فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 48، خرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/21
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سعید زندی*، رضا پورحسین صفحات 1-22

    در این مطالعه مروری نقلی، شواهد مفیدی از نقش علوم رفتاری در مبارزه با شیوع ویروس کرونا ارایه می شود. ما در این مقاله جامع و میان رشته ای، پنج موضوع را بررسی کرده ایم: شستن دست ها، دست زدن به صورت، قرنطینه کردن خود، همکاری با دیگران در اجرای یک رفتار جمعی و واکنش به اطلاع رسانی در مورد بحران. در این زمینه، بیش از 100 مقاله مرتبط مورد تحلیل واقع شدند. نتایج این پژوهش نشان داد مداخلات رفتاری در تقویت شست وشوی دست ها موثر هستند اما در کاهش میزان دست زدن به صورت تاثیری ندارند؛ حمایت های اجتماعی و برنامه های رفتاری، اثرات روانی منفی قرنطینه را کاهش می دهند، و به این ترتیب، عدم تمایل مردم به قرنطینه شدن را کم می کنند؛ گفت وگوی زیاد در مورد «بهترین چیز برای همه»، هویت گروهی قوی و نیز پذیرش اجتماعی انطباق با شرایط جدید در تقویت رفتار کمک به دیگران نقش دارند؛ مولفه های ارتباطات و اطلاع رسانی موثر بحران عبارتند از سرعت، صداقت، اعتبار، همدلی و ترویج رفتارهای فردی مفید؛ و در نهایت، بهترین راه برای بیان میزان خطر این است که طیفی از آمار و ارقام را ارایه دهیم و با اطمینان کامل آمار را بیان نکنیم (زیرا مشخص کردن یک بازه حداکثری ممکن است ادراک عمومی را دچار سوءتعبیر کند). یافته های این مطالعه نه تنها برای دولت و مسیولان بهداشت عمومی، بلکه برای سازمان ها و جوامع نیز مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، علوم رفتاری، مرور نقلی، مداخلات، سیاست گذاری عمومی
  • نفیسه عیدگاهیان، شهربانو عالی*، سید محسن اصغری نکاح، بهناز شیدعنبرانی صفحات 23-32

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی هنردرمانی گروهی بیانگر بر مشکلات درونی سازی شده و نیمرخ هیجانی- کارکردی کودکان بی سرپرست و بد سرپرست بود. طرح این پژوهش از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و مداخله نما بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پسران بی سرپرست و بدسرپرست 3 تا 5 ساله ساکن در یکی از مراکز وابسته به گلستان علی شهر مشهد بود. بدین منظور از این جامعه تعداد 30 پسر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی و برابر در سه گروه مداخله، گروه مداخله نما و گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 10 نفر). گروه آزمایش، مداخله هنردرمانی گروهی را در طی یازده جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند، درحالی که گروه مداخله نما در یازده جلسه کلاس 90 دقیقه ای آموزش کار با کامپیوتر شرکت کردند. گروه کنترل نیز مداخله ای را دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد. ابزارهای تحقیق حاضر شامل پرسشنامه نیمرخ هیجانی -کارکردی گرینسپن و پرسش نامه فهرست رفتاری کودکان (CBCL) بود. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره بر روی نمرات پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که در متغیر نیمرخ هیجانی- کارکردی (05/0>P) و متغیر مشکلات درونی سازی شده  (05/0>P) بین گروه مداخله و دو گروه دیگر تفاوت معناداری وجود دارد. بدین صورت که میانگین نمرات نیمرخ هیجانی کارکردی در گروه مداخله پس از دریافت درمان نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری افزایش و نمرات مشکلات درونی سازی شده در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری کاهش یافت. همچنین میزان بهبود در نمرات نیمرخ هیجانی کارکردی و مشکلات درون سازی شده گروه مداخله بیشتر از گروه مداخله نما (آموزش کامپیوتر) بود. باتوجه به نتایج، می توان روش هنردرمانی گروهی بیانگر را به عنوان درمان مناسبی برای بهبود مشکلات درون سازی شده و نیمرخ هیجانی کارکردی این کودکان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: هنر درمانی گروهی بیانگر، نیمرخ هیجانی- کارکردی، مشکلات درون سازی شده
  • سعید رضایی، ساجده شریفی* صفحات 33-40

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو روش آموزش مهارتهای تنظیم هیجانی و تمرینات حافظه کاری بر عملکرد خواندن دانش آموزان با اختلال خواندن انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل تمامی دانش آموزان دبستانی با اختلال خواندن بودند که در بهار 96 به مراکز مشاوره اداره آموزش و پرورش شهر تهران مراجعه کرده بودند. سپس این دانش آموزان در سه گروه 15 نفری (یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش) به طور تصادفی جایگزین شدند و برنامه مداخله ای آموزش مهارتهای تنظیم هیجانی و تمرینات حافظه کاری بر روی گروه های آزمایش  در طی 10 جلسه اجرا شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده و در دسترس انجام گرفت و جهت سنجش مشکلات خواندن نیز از مقیاس تجدید نظر شده هوشی وکسلر برای کودکان ویرایش سوم و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) استفاده شد. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد  که آموزش مهارتهای تنظیم هیجانی و تمرینات حافظه کاری هر دو در سطح (01/0˂p)، در کاهش مشکلات خواندن دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خواندن موثر بوده اند. اما میزان اثربخشی روش  تمرینات حافظه کاری در مقایسه با روش مهارتهای تنظیم هیجانی بیشتر بوده و این تفاوت از نظر آماری معنادار بوده است. هر دو شیوه آموزشی و مداخله ای در رفع مشکلات خواندن دانش آموزان دبستانی دارای اختلال یادگیری خواندن اثربخش و سودمند هستند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، اختلال خواندن، تنظیم هیجانی، حافظه کاری
  • الناز محمدی، محمد شادبافی* صفحات 41-50

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی مقایسه کارکردهای اجرایی بازداری، به روزرسانی و انتقال در دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی (ADHD) و دانش آموزان مبتلا به اختلال کندگامی شناختی (SCT) انجام گرفت. این پژوهش به صورت علی مقایسه ای صورت پذیرفت. شرکت کنندگان در این پژوهش 60 نفر (30 نفر ADHD و 30 نفر SCT) از کودکان پسر مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 1398-1399 بودند که به شیوه غربالگری و با استفاده از مقیاس درجه بندی رفتار کودکان (SNAP-IV) و مقیاس SCT به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس هر گروه تحت 3 آزمون استروپ، آزمون نگه داری رد و آزمون جمع و تفریق قرار گرفت. در تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد دانش آموزان مبتلا به ADHD و SCT در ترکیب خطی کارکردهای اجرایی (بازداری، به روزرسانی و انتقال) تفاوت معنادار دارند. همچنین نتایج تحلیل واریانس تک متغیره و مقایسه میانگین های دو گروه نشان داد دانش آموزان مبتلا به SCT در به روزرسانی و تغییر (انتقال) و دانش آموزان مبتلا به ADHD در بازداری مشکل دارند. با توجه به یافته های پژوهش چنین به نظر می رسد که اختلال SCT با فعالیت غیرطبیعی نواحی ارتباطی خلفی که مسیول تغییر و انتقال توجه و به روزرسانی می باشند در ارتباط است درحالی که اختلال ADHD بیشتر با فعالیت غیرطبیعی نواحی ارتباطی آهیانه ای- پیشانی که مسیول بازداری می باشند مرتبط است.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، اختلال کندگامی شناختی، بازداری، به روزرسانی و انتقال
  • نسرین خدمتی* صفحات 51-58

    سالمندان از تغییرات جسمانی، میزان بالاتر بیماری، معلولیت و از دست دادن خویشاوندان و دوستان شواهد بیشتری برای مرگ به دست می آورند. تجربه کردن مقداری اضطراب درباره مرگ طبیعی است؛ اما، مانند سایر ترس ها چنانچه خیلی شدید باشد سازگاری و کارآمدی را تضعیف می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه احساس پیوستگی و توانمندی ایگو با اضطراب مرگ سالمندان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان غیر ساکن خانه سالمندان دارای سن بالای 60 سال در شهر تهران بود. از میان آن ها نمونه ای به حجم 200 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970)، پرسشنامه توانمندی ایگو ماکستروم و همکاران (1997) و پرسشنامه احساس پیوستگی آنتونوسکی (1987) استفاده شد. در نهایت بعد از جمع آوری اطلاعات، داده های حاصل با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری به روش همزمان تحلیل شد. نتایج نشان داد، بین توانمندی ایگو و اضطراب مرگ سالمندان رابطه منفی معنی داری وجود داشت (22/0-r=، 01/0P <). همچنین بین احساس پیوستگی و اضطراب مرگ سالمندان رابطه منفی معنی داری وجود داشت (18/0-r=، 01/0P <). توانمندی ایگو و احساس پیوستگی به طور منفی و معناداری اضطراب مرگ را پیش بینی نمودند. در نهایت با توجه به نتایج مطالعه می توان نتیجه گرفت که احساس پیوستگی و توانمندی ایگو در زمره متغیرهای مرتبط با اضطراب مرگ سالمندان بوده و توانایی پیش بینی آن را دارند.

    کلیدواژگان: احساس پیوستگی، توانمندی ایگو، اضطراب مرگ، سالمندان
  • اسیه خدیوی*، سمیه صباغی رنانی صفحات 59-68

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه انطباق پذیری و خشونت خانگی در خانواده های دارای فرزند مبتلا به بیماری روانی مزمن وعادی شهر بروجن انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه خانواده های دارای فرزند بیمار روانی مزمن بستری شده در مراکز نگهداری شبانه روزی (دختر و پسر) و خانواده های عادی شهر بروجن است . روش پژوهش، علی مقایسه ای بود. حجم نمونه شامل 30 خانواده دارای فرزند بیمار روانی مزمن دختر و 30 خانواده دارای فرزند بیمار روانی مزمن پسر و 60 خانواده عادی (30 دختر و 30 پسر) شهر بروجن می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه خشونت خانگی (مهدی زادگان و آتش پور 1391) و پرسشنامه انطباق پذیری و انسجام خانوادگی IV)- FACE؛ السون، 2006) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های خام، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار SPSS ویرایش 23 صورت گرفت. یافته ها نشان داد که تفاوت گروه ها در انسجام بی قید و بند، انطباق پذیری متوازن و خشونت در دو گروه دارای فرزند بیمار روانی مزمن و زوجین دارای فرزند سالم معنادار است. همچنین میانگین بعد انسجام بی قید و بند و خشونت در زوجین دارای فرزند سالم بیشتر از زوجین دارای فرزند بیمار روانی مزمن است. میانگین بعد انطباق پذیری متوازن زوجین دارای فرزند بیمارروانی مزمن بیشتر از زوجین دارای فرزند سالم است. این پژوهش نشان داد که انطباق پذیری در خانواده های دارای فرزند مبتلا به بیماری روانی بیشتر و خشونت خانگی در بین این خانواده ها کمتر است.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری خانوادگی، خشونت خانوادگی، بیماری روانی مزمن
  • فاطمه رضایی* صفحات 69-76

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه استفاده آسیب زا از تلفن همراه و اعتیاد به اینترنت با طلاق عاطفی معلمان زن شهر کرمانشاه انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی معلمان زن متاهل شهر کرمانشاه در سال 97-1396 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای،  269 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه در نظر گرفته شد و به پرسشنامه های استفاده آسیب زا از تلفن همراه جنارو، اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ و طلاق عاطفی گاتمن پاسخ دادند. داده ها با استفاده ازضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. برای پیش بینی طلاق عاطفی از تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار متغیر استفاده آسیب زا از تلفن همراه 71/20±74/57، اعتیاد به اینترنت 35/14 ±28/40 و طلاق عاطفی 63/4 ±69/9 بود.  بین استفاده آسیب زا از تلفن همراه و اعتیاد به اینترنت با نمره کل طلاق عاطفی در سطح 001/0< p همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و متغیرهای پیش بین با هم 35/0 واریانس طلاق عاطفی را تبیین می کنند. بنابراین با توجه به نتایج پژوهش حاضر طلاق عاطفی بر پایه استفاده آسیب زا از تلفن همراه و اعتیاد به اینترنت قابل پیش بینی است و می توان با شناسایی شرایط زمینه ساز و افراد در معرض خطر استفاده آسیب زا از تلفن همراه و  اعتیاد به اینترنت، از طلاق عاطفی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: استفاده آسیب زا از تلفن همراه، اعتیاد به اینترنت، طلاق عاطفی، معلمان
  • مجید صدوقی*، سیما سادات کرسوی صفحات 77-84

    آزار و اذیت در مدرسه تاثیرات مستقیم قابل توجهی ازجمله آسیب روانشناختی کوتاه مدت و بلندمدت برای کودکان قربانی در پی دارد. بنابراین، شناسایی عوامل خطرزا و محافظتی در برابر این پدیده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شایستگی اجتماعی و ترجیح اجتماعی با قربانی شدن دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان 13 تا 15 ساله شهرستان کاشان (11910 نفر) در سال تحصیلی 97-1396 بودند که براساس فرمول کوکران از بین آن ها نمونه ای به حجم 414 نفر (202 دختر و 212 پسر) برآورد و با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شایستگی اجتماعی اسمارت و سان سون (2003) و مقیاس قلدری ایلی نویز (2001) و آزمون گروه سنجی استفاده شد. جهت تحلیل داده ها آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که شایستگی اجتماعی، پذیرش اجتماعی  و طرد اجتماعی با قربانی شدن رابطه معناداری داشت. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد طرد اجتماعی بطور مستقیم و شایستگی اجتماعی به طور معکوس، به ترتیب بیشترین توانایی را در پیش بینی قربانی شدن رفتارهای قلدری دانش آموزان داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده، انجام اقداماتی به منظور بهبود روابط بین فردی دانش آموزان و کمک به کسب جایگاه اجتماعی مطلوب و اجتناب از طرد شدن در میان همسالان و همچنین، افزایش شایستگی اجتماعی آنان می تواند قربانی شدن دانش آموزان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: قربانی شدن، شایستگی اجتماعی، ترجیح اجتماعی، پذیرش، طرد
  • الهام پرویزی* صفحات 85-92

    فضای مصنوع و غیرمصنوع، همواره مورد ادراک و ارزیابی آدم‍‍ی قرار می گیرد. و نیاز به فضاهای آشنا و هویتمند از مهمترین شاخصه های کیفی زندگی انسان است. بر اساس مطالعات علوم مرتبط با روان، ناخودآگاه انسان، شامل خاطرات جمعی و فردی از اشکال  و فرم های گذشته است. از این رو آدمی در برخورد با  برخی فضاها، به سرعت احساس آشنایی و نزدیکی دارد. و در بعضی دیگر احساس غربت.  در این نوشتار به دنبال ضرورت این موضوع در طرح فضا، این پرسش مطرح است که آیا با نگاهی به فرایند شکل گیری طرح واره های ذهنی از فضا در ناخودآگاه و نحوه انطباق داده های جدید با آن می توان به صورت عمیق به نحوه آشناپنداری (این همانی) و هویتمندی فضا پرداخت؟. در این تحقیق با نگاهی بین رشته ای، مروری بر مقوله ناخودآگاه در حوزه روان شناسی و معماری صورت پذیرفته.  و سپس مکانیزم  تاثیر آن بر نحوه شناخت فضای مصنوع مورد بررسی قرار می گیرد. روش تحقیق کیفی است، که در ابتدا مطالب به صورت کتابخانه ای و اسنادی در حوزه روان شناسی و شناخت ناخودآگاه و مراحل ادراک و شناخت توسط آن در ذهن انسان جمع آوری شده.  و سپس به صورت تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه آنکه بررسی نحوه درک فضا توسط آدمی در ایجاد کیفیت هایی همانند "این همانی و هویتمندی" موثر می باشد و ناخودآگاه انسان به عنوان منبع اصلی خاطرات و تاثیر بر رفتار و انتخاب آدمی نیاز به توجه و بررسی بیشتری در نحوه طراحی آینده فضاهای معماری دارد.

    کلیدواژگان: ناخودآگاه، آشنا پنداری، هویت معماری، طرح واره
  • رزا شفیعی*، سحر نوروزی صفحات 93-98

    اضطراب و افسردگی از اختلالات روانشناختی رایج هستند و با توجه به شیوع بالای این اختلال ها، مطالعه ی حاضر به بررسی امواج مغزی در تشخیص و شناسایی اختلالات اضطرابی و افسردگی به طور غیرکلامی می پردازد. با توجه به پژوهش ها می توان گفت کاهش فعالیت موج آلفا در پیش بینی اختلالات اضطرابی و افزایش فعالیت موج های بتا و تتا در قسمت جلویی سر در پیش بینی کنندگی احتمال اختلالات اضطرابی و افسردگی بوده اند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، نقشه مغزی، الکتروانسفالگرام کمی، امواج مغزی
  • احمد امانی، فاطمه زارعین، مریم رنجبر، آرمان عزیزی، غفار نصیری هانیس* صفحات 99-108

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کارکرد خانواده های دارای کودک دچار اختلال نقص توجه- بیش فعالی است. روش پژوهش نیمه آزمایشی است و با به کارگیری طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل والدین دارای کودک دچار اختلال نقص توجه- بیش فعالی بود که طی سال 97 به مراکز مشاوره شهر اهواز مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش 60 نفر از این والدین بود که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری (10 زوجی) شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه گمارده شدند. ابزار گرداوری داده های این پژوهش پرسشنامه سنجش خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاب (1983) بود. داده های پژوهش با به کارگیری روش تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که هر دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان فراشناخت بر کارکرد خانواده ها موثر است ولی روش درمانی فراشناخت نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر بیشتری داشته است. این پژوهش یافته ها و علت تفاوت تاثیرات را موردبحث قرار داده است.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، پذیرش و تعهد، کارکرد خانواده، نقص توجه- بیش فعالی
  • عباس ابوالقاسمی، فرزین باقری شیخانگفشه*، بنفشه حسین زاده کلسری، عادله یوسفی سیاکوچه صفحات 109-116

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشانه های وسواس بر اساس حساسیت اضطرابی و حل مسئله اجتماعی انجام گرفت. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر رشت در سال 1397 بودند که از این بین 167 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های وسواس-اجباری مادزلی (MOCI)، حساسیت اضطرابی (ASR-R) و حل مسئله اجتماعی (SPSI)، استفاده شد. داده های پژوهش به روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که حساسیت اضطرابی و حل مسئله اجتماعی با نشانه های وسواس رابطه معناداری دارند (01/0>P). حساسیت اضطرابی (47/=0ß)، جهت گیری مثبت (25/0-=ß)، جهت گیری منفی (33/0=ß)، حل مسئله اجتنابی (36/0=ß)، حل مسئله تکانشی (69/0=ß) و حل مسئله منطقی (47/0-=ß) قابلیت پیش بینی معنادار نشانه های وسواس را دارند (01/0>P). نتایج پژوهش حاکی از آن است که هر چقدر میزان حساسیت اضطرابی کاهش و حل مسئله اجتماعی افزایش پیدا کند، به مقدار قابل توجهی نشانه های وسواس در بیماران کاهش پیدا می کند. بدین منظور لازم است درمانگران به ابعاد اضطرابی و اجتماعی بیماران مبتلا به وسواس فکری-عملی توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: وسواس فکری-عملی، حساسیت اضطرابی، حل مسئله اجتماعی، زنان
  • الهه یدالهی*، میرسبحان سادات صفحات 117-126

    پژوهش حاضر با هدف مرور و تحلیل رابطه ی غنای محیطی خواندن و طبقه اجتماعی اقتصادی با مهارت های خواندن در کودکان بدون مشکل خواندن و نوشتن و کودکان با مشکل خواندن و نوشتن صورت گرفت. در تحقیقات متفاوت نشان داده شده است که غنای محیطی خواندن در خانه برای کودکان عادی و نارساخوان نیز با یکدیگر متفاوت بودند و اکثر مولفه ها مجددا متاثر از طبقه اجتماعی اقتصادی بودند. در گروه دانش آموزان عادی و نارساخوان همبستگی هایی میان مولفه های غنای محیطی و مهارت های خواندن دیده شد. هم چنین این متغیرها و ارتباطات مشاهده شده، متاثر از طیقه اجتماعی اقتصادی بوده اند. در این پژوهش مشاهده شده است که فاکتور ها و آموزش های مختلف محیط خانه در سنین پیش از دبستان هریک روی مهارت های خاصی از مهارت های خواندن در کودکان اثر می گذارد و این عوامل و علل آن در میان دانش آموزان عادی و نارساخوان متفاوت است. شناخت این عوامل موثر می تواند در بهبود محیطی آموزشی کودکان و در نتیجه افزایش توانمندی های خواندن در کودکان بدون و با مشکل خواندن و نوشتن برای خانواده ها و متولیان آموزشی راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: غنای محیط، نارساخوان، تست نما، مدرسه، خواندن
  • رضا قاسمی جوبنه* صفحات 127-140

    فیلم سینمایی به عنوان یک اثر هنری می تواند از جنبه های مختلف تحلیل شود و موجب گسترش فهم از فیلم شود. در ایران پژوهش های کمی در حوزه تحلیل فیلم های سینمایی توسط پژوهشگران روانشناسی انجام شده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل فیلم سینمایی «فروشنده» بر اساس مفاهیم روانی اجتماعی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و در زمره تحقیقات کیفی قرار دارد. به این منظور فیلم «فروشنده» با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. روش جمع آوری اطلاعات بدین ترتیب بود که ابتدا فیلم چندین بار با دقت در فواصل زمانی مختلف مورد مشاهده قرار گرفت و مفاهیم روانی اجتماعی موجود در آن استخراج شد، سپس بر اساس رویکردهای علمی و شواهد پژوهشی تحلیل شدند. همچنین مفاهیم استخراج شده توسط چهار متخصص رشته های علوم انسانی مطالعه شدند و نظرات تکمیلی آن ها در پژوهش حاضر اعمال گردید. یافته ها نشان داد که این فیلم شامل مفاهیم مرز، دگرگونی، هرزگی، تجاوز، بخشش، وسوسه، دروغ، علاقه اجتماعی، مهارت زناشویی، طلاق، خشونت و قضاوت است. مصداق های این مفاهیم در فیلم شرح و سپس تحلیل و تبیین شدند.

    کلیدواژگان: تحلیل، فیلم فروشنده، روانی، اجتماعی
  • سید جلیل جبلی* صفحات 141-152

    مراجعه همجنس گرایان به مراکز مشاوره ای غیرقابل انکار است، اما اینکه میزان و دلیل رجوع چگونه است و چارچوب نظری و عملی متخصصان بهداشت روان با این مراجعان در ایران چگونه است، سوال هایی است که هدف این پژوهش را مشخص می کند. این پژوهش به روش پدیدارشناسی با مشارکت 15 همجنس گرای مرد در تهران از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. نتایج نشان داد که 93% مشارکت کنندگان برای تغییر گرایش خود اقدام کرده، اما تنها 53% به متخصص رجوع کرده بودند، که به نظرشان، مشاوران چارچوب عملی صحیحی در این زمینه به کار نبستند. همچنین 25% مشاوران، همجنس گرایی را طبیعی و 75% آن را اختلال می دانستند. نتیجه اینکه اکثر مشارکت کنندگان خواهان تغییر گرایش بودند اما نه تنها اغلب مشارکت کنندگان مسیر اشتباهی برای تغییر گرایش اتخاذ کردند، بلکه متخصصان نیز رویکرد تخصصی بومی سازی شده ای به کار نگرفتند؛ که نتیجه هردو، بی ثمری و سردرگمی برای مراجع و مشاور است. لذا به نظر می رسد تا زمانی که متخصصان ایرانی به یک دیدگاه مشترک در این زمینه نرسند و از طریق رویکرد بومی سازی شده به این مسئله نگاه نکنند، نه تنها رضایت مراجعان افزایش نمی یابد بلکه هیچ خدمت روان شناختی مفیدی مورد توجه این مراجعان نخواهد بود.

    کلیدواژگان: همجنسگرایی، مراجعان همجنسگرا، مشاوران، پدیدار شناختی
  • سید جلیل جبلی* صفحات 153-164

    همجنس گرایی به کشش جنسی، عاطفی و رمانتیک شخص به همجنس خود گفته می شود. در برخی جوامع این گرایش قانونی و طبیعی و در برخی جرم و اختلال تلقی می شود؛ که می تواند به دید فلسفی و سبب شناختی این گرایش مربوط باشد و بر قوانین، سیاست و روانشناسی آن جامعه تاثیرگذار باشد. این مقاله به روش پژوهش مطالعات کتابخانه ای و یادداشت برداری و خواندن اسناد و جمع آوری مطالب علمی در مقالات بین المللی، درزمینه سبب شناسی همجنس گرایی و تربیتی یا سرشتی بودن آن در پایگاه های فارسی و انگلیسی زبان از سال های 1970 تا 2020 انجام گرفت. مرور یافته ها نشان داد که عوامل ژنتیکی، آناتومی مغز، هورمونی، محیطی، آموزشی و روانی بر سبب شناسی این گرایش دخیل هستند، اما توافقی بر سر آن ها وجود ندارد. چنانچه به نظر می رسد برای هر شخص همجنس گرا علت منحصربه فردی در سبب شناسی وجود دارد. دو دیدگاه کلی و متضاد وجود دارد. دیدگاه اول بیان می دارد که این گرایش بیشتر سرشتی است و لذا نباید جلوی گرایش طبیعی فرد را گرفت. دیدگاه دوم اذعان می دارد که این گرایش بیشتر تربیتی است اما اگر سرشتی نیز باشد، فرد باید رفتار جنسی خود را کنترل کند، به این معنا که فرد اختیار دارد که این رفتار را انجام دهد یا ندهد. امید است با شناخت این مباحث، خدمات روان شناختی مفید، حرفه ای و اخلاقی به مراجعان همجنس گرا ارایه شود.

    کلیدواژگان: همجنسگرایی، سبب شناسی، طبیعت، تربیت
|
  • Saeid Zandi*, Reza Pourhosein Pages 1-22

    This rapid, narrative review summarizes useful evidence from behavioral science for fighting the COVID-19 outbreak. We undertook an extensive, multi-disciplinary literature search covering five issues: handwashing, face touching, self-isolation, public-spirited behavior, and responses to crisis communication. The search identified more than 100 relevant papers. We find effective behavioral interventions to increase handwashing, but not to reduce face touching. Social supports and behavioral plans can reduce the negative psychological effects of isolation, potentially reducing the disincentive to isolate. Public-spirited behavior is more likely with frequent communication of what is “best for all”, strong group identity, and social disapproval of noncompliance. Effective crisis communication involves speed, honesty, credibility, empathy, and promoting useful individual actions. Risks are probably best communicated through numbers, with ranges to describe uncertainty – simply stating a maximum may bias public perception. The findings aim to be useful not only for government and public health authorities, but for organizations and communities.

    Keywords: COVID-19, Behavioral science, Narrative review, Interventions, Public Policy
  • Nafiseh Eidgahian, Shahrbanoo Aali*, Seyyed Mohsen Asghari Nekah, Behnaz Shid Anbarani Pages 23-32

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of expressive art group therapy on internalized problems and emotional-functional profiles of parentless and poor-parenting children. The design of this research was quasi-experimental, pre-test, and post-test with the control and sham-control group. The study's statistical population consisted of all parentless and poor-parenting boys from three to five years old living in one of the centers of Golestan Ali Family-like Center in Mashhad city. Thirty boys selected by the convenience sampling method were randomly divided into the intervention group, the sham control group, and the control group. The experimental group received expressive art group therapy during eleven 90-minute sessions, while the sham-control group participated in eleven 90-minute computer training sessions. The control group didn’t receive any intervention. Multivariate covariance analysis was used for data analysis. The instruments of this study were Greenspan emotional-functional profile questionnaire and Child Behavior Checklist (CBCL). The results of MANCOVA on pre and post-test scores showed that there is a significant difference between variables of emotional-functional profile (P< 0.05) and internalized problems (P< 0.05). Thus, the mean of functional-emotional profile scores in the experimental group after receiving intervention increased significantly compared to the control group. The scores of internalized problems significantly decreased compared to the control group. Besides, the improvement in the scores of functional-emotional profile and internalized problems in the experimental group were more than the sham control group. According to the results, and expressive art group therapy model can be considered as an adequate intervention for improving the internalized problems and emotional-functional profile of children.

    Keywords: Expressive group art therapy, Functional - emotional profile, Internalized problems
  • Saeed Rezaei, Sajedeh Sharifi* Pages 33-40

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of two methods of training emotional regulation skills and working memory exercises on the reading performance of students with reading disabilities. The method of this study was experimental design with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all students with a reading disorder, who had been referred to counseling centers of the Tehran Education Directorate in spring of 1396. Then, these students were randomly assigned to three groups of 15 (one control group and two experimental groups). An interventional program for training emotional regulation skills and work memory exercises was conducted on the experimental groups in 10 sessions. Sampling was done by simple random sampling. Also, for assessing reading difficulties, the revised IQ Wechsler scale was used for children in the third edition, and the reading and dyslexia test was used. Data were analyzed using covariance analysis. The findings showed Training of emotional adjustment skills and work memory exercises both at the level (p˂01/0) has been effective in reducing the reading difficulties of students with reading learning disorder. However, the effectiveness of working memory training method was more than that of emotional adjustment skills, and this difference was statistically significant. Both educational and interventional techniques are effective in solving the reading problems of primary school students with learning disabilities.

    Keywords: learning disorder, reading disorder, Emotional Regulation, working memory
  • Elnaz Mohammadi, Mohammad Shadbafi* Pages 41-50

    This study aimed to compare was to compare the executive functions of inhibition, updating, and shifting in children with Attention-deficit / hyperactivity disorder and Sluggish Cognitive Tempo. The design of the present study was in the frame of Casual Comparative. Participants comprised 60 boys (30 ADHD and 30 SCT) from 4th-grade elementary schools in Tabriz in 1398-1399 academic years, which were selected through a screening method using the Child Behavior Rating Scale (SNAP-IV) and the SCT scale. Then, Stroop, memory retention, and plus-minus tests were performed on samples to measure inhibition, updating, and shifting. Manova was used to data analysis via SPSS20. The results showed that there is a significant difference between the two groups in executive functions of inhibition, updating, and shifting (P<0.0001). Moreover, Anova and means of the two groups showed that children with ADHD have deficits in inhibition, and children with SCT have gaps in updating and shifting. Based on the research Background and the findings of this study, it seems that SCT strongly associated with abnormal activity in posterior networks related to impaired updating and shifting and ADHD related to unusual activity in frontal-parietal systems related to impaired inhibition.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Sluggish Cognitive Tempo, Inhibition, updating, shifting
  • Nasrin Khedmati* Pages 51-58

    Elderly people are getting more evidence of death from physical changes, higher rates of illness and disability, and the loss of relatives and friends. Experiencing some anxiety about death is normal, but, like other fears, it weakens adaptability if it is too severe. The purpose of this study was to investigate the relationship between sense of coherence and ego strength with death anxiety in the elderly. The research method is descriptive-correlational. The statistical population of this study includes all non-resident older people over 60 years old in Tehran. Among them, a sample of 200 people was selected by purposeful sampling. Data were collected using the Death Anxiety Questionnaire Templer (1970), Ego strength Questionnaire Markstrom et al. (1997), and sense of coherence Questionnaire Antonovsky (1987). Finally, after data collection, the data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis with the Enter method. The results showed a significant negative relationship between ego strength and death anxiety in the elderly (r = -0.22, P <0.01). There was also a significant negative relationship between sense of coherence and death anxiety in the elderly (r = -0.18, P <0.01). Ego strength with a beta coefficient of -0.19 and a sense of coherence with a beta coefficient of -0.15 negatively and significantly predict death anxiety. Finally, it can be concluded that ego strength and sense of coherence are among the variables related to death anxiety in the elderly and can predict it.

    Keywords: sense of coherence, ego strength, death anxiety, elderly
  • Asiyeh Khadivi*, Somayeh Sabaghi Renani Pages 59-68

    The purpose of this study was to determine the rate difference of adaptability and domestic violence in families with children with mental illness chronic and regular in Borujen City. The statistic population of the study included all families with children who have chronic mental illness admitted to daycare centers (girls and boys) in Borujen City including 180 people that among them 30 girls and 30 boys with chronic mental illness were randomly selected and they compered with 30 girls and 30 average boys. The method of this study was casual – comparison. The research tools were two Domestic Violence Questionnaire and Olson Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale-IV. The finding of the research was analyzed using inferential statistics and analyzed by SPSS software. The conclusion showed that the difference between the groups in unconditional coherence, balanced and violent behavior in two groups of children with chronic mental illness, and couples with healthy children are meaningful. The results of the research showed that the average dimension of unconditional coherence and violence in pair with a healthy child is higher than couples with chronic mental illness. And the average dimension adaptability of couples with children with chronic mental illness is higher than those couples with healthy children. Conclusion This study showed that adaption in families children with chronic mental illness is less common among family members, and domestic violence is more than this family.

    Keywords: Adaptability family, Domestic violence, Chronic mental illness, Family
  • Fatemeh Rezaei* Pages 69-76

    The purpose of this study was to investigate the relationship between mobile phone harmful use and internet addiction with the emotional divorce of female teachers in Kermanshah. The statistical population of this study included all married female teachers in Kermanshah city in 1969-97. Using multi-stage cluster sampling, 269 people were selected as sample based on Morgan's table. The questionnaire for injuries They came from the Genaro mobile phone, the Kimberley Young Internet addiction, and Gutman's affectionate divorce. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient. Simultaneous regression analysis was used to predict emotional divorce. The results showed that the mean and standard deviation of the vulnerable mobile phone use variables were 57.74 ± 20.71, 40.32 ± 14.35 and 40.92 ± 14.35, and 9.9 ± 4.63, respectively. There is a positive and significant correlation between the harmful use of mobile phones and Internet addiction with an emotional divorce score at the level of <0.001 <. Predictive variables are 0.35 of the emotional divorce variance. Therefore, according to the results of this study, emotional divorce is predictable based on the use of mobile phone harmful and Internet addiction, and it can be predicted from the underlying conditions and people at risk of mobile phone harmful use and internet addiction. Emotional divorce prevented.

    Keywords: emotional divorce, internet addiction, mobile phone harmful use, teachers
  • Majid Sadoughi*, Sima Sadat Korsavi Pages 77-84

    Bullying in school has marked significant effects, including short-term and long-term psychological effects, on victimized students. Therefore, it is highly essential to identify potential risk factors and protective factors. The present study aimed to explore the relationship between social competence, social preference, and students’ victimization. This study was descriptive with correlational design. The statistical population included all 13-15-year-old students (N = 11910) in Kashan, Iran. Cochran formula was used to estimate the sample size, and 414 students (202 females & 212 males) were selected based on multistage cluster sampling. The participants filled in Illinois Bullying Scale (2001) and Smart and Sanson’s Social Competence Questionnaire (2003) and sociogram. Pearson correlation and regression analysis were used to analyze the data. The findings showed that victimization has a significant correlation with social competence, social acceptance, and social rejection. Moreover, regression analysis indicated that social rejection directly and social competence inversely demonstrated the highest power in predicting victimization, respectively. Hence, taking measures to improve students’ interpersonal relationships and help them acquire a desirable social status, avoid social rejection among their peers, and increase their social competence can reduce students’ victimization.

    Keywords: victimization, social preference, social competence, acceptance, rejection
  • Elham Parvizi* Pages 85-92

    Architecture is the art of constructing a space that is perceived and appreciated by human beings. The need for conventional and identifiable areas in architecture is one of the most important qualitative features of human life. According to studies of the sciences related to the psyche, the subconscious contains social and individual memories of past forms and forms. Therefore, in dealing with some spaces, one quickly feels familiar and close, and in others, a sense of home. In this paper, the question is whether looking at the process of forming mental schemas from space in the subconscious and how new data can be adapted to it can be profoundly familiar. And the identity of the paying area?  In this research, an interdisciplinary study of the subconscious is done in the field of psychology and architecture. Then the mechanism of its impact on the way of knowing architecture is examined. The research method is qualitative, which is first collected as library and documentary material in the field of psychology, and subconscious cognition and the stages of perception and cognition in the human mind, and then analyzed analytically, and then examines how space is understood by One is useful in creating qualities such as "this identity and identity." And the unconscious human being as the primary source of memories and influence on human behavior and choice needs more attention and consideration in the future design of architectural spaces.

    Keywords: Subconscious, familiar imagination, architectural identity, schema
  • Rosa Shafiei*, Sahar Norouzi Pages 93-98

    Depression and anxiety are common psychological disorders, and due to the high prevalence of anxiety and depression disorders, this study examines the brain waves on non-verbal diagnosis and identifying depression and anxiety disorders. According to previous research, a decrease in alpha wave activity is predicting anxiety disorders, and an increase in beta and theta activity in the front of the head can predict the likelihood of anxiety disorders and depression.

    Keywords: anxiety, depression, QEEG, Quantitative electroencephalogram, bran waves
  • Ahmad Amani, Fatemeh Zarein, Maryam Ranjbar, Arman Azizi, Ghaffar Nassiri Hanis* Pages 99-108

    This research aims to compare the effectiveness of meta-cognitive therapy and acceptance and commitment therapy on the function of families with children with Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder. The research method is semi-experimental that is accomplished using pre-test and post-test design with two experimental groups and a control group. This study population includes parents with ADHD children who have been referred to counseling centers in Ahvaz in 1397. The sample consisted of 60 parents. Subjects were randomly divided and replaced into three groups of 20 people (10 couples) consisting of two experimental and one control group. The tools of this research were the Epstein, Baldwin, and Bishop Family Assessment Questionnaire (1983). Data were analyzed using covariance analysis. The results showed that both acceptance and commitment therapy and meta-cognitive therapy were effective in the function of the families. Still, the meta-cognitive treatment had a more significant impact than acceptance and commitment therapy. This research has discussed the findings and the reasons for impact difference.

    Keywords: meta-cognitive therapy, acceptance, commitment, family function, attention deficit, hyperactivity
  • Abbas Abolghasemi, Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Banafsheh Hosseinzadeh Kalsari, Adeleh Yousefi Siakouche Pages 109-116

    The purpose of this study was to predict obsessive-compulsive symptoms based on anxiety sensitivity and social problem solving. This study is descriptive and correlational. The statistical population of this study was all women referring to medical centers of Rasht in 2018 from which 167 patients were selected through convenience sampling. Data were collected using the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI), Anxiety Sensitivity (ASR-R) and Social Problem-Solving Questionnaire (SPSI). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that anxiety sensitivity and social problem solving had a significant relationship with obsessive-compulsive symptoms (P<0.01). Anxiety sensitivity (ß=0.47), positive orientation (ß=-0.25), negative orientation (ß=0.33), avoidance problem solving (ß=0.36), impulsive problem solving (ß=0.69), and logical problem solving (ß=-0.47) significantly predicted obsessive-compulsive symptom (P<0.01). The results indicate that the more anxiety levels decrease and social problem-solving increases, the greater the degree of obsessive-compulsive symptoms in patients. Therefore, therapists need to pay more attention to the social and anxiety dimensions of patients with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Obsessive-Compulsive, Anxiety Sensitivity, Social Problem Solving, Women
  • Elahe Yadollahi*, MirSobhan Sadat Pages 117-126

    The present study examined the relationship between language and literacy activities at home in the pre-school years with the emergence of reading abilities. Home literacy environment before and after going to school is measured with a short or high Questionnaire, administered in personal interviews with the students or their parents. Researches show that there are such differences in different components of the Home Literacy Environment Questionnaire between students with and without RD with diverse gender and SES levels. Furthermore, moderate to strong correlations were found between children’s reading skills and Home literacy activities at home before and after going to school. These correlations are both in students with and without RD. However, there are fewer correlations in students with RD. The correlation coefficient is seen between the Home Literacy environment before going to school, and reading skills were more than the ones of Home Literacy Environment after going to school.

    Keywords: reading abilities, dyslexia student, Home literacy environment, Nama, Reading, School
  • Reza Ghasemi Jobaneh* Pages 127-140

    The film can be analyzed in different aspects as an artwork and it will expand the understanding of the film. Little research has been done in the field of film analysis by psychology researchers in Iran. The aim of this research was to Analysis of “The Salesman” Film based on Psychosocial Concepts. The method of this research is descriptive-analytic and is among qualitative research. “The Salesman" film was selected using Purposeful sampling method. To collect data the film was first viewed several times carefully in different time intervals And Psychosocial concepts were extracted, and then they were analyzed based on scientific approaches and research evidence. Also the extracted concepts were studied by four specialists in Human Sciences and their supplementary comments were applied in this study. The findings showed that the film contained the concepts of boundary, change, promiscuity, rape, forgiveness, temptation, lie, social interest, marital skills, divorce, violence and judgment. Examples of these concepts are described in the film and then they were analyzed and explained.

    Keywords: Analysis, The Salesman Film, Psychological, Social
  • Seyed Jalil Jebeli* Pages 141-152

    The presence of homosexual clients in counseling centers is undeniable. But, what is the rate and reason for the referral, and how do mental health professionals treat these clients in Iran are the questions that define the purpose of this research. This research was done with the phenomenological method with the participation of 15 gay men in Tehran and through a semi-structured interview. The results showed that 93% of participants had attempted to change their sexual orientation. Still, only 53% went to counseling that In their opinion, the counselors did not use the correct practical framework in this regard. Counselors were also divided into two groups; 25% who considered homosexuality is natural, and 75% believed it as a disorder. Results are that Most participants wanted to change their orientation. Still, not only most of the participants took the wrong way to improve their direction, but even their counselors took the wrong approach, too, that the results of both are fruitlessness and confusion for client and counselor. So it seems that until Iranian experts do not reach a common point of homosexuality. Until they do not pay attention to it through a cultural approach, the client's satisfaction does not increase, and they do not receive any useful psychological services.

    Keywords: homosexuality, homosexual client, counselors, phenomenology
  • Seyed Jalil Jebeli * Pages 153-164

    Homosexuality refers to the emotional, sexual, and romantic attraction of a person to his or her same-sex. In some societies, this orientation is legal and natural. In some, it is a crime and disorder that can be related to the philosophical and etiological view of this orientation. It can effect laws, politics, and psychology in that society. This paper was down with using library studies and taking notes and reading documents and collecting scientific material in international journals about the etiology of homosexuality in Persian and English languages in 1970-2020. The findings show that genetic factors, brain anatomy, hormonal, environmental, educational, and psychological factors are involved in this tendency's etiology. Still, there is no agreement on them, and for every gay person, there seems to be a sole cause in etiology. The conclusion is that there are two general and conflicting views. The first view admits that this orientation is more natural. Therefore this natural orientation should not be prevented, and the second view admits that this orientation is more nurture. Still, even if it is natured, a person must control her or his sexual behavior. This means that the person has the power of authority to do or not to do this behavior. It is hoped that by recognizing these issues, useful, professional, and ethical psychological services will be provided to gay clients.

    Keywords: Homosexuality, Etiology, Natuer, Nurture