فهرست مطالب

نشریه منطق پژوهی
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد گلشنی*، امید اعتصامی، شهرام محسنی پور صفحات 1-13

    روش فورسینگ کوهن یکی ازمهمترین ابزارهای نظریه مجموعه ها برای ساختن مدل های از ZFC می باشد. در این مقاله روش های مختلف معرفی فورسینگ را بررسی کرده و نشان می-دهیم همه آنها با هم معادل هستند. . ابتدا روش فورسینگ را به کمک مجموعه های جزیا مرتب بیان می کنیم و بعضی از خواص اساسی آن را ذکر می کنیم. سپس روش مدل های جبر بولی-مقدار را می آوریم و نشان می دهیم که این رویکرد به فورسینگ با روش اول معادل است. این کار با نشان دادن اینکه هر مفهوم فورسینگ را می توان به طور چگال در یک جبر بولی کامل نشاند صورت می پذیرد. سپس به معرفی فورسینگ از دیدگاه توپولوژی می پردازیم و ارتباط آن را با روش مجموعه های جزیا مرتب می آوریم. نشان خواهیم داد رابطه فورسینگ که از دیدگاه توپولوژیکی معرفی می شود با رابطه فورسینگ که از دیدگاه مجموعه های جزیا مرتب تعریف شده یکی است و بنابراین این دو روش اساسا یکی هستند. سرانجام به معرفی فورسینگ از دیدگاه نظریه رسته ها پرداخته و ارتباط آن را با روش مدل-های جبر بولی-مقدار می آوریم. نشان می دهیم که برای یک جبر بولی کامل رسته شیف های روی آن را می توان با جهان بولی مقدار ساخته شده توسط آن جبر بولی یکی گرفت.

    کلیدواژگان: فورسینگ، مدل های بولی-مقدار، فیلتر ژنریک، رسته
  • مسعود الوند*، مرتضی حاجی حسینی، امیراحسان کرباسی زاده صفحات 15-36

    مشگلات منطق کلاسیک در توضیح مسایلی همچون پارادکسهای معنا شناختی، مسئله ابهام و پدیده های کوانتمی موجب شده تا منطقدانها در صدد صورتبندی منطقی غیرکلاسیک برآیند که اینگونه مسایل در آن برنخیزد. با این حال، رشد غیرقابل انکار علم ریاضی و نفوذ گسترده آن در سایر شاخه های علمی اغلب منطقدانهای غیرکلاسیک را برآن داشته تا با جداکردن حوزه استدلالی ریاضیات از غیر ریاضی، بر پیروی استدلالهای ریاضیات از اصول منطق کلاسیک تاکید کنند. اما، ویلیامسن نشان می دهد که راهبرد جداسازی حوزه ریاضیات از غیر آن و پایبندی به منطق غیرکلاسیک در حوزه های غیرریاضی موجب اختلال در کاربردپذیری ریاضیات می شود و منطقدان غیر کلاسیک باید به فکر حل این مسئله باشد . در این نوشتار ضمن بیان استدلالهای ویلیامسن در تنش میان طرفداری از منطق غیرکلاسیک و کاربردپذیری ریاضیات و تاکید بر برخی از آنها، نشان می دهیم که برخلاف نظر ویلیامسن، فعالیت علمی مبتنی بر استنتاج قیاسی یکسره از منطق کلاسیک تبعیت نمی کند و بنابراین تنش مذکور گاهی فروکش می کند.

    کلیدواژگان: مسئله ابهام، منطق غیرکلاسیک، کاربردپذیری ریاضیات، ویلیامسن، پارادکس مقدمه
  • عامر آمیخته، لطف الله نبوی* صفحات 37-63

    منطق تک نرم UL یک منطق فازی، زیرساختاری و نیمه ربطی است. سیستم گنتزن UL از حذف قواعد انقباض و تضعیف از سیستم گنتزن منطق فازی گودل بدست می آید. UL فاقد «طرد شق ثالث»، «پارادوکس مثبت» و «پارادوکس منفی» است. تابع ارزش تک نرم تضعیفی ربطی از تابع t-نرم است. در این مقاله منطق جدید ULΔ را معرفی می کنیم. ULΔ با افزودن اپراتور وجهی Δ به UL بدست می آید. ULΔ که بسطی از منطق کلاسیک است، یک منطق موجهات نرمال نیمه خطی است. یعنی نسبت به یک جبر مرتب خطی به طور قوی صحیح و تمام است. ULΔ با قضیه ی (p→q)∨Δ(q→p) از دیگر سیستم های استاندارد منطق موجهات متمایز می گردد. Δφ شهودا تعبیر می شود که «صادق است که φ» یا به عبارت دقیق تر «به طور کلاسیک صادق است که φ». در این مقاله منطق نیمه کلاسیک ULΔ را با چهار رویکرد اصل موضوعی، حساب ابررشته ها، معناشناسی جبری و معناشناسی استاندارد معرفی می کنیم. فراقضیه هایی که بررسی می کنیم عبارت اند از: استنتاج دلتا، صحت قوی، تمامیت استاندارد قوی و تعریف پذیری منطق کلاسیک.

    کلیدواژگان: منطق فازی، منطق تک نرم، ادات صدق، “منطق موجهات نیمه خطی”، “تمامیت استاندارد”
  • محمدامین برادران نیکو*، غلامرضا ذکیانی، مالک حسینی، حسن میانداری صفحات 61-86

    ساختار علم ارسطو استنتاجی است و به مقدماتی نیاز دارد که از طریق استنتاج به دست نیامده باشند. بنابراین، شناخت ‏مقدمات علم مرحله مهمی در پژوهش های علمی به حساب می آید. ارسطو در تحلیل ها و توپیکا دو روش استقراء و ‏جدل را برای این مرحله پیشنهاد می کند. شارحان ارسطو دراین باره اختلاف نظر دارند. به عنوان نمونه، بولتن استقراء و ‏اروین جدل را ترجیح می دهد. مطابق تفسیر بولتن ارسطو فیلسوفی تجربه گرا است که از داده های جزیی محسوس ‏آغاز می کند و به کمک استقراء به شناخت اصول کلی علم می رسد. اروین معتقد است پژوهش های ارسطو، به مثابه ‏فیلسوفی عقل گرا، از دسته خاصی از مشهورات آغاز می شود و اصول علم از طریق نوع خاصی جدل شناخته می شود. ‏در این مقاله تفاوت های دو تفسیر بولتن و اروین، ناظر بر موضوع روش شناخت اصول علم، را نشان می دهیم. سپس ‏برخی از مهم ترین اشکالات تفسیر ایشان را بررسی می کنیم و در پایان پیشنهادهایی برای رسیدن به تفسیر مطلوب ارایه ‏می دهیم.‏

    کلیدواژگان: علم ارسطو، اصول علم ارسطو، روش شناسی ارسطو، استقراء ارسطو، جدل ارسطو
  • محمد تاجیک جوبه*، محمد رصافی صفحات 93-112

    بدیهیات به عنوان زیرساخت معرفت فلسفی و بلکه همه معارف بشری از گذشته دارای ارزش بسزایی بوده است و لیکن به دلایل مختلفی به چرایی آن جز در مطاوی کلمات فلاسفه پرداخته نشده است. در تبیین و توجیه اعتبار و خطاناپذیری بدیهیات مبانی مختلفی مطرح شده است. یکی از این مبانی ارجاع بدیهیات به علوم حضوری و استفاده از خاصیت خطاناپذیری این علم برای تضمین صحت بدیهیات می باشد. آیت الله مصباح را می توان مبدع و یا نخستین مقرر این نظریه دانست. ایشان از شش بدیهی رایج تنها وجدانیات و اولیات را واجد شرایط بداهت می دانند و به دلیل اینکه علم حصولی و حس را مناشیء وقوع خطا می دانند، تلاش می کنند تا ارتباط وجدانیات و اولیات را با آنها قطع نمایند تا راه ورود خطا به بدیهیات مسدود شود و آن گاه برای تضمین صدق و بداهت بدیهیات آنها را با علم حضوری که سرچشمه ضمانت صحت است، پیوند می دهند. اما این نظریه به نظر می رسد با مشکلاتی روبرو است. نوشتار مذکور درصدد است تا با تبیین نظر ایشان و برشمردن ویژگی های علم حضوری ملاحظات وارد بر این نظریه را بررسی کند.

    کلیدواژگان: بدیهی، علم حضوری، وجدانیات، اولیات، خطاناپذیری
  • محمد سعیدی مهر*، سید احمد حسینی سنگچال صفحات 113-135

    دشتکی در ارایه نظریه حمل خود، از دو نظریه بدیل یاد می کند؛ «ثبوت امر لامر» و «تغایر مفهومی موضوع و محمول و اتحاد در ذات». دشتکی با نقد این دو دیدگاه، «تغایر اعتباری و اتحاد در وجود» را به عنوان نظریه حمل استاندارد معرفی می نماید. تحلیل ویژه دشتکی از مشتقات نقش مهمی در این نظریه دارد. انکار نسبت از دیگر عناصر تشکیل دهنده نظریه دشتکی است و با کمک آن می تواند حمل را به هوهویت و عینیت موضوع و محمول تحلیل کند. دشتکی در می یابد که هر یک از بساطت یا ترکب مشتق با نظریه حملی که او به دنبال آن می باشد، در تنافی اند و لذا تحلیل ویژه ای از مشتقات عرضه می کند. تحلیل او از مشتقات، راه را برای تفکیک دوگانه «ثبوت مبدا برای موضوع» و «اتحاد محمول و موضوع» هموار می سازد و او را در تحلیل قاعده فرعیه و جهت در عقدالوضع یاری می کند. همه این عناصر به یاری دشتکی می آیند تا بتواند قضایای لابتیه، هلیه بسیطه و معدوله را تحلیل کند و نظریه حمل منتخب خود را در مورد آن ها به کار گیرد.

    کلیدواژگان: نظریه حمل، جهت عقد الوضع، قاعده فرعیه، بساطت و ترکب مشتق، سید صدرالدین دشتکی
  • عبدالعلی شکر* صفحات 137-156

    در علم منطق یکی از اقسام استدلال، استقراء است که به رغم تنزل اعتبار آن نسبت به قیاس برهانی، از اهمیت و رواج قابل توجهی برخوردار است. یکی از بهترین راه ها برای ایجاد انگیزه، عبرت آموزی، تقویت باورها و نیز هدایت عموم انسان ها، طریقه استقراء است. قرآن کریم گرچه از طرق مختلف استدلال در موارد خاص، برای امر هدایت استفاده کرده است، اما در این میان، شیوه استقراء، فراوانی قابل توجهی دارد. روش های دیگر استدلال، از جمله برهان عقلی در قرآن در مقایسه با استقراء کمتر دیده می شود. توصیه خداوند به بررسی و نگریستن در سرنوشت گذشتگان و بیان نمونه-های زیادی از اقوامی که وضعیت مشابهی داشتند، از جمله شواهد این ادعاست. یکی از استدلالهای قرآن کریم در برخی از آیات به این شکل است که شما مردم اگر رفتار و برخوردی همانند اقوام پیشین داشته باشید، سرنوشتی مشابه آنان خواهید داشت. به نظر می رسد یکی از اهداف خداوند از بیان سرنوشت اقوام گذشته، هشدار به مخاطبین خود و عبرت آموزی می-باشد تا از این طریق مسیر هدایت را برای آنان هموار سازد و حجت را بر آنان تمام کند. با توجه به حجم بالا و تعدد موضوعات در روش استقرایی قرآن، این نوشتار تنها به تحقیق مواردی می پردازد که با تعبیر «سیروا» و «انظروا» و مشتقات آنها بیان شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که استقراء کاربرد بیشتری نسبت به سایر اقسام استدلال دارد و تاثیرگذاری آن نیز غیر قابل انکار است.

    کلیدواژگان: قرآن، استقراء، استدلال، عبرت، سیروا، انظروا
  • پریسا شکورزاده*، عبدالرزاق حسامی فر صفحات 157-177

    در این مقاله به بررسی امکان سخن گفتن از هستی شناسی نزد ویتگنشتاین متقدم در تراکتاتوس (رساله ی فلسفی- منطقی) می پردازیم. در گام اول، خوانش های مختلف مفسران از بخش اول این کتاب، معروف به بخش جهان بررسی می شود و آراء موافق و مخالف با فرض وجود نگاه هستی شناختی در آن، بیان می شود. در گام بعدی، تلاش می شود با کنار هم قرار دادن گزاره های بخش اول کتاب و تحلیل آنها، فهم دقیق تری از مفهوم جهان و دیگر مقولات هستی شناختی در آن حاصل شود. با بررسی دو مفهوم اصلی کتاب یعنی امور واقع و ابژه ها، این مقاله به این نتیجه می رسد که برداشت های هستی شناختی و ریالیستی از تراکتاتوس به خطا رفته اند و آنچه به عنوان هستی شناسی در بخش اول این کتاب شناخته می شود، در حقیقت بحثی در منطق است. بنابراین آنچه به عنوان جهان در تراکتاتوس از آن سخن گفته می شود فضای منطقی و قلمرو اندیشه است و برخلاف برداشت اولیه جهان بالفعل و انضمامی مورد بحث ویتگنشتاین نیست.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، تراکتاتوس، جهان، منطق، وضع امور، هستی شناسی
  • مهدی عظیمی* صفحات 179-216

    ارسطو در آناکاویک نخست، دفتر 2، فصل 25، گونه ای از استدلال، به نام اپاگوگه، را پیش می نهد که ارسطوشناسان درباره چیستی اش بسی اختلاف دارند. راس بر آن است که اپاگوگه قیاس اکتشافی نیمه برهانی نیمه جدلی، در قالب شکل اول، با نتیجه ای محتمل است که از ترکیب صغرایی محتمل تر با کبرایی یقینی به دست می آید. پرس معتقد است که اپاگوگه همان فرضیه ربایی یا به تعبیر جدیدتر استنتاج بهترین تبیین است. فارابی، اما، بی آن که آشکارا درباره اپاگوگه بحث کند، برگردان عربی اپاگوگه، یعنی «الاستقراء»، را جایگزین اپاگوگه می کند، که الهام بخش این فرضیه است که اپاگوگه تصحیف اپاگوگه است. تحلیل ما نشان می دهد که تفسیرهای پرس و فارابی، خود، فرضیه ربایی هایی هستند که با پذیرش مسئله زا بودن وضعیت فصل 25، فرضیه هایی برای تبیین آن پیش می نهند، مخالف با اصول اقتصاد و سازگاری. راس، اما، مسئله زا بودن وضعیت فصل 25 را، از بن، نمی پذیرد و کار خود را ساده می کند. نظریه پرس، در باب ریشه ارسطویی فرضیه ربایی، با مشکلات و دست کم دو رقیبی که دارد، به جد محل تردید خواهد بود؛ و این برای تاریخ منطق، تاریخ علم، و تاریخ فلسفه علم، می تواند مهم باشد.

    کلیدواژگان: اپاگوگه، قیاس محتمل، فرضیه ربایی، استنتاج بهترین تبیین، پیرس
  • سید محمدعلی حجتی*، کسری فارسیان صفحات 217-238

    دوحقیقت باوری(dialetheism) دیدگاهی است که می گوید برخی از تناقض های صادق وجود دارند. ازآنجایی که در منطق سنتی(ارسطویی-کلاسیک) اصل امتناع تناقض(LNC) معتبر و برقرار است، این دیدگاه چالش برانگیز است. در این مقاله سعی می شود که مسئله ی اساسی دوحقیقت باوری توضیح داده شود، و استدلال ها و انگیزه های گراهام پریست را در عدم پذیرش اصل امتناع تناقض و روی آوردن به منطق های فراسازگار بررسی شود. بنابر این، در بخش های پی در پی، سعی می کنیم وجود دوصدقه ها یا تناقض های صادق را در نظام های حقوقی، زبان طبیعی و زبان فرمال و جهان خارج نشان دهیم و دلایل پریست برای پذیرفتن آن ها و نقد وی از دیدگاه های رقیب را بیان کنیم. با انجام این کارها به نظر می رسد برای مان مشخص می شود به شرط آنکه نقضی بر استدلال های پریست وارد نباشد، دیدگاه پریست در پذیرش تناقض های صادق، می تواند پذیرفتنی یاشد. 

    کلیدواژگان: دوحقیقت باوری، گراهام پریست، اصل امتناع تناقض، منطق فراسازگار
  • رضا مثمر* صفحات 239-257

    ویتگنشتاین در رساله منطقی-فلسفی در شمار ه های 3.031-3.02 می گوید که جهانی غیرمنطقی تصورناپذیر است و درباره اش نمی توان سخن گفت. رایل (1946) مدعی شده است که اصولا چیزی به نام معمای تصورناپذیری جهان غیرمنطقی و ناممکنی سخن در مورد چنین جهانی وجود ندارد. به زعم وی چنین معمایی وجود ندارد و بحث بر سر معناداری سخن در باب جهانی غیرمنطقی محصول خطای مقولهای است. رایل با نظر به معانی مختلف مفهوم «کاربست منطق» کوشیده است مفهوم «جهان (غیر)منطقی» را توضیح دهد. به باور او مفهوم «(غیر)منطقی» را تنها و تنها می توان بر اجراکنندگان قواعد منطق یا متخطیان از آن به کار بست، چرا که جهان و واقعیات سازنده آن به هیچ روی اجراکننده قواعد منطق یا متخطی از آنها نیستند. تنها زمانی می توان چیزی را (غیر)منطقی دانست که آن چیز توانا به پیروی یا تخطی از قواعد منطق باشد. جهان و واقعیات آن فاقد چنین توانی هستند. این بدان معنا است که اندیشناکی در مورد حمل مفهوم «(غیر)منطقی» بر جهان یکسر بیوجه و عبث است. حمل مفهوم «(غیر)منطقی» بر جهان مصداقی از خطای مقولهای است. در این مقاله خواهم کوشید با استفاده از تمایز هارمن میان منطق (استلزام) و عقلانیت (استنتاج) نشان دهم استدلال رایل علیه ویتگنشتاین برهانی ناکام است. استدلال خواهم کرد که دلیل رایل بر امتناع اسناد مفهوم «(غیر)منطقی» بر جهان ریشه در نادیده گرفتن تمایز مهمی است که هارمن بدان اشاره کرده است.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، رایل، هارمن، جهان غیرمنطقی، منطق، عقلانیت
  • غلامعلی مقدم* صفحات 259-274

    تمایز ساحت شناخت از افق واقع و تفکیک احکام حاکی از محکی، از مهم ترین و حساسترین مباحث معرفت شناسی است. قواعد منطق عهده دار تحلیل و تبین قوانین کشف مجهول تصوری و تصدیقی است. در منطق سنتی قضیه به عنوان موضوع منطق تصدیقات، معقول ثانی منطقی است و حقیقتی صوری و حکایی دارد. منطق صورت عهده دار تامین ابزار صحت تالیف و ترکیب و استنتاج از قضایاست. محتوای قضیه، نوع پیوند آن با خارج و میزان استقامت معنایی آن از این حوزه بیرون است، به نظر می رسد طرح مباحث موجهات در منطق سنتی، در برخی موارد اسباب تداخل ماده و صورت و اشراب برخی احکام عینی به قضیه ذهنی را فراهم کرده است. ورود فعلیت و دوام و استعداد به موطن قضیه، امری فراتر از حیث صوری در قضیه و مربوط به فرایند تحقق عینی اوصاف و اتصاف موضوع به محمول در عالم خارج است. افزودن این قیود به ساختار قضیه، موجبات اختلال، پیچیدگی، اختلاف، ابهام موجهات در منطق سنتی را فراهم آورده است. در این مقاله، به روش تحلیلی نشان داده ایم، که فضای رایج در منطق سنتی هم در افزودن قیود به ساختار قضیه و هم در اکتفا به جهات محدود محل تامل و مناقشه است.

    کلیدواژگان: منطق موجهات، فلسفه منطق، منطق ماده، منطق صوری، مناقشه در موجهات
|
  • Mohammad Golshani *, Omid Etesami, Shahram Mohsenipour Pages 1-13

    Cohen’s method of forcing is one of the main tools in set theory for constructing models of ZFC. In this paper, we consider different methods of introducing forcing, and show that they are all equivalent. First we introduce the method of forcing using partial orders and state some of its basic properties. Then we consider the method of Boolean-valued models and show that it is equivalent to the first approach using partial orders. We do this by showing that each forcing notion can densely be embedded into a complete Boolean algebra. Then we introduce the topological approach to forcing and compare it with the partial order approach to forcing. We show that the forcing relation defined in a topological manner is the same as the forcing relation defined using partial orders and hence these two methods are essentially identical. Finally we consider the categorical approach to forcing and compare it with the method of Boolean-valued models. We show that for a given complete Boolean algebra, the category of sheaves over it is essentially the same as the Boolean-valued model constructed using that Boolean algebra.

    Keywords: Forcing, Boolean valued models, Generic Filter, Category
  • Masoud Alvand *, Morteza Haji Hosseini, Amir Karbasi Zadeh Pages 15-36

    classical logic has had some problems in explaining issues such as semantic paradoxes, vagueness problem, and quantum phenomena and have led logicians to seek non-classical logical formulations in which such problems do not arise. However, the undeniable growth of mathematics and its widespread influence in other disciplines has often led non-classical logicians to emphasize adherence to mathematical reasoning with the principles of classical logic by separating mathematical reasoning from non-mathematical. Against this approach, Williamson shows that the strategy of separating mathematics from non-mathematics and adhering to non-classical logic in non-mathematical fields disrupts the applicability of mathematics, and non-classical logicians need to think about solving this problem. In this essay, while expressing Williamson's arguments on the tension between advocating non-classical logic and the applicability of mathematics and emphasizing some of them, we show that, unlike Williamson, scientific activity based on deductive inference does not follow classical logic completely and therefor the tension sometimes subsides.

    Keywords: Vagueness, non-classical logic, Applicability of mathematics, Williamson, preface paradox
  • Amer Amikhteh, Lotfollah Nabavi * Pages 37-63

    The uninorm logic UL is a fuzzy, substructural and semi-relevant logic. The Gentzen-style system for UL is obtained by removing the contraction rules and weakening from the Gentzen-style system of Godel fuzzy logic. The UL lacks "excluded middle", "positive paradox" and "negative paradox". The truth function of uninorm is a relevance weakening of the t-norm function. In this article, we introduce the new logic ULΔ. ULΔ is obtained by adding Δ to UL. ULΔ, an expansion of classical logic, is a normal semilinear modal logic; i.e. it is strongly sound and complete w.r.t. a linearly ordered algebra. And with the theorem of (p→q)∨Δ(q→p) it is distinguished from other standard systems of modal logic. Δφ is intuitively interpreted as "true that φ" or more precisely "classically true that φ". In this paper, we introduce the semi-classical logic ULΔ with four approaches, axiomatizations, hypersequent calculi, algebraic semantics and standard semantics. metatheorems we are considering include Delta deduction, strong soundness, strong standard completeness and definability of classical logic.

    Keywords: Fuzzy Logic, Uninorm Logic, Truth Connective, Semilinear Modal Logic, Standard Completeness
  • Mohammad Amin Baradaran Nikou *, Gholamreza Zakiany, Malek Hoseini, Hasan Miandari Pages 61-86

    The structure of Aristotle’s Science is deductive. It needs the premises that cannot be ‎deduced. Therefore, knowledge of the premises of science is an important stage in ‎scientific research. Aristotle, in Analytics and Topics, suggests induction and ‎dialectic for this stage. Aristotle's commentators disagree about this. For example, ‎Bolton prefers induction and Irwin prefers dialectic. Aristotle, according to Bolton’s ‎interpretation, is an empiricist; he starts his researches from particular sense data ‎and then discovers the general ‎principles of science by induction. Irwin believes that ‎scientific researches of Aristotle, as a rationalist philosopher, begins from special ‎kind of reputable opinions (ενδοξα) and then the principles of science are known by ‎a specific dialectic. This paper shows the differences between two interpretation of ‎Bolton and Irwin; observing the issue of the methodology for recognizing the ‎principles of science. Then, we investigate some important difficulties of their ‎interpretations and, finally, suggest some ideas for a better interpretation.‎

    Keywords: Aristotle’s Science, Aristotle’s Principles of science, Aristotles’ Methodology, ‎Aristotle’s Induction, Aristotle’s Dialectic.‎
  • Muhammad Tajik Joobeh *, Muhammad Rasaffi Pages 93-112

    Self-evident propositions as the foundation of Philosophy possess a significant position, but due to various reasons, they have been discussed only in margins. To explain the validity and inerrancy of these propositions, philosophers come up with different ideas. One of these Ideas was suggested by Misbah Yazdi in which he refers them to immediate(presential) knowledge in order to benefit from the unerring feature of this kind of knowledge. Among all self-evident propositions in formal logic, he only considers the inner experience and prime knowledge(Awwaliyat) as two true and eligible instances of self-evident, because among all only these two meet the criteria of being self-evident, and because He believes that sensory knowledge is the source of the mistake, thus he tries to separate self-evident propositions from sensory perception and tie them up to immediate knowledge in order to guarantee the truth of these propositions. But this theory seems to have some errors, in this article we try to explain his theory and then elaborate on the features of immediate knowledge to discover some objections to this novel but apparently incomplete theory.

    Keywords: self-evident, immediate knowledge, inner experience, inerrancy
  • Mohammad Saeedimehr *, Ahmad Hosseini Sangchal Pages 113-135

    Before offering his own theory of the logical predication, Sadr al-Din Dashtaki first criticizes two alternative theories; the first interprets logical predication as the attribution of something (predicate) to something (subject), and the second takes it as expressing the conceptual difference between the subject and the predicate and their essential identity. He then proposes the “conventional difference and existential identity” as the criterion of the logical predication. This theory is constituted of several elements including his peculiar analysis of the derivative words. Dashtaki discovers that both theories of simplicity and complexity of the derivative words are inconsistent with his theory of predication and thus, introduces a new analysis of the derivative words. This analysis pays way to differentiating between attribution of the root to the subject and the identity of subject and predicate. This complex net of principles helps Dashtaki to provide a plausible analysis of special sorts of propositions like existential propositions and hypothetical propositions (la Batti).

    Keywords: Theory of Predication, Rule of Subordination, Derivatives, Sadr al-Din Dashtaki
  • Abdolali Shokr * Pages 137-156

    The induction is a kind of argument in logic, which, despite the degradation of its validity in comparison with the demonstrative proof, has considerable significance. One of the best method for motivating, learning, strengthening beliefs and also guidance to the general public, is the inductive method. Although the Qur'an has used arguments in specific cases for guidance purposes in various ways, the inductive method has a lot of abundance. Other methods of reasoning, such as the rational argument, are less in the Qur'an compared to the induction. The reason for this claim is the God's recommendation to look at the fate of the past generations. In fact, one of the arguments of the Holy Quran in some verses is that if you act like the previous generations, you will have the same fate. It seems that one of the God's purpose is to warn his audiences and guide them. Due to the high volume and number of subjects in the Quran about inductive method, this essay deals only with the research of the terms "Siru" (look for) and "unzoru" (look) and their derivatives. The result of this research suggests that induction is more applied than other kinds of arguments and its effect is undeniable.

    Keywords: The Qur'an, induction, Argument, warning, Siru (look for), unzoru (look)
  • Parisa Shakourzadeh *, Abdurrazzaq Hesamifar Pages 157-177

    This article studies the possibility of talking about ontology in Wittgenstein’s Tractatus Logico- Philosophicus. In the first step, we will consider various earlier readings of the first part of book, so called the "world" part and we will examine the theories of advocates and opponents of this idea that tractatus includes some ontological views. In the next step, by analyzing and comparing the sentences of the first part of the book, we will try to gain an explicit understanding of the concept of world and other ostensibly ontological categories. After studying two prominent concepts of objects and facts, the findings of the inquiry suggest that the ontological and realistic readings of book are wrong and what they recognize as ontological part of the book, is actually a discussion about logic. ThusThe world in Tractatus is the logical space and the territory of thought, not our actual and concrete world as it seems initially.

    Keywords: Wittgenstein, Tractatus, world, logic, states of affairs, ontology
  • Mahdi Azimi * Pages 179-216

    In Priori Analytics, II. 25, Aristotle proposes a sort of reasoning called apagpge. Scholars differ about its translation, definition, and formulation. Ross believes that it is a semi-demonstrative, semi-dialectical first-figure syllogism, with a probable conclusion derived from a more probable minor premise and apodictic major premise, which is applicable as a method of discovery. Peirce holds that it is same as Abduction, or an anticipation of it. But Farabi, without any discussion about apagoge, put the Arabic translation of epagoge, i.e. induction, in the place of apagoge, which inspire the hypothesis that apagoge in Priori Analytics, II. 25 is distortion of epagoge. On my analysis, Peirce and Farabi’s interpretations both are abductions that, assuming strangeness of Priori Analytics, II. 25, propose explanatory hypotheses apposite to economy and consistency, while Ross rejects the assumption at all. Peirce’s theory on the Aristotelian origin of abduction, with its problems and alternatives, would be questionable; and this result may be important for the Histories of Logic and science.

    Keywords: Apagoge, probable syllogism, abduction, inference to best explanation, Peirce
  • Seyyed Mohammad Ali Hodjati *, Kasra Farsian Pages 217-238

    Dialetheism is the view that some (and not all) contradictions are true. Since in classical logic the principle of impossibility of contradiction (the Law of Non-Contradiction, i.e., LNC) is widely accepted, the challenge between dialetheism and classical logic surely occurs. In this paper we have tried to explain the main problem of dialetheim and also examined Graham Priest’s arguments against LNC and his advocating to paraconsistent logic. Accordingly, Priest’s examples of dialetheic propositions in some systems such as Law, Natual and Formal Languages and Actual world are examined and criticized. The result is that if Priest’s argument be sound dialetheism may be acceptable. Dialetheism is the view that some (and not all) contradictions are true. Since in classical logic the principle of impossibility of contradiction (the Law of Non-Contradiction, i.e., LNC) is widely accepted, the challenge between dialetheism and classical logic surely occurs. In this paper we have tried to explain the main problem of dialetheim and also examined Graham Priest’s arguments against LNC and his advocating to paraconsistent logic. Accordingly, Priest’s examples of dialetheic propositions in some systems such as Law, Natual and Formal Languages and Actual world are examined and criticized. The result is that if Priest’s argument be sound dialetheism may be acceptable.

    Keywords: Dialetheism, Priest, LNC, paraconsistent logic
  • Reza Mosmer * Pages 239-257

    In the Tractatus (remarks §3.02-3.031) Wittgenstein argues that an illogical world is inconceivable and it is impossible to talk about it. Ryle (1946), in contrast, thinks that one’s puzzlement with inconceivability of an illogical world and impossibility of talking about it, is resolvable. He believes that the puzzle is not real and the debate about meaningfulness of sentences about illogical world is provoked by categorical mistake. Ryle argues that the term “(il)logical” can only be applied to subjects who are capable of observing and breaching logical rules. The world and its facts, accordingly, cannot follow or breach the rules of logic. This means that the whole worry about predication of the concept “(il)logical” on the world, is groundless and absurd. The term “(il)logical” cannot be applied to the world and predication of it on the world is, indeed, an instance of committing category mistake. In this paper, after explaining Wittgenstein and Ryle’s positions in this debate, I shall try to show that Ryle’s argument against Wittgenstein is not sound. To this end, I appeal to Gilbert Harman’s distinction between logic and rationality, and implication and inference, respectively. I argue that Ryle has failed to observe this vital distinction.

    Keywords: Wittgenstein, Ryle, Harman, Illogical world, Logic, rationality
  • GHOLAMALI MOGHADDAM * Pages 259-274

    The separation of ontological issues from ontology is one of the most important issues in epistemology. The rules of logic are responsible for analyzing and explaining the laws of detection Unknown conception and Unknown ratification. In traditional logic, the proposition, as the subject of the logic of assertion, is Logical Secondary intelligible and has a formal and anecdotal truth. Formal logic is responsible for providing the instruments of composition between the theorems. The theorem content, the type of its connection with outside world and its Semantic issues are outside from this domain. It seems that the modal discussions in traditional logic, in some cases, have provided the interference of matter and form and entry of some objective rules into the subjective proposition. Actuality, permanence and faculty are Different from the formal. These are related to the process of objective objects in the external world. Adding these modals to the theorem structure has caused confusion, complexity, discrepancy, and ambiguity in traditional modal logic. In this article, we have demonstrated by analytical way that traditional logic can be criticized for adding modals to the proposition structure and, and for limiting the modal logic in certain modals.

    Keywords: : modal Logic, Philosophy of logic, material logic, Formal Logic