فهرست مطالب

پژوهشنامه موعود
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عیسی عیسی زاده صفحات 5-30

    «اصالت مهدویت» از موضوعات اساسی مسیله امامت است که اثبات آن نقش تعیین کننده ای در امیدبخشی به منتظران مهدی موعود؟عج؟ دارد. این موضوع به دلیل اهمیتش در میان اندیشمندان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از جمله دانشمندان و مفسران معاصرشیعه که این موضوع را از جهات گوناگون عقلی، قرآنی، روایی، فطری، توحیدی، کرامتی و اجماعی مورد تحلیل و بررسی قرار داده اند، مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی می باشد. در پژوهش پیش رو تلاش شده است با استناد به آیات قرآن و بهره گیری از منابع مکتوب و نرم افزاری، اصالت مهدویت مبتنی بر قرآن با تاکید بر دیدگاه این مفسر و فقیه بزرگ شیعه، به شیوه توصیفی _ تحلیلی مورد واکاوی قرار گیرد.
    از پژوهش پیش رو می توان با بهره گیری از آیات قرآن و روایات تفسیری و همچنین با استعانت از دیدگاه مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی به این نتیجه اشاره کرد که اصالت مهدویت را در جهات گوناگون همچون پیروزی حزب الله و غلبه سپاه خداوند، نصرت پیامبران و مومنان، پایداری حق و زوال پذیری کفر، پیشوایی و امامت مستضعفان، خلافت صالحان، گسترش دین اسلام در تمام عالم و غلبه بر تمام ادیان، آمدن حق و نابودی باطل و قدرت یافتن حضرت مهدی؟عج؟ و یارانش به اثبات رساند.

    کلیدواژگان: اصالت مهدویت، قرآن، آیت الله صافی گلپایگانی
  • طاهره حاجی رحیمی *، محمدعلی محیطی ارکان صفحات 31-50

    باورداشت مهدویت و انتظار، عقیده ای اسلامی با پشتوانه محکم برهان های عقلی و دلایل نقلی است. با توجه به اهمیت این موضوع و تاثیر آن بر بینش انسان، پژوهش حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی، چگونگی تاثیر این اعتقاد بر معرفت النفس، معرفت خداوند و امام را مبتنی بر دیدگاه آیت الله صافی بررسی کرده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اعتقاد به مهدویت و انتظار موجب شناخت انسان به خداوند و با نگاهی عام تر، معرفت به دین می شود. این اعتقاد در حوزه امام شناسی نیز به نوبه خود، باعث افزایش معرفت و بالتبع موجب محبت بیش تر به امام می شود. با شناخت امام، معرفت نسبت به هدف غایی، معرفت به حکومت حق و اصیل و پذیرش ولایت فقیه حاصل می شود. این اعتقاد باعث افزایش معرفت به خویشتن و وظایف فردی و اجتماعی خود در حوزه مهدویت و انتظار خواهد شد. بنابراین، بین خداشناسی، امام شناسی و خودشناسی روابطی متقابل وجود دارد و هر کدام به گونه ای بر دیگری تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: مهدویت، انتظار، وظیفه، خداشناسی، انسان شناسی، خودشناسی، آیت الله صافی
  • فاطمه الیاسری صفحات 51-72

    «انتظار» پدیده ای است که دارای نقش کارکردی و کنشگری در حیات انسان است. بر خلاف دیدگاه رایج که انتظار را امری مذموم و غیرمطلوب می داند، منتظر با استمرار غیبت، از نعمت انتظار برای تکامل نفس خویش و به تبع آن زمینه سازی اجتماعی ظهور تا تحقق حکومت جهانی کمک می طلبد. تبیین دیدگاه آیت الله صافی گلپایگانی، به عنوان یکی از مراجع تقلید شیعه و از صاحب نظران برتر حوزه مهدویت در خصوص کارکردهای اجتماعی انتظار اهمیت دو چندانی می یاید. به عقیده ایشان، انتظار، ضامن بقای جامعه شیعی و ممهد تحقق حکومت عدل جهانی است. این نوشته با تحلیل کارکردهای اجتماعی انتظار در اندیشه آیت الله صافی گلپایگانی نگاشته شده است. برخی از کارکردهای اجتماعی انتظار، مانند تحقق عدالت اجتماعی در جامعه، منع از هرگونه عقبگرد به سوی فرهنگ جاهلیت، مقاومت و پایداری در برابر رهبری فاسد و مبارزه با انواع انحراف ها؛ از جمله نتایج مهم این پژوهش است. این نوشتار به روش کتابخانه ای گردآوری و در حوزه اندیشه ورزی به شیوه توصیفی-تحلیلی نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجتماعی، انتظار، ظهور، آیت الله صافی گلپایگانی
  • حکیمه احسانی، فاطمه ابراهیم پوریائی صفحات 73-96

    نقش اعتقاد به مهدویت مبتنی بر فرهنگ مهدوی، دارای قابلیت بیان دیدگاه ها و ارایه راه حل های راهبردی در حوزه های متفاوت انسانی و اجتماعی است. تاثیر این اعتقاد بر فرهنگ دینی خانواده در همه جنبه های زندگی سیاسی _ اجتماعی و فردی به صورت مادی و معنوی، خودش را جلوه می دهد و خانواده مهدوی در نظام آرمانی و الاهی، به رهبری انسانی کامل و خلیفه الاهی، نقشی بی بدیل ایفا و زمین را برای ظهور آماده می کند تا عدل و حکمت، سراسر عالم فرا گیرد. این پژوهش به روش توصیفی _ تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها و اسناد کتابخانه ای و بر اساس منابع تاریخی و حدیثی با محوریت آثار آیت الله صافی گلپایگانی تنظیم شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند اعتقاد به مهدویت به لحاظ مادی و معنوی دارای آثاری بر فرهنگ دینی خانواده است که می تواند اعضای خانواده را حول محور خود جمع و آنان را یکپارچه کند و به آنان هویت واحد دینی ببخشد. به لحاظ کارکرد های اعتقاد به مهدویت، در مصادیق و شاکله های ذیل معنا پیدا می کند: بسترسازی مناسب برای نسل آینده، الگوی تربیتی و تربیت اخلاقی، عدالت، پرورش روح امید، استحکام روابط خانوادگی، نام گذاری فرزندان، صدقه دادن، تقویت ارزش های مهدوی در فضاهای آموزش در سبک زندگی منتظران مهدویت.

    کلیدواژگان: اسلام، مهدویت، فرهنگ دینی، خانواده مهدوی، آیت الله صافی گلپایگانی
  • فاطمه هاشمی صفحات 97-120

    آیت الله صافی گلپایگانی اندیشمندی آگاه به زمان و جریا ن ساز در حوزه انتظار بود. بنابراین، اندیشه ایشان در اوضاع کنونی جامعه می تواند راهنمای عمل باشد و لذا این مقاله با هدف بررسی نقش زن منتظر در تربیت نسل منتظر از منظر ایشان، با رویکرد توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به ویژه آثار آیت الله صافی گلپایگانی، نگاشته شده است. یافته ها نشان می دهد زن منتظر در حوزه فردی با خودارتقایی در ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری و در جایگاه مادری، با تلاش در تامین سلامت جسمانی _ روانی، بالندگی عقلانی، تکامل معرفتی، تربیت حماسی، افزایش محبت فرزندان به امام عصر؟عج؟ و ترویج سبک زندگی منتظرانه در متن خانواده؛ می تواند به تربیت نسل منتظر بپردازد. همچنین با حضور فعال در متن جامعه و فضای مجازی، ضمن رعایت حریم های عفاف و حجاب با تبیین جایگاه زن در فرهنگ غنی اسلام و ایجاد آگاهی، اشتیاق و امید در بانوان جامعه به عنوان مادران منتظرپرور و تقویت بنیان خانواده به مثابه کانون تربیت نسل منتظر ایفای نقش کند.

    کلیدواژگان: آیت الله صافی گلپایگانی، زن منتظر، تربیت نسل منتظر، جامعه منتظر، منتظرپروری
  • فاطمه زهرا ستار صفحات 121-142

    «غیبت» به دو قسم غیبت کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود. در این عصر، مردم با مقوله انتظار به وصف منتظران نایل می شوند. در غیبت بلندمدت که به «غیبت کبرا» مشهور است، مباحث مختلفی نظیر شاخص های منتظران، جایگاه منتظران، نقش منتظران، کارکرد منتظران و وظایف منتظران مطرح است که در این جا تنها به بحث وظایف منتظران پرداخته می شود. وظایف منتظران از نظر جنسیت به دو قسم وظایف جامعه مردان و وظایف جامعه زنان تقسیم می شود که در این نوشتار تنها وظایف زنان منتظر عنوان می گردد. اصل وظایف از نظر تنوعی، سه قسم است: وظایف مخصوص مردان، وظایف مخصوص زنان و وظایف مشترک میان مردان و زنان منتظر که در این پژوهش تنها به دو گزینه اخیر، یعنی وظایف مشترک و وظایف مخصوص زنان پرداخته می شود. وظایف زنان منتظر در مقام عمل با دو شیوه «خوداندیشی» و «دیگر اندیشی»، اجرایی و عملیاتی می شود. در شیوه خوداندیشی، ابتدا زنان منتظر به خودسازی و اصلاحات فردی با رویکرد ایمانی، اخلاقی، عقیدتی، فرهنگی و... مبادرت می ورزند و در شیوه دیگراندیشی و اصلاحات اجتماعی با رویکرد دیگر سازی در قالب تربیت نسل منتظر، تشویق مردان به حضور در صحنه، آموزش محبت و عشق ورزی به امام زمان به مردان، رعایت حجاب و عفاف و مواردی از این گونه اقدام می شود. بی شک با توجه به این که نیمی از جمعیت منتظران را جامعه زنان منتظر تشکیل می دهند، ضروری است بحث زنان منتظر و وظایفی که این گروه در دوران غیبت کبرا دارند، به تفصیل با رویکرد توصیفی و تحلیلی به بحث و بررسی گذاشته شود و از آن جا که طرح بحث باید دارای انسجام ساختاری و نظم معرفتی باشد، قالب و چارچوب این بحث با محوریت اندیشه آیت الله صافی گلپایگانی در خصوص وظایف زنان در زمینه سازی ظهور، پی گرفته می شود.

    کلیدواژگان: وظایف منتظران، وظایف زنان، غیبت کبرا، خوداندیشی، دیگراندیشی، آیت الله صافی گلپایگانی
  • صفحات 143-149
|
  • Īsā ʿĪsā-Zādeh * Pages 5-30

    "Authenticity of Mahdism" is one of the fundamental issues of Imamate, the proof of which plays a decisive role in giving hope to those who are awaiting the promised Mahdi. This issue has always been discussed among scholars due to its importance. The late Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni is one of the contemporary Shiite scholars and commentators, who have analyzed and investigated this issue from various intellectual, Qur'anic, narrative, natural, monotheistic, dignified and consensus aspects. In the present research, emphasizing the point of view of this great Shia commentator and jurist in a descriptive-analytical way, an attempt has been made to analyze the authenticity of Mahdism based on the Qur'an by referring to the verses of the Qur'an and using the written and software sources. The following research, by using the Qur'anic verses and interpretative narrations, as well as by relying on the views of the late Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni, results that the authenticity of Mahdism can be seen in various aspects such as the victory of Ḥizb Allah (the partisan of God) and the victory of God's army, the support of the prophets and believers, the stability of the right and the decline of disbelief, the leadership and authority of the oppressed and righteous people, the spread of Islam throughout the world and its overall victory over all religions, the coming of truth and the destruction of falsehood, and the gaining of power by Imam Mahdi and his companions.

    Keywords: authenticity of Mahdism, the Quran, Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni
  • Ṭāhireh Ḥāji-Raḥīmi *, Muhammad-Ali Muḥīṭi Ardakān Pages 31-50

    Believing in Mahdism and Intiẓār is an Islamic belief with a solid support of intellectual arguments and narrated evidences. Considering the importance of this issue and its effect on human insight, the present research has investigated the effect of this belief on self-inspection, taking the cognition of God, and the Imam, using the descriptive-analytical method. The results of the research show that believing in Mahdism and Intiẓār causes people to know God and, with a more general view, knowledge about religion. This belief in the field of Imamology, in turn, increases knowledge and consequently causes more love for the Imam. By knowing the Imam and taking cognizance of the ultimate goal, the rule of right governance, and acceptance of Wilāyat al-Faqīh is obtained. This belief will increase self-knowledge and personal and social duties in the field of Mahdism and Intiẓār. Therefore, there are reciprocal relationships between taking cognizance of God, the Imam and self-knowledge, in a way that each of them influences the other.

    Keywords: Mahdism, Intiẓār, duty, theology, anthropology, self-knowledge, Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni
  • Fāṭimah Alyāseri * Pages 51-72

    "Intiẓār" (Awaiting the advent of Imam Mahdi) is a phenomenon with a functional and active role in human life. Contrary to the current view that considers Intiẓār as a reprehensible and undesirable thing, the Muntaẓir one, who is expectant and prepared for the advent of Imam Mahdi, during the continuation of the Imam’s occultation, seeks help from the blessing of Intiẓār for self-refinement and, accordingly, the social foundation of the appearance of the Imam until the realization of world government. To clarify the view of Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni, as one of the religious authorities of Shia and one of the best experts in the field of Mahdism and social functions of Intiẓār, is of double importance. According to him, Intiẓār is the guarantor of the survival of the Shiite society and the realization of the rule of global justice. This article is written to analyze the social functions of waiting in the thoughts of Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni. Some of the important results of this research about the social functions of Intiẓār, are as follows: realizing social justice in the society, preventing any regression towards the culture of Ignorance, resistance and stability against corrupt leadership, and fighting against all kinds of deviations. This article has been compiled in a library method and written in a descriptive-analytical way.

    Keywords: social functions, Intiẓār, advent of the Imam, Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni
  • Ḥakimeh Eḥsāni *, Fāṭimah Ibrāhim-pour Bāʾi Pages 73-96

    The role of belief in Mahdism is based on Mahdavi culture, it has the ability to express views and provide strategic solutions in different human and social fields. The influence of this belief on the religious culture of the family manifests itself in all aspects of political-social and individual life, materially and spiritually. in fact, the Mahdavi family plays an irreplaceable role in the ideal and divine system, under the leadership of a perfect human being and the divine caliph for justice and wisdom to cover the whole world through the appearance of the Imam. The research methodology used in this essay is Library-based method with a descriptive-analytic approach based on historical and Hadith sources, focusing on the works of Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni. This research shows that the belief in Mahdism, materially and spiritually, has some effects on the religious culture of the families, which can gather the family members around its axis and integrate them and give them a single religious identity. In terms of the functions of believing in Mahdism, the following items make sense in the life style of those awaiting Mahdism: creating a suitable context for the future generation, educational and moral model, justice, fostering the spirit of hope, strengthening family relationship, naming children properly, giving charity, strengthening Mahdavi values in the education spaces.

    Keywords: Islam, Mahdism, religious culture, Mahdavi family, Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni
  • Fāṭimah Hāshemi * Pages 97-120

    Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni was a thoughtful thinker and aware of his own time, and was a trendsetter in the field of Intiẓār. Therefore, his thought in the current situation of the society can be a guide for worthy actions. So, this article aims to investigate the role of the expectant women in the education of the expectant generation from his viewpoint, with a descriptive-analytic approach and using library sources specially from the works of Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni. The findings show that an expectant woman waits in the personal field with self-improvement in cognitive, emotional and behavioral dimensions as a mother can educate the next generation with efforts to ensure physical-psychological health, intellectual growth, cognitive development, epic upbringing, increasing children's love for the Imam of the Age, and promoting a Waiting–oriented Islamic lifestyle in the context of the family. Also, by actively participating in the context of society and virtual space, while respecting the boundaries of chastity and Ḥijāb, she practically, will be able to clarify the state of women in the rich culture of Islam, and to create awareness, enthusiasm, and hope in the women of the society as the expectant mothers and strengthening the foundation of the family as the center of raising the next generation.

    Keywords: Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni, expectant woman, training the expectant generation, expectant society, upbringing the expectant people
  • Fāṭimah-Zahra Sattār * Pages 121-142

    Fāṭimah-Zahra Sattār1 "The Occultation" is divided into the Minor and Major occultation. At the present time, people are waiting for the appearance of Imam Mahdi. In long-term disappearance, which is known as "the major occultation", there are various topics such as the indicators of the expectant people, the position of the expectant ones, the role of the expectants, the function of the expectants and the duties, which is only discussed at this paper. In terms of gender, the duties of the expectant people are divided into two categories: the duties of the men's society and the duties of the women's society, which is only discussed here. There are three main types of tasks in terms of diversity: tasks for men, tasks for women, and common tasks between expectant men and women. The duties of expectant women are implemented and operationalized with two methods of "self-thinking" and "other-thinking". In the way of self-thinking, first of all, the expectant women undertake self-improvement and personal reforms with the approach of faith, moral, ideological, cultural, etc. In the way of other-thinking and social reforms, with the approach of othering in the form of educating the expectant generation, encouraging men to come to front, and to love Imam Mahdi, and to observe Ḥijāb and chastity, and so on. Undoubtedly, considering that half of the expectant population is made up of women, it is necessary to discuss and analyze the duties of this group during the Major Occultation, with a descriptive and analytic approach. And since the discussion plan must have structural coherence and epistemological order, the format and framework of this discussion is based on the thought of Ayatollah Ṣāfi Golpāyegāni regarding the duties of women in paving the way for the Imam’s appearance.

    Keywords: duties of expectant people, duties of women, the major occultation, Self-thinking, Other-thinking, Safi Golpayegani