فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 48 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا انصاری*، سحر سرتیپی یاراحمدی، حنانه سادات نصر صفحات 1-20

    رسوبات رودخانه دو هزار تنکابن حاوی مقادیر فلزات سنگین بالایی بوده و به این منظور، رسوبات این رودخانه، برای تعیین غلظت فلزات سنگین و شدت آلودگی، تحت  آنالیز شیمیایی واقع شدند. در واقع، هدف این پژوهش، ارزیابی میزان آلودگی فلزات سنگین   As ،Pb ،Ni ،Mn ،Cr ،Zn ،Mo ،Cu ،Co،  Feدر رسوبات رودخانه ایی بوده است. در این پژوهش، شاخصهای آلودگی نظیر ضریب آلودگی، شاخص بار آلودگی، فاکتور غنی شدگی و شاخص زمین انباشتگی استفاده شد، و لذا با توجه به میانگین غلظت عناصر سنگین در کلیه ایستگاه ها بیشترین مقدار میانگین  عناصر متعلق به عنصر آهن بوده و کمترین میانگین غلظت عناصر متعلق به عنصر مولیبدن می باشد ، بنابراین میانگین تغییرات غلظت عناصر  بشرح زیر می باشد   Fe> Mn> Zn> Cr> Ni> Pb> Cu> Co> As> Mo غلظت فلزات سنگین در نمونه های قابل بررسی ارزیابی شد. با توجه به محاسبه شاخص زمین انباشتگی برای فلزات سنگین با توجه به جدول کلاسه بندی فاکتور EF بیشترین تعداد ایستگاه ها با 84.88 درصد در طبقه دوم به معنی آلودگی متوسط قرار گرفته اند  و  مابقی ایستگاه ها  با  12.79درصد در طبقه اول به معنی فاکتور آلودگی پایین  و 2.33 درصد در طبقه سوم آلودگی قابل توجه قرار گرفته اند.در این پژوهش از مطالعات آماری ضریب همبستگی و آنالیز خوشه ای و آنالیز فاکتور جهت  یافتن منشا  فلزات سنگین موجود در رسوبات، الگوی پراکنش عناصر و ارزشیابی زیست محیطی وضعیت موجود در منطقه مورد مطالعه کمک گرفته شد. نتایج به دست آمده از مطالعات ژیوشیمیایی، آماری به کارگیری صحیح آمار چند متغیره و محاسبه شاخص های آلودگی، فاکتور غنی شدگی، شاخص زمین انباشتگی، ضریب آلودگی و شاخص بار آلودگی برای نمونه های رسوب، تاییدکننده غلظتهای بالای این فلزات است. نتایج به دست آمده از آنالیز فاکتوری و آنالیز خوشه ای میزان بار فلز سنگین بر نمونه های رسوبات منطقه مورد مطالعه با نتایج حاصل از محاسبه ضریب آلودگی برای ایستگاه های نمونه برداری مطابقت کامل دارد.

    کلیدواژگان: رودخانه دو هزار، شاخص غنی شدگی، فلزات سنگین، آنالیز خوشه ای، آنالیز فاکتور عاملی
  • مهدی کماسی، بهرنگ بیرانوند* صفحات 21-38

    با توجه به مواردی همچون تغییر اقلیم گسترده و در نتیجه افزایش خشکسالی، رشد جمعیت انسانی و به تبع آن افزایش تقاضای جهانی برای انرژی و آب، پروژه های بزرگ سدسازی افزایش یافته است. با این وجود بدون تحقیقات جامع، یک پروژه بزرگ مانند سد اثرات برگشت ناپذیر و پیش‎بینی نشده زیادی را روی محیط زیست خواهد گذاشت. بررسی سوابق اجرای پروژه‎های سدسازی نشان می‎دهدکه بسیاری ازآنها بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی طراحی و موردبهره برداری قرار گرفته اند ازاین ‎رو مسبب بروز آلودگی‎های مختلف و تخریب بخش‎های عمده‎ای از منابع طبیعی گردیده‎اند. در این پژوهش ارزیابی اثرات زیست محیطی سد ایوشان در دو فاز ساختمانی و بهره‎ برداری بر محیط‎های بیولوژیکی، فیزیکی- شیمایی، اقتصادی- اجتماعی، فرهنگی و استراتژیکی شناسایی و با استفاده از ماتریس اصلاح شده لیوپولد و ارزیابی اثرات سریع بررسی گردید.  نتایج نشان داد که  بیشترین اثرات و پیامدهای منفی در فازهای ساختمانی و بهره‎ برداری در ماتریس ایرانی اصلاح شده و ماتریس ارزیابی اثرات سریع مربوط به محیط فیزیکی - شیمیایی می‎باشد. همچنین بیشترین اثرات و پیامدهای مثبت در فازهای ساختمانی و بهره‎ برداری به ترتیب برای ماتریس لیوپولد اصلاح شده مربوط به محیط‎های استراتژیک و اقتصادی - اجتماعی و برای ماتریس ارزیابی اثرات سریع مربوط به محیط  اقتصادی- اجتماعی برای هر دو فاز می‎باشد. نتایج به دست آمده تطابق بسیار مناسبی را بین دو ماتریس نشان می دهد و صحت نتایج را در ارزیابی زیست محیطی سد ایوشان در دو مرحله ساختمانی و بهره برداری تایید نماید.

    کلیدواژگان: سد ایوشان، ماتریس لئوپولد، ماتریس ارزیابی اثرات سریع، فاز ساختمانی، فاز بهره‎برداری
  • امیر زارعی، آزاده نکوئی اصفهانی، ابراهیم نوروزی، وحید کاکا پور، سیروان زارعی* صفحات 39-51

    مدیریت منابع آب به ویژه آب های زیرزمینی، در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. عوامل مختلف طبیعی و انسانی در چند دهه اخیر باعث ایجاد شرایط بحرانی و افت سطح آب های زیرزمینی در بیشتر مناطق کشور ازجمله استان کردستان شده است؛ بنابراین بررسی افت سطح آب های زیرزمینی دشت قروه که یکی از مهم ترین و بزرگ ترین دشت های استان می باشد، مورد توجه قرار گرفت. به منظور انجام این پژوهش، آمار 28 حلقه چاه مشاهده ای در طی 2 دوره 5 ساله (88-83 و 92-88) مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا داده های آماری جمع آوری و پس از ورود داده ها به سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، با روش درون یابی، نقشه های خطوط هم پتانسیل و پهنه بندی افت سطح آب زیرزمینی تهیه گردید. هیدرو گراف های تراز آب نیز در محیط نرم افزاری Excel ترسیم شدند. نتایج به دست آمده از نقشه های هم پهنه افت، نشان داد که بیشترین سطح آب زیرزمینی در 5 ساله دوم در بخش های غربی آبخوان به اندازه 75/5 متر و در 5 ساله اول در قسمت های شرقی به اندازه 15/2 متر افت پیداکرده است. هیدرو گراف های تراز آب زیرزمینی نشان می دهند که در طی در مدت 10 سال افت سطح آب در دشت قروه 84/10 متر می باشد که به طور متوسط هرسال08/1 متر سطح آب افت کرده است.

    کلیدواژگان: دشت قروه، افت آب زیرزمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • علی رادهوش، عبدالحسین کنگازیان* صفحات 53-70

    این تحقیق به اثرات زیست محیطی انباشت خاکهای تونلهای متروی  اصفهان در گردنه زینل (شرق اصفهان) می پردازد.  اطلاعات آن از آزمایش دانه بندی و تعیین درصد کربن آلی نمونه خاکهای طبیعی منطقه، انباشت شده و تازه حفاری شده گردآوری گردید. بخشی نیز از اندازه گیری مختصات جغرافیایی و ارتفاع محل نمونه خاکهای انباشت شده و طبیعی و بررسی سابقه اقلیمی منطقه بدست آمد. مقایسه معیارهای مرکزی  و معیارهای یکنواختی نمونه خاکهای ذکر شده نشان داد که بین معیارهای ذکر شده مربوط به خاکهای تازه حفاری شده با خاکهای طبیعی تفاوت زیاد و بین معیارهای ذکر شده مربوط به خاکهای انباشت شده با خاکهای طبیعی همسانی زیادی وجود دارد. نتایج گویای ایجاد اختلاف ارتفاع نسبی بر اثر انباشت خاکهای حفاری در منطقه است که باعث برهم خوردن تعادل بین فرآیندهای مرفوژنیک و پدوژنیک گشته به طوری که بر اثر آن و نیز دفن شدن خاکهای طبیعی فرآیندهای پدوژنیک برای آنها متوقف شده است. ویژگیهای دانه بندی خاکهای مترو، نفوذپذیری آنها را افزایش داده و فعالیت فرآیندهای پدوژنیک را در آنها (نسبت به خاکهای طبیعی دفن نشده) سرعت بخشیده است. جهت وزش باد بیشینه در منظقه نشان می دهد که جهت وزش باد در منطقه به سمت شرق است و درنتیجه انباشت خاکها درمنطقه نمی تواند باعث افزایش میزان گرد و غبار در شهر اصفهان شود.

    کلیدواژگان: حفاری تونل مترو، فرآینده های پدوزنیک، فرآیندهای مرفوژنیک، زمین شناسی زیست محیطی، گردنه زینل
  • یحیی چوپان چوپان، سمیه امامی* صفحات 71-81
    استفاده بی رویه از منابع آبی موجود و خشکسالی های پی در پی در سالیان اخیر موجب شده است تا منابع آب آبیاری نه تنها از نظر کمی، بلکه از نظر کیفی نیز به شدت دچار تغییرات نامطلوب گردند. کیفیت آب از مهم ترین عوامل تعیین کننده به منظور کاربرد آن در مصارف مختلف آب به شمار می رود. لذا مدیریت و پایش کیفیت منابع آب از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق به بررسی کیفیت منابع آب موجود در منطقه سیوکی شهرستان تربت حیدریه با توجه به آنالیز شیمیایی منابع آبی مورد استفاده در بخش کشاورزی شامل پساب کارخانه قند، پساب تصفیه شده فاضلاب شهری، قنات و چاه (تعداد 10 حلقه چاه با کاربری کشاورزی) طی دوره آماری 92-1388 و دیاگرام ویلکاکس، شاخص نفوذپذیری (I)، نسبت جذبی سدیم (SAR)، درصد سدیم و کلر و دیگر آنیون ها و کاتیون ها پرداخته شد.نتایج حاصل نشان داد که مقدار شوری پساب در حدود 20000 میلی موس بر سانتی متر می باشد که در کلاس شوری زیاد (C4) قرار گرفت. بر طبق نمودار ویلکاکس و SAR، اکثر نمونه ها در کلاس C4S1 و در رده آب های متوسط قرار گرفتند. براساس نتایج، تمامی منابع آبی منطقه مورد مطالعه، اعم از متعارف و نامتعارف برای کشاورزی مناسب می‎باشند، ولی برای پساب تصفیه خانه می بایست تدابیر بیش تری در خصوص کشاورزی و کشت محصولات انجام شود.
    کلیدواژگان: مصارف کشاورزی، کیفیت آب، آنالیز شیمیایی، قنات، پساب
  • محمدحسن شکری، احسان موسوی* صفحات 83-93

    این تحقیق به بررسی اثرات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از معادن بر جوامع محلی می پردازد. ارزیابی تاثیرات در سه محور یاد شده (زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی) عوامل محیطی احتمالی ناشی از اجرای پروژه های توسعه را پیش بینی می کند، برخی از روش ها را برای کاهش یا حذف این موارد غیر قابل قبول و ناخواسته پیش بینی می کند و پیش بینی ها را به تصمیم گیرندگان ارایه می دهد. در این تحقیق با پی بردن به میزان تاثیر هر یک از اثرات فاکتورهای فوق بر ادامه فعالیت یا توقف فعالیت معادن می توان تصمیم منطقی اخذ نمود. با تهیه پرسش نامه نسبت به جمع آوری اطلاعات موردنیاز و تدوین پرسش نامه در سه محور اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در مجموع  32 پرسش، نسبت به جمع آوری نظرات از جامعه خبرگان در دستور کار قرار گرفت. سپس، توسط نرم افزاز SPSS قابل اطمینان بودن پرسش نامه ها مورد بررسی قرار گرفت و بعد از آن با تحلیل هزینه-سود در خصوص وضعیت فعالیت معادن شن و ماسه پیشنهاد ارایه شد. پس از پیاده سازی مدل ارایه شده در سه محور اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی نتایج حاصله  هزینه ها به ترتیب 0%، 27/53 % و 67/52 % و نیز نتایج  درآمدها به ترتیب 100%، 73/46% و 33/47% حاصل شد. بنابراین، درآمد ناشی از فعالیت های مورد مطالعاتی بر هزینه های مدنظر در سه محور در نظرگرفته شده، غالب می باشد.

    کلیدواژگان: معادن شن و ماسه، اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی، هزینه- سود
|
  • MohamadReza Ansari *, Sahar Sartipi Yarahmadi, Hanane Alsadat Nasr Pages 1-20

    Riverin sediments of the Dohezar River in Tonekabon contain high levels of heavy metals and therefore, they were chemically analyzed to determine concentrations of these elements. In fact, this research intended to evaluate the ecological risks of the heavy metals As, Pb, Cr, Zn, and Cu in the river sediments. Contamination indices such as enrichment factor and contamination factor, were evaluated. Considering the average concentrations of the heavy metals at all of the Stations, the maximum average for the elements was zinc and the minimum was copper. Therefore, the averages of changes in the concentrations of the elements are Zn > Cr > Pb > As > Cu. Considering calculation of the enrichment factors for the heavy metals according to the EF classification table, the maximum number of Stations (43.02%) with respect to contamination with As were in class 4(moderately severe enrichment). With respect to enrichment of Pb, Zn, Cr, and copper, the rest of the stations with 83.72, 77.91, 86.05, and 69.77%, respectively, were in class 2 (minor enrichment). Considering the high concentrations of the studied elements in the sediments of the region compared to the background value, and based on calculations related to contamination factor, arsenic with the average of 11.9 exceeded the most from the standard limit. It was followed by Pb with 2.2, zinc with 2, Cr with 1.8, and Cu with1.6 (copper exceeding the least from the standard limit). This research used statistical studies on correlation coefficients and cluster analysis to find the origin of the heavy metals in the sediments of the region. The low correlation between the heavy metals in the soil can indicate they probably did not have the same source. Moreover, these elements have different geochemical behaviors due to their low correlation.

    Keywords: Dohezar River, Enrichment factors, Heavy metals, Cluster analysis, principal component analysis
  • Mehdi Komasi, Behrang Beiranvand * Pages 21-38

    Major Dam construction projects have increased due to the widespread climate change, because of increased drought, human population growth and, consequently, increased global demand for energy and water. However, without comprehensive research, a large project such as a dam will have an irreversible and unpredictable impact on the environment. A survey on the history of dam construction projects shows that many of them have been designed and exploited regardless of environmental considerations, thus causing various contamination and destruction of major parts of natural resources have been. In this research, the environmental impacts of the Eyvashan earth dam were identified in two phases of construction and exploitation on biological, physical-chemical, economic-social, cultural and strategic environments, using Leopold modified matrix and rapid impact assessment matrix (RIAM). The results showed that the most negative and negative effects in the construction phases and exploitation in the modified Leopold matrix and the Rapid Impact Assessment matrix related to the physical-chemical environment. In addition, the most positive effects in construction and exploitation phases for the modified Leopold matrix are related to the strategic and socio-economic environments and for the matrix of the assessment of the Rapid Impact Assessment of the socioeconomic environment on both phases. The results show a very good fit between the two matrices and confirm the accuracy of the results in the environmental assessment of the Eyvashan Dam in two stages of construction and exploitation.

    Keywords: Eyvashan earth Dam, Leopold modified matrix, environmental impact assessment, Rapid Impact Assessment Matrix
  • Amir Zareei, Azadeh Nekouei Esfahani, Ebrahim Norouzi, Vahid Kakapour, Sirvan Zareei * Pages 39-51

    Water resources management, especially groundwater, is particularly important in arid and semi-arid regions. Various natural and anthropogenic factors, especially in recent decades, have caused critical conditions and groundwater levels in most parts of the country, including Kurdistan province. Therefore, the study of groundwater level drop in Qorveh plain, which is one of the most essential and most extensive plains in the area, is of great interest. It placed. To carry out this study, the statistics of 28 observation wells over two 5-year periods (88-88 and 88-92) studied. Initially, statistical data were collected, and after data entry into Geographic Information System (GIS), interpolation methods, maps of co-potential lines, and groundwater loss zoning prepared. Water level hydrographs also plotted in the Excel software environment. The results obtained from the overlap maps showed that the highest groundwater level in the second 5 years in the western part of the aquifer was 5.75 meters and in the first five years in the eastern parts was 2.15 meters. Groundwater level hydrographs show that during the ten years, the water level in the Qorveh plain was 10.84 meters, which averaged 1.08 meters per year.

    Keywords: Plain Qorveh, Underground, Drop GIS
  • Ali Radhoosh, Abdolhosein Kangazian * Pages 53-70

    This research has examined the changes that have been made as a result of accumulating the Isfahan subway tunnel excavated soils in the Zeinel area (at the east of Isfahan). The samples of the tunnel fresh excavated soils, of the accumulated soils, and of the natural soils in disposal area were taken, randomly. All the samples were sieved and to determine the percentage of drilling foam material, organic carbon percentage of some of them were analised. Elevation and geographic location of the sampling sites were also determined. the directions and speeds of strong winds that have blown in the east of Isfahan was obtained and ranked. Comparison of the granulometry analysis results of the mentioned soils showed that there are great differences between the mentioned criteria of the freshly excavated soils with natural soils and there are afew diffrences between the mentioned criteria of the accumulated soils with natural soils. These differences increase the permeability in the region and reduce the balance between the morphogenic-pedogenic processes.The topographic findings show that mainly accumulating soils in the region have somehow changed the topography of the area that will cause disruption the balance between the morphogenic and pedogenic processes and increase morphogenic processes. Also, the strong winds don't blow toward Isfahan, consequently the environmental hazards will not be created

    Keywords: : Metro Tunnel Drilling, Pedogenic Processes, Morphogenic Processes, Environmental Geology, Zainel area
  • Yahya Choopan, Somayeh Emami * Pages 71-81
    In recent years, the excessive use of existing water resources and subsequent droughts, have led irrigation water resources quantitatively and qualitatively changes. Water quality is one of the most important determinants for its use in various water uses. Therefore water quality management and monitor are important. In this study, the water resources quality of Siuki area of Torbat-Heydarieh city was investigated according to the water resources chemical analysis used in agricultural sector consist of sugar factory wastewater, refined urban wastewater, Qanat and well (a total of 10 wells with crop use) during 2009-2013 years and Wilcox diagram, permeability index (I), SAR, chorine and sodium percentage and other cations and anions were studied. The results showed that the salinity of the wastewater was equal to 20000 mmhos/cm and in the (C4) class. According to the Wilcox and SAR, most of the samples were in C4S1 and in the middleclass. Based on the results, all of the water resources, both conventional and unconventional of the studied area are suitable for agricultural uses, but for the plant wastewater, more should be taken for agricultural and crop production.
    Keywords: Agricultural Uses, Water Quality, chemical analysis, qanat, wastewater
  • MohammadHasan Shokri, Ehsan Mosavi * Pages 83-93

    This study examines the environmental, economic, and social impacts of mines on local communities. Impact assessment in these three areas (environmental, social and economic) predicts the potential environmental factors resulting from the implementation of development projects, some of the ways to reduce or eliminate these unacceptable and unintended, it makes predictions and presents predictions to decision-makers. In this study, a reasonable decision can be made by understanding the impact of each of the above factors on the continuation or stopping of mining activity.  By preparing a questionnaire on gathering the required information and compiling a questionnaire in three axes, economic, social and environmental, a total of 32 questions were put on the gathering of opinions from the expert community. Then, the reliability of the questionnaires was assessed by SPSS software and then, a cost-benefit analysis was performed on the status of the proposed sand mines. After implementing the model presented in three axes, economic, environmental and social, the results of the costs were 0%, 53.27%, and 52.67%, respectively, and the income results were 100%, 46.73%, respectively. % 47.33% was obtained. Therefore, the income from the activities under study is dominated by the costs considered in the three axes considered.

    Keywords: sand mines, Social, Environmental, Economic, Cost-Benefit