فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 59 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تقی آزادارمکی، مجید کوششی، شیوا پروائی* صفحات 11-44
    جامعه ایران طی چند دهه اخیر محمل تغییرات زیادی بوده که این تغییرات تعاملات خانوادگی بین نسلی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل تعیین کننده تعاملات خانوادگی بین نسلی در خانواده های تهرانی است که با روش کیفی، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با سالمندان به روش نمونه گیری هدفمند و نظری انجام شده و داده-های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون کدگذاری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد چالش فرزندان غیرمستقل، ناامنی شغلی فرزندان، بی ثباتی زندگی خانوادگی فرزندان، تغییر مناسبات خانوادگی بین نسلی و درنهایت، سالمندزدایی از خانواده هسته ای، تعاملات خانوادگی سالمندان را پروبلماتیک می سازد. حاکمیت ارزش ها و مناسبات بازاری و سیطره منطق اقتصادی بر زیست روزمره به حیات خانوادگی نیز ورود پیدا کرده، خانواده را ناایمن ساخته و تغییراتی را در تعاملات خانوادگی بین نسلی نمایانده است؛ تغییراتی که در راستای تغییر هنجارهای حمایت بین نسلی، حمایت گری بین نسلی یک سویه، کالایی شدن روابط بین نسلی و سالمندزدایی از خانواده هسته ای پیش می رود. این تغییرات از ناامنی تعاملات بین نسلی در خانواده های امروزی حکایت دارد که خانواده ها را در برابر سالمندان، ناتوان می سازد.
    کلیدواژگان: سالمندی، تعاملات خانوادگی، ناامنی تعاملات بین نسلی، پژوهش کیفی
  • الهه اسلامی، سید هاشم موسوی، فردین علی خواه* صفحات 45-74
    شهرت مجازی در دسترس مردم معمولی ای قرار گرفته است که به انتشار تصاویر شخصی، متون دوستانه و ویدیوهای سرگرم کننده می پردازند و «توجه» سایر کاربران را به خود جلب می کنند. پژوهشگران فرهنگ سلبریتی، چهره های مشهور مبتنی بر رسانه های اجتماعی را با اسامی مختلفی توصیف کرده اند که از میان آنها واژه «خرده سلبریتی» بیشتر از سایرین مورد استناد قرار گرفته است. با ظهور و گسترش رسانه های اجتماعی و عضویت میلیون ها کاربر ایرانی در آنها، «مورد توجه قرار گرفتن» به کالایی دلچسب و خواستنی تبدیل شده است؛ به گونه ای که افراد از هر گروه و از هر سنی متقاضی آن هستند. برخی از این افراد معمولی هم اکنون سلبریتی های رسانه های اجتماعی هستند. ولی محققان ایرانی کمتر به دلایل شهرت آنان توجه نشان داده اند. در این مطالعه، بر پایه رویکرد قوم نگاری به فضای مجازی، ما زنان ایرانی را که به دلایل مختلف در سال های اخیر در اینستاگرام شهرت به دست آورده اند شناسایی کردیم و وجوه تشابه و تفاوت بین آنها را یافتیم. تقسیم بندی میکروسلبریتی های ایرانی به هفت مقوله و توصیف ویژگی های هر مقوله از مهم ترین اقدامات و یافته های این پژوهش است.
    کلیدواژگان: سلبریتی، رسانه های اجتماعی، خرده سلبریتی، ایران
  • غزاله محمدی*، محمد مهدی رحمتی، علیرضا نیکویی صفحات 75-105
    زمینه و هدف

    تحلیل های جامعه شناسانه از ورزش، سویه های جنسیتی حاکم بر این پدیده اجتماعی را به قدر کفایت مورد تاکید قرار داده اند. با چنین رویکردی «هواداری فوتبال» برای زنان در وضعیتی که از حضور و تماشای مستقیم آن در ورزشگاه ها منع شده اند، به مثابه یک «مسئله اجتماعی»درخور تحلیل، در مقاله حاضر بررسی شده است. هدف نوشته، شناسایی شیوه بازنمایی سوژه زن در نظم گفتمانی و سلسله مراتب جنسیتی مسلط در گفتمان طرفداری از فوتبال در ایران، و به یک معنا توصیف، فهم و تفسیر گفتمان هایی است که درنسبت با مسئله ی «طرفداری زنان از فوتبال» وجود دارد.

     روش شناسی:

     این پژوهش، پژوهشی است کیفی مبتنی بر تحلیل متن. چارچوب تحلیلی حاکم بر داده های تحقیق نظریه تحلیل گفتمان لاکلایو و موف است. داده های حاصل از مصاحبه ها، گزارش ها، اظهارنظرها، و هر متن مرتبط به موضوع تحقیق، با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و استراتژی نمونه گیری نظری/قصدمند، از میان متن های مرتبط با هواداری زنان از فوتبال و حضور زنان در ورزشگاه ها مورد تحلیل قرار گرفت. واحد تحلیل «گفتمان» و واحد مشاهده «متن» است. متن های انتخابی از سایت های برترین-ها، عصر ایران، پویش، خبر آنلاین، پارسینه، تابناک، هم صدا، کاپ، صفحه ی اینستاگرام ترانه علیدوستی و حانیه (از هواداران زن که به ورزشگاه راه یافته است) بود.

     یافته ها: 

    نتایج پژوهش در سه سطح به شناسایی گفتمان دینی-سیاسی، گفتمان بین المللی و گفتمان حاضر در حوزه مدنی انجامید؛ ب گفتمان عینیت یافته یا همان گفتمان دینی-سیاسی با طرح هویت زن مسلمان به دنبال نفی شکل های دیگر زنانگی بوده و اصولا طرفداری از فوتبال را برای زنان منتفی می داند.

    کلیدواژگان: هواداری، فوتبال، زنان، گفتمان
  • احمد غیاثوند*، سبا رضازاده هراتی صفحات 107-131

    استادیوم فوتبال به عنوان یک فضای مردانه شناخته شده این قابلیت را دارد که حامل هویت یابی ها، نماد سازی ها و مناسکی کردن رفتار ها و کردار زنان باشد. امروزه هویت یابی دختران تحت تاثیر خوانش های مختلف از جنسیت، واکنش های متعددی را همراه داشته است. از این رو، پژوهش حاضر با بررسی مشخصه های عینی و نمادین واکنش جمعی زنان از رهگذر دو لنز نظری «بازتولید هژمونی مردانه» و یا «زنانه شدن فضای استادیوم» به مطالعه و بازنمایی استراتژی های زنان جهت تماشای فوتبال مردان در استادیوم پرداخته است. روش به کار رفته در پژوهش تحلیل محتوای کیفی با تکیه بر رویکرد واسازی همراه با تکنیک مصاحبه ی نیمه ساخت مند از کلیه دختران دانشجوی دانشگاه های شهر تهران و نیز تحلیل تماتیک پیام های مختلف می باشد. یافته ها نشان می دهد که «فتح فضاهای مردانه و «نمایش رویای زنانه» دو مقوله ی اصلی بدست آمده در باب استراتژی های زنان برای حضور در استادیوم می باشد که حامل معانی و نشانه هایی است که در قالب مفهوم رسیدن به سکوی آزادی قابل توسعه و فهم است. در واقع دختران با تماشای فوتبال مردان در استادیوم ضمن برساخت تفاوت خود با مردان، از طریق به نمایش گذاشتن عناصر زیبایی شناختی، به دنبال به تصویر کشیدن هویت جنسیتی برساخته از تجربه ی پارادوکسیکال ارزش های سنتی و مدرن با ویژگی های خاص خود هستند که این واکنش در فضاهایی مانند استادیوم قابل اجراست.

    کلیدواژگان: تماشای فوتبال، هویت جنسیتی، دختران دانشجو، فوتبالی شدن زنان، استادیوم
  • محسن نورانی*، محمدرضا آزاده فر صفحات 133-154
    بسیاری از محققین به نتیجه رسیده اند که گذر از زندگی روستایی و سکونت در شهرها بسیاری از آداب و رسوم واحدهای اجتماعی سنتی را از میان برده یا به سمت فراموشی سوق داده است. در گذر از چنین تغییرات فرهنگی ای، موسیقی های محلی همواره از جمله گونه هایی هستند که لطمات زیادی را متحمل می شود. یقینا دگرگونی های عنوان شده فقط شامل ایران نمی شود؛ بلکه در اقصی نقاط جهان این مهم با شدت های مختلف قابل پیگیری است. لذا، این مقاله تلاش داردتا با توجه به اهمیت موضوع و برای پردازش بیشتر آن را از زوایای مختلف بررسی نماید. بدین منظور در این پژوهش بحث فوق از دو منظر مورد تدقیق قرار خواهد گرفت: بخش اول، با استفاده از نظریه آرجون آپادورای، متفکر برجسته حوزه جهانی شدن، مسئله تغییرات در نظام فرهنگی و هنری با تمرکز بر موسیقی فولک مورد بررسی قرار می گیرد؛ و در بخش دوم، برای درک بهتر موضوع، یک نمونه لالایی خوانی از منطقه الموت از منظر قوم موسیقی شناسانه تحلیل می شود که با تشریح عوامل دخیل در لایه های مختلف آن، مسایل و جزییات این گونه فولکلوریک به بوته نقد گذاشته می شود. در پایان یافته های این پژوهش نشان خواهد داد که فاکتورهای گوناگونی در این تحولات دخالت دارند و نوعا برخی از آنها سبب «استحاله» و در مواردی سبب «جایگشت» محصولات فرهنگی و هنری می شود
    کلیدواژگان: لالاییخوانی، تاثیرات فرهنگی جهانی سازی، نظریه آپادورای، مدل آلن مریام
  • علی اکبر فرهنگی، محمدرضا سعیدآبادی، سمیه آقایان* صفحات 155-185
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی از دیدگاه متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی کشور ایران است. 

    روش تحقیق: 

    داده ها از 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با اعضای هییت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و مسیولین کتابخانه های دانشگاه گردآوری و از رویکرد کیفی و روش «گراندد تیوری» در تحلیل داده های کیفی استفاده شده است. مصاحبه ها پس از پیاده سازی، تجزیه وتحلیل و کدگذاری های باز، محوری و گزینشی و در زمینه های موضوعی گسترده تر دسته بندی گردید. 

    یافته ها: 

    مفهوم مرکزی با عنوان بررسی تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی شکل گرفت. شرایط علی شامل: عوامل موثر بر تسهیم دانش، دلایل تسهیم دانش و موانع تسهیم دانش هست. زمینه شامل: هدف از تسهیم دانش و هدف استفاده از شبکه های اجتماعی است. شرایط میانجی یا مداخله گر: در کنار زمینه های یادشده شرایط مداخله گری نیز وجود دارد که همواره بر عملکرد عوامل زمینه ای تاثیر می گذارد که شامل: عوامل فردی، عوامل سازمانی و عوامل محیطی است. راهبردها که تشدید یا تضعیف کننده زمینه هستند، شامل: ویژگی های کاربر، ویژگی های سازمانی، فرهنگ تسهیم دانش و ویژگی های شبکه های اجتماعی هست. پیامدها شامل: سهولت استفاده، سودمندی تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی و استفاده کارآمد از شبکه های اجتماعی هست. بررسی ها در قالب یک مدل پارادایمی در پایان پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دانش، تسهیم دانش، شبکه های اجتماعی، متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی، گراندد تئوری
  • فاطمه میری قمصری*، صدیقه ببران، احمد سعیدی صفحات 187-212
    در این رساله به تدوین و اعتباریابی الگویی برای توسعه راهبردی مدیریت منابع انسانی برای سازمان صدا و سیما پرداخته شده. روش تحقیق از نوع آمیخته (ترکیبی) است و ابتدا بر اساس روش کیفی و مشخصا بر مبنای روش کیفی گرندد تیوری یا GT و بر اساس نسخه سیستماتیک و با انجام مصاحبه با خبرگان موضوع، به استخراج مولفه ها و شاخص های توسعه راهبردی مدیریت منابع انسانی پرداخته شده و در مرحله کمی، با تدوین پرسشنامهء برگرفته از شاخص های کیفی، از 281 نفر مورد پیمایش قرار گرفتند و به اعتباریابی و بررسی ساختار عاملی الگوی مذکور پرداخته . برای تحلیل داده های کیفی از نرم افزار MAXQDA2018 برای تحلیل داده های بخش کمی از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده گردید. برای تحلیل داده های کمی علاوه بر روش های توصیفی، از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته های تحقیق بخش کیفی نشان داد که الگوی توسعه راهبردی مدیریت منابع انسانی برای سازمان صدا و سیما دارای 5 بعد و 34 مولفه است. یافته های بخش کمی نشان دادند که در تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، بارهای عاملی همه شاخص ها بالاتر از 0/3 بود و شاخص های نیکویی برازش الگو نیز، برازش مناسبی را نشان می داد. همچنین شاخص ها، پایایی (میزان آلفای کرونباخ) مناسبی در الگوی مذکور داشتند و می توان گفت که یافته های بخش کمی نشان از برازش خوب الگوی ساختاری با داده های جامعه آماری داشته الگوی مذکور تبیین مناسبی در جامعه آماری دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، توسعه راهبردی، سازمان صدا و سیما
  • مرتضی شمس*، اردشیر زابلی زاده صفحات 213-242

    هدف از این پژوهش که با تحلیل محتوای کیفی انجام گرفته است، شناسایی شاخص ترین ارتباطات غیر کلامی گوینده خبر و نقش و کارکرد این ارتباطات غیرکلامی در ارایه اخبار تلویزیونی به مخاطبان است. در ادامه روش تحلیل محتوای کیفی داده ها و مقوله های حاصل از آن، برای تحلیل دقیق تر و عینی تر نمونه های مورد مطالعه در پژوهش، از داده های کمی نیز استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، بخش های خبری شبکه خبر و بی بی سی فارسی است که به عنوان واحد مشاهده و واحد تحلیل در نظرگرفته شده است. از میان خبرهای ساعت17:30شبکه بی بی سی فارسی و 19 شبکه خبر در بهمن ماه سال 1396 به عنوان چارچوب نمونه گیری، با نمونه گیری هدفمند و تصادفی یک هفته آماری انتخاب گردید. براساس نتایج پژوهش، استفاده از ارتباطات غیرکلامی گویندگان در برقراری ارتباط نزدیک با مخاطبان، باورپذیری اخبار و اثرات اغنایی بیشتر اخبار بر مخاطبان نقش و تاثیر بسزایی دارد و این ارتباطات را می توان در سه تم اصلی «نوع نما و قاب گوینده خبر»، «لحن و آهنگ گلام گوینده خبر» و «حرکات سر، دست و صورت گوینده خبر»، بیان نمود. نتایج پژوهش نشان می دهد گویندگان خبر بی بی سی فارسی نسبت به گویندگان شبکه-خبر از ارتباطات غیرکلامی متناسب و بیشتری به ویژه در مقوله های نماهای بسته دوربین، لحن تاکیدی کلام و حرکات سر و صورت گوینده استفاده می نمایند و شبکه خبر باید در نوع نماهای تصویرگوینده و استفاده از انواع ارتباطات غیرکلامی گویندگان خود در نحوه اجرا و خبرخوانی، دقت و بازنگری اساسی و ویژه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: گوینده خبر، ارتباطات غیرکلامی، اخبارتلویزیونی، شبکه خبر، بی بی سی فارسی
  • محمدجلال عباسی شوازی، میلاد بگی* صفحات 243-274

    شکل‎گیری خانوار جدید توسط جوانان از مراحل مهم در چرخه‎ی زندگی خانوار بوده و به عنوان گذار به مرحله بزرگ سالی تعبیر می‎شود. هدف مطالعه‎ی حاضر، بررسی ترتیبات زندگی جوانان در ایران و شناخت روندها و عوامل موثر بر میزان‎های سرپرستی آن‎ها می‎باشد. برای تحقق این هدف اطلاعات جوانان 29-15 ساله در طی دوره 1395-1363 با استفاده از داده‎های طرح هزینه و درآمد خانوار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد فرزندان در مقایسه با دهه‎های قبل، زمان بیشتری را در خانه والدین باقی می‎مانند؛ به طوری که 50 درصد فرزندان پسر و دختر به ترتیب تا سن 8/27 و 7/22 سالگی هنوز خانه والدین را ترک نکرده‎اند. بیشتر خانوارهایی که جوانان سرپرستی آن‎ها را بر عهده داشتند، از نوع خانوارهای هسته‎ای بودند. با این حال سهم خانوارهای تک نفره و خانوارهای زوجین بدون فرزند، افزایش و از سهم خانوارهای گسترده و تک‎والد در طول دوره کاسته شده است. احتمال سرپرستی جوانان در سطح فردی تحت تاثیر عواملی همچون محل سکونت، وضعیت تاهل و اشتغال قرار دارد. در سطح نسل، بهبود وضعیت رفاهی نسل‎ها منجر به افزایش احتمال سرپرستی می‎شود. در سطح دوره نیز افزایش هزینه های مسکن، بیکاری جوانان و افزایش میانگین سن ازدواج مردان از علل اصلی کاهش برعهده گرفتن سرپرستی خانوار توسط جوانان هستند. این نتایج تایید می کند که هزینه‎های زندگی مستقل نقشی اساسی در تشکیل خانوارهای جدید توسط جوانان دارد. ضمن اینکه ساختار دینی و فرهنگی جامعه‎ی ایرانی با تاکید بر باقی ماندن فرزندان در خانه والدین تا زمان ازدواج، در به تاخیر انداختن ترک خانه والدین تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: ترتیبات زندگی، جوانان، ساختار و بعد خانوار، میزان سرپرستی، شکل‎گیری خانوار
  • ایرج محمودی، اصحاب حبیب زاده*، مهرداد نوابخش صفحات 275-309

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی رسانه ای حقوق شهروندی ایرانیان است. این پژوهش بصورت آمیخته (کیفی و کمی) انجام گرفته است. در بخش کیفی داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است و روش نمونه گیری، نمونه گیری گلوله برفی بود که تعداد 17 نفر از (تا حد اشباع نظری) ادامه یافت. تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از نرم افزار Maxqda انجام گرفت. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری از بین کارشناسان حقوق، علوم اجتماعی، علوم ارتباطات و روزنامه نگاران شمال غرب کشور که تعداد آنها 10000 نفر می باشد انتخاب شده که با استفاده از فرمول کوکران 370 نفر محاسبه و بدست آمد. ابتدا نمونه گیری خوشه ای و سپس بصورت تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابعاد، عوامل موثر و پیامدهای الگوی رسانه ای حقوق شهروندی بر اساس مطالعات کتابخانه ای، مبانی نظری، مطالعه پیشینه تحقیق در ایران و جهان و مصاحبه نیمه ساختار یافته استخراج شد و برای تایید در اختیار پاسخگویان قرار گرفت. روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون های مربوط مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده از معادلات ساختاری به روش حداکثر مربعات استفاده شد و الگوی نهایی ابعاد، عوامل موثر و پیامدهای الگوی رسانه ای حقوق شهروندی ارایه شد. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل موثر بر ابعاد تاثیر دارد و ابعاد الگوی رسانه ای حقوق شهروندی بر پیامدهای آن موثر است.

    کلیدواژگان: رسانه، حقوق شهروندی، الگوی نهایی
  • مهدی محسنیان راد، حمید عابدی* صفحات 311-351

    ]مفهوم نسبتا جدید «برند ملی»، در واقع، مجموع تصوراتی است که ذی نفعان بین المللی از مردم، مکان، زبان، تاریخ، غذا، مد، چهره های مشهور و نامدار، برندهای شناخته شده و جهانی مربوط به محصولات یک کشور دارند. این مفهوم در عصر جهانی شدن، به یکی از ضرورت های پیش روی کشورها تبدیل شده است. در این میان، رسانه های بین المللی با تکیه بر قدرت نفوذ بالایی که دارند، نقشی کلیدی در ساخت معنی های مثبت یا منفی در ذهن مخاطبان خود داشته و بنابراین هرگونه بازنمایی ارایه شده از سوی آنها تاثیر مستقیمی در تقویت یا تضعیف برند ملی کشورها در سطح بین المللی خواهد داشت. در این پژوهش، با هدف تعیین چگونگی بازنمایی برند ملی ایران در عکس های خبرگزاری آسوشیتدپرس، تعداد 16994 عکس مرتبط با برند ملی ایران به عنوان نمونه، با روش تحلیل محتوای عمقی و از طریق تکنیک مقوله بندی با استفاده از دستورالعمل کدگذاری معکوس توسط نرم افزار ام. آر. پی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج پژوهش، نشان دهنده یک برند به شدت سیاسی و سراسر منفی از بعد «حکومت» ایران، در قالب بنیادگرایان دینی جنگ طلب، حامی تروریسم و ناکارآمد است که به نقض گسترده حقوق مدنی و قضایی شهروندان از طریق سانسور و توقیف رسانه ها، بازداشت و زندانی کردن فعالان سیاسی و مدنی و تحمیل چارچوب های سختگیرانه مذهبی اقدام می نمایند. هرچند در مقطع قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با بازنمایی کاملا متفاوتی مبنی بر یک حکومت دیکتاتوری اشرافی مدرن و دارای تعاملات بین المللی سازنده و تاثیرگذار در جهت تقویت صلح و امنیت جهانی مواجه هستیم. [1] این مقاله، مستخرج از رساله دکتری حمید عابدی با عنوان «بازنمایی برند ملی ایران در عکس های خبری دو خبرگزاری AP و AFP» در دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی است.

    کلیدواژگان: برند ملی ایران، بازنمایی، عکاسی خبری، خبرگزاری آسوشیتدپرس، تحلیل محتوای عمقی
  • علی مرادی* صفحات 353-381

    مسئولیت پذیری اجتماعی از مهم ترین مولفه های اجتماعی و فرهنگی یک جامعه مدنی و از جمله ویژگی های توسعه یافتگی است که در هر جامعهای افراد و نهادهای دولتی و غیردولتی با تاکید بر تبعیت از قوانین مدنی جامعه، آموزه های ارزشی و هنجاری مطابق با فرهنگ همان جامعه را از دوران کودکی به وسیله ارتباطات اجتماعی، تعاملپذیری و کنشهای متقابل اجتماعی رو در رو به صورت های مستقیم و غیر مستقیم آموزش میدهند، این فرایند منجر به توسعه پایدار جامعه میگردد. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش فرهنگی و میزان مسئولیت پذیری اجتماعی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه می باشد. این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و تکنیک پیمایش انجام پذیرفت. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه توام با مصاحبه انجام گرفت، سپس برای پردازش و تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS22 استفاده گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد بین سن، جنسیت، وضعیت تاهل و محل سکونت با مسئولیت پذیری اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد. هم چنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد متغیر هوش فرهنگی راهبردی با بتای 356/0=beta بیشترین مقدار واریانس متغیر وابسته را تبیین کرده است و در مرتبه ی دوم متغیر مقطع تحصیلی با بتای 354/0=beta، متغیر هوش فرهنگی انگیزشی با235/0=beta، متغیر هوش دانشی با 146/0=beta و در پایان متغیر هوش فرهنگی کلامی با 121/0=beta قرار دارد.

    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، مسئولیت پذیری اجتماعی، دانشجویان، دانشگاه
|
  • Taghi Azadarmaki, Majid Koosheshi, Shiva Parvaei * Pages 11-44
    In the past decades, Iranian society has undergone various changes that have affected the changes in family intergenerational relations. The present research aims to analyze the determining factors of family intergenerational relations among the Tehranian families and it has been conducted with qualitative, in-depth and semi-structured interviews with the elderly using a Purposeful and Theoretical sampling method and the data obtained from the interviews have been coded based on the Thematic Analysis method. The results of this study show that the challenge of independent children, children's job insecurity, children's family life instability, the change of intergenerational family relations and finally, exclusion of the elderly from the nuclear family make the elderly family relations problematic. The governance of values and market relations and domination of economic logic in everyday life has also entered family life, making the family insecure and making changes in family intergenerational relations. Such changes proceed to change the intergenerational support norms, one-way intergenerational supportiveness, the commodification of the intergenerational relations and exclusion of the elderly from the nuclear family. Such changes result from intergenerational relations insecurity in the Contemporary families which disable the families against the elderly.
    Keywords: Ageing, Intergenerational Family Relations, Intergenerational relations Insecurity, Qualitative Research
  • Elaheh Eslami, Seyyed Hashem Mousavi, Fardin Alikhah * Pages 45-74
    Virtual reputation is available to ordinary people who publish their private pictures, friendly texts and entertaining videos, and ask attention of other users through this. Celebrity culture researchers have described famous social media-based figures with different names, among them the term "micro celebrity" is more than the others. With the advent and the expansion of social media and the membership of millions of Iranian users in them, "earning of attention" has become a pleasant and desirable commodity, So that people from any group and from any age are demanding it. Some of these ordinary people are now celebrities of social media. But Iranian researchers have been less concerned with the reasons for their reputation. In this study, based on ethnographical approach to virtual pages, we identified some Iranian women who have come to fame on the Instagram for various reasons in recent years. We found the similarities and differences between them. Dividing Iranian micro celebrities into seven categories and describing the characteristics of each category are the most important findings of this research.
    Keywords: celebrity, Social Media, micro celebrity, Iran
  • Ghazaleh Mohammadi *, MohammadMahdi Rahmati, Alireza Nikouei Pages 75-105

    Sociological analysis of sport has emphasized the gender strains governing this social phenomenon adequately. With this approach, "football fanaticism" for women in a situation where direct presence and watching are prohibited in the stadiums as a "social issue" needs to be analyzed in this paper. Objective Identifying the dominant gender hierarchy in the discourse of football fanaticism in Iran and, in a sense, identifying, describing, understanding and interpreting the discourses that exist in relation to the issue of "women's advocacy of football". In terms of the nature of the research, this is a qualitative research based on text analysis. The analytical framework governing the research data in this article is the theory of discourse analysis by Laclau and Mouff. Under this framework, data from interviews, reports, opinions and, in general, any text related to the subject of research using the non-probabilistic sampling method and the theoretical sampling strategy being purposeful was analyzed from texts related to women's support for football and the presence of women at the stadiums. The Unit of Analysis was "Discourse" and its observation was the "Text". Selected texts were from website Bartarinha, Asre Iran, Puyesh, Khabar Online, Parsineh, Tabnak, Hamseda, Cup, The Instagram page of Taraneh Alidousti and Hanieh (one of the female supporters who came to the stadium). The results of the research led to three levels of identification of religious-political, international and discourses available in the civil domain.

    Keywords: Fanaticism, Soccer, Women, Discourse
  • AHMAD GHIASVAND *, Saba Rezazade Harati Pages 107-131

    A football stadium is not only recognized as a masculine space, but it seems it is a capable space for women to identify, symbolize, and ritualize their behavior and conduct. During these decades, females construct and form their identity base on different gender discourses which, cause several responses and reactions on their behalf. Hence, in this research, we study and represent the strategies women apply to watch men football in the stadium going through objective and symbolic characteristics of women's collective reactions to constrains with the help of Masculine Hegemony Reproduction and Stadium Space Feminization viewpoints. The methods include the Qualitative Content Analysis based on the Deconstruction approach and Thematic Analysis of various messages along with the Semi-Structured Interview technique and sample is all female students of Tehran universities. Conquer Masculine Spaces and Display Feminine Dreams are obtained as two main concepts through the findings. These two concepts are considered women's strategies to present in the stadium. Admittedly Conquer Masculine Spaces and Display Feminine Dreams carry meanings and signs that can be understood and defined in the form of Attaining the Freedom Stage concept. Watching Football in-stadium gives females opportunities to construct their difference from men and also to seek to display the constructed gender identity from the paradoxical experience of traditional and modern values with their characteristics, which can be applied in spaces such as stadiums.

    Keywords: Watching Soccer, Gender Identity, Student Girls, Women's Soccer, The Stadium
  • Mohsen Nourani *, Mohammadreza Azadehfar Pages 133-154
    Many scholars have come to the conclusion that the passage from rural life and housing in many cities have eroded the traditions of traditional social units or have led to oblivion.In the course of such cultural changes, local music is always one of the most enduring species. Perhaps one of these disadvantages and a wider look at the changes is the beginning of sound recording technology from the late nineteenth century. Evidence of this claim should be found on the subject when people were forced to listen to music in a specific place at a certain time.Otherwise, anyone who was interested in this art should have learned the fan of music to enjoy music. In this article tries to address the various aspects of these issues in light of the importance of the subject and focusing on this principle. For this purpose, the above discussion will be examined from two perspectives:In the first part, using Appadurai's theory, the leading thinker in the field of globalization, the issue of changes in the cultural and artistic system with a focus on folk music is examined and in this The issue of change in five perspectives includes:Ethnic, technical, economic, financial and media perspectives outlook are reviewed based on Appadura's comments; and in the second part, a linguistic sample from the Alamut area from the perspective of a musical folk is analyzed,which describes the factors Involved in its various layers, the details and details of this folklore type are put into a critical mass
    Keywords: Lullabies, Cultural Perspectives, Cultural Impact of Globalization, Appadurai's Theory, Allen Merriam's Model
  • AliAkbar Farhangi, MohammadReza Abadi, Somayeh Aghayan * Pages 155-185

    The increasing advances in technology and the emergence of new communication technologies such as social networking websites facilitate the process of knowledge sharing by exploiting the knowledge repositories. Indeed, knowledge is a resource that its value is not only diminished by use but also is increased. The purpose of the current study is to develop a paradigmatic model for knowledge sharing in social networks by utilizing the grounded theory method and qualitative approach. Research question was as follows: what is the appropriate model of knowledge sharing in social networks from Iranian information science specialists' point of view? Accordingly, statistical population was comprised of information science specialists across the country. Theoretical sampling led to a sample size of 15 operating in three different fields, and data gathering tool was structured interviews. We used open coding, axial coding, and selective coding in order to export concepts and categories from interviews. Based on grounded theory, research results were provided in the form of a paradigmatic model which encompasses theoretic features and is capable of predicting the executive process steps.

    Keywords: Knowledge, Knowledge sharing, Social networks, information science specialists, grounded theory
  • Fatemeh Miriqamsari *, Sedegheh Babran, Ahmad Saeidi Pages 187-212
    With the aim of compilation and validation of a model to develop strategic human resource management, this research was implemented in the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization. Human resources are the primary asset of each organization and therefore, each company, in line with its mission and to materialize its goals and implement its strategic plans should take meaningful measures for the development of human resources. Human resource management is considered to be one of the most important and key departments among other company sections. The reason for this significance is the presence of human factor, as it is believed that the human factor could be the source of changes. Research
    method
    The research method used in the present research was mixed method, which was based on qualitative descriptive method specifically the Grounded Theory (GT) method, and formulated according to Systematic Strauss' methodology, implemented via holding interviews with experts and practitioners in this topic. Accordingly, the variables and components on the strategic development of human resource management were deducted and then during each quantitative phase, based on the questionnaires compiled on variables derived from the qualitative phase, 281 people took part in the survey and the variance of factorial structure of the aforementioned model was validated. In order to analyze the qualitative data, MaxQDA2018 software, and to breakdown and scrutinize the quantitative data, SPSS and AMOS were applied. Also, to analyze the quantitative data in addition to descriptive methods, T-test, exploratory factorial analysis, and confirmatory factor analysis were performed accordingly.
    Keywords: Human Resource Management, Strategic development, Iran Broadcasting Organization
  • Morteza Shams *, Ardeshir Zabolizadeh Pages 213-242

    The purpose of this study which is done by qualitative content analysis method is the Identify the most significant non-verbal communication of anchor and the function of this non-verbal communication in Provides TV news to the audience. Further the content quality analysis method, Quantitative data is also used for more accurate and objective analysis of the samples studied in the research. The statistical population of research is the news sections of IRINN and BBC Persian that considered as the unit observation and analysis. Among the news at 17:30 on the BBC Persian and 19 news on the IRINN in February 2012 as a sampling framework, selected with randomized and Purposive sampling one statistical week. Based on research, the use of non-verbal communication anchors for close communication with the audience, News credibility and effect news on the audience has a significant role and These communications can be described in three main categories: The View and the Frames of the anchor, The Tone and Voice of the anchor and The Movement of the Head, Hand and Face of the anchor. The research results show BBC Persian anchors than IRINN used more and appropriate non-verbal communication, especially in the Sub categories of close-up, the emphasis of speech, and speaker's head and face movements and IRINN should be careful about the type of viewer's imagery and Have a special basic precision and review in use of types non-verbal communication his anchors in the Performance and News Presenter.

    Keywords: Anchor, Non-verbal communication, Television News, IRINN, BBC Persian
  • MohammadJalal Abbasi Shavazi, Milad Bagi * Pages 243-274

    The formation of new household by the youth is an important stage in the household life cycle and is interpreted as transition to adulthood. The main aim of this study is to investigate living arrangements of the youth in Iran, and to identify the trends and factors affecting on young headship rate. To meet this objective, data for the youth aged 15-29 years old during 1984-2016 were analyzed. The results showed that as compared with previous decades children are spending more time in their parent’s home evident by the fact that 50% of boys and girls had not left parents' home until age 27.8 and 21.7 respectively. Most of the households with young head were nuclear households. The percentage of single parent households and married couples without child has been on the rise while the percentage of one-person- and extended households have experienced a decline during the period. The probability of young headship is influenced by such factors as area of residence, marital status and employment at the individual level, cohort welfare status in the cohort level and rising housing costs, youth unemployment and an increase in mean age at marriage for men in the period level. The results confirm that independent living costs play a crucial role in the formation of new households by young people. Moreover, the religious and cultural structure of the Iranian society to keep children in the parents' home until marriage has been a major factor in the delay of leaving parents' home.

    Keywords: living arrangements, household size, structure, headship rate, household formation, Iran
  • Eraj Mahmoudi, Ashab Habibzadeh *, Mehrdad Navabaksh Pages 275-309

    The aim of this paper is presenting media pattern of citizenship rights of Iranian .This process done with blended form of qualify and quantify .In qualify part we collected data with using of half-construction interviews and manner of sampling was snowball ,that continued with 17person .Data analizing in qualify part done with using of Maxqda software.process tools made in quantify part of questionare .Statistical society selected among experts in rights ,social science ,communication science and journalists in west north of country that were 1000person that 370 person computed and obtained with using of Kocran formula and first they used of cluster sampling then changed it to randomized categorical sampling.Dimentions ,Effective factors and results of media pattern citizenship rights extracted on basis of library studying ,theorical basis ,studying of paper background in Iran and World and half-constructed interviews and give to repliors for conforming .Narrative and enduring of questionare confirmed with using of related tests .Analizing of quantifying data with using of constructed equations used with maximum squares and presented final pattern of dimensions ,Effective factors and results of media pattern of citizenship rights .The results show that effective factors have effect on dimensions and dimensions of media pattern of citizenship rights have effect on its results

    Keywords: media, citizenship rights, final pattern
  • Mehdi Mohsenian Rad, Hamid Abedi * Pages 311-351

    National branding, has become one of the necessities facing countries in the age of globalization. Meanwhile, the international media, relying on their high influence, have a key role in constructing positive or negative meanings in the minds of their audiences and therefore Any representation provided by them will have a direct impact on strengthening or weakening the national brand of countries at the international level. The present research aims to determine the representation of the national brand of Iran in the Associated Press photos, which was done by deep content analysis of 16,994 photos by purposive sampling method and the data were categorized by reverse coding technique by software MRP. The results of the study show a very political and completely negative brand of the "government" dimension of Iran, as warmonger religious fundamentalists, sponsors of terrorism and inefficient, who violate the civil rights of citizens through censorship and banning the media, arresting and imprisoning political and civil activists and impose strict religious frameworks. However, in the period before the victory of the Islamic Revolution of Iran, a completely different representation of a modern aristocratic dictatorship with constructive and effective international interactions to strengthen world peace and security has been presented.

    Keywords: National Brand of Iran, Representation, Photojournalism, AP News Agency, Deep Content Analysis
  • Ali Moradi * Pages 353-381

    Social responsibility is one of the most important socio-cultural components of a civil society and it is a feature of development that people public and private sectors of every society with emphasize on abiding the rules of civil society, will teach the valuable and normative educations according to very same community since childhood by using the social communications, direct and indirect face to face interactions, and so this process will lead to developing a sustainable community. Based on this the main purpose of the current research is to investigate the relationship between cultural intelligence and social responsibility of post graduate students of Kermanshah Islamic Azad University. This study took place by using cross-sectional method and scaling technique. Data collecting was through questionnaire alongside interview, and SPSS software 22 version was used to process and statistical analysis of data. Obtained results of current research shows that there is no significant relationship between age, sex, marriage status, lodging with social responsibility, but there is significant relationship between level of education and social responsibility. Regression results indicate that Cultural Intelligence of strategy with (Beta=.356) the greatest amount of variance in the dependent variable and in the second place with academic level (Beta=.354), variable of motivational cultural intelligence (Beta=.235), the variable verbal IQ (Beta=.146) and cultural intelligence is variable at (Beta=.121) the end.

    Keywords: Social Responsibility, Cultural Intelligence