فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهناز نجیب زاده، سیروس احمدی* صفحات 1-36

    با توجه به روند روبه رشد مصرف کالاهای خارجی در ایران، هدف این پژوهش بررسی تاثیر آگاهی مصرف کنندگان از پیامدهای منفی مصرف کالای خارجی و ترجیح آن بر کالای داخلی در ایران است. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری تحقیق، تمام سرپرستان خانوار در شهر شیراز به تعداد 916/477  نفر هستند که 384 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق برای سنجش آگاهی از پیامدهای منفی مصرف کالای خارجی، پرسشنامه پژوهشگرساخته و مبتنی بر دو بعد پیامدهای اجتماعی و پیامدهای روانی بود که با استفاده از تحلیل عاملی و ضرایب بالاتر از 75/0، تعیین اعتبار سازه ای و با استفاده از ضریب 95/0 آلفا، تعیین پایایی شد. ابزار تحقیق برای سنجش مصرف کالای خارجی نیز یک پرسشنامه پژوهشگرساخته و مشتمل بر پنج گروه لوازم برقی، لوازم التحریر، پوشاک، لوازم خانگی و لوازم آرایشی و بهداشتی بود که با استفاده از  نظرات داوران، تعیین اعتبار محتوا و با استفاده از ضریب 91/0 کودر-ریچاردسون، تعیین پایایی شد. براساس یافته های تحقیق، با استفاده از مدل معادله ساختاری، آگاهی از پیامدهای منفی مصرف کالای خارجی تاثیر معنادار و مثبت بر ترجیح کالای داخلی دارد و قادر است 6 درصد تغییرات آن را تبیین کند. نتیجه گیری این پژوهش این است که با آموزش آگاهی از پیامدهای منفی مصرف کالاهای خارجی در ابعاد روانی و اجتماعی، می توان مصرف فزاینده کالای خارجی را کاهش داد و از این طریق، به حل یکی از مسایل اجتماعی حاد جامعه ایران، کمک کرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، پیامدهای منفی، کالای خارجی، شهروندان، ایران
  • عباس زارعی، ابوالقاسم عاصی* صفحات 37-57

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی امربه معروف و نهی ازمنکر بر همدلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان میناب با روش نیمه آزمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهرستان میناب است که برای انتخاب نمونه، با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، ابتدا از 100 نفر از آنان پیش آزمون به عمل آمد و پس از تصحیح پرسشنامه های پیش آزمون، 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر به عنوان گروه گواه یا کنترل) انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه 21 سوالی همدلی مارک دیویس (1983) و پرسشنامه روانی کالیفرنیا کلارک و همکاران (1953) 40 سوالی که مرتبط با سازگاری اجتماعی اند، استفاده شد. در این پژوهش، پایایی پرسشنامه همدلی و سازگاری اجتماعی با روش آلفای کرونباخ، به ترتیب برابر با 81/0 و 88/0 به دست آمد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون باکس و تحلیل کوواریانس استفاده شد.نتایج نشان داد که آموزش امربه معروف و نهی ازمنکر بر همدلی و سازگار اجتماعی دانش آموزان اثری معنادار دارد.

    کلیدواژگان: امربه‌معروف، نهی‌ازمنکر، همدلی، سازگاری اجتماعی
  • سید محمدرضا رشیدی آل هاشم*، علی باقی نصر آبادی، اقباله عزیزخانی، سمیه ملکی صفحات 59-89

    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان دین داری دانش آموزان دبیرستان های شهر خلخال در استفاده از شبکه های ماهواره ای انجام شده است. در این پژوهش، از مدل چند بعدی گلاک و استارک بهره برده ایم. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن، دانش آموزان دبیرستان های شهر خلخال بودند که شمارشان 2483 نفر می باشد. حجم نمونه دربردارنده 335 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده است. روش نمونه گیری، طبقه ای نسبت به حجم برحسب تعداد مدرسه ها بوده است. ابزار سنجش فرضیه ها پرسشنامه است. پرسشنامه نیز به شکل طیف لیکرت پنج گزینه ای بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از دو شیوه آمار توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از نرم افزار spss، پس از تهیه جدول ماتریس، اطلاعات در قالب جدول های یک بعدی و دوبعدی تنظیم شد. یافته های پژوهش نشانگر این بودند که میزان دین داری و بعدهای آن که دربردارنده بعد اعتقادی، مناسکی و عاطفی است در استفاده از شبکه های ماهواره ای تفاوت دارند. دین داران جامعه آماری ما کمتر از ماهواره استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: شبکه‌های ماهواره‌ای، بعد اعتقادی دین‌داری، بعد مناسکی دین‌داری، بعد عاطفی دین‌داری، بعد پیامدی دین‌داری
  • جلال غفاری قدیر، مجید بهستانی، صفرعلی خالدیان* صفحات 91-134

    امروزه دیپلماسی فرهنگی به عنوان یک اصل اساسی و تاثیرگذار در عرصه روابط بین الملل مورد توجه قرار گرفته است و بسیاری از کشورها از این ظرفیت برای دستیابی به اهداف و منافع خود استفاده می کنند. جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به فرهنگ غنی ایرانی – اسلامی و با هدف ارایه دیدگاهی روشن و موجه نسبت به فرهنگ ارزشی و رفتاری خود برای بازیگران مختلف عرصه بین الملل، در مواجهه با پدیده ها و موضوعات مختلف جهانی می تواند از دیپلماسی فرهنگی بهره گیرد. در همین زمینه، این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر مطالعات کتابخانه ای در پی پاسخگویی به این سوال اصلی پژوهش است که ابعاد و مولفه های دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران کدام است؟ یافته ها و نتایج تحقیق حاکی از آن است که فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی، ارزش های انقلاب اسلامی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ابعاد اصلی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهند. هرکدام از این ابعاد نیز دارای مولفه هایی هستند که می توان با اعمال آنها براساس ظرفیت های مشترک با جوامع هدف بر دامنه نفوذ و تاثیرگذاری جمهوری اسلامی ایران افزود و اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی ایران را به شکلی اثربخش در قالب یک الگوی کارامد پیگیری کرد و دشمنان را در دامن زدن به اسلام هراسی ناکام گذاشت.

    کلیدواژگان: فرهنگ، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران، اسلام‌هراسی
  • محمدحسن مسلمی*، سید علی اکبر ربیع نتاج، هادی تاجیک صفحات 135-165

    تهدید نرم یکی از شیوه های کارامد و اثرگذاری است که دشمنان برای نفوذ و آسیب رساندن به سایر جوامع به ویژه جمهوری اسلامی ایران از آن استفاده می کنند و شامل حوزه های مختلفی است که مهم ترین آن، حوزه فرهنگی است. هدف این پژوهش، بررسی و شناسایی مولفه های تهدید نرم فرهنگی بر پایه «فتنه و فساد در مبانی دینی و برنامه های آیینی» از منظر قرآن کریم و سیره نبوی است. روش تحقیق، داده بنیاد (گراندد تیوری) به شیوه کیفی است. نوع تحقیق، کاربردی- توسعه ای، روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و خبرگی و ابزار آن، فیش برداری، مصاحبه و پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق شامل آیات قرآن کریم، تفاسیر با رویکرد فرهنگی- تربیتی، کتب سیره نبوی و نیز تعداد 36 نفر خبره و صاحب نظر به صورت تمام شمار و هدفمند است. نتیجه تحقیق بیانگر آن است که، تهدید نرم فرهنگی بر پایه«فتنه و فساد در مبانی دینی و برنامه های آیینی»، علیه مرجع امنیت اسلامی، یعنی دین، مردم و رهبری کاربرد دارد و مولفه های آن شامل «شایعه پراکنی»، «تحریف اعتقادات»، «ارتداد و بازگشت از دین»، «توطیه و نقشه های مخفیانه»، «فتنه انگیزی و فساد در جامعه»، «تعصب جاهلی و اطاعت کورکورانه»، «شبهه افکنی در اعتقادات و باورهای دینی»، «ایجاد رعب و وحشت در جامعه» و«هوچیگری و اختلال در برنامه های دینی» است.

    کلیدواژگان: تهدید، تهدید نرم فرهنگی، قرآن کریم، سیره نبوی، فتنه و فساد
  • حمید ضرغام بروجنی*، مریم صداقت صفحات 167-208

    تحقیق حاضر فرمایشات مقام معظم رهبری در زمینه توسعه پایدار گردشگری را مورد بررسی قرار داده و با استفاده از نظریه داده بنیاد و به صورت اکتشافی، به دنبال ارایه تصویری کلان از این بیانات در قالب الگو واره‏ای از عوامل علی، عوامل زمینه ساز، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدهای توسعه پایدار گردشگری است. جامعه آماری تحقیق، شامل بیانات رهبری معظم انقلاب اسلامی مرتبط با موضوع تحقیق طی سال های 1370 تا 1397 است که از بین آن ها با روش نمونه گیری نظری 80 گزاره از 50 مورد از این بیانات انتخاب و با کدگذاری آن ها 189 مفهوم اولیه (کد باز) شناسایی شد. سپس با لحاظ کردن اشتراکات محتوایی کدهای باز، 41 مقوله فرعی و 16 مقوله اصلی تولید شد. در ادامه، یافته های تحقیق در یک چارچوب پارادایمی با استفاده از مقوله های اصلی، شامل: مقوله های علی (آثار گردشگری و موقعیت ژیوپولیتیک ایران)، پدیده محوری (توسعه پایدار گردشگری)، مقوله های زمینه ای (مشارکت و همکاری ذی نفعان گردشگری، آموزش و فرهنگ سازی در گردشگری)، مقوله های مداخله گر (حس مکان گردشگری و حکم روایی خوب در گردشگری)، راهبردها (برنامه ریزی گردشگری، سیاست گذاری گردشگری، بازاریابی گردشگری، مدیریت منابع گردشگری و نظارت و ارزیابی گردشگری) و پیامدها (پایداری منابع گردشگری، حفاظت از منابع گردشگری، حفظ هویت اجتماعی و رفاه و کیفیت زندگی) هم پیوند شده است. نتایج تحقیق نشان داد تحقق موفقیت آمیز توسعه پایدار گردشگری، نیازمند ترکیب چشم انداز، سیاست، برنامه ریزی، مدیریت، کنترل و فرایندهای نظارتی و یادگیری اجتماعی منسجم است که مشارکت فعال جامعه می‏تواند به کارایی آن تحقق بخشد. رسیدن به این هدف، مستلزم رهبری سیاسی قوی است تا از مشارکت گسترده ذی نفعان و ایجاد وفاق عمومی اطمینان حاصل شود.

    کلیدواژگان: الگوی پارادایمیک، توسعه پایدار گردشگری، مقام معظم رهبری، رویکرد داده‌بنیاد
|
  • Mahnaz Najibzadeh, Sirous Ahmadi * Pages 1-36

    Regarding the growing trend of consumption of foreign goods in Iran, the aim of this study is to investigate the effect of consumer’s awareness on the negative consequences of foreign goods consumption and its preferences on domestic commodities in Iran. Its method is the survey one and the statistical population of the study are all house guardians in Shiraz, 477,916 persons which 384 of them are selected as the sample by using Cochran's formula and multi-stage sampling. The research tool for measuring the awareness of the negative consequences of external consumption of goods is a researcher-made questionnaire based on two dimensions of social outcomes and psychological outcomes. Using factor analysis and coefficients higher than 0.75, the validity of the instruments is determined. Also using the coefficient of 0.95 Alpha the reliability is determined. The research tool for measuring the consumption of foreign goods is also a researcher-made questionnaire consisting of five groups of electrical appliances, stationery, clothing, home appliances and hygienic - cosmetics. Using the opinions of the judges, content validity is determined and using the coefficient of 0.91 Kooder -Richardson, the reliability is determined. Based on the research findings, using the structural equation model, awareness on the negative consequences of foreign goods consumption has a significant and positive effect on the domestic product's preference and can account for 6% of its changes. The conclusion of this study is that, by educating the public about the negative consequences of the consumption of foreign goods in the psychological and social dimensions, it is possible to reduce the increasing consumption of foreign goods and thus help solve one of the acute social problems of the Iranian society.

    Keywords: Awareness, Negative Consequences, Foreign Goods, Citizens, Iran
  • Abbas Zarei, Abolghasem Aasi * Pages 37-57

    The purpose of this study is to investigate the efficiency of Ordering to Good Affairs and Preventing from Prohibition on empathy and social adjustment of secondary school students in Minab city by semi-experimental method. The statistical population consists of all middle-aged male students of secondary school in the city of Minab. As the sample, through the multi-stage cluster sampling, 100 of them were pre-tested then, after the correction of the pre-test questionnaires, 40 persons were chosen (20 subjects in the experimental group and 20 others as the control group). To collect the data, the unanimity 21 questions questionnaire of Marc Davis (1983) and California Psychiatric Questionnaire of Clarke (1953) which contains 40 questions related to social adaptation has been used. In this study, the reliability of empathy and social adjustment questionnaire with Cronbach's alpha respectively, are 0.81 and 0.88. Box analysis and covariance analysis are used to analyze the data. The results show that the education of Ordering to Good Affairs and Preventing from Prohibition to the students has significant affect about the empathy and social compatibility of them.

    Keywords: Ordering to Good Affairs, Preventing from Prohibition, Empathy, Social Adjustment
  • Seyed Mohammad Reza Rashidi Al Hashem *, Ali Bagh Nasrabadi, Eghbaleh Azizkhani, Somayeh Malekei Pages 59-89

    The purpose of this study is to measure the differences degree of religiosity of high school students in Khalkhal city and using the satellite networks. In this study, we used the Glad and Stark multi-dimensional model. This research is conducted through a survey method. The statistical population of this study was high school students in Khalkhal city with 2,483 people. The sample size contains 335 people, which is obtained using the Cochran formula. The staging method for the sample has been chosen by volume to population in terms of the number of schools. The instrument for measuring the hypotheses is a questionnaire. The questionnaire was in the form of a five-choice Likert spectrum. For data analysis, descriptive and inferential statistics and SPSS software has been used. The information has been arranged in the form of one-dimensional and two-dimensional tables after preparing the matrix table. Findings of the research indicate that the level of religiosity and its dimensions, which include religious, religious acts, and emotional aspects, differ in the use of the satellite networks. The religion of our statistical community is less likely to use the satellite.

    Keywords: Satellite Networks, the Beliefs of Religion Aspect, the Religious Acts Dimension, the Religious Emotional Dimension, the Religious Outcomes Dimension
  • Jalal Ghaffari Ghadir, Majid Behestani, Safar Ali Khaledian * Pages 91-134

    Today, cultural diplomacy has been considered as an essential and influential international affair, and many countries use this capacity to achieve their goals and interests. Considering the rich Iranian-Islamic culture, the Islamic Republic of Iran can use cultural diplomacy to face the world's various phenomena and issues in order to provide a clear and justified view of its value and behavioral culture for various actors in the international arena. In this regard, this paper uses the descriptive-analytical method and relying on library studies to answer the main question of the research which what are the dimensions and components of the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran? The findings and results of the research indicate that the Iranian-Islamic culture and civilization, the values of the Islamic Revolution and foreign policy of the Islamic Republic constitute the main dimensions of the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran. Each of these dimensions also has components that by their actions on the basis of common capacities with the target communities can increase the sphere of influence of the Islamic Republic of its effectiveness through which can pursued the goals and ideals of the Islamic Revolution of Iran in an efficiency manner in the form of an efficient model and make the enemies in Propagating Islamophobia to be failed.

    Keywords: Culture, Cultural Diplomacy, Soft Power, Islamic Republic of Iran, Islamophobia
  • Mohammad Hassan Moslemi *, Seyyed Ali Akbar Rabia Nattaj, Hadi Tajik Pages 135-165

    Soft Threat is one of the most effective and efficient methods that enemies use to influence and harm other communities, especially the Islamic Republic of Iran, and includes various areas, the most important of which is the cultural field. The purpose of this research is to investigate and identify the elements of cultural soft threat based on "sedition and corruption in religious foundations and religious programs" from the perspective of the Holy Qur'an and the Prophetic character. The research method is data base (grounded theory) in a qualitative way. Type of research, is applied-development, data collection method, library and expertise, and tools, are scans, interviews and questionnaires. The statistical population of the research includes Quranic verses, interpretations with a cultural-educational approach, prophetic books, as well as 36 well-known and holistic scholars. The results of the research indicate that the cultural soft threat based on "sedition and corruption in religious foundations and religious programs" has been used against the Islamic security reference, namely, religion, people and leadership, and its components include "gossiping", "alteration of religious beliefs", " "Apostasy and returning from religion", "conspiracy and secret plans," "sedition and corruption in society," "ignorance bias and blind obedience," "causing suspicious in religious beliefs," "causing terror in society," and " hooliganism and disrupting religious programs.

    Keywords: Threats, Cultural Soft Wares, Holy Quran, Prophetic Character, Sedition, Corruption
  • Hamid Zargha Brojenei *, Maryam Sedaghat Pages 167-208

    The present study examined the Supreme Leader's questions regarding permanent tourism development and, using the data based and exploratory theory, tries to provide a comprehensive picture of these statements in a form of the causal factors, predisposing factors, interventional factors, Strategies and implications of permanent tourism development. The statistical population of the research includes the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution related to the subject of the research during the years 1370 to 1397. Among them, by the theoretical sampling method, 80 propositions from 50 of these statements have been selected and through of codding them, 189 primary concepts (open source) have been identified. Then, by concerning the common contents of these concepts, 41 sub-categories and 16 major categories produced. In the following, the findings of the research based on a paradigmatic framework has been linked by using the main categories including the causal categories (tourism places and geopolitical position of Iran), the phenomenon based (permanent development of tourism), thematic categories (participation and cooperation of tourism stakeholders, education of tourism industry), Interventional categories (sense of tourism location and good governance in tourism), strategies (tourism planning, tourism policy, tourism marketing, tourism resource management and tourism monitoring and evaluation) and outcomes (permanently of tourism resources, conservation of tourism resources, preservation of social identity and welfare and quality of life). The results of the research show that the successful realization of permanent development of tourism requires a combination of vision, policy, planning, management, control, monitoring processes and coherent social learning that the active participation of society can realize its effectiveness. Achieving to this goal, requires strong political leadership to ensure the broad participation of stakeholders and to build a public consensus.

    Keywords: Paradigm Pattern, Permanent Tourism Development, Supreme Leader, Data Based Approach