فهرست مطالب

نشریه باستان شناسی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی عطائی*، فرانک بحرالعلومی، مرجان مشکور، مولودسادات عظیمی صفحات 7-24

    چهارچوب منطقه ای گاهنگاری فارس با تحقیقات لویی واندن برگ در آغاز دهه 1950 میلادی پی ریزی شد. با ادامه پژوهش ها، چند وقفه فرهنگی در تسلسل آن نمایان گشت. یکی از وقفه های فرهنگی در این گاهنگاری، مربوط به میان مرحله تیموران الف و دوره هخامنشی است که در حدود 300 سال (از حدود 900 تا 600 پ م.) تخمین زده شده است. کوشش در جهت پوشش این وقفه فرهنگی از آن نظر که همزمان با ورود ʼپارسیان نخستینʻ به فارس بوده، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. درباره ʼپارسیان نخستینʻ، فرض بر آن بوده که چون آنان قبایلی چادرنشین می بوده اند، بنابراین کشف استقرارگاه های آنها آسان نخواهد بود. برای نخستین بار با کاوش های انجام گرفته در تپه قصردشت، موادی از این برهه فرهنگی کشف شده که پیشتر از وجود آنها بی اطلاع بودیم. در این مقاله، درباره تاریخگذاری مطلق (رادیو کربن-ترمولومینسانس) گونه های سفالی مکشوفه از تپه قصردشت بحث شده و نشان داده می شود که سفال های نویافته از این تپه، می تواند وقفه فرهنگی میان مرحله تیموران الف و دوره هخامنشی را پوشش دهد.

    کلیدواژگان: فارس، تپۀ قصردشت، عصر آهن 3، گرمالیان (ترمولومینسانس)، مرحلۀ تیموران الف، دورۀ هخامنشی
  • طاهر قسیمی* صفحات 25-47

    یکی از قدیمیترین سنت های هنری زنده در دنیا که طی هزاران سال تداوم یافته، هنر نقوش صخره ای است به نظر می رسد که سطوح سنگی اولین بستر ماندگاری بوده اند که انسان برای ثبت آثار هنری خود انتخاب کرده است. البته قطعا روش های دیگر و حتی قدیمیتری برای ثبت آثار هنری وجود داشته که به دلیل ماهیت تجزیه پذیری مواد مورداستفاده (مانند حکاکی روی چوب، استخوان و...)، باگذشت زمان از بین رفته اند. از قدیمیترین دوره هایی که هنر صخره ای در آن خلق شده دوره پله ایستوسن پایانی است، اما گسترش و توسعه آن عمدتا در آغاز دوره هولوسن اتفاق می افتد و می توان آن را با تحولات آب و هوایی در این و توسعه مکان های سکونتی در محیطی بیرون از غار هم زمان دانست. اما هنر نقوش صخره ای در بیشتر نقاط ایران، نیز به ویژه زاگرس و فلات مرکزی، به فراوانی دیده می شود و به نظر می رسد که غالب نقوش در نواحی گوناگون ایران ازلحاظ موضوع و سبک دارای شباهت های بسیاری با آثار روی اشیاء (مثلا نقوش روی سفالینه ها) در دوره های گوناگون زمانی مانند مس سنگی، مفرغ، آهن و تاریخی و اسلامی است به طورکلی میل به وجود آوردن این گونه آثار در ایران از محدوده زمانی هولوسن به بعد (از حدود 12000 سال پیش به بعد) بیشتر بوده است. در این نوشتار سعی شده است به مفاهیم کلی نقوش صخره ای، تاریخچه پژوهشهای انجام شده، روش های مستندنگاری و تاریخ گذاری آن ها و دورنمای پژوهشی آینده پرداخته شود.

    کلیدواژگان: هنر صخره ای، ایران، مستندنگاری، تاریخ گذاری
  • میثم لباف خانیکی*، ابرهارد سوئر، کریستن هاپر صفحات 49-59

    دره های شمالی رشته کوه هزارمسجد-کپه داغ به مثابه دروازه شمال شرق فلات ایران طی قرن ها و هزاره ها شاهد وقوع منازعاتی بوده که بین صحرانوردان بخش های مرکزی آسیا و یکجانشینان ساکن در فلات ایران جریان داشته است. ارتفاعات هزارمسجد-کپه داغ که همانند دیواره ای مرتفع بر بخش شمالی خراسان قد افراشته، ساکنان خراسان را تا حدودی از گزند هجمه های اقوام شمالی مصون می داشت. با وجود این ، معابر کوهستانی راه نفوذ به این سرزمین را هموار می ساخت و بدین ترتیب کوهپایه ها و دشت های حاصلخیز خراسان در معرض غارت آن اقوام قرار می گرفت. در محل این معابر بود که اهالی خراسان دست به کار شده و به تاسیس استحکامات دفاعی اقدام می کردند. کلات و مزدوران دو نقطه از مناطق کوهستانی خراسان به شمار می رفتند که حفاظت و حراست از آنها به معنای حفظ کیان خراسان و فلات ایران بود. طی بررسی میدانی که در پاییز سال 1395 با همکاری باستان شناسان ایرانی و بریتانیایی صورت گرفت بخش عمده ای از تاسیسات مذکور، بررسی مطالعه و مستند نگاری شد. مطالعه متون تاریخی و تاریخگذاری مطلق داده های حاصله از گمانه زنی باستان شناختی نشان داد که احداث سازه های دفاعی در این ناحیه، به دلیل تداوم جریان های تاریخی تا قرون اخیر ادامه داشته است. گرچه روایات مسطور در متون پهلوی و آثار مشهود در عکس های قاجاری، مستندات و شواهدی از پیشینه قبل از اسلامی آثار کلات ارایه می دهند، ولی شیوه معماری و نتایج تاریخ نگاری مطلق بیانگر قدمتی معادل دوره افشار برای آثار مشهود کلات می باشند. همچنین شیوه مشابه معماری استحکامات مزدوران تاریخی همزمان با سازه های کلات نشان می دهد در واقع، این سازه ها جزیی از یک سیستم دفاعی را تشکیل می دادند که به همت ساکنان کوهپایه های هزارمسجد-کپه داغ طی قرون متمادی احداث و به دفعات بازسازی شده اند.

    کلیدواژگان: خراسان، کلات، مزدوران، منظر دفاعی، استحکامات دفاعی
  • رضا مهر آفرین*، الهام وثوق بابایی صفحات 61-69

    حوضه رودخانه چهل چای مینودشت، در حاشیه شرقی دشت گرگان، بر اساس منابع مکتوب تاریخی و داده های باستان شناختی، یکی از مناطق استراتژیک در دوران تاریخی، به ویژه دوره اشکانی، بوده است . در بررسی های روشمند باستان شناختی که با هدف شناسایی الگوی پراکندگی استقرارگاه های اشکانی در منطقه انجام گرفت، 110 محوطه شناسایی شد که از آن میان، 80 مورد به دوره اشکانی مربوط است. یکی از رویکردهای نوین در باستان شناسی جدید، باستان شناسی منظر است که به بررسی رابطه بین محیط زیست و استقرارگاه ها می پردازد. در این مقاله نیز تلاش شده با استفاده از داده های حاصل از بررسی های باستان شناختی و با به کارگیری مولفه های باستان شناسی منظر، متغیرهای زیست محیطی موثر در پراکندگی محوطه ها شناسایی و الگوهای استقراری منطقه در دوره اشکانی بازسازی شود. در این راستا، با استفاده از نرم افزار GIS و بر اساس روش تحلیل خوشه ای، اطلاعات باستان شناختی مینودشت در بافت زیست محیطی قرار گرفت و خروجی نقشه ها نشان داد که رودخانه چهل چای، ارتفاع و راه های ارتباطی، از مهم ترین عوامل موثر بر الگوی پراکندگی محوطه هاست. استقرارگاه ها در بخش دره های میانکوهی به صورت خطی و در امتداد رودخانه بوده که اغلب چون زیستگاه های موقت مورداستفاده قرار می گرفتند. در قسمت دشت، محوطه ها با توجه به وسعت زیاد، ارتفاع تپه و فاصله کم استقرارگاه ها نسبت به یکدیگر سکونتگاه های دایمی بوده و همگی گرداگرد شهر بزرگ دشت حلقه ایجاد شده بودند.

    کلیدواژگان: باستان شناسی منظر، بررسی باستان شناختی، مدل خوشه ای، مینودشت، دوره اشکانی
  • محمد مرتضایی*، سلمان انجم روز صفحات 71-84

    چاه دادخدا یکی از دو بخش شهرستان کنونی قلعه گنج در جنوبی ترین نقطه استان کرمان است و مجاورت این استان با استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان. نخستین فصل بررسی و شناسایی باستان شناختی شهرستان قلعه گنج در راستای تکمیل نقشه باستان شناسی کشور و با هدف روشن کردن وضعیت دوره بندی منطقه در ادوار گوناگون در بخش چاه دادخدا انجام شد. افزون بر اهداف یادشده، در پژوهش حاضر تلاش شد با تحلیل و تلفیق نتایج حاصل از این پژوهش، ارتباطات و برهم کنش های منطقه ای و فرامنطقه ای این منطقه را با نواحی مجاور مشخص کنیم.طی بررسی ها چندین محوطه و اثر باستانی و تاریخی شناسایی و ثبت شد که به دوران پارینه سنگی (3 مورد)، هزاره پنجم ق م. (2 مورد)، هزاره چهارم ق م. (10مورد)، هزاره سوم ق م. (27 مورد)، دوران تاریخی (29 مورد)، دوران اسلامی (3 مورد) و سده های اخیر (2 مورد) تعلق دارند. در مقاله حاضر، با توجه به ریخت شناسی استقرار گاه ها، محوطه های شناسایی شده به هشت گونه تقسیم شده اند: محوطه های ترکیبی وسیع، گورستان های تاریخی، تپه های باستانی، محوطه های فلزگری، بناهای مذهبی، قلعه ها، سنگ نگاره ها و محوطه های باستانی با پراکندگی بسیار محدود مواد فرهنگی. محوطه های یادشده با توجه به نوع جغرافیای محل که عامل اصلی ریخت شناسی و روند شکل گیری آنهاست در دوناحیه قرار دارند: دشت و مناطق کوهپایه ای و کوهستانی.با تحلیل نتایج اولیه بررسی و معدود بررسی های انجام شده در مناطق همجوار در پس کرانه های شمالی خلیج فارس، از محوطه های وسیع عصر مفرغ در کناره های رودهای فصلی محدوده بررسی می توان به مثابه پل ارتباطی بین حوزه فرهنگی جازموریان و سواحل شمالی خلیج فارس یاد کرد.

    کلیدواژگان: چاه دادخدا، بررسی باستان شناختی، محوطه های باستانی، حوزۀ فرهنگی جازموریان
  • احمد نیک گفتار*، علی اکبر وحدتی صفحات 85-93

    هفتمین فصل کاوش های باستان شناختی در محوطه اسلامی شهر بلقیس اسفراین در اردیبهشت و خرداد 1394 در دو بخش ارگ و شارستان با هدف شناخت بیشتر فضاهای کشف شده در فصل های پیشین و تکمیل اطلاعات مربوط به آنها و روشن سازی ادامه بنای ستوندار صورت گرفت. حاصل این کاوش ها، علاوه بر مشخص کردن ساختار و کاربری برخی از فضاها در داخل ارگ منجر به روشن شدن بخشی از ساختار معماری و گاهنگاری و کاربری آثار تپه منار گردید.

    کلیدواژگان: اسفراین، شهر بلقیس، ارگ، تپه منار، بنای ستون دار
  • حامد وحدتی نسب*، ژیل بریون، گیوم ژمه، سید میلاد هاشمی، مژگان جایز، گیوم گران، محمد اخوان خرازیان، مریم حیدری، استفانی بنی لقی، سید ایرج بهشتی، نوئمی سوک صفحات 95-110

    محوطه روباز میرک از محوطه های باستان شناختی متعلق به دوره پلییستوسن جدید در شمال دشت کویر مرکزی ایران است. این محوطه در دشت سیلابی خشکی در جنوب شهر سمنان امروزی واقع شده و شواهدی از حضور گروه های انسانی را دست کم در مرحله سوم ایزوتوپ دریایی نشان می دهد. ویژگی کلی این مرحله، نوسان های شدید در بازه های زمانی کوتاه (هزاره، سده) است که موجب تغییرات محیطی متواتر و بعضا شدید چشم اندازها می شد. به نظر می رسد این نوسان و تغییرات در میرک قابل ردیابی باشد. شواهد رسوب شناختی میرک از تغییرات مکرر سطح تراز آب و رطوبت در دسترس در این دشت سیلابی می گوید. از رهگذر این تحولات، ویژگی های چشم انداز چون پراکنش پوشش گیاهی و در نتیجه، گروه های جانوری تغییر می کرد. از طرفی، آخرین مرحله یخچالی در مقیاس قاره ای و منطقه ای به طور کلی، دوره ای سرد و خشک است. بنابراین می توان انتظار داشت که در این مرحله، محیط های معیشتی در پهنه های قاره ای (چون فلات مرکزی ایران) اصطلاحا تکه تکه شوند. بنابراین، حاشیه شمالی دشت کویر مرکزی ایران می توانست در برخی دوره ها نقش کوریدور و در برخی دیگر، نقش مانعی برای پراکنش و زندگی گروه های انسانی را ایفا کند. مدل های بوم شناختی، رویکرد بهینه زندگی به روش شکار-گردآورندگی در چشم اندازهای خشک-نیمه خشک و پرنوسان را، تحرک بالای آمایشی و اختصاص مکان مرکزی و زندگی در گروه های پرجمعیت تر می داند. به نظر می رسد ویژگی های دست ساخته های سنگی میرک در تطابق با چنین الگویی باشد.

    کلیدواژگان: میرک، نوسانات اقلیمی-محیطی، دست ساخته های سنگی، آخرین چرخه یخچالی
  • شهرام زارع*، محمدتقی عطائی صفحات 111-116
|
  • MohammadTaqi Atayi*, Faranak Bahrololumi, Marjan Mashkour, Moloudsadat Azimi Pages 7-24

    Research on the chronology of Fars began with Louis Vanden Berghe’s work in the early 1950s. As archaeological work progressed, several gaps appeared in the cultural development of this region. One of the gaps in the chronology is the transition between the Taimurān A phase and the Achaemenid period, spanning approximately 300 years from 900 to 600 BCE. Any effort to document this chronological gap is important because it coincides with the arrival of early Persian communities in Fars. It has been hypothesised that these early Persian communities were nomads and thus finding their settlements is not an easy task. However, recent excavations at the archaeological site of Qasrdasht, near Pasargadae in Kamin Plain, recovered six meters of archaeological deposits in two excavated areas, including a large corpus of pottery and well-defined architecture. This is a clear evidence for a settled community predating the emergence of the Achaemenid dynasty in Fars. In this paper, we present twenty-three absolute dates, including five radiocarbon dates obtained from animal bone and charcoal samples and sixteen thermoluminescence dates obtained from diagnostic pottery sherds. The results are then critically discussed. The radiocarbon dates from bone and charcoal show discrepancies with the expected cultural period as a result of contamination of the earliest material in the excavated area. On the other hand, absolute dates obtained through thermoluminescence from some of the pottery sherds, with diagnostic typological criteria, contribute to filling the archaeological gap between the Taimurān A phase and the Achaemenid period.

    Keywords: Fars, Tappeh Qasrdasht, Iron Age III, thermoluminescence, Taimurān A phase, Achaemenid period
  • Taher Qasemi* Pages 25-47

    One of the most ancient visual representations created by humans is the rock-art. It seems that the surface of rocks was the very first canvass selected by humans to express their artistic creations. The earliest examples of rock art date to the late Pleistocene period, but it seems that it was in Holocene period that rock art developed and expanded. This can partially be attributed to environmental changes that opened up a new mode of settlement before humans, moving out of caves into the open air over the natural landscape. In this paper we offer an overview of the rock art and rock art studies, especially a brief history of research, methodology of the study and documentation of the rock at, as well as perspectives for future research.

    Keywords: rock-art, pictogram, geoglyph, Iran, documentation, dating
  • Meysam Labbaf Khaniki*, Eberhard Sauer, Christian Hopper Pages 49-59

    The valley to the north of Hezar Masjed-Kopet Dagh mountains serve as the northern barriers of the Iranian Plateau, witnessing over the millennia many conflicts between the nomadic people of Central Asia and the settled people of the Iranian Plateau. The Hezar Masjed-Kopet Dagh  heights is tantamount to a wall to the north of Khorasan, protecting the people of Khorasan from invading northern hoards. However, mountain passes provided a passage that allowed the steppe-dwelling nomads penetrate and plunder the fertle, irrigated farms in the southern foothills of mountain range. It was along these passes that the people of Khorasan built defensive fortifications. Kalat-e Naderi and Mozdooran are two highland forts that guarded these passages.  In Autumn 2016, a joint Iranian-British team surveyed and recorded a major section of these fortifications. Combining the information from historical sources with archaeological finds, as well as dating of the remains indicate that building defensive structures has been going on in this region for a long time. While we can extract some information from Pahlavi sources and the 19th century photographs point to pre-Islamic constructions, the results of archaeological work point to post-Afsharid period.

    Keywords: Khorasan, Kalat, Mozdooran, Defensive landscape, fortifications.
  • Reza Mehrafarin*, Elham Vosouq Babayi Pages 61-69

    The  Chehel-Chay River Basin, Minoudast, located to the east of Gorgan Plain, was according to historical sources and archaeological data, a strategic thoroughway during the historical, especially the Parthian period. Systematic archaeological surveys aimed at discerning the distribution pattern of the Parthian period, lead to the discovery of 110 sites, of which 80 date to the Parthian period. Using a landscape archaeology approach we explored the relationship between the environmental conditions and site distribution, especially the role environmental patterns played in site locations. Accordingly we used GIS softwares to carry out cluster analyses on the sites. The outcome suggested that the river, its surrounding heights and the communication routes were among the important factors in site distribution. Within the long intermountain valleys site distribution shows a lines pattern along the rivers whereas in the plains sites, are distributed with short distance between them clustered around a single large town.

    Keywords: Landscape archaeology, archaeological survey, Minoudasht, Parthian period.
  • Mohammad Mortezayi*, Salman Anjam-Rooz Pages 71-84

    Chāh-e Dād Khodā in one of the two counties in the Qaleh Ganj district in the southern end of the Kerman province at the juncture of the latter province with provinces of Hormozgan and Sistan and Baluchistan.  The first season of archaeological survey aimed at supplementing the Archaeological Atlas of Iran and documenting the periodization of the region was carried out in . In addition to the latter goals, the present research explored the questions of regional and interregional contacts and interactions with its surrounding regions. During survey 3 paleolithic, 2 fifth millennium, 10 fourth millennium, 27 third millennium, 29 historical period, 3 Islamic period, and 2 recent sites were discovered and recorded. In the present paper , we have divided the sites into eight categories based on their morphology. The Initial analyses of the survey results one can reach a number of conclusions, especially the role the large Bronze Age (Fourth and Third millennia BCE) sites played in serving as a bridge between the Jazmuriyan cultural zone  and the Persian Gulf hinterlands.

    Keywords: Chah-e Dād Khodā, archaeological survey, Jāzmuriyān cultural zone.
  • Ahmad Nikgoftar*, AliAkbar Vahdati Pages 85-93

    The seventh season of archaeological excavations at the Islamic city of Belqeys in North Khorasan province in April-May 2015 concentrated on the citadel and the lower town was aimed at clearing up some ambiguities in quarters exposed in previous seasons of excavations, especially unearthing the remaining part of a columned structure exposed before. Not only we reached a better understanding of the structure and function of some spaces within the citadel, we also cleared parts of the architecture thus discerning the function and chronology of the Tappeh Minar area.

    Keywords: Esfarāyen, Shahr-e Belqeys, Citadel, Tappeh Minār, Columned structure
  • Hamed Vahdati Nasab*, Gilles Berillon, Guillaume Jamet, Milad Hashemi, Mozhgan Jayez, Guillaume Guérin, Mohammad Akhavan Kharazian, Maryam Heydari, Stéphanie Bonilauri, Iraj Beheshti, Noémie Sévêque Pages 95-110

    The open air Paleolithic site of Mirak belongs to the late Pleistocene and located at the northern edge of the Iranian Central Desert. This site is currently situated at an arid plain in the southern part of modern city of Semnan and had witnessed repeated human occupations during the MIS3. Rapid climate change (through millennia and centuries) is one of the main aspect of this site, which had caused severe changes in the landscape. Sedimentological data indicates repeated climate fluctuations in the area leaving diagnostic layers of fluvial and alluvial sediments. Consequently, a shift in fauna and flora of the region has been inevitable. On the other hand, the last glacial cycle has had global effect, which had affected the Iranian central plateau in the form of formation of dispersed landscapes. Therefore, the northern edge of the Iranian Central Desert had been a barrier or corridor for human populations from time to time. Ecological patterns in such circumstances imply that the best approach to deal with such climatic condition was to adapt high mobility strategies. It seems data derived from analysis of lithics from Mirak is in support of such claim.

    Keywords: Mirak, Climate fluctuations, Lithic artifacts, last glacial cycle
  • Shahram Zare*, Mohammad T. Atayi Pages 111-116

    In the previous issue of this journal a paper appeared by Benjamin Mutin and Omran Garazhian. This paper propounds to be the result of two seasons of field research by the Joint Iranian-French Archaeological Expedition to Bam. Alas it contains a number of inexcusable errors some of which we will try to address here, especially the ones dealing with ignoring research ethics by neglecting previous research or using them without citation. Work, including archaeological fieldwork, began at Bam shortly after the devastating 2004 earthquake. Over the course of the past 15 years, many archaeological teams have worked at Bam, including one by the two of us on "Archaeological Landscape of Bam." These teams have produced many reports all of which are available at the Bam Research Base. Alas, Mutin and Garazhian have used these reports with acknowledging the source or proper citation. In some cases even the results of another team has been presented as their own finding. Additionally, Mutin and Garazhian claim to have discovered "over 250 sites" (p. 93) some of which are located in Dārestān and Bidarān. In fact several large sites are located in these two regions many of which have been disjointed over time due to erosion or other natural factors. Thus, the discovery of 160 Neolithic and Chalcolithic sites, as Mutin and Garazhian claim is clearly an exaggeration or error on their part.Last, but not least, for a team whose focused on the prehistory of the area, not ignoring some key areas including the immediate vicinity of the Arg-e Bam and the areas to its east and west is questionable.