فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه شجاعی*، محمود کندری، محمدجواد تکبیری صفحات 15-28
    به دلیل فشارهای شدید، فرسودگی شغلی در اعضای هیات علمی شایع می باشد. این مطالعه، به بررسی ارتباط بین فرسودگی شغلی و آموزش مجازی میان اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان می پردازد.پژوهش حاضر، از نوع کابردی مقطعی است، در سال 1400 انجام گردید. جامعه آماری آن را تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تشکیل می داد. حجم نمونه 134 نفر بود. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای استاندارد بود و داده ها با مراجعه حضوری و الکترونیک گرداوری شد. سپس با استفاده از نرم افزارSPSS 26.0. و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.بر اساس یافته ها اکثر افراد فرسودگی شغلی متوسط داشتند. وضعیت تاهل، سکونت با خانواده و سابقه تدریس مجازی با بروز فرسودگی ارتباط دارد. آموزش مجازی بر دو بعد فقدان موفقیت فردی و خستگی عاطفی از مجموعه ابعاد فرسودگی شغلی تاثیرگذار است. فرسودگی شغلی بر کیفیت زندگی اعضای هیات علمی بدون توجه به رشته دانش آنها تاثیر منفی می گذارد. بروز فرسودگی شغلی ممکن است خسارات جدی به دانشگاه ها وارد کند، زیرا به طور مستقیم بر بهره وری و کیفیت آموزش به دلیل غیبت از کار تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، آموزش مجازی، عضو هیئت علمی، کووید-19
  • پریسا قیاسی*، محمدجواد کرم افروز، فرامرز ملکیان، الهام کاویانی صفحات 29-46

    هدف از این پژوهش ارایه مدل سرمایه سازمانی (ساختاری) اثر بخش در سازمان آموزش و پرورش است تا از این طریق گامی موثر در جهت تقویت سرمایه فکری در سازمان آموزش و پرورش بر داشته شود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران در سه سطح مدیران ارشد، میانی و اجرایی در سازمان آموزش و پرورش استان کرمانشاه است که مطابق آمار اعلام شده از سازمان آموزش و پرورش استان کرمانشاه این تعداد برابر283 نفر برآورد شده است و تعداد 165 نفر بصورت نمونه تصادفی ساده با استفاده از فرمول ککران انتخاب خواهد شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته است که روایی آن از طریق روایی سازه و محتوایی و پایایی آن از طرق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری ساختاری به کمک نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که مدل ارایه شده با 6 عامل ارزیابی کننده از جمله: فرهنگ سازمانی، نظام مدیریت عملکرد، رهبری و بینش سازمانی، حمایت سازمانی، توانمندسازی نیروی انسانی، نوآوری و خلاقیت مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سرمایه ساختاری، اثربخشی سازمان، آموزش و پرورش
  • سید سیاوش ابوالقاسمی، سید علی نبوی چاشمی*، عرفان معماریان، محمد تقی پور صفحات 47-62

    در پژوهش حاضر به بررسی الگوی ریسک عملیاتی و اعتباری بر مدیریت برنامه ریزی و کارایی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار پرداخته شد. روش حاضر از جمله تحقیقات توصیفی و کاربردی است. از 318 بانک های فعال در بورس اوراق بهادار تهران که در سالهای 1386 تا 1398 موجود بودند با توجه به محدودیت ها، 108 بانک به عنوان نمونه انتخاب شدند.برای تشخیص اینکه آیا به لحاظ آماری واریانس خطاها به طور معناداری به زمان وابسته هستند یا نه از آزمون LM استفاده شد. جهت محاسبه و آماده سازی متغیرهای تحقیق و همچنین برای استخراج آماره های توصیفی متغیرهای اصلی تحقیق از نرم افزار اکسل و برای تخمین مدل های رگرسیونی و آزمون فرضیه ها از نرمافزارهای آماری SPSS و GARCH استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد تمام فرضیه های تحقیق تایید شدند به عبارت دیگر، رشداعتبار و سودآوری و نسبت سرمایه به دارایی بر بازده سهام بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران معنادار است.

    کلیدواژگان: ریسک عملیاتی و ریسک اعتباری، رشداعتبار، سودآوری، نسبت سرمایه به دارایی، بازده سهام بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
  • محمدامین رمضانی اسمعیل آباد، شهناز هاشمی*، محمد سلطانی فر صفحات 63-76

    برنامه ریزی و مدیریت حوزه خبر در تمام رسانه های برجسته و حرفهای دنیا در شرایط کلی و کاملا متفاوت صورت میپذیرد: یکی در وضعیت عادی و دیگری در شرایط غیرعادی و بحرانی. بدیهی است در شرایط معمولی و عادی،دست اندرکاران و سردبیران خبر که مدیریت فعالیت و تکاپوی رسانه را عهده دار هستند، قادرند به گونه ای جدول خبری خود را طراحی و اجرا کنند که هم اهداف و ماموریتهای رسانه ای ایشان به سرانجام مطلوبی برسد و هم نیازها و تمایلات و سلایق مخاطبان تامین گردد. هدف این پژوهش بررسی فرآیند ارتباطات شبکه های اجتماعی به منظور الگوسازی برنامه ریزی و مدیریت ‏پوشش خبری بحران است. نتایج نشان می دهند که در شرایط بحران که از یک سو اطلاعات مخدوش می شود و از جانب دیگر فناوری های معمول قدرت و به تبع شیوه های تصمیم سازی و مدیریت در شرایط عادی سترون نکارا می شوند، هرگونه تدبیری مستلزم بهره وری مناسب از دانش های راهبردی متفاوت و فناوری های قدرت ویژه می باشد. باید برای پیشگیری از بحران و یا به حداقل رساندن اثرات آن به هنگام وقوع بدترین وضعیت ها را برنامه ریزی و سپس روش هایی را برای اداره و حل آن جستجو کند. مفاهیمی چون بحران و مدیریت بحران را به سمت وظایف مدیران و نحوه مقابله آنها با بحران، عوامل تشدید کننده و یا بازدارنده بحران چون سبک های خبرنویسی، نقش تصویر، کانون های خبری در شرایط بحرانی، بازار شایعات و مدل های بحران در این خصوص بسیار مهم هستند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، الگوسازی ‏پوشش خبری، برنامه ریزی و مدیریت، ارتباطات
  • احسان بیگی، محمدرضا رسولی*، سید وحید عقیلی صفحات 77-92

    در مقایسه با سایر بنگاه ها، بانک ها نقشی کلیدی در نهادینه سازی مسیولیت اجتماعی در جوامع ایفا می کنند. نقش بانک ها به عنوان تسهیل گر و محرک چرخ های اقتصاد و تجارت، به عنوان نهادهای مولد ثروت و همچنین به عنوان فراهم آورندگان خدمات برای اجتماعات محلی، ملی و بین المللی بیانگر اهمیت این موسسات در به جریان اندازی حرکت فکری مسیولیت اجتماعی در کل جامعه است. هدف تحقیق ارایه مدلی برای جهت ارزیابی برنامه ریزی و مدیریت مسیولیت اجتماعی بانک ها می باشد. از کارکردهای اصلی این پژوهش ، می توان به شناسایی اهداف و تدوین برنامه های مرتبط با مسیولیت اجتماعی سازمانی، ایجاد یک درک و زبان مشترک از مسیولیت اجتماعی سازمانی در میان مدیران ارشد، تسهیل اقدامات مرتبط با برنامه ریزی و مدیریت مسیولیت اجتماعی و حمایت از اجرای این برنامه ها اشاره کرد. یافته ها نشان می دهد انطباق کاملی بین دیدگاه روابط عمومی ها و عملکرد بانک ها در انتخاب حوزه های فعالیت مسیولانه وجود دارد به طوری که هر دو بخش عنوان می دارند که فعالیت های خیرخواهانه و انسان دوستانه، کمک به آسیب دیدگان و...مورد علاقه بانک ها بوده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، بنگاه های مالی، برنامه ریزی و مدیریت، بانک و شرکت ها
  • حمیدرضا کمالی*، کامران محمد خانی صفحات 93-110

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی ویژگی های رهبران کوانتومی در آموزش عالی انجام گرفت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث شیوه ی گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه ی آماری را خبرگان رهبری آموزش عالی تشکیل دادند؛ که به منظور انجام این پژوهش، تعداد هفت نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن از طریق قضاوت خبرگان مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده به کمک روش ویکور فازی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که از دیدگاه خبرگان رهبری آموزش عالی 5 ویژگی، « برقراری موازنه بین نظم و آشوب» ، « تخمین احتمال وقوع رویدادها و پدیده ها به جای پیش بینی دقیق آن ها » ، « تسهیل فرآیند خودسازماندهی» ، « روابط را فرصت هایی ارزشمند برای یادگیری دانستن» و « تقویت روابط اجتماعی » به ترتیب از بین 25 ویژگی استخراج شده از بالاترین درجه اهمیت برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: ویژگی ها، رهبران، کوانتوم، آموزش عالی، ویکور فازی
  • زهرا السادات حسینی زوارئی، فاطمه حمیدی فر*، عباس خورشیدی، لطف الله عباسی صفحات 111-126

    سیاست گذاری در آموزش و پرورش مجموعه سیاست ها، رویه ها و اقداماتی است که نهاد دولت به منظور توانمند سازی و توسعه دانش و مهارت های دانش آموزان تدوین و اجرا میکند. هدف اصلی این پژوهش ؛ شناسایی ابعاد و مولفه های سیاست گذاری آموزشی مهارت افزایی در مدارس ابتدایی است. روش تحقیق از منظر هدف ؛ کاربردی و بر اساس گرد اوری اطلاعات ؛ کیفی برپایه داده بنیاد سیستمی میباشد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری ، با 14 نفر از کارشناسان ستادی وزارت آموزش و پرورش و اساتید مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای شهر تهران در سال تحصیلی (1400-1401) ، مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته صورت گرفته و داده ها با استفاده از کد گذاری باز ، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در غالب پنج بعد الگوی پارادایمی با 18 مولفه جای گرفتند

    کلیدواژگان: سیاست گذاری آموزشی، مهارت افزایی، مدارس ابتدایی
  • اکرم راشدی*، اصغر شریفی، افسانه صابر گرکان صفحات 127-144
    برنامه درسی پنهان شامل ارزش ها، تمایلات، هنجارهایی می شود که از طریق فرهنگ مدرسه و به طور ضمنی به دانش آموزان منتقل می شود. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر برنامه درسی پنهان در مدارس دوره اول متوسطه انجام شد. روش پژوهش روش آمیخته کیفی-کمی بود. در بخش اول با تحلیل داده بنیاد، عوامل علی برنامه درسی پنهان شناسایی و در بخش دوم به اولویت بندی آنها پرداخته شد. جامعه آماری در بخش کیفی اساتید و نخبگان صاحب نظر و دربخش دوم کلیه مدیران و معلمان مدارس غیردولتی متوسطه اول شهر تهران بود. دربخش کیفی تعداد مصاحبه شوندگان 15 نفر و د ربخش کمی با استفاده از جدول مورگان تعداد 384 نفر نمونه برای آن برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. ابزار پژوهش در بخش اول، مصاحبه نیمه ساختار و در بخش دوم، پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر ابعاد استخراجی از دیدگاه صاحب نظران گوناگون است که روایی صوری و محتوایی آن پس از مطالعه توسط متخصصان دانشگاهی تایید شده است. پایایی پرسشنامه نیز طی محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر با 0.90بود. درتحلیل کیفی چهار مقوله محیط فیزیکی، محیط شناختی، محیط اداری ومحیط اجتماعی به عنوان مقوله های انتخابی علی برای برنامه درسی پنهان در مدارس متوسطه اول مشخص شد و اولویت بندی نشان داد محیط شناختی اولویت بالاتری از دیگر مولفه ها دارد.
    کلیدواژگان: شناسایی، برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، دوره متوسطه
|
  • Mahdie Shojaeibaghini *, Mahmoud Kondori, Mohammadjavad Takbiri Pages 15-28
    Due to intense pressures, burnout is common among faculty members. This study examines the relationship between job burnout and virtual education among faculty members of Kerman University of Medical Sciences.The current research is of cross-sectional applied type and was carried out in 1400. Its statistical population consisted of all faculty members of Kerman University of Medical Sciences. The sample size was 134 people. Sampling was done by simple random method. The data collection tool was a standard questionnaire and the data was collected by face-to-face and electronic reference. Then using SPSS 26.0 software. and statistical tests were analysed.According to the findings, most people had moderate job burnout. Marital status, living with family and experience of virtual teaching are related to burnout. Virtual education has an impact on two dimensions of lack of personal success and emotional exhaustion from the set of job burnout dimensions.Job burnout has a negative effect on the quality of life of faculty members regardless of their field of knowledge. Burnout may cause serious damage to universities, as it directly affects the productivity and quality of education due to absenteeism.
    Keywords: job burnout, Virtual Education, faculty member, COVID-19
  • Parisa Ghiasi *, MohammadJavad Karam Afrooz, Faramarz Malekian, Elham Kaveani Pages 29-46

    The purpose of this research is to present an effective organizational capital model in the education department. In this way, an effective step can be taken to strengthen the intellectual capital in the education organization. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of research method. The statistical population includes managers divided into three levels: Senior managers, middle managers and executive managers According to the statistics announced by the education organization of Kermanshah province, this number is estimated at 283 people and 165 people will be selected as a simple random sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed through construct and content validity and its reliability was confirmed through Cronbach's alpha and composite reliability methods. Structural equation modeling using PLS software was used for data analysis. The results indicate that the presented model was approved with 6 evaluation factors including: organizational culture, performance management system, organizational leadership and insight, organizational support, human resource empowerment, innovation and creativity.

    Keywords: structural capital, organizational effectiveness, Education
  • Seyed Siavash Abolghasemi, Seyed Ali Nabavi Chashmi *, Erfan Memarian, Mohammad Taghipour Pages 47-62

    In the current research, the model of operational and credit risk on planning management and efficiency of banks admitted to the stock exchange was investigated. The present method is among descriptive and applied research. From the 318 active banks in the Tehran Stock Exchange that were present in the years 1386 to 1398, according to the limitations, 108 banks were selected as a sample. To determine whether statistically the variance of the errors is significantly dependent on time or not. LM test was used. In order to calculate and prepare the research variables, as well as to extract the descriptive statistics of the main research variables, Excel software was used, and SPSS and GARCH statistical software were used to estimate the regression models and test the hypotheses. The results of the research showed that all research hypotheses were confirmed, in other words, credit growth and profitability and capital-to-asset ratio are significant on the stock returns of banks admitted to the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: operational risk, credit risk, credit growth, profitability, capital-to-asset ratio, stock returns of banks admitted to the stock exchange
  • MohammadAmin Ramezani Ismail Abad, Shahnaz Hashemi *, Mohammad Soltanifar Pages 63-76

    The planning and management of the news field in all prominent and professional media of the world takes place in completely different conditions: one in a normal situation and another in abnormal and critical conditions. It is obvious that under normal circumstances, the news editors who are in charge of managing media activities and endeavors are able to design and implement their news schedule in such a way that both their goals and media missions reach a desirable end and The needs, desires and preferences of the audience should be provided. The purpose of this research is to investigate the communication process of social networks in order to model the planning and management of crisis news coverage. The results show that in a crisis situation where information is distorted on the one hand, and on the other hand, usual technologies of power and, accordingly, decision-making and management methods in normal conditions do not work, any plan requires the appropriate productivity of knowledge. It is a different strategy and special power technologies. It should plan to prevent the crisis or minimize its effects when the worst situations occur and then look for ways to manage and solve it. Concepts such as crisis and crisis management towards the duties of managers and how they deal with the crisis, factors that aggravate or prevent the crisis such as news writing styles, the role images, news centers in crisis situations, the rumor market and crisis models are very important in this regard. Are important.

    Keywords: Social Networks, modeling of news coverage, planning, management, communication
  • Ehsan Beigi, Mohammadreza Rasouli *, Seyed Vahid Aghili Pages 77-92

    Compared to other companies, banks play a key role in institutionalizing social responsibility in societies. The role of banks as facilitators and drivers of economic and trade wheels, as wealth-generating institutions and also as service providers for local, national and international communities, shows the importance of these institutions in promoting the intellectual movement of social responsibility in the whole society. The purpose of the research is to provide a model to evaluate the social responsibility planning and management of banks. Among the main functions of this research, we can mention the identification of goals and formulation of programs related to corporate social responsibility, creating a common understanding and language of corporate social responsibility among senior managers, facilitating measures related to social responsibility planning and management, and supporting the implementation of these programs. did The findings show that there is a perfect match between the perspective of public relations and the performance of banks in choosing areas of responsible activity, so that both departments state that charitable and humanitarian activities, helping the injured, etc., have been favored by banks.

    Keywords: Social responsibility, financial institutions, planning, management, banks, companies
  • HamidReza Kamali *, Kamran Mohammdkhani Pages 93-110

    The purpose of this study was to identify and rank the the characteristics of quantum leaders. This research is an applied research from purpose point of view and in terms of how data is collected, it is a survey research. The statistical population consisted of the experts of higher education leadership. Seven of them were selected by purposeful sampling method. The research instrument was a researcher – made questionnaire whose face and content validity was confirmed by experts. . The collected data were analyzed using fuzzy Vikor method. The findings of the study showed that from the perspective of the experts of the higher education leadership, 5 characteristics of, "establishes a balance between order and chaos", "instead of accurately predicting events and phenomena, estimates the probability of their occurrence", "facilitates the process of self-organization" "Considers relationships as valuable opportunities for learning" and "strengthens social relationships" respectively, among 25 features extracted are of the highest importance

    Keywords: Features, leaders, quantum, higher education, fuzzy vicor
  • Zahra Al Sadat Hosseini Zavareie, Fatemeh Hamidifar *, Abbas Khorshidi, Lotfollah Abbasi Pages 111-126

    Policy  making in education and training is a set of policies , procedures and measures that the government institution formulates and implements in order to empower and develop the knowledge and skills of students. The main goal of this research is to identify the dimensions and components of educational policy for skill enhancement in primary schools. The research method is applied from the point of view of the objective and based on the collection of qualitative information based on the system foundation data . by using the purposeful sampling method until reaching theoretical saturation , in depth semi-structured interviews were conducted with 14 experts from the Ministry of Education and training and educational management professors of Islamic azad university of Tehran branches in the academic year of 1400- 1401 and the data were the use of open ,axial and selective coding was analyzed and they were placed in the majority of 18 components

    Keywords: Educational policy, skill enhancement, Primary Schools
  • Akram Rashedi *, Asqar Sharifi, Afsaneh Saber Pages 127-144
    The hidden curriculum includes values, tendencies, and norms that are implicitly transmitted to students through school culture. This research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the factors affecting the hidden curriculum in the first period of secondary schools. The research method was qualitative-quantitative mixed method. In the first part, by analyzing the data of the foundation, the causal factors of the hidden curriculum were identified and in the second part, they were prioritized. In the qualitative section, the statistical population consisted of professors and elites, and in the second section, all principals and teachers of non-government secondary schools in Tehran. In the qualitative section, the number of interviewees was 15, and in the quantitative section, 384 sample people were estimated using Morgan's table and selected using the cluster sampling method. The research tool in the first part is a semi-structured interview, and in the second part, a researcher-made questionnaire based on dimensions extracted from the viewpoints of various experts, whose formal and content validity has been confirmed by academic experts after the study. The reliability of the questionnaire was also equal to 0.90 during the calculation of Cronbach's alpha coefficient. In the qualitative analysis, four categories of physical environment, cognitive environment, administrative environment and social environment were identified as causal selection categories for hidden curriculum in first secondary schools, and the prioritization showed that cognitive environment has a higher priority than other components.
    Keywords: Identification, curriculum, hidden curriculum, Secondary Course