietary sodium intake and blood pressure in hypertensive patients. Therefore, it is recommended to use this model along with drug therapy in the care and nursing of hypertensive patients in order to control problems and achieve better therapeutic results.

    Keywords: Continues care model, sodium, Blood pressure
  • Foozieh Rafati, Motahareh Pilevarzade, Amin Kiani, Aazam Soltaninejad* Pages 118-128
    Background & Aims

    Assessment of nursing students' clinical competency is one of the concerns of nursing instructors. This descriptive study was conducted with the aim of designing, implementation and evaluation of Objective Structured Clinical Examination (OSCE) for assessing the clinical competence of nursing students in nursing faculty of Jiroft.

    Materials & Methods

    This cross sectional study was conducted in three stages: designing, implementation and evaluation. Firstly, according to the priority of the instructors, 10 skills were selected from nursing clinical skills and their checklists were developed. 27 nursing students participated in OSCE on one day. For assessment of OSCE Kirkpatrick model, Criterion validity and reliability was measured. For criterion validity, correlation between the last 4 clinical scores mean and total OSCE score was measured. A likert three points questionnaire with 16 items and one open question at the end of questionnaire was used to examine the students' reaction to OSCE according to the Kirkpatrick model.

    Results

    In results 50% of all students were completely satisfied, 34.6% (N=10) were relatively satisfied from OSCE, and 57.7% (N=16) of the students believed that OSCE has shown their learning weaknesses. 76.9% (N=21) of students believed OSCE as an opportunity for learning. 96/2% (N=27) believed that OSCE was stressful. Qualitative analysis of the open question led two categories including the strengths of test and the weaknesses of test. The correlation between the total score of OSCE and the criterion validity was 0.43 and was significant. In the internal consistency of OSCE, the correlation between total score and each station score was significantly positive, except the basic resuscitation station, communication with the patient station and professional ethics station. The Cronbach's alpha calculated between stations' scores was 0.55.

    Conclusion

    OSCE as a valid, reliable and nursing student’s accepted assessment tool is recommended to assessing nursing skills

    Keywords: Assessment, Nursing students, OSCE, Clinical competency, Validity, Reliability
  • Leila Valizadeh, Samira Orujlu, Farkhondeh Mahboudi, Mahnaz Zali* Pages 129-140
    Background & Aims

    Competency is a core ability to perform nursing responsibilities and has a direct impact on patients' health and safety. In this regard, evaluating, maintaining, and developing nurse competency has become one of the main and important tasks of professional managers. The purpose of the study was to investigate the nurses' competency studies conducted in Iran through an integrated review and analysis of the related challenges.

    Materials & Methods

    This integrated review study consisted of five steps, including specifying the review purpose, searching the literature, evaluating data from primary sources, analyzing data, and presenting the results suggested by Knafl & Whittemore. Databases like SID, IranDOC, Scopus, CINAHL, PubMed, Google Scholar, and ScienceDirect were searched using the keywords of competency, competence, assessment or evaluation of competency. The initial comprehensive search result consisted of 488 articles. After applying inclusion criteria and assessing the articles using the Bowling's Quality Assessment Tool, finally 19 studies were included.

    Results

    After a thorough evaluation of the articles, results were itemized as following categories: a) Study factors, including concept of competency, evaluation methods, research tools, type of research, type of sampling, study wards and places, b) population factors including the demographic characteristics of the participants, c) the type of intervention designed to promote the competency of nurses, head nurses, and managers, and d) the competency correlation with other concepts. Finally, the related challenges were identified.

    Conclusion

    Competency as a vital feature of nurses should be included in the periodic evaluation of nurses and the continuation of the job must be dependent on obtaining the necessary qualifications. The results show that competency as a concept needs to be examined in-depth and there are some problems and challenges in planning and implementing related studies. It is hoped that findings of this study will be effective in promoting quality of nursing competency studies in Iran.

    Keywords: Competency, Integrative review, Iranian nurses
  • Maryam Hashemi, Somayeh Haghighat*, Maryam Bagheri, Mohammad Akbari, Reyhaneh Niknejad Pages 141-156
    Background & Aims

    One of the common problems in patients undergoing hemodialysis is Poor adherence. Several factors affect the adherence of patients, which should be investigated in the cultural and social context of patients. Thus this research was undertaken to study the adherence of such patients 

    Materials & Methods

    This qualitative research was conducted from June to November 2018 to investigate the view points of the patients, their families and health care providers about Adherence to the treatment in Patients Under hemodialysis. At first, the sampling was based on a purposeful sampling method. A total of 29 participants (patients, their families and health care providers) were interviewed. The interviews were analyzed via Graneheim & Lundman qualitative content analysis.

    Results

    Data analyses led to the production of 600 primary codes, 64 subcategories and 13 secondary categories, and finally 4 main categories of patient-related factors, socioeconomic factors, treatment-related factors, and related factors with the members of the health team appeared.

    Conclusion

    Considering factors such as socio-economic support, promotion of adaptability and self-care and improving the psychological state of patients can affect their compliance with the hemodialysis regimen. In this regard, members of the health team can play a significant role in adherence to the regime by communicating with patients and gaining their trust.

    Keywords: Adherence, Hemodialysis, Qualitative Content Analysis
  • Afzal Shamsi, Musab Ghaderi*, Razeyah Shahabi, Saeid Vahedi Pages 157-165
    Background & Aims

    Clinical education is considered as the primary source of learning and shapes the professional identity of medical students. The aim of this study was to determine the current and optimal condition and gap in quality of clinical education among midwifery students at Jieroft University of Medical Sciences

    Materials & Methods

    This descriptive study was conducted among undergraduate students of midwifery at Jieroft University of Medical Sciences in 2014-15. The data collection tool was a two-part questionnaire (4 questions about demographic information, 22 questions about the Current and Optimal Condition). Validity and reliability were confirmed (Using the test-retest and correlation coefficient 0/87). All statistics were computed using the SPSS17 software, using statistical descriptive tests and t-test. p<0.05 denoted statistical significance.

    Results

    Findings showed that the mean age of participants was 21/4 ± 1/8 years. Most of the current status and expected average scores were related to the students' attention to what other employees say (3/42 ± 0/98) and help coach students in clinical practice (4/82 ± 1/02). The lowest mean score gap was related to attention coach to feelings of students (-1/01). Largest gap relates to providing new and innovative activities for students (-3/25). (p=0/00).

    Conclusion

    Based on the results, the quality gap in all aspects of clinical education between the current and the expected situation is significant. The basic planning is needed to improve the quality of clinical training .

    Keywords: Education, clinical education, student, midwifery
  • Ahmad Shirjang, Soad Mahfoozpour*, Iravan Masoudi Asl, Leila Doshmangir Pages 166-179
    Background & Aims

     Despite many advances in health, health systems still do not meet all the needs of communities. Countries at the 2018 Astana Summit agreed to strengthen primary health care (PHC) in order to achieve universal coverage of health (UHC). This study aimed to identify the challenges of the PHC system in Iran and to provide practical solutions to overcome them.

    Materials & Methods

     This qualitative study was conducted using interviews and document reviews. Interviews were made with decision makers, executive and academic experts, PHC executives and experts. National and international documents were examined in the field of health. The WHO building blocks framework was used to encode the data. The data were analyzed by deductive content analysis using MAXQDA 12 software.

    Results

     Due to changing health needs of people, PHC system in Iran today faces challenges why so the centralized structure does not have the flexibility to deal with changes. The private sector plays a minor role in providing services. There is no coordination between levels of service delivery and parallel systems have emerged. Despite the scarcity of resources, there are problems in the planning and equitable distribution of resources.  Information systems are not yet complete.  University curricula are not in harmony with PHC and as a result human resources are unable to respond to job requirements.

    Conclusion

    In order to improve the health of the country and in line with international commitments as well as the need to reach the UHC, it must prioritize existing challenges and strategies, implement practical and tailor-made reforms while using the experiences of other countries to enhance PHC.

    Keywords: Primary Health Care, Public Health Coverage, Iran