فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 1 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا حاجیان*، حمیده بصیرت پور صفحات 7-22

    در این مقاله در صدد هستیم تأثیر عناصر ساختاری همچون تمرکز، موانع ورود، تفاوت کالا و صرفههای مقیاس بر سودآوری و عملکرد صنعت بانکداری بررسی می شود. بدین منظور یک سیستم معادله همزمان مشتمل بر سه معادله رفتاری، عملکردی و ساختاری با استفاده از روش 3SLS تخمین زده شد. نتایج، حاکی از آن است که رابطه U معکوس بین تمرکز و تبلیغات برقرار است . به عبارت دیگر، در سطوح پایین تمرکز، شدت تبلیغات کم شده و با افزایش تمرکز بر آن افزوده شده است. در نهایت، سطوح بالای تمرکز، مجددا شدت تبلیغات را کاهش می دهد. با در نظر گرفتن معادله ساختاری تخمین زده شده در می یابیم صرفه های مقیاس، تأثیر مثبت و معنی داری بر اندازه تمرکز نظام بانکی ایران دارد. همچنین تبلیغات موجب افزایش تمرکز می شود. برخلاف انتظار، سودآوری بیشتر منجر به تمرکز بیشتر در صنعت بانکداری ایران نمی شود. یافته ها نشان می دهد که صرفه های مقیاس، تمایز کالا و موانع ورود اثر مثبت بر سودآوری نظام بانکی ایران داشته و برخلاف انتظارات نظری تمرکز بازار تأثیر منفی بر سودآوری دارد.

    کلیدواژگان: بانک، ساختار-رفتار-عملکرد، تمرکز، صرفه‌های حاصل از مقیاس، تبلیغات
  • عبدالرضا کرانی*، محمدنبی شهیکی تاش، علی فلاحتی، الهام رضایی صفحات 23-36
    این مقاله در نظر دارد با استفاده از مبانی نظری که از فرایند بهینه سازی اقتصاد خرد به دست آمده است، به تحلیل عوامل موثر بر سودآوری صنایع کارخانه ای ایران با سطوح تکنولوژیکی مختلف (صنایع با تکنولوژی بالا و صنایع با تکنولوژی پایین) طی سال های 1387-1375 بپردازد. از جمله این عوامل، سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه، شدت تبلیغات، شدت تمرکز و شدت سرمایه فیزیکی و شدت مانع ورود است. ثاثیر هر یک از این عوامل بر سودآوری صنایع در هر یک از سطوح تکنولوژیکی با استفاده از رویکرد داده های پانلی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که کلیه این عوامل بر سودآوری صنایع با تکنولوژی  بالا تأثیر مثبت داشته است و در صنایع با تکنولوژی پایین به ترتیب تأثیر منفی، بی معنی، منفی و مثبت داشته است. علت تأثیرات منفی هزینه های تحقیقاتی و تبلیغاتی بر سود صنایع با تکنولوژی پایین را می توان هزینه بر بودن و زمان بر بودن و همچنین واردات بی رویه کالاهای مشابه دانست. از طرفی، رفتار رقابتی این سطح از صنایع، منجر به تأثیر عکس شدت تمرکز بر سود شده است.
    کلیدواژگان: صنایع با سطوح فناوری مختلف، هزینه‌های تحقیق و توسعه، سودآوری، داده-های تابلویی
  • سعید راسخی*، زهرا شیدایی، سید پیمان اسدی صفحات 37-47
    در ساختار رقابت ناقص، نرخ انتقال هزینه به ویژه برای کشورهایی که آزادسازی اقتصادی را دنبال می‌کنند، عامل تعیین کننده اساسی در اثرگذاری افزایش هزینه بنگاه بر قیمت محصول آن است. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی نرخ انتقال هزینه و عوامل تعیین کننده انتقال هزینه صنایع کارخانه‌ای ایران است. برای این منظور، با استفاده از ریزداده‌های کارگاه‌های صنعتی ایران، میزان انتقال هزینه 114 صنعت کارخانه‌ای در سطح تجمیع 4 رقم ISIC محاسبه و سپس، با به‌کارگیری الگوی داده‌های تابلویی، عوامل تعیین کننده انتقال هزینه این صنایع برآورد شده است. بر اساس نتایج این مقاله، نسبت تمرکز و صرفه‌های مقیاس اثر مثبت و معنی‌دار بر نرخ انتقال هزینه دارد. علاوه بر این مطالعه حاضر نشان می‌دهد بنگاه‌هایی که دارای قدرت بازار بیشتر ولی بهره‌وری پایین‌تری هستند در مقایسه با بنگاه‌های که دارای بهره‌وری بالاتر و قدرت بازار پایین‌ترند، توانایی انتقال هزینه بالاتری دارند. همچنین یافته‌های این تحقیق، حاکی از اثر مثبت ولی غیرمعنی‌دار تعداد بنگاه‌ها بر انتقال هزینه است. در مجموع، میزان انتقال هزینه به ساختار بازار بستگی دارد.
    کلیدواژگان: انتقال هزینه، ساختار بازار، صنایع کارخانه‌ای، ایران
  • محمدعلی فیض پور، مرضیه شاکری حسین‌آباد* صفحات 49-64

    ورود بنگاه ها در اندازه هایی غیر از حداقل اندازه کارا از واقعیت های اقتصادی در حوزه عمل است. با وجود این، انتظار می رود تا بنگاه ها برای بقای خود، با سرعتی معقول که می توان آن را سرعت تعدیل نامید، خود را به حداقل اندازه کارا نزدیک نماید. اما این سوال که بنگاه ها سرعت تعدیل خود را بر مبنای چه معیاری تنظیم می نمایند، سوالی اساسی در اقتصاد صنعتی است، اگرچه بر اساس مبانی تیوریک، بنگاه ها سرعت خود را بر مبنای میزان تولید تنظیم می کنند؛ در دنیای واقعی تعدیل خود را بر اساس اشتغال انجام می دهند. از این رو، این مقاله می کوشد تا تعدیل در اندازه بنگاه های جدیدالورود صنایع تولیدی در دوره 1381-1375 را نشان دهد و سرعتشان را با معیارهای اشتغال و تولید ارزیابی نموده و معیار غالب را استخراج نماید. با استفاده از روش کومانور- ویلسون، شواهد موجود نشان داده است همواره بیش از 90درصد از بنگاه ها با هر دو معیار اشتغال و تولید در اندازه ای کمتر از حداقل اندازه کارا فعالیت نموده اند. سرعت تعدیل، محاسبه شده با ضریب l نیز نشان داده است، بر خلاف انتظار، بنگاه هایی با اندازه بهینه کمتر، سرعت تعدیل پایین تری دارند. این یافته ها از حیث سیاست گذاری، از یک سو لزوم آگاهی بخشی به بنگاه های جدیدالورود جهت اطلاع از اندازه بهینه و سرعت مناسب و در زمانی معقول را نشان داده و از سوی دیگر احتمال خروج بخش عمده ای از بنگاه ها را با طی زمان گوشزد می نماید.

    کلیدواژگان: حداقل اندازه‌ کارا، روش کومانور- ویلسون، بنگاه‌های جدیدالورود، سرعت تعدیل، صنایع تولیدی ایران
  • رضا یوسفی حاجی اباد* صفحات 65-75
    هدف این مقاله، مطالعه تاثیررفتاروعملکرد برسطح رقابت در بازار لوازم آرایشی و بهداشتی است، برای این منظوراز (VAR) و داده های سال‌های 1389-1375 استفاده می‌شود. در مجموع نتایج حاکی از وجود رابطه معنی‌دار بین سطح تمرکز و سودآوری و تبلیغات به عنوان شاخص‌های عملکردی و رفتاری در این صنعت بوده است. نتایج حاصل از بررسی ارتباط متقابل عناصر ساختاری، رفتاری و عملکردی بازار با استفاده از توابع واکنش، در این صنعت نشان می‌دهد که در اثر یک واحد تکانه در سودآوری و تبلیغات، سطح تمرکز بازار افزایش می‌یابد، اگر چه از شدت آن طی زمان کاسته می‌شود. همچنین، نتایج تجزیه واریانس سطح تمرکز و رقابت در صنعت مورد بررسی حاکی از آن است که بیش از 50 درصد تغییرات سطح تمرکز بازار در این صنعت به علت تغییر عناصر ساختاری و رفتاری بنگاه‌های فعال در صنعت مورد بررسی بوده است.
    کلیدواژگان: سودآوری، تمرکز، تبلیغات، ساختاربازار، عملکردبازار، مدل خود رگرسیون برداری
  • جواد هراتی*، حامد پرند صفحات 77-94
    امروزه تبلیغات یکی از مهمترین ابزارها درجهت افزایش سود و تقاضای محصولات و نیز تدوین استراتژی های بازاریابی محسوب می شود. هدف اصلی این مقاله بررسی تأثیر تبلیغات و قیمت بر میزان تقاضا و سود در صنعت نساجی و پوشاک ایران با استفاده از یک الگوی پانل است. برای این منظور، از داده های سالانه 1386-1374 مربوط به 12 کد چهار رقمی در زیربخش های صنعت منسوجات و پوشاک استفاده شده است. نتایج تخمین الگوی دورفمن- اشتاینر بیانگر تأثیر مثبت و معنی‌دار هزینه های تبلیغات، درآمد و میزان تقاضای دوره قبل و تأثیر منفی شاخص قیمت بر میزان تقاضای محصولات صنعت نساجی و پوشاک است. مقدار کشش قیمتی تقاضا بیانگر بی کشش بودن تقاضا و مقدار کشش درآمدی بیانگر ضروری بودن کالاهای صنعت نساجی و پوشاک در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی است. نتایج تخمین تابع سود چمبرلین بیانگر وجود ارتباط مثبت بین سود و هزینه های تبلیغات در صنعت مورد نظر است. بدین گونه که افزایش هزینه‌های تبلیغات، هرچند با نرخ ناچیز، موجب افزایش سودآوری در این صنعت می گردد. این نتیجه از نقطه نظر طراحی استراتژی های بازاریابی و تدوین آمیزه بازاریابی برای بنگاه های فعال در این صنعت اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، سود، تقاضا، قیمت، صنعت نساجی، پانل دیتا
|
  • MohammadReza Hajjian *, Hamideh Bassiratpoor Pages 7-22

    In this study the effects of Structural factors such as concentration, entry Barriers, product differentiation and economies of scale on profitability and performance of banking industry will be examined.For this purpose, a system of simultaneous equation containing three behavioral,functional and structural equations were estimated.Using 3SLS Method. The Results indicate that there is an inverse (U) shape relation between concentration and advertisement. In other words, intermediate and high level of concentration the advertisement intensity is low,high an low respectively. Considering estimated structural equation, we find that the economies of scale have a positive and significant effect on the degree of concentration in Iran's banking industry.Also, advertisement can increase the concentration. Unexpectedly, more profitability can not be led to more concentration in Iran’s banking industry. Findings show that economies of scale, Product differentiation and entry barriers have positive effects on profitability of Iran’s banking systems and despite in spiel of the theoretical expectations ,result also shown that concentration has negative effect on profitability

    Keywords: Bank, Structure-Conduct-Performance, Concentration, Economies of scale, advertisements
  • Abdolreza Korani *, Mohammad Shahiki Tash, Ali Flahati, Eham Rezaei Pages 23-36
    This study intends to analyze the factors affecting the profitability of the manufacturing industries with different levels of technology (high-tech and low-tech industries) by using theoretical principles obtained from microeconomic optimization process during 1375 to 1387. The impacts of  factor such as R & D, advertising, intensity,concentration and barriers to entry on productivity are considered in this study.The effect of these factors on the profitability of the industries in each of the technological levels were examined by using a panel-data approach. The results showed that all these factors have a positive impact on the profitability of high-tech industries and have  negative, insignificant, negative, positive and positive impact on low-tech industries respectively.The reason of negative impact of advertising and research expenditure on the  Profitability  of low-tech industries can be considered costly and time-consuming and excessive imports of similar goods. On the other hand, competitive behavior of this level of industries, leads to an opposite effect of  concentration on profit.
    Keywords: industries with different levels of technology, R&D Costs, Profitability, Panel-Data
  • Saeid Rasekhi *, Zahra Sheidaee, Peymman Asadi Pages 37-47
    In a partial competition, the rate of costs transferring, especially for countries following the economic liberalization, is the main decisive factor in the impact of increasing the firm's cost on the prices of products.The main purpose of this study is to investigate the rate and decisive factors of cost transferring of Iran's manufacturing industry. There for, the rate of the cost transferring of 114 manufacturing industry has been calculated in four-digit ISIC level by using the micro data of Iran's industrial firms, and the decisive factors of the transferring has been estimated through panel data.The results show that the concentration ratio and economics of scale have positive and meaningful effects on the price of cost transferring.Moreover, the study shows the firms with more powerful but less profitable markets are more capable in cost transferring rather than the firms with less powerful but more profitable market. The findings indicate the positive and meaningful effect of the number of firms on cost transferring. Overall, the rate of cost transferring depends on the structure of market.
    Keywords: Cost Pass through, Market Structure, Manufacturing Industry, Iran
  • MohammadAli Feizpour, Marzieh Shakeri * Pages 49-64

    Entrance of firms with different sizes from the minimum efficient Size (MES) is an economic fact in the real world. Nevertheless, it is expected that firms can approach the minimum efficient size for their survival and with a deliberate speed called "speed adjustment". The basic question in industrial economic is how firms can adjust this speed.Although based on the theoretical basis firms can adjust their speed according to the output, in the real world, it will be done based on employment criteria. Hence, this study tries to adjust new firms' sizes in manufacturing industries over the period of 1996-2002 and evaluate the speed by using employment and production standards and extract the top criteria. By using Comanor-Wilson method, current evidence shows that more than 90 percent of firms have always worked with both employment and production standards in size less than MES. The speed of adjustment, calculated by l coefficient, also indicates that the firms with less optimal sizes have lower speed of adjustment unexpectedly.This finding, in terms of policy, on the one hand,  have shown the need to rise new firms' awareness to know the optimal size and suitable speed and on the other hand, high light the likely with drawl of most firms over time

    Keywords: Minimum Efficient Size, Comanor-Wilson Method, New Firms, Speed of Adjustment
  • Reza Yossefi Haji Abadi * Pages 65-75
    The main purpose of this paper is studying the effects of conduct and performance on the level of competition in cosmetic and hearth market. To meet this and ,using data for the period 1375-1389, a VAR model will employed.Generally the results show that there are a significant correlations among competition level, profitability and advertising as conduct and performance indicators in these industries.The results of the interaction of structural conduct and performance elements of market , using response functions in the industry show that due to a unit of momentum in profitability and advertising, level of market concentration will be increased although its intensity is reduced overtime.Also, the result of analysis of variance of both composition of concentration level in  the industry indicates that more than 50 percent of changes in competition or concentration level of market is because of active firms' structural and behavioral changes.
    Keywords: Profitability, Concentration, Advertising, Market Structure, Market Performance, Vector Auto Regressive Regression
  • Javad Harati *, Hamed Parand Pages 77-94
    Nowadays, advertising is one of the most  important tools for increasing demand and profit in planning of products and condification of marketing strategies. The main purpose of this study is investigating and prices on demands and profits of Iran's textile and garment industry using a panel model. therfor, annual data from 1995 to 2007 for the 12 four-digit code, is used in the sub-sectors of textile and garment industry.The results of estimation of Dorfman-Steiner model indicate a positive and meaninigful impact of advertising expenditures, prior period revenue and demand and negative impact of price index on the demand for textile and garment industry.The price of elasticity of demand and income indicates that the industry  is very necessary in consumption basket of Iranian's household. The results of estimation of Chamberlain profit model suggest a positive relationship between benefit and advertising expenditures.Thus, the increasing of advertising expenditure, causes the profitability progress with modest rate. This result is important due to planning and condifiying marketing strategies for active firms.
    Keywords: Advertising Expenditures, Profit, Textile Industry, Demand, price, Panel Data