فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محدثه غلامیان عارفی*، مریم آذرین فر، سیده فاطمه حسینی، داوود سبحانی راد صفحات 7-15
    هدف

    دانش آموزان کم شنوا در مهارت درک خواندن به عنوان یک مولفه زبانی مشکلاتی دارند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین خزانه واژگانی و مهارت درک خواندن در دانش آموزان کم شنوا و شنوای طبیعی پایه چهارم ابتدایی  است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی است. 30 دانش آموز پایه چهارم در 3 گروه طبیعی، کم شنوای دارای سمعک، و کم شنوای دارای کاشت حلزون؛ در این مطالعه شرکت کردند. ارزیابی خزانه واژگان و درک خواندن به ترتیب توسط آزمون رشد زبان و آزمون نما صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی، و محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نسخه ی 22 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین خزانه ی واژگان و مهارت درک خواندن در کودکان سالم نسبت به کودکان کم شنوای دارای سمعک و کاشت حلزون بیشتر بود، ولی تفاوت معنی دار بین دو گروه کم شنوا مشاهده نشد. بررسی ارتباط خزانه واژگان با مهارت درک خواندن در سه گروه کودکان مورد مطالعه نشان داده است که بین خزانه واژگان با مهارت درک خواندن در کودکان گروه دارای سمعک رابطه خطی مستقیم و معنی داری وجود دارد

    نتیجه گیری

    افت شنوایی بر خزانه واژگان و مهارت درک خواندن تاثیر منفی دارد و به نظر می رسد با افزایش حجم خزانه واژگان می توان مهارت درک خواندن را در کودکان کم شنوا بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، کاشت حلزون شنوایی، سمعک، درک خواندن، خزانه واژگان
  • مصطفی ضیایی، حامد اسماعیلی*، مرضیه میرشکار صفحات 16-29
    هدف

    حس عمقی و قدرت مفصل مچ پا نقش مهمی در پایداری این مفصل ایفا می کند. پیشگیری از آسیب های مچ پا در فوتبال نیازمند اطلاعات صحیح حس عمقی و قدرت کافی عضلات مفصل مچ پا است. از این رو هدف این پژوهش مقایسه تاثیر هشت هفته تمرینات پلیومتریک و تراباند بر حس عمقی و قدرت مچ پای فوتبالیست های نوجوان بود.

    روش بررسی

    از میان نوجوانان فوتبالیست شهر اصفهان، 30 نفر به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی وارد دو گروه 15 نفری پلیومتریک (سن 2/64±12/87 سال، قد14/15±151/80 سانتی متر، وزن 12/16±46/50 کیلوگرم) و تراباند (سن 0/91±13/40 سال، قد 6/67±151/20 سانتی متر، وزن 8/87±41/35 کیلوگرم) شدند. دو گروه به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه و هرجلسه به مدت 45 دقیقه به انجام تمرینات پرداختند. آزمون بازسازی زاویه 15 درجه به منظور ارزیابی حس عمقی اینورژن و اورژن، و آزمون قدرت عضلات پلانتار و دورسی فلکسور مچ پا قبل و بعد از برنامه تمرینی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل آنالیز واریانس برای اندازه های تکراری در سطح معناداری (0/05≥p) استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج تغییرات درون گروهی در گروه پلیومتریک، کاهش معنادار خطای بازسازی (0/05≥p) و افزایش قدرت دورسی و پلانتارفلکشن مچ پا (0/05≥p) را در آزمودنی ها نشان داد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که تمرینات تراباند باعث کاهش معنادار خطای بازسازی (0/05≥p) و افزایش قدرت مچ پا (0/05≥p) می شود. با این حال بین دو گروه تمرینی (پلیومتریک و تراباند) در متغیر های حس عمقی و قدرت مچ پا تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05≥p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر هر دو نوع تمرین پلیومتریک و تراباند سبب بهبود حس عمقی و قدرت عضلات مچ پا می شود و بین تاثیر دو نوع تمرین اختلافی وجود ندارد. بنابراین مربیان و درمانگران برای افزایش قدرت و بهبود حس عمقی مچ پا می توانند از تمرینات پلیومتریک و تراباند استفاده کنند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از آسیب، تمرینات تراباند، تمرینات پلیومتریک، حس عمقی، قدرت
  • پرویز معروضی، ابراهیم حاجی زاده*، محمد غلامی فشارکی صفحات 30-38
    هدف

      امروزه سرطان یکی از عوامل کشنده در جهان و جزء سه علت اول مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و ایران می باشد. در استان خراسان رضوی زنان 48 درصد از کل موارد سرطان را به خود اختصاص می دهند. با توجه به اهمیت و نقش این گروه در جامعه بر آن شدیم تا میزان بروز سرطان های رایج را در بازه زمانی 1391 تا 1394 تحلیل نماییم.

    روش بررسی

    مطالعه ‏ی حاضر یک مطالعه طولی است که اطلاعات آن از بانک اطلاعات ثبت شده در مرکز ثبت سرطان استان خراسان رضوی طی سال‏های 1391 تا 1394 استخراج شده است. این اطلاعات مربوط به 11726 بیمار زن مبتلا به 11 سرطان شایع در این استان در بازه‏زمانی مورد مطالعه می ‏باشد. در این مطالعه بروز سرطان‏ های مغز، مثانه، ریه، پستان، کولن، خون، مری، تخمدان، پوست، معده و تیرویید مورد بررسی قرار گرفته و روند چهار ساله این سرطان‏ها با استفاده از تحلیل چندسطحی و نرم افزار MLwiN نسخه 2/1  تحلیل شده است. جهت ترسیم نقشه جغرافیایی از نرم‏ افزار GIS نسخه 10 استفاده گردید.

    یافته‏ ها

    در بین 11 سرطان بررسی شده سرطان های پستان با (38/28)، پوست (13/40)، معده (10/36)، کولن (9/77)، مری (9/41)، ریه (5/02)، خون (4/67)، تیرویید (4/65)، تخمدان (3/86)، مثانه (3/34) و مغز (2/03) نفر درصدهزار نفر، بیشترین تا کمترین متوسط 4 ساله بروز سرطان را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه ‏گیری

    با توجه به بروز بالای سرطان های پستان، پوست و معده در بین زنان استان خراسان رضوی توصیه می ‏شود که اقدامات لازم برای پیشگیری، غربالگری و درمان این سرطان‏ ها پیش ‏بینی گردد.

    کلیدواژگان: سرطان زنان، استان خراسان رضوی، تحلیل چندسطحی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • محمد عبدالله پور درویشانی*، امیرعلی جعفرنژادگرو، ماهرخ دهقانی صفحات 39-49
    هدف

    با توجه به تغییر مکانیزم راه رفتن افراد نابینا در مقایسه با افراد سالم، انتظار می رود استفاده از کفی بافت دار در نابینایان باعث تغییر در مکانیزم و نیروهای عکس العمل وارده به اندام تحتانی و مفاصل گردد. بنابراین، هدف از این مطالعه، بررسی طیف فرکانس نیروهای عکس العمل زمین طی راه فتن با و بدون کفی در افراد نابینا بود.

    روش بررسی

     12 مرد نابینا (4/39 ± 29/66 سال) داوطلب شرکت در این مطالعه شدند. برای اندازه گیری طیففرکانس نیروهای عکس العمل زمین با و بدون کفی بافت دار طی راه رفتن از فوت اسکن استفاده و برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تی زوجی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سرعت راه رفتن در افراد نابینا طی دو شرایط با و بدون کفی اختلاف معنی داری ندارد (0/05>p). فرکانس با توان 99/5 درصد در مولفه ی عمودی نیروی عکس العمل زمین در افراد نابینا طی راه رفتن با کفی 15/19 درصد بیشتر از راه رفتن بدون کفی بود (0/039=p). همچنین فرکانس با توان 99/5 درصد در قسمت استخوان کف پایی سوم و چهارم  طی شرایط استفاده از کفی بیشتر از شرایط بدون کفی بود (0/05>p). به علاوه، پهنای باند فرکانس در راستای عمودی در قسمت های استخوان های کف پایی سوم طی شرایط استفاده از کفی کمتر از شرایط عدم استفاده از کفی بود (0/039=p). 

    نتیجه گیری

    اگرچه در افراد نابینا استفاده از کفی طی راه رفتن اختلاف معنی داری در سرعت نداشتند ولی استفاده از کفی باعث کاهش میانه فرکانسی و پهنای باند فرکانسی نیروهای عکس العمل زمین طی راه رفتن گردید.

    کلیدواژگان: کفی تکسچر، راه رفتن، نیروی عکس العمل زمین، محتوای فرکانس، نابینا
  • فاطمه ستوا، سجاد رضایی* صفحات 50-63
    هدف

    اختلالات کارکردی صدا جزء شایع ترین اختلالات صدا است. علاوه بر درگیری صدا، بیماران نشانه های روانشناختی از قبیل اضطراب و افسردگی را تجربه می نمایند. موثرترین روش درمانی برای این گونه بیماران گفتاردرمانی است. هدف اصلی این تحقیق اثربخشی صدادرمانی بر وضعیت اضطراب و افسردگی بیماران دچار اختلالات کارکردی صدا بود.

    روش بررسی

    60 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان امیرالمومنین (ع) رشت در محدوده سنی 17 تا 65 سال با تشخیص اختلالات کارکردی صدا در کلینیک گفتاردرمانی بوسیله دو تست شاخص معلولیت صدا  (Voice Handicap Index; VHI) و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (Hospital Anxiety and Depression Scale; HADS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. 36 بیمار با بالاترین نمره اضطراب و افسردگی انتخاب شدند و در غالب یک طرح شبه- آزمایشی به طور تصادفی در دو گروه 18 نفر کنترل و 18 نفر آزمایش قرار گرفتند و پس از گفتاردرمانی هم از هردو گروه مجددا هر دو تست VHI و مقیاس اضطراب و افسردگی گرفته شد.

    یافته ها

    گروه آزمایش پس از انجام مداخله، بهبودی معناداری در VHI و نشانه های اضطراب و افسردگی پیدا کردند (0/001>p). اما در گروه کنترل نمرات VHI به طور معناداری کاهش یافت (0/008=p) و نشانه های اضطراب (0/222=p) و افسردگی (0/213=p) بدون تفاوت معنادار بود. به علاوه پس از انجام مداخله، گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل دارای نمرات VHI بهتر و نشانه های اضطراب و افسردگی کمتر بود (0/001>p) در حالی که این تفاوت ها در پیش آزمون معنادار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    گفتاردرمانی علاوه بر بهبود وضعیت صدا، نشانه های اضطراب و افسردگی بیماران را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. گفتاردرمانی با ارتقاء کیفیت صدای بیمار، باعث گسترده شدن تعاملات اجتماعی، عاطفی و شغلی فرد شده و کارکرد روانشناختی و عاطفی بیماران را پس از عبور از عوارض صدای معیوب، بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: گفتاردرمانی، اضطراب، افسردگی، اختلالات کارکردی صدا
  • محمد کلانتریان، هومن مینونژاد*، رضا رجبی، فواد صیدی صفحات 64-75
    هدف

    اختلال در عملکرد به عنوان یکی از مهم ترین پیامدهای آسیب بی ثباتی عملکردی مچ پا گزارش شده است. یکی از جدیدترین ابزارهای مورد استفاده جهت توانبخشی آسیب های اسکلتی_عضلانی، تمرینات تعلیقی با استفاده از (TRX (Total Body Resistance Exercise می باشد. با این حال تاکنون تاثیرگذاری آن بر فاکتورهای مختلف عملکردی ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا مشخص نشده است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 6 هفته تمرینات تعلیقی با TRX  بر امتیاز آزمون های عملکردی ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا می باشد.

    روش بررسی

    30 ورزشکار مرد مبتلا به بی ثباتی عملکردی مچ پا بصورت در دسترس انتخاب و سپس بصورت تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل (وزن 4/35±84/87، قد 4/53±185/37، سن2/07±22/01، شاخص توده بدنی 5/25±24/07) و تمرینی (وزن 6/02±83/04، قد 6/95±182/61، سن 4/16±23/84، شاخص توده بدنی 2/56±21/52) قرار گرفتند. انتخاب آزمودنی ها بوسیله معیارهای ورود و خروج از تحقیق صورت گرفت. عملکرد آزمودنی ها بوسیله آزمون های جهش جانبی، جهش هشت لاتین و سه جهش تک پا مورد ارزیابی قرار گرفت. گروه تمرینی 18 جلسه تمرینی 45 دقیقه ای را در طول 6 هفته انجام دادند. در طول این 6 هفته از گروه کنترل خواسته شد تا فعالیت ورزشی خاصی انجام ندهند. سپس مرحله پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. به منظور مقایسه امتیازات آزمون های عملکردی بین دو گروه از روش های آماری تی زوجی و آنالیز کوواریانس استفاده شد. سطح معنی داری در تمامی تجزیه و تحلیل های آماری 0/05 p≤ در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین میانگین امتیازات هر سه آزمون جهش جانبی (0/001=p) جهش هشت لاتین (0/001=p) و سه جهش تک پا (0/001=p) بین آزمودنی های دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد. بطوری که آزمودنی های گروه تمرینات تعلیقی TRX ، عملکرد بهتری را در هر سه آزمون نسبت به آزمودنی های گروه کنترل داشتند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که نتایج تحقیق حاضر نشان داد که انجام تمرینات تعلیقی TRX می تواند سبب بهبود عملکرد ورزشکاران در آزمون های جهش جانبی، جهش هشت لاتین و سه جهش تک پا شود، لذا به کلیه مربیان ورزشی توصیه می شود جهت ارتقاء عملکرد ورزشکاران مبتلا به ثباتی عملکردی مچ پا، از تمرینات مورد استفاده در تحقیق حاضر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تمرینات تعلیقی TRX، بی ثباتی عملکردی مچ پا، ثبات مرکزی، عملکرد، ورزشکار
  • یاسین حسینی*، محبوبه عالم زاده صفحات 76-86
    هدف

    اسپرین عملکردی مچ پا یکی از آسیب های رایج در ورزشکاران مختلف می باشد. بررسی نیروهای عکس العمل زمین در فعالیت هایی از قبیل دویدن، فرود و... با ریسک آسیب مفاصل اندام تحتانی مرتبط است و از اهمیت کلینیکی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های نیروهای عکس العمل زمین هنگام دویدن در افراد مبتلا به اسپرین مچ پا در مقایسه با افراد سالم بود. 

    روش بررسی

    10 فوتبالیست سالم و 10 فوتبالیست با عارضه اسپرین مچ پا در این مطالعه شرکت نمودند. با استفاده از یک صفحه نیرو (1000 هرتز) مولفه های نیروی عکس العمل زمین هنگام دویدن اندازه گیری شد. سپس متغیرهای اوج نیروهای عکس العمل زمین، و نرخ بارگذاری استخراج شدند. آزمون آماری آنوای چند متغیره با سطح معنی داری (0/05˂p) جهت تحلیل آماری مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در نیروی عکس العمل همسان سازی شده در جهت Fz1و Fz2بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود دارد (0/014=p، 0/019=p)، از طرفی دیگر در زمان رسیدن به اوج مولفه ها در جهتFz3 و Fx2 و بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده شد (0/02=p، 0/004=p). همچنین در زمان رسیدن به اوج نیروهای عکس العمل در جهت خلفی (Fy1  ) و قدامی (Fy2  )  بین دو گروه اختلاف معناداری مشاهده شد (0/048=p، 0/0490=p) گروه تجربی نرخ بارگذاری بالاتری نسبت به گروه کنترل نشان داد (0/01=p). اما در سایر متغیرهای نیروی عکس العمل زمین بین گروه ها اختلافی مشاهده نشد (0/05˃p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مقادیر نیروی عکس العمل اولیه و نرخ بارگذاری در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل بالاتر است. به نظر می رسد انطباق پذیری کمتر پا باعث افزایش نرخ بارگذاری و نیروی عکس العمل اولیه زمین در افراد گروه تجربی شده است. از آنجا که این نیروها تشدید کننده انواع آسیب های ساختاری می باشند، بنابراین درمانگران باید توجه ویژه ای به کاهش این نیروها با استفاده از اصلاح استراتژی حرکتی، تقویت عضلات و حتی در مواردی تجویز کفی طبی نمایند.

    کلیدواژگان: دویدن، نیروی عکس العمل زمین، نرخ بارگذاری، اسپرین مچ پا
  • صادق جعفرزاده*، اسحاق بهرامی، اکرم پوربخت، شهره جلایی صفحات 87-97
    هدف

    سرگیجه و عدم تعادل یکی از علایم شایع در افراد ضربه به سر می باشد. در این بیماران، سیستم وستیبولار (Vestibular) و مخصوصا ساکول نیز ممکن است آسیب ببیند که آسیب به ساکول باعث بروز مشکلات بیشتری در تعادل بیمار در حالت ایستاده می گردد. هدف از این مقاله، بررسی وضعیت سیستم ساکول در افراد دچار ضربه به سر می باشد. برای این موضوع بر مقالاتی تاکید شد که از آزمون های cVEMP و پوسچروگرافی استفاده کرده اند.

    روش بررسی

    در این تحقیق، مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of science، Scopus، Magiran و SID در بازه زمانی ژانویه 1980 تا دسامبر 2018 با کلید واژه های ساکول، ضربه به سر، سرگیجه و عدم تعادل مورد جستجو قرار گرفت و با رعایت ملاک های ورود و خروج، در نهایت 77 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در بسیاری از بیماران دارای ضربه به سر آسیب سیستم وستیبولار و آسیب ساکول مشاهده می گردد. نتایج آزمون های cVEMP و پوسچروگرافی در بیماران مختلف نشان دهنده فراوانی بالای این آسیب ها می باشد.

    نتیجه گیری

    آسیب ساکول می توان تاثیر زیادی بر حفظ تعادل فرد مخصوصا در وضعیت ایستاده داشته باشد. البته دیگر عوامل مانند یک طرفه بودن یا دو طرفه بودن ضایعه میزان آسیب، میزان جبران مرکزی و تاثیر سیستم های حمایتی دیگر بر این نتایج تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: سرگیجه، عدم تعادل، ضربه به سر، سیستم وستیبولار، ساکول، اتولیت
  • افسانه زینل زاده، سلمان نظری مقدم* صفحات 98-108

    افراد مبتلا به بیماری پارکینسون در مراحل پیشرفته بیماری اغلب به سختی می توانند راه بروند و از مشکلات تعادلی رنج می برند. این بیماران حرکات عملکردی خود را در دامنه کوچکتر و با سرعت کمتری انجام می دهند، که این مسئله مشکلات زیادی را برای آن ها بدنبال خواهد داشت. بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون در خارج شدن از منزل و مشارکت در اجتماع و در عین حال در انجام کارهای شخصی و مهارت های حرکتی ظریف (مانند نوشتن) خود با سختی های بسیاری مواجه هستند و در بسیاری از موارد نیازمند کمک اطرافیان می باشند. برای دو دهه در کشورهای پیشرفته، از یک روش درمانی نوین و مبتنی بر شواهد و اصول نوروپلاستیسیته تحت عنوان (LSVT) Lee Silverman Voice Treatment برای درمان اختلالات گفتار و بلع بیماران مبتلا به پارکینسون، توسط گفتار درمانگران استفاده می شد. در سال 2010 روش   BIG (به معنای بزرگ) به این روش اضافه شد. در این روش درمانی تمام بدن درگیر می شود و تمرکز اصلی آن بر روی مهارت های حرکتی می باشد که توسط فیزیوتراپیست و کاردرمانگر هدایت می شود. برخلاف روش های قدیمی که سفتی عضلانی را مشکل اصلی این بیماران معرفی می کند، هدف اصلی در این روش جدید بهبود کندی حرکت در بیماران مبتلا به پارکینسون است. در روش BIG، بیمار ملزم خواهد بود تا با یک زمان بندی مشخص و در یک دوره فشرده یک ماهه یکسری تمرینات ویژه را در حالت های مختلف نشسته و ایستاده در دامنه بزرگتر از حالت معمول در داخل و خارج از محیط درمانی انجام دهد. پژوهش ها نشان داده است که انجام درست روش BIG منجر به نرمتر و بزرگتر شدن دامنه حرکات می شود. همچنین نتایج تحقیقات نشان می دهد که روش   BIG در بهبود الگوی راه رفتن و فعالیت های روزمره بیماران  بسیار موثر است و کیفیت زندگی آن ها را به میزان چشمگیری افزایش می دهد. در نهایت شخص قادر خواهد بود تا حرکات را به صورت خودکار و بدون اختصاص توجه در زندگی روزمره خود انجام دهد. با توجه به نتایج مفید این روش و روند رو به رشد استفاده از آن در سرتاسر جهان لزوم آشنایی درمانگران حیطه توانبخشی با این روش جدید و ارایه خدمات بیشتر و کامل تر و همگام با دانش روز دنیا برای بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون احساس می شود.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، Lee Silverman voice treatment-BIG، توانبخشی تمرین درمانی، عملکرد حرکتی
  • دانیال محصل آزادی، الهه حجتی عابد، سمانه کرمعلی اسماعیلی* صفحات 109-121
    هدف

    در سندرم ژوبرت به دلیل نقص Vermis مخچه، علایمی مانند پایین بودن تون عضلانی و ناهماهنگی در حرکات عضلات باعث مشکل تعادلی شدید می شوند و این می تواند مانع دستیابی به سایر اهداف عملکردی باشد؛ از این رو یکی از اهداف مهم توانبخشی در این افراد، بهبود تعادل است. در این مطالعه، تاثیر مداخله چندحسی تعادل در یک کودک مبتلا به سندرم ژوبرت بررسی گردید.

    گزارش مورد

    نمونه مورد بررسی یک دختر 6 ساله مبتلا به سندرم ژوبرت است. در این مطالعه، برنامه تقویت سازماندهی حسی تعادل با تیلت برد الکتریکی در قالب 16 جلسه 40-30 دقیقه ای اجرا شد. ارزیابی در جلسات اول، چهارم، هشتم، دوازدهم و شانزدهم از طریق «مقیاس تعادل کودکان» (Pediatric Balance Scale; PBS) و «آزمون بالینی تعامل حسی برای تعادل» (Clinical Test of Sensory Interaction for Balance; CTSIB) انجام شد. بر اساس این ارزیابی ها، زمان حفظ تعادل ایستاده روی سطح سفت/چشم باز، سطح سفت/چشم بسته، سطح فوم/چشم باز و سطح فوم/چشم بسته، به ترتیب از 5/6 ثانیه به بیش از 5 دقیقه، از 3/5 به 12 ثانیه، از 0 به 12 ثانیه و از 0 به 5 ثانیه رسید. همچنین نمره PBS از 50 درصد نمره کل آزمون به 84 درصد آن رسید.

    نتیجه گیری

    برنامه درمانی سازماندهی حسی تعادل می تواند نقش موثری در بهبود تعادل پوسچرال کودک با نقص نورولوژیک داشته باشد. حفظ پوسچر بر روی سطح بی ثبات/چشم بسته که درون داد بینایی وجود نداشته و درون داد سوماتوسنسوری مخدوش است، سخت ترین حالت برای پردازش اطلاعات حسی در تعادل پوسچرال کودک است. در کودکان با سندرم ژوبرت، به علت نقایص بینایی لازم است در طراحی مداخله حس بینایی برای تقویت تعادل، دقت بیشتر و درجه بندی ظریف تری اعمال گردد تا توانایی پردازش درون دادهای بینایی توسط سیستم عصبی تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: تعادل پوسچرال، سازماندهی حسی، سندرم ژوبرت، حس
|
  • M .Gholamiyan Arefi *, M .Azarin Far, S.F .Hosseini, D .Sobhani Rad Pages 7-15
    Purpose

    Students with hearing loss experience some problems in reading comprehension skill as a component of language. This study aimed to examine the association between lexical knowledge and reading comprehension skill in fourth grade students with hearing loss and normal hearing.

    Methods

    This study was conducted on 30 fourth grade students in 3 groups including students with hearing aid, students with cochlear implant, and students with normal hearing. The lexical and reading comprehension skills were assessed by the persian version of test of language development (TOLD) and Nama Test. The data were analyzed by using SPSS software version 22, and  one-way ANOVA, Tukey's post hoc, and Pearson's correlation coefficient statistical tests. The significance level considered a  p

    Results

    Mean scores of vocabulary comprehension and reading comprehension tasks were higher in normal hearing students than students with cochlear implants, but the difference was not statistically siginicant. There was a positive significant correlation between lexical knowledge and reading comprehension skills in the group of students with hearing aids.

    Conclusion

    Hearing loss has a negative impact on the development of lexical knowledgeand reading comprehension skills. It seems that increasing the size of the vocabulary can improve reading comprehension skill in this group of children.

    Keywords: Hearing Loss, Cochlear Implants, Hearing aids, Reading comprehension, Leixical knowledge
  • M. Ziaei, H .Esmaeili *, M. Mirshkar Pages 16-29
    Purpose

    Ankle joint proprioception and strength play an important role in its stability. Preventing ankle injuries in soccer functional movements requires accurate proprioceptive information and sufficient strength. Therefore, the purpose of this study was to compare the effect of eight weeks plyometric and theraband trainings on ankle proprioception and strength in adolescent soccer players.

    Methods

    Among Isfahan adolescent soccer players, thirty were purposively and conveniently selected and randomly divided into two groups of 15 namely plyometric (age=12.87±2.64 yrs, height=151.80±14.15 cm, weight=46.50±12.16 kg) and theraband (age=13.40±0.91 yrs, height=151.20±6.67 cm, weight=41.53±8.87 kg). Two groups performed their training programs for 8 weeks and 3 times per week. Each training session last for 45 minutes. Ankle angle restoring test in 15º for ankle inversion-eversion proprioception, and plantar and dorsiflexion strength tests were used before and after the training program. Repeated-measure analysis of variance was employed for data analysis with the significance level of (p≤0.05).

    Results

    Within group differences results for plyometric group showed significant decrease in angle restoration error (p≤0.05) and increase in ankle dorsi and plantar flexion (p≤0.05). Also, the results of this study showed that theraband training decreased angle restoration error (p≤0.05) and increased ankle plantar and dorsi flexion strength (p≤0.05). However, there were no significant differences in ankle proprioception and strength between two groups (p≥0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, each two type of plyometric and theraband trainings improve ankle proprioception and strength and there was no differences in effectiveness of two training protocols. It is recommended to athletic trainers and clinicians to use these two training protocols in order to improve ankle proprioception and strength.

    Keywords: Injury Prevention, Proprioception, Pyometric training, Strength, Theraband Training
  • P. Marouzi, E. Hajizadeh *, M .Gholami Fesharaki Pages 30-38
    Introduction

    Today, cancer is one of the deadliest causes in the world and one of the top three causes of death in developed countries and Iran. Due to the importance of this issue, the present study aimed to investigate the incidence of cancer registration in Razavi Khorasan province between 2012-2015 using multilevel modeling.

    Method

    The present study is a longitudinal study. The data used in this study were extracted from the cancer registration system of Razavi Khorasan province between 2012-2015. In this study, we investigated the incidence of brain and central, bladder, lung bronchus and trachea, breast, colon and anal canal, leukemia and blood, oesophagus, ovary, skin, stomach, thyroid gland nervous system cancers. MlwiN (version 2.2) and GIS software (version 10) were used to analyzed data and mapping the geographic map respectively.

    Results

    Among the 11 cancers studied in this study were breast (37.42), skin (11.09), colon (8.54), stomach (8.33), esophagus (7.52), thyroid (5.30), leukemia and blood (4.35), lung bronchus (4.07), ovarian (3.65), bladder (2.51) and central and central nervous system (1.92) had the highest to lowest annual mean relative incidence of cancer per 100,000.

    Conclusion

    Given the high prevalence of the three types of breast, skin and colon cancers in Razavi Khorasan province, it is recommended that appropriate measures be taken to prevent, screen and treat these cancers.

    Keywords: Women Cancer, Razavi Khorasan province, Multilevel Analysis, Geographic Information System (GIS)
  • M .Abdollahpour Darvishani *, A.A. Jafarnezhadgero, M. Dehghani Pages 39-49
    Purpose

    Because of an altered walking mechanism in blind individuals compared to healthy ones, it is expected that using textured insoles in blind individuals change the mechanism and ground reaction forces encounter to the lower limbs and joints. Therefore, the aim of this study was to compare frequency domain of ground reaction forces during walking with and without textured insoles in blind individuals.

    Methods

    12 blind males (age: 29.66±4.39 years) volunteered to participate in this study. A foot scan system was used for measuring frequency spectrum of ground reaction forces during walking with and without textured insoles. Paired sample t-test was used for statistical analysis.

    Results

    The findings indicated similar walking speed during walking with and without textured insoles in blind individuals (P>0.05). The frequency content with power 99.5% in the vertical ground reaction force component during walking with insoles were greater than that walking without it (p=0.039). Also, the frequency content with power 99.5% in the 3rd toe and 4th toe during orthoses condition were greater than that without it (p<0.05). In addition, frequency bandwidth in the 3rd toe region of the foot in insole condition was lower than that without insole condition (p=0.039).

    Conclusion

    Although there was similar walking speed during walking with and without textured insoles in blind individuals, there were lower frequency bandwidth and median frequency of ground reaction forces during orthoses condition compared to without.

    Keywords: Texture insoles, walking, Ground reaction force, Frequency content, Blind
  • F. Setva, S .Rezaei * Pages 50-63
    Purpose

    Functional voice disorders are among the most prevalent voice disorders. In addition to voice involvement, patients experience psychological symptoms such as anxiety and depression. Speech therapy is the most effective therapy for these patients. The main aim of this study was to determine the effect of speech therapy on anxiety and depression status in patients with functional voice disorder.

    Methods

    Sixty patients (aged between 17 to 65 years), with functional voice disorder, who have referred to the ENT clinic of Amir Almomenin Hospital in Rasht, were investigated using Voice Handicap Index (VHI) and Hospital Anxiety and Depression Scale. Thirty-six patients with the highest anxiety and depression score were selected and randomly divided into two groups of intervention (n=18) and control (n=18) in a form of quasi-experimental design. After speech therapy, both groups were investigated using Voice Handicap Index (VHI) and Hospital Anxiety and Depression Scale again.

    Results

      The experimental group found significant improvement in VHI and symptoms of anxiety and depression after intervention (p<0.001). However in control group, VHI scores were significantly decreased (p=0.008) and anxiety (p=0.222) and depression (p=0.213) were not significantly different. In addition, after the intervention, the experimental group exhibited better VHI scores and less anxiety and depression symptoms compared to the control group (p<0.001). However, these differences were not significant in the pre-test (p>0.05).

    Conclusion

    Speech therapy not only improved the voice status but also significantly reduced the symptoms of anxiety and depression in patients. Speech therapy, through improving the quality of the patient's voice, expands the social, emotional and occupational interactions of the individual and improves the psychological and emotional functioning of patients after passing through the effects of impaired voice.

    Keywords: Speech therapy, Anxiety, Depression
  • M. Kalantariyan, H. Minoonejad *, R. Rajabi, F. Seidi Pages 64-75
    Purpose

    Functional dysfunction has been reported as one of the most important consequences of functional ankle instability injury. One of the newest tools used to rehabilitate musculoskeletal injuries is suspension training with TRX )Total Body Resistance Exercise(. However, so far, its effect on the various functional factors in athletes with functional ankle instability has not been determined.  Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of 6 weeks of suspension training with TRX on the performance scores of athletes with functional ankle instability.

    Methods

    30 male athletes with functional ankle instability were selected and then randomly assigned into the control and training groups. The subjects were selected by inclusion and exclusion criteria. Subjects' performance was assessed by side hop test, figure 8 test, and three single-leg hop test. The training group performed 18 training sessions of 45 minutes during 6 weeks. During 6 weeks, control group were asked to not perform any special exercise. Then, the post-test was performed in both groups. In order to compare the scores of functional tests between two groups, paired t-test and covariance analysis were used. Significant level was considered as p≤0.05 in all statistical analyzes.

    Results

    The results of statistical tests showed that there is a significant difference between the mean scores of each of the three side hop test (p=0.001) figure 8 test (p=0.001), and three single-leg hop tests (p=0.001) between the two groups in the post-test. Therefore, that subjects of the TRX training group had better performance in all three tests than those in the control group.

    Conclusion

    Since the results of this study showed that performing TRX suspension training can improve the performance of athletes in side-hop test, figure 8 test and triple hop test, therefore it recommended that all sport trainers use the exercises used in this study to improve the performance of athletes with functional ankle instability.

    Keywords: Suspension Training, TRX, Functional ankle instability, Core Stability, Function, Athlete
  • Y .Hoseini *, M .Alemzadeh Pages 76-86
    Purpose

    Functional ankle sprain is a common injury in different sports. Study of Ground Reaction Forces in different physical activity is associated with the risk of lower extremity injury and has a clinical importance. The objectives of this study were to analyze the GRF, and loading rate during running in ankle sprain compared with healthy subjects.

    Methods

    In this study, 10 healthy men and 10 soccer player with ankle sprain participated. Using two adjacent Kistler force plates (1000Hz) GRF during stance phase of running was measured. Then, maximum GRF, impulse, and loading rate, were obtained. MANOVA was used to analyze the data (α=0.05).

    Results

    The results showed that there is a significant difference between two groups in ground reaction force of Fz1and Fz2 (p=0.01, p=0.01). On the other hand, there was a significant difference between the two groups in time to peak of components in Fz3 and Fx2 directions (p=0.02, p=0.004). Also, there was a significant difference between the two groups in time to peak of components in Fy1 and Fy2 directions (p=0.04, p=0.04).  The experimental group showed a higher loading rate than the control group (p=0.01).

    Conclusion

    The results showed that the values of initial reaction force and loading rate in the experimental group were higher than the control group. It seem less foot adaptability increases the loading rate in the experimental group. Since these forces are exacerbating the types of structural damage, therefore, therapists should pay particular attention to reducing these forces by modifying the motor strategy, strengthening the muscles and, even in some cases, prescribing a medical insole.

    Keywords: Running, Ground reaction force, Loading rate, Ankle sprain
  • S. Jafarzadeh *, E. Bahrami, A .Pourbakht, Sh .Jalaei Pages 87-97
    Purpose

    Vertigo and imbalance are common symptoms in patients with head trauma. In these patients, the vestibular system and especially saccule may damage. The saccular abnormalities cause more imbalance, especially in standing situations. The aim of this study was to evaluate the saccular system in patients with head trauma. For this aim, we focused on studies that used cVEMP and posturography.

    Methods

    In this study, related articles were searched in different databases including PubMed, Web of Science, Scopus, Magiran and SID from January 1980 to December 2018. The searched keywords were saccule, head trauma, vertigo and imbalance and finally after applying inclusion and exclusion criteria, 77 articles were evaluated.

    Results

    There are vestibular and saccular abnormalities in many patients with head trauma. Results of cVEMP and posturography showed high frequency of these impairments.

    Conclusion

    Saccular abnormalities could greatly affect balance, especially in standing position. Other factors such as unilateral or bilateral or amount of abnormality, central compensation, and other supportive systems could affect these results.

    Keywords: vertigo, imbalance, head trauma, Vestibular system, Saccule, Otolith
  • A .Zeinalzadeh, S .Nazary Moghadam * Pages 98-108

    People with Parkinson's disease (PD) often have walking difficulty in the advanced stages of the disease and also suffer from balance problems. They perform their functional movements in a smaller range and at a slower rate, which will cause difficulty in performing daily activities. Patients with PD face many difficulties in outdoor activities, community participation, personal tasks, and fine motor skills (e.g. writing). They usually need the help of others. For two decades, a new treatment called Lee Silverman Voice Treatment (LSVT) has been used by the speech therapists to treat speech and swallowing disorders in PD patients based on evidence and principles of neuroplasticity. The BIG protocol was added to this method in 2002 (LSVT-BIG). In this method, the whole body is involved and its main focus is on motor skills, which are guided by a physiotherapist and occupational therapist. The main goal of this new method is to improve patient’s skilled movement in PD, as opposed to the old methods that introduce muscle stiffness as the main problem in these patients. In this method, the patients will be required to perform a series of special exercises in sitting and standing positions in a larger range than usual with a specific schedule and in a one-month intensive period. Doing the BIG protocol correctly can make the range of motion softer and larger. The studies also show that the LSVT BIG method is very effective for improving patients' walking patterns and daily activities and significantly increases the quality of life in PD patients. Eventually, the PD patients will be able to perform their motor tasks automatically. Considering the useful results of this method and also the growing trend of its use around the world, it is necessary to able therapists with this new method and provide more complete services for PD patients.

    Keywords: Parkinson disease, Lee Silverman voice treatment, Rehabilitation, Exercise, motor function
  • D. Mohassel Azadi, E. Hojati Abed, S. Karamali Esmaili * Pages 109-121
    Purpose

    Joubert syndrome with hypotonia and ataxia due to the defect in cerebellar vermis causes severe balance and coordination problems and this may prevent therapists to achieve functional goals. Therefore, one of the important purposes in rehabilitation is improving postural balance in these children. In this study, the effect of multi-sensory intervention on a child with Jubert's syndrome was investigated.

    Case report

    Subject was a 6-year-old girl with Joubert syndrome. The program for strengthening the sensory organization of balance using tilt-board was run in 16 30-40-minutes sessions. The outcome was measured by Pediatric Balance Scale (PBS) and Clinical Test of Sensory Interaction for Balance (CTSIB) at first, fourth, eighth, twelfth, and sixteenth sessions. Based on the assessments, the balance time of standing changed from 5.6 seconds to more than 5 minutes, 3.5 to about 12 seconds, 0 to 12 seconds, and 0 to about 5 seconds on the firm surface/opened-eyes, firm surface/closed-eye, foam surface/opened-eye, and foam surface/closed-eyes, respectively. The PBS score increased from 50% to 84% of the total score that shows 34% improvement in dynamic balance.

    Conclusion

    Sensory organization intervention for balance can play an effective role to improve postural balance in children with neurological deficits. Maintaining posture on the unstable surface/closed-eyes that there is no visual input and perturbed somatosensory input is the most difficult condition to process sensory information for postural balance. To enhance balance in children with Joubert syndrome, because of visual deficits, it is necessary to intervene in the visual system with greater accuracy and finer grading to facilitate the ability of the nervous system to process visual inputs.

    Keywords: Postural balance, Sensory organization, Joubert Syndrome, sensation