فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال دهم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهرام صمدی راد، جلیل نظری*، ناهید حصیرچی، فاطمه بایبوردی صفحات 189-200
    مقدمه

    یکی از مشکلات عمده زندگی در جوامع صنعتی وجود استرس بوده که شغل و مسایل شغلی از مهمترین عوامل ایجاد کننده آن می باشد. استرس شغلی یکی از عوامل مهم ایجاد عوارض جسمی و روانی در پرسنل و کاهش بهره وری در سازمان ها است. از آنجاییکه نیروی انسانی و کارکنان از مهمترین سرمایه های یک سازمان محسوب می شوند، بررسی و شناسایی عوامل مرتبط با این منابع که می توانند بر استرس شغلی کارکنان موثر باشند، از اهمیت روزافزونی برخوردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل ایجاد کننده استرس شغلی در کارکنان واحدهای مختلف مراکزپزشکی قانونی استان های شمال غرب طراحی و انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی طراحی و بر روی 166 نفر از کارکنان واحدهای مراکز پزشکی قانونی شهرهای تبریز، ارومیه، اردبیل و زنجان به صورت سرشماری در مقطع زمانی سال 1396 انجام گرفت. اطلاعات با پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و استرس شغلی کوپر جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزا SPSS (ویرایش16) و روش های آماری χ2، ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون، t-test، و آنالیز واریانس یک طرفه انجام در سطح معنی داری  P ≤ 0/05 تجزیه و تحلیل شد.  

    یافته ها

    نتایج مطالعه مشخص نمود که حدود 50% از کارکنان دارای استرس شغلی متوسط و بیش از 12%  استرس شدید داشتند. مقایسه میانگین استرس شغلی در بین افراد سالم و افراد دارای بیماری جسمی نشان داد که افراد بیمار نسبت به افراد سالم دارای میانگین استرس شغلی بالای بوده و این اختلاف نیز از نظر آماری شدیدا معنی دار (P<0.001) می باشد. بررسی تداخل کار با مسایل زندگی کارکنان نیز نشان داد، افرادی که کارشان همیشه با مسایل زندگیشان تداخل دارد، میانگین استرس شغلی بالاتری نسبت به دو گروه دیگر بوده و اختلاف نیز از نظر آماری معنی دار (P<0.001) می باشد. بررسی داده ها همچنین نشان دهنده ارتباط مستقیم معنادار بین استرس شغلی با سیگار کشیدن (P<0.045)، و تداخل کار با مسایل شخصی (P<0.001) و ارتباط معکوس و معنی داری (P<0.044) با سطح سواد می باشد. پایین بودن دستمزدها، تغییر محل خدمتی، سنگینی کار، بی توجهی روسا به مشکلات کاری، سروکار داشتن مستقیم با مردم، فشارهای ناشی از اتمام یا رسیدن مهلت مقرر برای انجام کارها، و احساس عدم امیدواری به ارتقاء شغلی بترتیب بعنوان عوامل ایجاد کننده استرس در سازمان مطرح می باشد.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با کارکنان سایر سازمان های دیگر، کارکنان سازمان پزشکی قانونی شیوع بلایی از استرس را تجربه می کنند. لذا مسیولین سازمان با برقراری ارتباط صحیح، حمایت مطلوب و ایجاد محیط مناسب برای انجام فعالیت های حرفه ای کارکنان در جهت ارتقاء کیفیت زندگی و کاهش استرس های شغلی آنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، پزشکی قانونی، شمال غرب
  • رضا یگانه، رسول یاراحمدی*، ذبیح الله دمیری صفحات 201-211
    مقدمه

    سلامت شغلی از جمله موارد مهمی است که می تواند بر بهره وری و توسعه اقتصادی سازمان موثر باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر برنامه مداخله ای آموزشی ارگونومی-ایمنی بر بهره وری کارگران یک صنعت مونتاژ بود.

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای روی 54 کارگر سالن مونتاژ یک صنعت الکترونیک انجام شد. ابتدا جهت ارزیابی وضعیت ارگونومی محل کار از روش QEC و جهت ارزیابی بهره وری از پرسشنامه هرسی-گلد اسمیت استفاده شد. سپس با استفاده از نتایج حاصل از ارزیابی مرحله اول و شناسایی نقایص موجود، اقدام به تدوین یک برنامه مداخله ای جامع شد. به فاصله سه ماه از انجام مداخلات مجددا وضعیت ارگونومی و بهره وری با استفاده از روش QEC و پرسشنامه هرسی-گلد اسمیت ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار R تحلیل شد.  

    یافته ها

    میانگین نمره کل بهره وری و میانگین امتیاز کل بدن روش QEC قبل ازمداخله به ترتیب برابر 24/75 و 40/99 به دست آمد. پس از انجام مداخلات میانگین امتیاز کل بهره وری برابر 16/80 و میانگین امتیاز کل بدن روش QEC برابر 92/97به دست آمد. تحلیل داده ها با آزمون تی زوجی نشان داد اختلاف مقادیر امتیازات بهره وری معنادار بوده(P-value˂0/05) اما اختلاف مقادیر امتیاز کل بدن روش QEC معنادار نبود (P-value>0/05).

    نتیجه گیری

    انجام مداخلات ارگونومی-ایمنی تاثیر مثبتی بر امتیاز  بهره وری داشت اما بر وضعیت کلی اندام های بدن، تاثیر معناداری نشان نداد.

    کلیدواژگان: مداخله ارگونومی-ایمنی، بهره وری، QEC، آموزش
  • آرمان جاهد، هانیه نیکومرام*، فرهاد غفاری صفحات 212-226
    مقدمه

    پیشگیری از وقوع حوادث شغلی از اهمیت شایانی برخوردار است. تجزیه و تحلیل حوادث و شناسایی علل مختلف موثر در وقوع آنها می تواند از رخداد مجدد حوادث جلوگیری نماید. این مطالعه با هدف بررسی و تحلیل علل موثر بر وقوع حوادث شغلی کارکنان طرح دیسپچینگ و مخابرات انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. داده ها از گزارشات شبه حوادث و حوادث شغلی ثبت شده در بازه سال های 1396-1392 استخراج و بر اساس مدل ترایپادبتا تجزیه و تحلیل شد. سپس علل مستقیم، غیرمستقیم و ریشه ای موثر در بروز حوادث شغلی شناسایی گردید. بر اساس علل شناسایی شده، پرسشنامه ای تدوین و برای تحلیل معیار ذهنی کارکنان مورد بررسی قرار گرفت و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی علل استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد علل برخورد اشیاء رها یا پرتاب شده با فرد، موقعیت کاری نامناسب و عدم برگزاری آموزش های موثر به ترتیب مهمترین علل مستقیم، غیرمستقیم و ریشه ای بروز حوادث بر اساس نتایج تحلیلگزارش های حوادث می باشد. همچنین علل نشت گاز، بخارات و مواد شیمیایی قابل اشتعال و انفجار، شرایط خطرناک محیط کار و تبعیض در پاداش ها مهمترین علل وقوع حوادث از دیدگاه کارکنان است.

    نتیجه گیری

    شناسایی اثرگذارترین علل و رتبه بندی آنها کمک شایانی در پیشگیری از وقوع مجدد حوادث مشابه می نماید. همچنین تجزیه و تحلیل علل وقوع حوادث با توجه به ذهنیات کارکنان می تواند در پیشگیری از وقوع حوادث موثر باشد.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، تجزیه و تحلیل حادثه، کارکنان اقماری، آزمون فریدمن
  • سارا کریمی زوردگانی، مسعود ریسمانچیان، سمیرا برکات*، مهدی میررضایی، اکبر حسن زاده صفحات 227-236
    مقدمه

    شایع ترین مواجهه شغلی کشاورزان، تماس با آفت کش ها است. آفت کش های ارگانوفسفره (OP) کاربرد وسیعی در کشاورزی به منظور کنترل آفات دارند. مکانیسم عمده سموم ارگانوفسفره ها مهار فعالیت آنزیم های بوتیل کولین استراز و استیل کولین استراز می باشد. مدل POEM (مدل پیش بینی مواجهه اپراتور) برای ارزیابی مواجهه و جذب آفت کش ها ایجاد شده است. هدف از این مطالعه برآورد میزان مواجهه کشاورزان با ارگانو فسفره ها در غرب ایران توسط مدل POEM و مقایسه کردن نتایج آن با سطح فعالیت کولین استراز پلاسما (PChE) بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی بر روی دو گروه کشاورزان انجام شد که در مواجهه با سم دیازینون بودند. یک گروه به طور کامل وسایل حفاظت فردی پوشیدند و گروه دیگر فاقد وسایل حفاظت فردی بودند. قبل و بعد از عملیات سم پاشی، نمونه خون از کشاورزان هر دو گروه گرفته شد. نمونه خون از گروه کنترل نیز جمع آوری گردید سپس فعالیت کولین استراز پلاسمای خون با روش DGKC (انجمن بیوشیمیایی آلمان) و دستگاه فتومتریک اندازه گیری و مواجهه کشاورزان با OPها توسط مدل POEM برآورد شد.   

    یافته ها

    میانگین فعالیت آنزیم PChE در گروه کشاورزان دارای وسایل حفاظت فردی mg/l 3/11639 و در گروه بدون وسایل حفاظت فردی mg/l 3/8516 بود. میانگین مجموع دوز جذبی پیش بینی شده و مجموع مواجهه پیش بینی شده با مواد سمی در گروه فاقد وسایل حفاظت فردی به ترتیب mg/day 1/9 و mg/kgbw/day 15/0 و در گروه دارای وسایل حفاظت فردی mg/day 5/0 و mg/kg bw/day 009/0 بود. میانگین مواجهه پوستی، درصد جذب پوستی، دوز جذب شده در زمان آماده سازی محلول سم و سم پاشی با استفاده از مدل POEM در گروه بدون PPE به طور معنی داری بالاتر از گروه دارای PPE بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از وسایل حفاظت فردی از بروز اثرات آفت کش ها با کاهش فعالیتPChE ، پیشگیری می کند. با افزایش در فعالیت PChE، مقدار پارامترهای مدل POEM از قبیل دوز جذب شده پوستی و استنشاقی سم کاهش می یابد. بنابراین برای بررسی میزان مواجهه افراد با آفت کش ها می توان از مدل POEM استفاده کرد. در نهایت، این مطالعه پیشنهاد می کند از مدل POEM می توان به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی افراد در معرض آفت کش ها به منظور اقدامات بعدی جهت پایش بیولوژیکی، تشخیص و درمان و... در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آنزیم کولین استراز، کشاورزان، آفت کش ارگانوفسفره، وسایل حفاظت فردی، مدل POEM
  • محسن صادقی یارندی، فریده گلبابایی*، علی کریمی، علی اصغر ساجدیان، وحید احمدی صفحات 237-250
    مقدمه

    3،1- بوتادین یکی از مهم ترین ترکیبات سرطانزای موجود در هوای تنفسی کارکنان شاغل در صنایع پتروشیمی می باشد. یکی از مهم ترین راه های تعیین سطح اثرات سرطانزایی و بهداشتی ناشی از مواجهه تنفسی با آلاینده های موجود در محیط کار، استفاده از روش های ارزیابی ریسک می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مقایسه ای ریسک سرطانزایی مواجهه تنفسی با 3،1- بوتادین در یک صنعت پتروشیمی با استفاده از دو روش سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا و دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور انجام گردید.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بوده و در سال 1397 در یک صنعت پتروشیمی تولید کننده کوپلیمرهای آکریلونیتریل، بوتادین و استیرن (ABS) انجام گردید. میزان مواجهه تنفسی با 3،1- بوتادین با استفاده از متد شماره 1024 انستیتو ملی ایمنی و بهداشت شغلی اندازه گیری گردید. سپس به منظور ارزیابی ریسک سرطانزایی از دو روش سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (USEPA) و دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور استفاده گردید.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین مواجهه تنفسی با 3،1- بوتادین در بین کلیه افراد مقدار 367/0±  253/0 پی پی ام  بوده و در کلیه موارد پایین تر از حد مجاز مواجهه می باشد. میانگین شاخص سرطانزایی طول عمر (LCR) در روش پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا  در بین کلیه افراد مورد مطالعه مقدار 3- 10 ×71/2 مشخص گردید. همچنین در این روش 2/82 درصد از افراد مورد مطالعه در محدوده ریسک سرطانزایی قطعی و 8/17 درصد نیز در محدوده ریسک احتمالی قرار دارند. نتایج حاصل از روش دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور نیز نشان داد که 2/91 درصد از افراد مورد مطالعه در محدوده ریسک سرطانزایی احتمالی و 8/8 درصد از افراد نیز در محدوده ریسک قطعی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که نتایج روش ارزیابی ریسک نیمه کمی سنگاپوری سازگاری مناسبی با نتایج روش کمی پیشنهادی توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا ندارد. لذا با توجه به دقت و جامعیت بالای روش ارزیابی ریسک سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا به عنوان روشی مرجع در دنیا به منظور ارزیابی ریسک سرطانزایی و بهداشتی مواجهه با مواد شیمیایی، پیشنهاد می گردد در مطالعات آینده از این روش به جای روش سنگاپوری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: 1، 3- بوتادین، ریسک سرطانزایی، روش سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا، روش دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور
  • میلاد عباسی، مهران پورحسین، حمزه محمدی، فریده گلبابایی* صفحات 251-262
    مقدمه

    مطالعات زیادی در زمینه بررسی اثر تنش های حرارتی بر عملکردهای شناختی انجام شده است اما نتایج متناقضی در این زمینه وجود دارد. لذا این مطالعه به منظور مروری بر تاثیر تنش های حرارتی بر عملکرد های شناختی انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، کلیه مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی در زمینه تاثیر تنش های حرارتی بر عملکرد های شناختی، ادراک و سایکوموتور  از سال 1970 تا سال 2018 مورد بررسی قرار گرفتند.  برای این منظور جستجوی نظام مند مقالات با استفاده از کلمات کلیدی استرس یا تنش حرارتی، عملکرد شناختی، حافظه، استرین گرمایی، درک، سایکوموتور، زمان واکنش، عملکرد ذهنی، حالت یا خلق وخو، پاسخ ذهنی، خطا، عملکرد وظیفه، خستگی، هوشیاری، هایپرترمی و گرمازدگی در پایگاه های اطلاعاتی Scopus, Web of Science, Science Direct, Pub Med, Springer, Wiley Online Library و ProQuest انجام گردید. از 157 بازیابی شده مرتبط با موضوع، در نهایت با توجه به معیارهای ورودی تعیین شده 39 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند.  

    یافته ها

    در این میان 9 (%23) مقاله در سالهای قبل از 2000 میلادی و 30 مطالعه بعد از 2000 میلادی به چاپ رسیده بودند. از تعداد کل مقالات، 1/5%(2 مقاله) در ورزشکاران، 2/10% (4 مقاله) در مشاغل مختلف، 2/10% (4 مقاله) در دانشجویان، 2/10% (4 مقاله) در سربازان نظامی و 2/64% (25 مقاله) در افراد عادی انجام شده بودند. براساس نتایج این مطالعات تنش حرارتی های بعنوان یک عامل زیان آور جهت افت عملکرد شناختی اعم از درک مطلب، حافظه، تمرکز، محاسبات ریاضی، تست ردیابی، زمان واکنش، دریافت و رمزگشایی پیام  متنی و عددی، هوشیاری بصری، محاسبات ذهنی، خواندن متن، تست اشکال پنهان و تسلط کلامی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعات استرس حرارتی بعنوان یک عامل زیان آور جهت اختلال در عملکردهای شناختی معرفی شده است اما توصیف نتایج مطالعات به یک روش سیستماتیک کار دشواری است زیرا متغیرهای مخدوش کننده زیادی از قبیل نوع کار، مدت زمان مواجهه، مهارت و سطح سازش فرد ایفای نقش می کنند.

    کلیدواژگان: استرس حرارتی، تنش حرارتی، عملکرد شناختی، سایکوموتور، عملکرد ذهنی
  • شهرام وثوقی*، کورش سروری، محمدحسین چالاک، محمد خندان، سجاد رستم زاده صفحات 263-272
    مقدمه

    سیستم های مترو از اجزای کلیدی شبکه های حمل و نقل سریع و مقرون به صرفه در جوامع شهری می باشد. ایمنی بخش مهمی از حمل و نقل عمومی را تشکیل می دهد. جو ایمنی مناسب تاثیر مثبتی بر عملکرد ایمنی داشته و نرخ حوادث را کاهش می دهد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت جو ایمنی راهبران لوکوموتیوهای خطوط حمل و نقل مترو شهر تهران در سال 1392 بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بود. در این مطالعه جامعه آماری کلیه راهبران خطوط 1 و 2 و 4 شرکت بهره برداری راه آهن شهری تهران و حومه بودند. همچنین، از پرسشنامه تنظیم شده توسط یکی از محققان گروه تحقیقاتی حاضر به منظور جمع آوری داده های دموگرافیک افراد استفاده شد. جو ایمنی نیز به کمک پرسشنامه استاندارد وینیدکومار مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با کمک آمار توصیفی و آزمونهای تی-استیودنت و ANOVA با استفاده از نرم افزارSPSS21  تحلیل شدند.  

    یافته ها

    در مجموع 293 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. از این تعداد 8/38 درصد راهبران خط 1، 1/31 درصد راهبران خط 2 و 1/33 درصد راهبران خط 4 بودند. میانگین و انحراف معیار جو ایمنی 44/49±53/146 بود که از 147 (میانه) کمتر است. نتایج حاکی از آنست که جو ایمنی با گروه سنی و سطوح تحصیلات ارتباط داشت (01/0>P)، اما با سابقه راهبری و وضعیت تاهل ارتباط معناداری نداشت(05/0<P).

    نتیجه گیری

    وضعیت جو ایمنی در بین راهبران مترو مطلوب نمی باشد. در بین فاکتورهای مختلف، تعهد و عملکرد مدیریت در حوزه ایمنی ضعیف ترین وضعیت را داشت. تقویت ساختار سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در شرکت بهره برداری مترو تهران میتواند موجب بهبود سطح جو ایمنی در کارکنان این سازمان گردد.

    کلیدواژگان: جو ایمنی، مترو، راهبران لوکوموتیو، ایران
  • ساحل خاک کار، محمد رنجبریان، سهیلا خداکریم، مصطفی پویاکیان* صفحات 273-289
    مقدمه

    مجتمع های تجاری از پرترددترین اماکن عمومی و مستقر در مرکز شهرها، از منظر ایمنی شهری و پدافند غیرعامل حایز اهمیت میباشند. وقوع حوادث بزرگی مانند فاجعه پلاسکو و وسعت خسارات ناشی آن لزوم توجه به ایمنی این گونه اماکن را بیش از پیش نمایان ساخته است. این مطالعه با هدف تعیین نمره ریسک ایمنی حریق مجتمع های تجاری و ارتباط عوامل موثر بر آن انجام شده است.

    روش کار

    مجتمع های تجاری ناحیه1 منطقه12 تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. ویژگی های مجتمع ها شامل ارتفاع، مساحت، ضریب اشغال، نوع و ضریب فعالیت واحدهای هر مجتمع گردآوری گردید و سپس ارزیابی ریسک حریق آنها با استاندارد NFPA101 و نرم افزار CFSES در سه حیطه ایمنی عمومی، کنترل و راه های خروجی انجام شد. در محیط نرم افزار SPSS نسخه 21 از آزمون های آماری رگرسیون خطی و ANOVA برای تعیین ارتباط میان متغیر ها استفاده گردید.  

    یافته ها

    از 79 مجتمع تجاری مورد مطالعه، تنها 8 مجتمع در حیطه کنترل و 4 مجتمع در حیطه عمومی سطح ریسک قابل قبولی را به دست آورند. هیچ یک از مجتمع ها نمره قابل قبول در بخش راه های خروجی کسب نکردند. طبق نتایج این مطالعه، بین سطوح ریسک ایمنی حریق با تعداد طبقات، نوع و ضریب فعالیت مجتمع ها ارتباط معناداری وجود نداشت (p > 0.05). البته بین ضریب اشغال مجتمع ها با سطوح ریسک حیطه های کنترل (p <0.001) و عمومی (p =0.013) ایمنی حریق و بین نوع سازه با تمامی سطوح) (p Control <0.001)، (p Egress =0.004) و(p General<0.001) (ارتباط معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج پژوهش به عمل آمده، وضعیت فعلی مجتمع های تجاری مورد مطالعه مستعد ایجاد فاجعه ای در منطقه12 تهران می باشند؛ از فجایع تاسف بار حریق در مجتمع تجاری، حادثه حریق ساختمان پلاسکو در دی ماه 1395 تهران است که مرور درس های آموزنده این حادثه هشدار دهنده وضعیت مجتمع های تجاری درحال استفاده ایران می باشد. استفاده از نتایج این مطالعه دربرنامه ریزی شهری و ارتباط بین بخشی برای ارتقاء ایمنی مجتمع های تجاری منطقه با در نظر گرفتن اصول پدافند غیرعامل در بافت تاریخی، تجاری و سیاسی تهران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، مجتمع تجاری، ضریب اشغال، ضریب فعالیت، NFPA101، CFSES
  • نجمه ابراهیمی، لیلا صادق مقدم، فهیمه حسین زاده، نرجس بحری* صفحات 290-300
    مقدمه

    پرستاری به عنوان حرفه ای پر استرس و طاقت فرسا شناخته شده و با توجه به ماهیت استرس زا و پر تنش این شغل، پرستاران  بیش از سایر مشاغل ، دچار فرسودگی می شوند که این امر بر کاهش کیفیت مراقبت های بهداشتی و درمانی موثر است. هوش هیجانی یکی از عوامل مهم پیش بینی کننده سلامت روان شناختی افراد است و  به عنوان عامل متمایز کننده ی عملکرد سازمانی و کسب موفقیت های شغلی نقش مهمی را ایفا می کند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط هوش هیجانی با ویژگی های فردی و شغلی پرستاران است.

    روش کار

    در این پژوهش تحلیلی- مقطعی، 135 نفر از پرسنل پرستاری شاغل در بیمارستان های گناباد با استفاده از روش سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. معیار ورود  به مطالعه ، رضایت آگاهانه و کتبی پرستاران و شاغل بودن آنان در بیمارستان های شهرستان گناباد بود و نقص در تکمیل پرسشنامه ها  یا مخدوش بودن پرسشنامه و انصراف از شرکت در مطالعه به عنوان معیار خروج در نظرگرفته شد.  و با پرسشنامه ی هوش هیجانی شیرینگ و فرم اطلاعات جمعیت شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 16 و آزمون های آماری کای اسکویر، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. سطح معنا داری کمتر از 05/0 درنظرگرفته شد.  

    یافته ها

      6/72 درصد از شرکت کنندگان در این پژوهش زن بودند. اکثریت پرستاران، متاهل(5/81 درصد) بودند. 4/87 درصد از پرسنل پرستاری از هوش هیجانی بالا برخوردار بودند. در این مطالعه، بین ویژگی های فردی با هوش هیجانی کل ، ارتباط معنی داری یافت نشد ؛ این در حالی است که از میان مشخصات شغلی، بین شیفت کاری(03/0= P) و وضعیت استخدامی(03/0= P)با هوش هیجانی کل، ارتباط معنا داری وجود داشت. نتایج آزمون ها نشان دادند که بین مولفه ی هوشیاری اجتماعی با سطح تحصیلات(019/0= P) و وضعیت استخدامی(001/0= P)  و بین مولفه ی مهارت های اجتماعی با شیفت کاری (003/0= P) و وضعیت تاهل پرستاران (007/0= P) ارتباط معنا داری وجود داشته است

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، می توان با درنظر گرفتن شیفت های کاری مناسب برای پرستاران و نیز با رسمی نمودن آن ها به جهت ایجاد تعهد سازمانی قوی ، در راستای استفاده ی بهینه ی پرستاران از هوش هیجانی بالاتر بهره گرفت تا در نهایت منجر به ارتقای عملکرد پرستاران شود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پرستاران، رضایتمندی شغلی
  • احسان بسطامی*، کورش سایه میری، طاهره بسطامی، بهزاد چراغی زادگان صفحات 301-315
    مقدمه

    فرسودگی شغلی را از عوارض مرتبط باکار می دانند. ابعاد فرسودگی شغلی شامل خستگی عاطفی(EE)، مسخ شخصیت(DP) و موفقیت فردی (PA) می باشد. فرسودگی شغلی با پیامدهایی همچون کاهش کارایی فرد و ایجاد عوارض جسمانی و روانی در کارکنان همراه است. با توجه به اهمیت فرسودگی شغلی و پیامدهای منفی آن بر روی فرد و سازمان، پژوهش حاضر به بررسی میزان شیوع فرسودگی شغلی در ایران با روش متاآنالیز و مرور سیستماتیک می پردازد.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر اساس پروتکل PRISMA برای مطالعات مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شد. داده های مرتبط، با استفاده از کلیدواژه های استاندارد فارسی و انگلیسی و پایگاه های جست وجوی داخلی و خارجی شامل:, Science Direct,  Scopus Magiran,SID, Google scholarو  PubMedبدون محدودیت زمانی تا اردیبهشت ماه سال 1396 جستجو شد. برای سنجش رابطه سال انجام مطالعه با میزان شیوع فرسودگی شغلی، از متارگرسیون و جهت بررسی احتمال سوگیری انتشار  از آزمون  Egger استفاده شد. تحلیل زیرگروه ها بر اساس شغل انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata Ver 11.1 آنالیز و سطح معناداری کمتر از p=0.05 در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    در مرور سیستماتیک تعداد 43 مطالعه واجد شرایط ورود به فرآیند متآنالیز بودند که تعداد 9456 نفر مورد ارزیابی قرار گفت. میزان شیوع هرکدام از ابعاد فرسودگی شغلی بر اساس شغل محاسبه گردید. درمجموع میزان شیوع فرسودگی شغلی بعد خستگی عاطفی (EE) 36%(فاصله اطمینان 95%: 42-29)، فرسودگی شغلی بعد مسخ شخصیت (DP) 23%(فاصله اطمینان 95%:29-18) و فرسودگی شغلی بعد موفقیت فردی (PA) 46%(فاصله اطمینان 95%:53-39) محاسبه گردید. بر اساس شغل نیز در ابعاد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و موفقیت فردی به ترتیب کتابداران 67%(فاصله اطمینان 95%: 93-40)، کارکنان دانشگاه 51%(فاصله اطمینان 95%: 88-14) و دندان پزشکان 72% (فاصله اطمینان 95%: 79-65) بیشترین میزان فرسودگی شغلی را داشتند. هم چنین نتایج متارگسیون نشان داد که بین سال انجام مطالعه و میزان شیوع فرسودگی شغلی رابطه معناداری وجود ندارد. نتایج آزمون  Egger نشان داد که احتمال سوگیری انتشار از لحاظ آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع فرسودگی شغلی در ایران و این که بیشترین میزان شیوع فرسودگی شغلی در ایران مربوط به بعد موفقیت فردی می باشد، لازم است استراتژی های مقابله ای موثر جهت تقلیل و کنترل عوامل استرس شغلی و فرسودگی شغلی در برنامه ریزی های سازمانی در نظر گرفته شود همچنین با در نظر داشتن عوامل موثر در ایجاد فرسودگی شغلی توجه به تدابیر پیشگیرانه و مداخله ای لازم جهت کاهش فرسودگی شغلی به منظور ارتقا رضایت شغلی کارکنان، بهبود کیفیت کار و افزایش بهره وری سازمان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرسشنامه MBI، ایران، متاآنالیز، مرور سیستماتیک، شیوع
|
  • Bahram Samadirad, Jalil Nazari*, Nahid Hasirchi, Fatemeh Baybordi Pages 189-200
    Introduction

    Stress is one of the major problems of living in industrial societies. Job and career issues are the most important causes of stress. Job stress is one of the important factors in causing psychological injury and illness in staff and decreasing productivity in organizations. Since human resources are among the most important assets of any organization, identification of the factors causing job stress is very crucial. Therefore current study aimed to investigate the causes of occupational stress in the staff of different units of the legal medicine centers in the Northwest Provinces.

    Materials and Methods

    A Descriptive-analytical study was conducted was designed and conducted on 166 employees of the various units of the legal medicines centers of Tabriz, Urmia, Ardebil and Zanjan cities by census statistical method during 2016-2017. Data were collected using questionnaires consist of demographic information and Cooper job stress questionnaire. The  collected  data  were  analyzed  by  means  of  SPSS  software  using  t-test  for  independent  groups,  ANOVA,  chi square, Pearson and  Spearman  correlation  coefficients, at the significant level of P<0.05.

    Results

    It was found that about 50% of the staff had moderate job stress and more than 12% had severe job stress. The comparison of mean job stress between healthy and ill individuals showed that the patients had a higher mean of job stress than healthy individuals, and this difference was statistically significant (P<0.001). The study of interference between work and life issue (family) also showed that the people whose work always interferes with their life issues had higher mean job stress than the other two groups and the difference was statistically significant (P<0.001). The result of this study also showed that there is a significant direct relationship between job stress and smoking (P<0.045), work interference and life issue (P<0.001), and a significant inverse relationship (P<0.044) with literacy.  Lower incomes, shifting the place of work, the heavy work, the ignorance of the managers to work problems, dealing directly with the people, the pressures due to the completion or working against deadlines, and the lack of hope for job promotion, respectively, are the factors causing stress in the organization.

    Conclusion

    Compared with employees of other organizations, the legal medicines staff seemed to have a much higher prevalence of stress. The organizational authorities could help staff to improve the quality of life and reduce occupational stress by creating the correct communication, desirable support and generating the appropriate environment for job activities.

    Keywords: Occupational stress, Legal Medicine Staff, Northwest Provinces
  • Reza Yeganeh, Rasoul Yarahmadi*, Zabiholah Damiri Pages 201-211
    Introduction

    Occupational health is one of the important issues that can affect productivity and economic development of an organization. This study aimed to determine the effect of didactic interventional Ergonomic-Safety program on workers’ productivity of an assembling industry.

    Methods and Materials

    This interventional study was conducted on 54 workers of assembling part of an electronic industry. Firstly, QEC method was used for Ergonomic assessment of work place and Hersey-Goldsmith questionnaire was applied for assessment of productivity. Then a comprehensive program was provided using findings of first stage assessment and identifying of existing failures. Second assessment of Ergonomic condition and productivity was done again by using QEC method and Hersey-Goldsmith questionnaire within three month of interventions. Data was analyzed by using of R software.

    Results

    Mean total productivity score and mean whole body score of QEC were 75.24 and 99.40 in before intervention phase respectively. In after intervention phase, Mean total productivity score and mean whole body score of QEC were 80.16 and 97.92 respectively. Data analysis by paired-samples t-test shows that difference of productivity score in before and after intervention phase was significant (P-value˂0.05). But difference of whole body score of QEC score in before and after intervention phase was not significant (P-value>0.05).

    Conclusion

    Accomplishment of Ergonomic-Safety intervention had a positive effect on productivity score whereas had not significant effect on general condition of body limbs.

    Keywords: Ergonomic-safety intervention, Productivity, QEC, Education, training
  • Arman Jahed, Hanieh Nikoomaram*, Farhad Ghaffari Pages 212-226
    Introduction

    Prevention of occupational accidents is of a great importance. Analysis of accidents and their causes could prevent the accidents recurrence. The study objective was to investigate the causes of occupational accidents in a dispatching project.

    Material and method

     This research is descriptive-analytic. Data were extracted from the reports of occupational near-misses and accidents recorded between 2013 and 2017 and analyzed using Tripod-Beta model. Then direct, indirect and root causes of the accidents were identified. Based on the causes identified, a questionnaire was developed to analyze the workers’ mental patterns in relation to the real causes, and Friedman test was used to rank the causes.

    Results

    The results showed the falling/dropped objects hit a person, inappropriate working conditions and lack of safety trainings were, respectively, the most important direct, indirect and root causes as per the analysis results. The leakage of flammable and explosive substances, hazardous conditions in the workplace and discrimination in rewards were the most important causes from the employees’ views.

    Conclusion

    Identifying and ranking the most important causes of accidents would help to prevent the occurrence of similar events. Also, the analysis of the causes based on the employees’ mental patterns could be effective in the prevention of accidents.

    Keywords: Occupational Accidents - Accident Analysis - Fly-in, Fly-out Workers - Friedman Test
  • Sara Karimi Zeverdegani, Masoud Rismanchian, Samira Barakat*, Mehdi Mirrezaei, Akbar Hassanzadeh Pages 227-236
    Introduction

    The most common of farmerschr('39') occupational exposure is exposure to pesticides. Organophosphate pesticides (OP) are widely used in agriculture to control pests. The main mechanism of Organophosphates (OPs) toxicity is irreversibly inhibiting of Butyl cholinesterase and acetyl cholinesterase. POEM model (Predictive Operator Exposure Model) was made to assess exposure and absorption of the pesticides. The aim of this study was to estimate the rate of exposure of farmers in West of Iran to organophosphates with POEM model and to compare its results with activity level of plasma cholinesterase (PChE).

    Methods and Materials

    In this descriptive and analytical research, farmers were divided into two same groups who were exposed to diazinon. One group of them wore full personal protective equipment (PPEs) and the second group including farmers with daily routine work had no proposed personal protective equipment. Before and after spraying operation, a blood sample was collected from both groups of farmers, as well as from control group. Then plasma cholinesterase activity was measured by DGKC (German Biochemical Society) and photometric device. Farmer’s exposure to OPs was estimated with POEM model.

    Results

    The activity mean PChE enzyme in the groups with and without personal protective equipment was 11639.3 mg/l and 8516.3 mg/l, respectively. The mean of predicted total absorbed dose and predicted total exposure to toxic substance in group with PPEs was 9.1 mg/day and 0.15 mg/kgbw/day, respectively and in group with PPEs were 0.5 mg/day and 0.009 mg/kgbw/day, respectively. dermal exposure average, percentage of dermal absorption, absorbed dose at the time of preparing the poison solution and spraying, by using of the POEM model was significantly higher in the no PPE group than in the PPE group (P<0.001).

    Conclusion

    This study showed that the use of personal protective equipment prevents from the effects appearing of pesticides by reducing the activity of PChE. With the increasing in PChE activity, the values of POEM model parameters decreases such as the absorbed dose of the skin and the inhalation of the toxin. Therefore, the POEM model can be used to check the exposure of people with pesticides. Finally, this study suggests that from the POEM model can be considered as a screening tool to identify individuals at exposure of pesticides to the next steps for biological monitoring, diagnosis and treatment and … .

    Keywords: Cholinesterase enzyme, Farmers, Organophosphate pesticide, Personal protective equipment, POEM model
  • Mohsen Sadeghi Yarandi, Farideh Golbabaei*, Ali Karimi, Ali Asghar Sajedian, Vahid Ahmadi Pages 237-250
    Introduction

    1,3-Butadiene is a carcinogenic compound that can be emitted to the atmosphere from several sources like petrochemical industry. One way to determine the level of carcinogenic and health effects of respiratory exposure to pollutants in the workplace is to use risk assessment methods. The aim of this study was to comparative assessment of carcinogenic risk of respiratory exposure to 1,3-Butadiene in a petrochemical industry by the US Environmental Protection Agency and Singapore Health Department methods.

    Material and method

     This cross-sectional study was carried out in 2018 in a petrochemical industry that producing copolymer ABS (acrylonitrile, butadiene, styrene) in Iran. Occupational exposure to 1,3-Butadiene was measured according to the NIOSH 1024 method. Cancer risk assessment was done according to the United States Environmental Protection Agency (USEPA) and Singapore semi-quantitative methods.

    Results

    The average occupational exposure to 1,3-Butadiene during work shift among all participants was 560.82 ± 811.36 µg.m-3 (0.253 ± 0.367 ppm) and in all cases was below the occupational exposure limit. The average lifetime cancer risk in USEPA method in the present study was 2.71 × 10-3, Also in this method 82.2% of all exposed workers were in the definite carcinogenic risk level and 17.8% were in the probable carcinogenic risk level. The results of the Singapore health department method showed that 91.2% of all subjects were in the probable carcinogenic risk level and 8.8% were in the definite risk level.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the results of the Singapore semi quantitative risk assessment method are not in good agreement with the results of the quantitative risk assessment method proposed by the US Environmental Protection Agency. Therefore, given the high accuracy and thoroughness of the US Environmental Protection Agencychr('39')s risk assessment methodology as a worldwide reference method for assessing the carcinogenic and health risk of exposure to chemicals, it is recommended to use this method instead of the Singapore method in future studies.

    Keywords: 1, 3-Butadiene, Carcinogenic risk, US Environmental Protection Agency method, Singapore Health Department method
  • Milad Abbasi, Mehran Pourhossein, Hamzeh Mohammadi, Farideh Golbabaei* Pages 251-262
    Introduction

    Many studies have been carried out on the effects of heat stress on cognitive functions, but the results are contradictory. Therefore, this study was conducted to review the effect of heat stress on cognitive functions.

    Material and method

     In this study, all English articles conducted on effect of heat stress on cognitive, perceptual, and psychomotor functions from 1970 to 2018 were reviewed. For this, articles with keywords such as heat strain, heat stress, cognitive function, memory, comprehension, psychomotor, reaction time, mental performance, mood, mental response, error, task performance, fatigue, alertness, hyperthermia, and heat exhaustion in the  Scopus, Web of Science, Science Direct, Pub Med, Springer, Wiley Online Library and ProQuest databases were searched. Out of 157 retrieved articles, 39 articles were finally reviewed according to the inclusion criteria.

    Results

    Out of 157 retrieved articles related to the topic, according to the inclusion criteria, 39 articles were finally considered for review. Among this articles, 9 (%23) articles were published before 2000 and 30 (%77) after 2000. Two articles were in athletes, four articles (%10.2) in workers, four articles (%10.2) in students, four articles (%10.2) in military soldiers and twenty-five articles (%64.2) were conducted in ordinary people.Based on the results, heat stress was identified as a detrimental factor for decreased cognitive functions such as reading comprehension, memory, focus, mathematical processing, tracking test, reaction time, perception  and decoding text and numeric messages, visual alertness, mental computing, text reading , hidden figures test and verbal fluency.

    Conclusion

    Based on the results of these studies, heat stress has been introduced as a detrimental factor for disrupting cognitive functions, but conclusion based on the results of studies is a systematic method is difficult because many confounding variables such as type of work, exposure time, skill and adaptation plays a big role.

    Keywords: Heat Stress, Heat strain, Cognitive Function, Psychomotor, Mental Function
  • Shahram Vosoughi*, Kourosh Sarvari, Mohammad Hossein Chalak, Mohammad Khandan, Sajjad Rostamzadeh Pages 263-272
    Introduction

    Safety is a significant part of the public transportation. Suitable safety climate has a positive effect on safety performance and reduces accidents rate. The aim of this study was investigating safety climate status of Tehran subway drivers in 2013.

    Material and method

     The present study was a descriptive and cross-sectional study. In this study, statistical population was all drivers of 1, 2 and 4 lines of Tehran Urban & Suburban Railway Operation company. Also, a questionnaire arranged by one of our researcher was used to collect demographics data of subjects. Safety climate was also investigated using standard Vinod Kumarchr('39')s questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics and T-Student and ANOVA tests using SPSS21 software.

    Results

    Overall, 293 questionnaires were analyzed. Among the participants, 38.8% were line 1 derivers, 31.1% line 2 drivers and 33.1% line 4 drivers. The mean and standard deviation of the safety climate was 146.53±49.44, which is less than 147 (median). The results indicated that safety climate had a relation with the age group and education levels (P<0.01), while had no significant relationship with the deriving experience, and also marital status (P>0.05).

    Conclusion

    Safety climate status among subway drivers is not desirable. Among the various factors, commitment and performance of management in the safety area had the weakest status. Strengthening the structure of the health, Safety and Environment (HSE) management system in the Tehran Urban and Suburban Railway Operation company can enhance the level of safety climate among staff of this organization.

    Keywords: Safety Climate, Subway, Locomotive Drivers, Iran
  • Sahel Khakkar, Mohammad Ranjbarian, Soheila Khodakarim, Mostafa Pouyakian* Pages 273-289
    Introduction

    Commercial complexes are one of the most prestigious public and city-centered areas in terms of urban safety and passive defense. The purpose of this study was to determine the fire safety risk score of commercial complexes and its related factors.

    Material and method

     The commercial complexes of area 1 of District 12 of Tehran were studied. The characteristics of the complexes, including construction, height, activity, Occupancy Coefficient and etc in each complex were collected. fire risk assessment was performed using NFPA101 standard and CFSES software in three areas of control, Egress and general safety. In SPSS software version 21, linear regression and ANOVA tests were used to determine the relationship between variables.

    Results

    Of the 79 commercial complexes studied, only 8 in control area and 4 in general area achieved acceptable risk level. None of them achieved an acceptable score in the Egress. According to the results, there was no significant relationship between risk levels and height, type and activity Coefficient of them(p>0.05). However, between Occupancy Coefficient of complexes with fire safety risk levels of control(p<0.001) and general(p= 0.013) and between construction with all risk levels ((pEgress= 0.004), (pControl & pGeneral<0.001)) There was a significant relationship.

    Conclusion

    The results showed the current situation of the studied commercial complexes is prone to cause a disaster in the 12th district of Tehran; Using the results of this study in urban planning and cross-sectoral communication to improve the safety of commercial complexes in the region is suggested.

    Keywords: Risk Assessment, Commercial Complex, NFPA101, CFSES
  • Najmeh Ebrahimi, Leila Sadeghmoghadam, Fahimeh Hosseinzadeh, Narjes Bahri* Pages 290-300
    Introduction

    Nursing Known as a stressful and overwhelming profession. Due to the stressful nature of the nursing job, nurses experience burnout more than any other occupation, which may affect the quality of health care. Emotional intelligence is one of the important predictors of psychological well-being and it plays an important role as a distinguishing factor for organizational performance and achievement of job success. The purpose of this study was to determine the relationship between emotional intelligence and nurseschr('39') personal and occupational characteristics. 

    Material and method

     In this cross-sectional analytical study, 135 nursing staff working in Gonabad hospitals was selected through a census sampling method. Written informed consent of nurses and working in hospitals of Gonabad city were the inclusion criteria and Failure to complete the questionnaires or the questionnaire being confounded or withdrawal from the study was considered as the exclusion criteria. They were evaluated by Shirring Emotional Intelligence Questionnaire and Demographic Information Form. The research data were analyzed using SPSS software version 16, Chi-square test, one-way ANOVA and Pearson correlation coefficient. The significance level was less than 0.05.

    Results

    In this study72.6% of participants were women. The majority of nurses were married (81.5%) and 87.4% of nursing staff had high emotional intelligence. In this study, there was no significant relationship between individual characteristics and emotional intelligence, but there was a significant association between job characteristics, job shift (P = 0.03) and employment status (P = 0.03) with total emotional intelligence. The results showed that there was a significant relationship between social consciousness with education level (p = 0.019) and employment status (p = 0.001) and there was a significant relationship between social skills with work shift (p = 0.003) and nurseschr('39') marital status (p = 0.007)

    Conclusion

    According to the findings, considering the appropriate job shifts for nurses and formalizing them to create a strong organizational commitment to take benefit of nurses with higher emotional intelligence and this leads to improved performance of nurses.

    Keywords: Emotional Intelligence, Nurses, Job Satisfaction
  • Ehsan Bastami*, Kourosh Sayehmiri, Tahereh Bastami, Behzad Cheraghizadegan Pages 301-315
    Introduction

    Burnout dimensions include the emotional exhaustion (EE), depersonalization (DP) and personal accomplishment (PA).

    Materials and Methods

    The information was obtained from searching standard Persian and English keywords in accessible databases including: Scopus, Magiran, SID, Science Direct  and  PubMed from database commencement to April 2017. Data  Analysis was performed using Stata version 11.1., and p value was considered less than 0.05.

    Results

    In the systematic review 43 studies met the inclusion criteria, and 9456 people were evaluated. The prevalence of burnout was calculated in any of the three dimensions of burnout. The prevalence of the Emotional Exhaustion (EE) dimension of burnout was%36 (%95CI: 29-42), the Depersonalization (DP) dimension was%23 (%95CI: 18-29) and the Personal Accomplishment (PA) dimension was%46 (%95CI: 39-53). Based on the type of the job, the maximum prevalence of the EE, DP and PA dimensions was in librarians 67% (%95CI:40-93), university staff 51% (14-88) and dentists 72%(%95CI:65-79), respectively. Meta regression results showed that there was no significant relationship between the year of publication and the prevalence of burnout.

    Conclusion

    According to the prevalence of burnout in Iran and the high prevalence of the PA dimension, it is recommended to consider mediating strategies for reducing and controlling stressful occupational events and burnout in organizational schedule.

    Keywords: Burnout, Maslach Burnout Inventory(MBI), Iran, Meta-Analysis, Systematic Review, Prevalence