فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسناد میراث فرهنگی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس احمدوند* صفحات 1-22

    از جمله بناهای باقیمانده از عصر ایلخانی، میتوان به مقبره خانقاه چلبی اوغلو واقع در چند صد متری شهر سلطانیه اشاره کرد. به رغم شهرت انتساب این بنا به چلبی اوغلو، نواده مولانا، بنا بر اسناد و مدارک تاریخی و معماری، باید این بنا را به صوفی و دولتمردی ذینفوذ موسوم به »ب راقبابا« منتسب دانست.2 از آنجا که بنا بر منابع تاریخی، تقدم و تاخری در زمان ساخت خانقاه و آرامگاه به چشم میخورد، میتوان چنین نتیجه گرفت که خانقاه مذکور همزمان با تاسیس شهر سلطانیه (سال 704ق) و به دستور الجایتو (حک: 307 617ق) ساخته شده و آرامگاه در سال 707ق در کنار خانقاه مذکور بنا شده است. همچنین بنا بر کتیبه موجود در این بنا (مورخ 337ق، احتمالا سال نصب کتیبه)، خانقاه دست کم یک بار به فرمان شمسالدین محمد قزوینی، بانی خانقاه شمسیه قزوین، بازسازی و مرمت شده است. آجرکاری و بنای آرامگاه چلبی اوغلو که نیمی پرکار و نیمی ساده است، حاکی از شتابزدگی در اتمام کار آن است، در حالی که این دوگانگی در بنای خانقاه مشاهده نمیشود. این موضوع را می توان دلیل تاییدکننده دیگری به شمار آورد که ساخت آرامگاه پس از خانقاه را تایید میکند. مجموعه خانقاه و مقبره چلبی اوغلو (براق بابا) قابل مقایسه با مجموعه های همانند آن از جمله مقبره شیخ عبدالصمد در نطنز و امامزاده جعفر در اصفهان است. پژوهش حاضر به شیوه زمینهشناسی تاریخی به انجام رسیده است. قرایت کتیبه موجود در مقبره خانقاه موسوم به چلبی اوغلو و استخراخ نکات اساسی آن (پس از تطبیق با کتیبه خانقاه شمسیه) دستاورد اصلی این پژوهش است که انتساب این مجموعه به براقبابا را تایید میکند.

    کلیدواژگان: چلبی اوغلو، براقبابا، مقبره و خانقاه چلبی اوغلو، سلطانیه
  • یوسف دیناروند*، هادی مهران پور صفحات 23-34

    یکی از مهم ترین عوامل بوجود آمدن خط و نوشتار، حل مسایل و مشکلات امور تجارت بوده است. لایه های باستانی مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد  در شوش، به خوبی نحو ه شکل گیری شیوه ای ب رای داد و س تد و رون د تح ول آن، از اش یاء موس وم ب ه اش یای شمارش ی (Tokens) ت ا اب داع گ لنوش ته و کتیبه را در خود دارد و نشان میدهد که چگونه زبان  تجارت و نیاز به توسعه و تحول آن باعث به وجود آمدن خط و کتیبه شده است. از زمان انجام پژوهش های جدید بر روی  تپه آکروپل به سرپرستی آلن لوبرن (9691) این امکان برای پژوهشگران فراهم شده است تا سیر تحول و پیشرفت از روش نشانه های شمارشی به سوی یک سبک نگارش تکامل یافته یعنی «آغاز ایلامی» را بر اساس یک لایه بندی منسجم پیگیری کنند. روندی که به نظر می رسد از لایه 18 آکروپل شوش شروع میشود و در لایه 16 به ایجاد اولین گلنوشته ها به نام الواح  آغاز ایلامی منجر می شود. نویسندگان این مقاله بر سر آنند  که به منظور نشان دادن این روند و حرکت گام به گام در راه رسیدن به خط، لایه ها و مواد باستانی مربوطه را مطالعه کنند و تحولات صورت گرفته در هر مقطع را تشریح کنند و در پایان نشان دهند که چگونه در این برهه زمانی در این بخش از ایران یکی از اولین سیستم های بازرگانی و تحول آن به خطو نگارش جهان باستان، همزمان اما کاملا متفاوت از نمونه های بین النهرینی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: تجارت، شوش، تپه آکروپل، اشیای شمارشی، گلنوشته، خط
  • مهین سهرابی نصیرآبادی، غزل حیدری* صفحات 35-52

    سفالینه های قرون شش و هفتم هجری قمری، بالاخص ظروف زرین فام، به سبب داشتن نقوشی برگرفته از ادبیات زمانه خویش همچون داستان »لیلی و مجنون« و »بهرام گور و آزاده« و کتیبه هایی با مضمون شعر، به لحاظ هنری و ادبی در خور بررسی و مطالعه هستند. اشعار فارسی مندرج در این سفالینه ها شامل انواع مختلف شعر مانند رباعی، غزل،  ملمع، و... است که با خطوط گوناگون و مضامین مختلف حماسی، اجتماعی، انتقادی، عشقی، حکمی و عرفانی نگاشته شده اند. این اشعار توسط شاعران مشهور یا گمنام آن دوران سروده شده و توسط سفالگران بر سفالینه ها نقش بسته اند. در دوران یادشده ادبیات پیشرفت چشمگیری داشته و تصوف در میان تمامی افراد جامعه رشد روزافزون داشته و تولید انبوه سفالینه های منقوش به کتیبه های شعر رواج داشته است. از این رو د ر کتیبه های این آثار تغییر و تحریف  ناشی از کتابت وجود ندارد و این کتیبه ها به مثابه اسناد دستنخورده، محل جستجوی ماهیت زبان [و ادبیات] آن دوران خواهند بود. پژوهش توصیفی حاضر با طرح این فرضیه از طریق دنبال کردن معانی و مفاهیم و ارزش های زیبایی شناسانه کتیبه هایی با مضامین مختلف (در جامعه آماری ظروف سفالین کتیبه دار)، ویژگی ها و تحولات  ادبی قرون ششم و هفتم هجری را بررسی کرده و در نهایت به جنبه های متفاوت و تغییرات شیوه های ادبی و تغییر سبک و ذایقه ادبی آن عصر پی برده است.

    کلیدواژگان: سفالینه های قرون ششم و هفتم هجری قمری، ادبیات، میراث زبانی، کتیبه
  • خدیجه شریف کاظمی*، فخرالدین محمدیان، معصومه سادات حسینی صفحات 53-66

    از جمله هنرهای ایرانی که به دلیل کارکردش، ارتباطی جداناشدنی با فرهنگ مکتوب ایرانی داشته، خوشنویسی است. خوشنویسی و کتیبه نگاری از هنرهای ویژه و از جمل ه روش هایی است که برای آرایش ظروف سفالی در دوران اسلامی به کار گرفته شده است. در دوره سلجوقی زمینه ای فراهم شد تا هنرمندان بتوانند صنایع هنری خویش را با کتیبه نگاری تعالی بخشند. هنر سفالگری از جمله هنرهایی بود که در این دوره به اوج شکوفایی رسید. در منابع تاریخی اشاره شده که اغلب ظروف (مینایی گونه ای سفالی متعلق به دوره سلجوقی)، به دلیل صرف هزینه های فراوان در ساخت آن، از نظر جایگاه اجتماعی، مختص طبقه ممتاز و ثروتمندان آن دوره بوده است و نقوش آن قابل مقایسه با نگاره های نسخ خطی همدوره خود است. یکی از تزیینات مهم به کاررفته در این سفالینه ها، کتیبه هایی با خط سیاه در لبه و پیرامون نقوش است. حال این پرسش قابل طرح است که آیا می توان بر اساس کتیبه های سفالی، مالکیت این ظروف را به طبقه خاصی در جامعه سلجوقی نسبت داد؟ مطالعه ظروف سفالی و کاربرد فراوان کتیبه ها، ش واهدی بر استفاده گسترده از این ظروف سفالی در میان سایر طبقات دوره سلجوقی به دست میدهد. در ظروف سفالی مینایی، نقاشی اهمیت ویژه ای داشته و این امتیاز از موازنه میان این آثار با کتب خطی معدودی است که به قرن ششم و هفتم هجری منسوب شده است. این پژوهش با روش جمع آوری منابع موجود کتابخانه ای و مطالعه نمونه های سفالینه های مینایی موجود در موزه دفینه (مجموعه موزه های بنیاد مستضعفان) صورت پذیرفته است. پژوهش پیش رو سعی دارد، با مطالعه و بازخوانی این کتیبه ها، ارتباط مضامین کتیبه های این ظروف را در با فضای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی دوره سلجوقی بیان کند.

    کلیدواژگان: کتیبه شناسی، سفال مینایی، دوره سلجوقی، مجموعه موزه های بنیاد مستضعفان
  • کتایون فکری پور* صفحات 67-82

    سکه ها یکی از مهمترین منابع دست اول پژوهش های تاریخی محسوب می شوند. زیرا در مقایسه با دیگر یافته های باستانی مانند پارچه و چوب و پوست و... سالمتر به دست ما رسیده اند. با مطالع ه سکه ها به مطالب مهمی درباره هنر، مذهب، وضع اجتماعی، آداب، زبان، و خط پی میبریم و شاید بتوانیم به وسیله آنها بعضی از ابهامات تاریخی را رفع کنیم. سکه های اشکانی به دلیل به نمایش گذاشتن تصویر واقعی فرمانروایان اشکانی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. در بررسی نقوش سکه ها باید چند مشخصه ویژه را مد نظر داشته باشیم، ازجمله: کلاه یا تاج، گردنبند، تغییرات چهره، آرایش ریش و مو، و خال روی پیشانی شاه. آنچه که در این مقاله سعی شده بدان پرداخته شود، مطالع ه مشخصه ای است که در منابع مختلف خال یا زگیل تعبیر شده است و اینکه این خال چیست؟ و کدام پادشاهان در سکه های خود از آن استفاده کرده اند؟

    کلیدواژگان: سکه، اشکانیان، خال، زگیل
  • سید اصغر محمود آبادی*، محسن مزدبران صفحات 83-93

    شاهپور اول (242 273م) دومین شاهنشاه ساسانی و فرزند اردشیر اول، بنیانگذار سلسله ساسانی، در طول مدت سلطنت خویش با وجود اقتدار  دستگاه دولتی و حضور سرداران نظامی و ویسپوهران زمین دار که به نظر میرسد از ریشه های تشکیلات عصر اشکانیان به صورت میراثی اجتناب ناپذیر به عهد ساسانیان انتقال یافته بودند چهره  ای مقتدر و با اراده از خویشتن نشان داد و علی رغم حضور اقتدارطلبانه دینیاران آیین مغان در همه تشکیلات دولتی و مردمی و در روستاها و شهرهای ساسانیان، توانست از شخصیت و هویت نظام ساسانی در برابر آنان و همچنین در تقابل با دشمنان خارجی ایرانیان به خوبی مراقبت کند. از شاهپور یکم کتیبه ها و نقش برجسته های زیادی به ویژه در استان فارس بر جای مانده است که بی تردید نشانگر علاقه، توجه و تمایل به ماندگاری سیاسی و فرهنگی نظام ساسانی در عصر آن شاهنشاه است. یکی از آن آثار به جای مانده، نقش برجسته ای از او در تنگ چوگان کازرون است که در آن تصویر پیروزی های سه گانه شاهنشاه ساسانی را که در سه زمان رخ داده است، در یک قاب به نمایش گذاشته است. این مقاله در صدد دستیابی به ریشه ها و مبانی اندیشه ای است که آن پیروزی ها را به صورت یک نماد هنری تصویر کرده و نیز در عین حال به بررسی و معرفی ویژگی های آن تصاویر با توجه به وضع سیاسی و ویژه آن دوران پرداخته است.

    کلیدواژگان: شاهپور اول، گوردیان سوم، فیلیپ عرب، والریان، تنگ چوگان
|
  • Abbas Ahmadvand * Pages 1-22

    One of the existing monuments belonging to the Ilkhanid period is Chelebi Oghlu’s Khanqah located at hundred meters away from the city of Sultaniyeh. Although this monument has been attributed to Celebi Oghlu, one of Mowlana’s descendants, but based on historical and architectural documents this structure should belong to a Sufi and influential statesman known as “Borāq Bābā”. As the historical documents prove a chronological issue between the construction tomb and Khanqah, one can reach to the conclusion that the said Khanqah was contemporaneously built with city of Sultaniyeh (704 H.) by Oljeitu’s order (reign: 703- 716 H.) and the Tomb was constructed close to Khanqah in 707 H. In addition, according to the inscription (probably installed on the structure at 733 H.) Khanqah was at least once renovated and reconstructed by Shams al-Din Mohammad Qazvin’s order, the founder of Shamsiyeh Khanqah in Qazvin. As the brickworks and the Tomb show, half of the construction is full of architectural ornaments and the other half enjoys none. This fact implies that the builders impetuously finished the project while such imbalance can not be seen in construction of Khanqah. This can be another fact proving that the tomb was built after Khanqah. The Complex of Chelebi Oghlu’s (Borāq Bābā) Khanqah and Tomb is comparable with Sheikh Abdol Samad’s Complex in Natanz and Imamzadeh Ja’far in Isfahan. This research employs historical method. In addition, the inscription installed in the Tomb-Khanqah attributed to Chelebi Oghlu has been read and its important contents which has been compared with a similar inscription in Shamsiyeh Khanqah confirm the main results of the research in which the Khanqah can be attributed to Borāq Bābā.

    Keywords: Chelebi Oghlu, Borāq Bābā, Chelebi Oghlu’s Tomb-Khanqah, Sultaniyeh
  • Dinarvand Dinarvand *, Hadi Mehranpoor Pages 23-34

    Undoubtedly, one of the most important reasons for the creation of a writing, it was sloving the problems of the trading. Ancient layers of the fourth millennium B.C in Susa good way for the formative and the development of trade, it has in itself from objects that known counting until introduction of scroll and inscription, and show that how to creat writing and inscriptions the language trading and development of it.Since from new reaserch in the Acropol mound that lead by Allen Lobren (1969), this provides the possibility for reaserchers to pursue the evolution and development from numerical signs method to obtain evolution writing style name at proto- Elamite from coherent stratigraphic. The process that looks to start from 18 layer of Acropol and leading to creation of first scrolls namely tablets of Proto- Elamite in the 16 layer. This paper trying to illustrate this process and step by step movement on the way of catching up to writing, have studied layers and ancient materials related, and explain taken developments in each section. in the end, shows that how at this point of time, in this section of Iran formed one of the first trading systems and development of it to the writing of ancient world, same time but completely different from samples of Mesopotamian.

    Keywords: trade, Susa, Acropol mound, numerical object, tablet, line
  • Mahin Sohrabi Nassirabadi, Ghazal Heidari* Pages 35-52

    The relationship between literature, art, and operational objects and in this way with the users is the subject that in some crafts like pottery which are so operational could be seen. These objects, as a documentary without any distortion could transfer the science, culture, and historical information. They are also recognized as examples of written and lingual heritage. The pottery of 6 and 7 centuries A.H. especially the luster wares have some motifs derived from the literature of that time, for example the story of »Leila and Majnoun «,and »Bahram gour and Azadeh «,and pottery›s inscriptions, so it›s important to study them in the aspect of art and literature. The Persian poetries that were written on these potteries included Quatrain, Ode, etc. They were written with different kinds of lines and subjects like epic, social, critical, romantic, mandatory and mystical. These poetries were written by famous or anonymous poets of that time and drew by potters. The literature was progressed during that time and the outbreak of Sufism in society and the mass production pottery with Persian poetry was popular, therefore these inscriptions are available as intact documents that had no alteration of written manuscripts, so they can be used for understanding the nature of language of that time. This descriptive research with this hypothesis and by following the meaning and the value of aesthetics of inscriptions with different subjects in static society of pottery with inscription is analyzing the literary features and changes in those centuries. Finally it finds the different aspects and changes in different kinds of literature, literary approaches, and literary changes in method and taste.

    Keywords: Potteries of 6, 7 centuries A.H., Literature, Lingual Heritage, Inscription
  • Khadijeh Sharif Kazemi *, Fakhreddin Mohammadian, Masoumeh Sadat Hoseini Pages 53-66

    Including the Persian art that the communication function inseparable, with a Persian inscription culture, is calligraphy. Inscriptions and calligraphy , the arts, and especially the ways that to arrangement of pottery, in islamic periods, was applied. The Seljuk period, provided context to the art industry artists could with Inscriptions to advance their art. Art pottery, the art in this period, reached its zenith. Mina›i pottery(A type of pottery belonging to the Seljuk period) is one of the species of is due to the enormous costs of making it, in terms of social status, class and the wealthy privileged of the period and paintings, miniatures, compared with the manuscript the same period. One of the most used in the decoration of pottery, inscriptions with the black line on the edge of the designs. Now this question can be asked: Is inscriptions on pottery, dishes ownership can be attributed to a particular class in society Seljuk? Pottery study and application of inscriptions on them, the evidence on the widespread use of this Pottery, in the other classes Seljuk periods. In this type of pottery, paintings special importance and that this points, the balance among the manuscripts of the few that has been ascribed to the sixth and seventh century AD. This research has been conducted on field and collection library resources. The present study is considering study and reading inscriptions on Mina›i pottery in(Bonyad Museums Institute) Dafineh museum, the themes used in the inscription to say in relation to the cultural, social and political period.

    Keywords: Inscription, Mina›i pottery, Seljuk Period, Bonyad Museums Institute
  • Katayoun Fekripour* Pages 67-82

    Coins are one of the important evidences in archeology; because they are intacter than the other archeological findings such as textile, wood and parchment. With study of the coins, we realize the important subjects of art, religion, social status, culture, languages and scripts; and they will probably be able to resolve some of ambiguities of history.Parthian coins have the great importance because they show the true picture of the Parthian rulers. In the study of coin designs, should be considered special features such as hat or crown, necklace, beard, hair and wart on the forehead. In this article, I survey the moles or warts on the face of rulers in some Parthian coins.

    Keywords: Coins, Parthian, Moles, Warts
  • Seyed Asghar Mahmoudabadi *, Mohsen Mozdbaran Pages 83-93

    Shapur I (242-273 AD) is the second Sasanian king and son of Ardashir I who is the founder of the Sasanian Dynasty. Although, during his reign, there existed a strong system of governance, military marshals and landowner princes (Zamindar Wispuhrs) who seem to date back to the Arsacid organization which ancestrally survived in the Sasanian period, he proved himself as a strong and determined person. He not only succeeded to safeguard the Sasanian identity against the authoritarian Zoroastrian clergymen in all governmental and non-governmental organizations both in rural and urban areas but also he could protect the country against the foreign enemies. There survived a large number of inscriptions and reliefs belonging to Shapur I especially is Fars. They unquestionably prove interest, attention and tendency to a politico-cultural permanence during his reign. One of these works is a relief belonging to him in Tang-e Chogan in Kazerun. It depicts an image of three victories of this Sasanian king which have occurred in three different times but shown in a segment of time. This paper aims to identify the original idea that led in showing the victories in the form of an artistic symbol. At the same time, it tries to study and introduce conditions and particulars of those images through political circumstances of that period of time.

    Keywords: Shapur I, Gordian III, Philip the Arab, Valerian, Tang-e Chogan