فهرست مطالب

پژوهشنامه موعود - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهشنامه موعود
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امید درویشی صفحه 7

    کی از موضوعاتی که در مباحث سیاسی اجتماعی وجود دارد، مساله « مشروعیت » نظام های سیاسی است که از دیرباز تا کنون مورد توجه حکومت ها بوده است. حکومتی که در عصر پساظهور توسط امام زمان4 برپا می شود نیز همانند سایر حکومت ها نیازمند برخورداری از مشروعیت است. اما اینکه مشروعیت حکومت آن حضرت چه مبنایی دارد، موضوعی است که نوشته حاضر در پی تبیین آن است. در این نوشتار تلاش شده است تا برخی از مبانی مشروعیت حکومت ها، از قبیل مشروعیت الهی، برتری ذاتی حاکمان، مشروعیت حاصل از زور و غلبه، مشروعیت حاصله از سنت و همچنین مبنای قرارداد اجتماعی مورد بررسی قرار گیرند و با حکومت امام زمان4 اعتبار سنجی شوند. این نوشتار با روشی توصیفی-تحلیلی چنین نتیجه می گیرد که منشا اصلی مشروعیت حکومت امام زمان4 « مشروعیت الهی» است و آن حضرت از طرف خداوند این حق را پیدا کرده است تا بر کل دنیا حاکمیت داشته باشد. برخی دیگر از مبانی مشروعیت همانند وراثت و یا برتری ذاتی نیز در مشروعیت حکومت آن حضرت نقش دارند و در واقع به نوعی، مشروعیت الهی حکومت امام عصر را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: حکومت، مشروعیت، مشروعیت الهی، قرارداد اجتماعی، سنت، قدرت، برتری ذاتی
  • محمد شهبازیان، مسلم کامیاب * صفحه 25

    اندیشه سترگ مهدویت در طول تاریخ همواره مورد هجمه های جریان های انحرافی و دروغین قرار گرفته است.برخی از آنان با طرح آموزه هایی مانند «مهدی اول» « مهدی قبل از ظهور» «تعدد مهدیین» بستری را جهت جایگزینی خود به جای مهدی موعود ایجاد کرده اند تا حدی که کارکردهای عصر ظهور و امام مهدی4 را به نام خود مصادره کرده اند. سید محمد بن فلاح موسس فرقه مشعشعیان و احمد اسماعیل بصری موسس گروهک یمانی از جمله مدعیانی هستند که با طرح تعدد مهدیین و معرفی خود به عنوان اولین مهدی در صدد مصادره آموزهای مهدویت به نفع خود بوده اند.
    نوشتار پیش رو که به روش توصیفی –تحلیلی انتقادی سامان یافته است ضمن تبیین دیدگاه این دو فرقه و پیشینه شناسی آن ، استنادات این دو فرقه را مورد واکاوی قرار داده است. فهم اشتباه از واژه مهدی، استفاده از روایت های جعلی و متون غیر معتبر مانند الهدایه الکبری و الفتن ابن حماد، استفاده از تاویل های بدون دلیل از مهمترین ادله واهی آنان است.

    کلیدواژگان: مهدویت، محمد بن فلاح، مشعشعیان، احمد اسماعیل بصری، یمانی، تعدد مهدی
  • محسن شریعتی صفحه 49

    مقاله پیش رو به بازتاب باورداشت مهدویت در شکل گیری انقلاب اسلامی ایران می پردازد. مفروض این پژوهش آن است که انقلاب اسلامی تحت تاثیر اندیشه مهدویت بوده و نمونه بارز انقلاب هایی است که با توجه و عنایت به بعد موعودگرایی و انتظار، رخ داده است به ویژه با رویکرد و قرایتی که از سال 1342 شمسی توسط امام خمینی(ره) از مهدویت ارایه شد، این باورداشت رسما به عنوان عاملی قوی و محرکی بزرگ در عرصه سیاسی و انقلابی مردم ایران نمودار گشت. روش تحقیق در این مسئله توصیفی – تحلیلی می باشد و بر پایه مطالعات جامعه شناسی استوار است. یافته های این مقاله در چهار حوزه دسته بندی می شود. باورداشت مهدویت در مرحله نخست در حوزه بینشی و تغییر در جهان بینی مردم ایران، تاثیرگذار بود و بعد از ایجاد جهان بینی، در حوزه ارزشها مفید ثمر بوده و در واقع ایجاد ارزشهای مهدوی در راستای انقلاب نمود. باورداشت مهدویت در حوزه هنجارهای رفتاری هم تاثیر بر انقلاب گذاشت یعنی مهدویت ایجاد ارزشهایی نمود که در راستای انقلاب اثر گذاشت و در نهایت در حوزه نمادها و سمبل های مهدوی، برای تسریع در امر انقلاب ایران ظهور و بروز نمود.

    کلیدواژگان: مهدویت، انقلاب ایران، بینش، ارزش، هنجار، نماد
  • زهیر دهقانی آرانی صفحه 65

    مستشرقان و پژوهشگران غربی بیش از 150 سال است به موضوع مهدویت و جایگاه آن در عقاید اسلامی به طور خاص علاقمند شده و در این زمینه به فعالیت گسترده ای پرداخته اند. نگاهی به نوشته های این خاورشناسان، نشان دهنده نوعی تغییر و تحول در گزارش ها و آراء ایشان در گذر زمان است. با توجه به برخی شاخص ها، نظرات محققان و نویسندگان غربی در مورد مهدویت را می توان در 4 دوره زمانی تقسیم بندی نمود که بررسی سیر تحول آراء ایشان در دوره دوم (از 1946 تا 1978 میلادی)، موضوع کار تحقیقاتی پیش روست. نوشتار جاری که از نوع اکتشافی بوده و با روش توصیفی-تحلیلی تهیه شده، پس از دسته بندی و ذکر مهمترین دیدگاه های مستشرقان در زمینه مهدویت در این بازه زمانی، تحلیل ها و آمارهای مختلفی در زمینه نوع و حجم موضوعات مورد توجه، منابع به کار رفته و برخی آمارهای دیگر از جمله ملیت مستشرقان در این دوره ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مهدویت، مستشرقان، سیر تحول آراء، منجی گرایی اسلامی
  • رحیم کارگر*، جمال فلاح یخدانی صفحه 95

    یکی از اسبابی که در طول تاریخ، انسان ها را به ورطه نابودی کشانده، گناه است، در کتاب مقدس یهودیان به این سنت الهی اذعان شده که سبب بی بهره شدن از انواع نعمت ها، مخصوصا نجات به علت گناه بوده است. در آنجا بر این حقیقت اذعان می کند تا بنی اسراییل و یهود خدا را پرستش می کردند خدا هم به عنوان تنها منجی قوم در کنار آن ها بوده است اما وقتی عصیان کردند و توبه نکردند خدا آن ها را تنها گذاشت و آن ها را مبتلا به انواع بلاها کرد.
    این پژوهش کوشیده است با رویکرد توصیفی- تحلیلی و باهدف تبیین جایگاه یکی از موانع ظهور ماشیح که گناه باشد این حقیقت را اثبات کند که همان طور که گناه سبب بلا و رنج بنی اسراییل و یهود شده توبه هم می تواند این گرفتاری ها را از این قوم رفع کرده و مقدمات نجات را فراهم کرده و ظهور ماشیح را به جلو بیندازد.

    کلیدواژگان: توبه، گناه، منجی، نجات، ماشیح، تاخیر، تعجیل
  • جواد جعفری، محمد مهدی صمصامی * صفحه 117

    برخی از عالمان دوران غیبت صغری در کنار انتقال معارف اهل بیت: در قالب بیان روایات و آثار گذشتگان، درنهاد وکالت نیز نقش آفرینی می کردند، که از آنان می توان از محمد بن همام اسکافی نام برد. این نوشتار با روش توصیفی – تحلیلی در صدد واکاوی جایگاه و نقش محمد بن همام در نهاد وکالت است. این جستار با بررسی و کاوش در منابع حدیثی و تاریخی، اثبات می کند که محمد بن همام از اعضای نهاد وکالت در دوره وکیل دوم وسوم بوده و مدتی سرپرستی نهاد وکالت را نیز برعهده داشته است. همچنین در این نوشتار با بررسی نقش وی در نهاد وکالت، اشاره خواهد شد که وی در تثبیت وکالت محمد بن عثمان و حسین بن روح و در مقابله با مدعیان دروغین و وکیلان منحرف خصوصا شلمغانی نقش بسزایی داشته است و از راهبرد تقیه برای پنهان داشتن نام ومکان امام دوازدهم7 بهره برده است.

    کلیدواژگان: غیبت صغری، نهاد وکالت، محمد بن همام اسکافی، محمد بن عثمان، حسین بن روح، شلمغانی
|
  • Omid Darvishi Page 7

    One of the issues in the social-political debates is the issue of “legitimacy” of the political systems that has been the focus of attention of the governments for a long time. The government, which will be established in the post-appearance era by Imam of the Time (A.S), needs legitimacy like other governments. But what the basis of the legitimacy of his government is, is the subject which this paper seeks to explain. This article attempts to examine some of the foundations of the legitimacy of governments, such as divine legitimacy, the inherent superiority of the rulers, the legitimacy gained from force and dominance, the legitimacy gained from tradition as well as the basis of the social contract, and validate them with the government of Imam of the Time (A.S). This paper, with a descriptive-analytic method, concludes that the main origin of the legitimacy of the Imam of the Time’s government is “the Divine legitimacy”, and God has given him the right to rule the whole world. The other principles of the legitimacy such as inheritance or inherent superiority also play a role in the legitimacy of his government. In fact, in some way, the Divine legitimacy confirms the government of Imam of the Time (A.S).

    Keywords: government, legitimacy, Divine legitimacy, social contract, tradition (sunnah), power, inherent superiority
  • Muhammad Shahbazian, Moslem Kamyab * Page 25

    Throughout history, the great idea of Mahdism has always been attacked by the deviant and false movements. Some of them have created a ground to mispresent themselves as the promised Mahdi (A.S) by presenting teachings such as “the first Mahdi” and “Mahdi before appearance”, and “the severalty of Mahdi(s) to the extent that they have confiscated the functions of the Appearance era and Imam Mahdi in their own name. Seyyed Muhammad ibn Fallah, the founder of the Musha'sha'iyyah sect, and Ahmad Ismail Basri, the founder of Yamani group, are among the claimants who have sought to confiscate the Mahdism teachings in their own favor by claiming the severalty of Mahdi(s) and introducing themselves as the first Mahdi.
    The following article, organized in a descriptive-analytic-critical manner, has investigated the documents these two sects have presented while explaining the viewpoint of these two sects and their background. The misunderstanding of the word “Mahdi”, the use of fake narrations and invalid texts such as “al-Hedayat al-Kobra”, and “al-Fitan ibn Hemmad”, and the use of unreasonable interpretations are amongst the most important proofs of their falsity.

    Keywords: Mahdism, Muhammad ibn Fallah, Musha'sha'iyyah, Ahmad Ismail Basri, Yamani, the severalty of Madi(s)
  • Mohsen Shariati Page 49

    The current paper reflects on the belief of Mahdism in the formation of the Islamic Revolution of Iran. It is assumed that the Islamic Revolution was influenced by the idea of Mahdism and is a prominent example of the revolutions that have taken place with attention to the messianic and awaiting aspect, especially with the approach and the reading presented by Imam Khomeini about Mahdism since 1342 (Solar Year). This belief officially appeared in the political and revolutionary arena of the Iranian people as a powerful and major driving force. The research method in this regard is a descriptive-analytic one and is based on the sociological studies. The findings of this paper are categorized into four areas. The belief of Mahdism in the first place has influenced the area of perception and change in the world-view of the people, and after establishing a world-view, it is beneficial in the realm of values and in fact, it has created Mahdavi values in line with the revolution. Mahdism belief has had an impact on the Revolution in the realm of behavioral norms, that is, Mahdism created values which affected the Revolution in line with it and finally, in the realm of symbols and Mahdism symbols, it has emerged to accelerate the Iranian Revolution.

    Keywords: Mahdism, Revolution of Iran, view point, value, norm, symbol
  • Zoheir Dehghani Arani Page 65

    Western scholars and orientalist views in the field of Mahdism and related issues have undergone many changes in the last 150 years. According to some indicators, these views can be divided into four periods that the study of the evolution of their views in the second period (from 1946 to 1978) is the subject of the current paper. This paper is an exploratory research and is prepared by descriptive-analytical method and after categorizing and mentioning the most important views of the scholars on the Mahdism in this period, various analyzes and statistics on the type and volume of the topics of interest, sources used, and some other statistics including nationality of the Orientalists, are presented. According to the results of the current study, this period has distinctions from the earlier and subsequent periods, including more detailed views in the field of Mahdism and specialized research of some Orientalists on the subject of Shiite Mahdism.

    Keywords: Mahdism, Orientalists, the process of view change, Islamic Messianism
  • Rahim Kargar *, Jamal Falah Yakhdani Page 95

    One of the reasons that has historically led people to morass of destruction is sin. The Jewish Bible acknowledges this divine tradition which was the reason to the deprivation of people of all sorts of blessings, especially salvation, due to the sin. There, it acknowledges the fact that as long as the Israelites and the Jews worshiped God, He was by their side as their only Savior; however, when they rebelled and did not repent, God left them and afflicted them with all sorts of calamities.
    This study, with a descriptive-analytic method and with the aim of explaining the status of one of the barriers of the appearance of Mashih (Messiah) which is the sin, proves this fact that sin has caused the hardship and suffering for the Israelites and the Jews, and repentance can also alleviate these hardships and prepare the preliminaries for salvation and speed up the appearance of Mashih (Messiah).

    Keywords: repentance, sin, savior, salvation, Mashih (Messiah), delay, hastening
  • Jvad jafari, Muhammad Mahdi Samsami * Page 117

    Some scholars at the Minor Occultation era, in addition to transmitting the teachings of the People of the Household in the form of narrations and works of the past people, also played the role of advocate in the so-called foundation for delegation; among them, we can mention Muhammad Ibn Homam Eskafi.
    This paper, with a descriptive-analytic method, intends to investigate the position and role of Muhammad ibn Homam in the so-called foundation for delegation.
    This study, by investigating and searching the historical and hadith sources, proves that Muhammad ibn Homam was one of the members of the so-called foundation for delegation during the second and third lawyer period and was in charge of the so-called foundation for delegation for short time. Moreover, by investigating his role in the so-called foundation for delegation, we mention that he had played a significant role in consolidating the delegation of Muhammad ibn Othman and Hussain ibn Noah, and in confronting the false claimants and devious attorneys, especially Shalmaghani, and has used the strategy of prevarication to conceal the name and the location of the Twelfth Imam.

    Keywords: Minor Occultation, the so-called foundation for delegation, Muhammad ibn Homam Skafi, Muhammd ibn Othman, Hussain ibn Noah. Shalmaghani