فهرست مطالب

محیط زیست و مهندسی آب - سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله سمیعی بیرق*، مینا رضایی، محمد مشکینی صفحات 96-106

    بیوفیلتراسیون یک فن آوری جدید جهت کنترل آلاینده های هوا با قیمت پایین، بازدهی بالا، عملکرد ساده و عدم ایجاد مواد زاید است. هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت حذف و یا کاهش عوامل بوزا با سیستم بیوفیلتراسیون جهت افزایش ایمنی و سلامت پرسنل تصفیه خانه بود. در این پژوهش، از راکتور بیولوژیکی ستون بیوفیلتر با قطر داخلی 14 و طول cm 95  به مدتmonth  12 در مجاورت حوضچه تغلیظ لجن در دمای محیط جهت کاهش بو استفاده شد. غلظت گاز سولفید هیدروژن، گاز آمونیاک، غلظت ترکیبات آلی سولفوره و غیره مورد اندازه گیری قرار گرفت. جهت ایجاد شرایط مناسب برای رشد تعداد بیومس در بستر بیوفیلتر از عناصر مغذی استفاده شد. نتایج نشان داد که راندمان حذف هیدروژن سولفید در زمان ماند بستر خالی 30 وs  15 بالاتر از 97% و برای آمونیاک در زمان ماند بستر خالی 30، 15 و s10 بالاتر از 96% بود. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که عامل انتشار بو در تصفیه خانه فاضلاب شهری گازهای H2S و NH3 بوده و سیستم بیوفیلتراسیون قابلیت حذف بالغ بر 95% ترکیبات مولد بو را دارد. روش بیوفیلتراسیون غلظت H2S و NH3 را از هوای تصفیه خانه به کم تر از حد مجاز و مطابق با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست رسانده و بنابراین برای ارتقای ایمنی و بهداشت پرسنل مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: آمونیاک، ایمنی و سلامت پرسنل، بیوفیلتراسیون، ترکیبات مولد بو، هیدروژن سولفید
  • رئوف مصطفی‌زاده*، فریبا اسفندیاری درآباد، لیلا محمدی راد، خدیجه حاجی صفحات 107-121
    هدف از این پژوهش تجزیه و تحلیل تغییرات کمی و مقایسه آماری شاخص های هیدرولوژیکی جریان رودخانه ای در اثر ساخت سد یامچی در ایستگاه های آب یابی بالادست و پایین دست در طی دوره 2004-2013 در استان اردبیل بود. برای این منظور، منحنی طول جریان (FDC) و 30 شاخص هیدرولوژیکی در ایستگاه های بالادست و پایین دست سد یامچی محاسبه شد. تجزیه و تحلیل آماری هر یک از شاخص ها با استفاده از آزمون های t زوجی و آنالیز FDC محاسبه شد. با توجه به نتایج، میانگین دبی پرآبی در ایستگاه های نیر (بالادست) و پله الماس (پایین دست) برای محاسبه برابر 43/1 و m3/s 73/0 محاسبه شده است که نشان دهنده تفاوت معنی داری بین این ایستگاه ها از نظر دبی پرآبی نیست. بنابراین، دبی بیشینه و کمینه و آهنگ دبی 5، 85 ، 90 ، 95 و احتمال  Q90/Q50، شیب، انحراف معیار و شاخص خط از نظر تاثیر ساخت سد اختلاف معنی داری داشت و میانگین دبی کاهش یافته است. علاوه بر این، شاخص های تخلیه صفر، صفر درصد، جریان کم، جریان زیاد، نرمال، میانه، نما، 25، 35، 45، 50، 65، 75، 85% بیش از حد و تخلیه  Q90/Q50اختلاف معنی داری را نشان داد. نتایج نشان داد که تخلیه رژیم رودخانه در ایستگاه پل-آلماس تحت تاثیر سد یامچی قرار دارد و میانگین تخلیه کاهش یافته است. علاوه بر این، بین شاخص های هیدرولوژیکی حداقل و حداکثر دبی و FDC در ایستگاه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابراین، ارزیابی تغییرات رژیم های رودخانه ای، امکان تصمیم گیری مدیریت صحیح را در استفاده از جریان رودخانه فراهم می کند.
    کلیدواژگان: بوم شناسی رودخانه، دخالت انسانی، رژیم هیدرولوژیکی، زمان‌بندی جریان، مدیریت منابع آب
  • فواد غلامی، سیروس زین الدینی*، علی اکبر زینتی زاده، محیا ثمری صفحات 122-133

    این پژوهش مراحل تهیه، شناسایی و ارزیابی عملکرد غشاهای میکروفیلتراسیون زمینه مخلوط با خاصیت ضد گرفتگی را نشان می دهد. هدف اصلی این پزوهش، بررسی تاثیر چارچوب های آلی-فلزی (MOFs) به عنوان پرکننده در مقیاس نانو برای تولید غشای زمینه مخلوط از پلیمر پلی وینیلیدین فلورید (PVDF) می باشد که به روش وارونگی فاز ساخته شده است. عکس های میکروسکوپ الکترونی (SEM)  نشان داد که با افزایش MOF(TMU-5)، اندازه حفره و تخلخل غشاهای تهیه شده افزایش یافت. با افزایش مقدار 3/0% وزنی MOF، مقدار شار عبوری از غشا kg/m2.h 1525.37 است که نشان از نفوذپذیری بسیار بالای غشای MOF/PVDF در حین انجام آزمون در دستگاه جریان عرضی می باشد. نسبت بازیابی شار نیز تا 80% افزایش پیدا کرد. به منظور بررسی عملکرد ضد گرفتگی غشای اصلاح شده، شاخص های مقاومت در برابر گرفتگی با استفاده از پساب خروجی از راکتور زیستی Jet loop-airlift با کدورت  NTU11، به عنوان عامل گرفتگی ارزیابی شد. غشای TMU-5 /PVDF با مقدار 3/0% وزنی از TMU-5، بالاترین آب دوستی با میزان زاویه تماس  93/66 و کم ترین مقاومت گرفتگی برگشت ناپذیر به میزان 55/4 % را از خود نشان داد.  غشاهای MOF/PVDF خاصیت انتخاب پذیری و ضد گرفتگی خوبی را در طول آزمایش ها میکروفیلتراسیون در درازمدت از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: پلیمرPVDF، جداسازی با شار بالا، چارچوب‌های آلی-فلزی، غشای میکروفیلتراسیون
  • آرش کاوه، باقر قرمزچشمه*، سید عباس حسینی صفحات 134-148
    در سال‌های اخیر برداشت بی‌رویه، تغییرات اقلیمی و تغییر کاربری اراضی صورت گرفته در حوزه‌های آبخیز، اثرات متفاوتی بر جریان رودخانه و به‌خصوص جریان پایه و کم گذاشته است. با توجه به برداشت منابع آب زیرزمینی و تاثیر آن بر زمان رخداد و طول مدت رخ داد جریان کم در ایستگاه‌های مختلف نیاز به بررسی و تحقیق دارد. هدف از این پژوهش بررسی روند جریان کم در ایستگاه‌های هیدرومتری منتخب آبخیز کرخه است. بدین منظور پس از دریافت داده‌های روزانه آبدهی ایستگاه‌های هیدرومتری واقع در محدوده حوضه‌های کویر مرکزی و دریاچه نمک، تعداد 39 ایستگاه انتخاب شدند. داده‌های این ایستگاه ها به روش همبستگی با ایستگاه‌های دیگر موردبازسازی قرار‌گرفته و داده‌های پرت حذف شدند. سری‌های زمانی 5، 7، 10، 15، 30، و d 60 این ایستگاه‌ها استخراج شدند. سپس ایستگاه‌های به دو دسته‌ی حوضه‌های فاقد دشت و حوضه‌های دارای دشت تقسیم شدند. با آزمون‌های من کندال، تایل سن و اسپیرمن تحلیل روند جریان صورت گرفت. برای هر دسته بین روند جریان حداقل و مساحت حوضه بالادست ارتباط رگرسیونی داده شد. نتایج نشان داد که حدود 10 ایستگاه فاقد روند معنی‌دار و مابقی ایستگاه‌ها در سطوح 1، 5 و 10% دارای روند معنی‌دار کاهشی بودند. در حوضه‌های دارای دشت به دلیل برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی با افزایش مساحت حوضه، روند جریان حداقل کاهشی تر شد درحالی‌که این موضوع در حوضه‌های فاقد دشت یا کوهستانی با افزایش مساحت حوضه از روند کاهشی کاسته شد.
    کلیدواژگان: آزمون‌های روند، حوضه‌های البرز جنوبی، جریان حداقل، منابع آب زیرزمینی
  • رسول پورامرایی، شیوا نساری، ایرج نجم الدینی* صفحات 149-160

    مشکلاتی از جمله افزایش جمعیت، تغییرات عادات غذایی مردم به همراه مشکل مدیریت پسماندها باعث افزایش حجم زباله تولیدی در مناطق مسکونی شده است. به گونه ای که امروزه چگونگی دفع، مکان یابی و مدیریت صحیح محل دفن پسماند در کنار کمبود اراضی مناسب برای این منظور، به عنوان یکی از معضلات زیست محیطی شهری تبدیل شده است؛ بنابراین یافتن محل مناسب برای این امر از جمله اهداف مهم طرح های توسعه شهری جهت نیل به توسعه پایدار می باشد. با توجه به عدم وجود تجهیزات بازیافت پسماند در شهرستان کوهدشت، هدف این پژوهش یافتن مکانی مناسب جهت دفن پسماندهای شهری با توجه به ملاحظات زیست محیطی و توسعه پایدار بود. برای این منظور از مدل ترکیبی فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) و ترکیب خطی وزنی (WLC) با به کارگیری 9 پارامتر: فاصله از شبکه زهکشی (رودخانه، آبراهه)، گسل، مناطق مسکونی (شهر و روستا)، خطوط ارتباطی، چاه و چشمه و همچنین لایه های زمین شناسی، کاربری اراضی، ارتفاع و درصد شیب در نرم افزار ArcGIS (نسخه 2/10) استفاده شد. نتایج نشان داد که منطقه مورد مطالعه به لحاظ تناسب به 5 طیف قابل تقسیم است. به عبارت دیگر 19% مساحت محدوده موردمطالعه جهت دفن پسماند شهری مناسب تشخصی داده شد. همچنین نقشه پهنه بندی نشان می دهد که اراضی حاصلخیز به عنوان مناطق نامناسب مشخص شده اند که صحت و درستی مدل با واقعیات زمینی را بازگو می کند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، دفن، کوهدشت، مدیریت پسماند، محیط‌زیست، مکان یابی
  • کیمیا آهنین جان، اصلان اگدرنژاد* صفحات 161-172

    مدل سازی مناسب کیفیت آب زیرزمینی از ابزارهای مهم برنامه ریزی و تصمیم گیری در مدیریت منابع آب است. پژوهش حاضر به منظور شبیه سازی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت بهبهان شامل SAR، EC و TDS با استفاده از مدل های ANN و ANN+PSO و درنهایت مقایسه نتایج آن ها با داده های اندازه گیری شده ، انجام شد. اطلاعات ورودی به مدل ها برای پارامتر کیفی TDS شامل هدایت الکتریکی، نسبت جذبی سدیم، سولفات، کلسیم، منیزیم و سدیم و برای پارامتر کیفی SAR شامل مقدار کل نمک های محلول، سدیم، بی کربنات و برای پارامتر کیفی EC شامل سولفات، کلسیم، منیزیم و نسبت جذبی سدیم، از سال 1389 تا 1396 جمع آوری شد. نتایج نشان داد بالاترین دقت شبیه سازی پارامترهای کیفی EC و TDS مربوط به مدل ANN+PSO با تابع محرک تانژانت سیگموییدی و برای پارامتر SAR مربوط به مدل ANN+PSO با تابع محرک لگاریتم سیگموییدی بود طوری که مقدار آماره های RMSE و MAE کم ترین مقدار و  بیش ترین مقدار را برای مدل مذکور داشت. در مرحله آزمون، برای پارامتر EC مقدار 61/14RMSE=، 27/9MAE=، 41/0NRMSE =، 942/0 EF =و 96/0= R2و برای پارامتر TDS، مقدار 21/22RMSE=، 32/18MAE=، 398/0NRMSE =، 925/0EF = و 836/0= R2و برای پارامتر SAR مقدار 45/9RMSE=، 2/7MAE=، 301/0NRMSE =، 974/0 EF = و 982/0= R2محاسبه شد. همچنین نتایج آزمون مقایسه میانگین ها بین داده های اندازه گیری و شبیه سازی شده نشان داد، بین مقادیر شبیه سازی شده به وسیله مدل ها با داده های اندازه گیری شده اختلاف معنی دار وجود نداشت.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، پارامترهای کیفی، شبیه‌سازی، مدل شبکه عصبی مصنوعی
  • محمدحسین قبادی*، آوا عثمان پور، علی اکبر عباسی صفحات 173-184

    با توجه به بحران آب و اهمیت دسترسی به آب با کیفیت مناسب و قابل شرب در کشور به خصوص در چند دهه اخیر، بررسی کیفیت آب و شناسایی عوامل موثر در کاهش کیفیت جهت برنامه ریزی بهینه امر مهمی به شمار می رود. در بیش تر مناطق روستایی ایران، آبخوان ها مهم ترین منابع تامین آب شرب محسوب می شوند که کیفیت آب آن ها تحت تاثیر عوامل طبیعی و انسانی قرار دارند. از جمله عوامل طبیعی سازندهای زمین شناسی و از جمله عوامل انسانی آلاینده های مرتبط با واحدهای صنعتی، فعالیت های شهری، فعالیت های کشاورزی هر منطقه می باشند. در پژوهش حاضر سعی شده است بین زمین شناسی و کیفیت منابع آب زیرزمینی به منظور ارزیابی کیفیت آب آشامیدنی رابطه برقرار شود. به منظور صحت سنجی نتایج پژوهش، ابتدا با انجام مطالعات صحرایی، زمین شناسی، زمین ریخت شناسی منطقه و منابع آلاینده احتمالی موجود شناسایی شد. سپس با آزمون های آزمایشگاهی مشخصه های شیمیایی آب مانند pH، TDS، سختی کل، میزان آنیون ها، کاتیون ها و کدورت، آب چاه اصلی مجتمع آرندان و سه منبع تامین آب ثانویه در منطقه (چاه روستای آرندان، چشمه صوفیان، چشمه نوره) تعیین شد. در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار CHIMESTRY و EXCEL رده بندی آب انجام و تیپ آب و نوع سنگ منشا مشخص شد. مطابق رده بندی انجام شده تیپ آب های زیرزمینی منطقه بی کربنات کلسیک - منیزیک است که با سازندهای آهکی و رسوبات کربناته گسترش یافته در ارتفاعات ناحیه مرتبط می باشد. نتایج نشان داد که از چهار نمونه مورد مطالعه آب چاه اصلی تامین آب مجتمع آب رسانی آرندان، چشمه صوفیان و نوره برای آشامیدن مناسب بودند؛ و آب چاه روستای آرندان علیرغم متاثر بودن از زمین شناسی منطقه به دلیل موقعیت نامناسب و واقع شدن درمجاورت چاه های فاضلاب روستایی و محتوی مقدار نیترات بیش از حد مجاز، برای شرب نامناسب تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، تیپ آب، جنس، واحدهای سنگی، کیفیت فیزیکی و شیمیایی
  • ابوالمحمد بندری*، بهرام ایمانی، عباس نوروزی، مرضیه محمدی، امید جمشیدی صفحات 185-191
    دفع غیربهداشتی ضایعات آفت‌کش‌ها پس از استفاده در مزرعه عواقب بسیار خطرناکی را بر محیط‌زیست و کشاورزی بر جا می‌گذارد. هدف از این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر رفتار مدیریتی گندم کاران روستایی شهرستان قروه نسبت به ضایعات آفت کش ها است. جامعه آماری تحقیق شامل گندم کاران کشت آبی بود (1700=N). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 170 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری طبقه‌بندی متناسب تصادفی بود. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با استناد به ضرایب آلفای کرونباخ، CR و AVE مورد تایید قرار گرفت. یافته های مدل معادلات ساختاری نشان داد بین دانش و منابع اطلاعاتی کشاورزان با نگرش ایشان نسبت به استفاده از سموم شیمیایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، متغیر‌های دانش و نگرش توانایی تبیین 71% از تغییرات رفتار مدیریتی گندم کاران نسبت به ضایعات آفت‌کش‌ها را داشتند.
    کلیدواژگان: پسماندسموم، کردستان، کشاورزی، رفتار
|
  • Abdoullah Samiee Bayragh *, Mina Razaei, Mohammad Meshkini Pages 96-106

    Biofilteration is one of the modern technologies in use for controlling the air pollutants because of its cost-effectiveness, high efficiency, simple operation, and lack of generating waste material. The purpose of the present study was to assess the removal or reduction feasibility of odourous compounds through biofilteration system in order to increase the safety and health of the treatment stuffs. A biological reactor having internal diameter of 14 and length of 95 cm was used for 12 months at ambient temperature in the vicinity of the sludge thickner tank. The concentration of compounds such as hydrogen sulfide, ammonia, orgoanosulforo compounds were measured. In order to maintain the suitable conditions for the growth of biomass at the biofilter bed, nutrients were used. The results showed that the removal efficiency of biofilter at an empty bed retention time of 30 and 15 s was more than 97% for hydrogen sulfide. Almost the same result (96%) was achieved for ammonia. According to the laboratory analysis, it was found that origin of odor was emissions of hydrogen sulfide and ammonia gases in the municipal wastewater treatment plant, where the biofilteration system could remove more than 95% of the odourous compounds. Biofilteration could bring the concentration of H2S and NH3 to less than the permitted level as recommended by the National Department of Environment. Therefore, this method is proposed to clean up contaminants in order to control the health and safety of the stuffs working in such environments.

    Keywords: Ammonia, Biofiltration, Employee Health, Safety, Hydrogen Sulfide, Odorous Compounds
  • Raoof Mostafazadeh *, Fariba Esfandiyari Darabad, Leila Mohammadirad, Khadijeh Haji Pages 107-121
    The purpose of this research was to analyze the quantitative changes and statistical comparison of the hydrological river flow indices due to dam construction in the upstream and downstream hydrometric stations during 2004-2013 period at the Ardabil Province. For this purpose, the flow duration curve (FDC) and 30 hydrologic indicators in the upper and lower stations of Yamchi Dam were calculated. The statistical analysis was performed against calculated indices using paired t-test and FDC analysis. According to the results, the mean high-water discharge in Nir (upstream) and Poleh Almas (downstream) stations was calculated to be equal 1.43 and 1.73 m3/s, indicating no significant differences between these stations in term of high-water discharge. Therefore, the maximum and minimum flow and discharge rates of 5, 85, 90, 95 exceedance probabilities and Q90/Q50, slope, standard deviation and Lane Index had significant difference under the effect of dam construction and the mean discharge was reduced. Moreover, indicators of zero discharge, zero percent, low flow, high flow, normal, median, mode, 25, 35, 45, 50, 65, 75, 85 exceedance percent and discharge of Q90/Q50 experienced a significant difference. The results showed that the river regime discharge in Pole-Almas station is affected by the Yamchi Dam and the average discharge had reduced. In addition, there is a significant difference between hydrological indicators of minimum and maximum discharge and FDCs at studied stations. Therefore, evaluating the changes in river regimes provides the possibility of making sound management decisions in river flow utilization.
    Keywords: Flow Timing, Human Intervention, Hydrological Regime, River Ecology, Water Resources Management
  • Foad Gholami, Sirus Zinadini *, AliAkbar Zinatizadeh, Mahya Samari Pages 122-133

    This study presents the preparation, characterization, and performance evaluation of antifouling mixed matrix microfiltration membranes. The main purpose of this study was to investigate the influences of metal-organic frameworks (MOFs) as nanofiller on the fabrication of polyvinylidene difluoride (PVDF) mixed matrix membrane prepared via the phase inversion method. The scanning electron microscopy (SEM) images displayed that the pore size and porosity of the prepared membranes was increased by adding the MOF. By adding 0.3 wt% of the MOF, the pure water flux was maximized to be 1525.37 kg/ m2.h, which was owing to the excellent permeability of the MOF/PVDF membrane during the long-term filtration in cross flow setup. The flux recovery ratio (FRR) was also increased up to 80%. In order to assess antifouling performance of the modified membrane, the fouling parameters was evaluated using the effluent from the jet loop-airlift reactor with the turbidity of 11 NTU as a fouling factor. The 0.3 wt.% TMU-5 MOFs/PVDF membrane showed the high hydrophilicity with contact angle of 66.93° and the lowest irreversible fouling resistance (Rir) value of 4.55%. As a conclusion, the MOF/PVDF membranes represented good selectivity and antifouling properties during long-term microfiltration experiments.

    Keywords: high flux separation, microfiltration membrane, Metal-Organic frameworks (MOFs), PVDF polymer
  • Arash Kaveh, Bagher Ghermezcheshmeh *, Saied Abbas Hosseini Pages 134-148
    In recent years, over using of water, climate and land use changing in different river basins, have had different impacts on the river flow, particularly low-flow. With respect to the extraction of the groundwater resources and its effect on event time and the length of this time, it is essential to study the low-flow in different stations. The purpose of this study was to investigate and determine the trend of spatio-temporal low-flow in selected hydrometric stations in Alborz south mountains basins. For this purpose, daily discharge data were collected for different hydrometeric stations within the study area and 39 stations were selected. Daily discharge of these stations were reconstructed with correlation method and outliers were eliminated. Then, the time series of 5, 7, 10, 15, 30, 60 days of stations were calculated. Basins were then clustered into two classes including plain and no plain. The trend of low flows was calculated using Mann Kendall, Teil-sen, and spearman tests. For each cluster, a regression relationship was established between the low flow trend and basin upstream area. Results showed that about 10 stations had no significant trend and other stations found have significant negative trend at 1, 5, 10% levels. Plain basins experienced lower negative low flow trends as the basin area increased, which could be attributed to the over extraction of groundwater resources, but in no plain basins direct correlation was obtained as area increased.
    Keywords: Groundwater resources, Low flow, South Alborz Basins, trend tests
  • Rasoul Pouramraei, Shiva Nesari, Iraj Najmoddini * Pages 149-160

    The problem of population growth, changing people''''''''s eating habits, as well as the problem of waste disposal of and management have increased the volume of waste generated in residential centers. Today, how to dispose of, landfill site selection, and properly management of waste landfill, along with the lack of suitable land for this purpose, has become one of the environmental urban problems. Therefore, finding a suitable place for this purpose is one of the important goals of urban development projects to achieve sustainable development. Due to the lack of waste recycling equipment in Koohdasht town, the aim of this study was to find a suitable place for disposal of municipal waste with reference to the environmental considerations and sustainable development. For this purpose, a combined model of network analysis process (ANP) and linear weight combination (WLC) was used in ArcGIS 10.2 software considering 9 parameters: distance from the drainage network (river, waterway), fault, residential areas (city and village), communication lines, wells and springs, as well as geological layers, land use, height, and slope percentage. The results showed that the study area was divided into five classes in terms of fitness. In other words, 19% of the area under study was identified as suitable for municipal waste landfill. The zoning map also shows that fertile lands are designated as unsuitable areas, reflecting the accuracy of the model with terrestrial realities.

    Keywords: Environment, Koohdasht, Landfill, Site Selection, sustainable development, Waste Management
  • Kimia Ahaninjan, Aslan Egdernezhad * Pages 161-172

    Proper modeling of groundwater quality is an important tool for planning and decision making in water resources management. The present study was conducted to simulate the groundwater quality parameters of Behbahan Plain including SAR, EC, and TDS using ANN and ANN + PSO models and finally to compare their results with the measured data. Input information to the models gathered were for TDS quality parameter including electrical conductivity, absorption ratio of sodium, sulfate, calcium, magnesium and sodium, for SAR quality parameter including total dissolved salts, sodium, bicarbonate, and for EC quality parameter including sulfate, calcium, magnesium and ratio Sodium uptake from 2010 to 2017. The results indicated that the highest prediction accuracy of quality parameters of EC and TDS is related to the ANN + PSO model with the tangent sigmoid activation function and for the SAR parameter is related to the ANN + PSO model with the logarithm sigmoid activation function so that the MAE and RMSE statistics had the minimum and R2 had the maximum value for the model. In the test phase the values calculated were for EC parameter RMSE=14.61, MAE=9.27, NRMSE=0.41, EF=0.942, and R2=0.96 and for TDSparameter RMSE=22.21, MAE=18.32, NRMSE=0.398, EF=0.925, and R2=0.836 and for SARparameter RMSE=9.45, MAE=7.2, NRMSE=0.301, EF=9.27, and R2=0.974. In addition, the results of the mean comparison between measured and simulated data showed that the predicted values with models were not significantly different with the measured date.

    Keywords: Artificial Neural Networks Model, Groundwater, Quality parameters, Simulation
  • MohammadHossein Ghobadi *, Ava Osmanpour, AliAkbar Abbasi Pages 173-184

    Given the water crisis and the importance of access to suitable and potable quality water in the country, especially in recent decades, it is crucial to study the water quality and identify the factors affecting quality reduction for optimal planning. In most rural areas of Iran, aquifers are the most important sources of drinking water supply, whose water quality is affected by natural and human factors. Among the natural factors are geological formations and among human factors are pollutants related to industrial units, urban activities, and agricultural activities in each region. In the present study, it was attempted to establish a relationship between geology and the quality of groundwater resources in order to assess the quality of drinking water. In order to validate the research results, by conducting field studies, the geology, geomorphology of the region, and possible sources of contaminants were identified. Then, through laboratory tests, chemical properties of water such as pH, TDS, total hardness, amount of anions, cations and turbidity of the water of the main well of Arandan complex and three secondary water supply sources in the region (well of Arandan village, Cheshmeh Soofian spring, and Navareh spring) were determined. In the next step, using CHIMESTRY and EXCEL software, water classification was performed and the type of water and type of source stone were determined. According to the classification, the groundwater type of the area is calcium-magnesium bicarbonate, which is associated with calcareous formations and carbonate sediments spread in the heights of the area. The results showed that out of the four samples studied, the main water supply well of Arandan, Soofian and Navareh water supply complexes were suitable for drinking; the well water of Arandan village, despite being affected by the geology of the region, was found to be unsuitable for drinking due to its unfavorable location and location in the vicinity of rural sewage wells and containing excess nitrate.

    Keywords: Drinkable Water, physical, chemical quality, Rock Units, type, Water type
  • Abolmohammad Bondori *, Bahram Imani, Abbas Norozi, Marzieh Mohammadi, Omid Jamshidi Pages 185-191
    Unhygienic disposal of pesticide waste after use on the farm has very dangerous consequences for the environment and agriculture. The purpose of the study was to analysis of factors affecting management behavior of rural wheat producers towards pesticide waste in Qorveh County. Statistical population of the research consisted of irrigated wheat producers (N= 1700). Sample size was determined 170 using the Cochran formula. Cases were selected through random proportional stratified sampling. The main research tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by citing Cronbach's alpha, CR and AVE coefficients. The findings of the structural equation model showed that there was a positive and significant relationship between farmers' knowledge and information resources and their attitudes toward the use of chemical pesticides. Besides, knowledge and attitude variables were able to explain 71% of the changes in wheat farmers' managerial behavior towards pesticide wastes.
    Keywords: Agriculture, Behavior, Kurdistan, Pesticide Waste