فهرست مطالب

نشریه باستان شناسی
سال سوم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حکمت الله ملاصالحی* صفحات 13-22

    مسئله نوع رابطه و حدود مناسبت میان کلنگ و قلم، منطق تصور و تصدیق، ماده و متن، امرمشهود و مفقود، مدرک و معنا و مراحل متن پذیر شدن ماده ها و مدارک باستان شناسی و معضل دوپارگی موضوعی و شکاف و شقاق (Dichotomy) در پیکره و منابع موضوعی موردمطالعه باستان شناسان طی دهه های اخیر به طورجدی در محافل باستان شناسی به ویژه محافل باستان شناسی غرب موردبحث و نقد و تحلیل قرارگرفته و پیگیری شده است. مسئله تکرارناپذیری و درجه و دامنه اهمیت کاوش های باستان شناسی به مثابه فرصت بی بدیلی که امکان تکرار و عمل و اجرای دوباره شان نیست و بازگشت ناپذیری زمان و حساس و بیدار شدن ذهن باستان شناسان به جنبه های نامادی منابع و شواهد موردمطالعه در باستان شناسی و توجه به «باستان شناسی امرنامادی» (Archaeology of Immaterial) اگر زمانی درحاشیه مطالعات و مباحث نظری باستان شناسی بود اینک در هسته و ثقل مسئله ها و مباحث کلیدی فلسفه و معرفت شناسی دانش باستان شناسی مطرح است و با دقت و مراقبت و حساسیت دنبال می شود.

    کلیدواژگان: کلنگ، قلم، ماده، متن، باستان شناسی امرمادی، باستان شناسی امرنامادی
  • بهزاد مفیدی نصرآبادی* صفحات 23-42

    استفاده از روش تاریخ گذاری رادیوکربن درسال های اخیر در ایران درکاوش های باستان شناسی گسترش یافته و اغلب، با استناد به این شیوه، یافته ها و آثار مرتبط با آن ها به صورت مطلق تاریخ گذاری می شوند. درجریان کاوش های هفت تپه در دهه گذشته نیز یک سری از نمونه های زغال و بازمانده های گیاهی با این روش تاریخ گذاری شدند. نمونه های مزبور به صورتی انتخاب شدند تا دقت این شیوه مورد امتحان قرار گیرد. در این رابطه، از یک سو سعی شد از بازمانده های گیاهی با عمر کوتاه، مانند دانه غلات یا هسته های خرما، استفاده شود و، ازسوی دیگر، بسیاری از نمونه ها به دو یا سه قسمت تقسیم و سپس به طور جداگانه به آزمایشگاه ارسال شدند تا میزان دقت آزمایش ها بررسی شود. مقاله حاضر به بحث درمورد نتایج این آزمایش ها و امکانات این روش تاریخ گذاری و میزان دقت و خطای آن می پردازد.

    کلیدواژگان: تاریخ ایلام، دوران ایلامی میانه، سن یابی رادیوکربن، هفت تپه
  • علی زلقی* صفحات 43-62

    بیش از صدسال است که در دشت شوشان در بخش شمالی استان امروزی خوزستان، بررسی ها و کاوش های بی شماری انجام شده است. اکثر این فعالیت های میدانی بر بخش مرکزی این دشت تمرکز داشته اند و بررسی های روشمند انگشت شماری در بخش های حاشیه ای آن صورت گرفته است. متاسفانه، بسیاری از بررسی های گذشته یا بهتر است بگوییم نخستین بررسی هایی که در دشت شوشان انجام شد، کل دشت را در مدت زمان سه یا چهار هفته بررسی کرده اند که در مقیاس وسعت زیاد این دشت زمان بسیار کمی برای انجام یک بررسی دقیق و روشمند به حساب می آید. درواقع اطلاعات ما از نظام های استقراری و توالی فرهنگی در مناطق حاشیه ای همچون غرب کرخه بسیار اندک و ناقص است. علاوه بر این، بقایای جنگ تحمیلی عراق باعث شده است که بعد از انقلاب نیز این منطقه هرگز موردتوجه مطالعات جدی و روشمند باستان شناسی قرار نگیرد. در بیشتر بحث های صورت گرفته در مورد هزاره پنجم و چهارم پ. م.، بیشتر به دشت دهلران در شمال غرب دشت شوشان اشاره شده است، درحالی که منطقه حایل بین دشت شوشان و دهلران که در واقع می توانسته به عنوان پلی ارتباطی بین این دو دشت به صورت مستقیم و جنوب میان رودان به صورت غیرمستقیم بوده باشد، هرگز موردبررسی قرار نگرفته است.در این مقاله، محوطه ها و نظام استقراری در طول هزاره پنجم تا اوایل هزاره سوم پ.م. در غرب کرخه موردبحث قرار خواهد گرفت. علاوه بر این، با تکیه بر بررسی های صورت گرفته در غرب کرخه، دوره تاریک و مهم در باستان شناسی جنوب غرب ایران یعنی دوره شوش پایانی الف (دوره گذار از شوش 1 به شوش 2) در شمال دشت شوشان بازبینی و مورد نقد خواهد گرفت تا درک درستی از چالش ها و مشکلات اصلی نظام استقراری این دوره در دشت شوشان ارایه شود.

    کلیدواژگان: غرب کرخه، دشت شوشان، شمال خوزستان، الگوهای استقراری، شوش پایانی الف
  • علی اکبر وحدتی، رافائل بیشونه، مارگارتا تنگبرگ، مرجان مشکور * صفحات 63-74

    در پاییز 1390 گروه مشترکی از ایران-ایتالیا فصل اول کاوش در تپه چلو در شمال خراسان را آغاز کرد. گروه مشترک علاوه بر ایجاد 9 ترانشه در بخش های مختلف تپه، 28 ترانشه کوچک برای تعیین عرصه و حریم تپه باز کرد که مشخص شد گستردگی نهشته های باستانی در این محوطه بیش از 40 هکتار است. بررسی مقدماتی داده های فصل اول نشان می دهد حوزه های فرهنگی مختلف ازجمله دشت دامغان (فرهنگ حصار 1-2) و دشت گرگان (شاه تپه 3-2) در فلات ایران و نیز فرهنگ های آسیای مرکزی (نمازگاه 3 تا 6) در تکوین و تکامل استقرار تپه چلو تاثیرگذار بوده اند. یکی از مهم ترین نتایج فصل اول کاوش در تپه چلو کشف یک گورستان وسیع مربوط به دوره مفرغ میانی-جدید از نوع موسوم به فرهنگ بلخی-مروی (تمدن آمودریا) است. در فصل اول روی هم رفته 6 گور از این نوع تمدن آمودریا کاوش شد که در آن ها علاوه بر اشیای خاص تجملی و کالاهای شان زا، اشیای روزمره و خانگی ازجمله ظروف سفالی یکسان با مجموعه های هم زمان در آسیای مرکزی (مناطق بلخ و مرو) پیدا شد. بررسی های بقایای گیاهی و بازمانده های جانوری جمع آوری شده در فصل اول حاکی از آن است که کشاورزی و دامپروری در تمام توالی استقراری چلو، بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی و نظام معیشتی ساکنان این محل را تشکیل می داده است.

    کلیدواژگان: عصر مفرغ، فرهنگ بلخی-مروی، تمدن جیحون، آمودریا، شمال خراسان، تپه چلو
  • بابک رفیعی علوی* صفحات 75-88

    این نوشتار می کوشد با تمرکز بر حفاظ هلالی شکل گونه ای از خنجرها و تغییر کارکرد این بخش در گذر زمان، تصویری جامع از حضور این گونه و نحوه تغییر شکل آن به دست دهد. قدیمی ترین نمونه های این گونه اغلب متعلق به نیمه هزاره دوم پ.م. هستند و بیشتر در دشت خوزستان یافت شده اند. با ورود به ربع پایانی هزاره دوم پ.م، با ظهور تغییراتی در شکل و کارکرد حفاظ هلالی شکل، بر تعداد این خنجرها افزوده می شود و در غرب و شمال فلات ایران گسترش می یابند. این گونه در آخرین دوره حضور خود در سده های نخستین هزاره اول پ.م و هم زمان با استفاده از فلز آهن در ساخت تیغه، دوباره تغییراتی را در کاربری حفاظ هلالی شکل خود پیدا می کنند. این نوشتار به بررسی دلایل تغییر در کاربری بخش هلالی شکل این خنجرها می پردازد و می کوشد این تغییرات را با تکیه بر مفهوم سبک و رابطه آن با کارکرد توضیح دهد. در پایان، گسترش زمانی و مکانی این گونه مورد بحث قرار می گیرد و کوشیده می شود الگویی معنی دار از این پراکنش ترسیم شود.

    کلیدواژگان: خنجرهای با حفاظ دسته هلالی، نیمه دوم هزاره دوم و سده های نخستین هزاره اول پ، م، دشت خوزستان و نیمه غربی و شمالی فلات ایران، سبک و کارکرد
  • اسماعیل یغمایی* صفحات 89-104

    شاهنشاهی هخامنشی (559تا330پ.م) با روی کار آمدن کوروش بزرگ بنیاد گذاری شد. کاخ های او در پاسارگاد از شهرت جهانی برخوردارند. در سال 1350، هنگام لوله کشی برای بردن آب رودخانه دالکی به بوشهر، چند پایه ستون سنگی در میان نخلستان های شمال برازجان پیدا شد؛ پس ازاین رویداد اتفاقی و پیدایی این پایه ستون ها، مرکز باستان شناسی آن هنگام به کاوشی نجات بخش پرداخت و علی اکبر کارگر سرفراز را به منطقه گسیل داشت. وی نزدیک سه هفته در چرخاب/چرخ آب، همان جایی که این نشانه ها به دست آمده بودند به کاوش پرداخت که نگارنده نیز یکی از همکاران این گروه بود. این بنا (کاخ) را علی اکبر سرفراز یک کاخ نیمه ساخته و ناتمام از زمان کوروش می داند و به یاری دیوید استروناخ گاه نگاری آن را به 529 پ.م. نسبت داد. هنگامی که گروه کاوشگران کاخ چرخاب سرگرم کاوش بودند، بومی های منطقه خبر از وجود ویرانه های یک کاخ دیگر، در آن سوی دالکی، نزدیک روستای جتوط دادند؛ این ویرانه ها در آن سوی دالکی کاخ «سنگ سیاه» نامیده می شد. با ادامه کاوش ها در چرخاب این موضوع روشن گردید که چرخاب نه کاخ بزرگی است، نه محوطه ای گسترده، تنها منزلگاهی است چون جن جان که از سر تا بن آن در یورش سربازان مقدونیه، زیرورو، غارت، روبیده و ویران شده و سیلاب های موسمی دشتستان همین ویرانه های از زیردست برجای مانده سربازان اسکندر را نیز در هم کوبیده است. از سوی دیگر، دستاورد کاوش کاخ سنگ سیاه چنین است: یک تالار میانی، چهار ایوان در چهارسوی این تالار و چهار درگاه که تالار را به ایوان ها پیوند می دهد. ازاین رو، در نخستین نگرش، کاخ سنگ سیاه با کاخ بار عام کوروش در پاسارگاد برابر است و در ویژگی های ساختاری این دو سازه هخامنشی کمترین دوگانگی یا ناهماهنگی دیده نمی شود. هرچند همه بخش های کاخ سنگ سیاه کاوش نشده و نزدیک نه دهم آن همچنان دست نخورده در زیر خاک برجای مانده است، می توان به برابری و گاه نگاری آن پرداخت. به درستی آگاهیم که یکی از ویژگی های سازه های هخامنشی قرینه سازی در رازی گری آن است. با نگرش به این ویژگی، می توان بخش کاوش نشده را نیز روی نقشه کشید و بی کمترین تردید مهر درستی بر آن گذاشت. در این نوشتار به چگونگی کشف و نتایج کاوش کاخ هخامنشی «سنگ سیاه» می پردازیم.

    کلیدواژگان: هخامنشی، کاخ، پاسارگاد، سنگ سیاه، بردک سیاه، برازجان، تموکن
  • شادروان مسعود آذرنوش* صفحات 105-118

    مجموعه تاریخی قلعه یزدگرد در منطقه «بان زرده» در شهرستان دالاهو و در استان کرمانشاه واقع شده است. قلعه یزدگرد که در واقع اطلاق جز بر کل است، تنها نام یکی از دژهای تاسیسات دفاعی گسترده در این مجموعه باستانی است. از جمله آثار شاخص دیگر این مجموعه، «جای دار» و «گچ گنبد» (محوطه میدان) است. شرق شناسانی چون  «سر هنری کرسویک رولینسن» و «کلنل چریکوف» پیش از کاوش های قلعه یزدگرد به سرپرستی کیل این مجموعه را دیده بودند. ادوارد ج. کیل که پیش از انجام کاوش هایش در این باستان گاه، تاریخ سده پنجم م.، دوره ساسانی، را برای آن پیشنهاد کرده بود پس از نخستین فصل کاوش اش به این نتیجه رسید که بخش عمده آثار مجموعه قلعه یزدگرد از اواخر دوره اشکانی است. با همه این ها، این مجموعه شامل آثاری از دوره اشکانی، ساسانی و اسلامی است. کاوش های کیل، که در این مقاله با نام «هییت مشترک» موسوم است، با وقوع انقلاب متوقف شد؛ اما به دلیل اینکه آثار کشف شده همچنان از اهمیت و جایگاه ویژه ای در ایران دوره اشکانی برخوردار است؛ هییت ایرانی در سال 1386 کاوش در این محوطه را از سرگرفت.  این نوشتار به بررسی و ارایه دستاورده های کاوش های باستان شناختی در محوطه گچ گنبد غربی می پردازد. همچنین به بررسی  ویژگی های معماری آن و توصیف و بازسازی احتمالی آن، و افزون بر این، پیش از جمع بندی و نتیجه گیری، مقایسه ای میان ساختارهای کشف شده واحدهای 1تا8 خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بان زرده، دوره اشکانی، قلعه یزدگرد، گچ گنبد غربی
  • آرش لشکری، مجید ساریخانی، اکبر شریفی نیا* صفحات 119-128

    بناهای بجای مانده از اواخر دوران قاجاریه و اوایل پهلوی شهرستان دره شهر، ازجمله شواهدی است که می توان با استناد به آن ها، تحولات نظامی، اجتماعی و اقتصادی آن دوران را درک کرد. اهداف اصلی این پژوهش، ابتدا توصیف ساختار معماری هریک از این آثار و سپس بررسی علل ساخت و درنهایت مطالعه الگوی پراکنش آن ها در این شهرستان است. بر این اساس پرسش های اصلی پژوهش عبارت اند از:1. پلان بناهای موردمطالعه از چه الگویی پیروی می کند؟ 2. براساس مطالعات تاریخی، دلایل ساخت این گونه بناها در شهرستان دره شهر چه بوده است؟ 3. الگوی پراکنش آن ها از چه عواملی پیروی کرده است؟ نتایج مطالعات به عمل آمده نشان می دهد، بناهای قاجاریه و اوایل پهلوی شهرستان دره شهر عبارت اند از قلعه پوراشرف از اواخر دوره قاجاریه و با تاریخ ساخت یا تعمیر و مرمت 1335 ھ.ق، خانه پهلوی میرغلام هاشمی و خانه پهلوی جهانگیرآباد که بر اساس منابع تاریخی این بنا نیز متعلق به همسر دوم میرغلام هاشمی بوده است. علل ساخت این گونه بناها در شهرستان دره شهر، ابتدا درگیرهای نظامی قشون دولت مرکزی به فرماندهی صیدمحمدخان پوراشرف با شورشیان منطقه بوده است. سپس با سرکوب این شورش ها و حاکم شدن میرغلام هاشمی، قلعه پوراشرف و سایر بناهای نوبنیاد کارکردهای دیگری یافته و محلی برای جمع آوری مالیات و رسیدگی به امور اجتماعی و اقتصادی منطقه شدند؛ بنابراین وضع مالیات بر تولیدات کشاورزی را می توان  یکی از دلایل مهم و اصلی مکان گزینی این بناها در مناطق خوش آب و هوا و حاصلخیزی چون شیخ مکان، هاشم آباد و جهانگیرآباد دانست. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و براساس مطالعات میدانی و کتابخانه ای به سرانجام رسیده است.

    کلیدواژگان: دره شهر، قلاع، قاجاریه، اوایل پهلوی، معماری، الگوی پراکنش
|
  • Hekmatollah Mollasalehi* Pages 13-22

    The central question and the difficult problem in archaeology as an academic discipline are rational bridging between material and immaterial aspects of subject matters which are addressed by archaeologists. In a general sense, a fundamental dilemma in any process of archaeological studies and historical discipline that are involved with human past is a dichotomy between present and past, and between material and immaterial aspects of their subject matters. Archaeological excavation can only be conducted once as it is an unrepeatable experiment. Conceptualization of archaeological data and adoption of texts are likewise inevitable in any archaeological fieldwork. All topics addressed in this article, from top to down, are about clarifying the same issue.

    Keywords: Hammer, Pen, Material, Immaterial, Text
  • Behzad Mofidi Nasrabadi* Pages 23-42

    Recent stratigraphic excavations at Haft Tappeh have allowed us to identify four Elamite building levels, the first one (level I) from the Sukkalmakh era and other three (levels II-IV) dated to the Middle Elamite period. In order to check the determined relative chronology and obtain more information regarding the absolute dating of different levels, a series of samples have been dated by radiocarbon method. The samples were chosen in such manner as to gain a precise dating and, moreover, to examine the radiocarbon method. In this regard we generally selected short life samples such as grains and fruit seeds. Furthermore, several samples were divided in two or three parts and dated separately. This method provided the opportunity to evaluate the correctness of the radiocarbon dating, which transpired that the same sample could be dated 10- 70 years differently. In addition, the samples of all building levels were generally dated rather older than their real age and the results point to a deviation between calibrated radiocarbon and historical dates in the order of 50 -100 years. Although radiocarbon method does not offer a very precise dating, it can be used to determine the relative chronology of findings. The dated samples of different building levels confirmed their stratigraphic sequence.

    Keywords: Haft Tappeh, Middle Elamite period, Radiocarbon dating, Chronology of Elam
  • Ali Zalaghi* Pages 43-62

    Most part of the lowland Susiana has been the object of numerous archaeological surveys and excavations for more than 100 years. However, the overwhelming majority of the archaeological studies have been concentrated on the upper Khuzestan plains, the area between the Karkheh River in the west and the Karun River in the east. Surprisingly, the vast region on the west bank of the Karkheh River has never been systematically surveyed.In 2004 and 2005, a four-month intensive survey was conducted in this part which resulted in the discovery of 81 settlements ranging from prehistoric to Islamic times. This data, not only evolve the existing Susiana survey database, but offer new insights into the long-term cultural changes and continuity in the region. It also provides a deeper understanding of the nature of the relationship between Susiana and its periphery, buffer zone of the Deh Luran plain.Analysis of settlement patterns from fifth to the early third millennium BC on the west bank of the Karkheh River forms the scope of this article. Moreover, based on the survey results of the west Karkheh, the Terminal Susa A period (periods between Susa I and II) will be reviewed and re-examined.

    Keywords: West Karkheh, Susiana plain, Upper Khuzestan, Settlement patterns, Terminal Susa A
  • Ali A. Vahdati, Raffaele Biscione, Margareta Tengberg, Marjan Mashkour* Pages 63-74

    First season of archaeological excavation at the pre- and proto-historic site of Tepe Chalow in Northern Khorasan Province, NE Iran, was carried out by a joint Irano-Italian expedition in the autumn of 2011. The joint team opened 9 trenches in the core zone plus 28 small test pits in the periphery of the site to evaluate the accumulation and extent of archaeological layers. Archaeological analysis of the material and data gathered through excavation show influence of different cultural areas including Damghan (Hissar I-II) and Gorgan plains (Shah Tepe III-II) to the south and north of Alborz Mountain, respectively, as well as piedmont zone of the northern Kopet Dagh in southern Turkmenistan (Namazga III, VI). One of the most important results of the first campaign was the discovery of a large mid-late Bronze Age necropolis with the material culture of Namazga VI, the so called‘ Bactria-Margiana Archaeological Complex’ (BMAC). A total of 6 graves with BMAC materials were excavated in the first season which yielded not only the luxury objects but also the ordinary, household objects and the pottery identical to the contemporary assemblages from Bactria and Margiana. The bio-archaeological studies conducted during the first season of excavation at Chalow show that agriculture and herding were important components of the economic activities of the site all through the occupational sequence.

    Keywords: Bronze Age, Bactria-Margiana Archaeological Complex (BMAC), Oxus civilization, Northern Khorasan, Tappeh Chalow
  • Babak Rafiei Alavi* Pages 75-88

    The crescent-shaped guard daggers are known in Iran from the middle of the 2nd millennium to the first centuries of the 1st millennium BCE. They first appeared in the mid-2nd millennium and have mostly been discovered from Elamite sites in the Khuzestan Plain. Their presence continued through the last quarter of the 2nd millennium and expanded over a wide geographical area, from north and northwest of the Iranian Plateau to the south of the Persian Gulf. By the first centuries of the 1st millennium, the geographical extent of the daggers was again limited, this time chiefly to northwest Iran.The guard on these daggers alternate between a functional and non-functional attribute through time. In the first phase, it had a functional role that changed to a decorative one in the second phase, and with the gradual development of iron blade in the third phase, the guard transformed back to its functional trait.By looking at the crescent-shaped guard as a technological style that reflects both technological changes and cultural traditions, this article attempts to understand the temporal and spatial distribution of the daggers, and to examine social aspects of the style such as imitation, communication and social boundaries.

    Keywords: Daggers, Middle Elamite, Late Bronze Age, Iron Age, Khuzestan plain, Style, Function
  • Ismail Yaghmaie* Pages 89-104

    known. In 1971, while constructing water transport pipelines from the Dālakī River to the city of Bushehr, several column bases were unearthed amidst the date palm orchards located north of Borazjan. Subsequent to the accidental discovery of the column bases, the Iranian Center for Archaeological Research (ICAR) conducted archaeological salvage excavations at the site under the direction of Ali-Akbar Kārgar Sarfarāz. For almost three weeks, he and the present author, as a team member, investigated Charkhāb where the column bases were discovered. According to Sarfarāz, this monument is an uncompleted palace dating back to the time of Cyrus. Through the assistance of David Stronach, he dated the palace to 529 BC. While excavations at the Charkhāb palace were in progress, the expedition was informed by the locals of the palaces of Sang-i Sīāh and Bardak Sīāh located on the other side of the Dālakī River, close to the village of Jatūt. Excavations at Charkhāb revealed that this site is neither a large palace nor a vast settlement. It is merely an abode like Jenjān that was completely plundered and devastated by the troops of Alexander. Also, the seasonal floods destroyed the remaining parts of the very same ruins which once survived from Alexander's troops. Findings from the excavations in the Sang-i Sīāh palace are as follows: a central hall, four porticos surrounded four sides of the hall and four doors that connect the hall to the porticos. At the first glance, the Sang-i Sīāh palace resembles Cyrus’ Audience Palace in Pasargadae. The structural features of these two Achaemenid constructions are identical. Although the entire palace has not been yet excavated and nine tenth of the building left untouched beneath the ground, one can work on its dating and resemblance. We rightfully know that one of the characteristic features of the Achaemenid buildings is that they are symmetric in design. This fact allows us to reconstruct the unearthed part of the building with high degree of certainty. This paper attempts to explain how this palace was discovered and examines the results of archaeological excavations at the Achaemenid palace in Sang-i Sīāh.

    Keywords: Achaemenid, Palace, Pasargadae, Sang-i Sīāh, Bardak Sīāh, Borazjan, Temuken
  • Massoud Azarnoush* Pages 105-118

    The historical complex of Qal'eh-i Yazdgird is located in the Ban Zardeh basin in the district of Dalaho in Kermanshah Province, western Iran. The whole monumental complex is mentioned under the name of Qal'eh-i Yazdgird, which is one of the defensive forts of the complex. The other significant sites of the complex include Jay-e Dar and Gach Gumbad (Maydan).Prior to archaeological excavations conducted by Edward J. Keall, two Orientalists, Sir Henry Creswicke Rawlinson and Colonel E. I. Tchirikov, made visits to the site. Keall initially suggested the Sasanian date 5th A.D, for the entire complex; however, subsequent to the first season of excavations he came to realize that the complex contains archaeological sites from Parthian, Sasanian and Islamic periods. Keall’s excavations, which will be referred to as “Joint Expedition” in this paper, were abruptly terminated following the Iranian Islamic revolution in 1979. Given the significance of the excavated materials within Parthian Iran, the Iranian expedition resumed the archaeological excavations at the site in 1386/2007.This article sets out to explore the results of the excavations conducted at Gach Gumbad West. It also provides a full description and analyses of the architectural characteristics of the building, as well as its tentative reconstruction. In addition, the article aims to compare the form and layout of architectural units 1 to 8.

    Keywords: Ban Zardeh, Parthian, Qal'eh-i Yazdgird, Gach Gumbad West
  • Arash Lashkari, Majid Sarikhani, Akbar Sharifinia* Pages 119-128

    The historical buildings from the late Qajar and early Pahlavi periods of Darreh Shahr are the evidence based on which, one can understand the military, social and economic developments of these periods. The main objectives of this research are: first, to describe the architectural structures of each of these buildings, and second, to examine the reasons for their construction and, third, to study their distribution patterns in the region. Accordingly, the main questions of the study are: 1. What pattern does the layout of these buildings follow? 2. How explainable is, on the basis of historical studies, the reasons for the construction of these buildings in Darreh Shahr County? 3. What factors did their distribution pattern follow?The results of the study show that the historical buildings belonging to Qajar and early Pahlavi eras in Darreh Shahr County include Pour Ashraf Castle from the late Qajar period (date of construction or repair backs to 1335 AH), and houses of Mir Gholam Hashemi and Jahangir Abad from the Pahlavi period. The latter is assumed to be belonged to the second wife of Mir Gholam Hashemi. The initial reason for the construction of these buildings was the military conflicts between the regional rebellions and the military forces of the central government under the command of Seyd Mohammad Khan Pour Ashraf. Having the rebellions suppressed and with the accession of Mir Gholam Hashemi to power, the buildings of this type including Qal'eh-i Pour Ashraf and newly constructed buildings (Qal'eh-i Mir Gholam Hashemi and Qal'eh-i Jahangir Abad) served as places for tax collection and tackling socio-economic affairs. Finally, the increased importance of taxation on agricultural affairs, good-weathered, fertile-soil and water-filled areas such as Jahangir Abad and Sheikh Makan were the factors that advocated the construction of these buildings at these positions. They provided proper supervision of tax collection among nearby peasants and farmers. The methodology of this research is descriptive-analytic and has been conducted based on field and library studies.

    Keywords: Darreh Shahr, Castle, Qajar, Early Pahlavi, Architecture, Distribution pattern