فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه حیدری، معصومه روحانی منش، غلام حسین حیدری تفرشی صفحات 13-30

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر به کارگیری مدیریت دانش بر میزان یادگیری مدیران استراتژیک در سازمان های دانش محور (مطالعه موردی: دانشگاه شهید بهشتی) در سال تحصیلی 94-1393 با روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی شامل 400 نفر بود که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به خدمت بودند. از میان آن ها 196 نفر به روش تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد مدیریت دانش شرون و لاوسون همچنین پرسش نامه استاندارد یادگیری واتکینز و مارتیک بوده است و از مدیران خواسته شدکه نظر خود را درباره هر یک از مولفه های تعیین شده در پرسش نامه ها مشخص نمایند. داده های جمع آوری شده به صورت توصیفی و استنباطی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی و درصد آن به منظور نمایش ارقام آماری استفاده شده و سپس به منظور نمایش تصویری، از نمودار میله ای استفاده گردیده است. در بخش آمار استنباطی از آزمون t گروه های مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که: 1- از نظر اساتید و مدیران آموزش استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، به کارگیری مدیریت دانش به میزان زیادی می تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد. 2- از نظر اساتید و مدیران آموزش استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، به کارگیری کسب دانش به میزان زیادی می تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد. 3- از نظر اساتید و مدیران آموزشی استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، به کارگیری خلق دانش نمی تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد. 4- از نظر اساتید و مدیران آموزشی استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، کاربرد دانش نمی تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد. 5- از نظر اساتید و مدیران آموزشی استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، به کارگیری انتقال دانش به میزان زیادی می تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد. 6- از نظر اساتید و مدیران آموزشی استراتژیک دانشگاه شهید بهشتی، به کارگیری ثبت دانش به میزان زیادی می تواند بر سطوح یادگیری موثر باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری، مدیران استراتژیک
  • سید علی سیادت، محمدرسول راهسار صفحات 31-52

    این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر کاهش فشار عصبی مدیران و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی مدیران دانشگاه اصفهان می پردازد. تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق شامل کلیه مدیران دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 93-92 است که به دلیل کوچک بودن جامعه آماری از روش نمونه گیری سرشماری استفاده گردید. جامعه آماری تعداد 105 مدیر بود که پرسش نامه بین آن ها توزیع گردید که از این تعداد 97 پرسش نامه برگشت داده شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  صورت گرفت که نشان می دهد عوامل موثر بر کاهش فشار عصبی مدیران بر امنیت اجتماعی تاثیر می گذارد و رابطه معنادار است.

    کلیدواژگان: فشار عصبی، امنیت اجتماعی، مدیر، دانشگاه اصفهان
  • علی امینی، حامد کرمی، سیاوش دینارلو، لیلی منفردی صفحات 53-68

    این تحقیق به منظور بررسی رابطه هوش معنوی با توانمندسازی اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت انجام شده است. این تحقیق به روش توصیفی - همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت در سال تحصیلی 90- 1389 به تعداد211 نفر تشکیل دادند و حجم نمونه مورد پژوهش براساس جدول مورگان 136 نفر انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه هوش معنوی بدیع (2001) و توانمندسازی شورت و راینهارت (1992) بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از روش های آماری میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شده است و نتایج حاصله به شرح زیر بوده است: بین هوش معنوی و توانمندسازی اعضای هییت علمی دانشگاه رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین ابعاد هوش معنوی با توانمندسازی رابطه مثبت معناداری وجود دارد و ابعاد هوش معنوی می توانند توانمندسازی را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، توانمندسازی، هیئت علمی
  • جعفر ترک زاده، معصومه محترم، رضا نهاوندی صفحات 69-86

    کلاس درس محلی است که خدماتی مستقیم به فراگیران ارایه می دهد تا آنها از جهت فردی و اجتماعی رشد یافته و از این طریق زمینه توسعه همه جانبه جامعه فراهم گردد. آنچه به کیفیت این امر یاری می رساند مدیریت کلاس درس است. که ویژگی و نوع آن فرایند یاددهی یادگیری و در نهایت توسعه جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا، در این مقاله تلاش شده است، پس از مروری مختصر بر مفهوم مدیریت کلاس درس، به توصیف انواع مختلف مدیریت کلاس درس با سه رویکرد سیستمی عقلانی، طبیعی و باز و در نهایت به مقایسه آنها با همدیگر پرداخته شود. این مقایسه بر مبنای ابعاد کلاس درس، برنامه ریزی درسی، تدریس، نقش یاددهنده، یادگیرنده، اثربخشی و کارایی به عمل آمده است. لازم به ذکر است، خروجی این کار، علاوه بر اینکه می تواند دیدی نظری در خصوص انواع مدیریت کلاس درس از منظر سه رویکرد سیستمی عقلانی، طبیعی و باز ارایه دهد، می تواند مبنایی اولیه برای انجام پژوهش-های میدانی و عملی در خصوص موضوع مربوطه نیز فراهم آورد.

    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی، رویکرد سیستمی عقلانی، رویکرد سیستمی طبیعی، رویکرد سیستمی باز، کلاس درس، برنامه درسی، تدریس، یاددهنده، یادگیرنده، اثربخشی، کارایی
  • فریبا حنیفی، مهدیه گل محمدی صفحات 87-108

    هدف از انجام این تحقیق مقایسه معیارهای ازدواج دانشجویان رشته های علوم تربیتی دوره کارشناسی ارشد در سال تحصیلی 92-91 بوده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری آن شامل 595 نفر تمامی دانشجویان رشته های علوم تربیتی مقطع کارشناسی ارشد دانشکده علوم تربیتی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن بود که در سال 92-91 مشغول به تحصیل بودند. بر مبنای جدول کرجسی و مورگان تعداد 233 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و برای اینکار از روش نمونه گیری تصادفی ساده و طبقه ای نسبی استفاده شد و با احتمال 10% افت آزمودنی تعداد 256 پرسش نامه توزیع و در نهایت 233 پرسش نامه کامل جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. پرسش نامه این پژوهش محقق ساخته بود و از نظر روایی، مورد نظر سنجی 10 نفر از صاحبنظران قرار گرفت. پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ عدد 823/0 محاسبه و تایید شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی از طریق نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد: بین میانگین نظر دانشجویان دختر و پسر نسبت به معیارهای ازدواج، شامل تحصیلات عالیه، اخلاق نیکو، اعتقادات مذهبی، تفاوت وجود ندارد. اما دانشجویان پسر بیش از دانشجویان دختر بر وضعیت اقتصادی همسر به عنوان معیار مناسب تاکید داشته اند و برعکس دانشجویان دختر بیشتر بر تشابه فرهنگی به عنوان معیار مناسب تاکید داشته اند. هم چنین بین میانگین نظر دانشجویان در رشته های مختلف تحصیلی نسبت به معیارهای ازدواج تفاوت وجود دارد و کمترین میانگین متعلق به دانشجویان رشته تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش و بیشترین میانگین مربوط به دانشجویان رشته مدیریت آموزشی است و در نهایت دانشجویان متاهل بیش از دانشجویان مجرد بر معیارهای ارایه شده تاکید دارند.

    کلیدواژگان: معیارهای ازدواج، دانشجویان، رشته های علوم تربیتی، کارشناسی ارشد
  • مسعود صداقت جو، فاطمه آقانژاد، فرخنده مفیدی صفحات 109-124

    این پژوهش به دنبال، بررسی رابطه سبک رهبری (بعد گرایش به وظیفه و بعد گرایش به افراد)  با تعهد سازمانی است و قصد دارد مشخص نماید آیا بین ابعاد رهبری سازمانی با تعهدسازمانی در کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک رابطه وجود دارد؛  برای گردآوری داده ها  در این پژوهش از دو نوع ابزار اندازه گیری استفاده گردید، در مورد سبک رهبری از پرسش نامه بلیک و موتن (1964) و در مورد تعهد سازمانی از پرسش نامه آلن و مایر (1997) استفاده شده است. بدلیل محدود بودن جامعه آماری،  80 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک بودند، که در این بررسی مشارکت داشتند. این پژوهش ازنوع تحقیقات توصیفی بوده که به شیوه همبستگی انجام شد و از نظر نوع هدف تحقیق کاربردی می باشد، که پس ازجمع آوری وتحلیل پرسش نامه ها به کمک نرم افزار SPSS نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین بعد رهبری گرایش به افراد و تعهد سازمانی در کارکنان همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد و هم چنین نشان داد که بین بعد رهبری گرایش به وظیفه و تعهد سازمانی در کارکنان همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، بعدگرایش به افراد، بعدگرایش به وظیفه، تعهدسازمانی
  • ثمین خبازیزدیها، غلامعلی سرمد، محمدرحیم رسولی آزاد صفحات 125-142

    پژوهش حاضر با رویکردی کاربردی به شناسایی ارزش های مدیران و کارکنان سازمان  تامین اجتماعی شهر تهران و رابطه آن با عملکرد آنها می پردازد. روش تحقیق توصیفی و  همبستگی  است.  جامعه آماری این پژوهش، کلیه  مدیران و کارکنان سه شعبه منطقه غرب تهران  می باشند که  مشتمل بر 224 نفر میباشند. در این تحقیق، با توجه به  پراکندگی جامعه آماری و میسر نبودن امکان اجرای تحقیق بر روی کل جامعه، بر حسب جدول کرجسی و مورگان  142 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند؛ نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. برای کمک به برقراری ارتباط میان متغیرهای تحقیق از روش های آمار استنباطی تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون ، رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد ارزش های کاری کارکنان و مدیران و عملکرد آنان بالاتر از متوسط بوده است بین ارزش تربیت خانوادگی  و ارزش های اخلاقی -اجتماعی و  عملکرد مدیران و کارکنان رابطه و معنادداری وجود دارد. در نهایت ارزش های شناسایی شده پیش بینی کننده عملکرد کارکنان و مدیران در سازمان بودند.

    کلیدواژگان: ارزش های شناسایی شده، عملکرد، سازمان، کارکنان
  • غلامحسین حیدری، فاروق یزدان ستا صفحات 143-161

    پژوهش حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی اجرا شده در شهرستان های سقز و سنندج می باشد. جامعه آماری جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیه افرادی که از سال 1384 تا 1390 در دوره های آموزشی و یا مشاوره کارآفرینی ارایه شده، از سوی وزارتخانه های کار و امور اجتماعی و تعاون سابق (دوره 72 ساعته)، در شهرستان های سقز و سنندج شرکت نموده اند. از این میان 107 نفر به عنوان نمونه موردمطالعه قرار گرفت.  ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته اثربخشی کارآفرینی می باشد. روش های آماری مورداستفاده در این پژوهش عبارت است از آزمون تی مستقل و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره. یافته ها نشان دهنده آن است که دو  شهرستان ازلحاظ میزان اثربخشی دوره ها باهم تفاوت معنی داری نداشته اند و از طرفی با توجه به افزودن متغیر جنسیت در فرضیه دوم بازهم تفاوت معنی داری در بین دو شهرستان ازلحاظ میزان اثربخشی دوره ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، اثربخشی
|
  • Pages 13-30

    The aim of this study was to determine the effect of the application of knowledge management on strategic managers' learning in knowledge-based organizations, in the University of Shahid Beheshti in the academic year of 2103-2014.  The population of the study included 400 participants in Shahid Beheshti University who were considered the strategic managers out of which 196 were selected randomly as the research sample. The instrument was the standard questionnaire of Sharon Knowledge Management and Lawson as well as the standard questionnaire of learning developed by Watkins and Martik (individual, collective and organizational). The obtained data were analyzed by descriptive and inferential statistics. The results showed that: 1) Shahid Beheshti university professors and strategic management KM can be greatly effective in their learning levels; 2) From the viewpoint of Shahid Beheshti university professors and strategic managers, using knowledge to a large extent can be effective in their learning levels; 3) From the viewpoints of strategic managers and students of Shahid Beheshti University the application of KM does not affect their learning level; 4) From the viewpoints of strategic teaching and official staff of Shahid Beheshti University the application of Knowledge does not affect their learning level; 5 From the viewpoints of strategic managers and teaching staff of Shahid Beheshti University, the application knowledge transfer can be greatly effective in thelearning levels and ; 6) From the viewpoints of strategic managers and teaching staff of Shahid Beheshti University, the application of Knowledge record can greatly improve learning levels.

    Keywords: Knowledge Management, learning, Strategic Management
  • Pages 31-52

    This study examines the factors that influence administrators’ stress reduction and its effects on Social Security. The research was descriptive– a survey type study. The population of the study included all university administrators in the academic year of 2013-14. Due to the small number of population, the census method of sampling was used. The population consisted of 105 managers among them the questionnaires were distributed. Ninety completed questionnaires were returned to the researchers. Data analysis was performed using SPSS Software. The Results showed that there are certain factors significantly reduce the administrators’ stress and there are significant relationship between these factors and social security.

    Keywords: Stress, social security, Administrator, university of Isfahan
  • Pages 53-68

    This research was done to study the relationship between spiritual intelligence and empowerment of faculty members of Islamic Azad University, Marvdasht Branch. This research is descriptive and correlational. The population included all faculty members of the university in the academic year of 2010-2011. The research population consisted of 211 teaching staff. The participants were selected in accordance with Morgan Table which appeared to be 136. To collect the research data, The following tools were used: Badie  Spiritual Intelligence (2001), and Short and Rinehart Empowerment (1992) Questionnaires. To analyze the obtained data the descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson and Multiple Regression) were used. The results showed that there was a significant relationship between spiritual intelligence and empowerment of faculty members. The was also significant relationship between spiritual intelligence dimensions and empowerment. Spiritual intelligence dimensions could anticipate empowerment .

    Keywords: Spiritual Intelligence, Empowerment, faculty member
  • Pages 69-86

    The classroom is where direct services are offered to students so that they grow and develop socially and personally, and thereby through which a ground will be provided for all aspects of the community development. What is helpful in such development quality is classroom management, the characteristics and the types of which affect learning-teaching process and ultimately the development of society. Hence, this study aimed to first review the concept of classroom management and then describe different types of classroom management through three systems approaches; rational, natural and open, and finally compare them to each other. This comparison was made based on classroom, curriculum planning, teaching, teacher – learner role, effectiveness and efficiency dimensions. The output of this work could provide an objective view concerning different types of classroom management from the perspective of three approaches of classroom management system; rational, natural and open; in addition to that it could offer a primary basis for field and practical research and development in the arena of subject.

    Keywords: System approach, Perspectives rational system, Natural system, Open system, Classroom, curriculum, Teaching, teacher, learning, Effectiveness, efficiency
  • Pages 87-108

    This article has been extracted from a research whose main goal was to investigate and compare   MA  students’   marriage criteria  in consulting and education faculty of IAU, Roudehen Branch in the academic year of 2012-13. Its methodology was descriptive and causal-comparative one. Its population consisted of all the MA students  in the field of education and consulting i.e., around 595 students. The sample was chosen according to Kerjsy and Morgan Table i.e., 233   participants. To design the questionnaire, after deep studying of previous studies and theoretical  bases, 42  subcomponents were chosen from five  main components  as complementary schooling, good ethic, religious beliefs, economic situation & cultural similarity.  Out of the considered components, 30 sub components were confirmed by the researcher’s advisor and reader. The validity of the tool was confirmed by 10 specialists. The reliability of the tool was calculated  by coronbach’s Alpha, i.e., 0.82. The obtained data were analyzed by descriptive and inferential statistics through SPSS Software. The results showed that according to MA  students’ points of view about  marriage criteria there is  no significant difference between men & female concerning  complementary schooling, good ethic, religious beliefs. However, the obtained data showed that male students care for their wives’ economic situation more than female students do. On the other hand, female students emphasize on cultural similarity more than male students do. The students in different fields of study have different views concerning marriage criteria. The lowest mean belongs to history and education philosophy and the highest mean belongs to educational management .  Finally, there is significant meaningful difference between married single students as married students emphasize on the mentioned marriage criteria  more  than single students do.

    Keywords: Comparison, MA students, Marriage criteria, Consulting, education faculty, RIAU
  • Pages 109-124

    Today, most organizations maintain their competitive position which requires quick changes. Rapid changes requires that organizations to have leaders and staff with adaptability and effective work. This research aims to investigate the relationship between leadership style (the concern for  production and the concern for  people) and organizational commitment and intends to determine whether the dimensions of organizational leadership have relationship with organizational commitment in Islamic Azad University, Andimeshk branch. The data collection instruments used in this study were of two types, the Style of Blake and Mouton (1964)  questionnaire and Allen and Meyer's (1997) Organizational Commitment Questionnaire. Due to the limited population, 80  employees participated in the study. This type of research was descriptive and correlational. The results of the study showed that there is a significant positive correlation between the concern for  people and organizational commitment of the staff. There was also a significant positive correlation between concern for  production and organizational commitment  of the staff.

    Keywords: leadership style, Concern for people, Concern for production, Organizational Commitment
  • Pages 125-142

    This approach is applied to identify the social values ​​of managers and employees social security and its relationship with the city of Tehran am concerned. Descriptive and correlational research. The population of this study, all managers and staff are comprised of three campuses in West Tehran is 224., In this study, the distribution of population and the possible lack of feasibility study on the population, according to Morgan table farmers 142 subjects were selected by simple random sampling method was used. To aid communication between the variables of t statistics, Pearson correlation, multiple regression was used. The results of the analysis showed that the working staff and managers and their performance has been above average education of the value of family and moral values ​​- and the managers and staff of social relationships Mnaddary there. Organizational values ​​are the heart of power.

    Keywords: social values identified, function, organization, staffing
  • Pages 143-161

    This study sought to compare the effectiveness of implemented Entrepreneurship training courses in the cities of Saqqez and Sanandaj in Kurdistan province. The statistical population includes all people who had participated in entrepreneurship training courses from 1384 to 1390. Of these. 107 Person were studied as our sample. The instrument used in this study was a researcher-made questionnaire “effectiveness of entrepreneurship courses”. Statistical methods used in this research is the independent t-test and multivariate analysis of variance. Results showed that cities had no significant difference in terms of the effectiveness. And on the other hand due to the addition of gender in the second hypothesis still significant differences between the two cities in terms of the effectiveness was not observed.

    Keywords: entrepreneurship - entrepreneurship training – Effectiveness