فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 50 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته حسن زاده*، محمود شمس الدینی صفحات 1-15
    منطقه مورد مطالعه شامل دو حوضه می شود که حوضه اول در بر گیرنده کانسار معدنی مس درآلو است و عملیات معدن کاری در مراحل اولیه انجام می باشد و حوضه دوم در شمال معدن قرار گرفته است. دو حوضه توسط ارتفاعات کوه سرتشتک از یکدیگر جدا شده اند. نمونه برداری در 30 نقطه انجام شد و با استفاده از روش ICP-MS در آزمایشگاه زرآزما ماهان و کرمان مولکول آنالیز گردیدند. غلظت آنیون ها، کاتیون ها و همچنین تعدادی از عناصر سنگین (As ,Ba ,Cd ,Cu ,Fe ,Sn ,U ,Zn ,V ,B) در آب زیرزمینی که تامین کننده آب آشامیدنی روستا های حوضه (2) نیز بود اندازه گیری شد و مقادیر آن ها با استاندارد جهانی سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (U.S EPA) مقایسه گردید. غلظت کلیه عناصر سنگین بسیار ناچیز و در حد مجاز مشخص شد به جز کادمیوم و اورانیوم که اندکی از خود غنی شدگی نشان دادند. مقدار غلظت متوسط کادمیوم و اورانیوم در حوضه (1) به ترتیب 99/6 و 1/9 میکرو گرم بر لیتر و در حوضه (2) به ترتیب 38/10 و 91/22 میکروگرم بر لیتر اندازه گیری شد. این دو عنصر از نظر شدت غنی شدگی جزء گروه  غنی شدگی جزیی  تقسیم بندی شدند. بنابراین نتیجه می شود که در آب های زیرزمینی دو حوضه آلودگی وجود ندارد و در حال حاضر  وجود کانسار معدنی و عملیات معدن کاری تاثیری بر کیفیت آب های زیرزمینی منطقه نداشته و آب آشامیدنی روستاهای مجاور که از آب های زیرزمینی منطقه تامین می شوند، از کیفیت مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کیفیت آب زیرزمینی، معدن مس درآلو، ارتفاعات کوه سرتشتک
  • امیرحسین کیارزم*، سیده هدی رحمتی، رضا حاجی سید محمد شیرازی، مجتبی صیادی صفحات 17-25

    روند روبه رشد توسعه و فعالیت های مختلف انسانی منجر به ورود آلاینده های مختلف به آب های زیر زمینی می گردد. کیفیت مطلوب فیزیکی و شیمیایی آب از نظر مقبولیت برای مصرف کننده، حفظ سلامتی مصرف کننده و نگهداری از سیستم شبکه ی آب رسانی ضروری است. در حال حاضر یکی از معضلات منابع آب زیرزمینی، آلودگی چاه های شرب و دیگر منابع زیرزمینی به فاضلاب های شهری و صنعتی بوده که منجر به تغییر در کیفیت آب این منابع شده و استفاده از آن ها را برای شرب غیرممکن می سازداین مطالعه به بررسی و پهنه بندی عناصر مختلف کیفی آب در محدوده شهرستان پردیس حوضه جاجرود توسط نرم افزار Arc GIS می پردازد. بدین منظور از تمامی سرچشمه هایی که در این منطقه جهت تامین آب شرب استفاده می گردید ، نمونه برداری متغیرهای کیفی آب انجام گرفت. سپس تمامی اطلاعات در محیط نرم افزار تحت لایه های توصیفی وارد شده و جهت تهیه نقشه های پهنه بندی کیفی انجام گرفت.این نقشه ها روند معناداری را برای اکثر متغیرها نشان می دهند، با توجه به استفاده گسترده از آب و احتمال شیوع بیماری های مختلف مربوط به آشامیدنی در این منطقه،این پژوهشمی تواند راه گشای تصمیمات آتی جهت برداشت صحیح آب در  منطقه مطالعاتی باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، چاه های آب شرب، سیستم اطلاعات جغرافیایی، لایه آبدار، مخاطرات
  • حمید شهین فر*، فاطمه معتمدی صفحات 27-37

    انتخاب محل مناسب دفن پسماندها یکی از اقدامات مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری محسوب می شود. با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی، اقتصادی و اکولوژیکی زباله های شهری، انتخاب محل دفن باید با دقت و طی یک فرآیند علمی صورت گیرد. ابزارها و فناوری جدید می توانند در یافتن مکان مناسب دفن زباله کمک شایانی داشته باشند. امروزه سیستم‏های اطلاعات جغرافیایی GIS به طور گسترده در برنامه‎ریزی‎های زیست محیطی مورد استفاده قرار می‎گیرد. در این تحقیق در راستای تعیین محل مناسب برای دفن پسماندهای جامد شهرستان اشنویه، متغیرهای مختلف از قبیل سنگ‎شناسی، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، اختصاصات خاک، توپوگرافی (شیب)، فاصله از مناطق شهری، فاصله از جاده اصلی،آبراهه های اصلی و فرعی، مناطق مسکونی، چاه و قنات و گسل، در مکان‎یابی دفن زباله مورد توجه قرار گرفته است. در مرحله بعد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ماتریس مقایسه زوجی معیارها تشکیل داده شد و وزن های نهایی هر یک از لایه های اطلاعاتی با استفاده از نرم افزار Expert Choice11 محاسبه شد و در محیطGIS، مدلسازی به صورت فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. در نهایت پهنه های دفن زباله در شهر اشنویه براساس قابلیت استقرار مکان، در قالب 4 طبقه بسیار مناسب، مناسب، نسبتا مناسب و نا مناسب شناسایی شد.

    کلیدواژگان: پسماند شهری، روش تحلیل سلسله مراتبی، GIS، اشنویه، انتخاب محل مناسب
  • سمیه امامی*، یحیی چوپان صفحات 39-55

    با توجه به تمام پیشرفت های صورت گرفته در مدیریت منابع آب، معضل بررسی کیفیت آب های زیرزمینی اصلی ترین مشکلی است که در اکثر دشت های ایران مشاهده می شود. لذا مدیریت و پایش کیفیت منابع آب از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق سعی شد با به کارگیری دو  مدل RBF و GFF شبکه عصبی مصنوعی به پیش بینی و برآورد کیفیت آب های زیرزمینی دشت سلماس پرداخته شود. جهت نیل به این هدف، از داده های کیفی آب زیرزمینی مربوط به دشت سلماس در دوره آماری 10 ساله (90-1381) استفاده گردید و نتایج بر اساس استانداردهای ویلکاکس،شولرو پایپر مورد بررسی قرارگرفت. 70 درصد داده های موجود به منظور آموزش شبکه و از 10 درصد داده ها برای صحت سنجی دو مدل استفاده شد. لذا از 20 درصدباقی مانده داده های موجود برای آزمایش شبکه استفاده گردید. به کارگیری متغیرهای آماری مناسب و کاربردی نشان داد مدل RBF با آموزش Levenberg Marquardt و 4 لایه مخفی قابلیت بالایی در برآورد و پیش بینی کیفیت آب زیرزمینی دارد، هم چنین ضریب همبستگی در این مدل برابر 88/0 وجذرمیانگین مربعات خطابرابر 71/29% به دست آمد. هم چنین نتایج استفاده از دیاگرام های مختلف نشان می دهد نمونه ها دارای سختی و خورندگی کممی باشند. طبق طبقه بندی کلاس ها،اکثر داده ها درکلاس C3S1  قراردارند. براساس نتایج، تمامی منابع آبی منطقه مورد مطالعه، به ترتیب برای کشاورزی، شرب و صنعت در حد مناسب، خوب، قابل قبول می‎باشند.

    کلیدواژگان: مصارف کشاورزی، کیفیت آب، شبکه عصبی، مدل RBF، مدل GFF
  • شهرام بیک پور*، مهسا اسکندری، امید اردبیلی صفحات 57-65
    در این پژوهش، منطقه معدنی هیرد در جنوب شهرستان بیرجند ، استان خراسان جنوبی به عنوان مرکز تجمع آلودگی معدنی شناسایی شده و سعی برآن شده است که خاکهای محدوده ی مورد مطالعه را از نظر ژیوشیمیایی و زیست محیطی نقشه ی پهنه بندی آنها ترسیم شود. حداکثر غلظت بخشی برای عنصر آرسنیک و آنتیموان به ترتیب 5550 و 910 ppm  می باشد. با توجه به وضعیت زمین شناسی منطقه و توجه به منشا خاکهای منطقه نشان می دهد که افزایش غلظت آنها بیشتر منشا طبیعی داشته و به مقدار کمتری توسط فعالیتهای انسانی پدید آمده است. فاکتور غنی شدگی برای عناصر آرسنیک، آنتیموان و کادمیوم به ترتیب 1.89 ، 2.05 و 0.03 می باشد. که نشان دهنده ی آلودگی متوسط  دو عنصر آرسنیک و آنتیموان و عدم آلودگی منطقه نسبت به عنصر کادمیوم می باشد. براساس شاخص زمین انباشت ، درجه آلودگی عناصر آرسنیک و آنتیموان 1بوده که بیانگر آلودگی متوسط این دو عنصر در منطقه و برای عنصر کادمیوم کمتر از 1 می باشد. شاخص آلودگی نیز در منطقه برای عناصر آرسنیک و آنتیموان در حد متوسط و برای عنصر کادمیوم عدم آلودگی را نشان می دهد که خاکهای منطقه مورد بررسی از نظر شاخص های آلودگی در زمره خاکهای غیرآلوده تا آلودگی متوسط قرار دارند و بیشترین این آلودگی در خاکهای مجاور معدن می باشد. به طور کلی خاکهای منطقه مورد مطالعه دارای مقادیر بالایی از عناصر مورد نظر (بالاتر از مقدار زمینه طبیعی) می باشند و در صورت عدم کنترل آن در آینده، آلودگی به حد بحرانی خواهد رسید و مشکلات زیادی برای افراد ساکن در منطقه ایجاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: هیرد، آلودگی خاک، کانسار طلا، فلزات سنگین، پهنه بندی
  • فرهنگ رحمانی، محمدهادی فتاحی* صفحات 67-83

    در این پژوهش از تیوری آشوب برای بررسی اثر تغییر اقلیم بر خشکی زیرحوضه ی دریاچه ی پریشان استفاده شده است. شاخص SPI و چند شاخص حدی اقلیمی اندازه گیری شدند و همچنین متغیرهای تاثیر گذار بر خشکی (بارندگی، تبخیر و دما) در نظر گرفته شد. با در نظر گیری متغیرهای ذکر شده، یک زیرحوضه ی کنترلی (رودخانه ی شاپور) برای مقایسه ی رفتار تراژکتوری ها در فضای فاز و نوع جاذب ها با تراژکتوری ها در فضای فاز و نوع جاذب نمودارهای دریاچه ی پریشان در نظر گرفته شد. پس از مقایسه ی رفتار تراژکتوری ها در فضای فاز این نتایج حاصل شد که علاوه بر تغییر اقلیم یک عامل درون حوضه ای باعث شدت بخشیدن به خشکی زیرحوضه ی دریاچه ی پریشان شده است. همچنین این عامل بیش از تغییر اقلیم بر خشکی دریاچه ی پریشان تاثیر گذاشته است. می توان به فعالیت های تخریبی از جمله برداشت بیش از اندازه از منابع آبی و تغییر کاربری زمین برای کشاورزی و غیره اشاره کرد. در نتیجه استخراج از منابع آبی در حد مجاز و وفق پذیری با تغییرات اقلیمی و همچنین اتخاذ سیاست های مناسب برای کنترل منابع آبی پریشان در جلوگیری از خشکی دریاچه موثر و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: بازسازی فضای فاز، زمان تاخیر، شاخص های حدی اقلیمی، شاخص خشکسالی
|
  • Fereshteh Hasanzadeh *, Mahmoud Shamsaddini Pages 1-15
    The study area consists of two basins; the first basin consists of copper ore deposit, which mining operations are in the early stages. The second basin is located in the north of the mine, and two basins are separated by Sartashtak mountain. Sampling was carried out at 30 points and was analyzed using the ICP-MS method. The concentration of anions, cations and some of the heavy metals (As, Ba, Cd, Cu, Fe, Sn, U, Zn, V, B) in ground water in both basins are measured. These values were compared to the World Health Organization (WHO) and the United States Environmental Protection Agency (U.S. EPA). The concentration of all of heavy metals was very low except for cadmium and uranium, which showed little enrichment. The average concentration of cadmium and uranium in basin 1 was 6.99 and 9.1 μg / l, and in basin 2 was 10.38 and 22.91 μg / l, respectively. Cadmium and uranium were classified in minimal to moderate enrichment. Therefore, it is concluded that there are no water pollution sources in two basins, and now, mineral deposits and mining operations do not affect the quality of groundwater in the region, and drinking water in neighboring villages has a good quality.
    Keywords: Heavy metals, ground waters, Dralu copper mine, Sartashtak mountain
  • Amirhossein Kiarazm *, Seyedeh Hoda Rahmati, Reza Haji Seyed Mohammad Shirazi, Mojtaba Sayyadi Pages 17-25

    The growing trend of development and various human activities leads to the entry of various pollutants into groundwater. The desirable physical and chemical quality of water is critical to the consumer, consumer health and maintenance of the water supply system. Currently, one of the problems of underground water sources is the pollution of drinking wells and other underground resources to urban and industrial wastewater, which leads to a change in the water quality of these resources and makes it impossible for them to drink. This study investigated and zoned elements Different qualitative water flows within the city of Jajroud Basin's city by Arc GIS software. For this purpose, water quality parameters were sampled from all the sources used in drinking water in this area. Then all the information was entered into the software environment under descriptive layers and to produce qualitative zoning maps. These maps show a significant trend for most parameters, due to the widespread use of water and the probability of the outbreak of various diseases Concerned about drinking in this area, this research could pave the way for future decisions on correct water harvesting in the study area.

    Keywords: Water Quality, Drinking water wells, Geographical information system(GIS), Waterly layer, Risk
  • Hamid Shahinfar *, Fatemeh Motamedi Pages 27-37

    Selecting the appropriate site landfill is one of the important steps in the management of municipal solid waste. Given the devastating environmental, economic, and ecological impacts of municipal waste, landfill selection must be carefully and scientifically processed. New tools and technology can help find the right place for a landfill. Geographic information systems (GIS) are nowadays widely used in environmental planning. In this study, different parameters such as lithology, land use, vegetation, soil properties, topography (slope), distance from urban areas, distance from main road, main waterways Suburbs, residential areas, wells and aqueducts and faults in order to determine suitable location for solid waste landfill in oshnavyeh city have been considered. Next, the paired comparison matrix was developed using AHP method and the final weights of each data layer were calculated using Expert Choice 11 software and in GIS environment, modeling was performed by hierarchical analysis process. Finally, landfill sites in oshnavyeh city were identified in four floor as Quite suitable, suitable, relatively suitable and inadequate based on their location ability.

    Keywords: municipal waste, Hierarchical Analysis Method, GIS, oshnavyeh, Choose the right place
  • Somayeh Emami *, Yahya Choopan Pages 39-55

    Given all the advancements in water resources management engineering, the problem of groundwater quality assessment is the main problem encountered in most plains of Iran. Therefore, managing and monitoring the quality of water resources is very importance. In this study, we tried to predict and estimate the groundwater quality in the Salmas plain using RBF and GFF models. To achieve this aim, groundwater quality data of Salmas plain during 10 years (2001-2011) were used and results were analyzed according to Wilcox, Scholler and Piper standards. 70% of data were used to train the network and 10% of data were used to validate the two models. Therefore, the remaining 20% ​​of available data was used for network testing. The application of appropriate and applicable statistical parameters showed that RBF model with Levenberg-Marquardt training and 4 hidden layers, has high ability to estimate and predict groundwater quality. Also R2= 0.88 and RMSE= 29.71% in this model. Also the results of using different diagrams show that samples have low hardness and corrosion. Most of the data is in the C3S1 class. According to the results, all the water resources of the study area are acceptable for agriculture, drinking and industry, respectively.

    Keywords: Agricultural Consumption, Water Quality, Neural network, RBF Model, GFF Model
  • Shahram Baikpour *, Mahsa Eskandari, Omid Ardabili Pages 57-65
    The Hired mining area south of Birjand, South Khorasan province has been identified as the center of mineral pollution accumulation and it has been attempted to map the soils of the study area from their geochemical and environmental map. The maximum concentrations of Arsenic and Antimony were 5550 and 910 ppm, respectively. The enrichment factor (EF) for Arsenic, Antimony and Cadmium are 1.89, 2.05 and 0.03, respectively. This indicates the average contamination of the two elements Arsenic and Antimony and the lack of contamination of the area with Cadmium. According to the I-geo index, the degree of contamination of Arsenic and Antimony elements was 1, indicating a moderate contamination of the two elements in the region and less than 1 for Cadmium. Pollution Index (PI) for the Arsenic and Antimony elements in the area was moderate and for the Cadmium element, indicating that the soils of the study area were classified as non-polluted to moderately contaminated and most of this contamination is in the adjacent soils of the mine. In general, the soils of the study area have high levels of trace elements (above the natural background value) and if not controlled in the future, the pollution will reach a critical level and cause many problems for the inhabitants of the area.
    Keywords: Hiered, Soil Pollution, Gold mine, zoning, Heavy metals
  • Farhang Rahmani, MohammadHadi Fattahi * Pages 67-83

    Chaos theory has been applied for analyzing the mechanism of climate change effect on the drought of Parishan Lake. SPI, as well as several extreme climate indices, is measured, and several parameters (precipitation, evaporation, and temperature) affecting the drought are considered. A chaos analysis is finally conducted on them. Under these circumstances, a control basin is considered to investigate the behavior of the trajectories in the phase space under the Parishan sub-basin. The findings indicate that besides climate change impacts, an intra-basin factor has intensified the drought phenomenon. Results reveal that this intra-basin parameter affects the lake's drought more than climate change. Destructive activities, such as the excessive use of underground water resources and conversion of the natural land resources for agricultural use, can be mentioned. Consequently, the control of these parameters (or in other words, permitted abstraction of groundwater and adaptation) is likely to lead to control and mitigate the lake's drought.

    Keywords: Phase space reconstruction, delay time, extreme climate indices, drought index