فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 42 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم حقیقی*، محمدرضا برزگر صفحات 1-13

    بسترهای آلی می تواند تولید محصولات کشاورزی را افزایش دهد. این آزمایش به منظور بهبود رشد و عملکرد فلفل دلمه ای (Capsicum annuum L. cv. ‘Gold flame’) در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی با استفاده از سه سطح محلول غذایی جانسون تغییریافته (NSc) محلول غذایی جانسون کامل به عنوان شاهد، 75 درصد محلول غذایی جانسون (NS1)، و 50 درصد محلول غذایی جانسون (NS2) و سه نوع بستر کشت بر اساس تیمارهای بستر کشت شامل V1 ورمی کمپوست:پرلیت:کوکوپیت (1:1:1 حجمی)، V2 ورمی کمپوست:پرلیت:کوکوپیت (1:1:2 حجمی) و V3 ورمی کمپوست:پرلیت:کوکوپیت (2:1:1) ورمی کمپوست به صورت کشت بدون خاک و در محل گلخانه های تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. وزن تازه و خشک میوه، وزن خشک ریشه، حجم ریشه، قطر میوه و عملکرد در تیمار V3 به طور معنی داری افزایش یافت. کاربرد ورمی کمپوست نرخ فتوسنتز، غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم را بیشتر از تیماردهی محلول غذایی کامل افزایش داد. وزن تازه میوه (18/86 درصد)، وزن خشک میوه (03/43 درصد)، وزن خشک ریشه (63/68 درصد)، حجم ریشه (67/43)، قطر میوه (39/12 درصد) و عملکرد (30/59 درصد) در تیمار V3 به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت. کاربرد ورمی کمپوست نرخ فتوسنتز، غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم را بیشتر از تیماردهی محلول غذایی کامل افزایش داد. وزن تازه و خشک میوه، وزن تازه و خشک ریشه، حجم ریشه، قطر میوه و عملکرد میوه در تیمار NS2 کاهش یافت. برهم کنش ورمی کمپوست و سطوح محلول غذایی نشان داد که وزن تازه میوه در هر دو سطح NS1 و NS2 کاهش می یابد و کاربرد V3 باعث بهبود وزن تازه میوه در تیمار NS1 می شود. بیشترین عملکرد میوه در تیمار NSc در ترکیب با V3 مشاهده شد. نرخ فتوسنتز و غلظت پتاسیم در پاسخ به کاربرد ورمی کمپوست در همه سطوح محلول غذایی افزایش یافت، درحالی که تنفس با کاربرد ورمی کمپوست در ترکیب با NS2 افزایش داشت. غلظت فسفر و نیتروژن با NS1 و NS2 کاهش یافت و کاربرد ورمی کمپوست باعث بهبود غلظت فسفر نشد در حالی که کاربرد V3 باعث بهبود غلظت نیتروژن در NS1 شد. به طور کلی می توان گفت رشد، عملکرد، فتوسنتز و غلظت عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم و فسفر در فلفل دلمه ای با کاربرد ورمی کمپوست و محلول غذایی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: عناصر غذایی، فتوسنتز، ورمی کمپوست، عملکرد
  • حسن مسعودی*، علیرضا توکل زاده، ناصر عالم زاده انصاری صفحات 15-28

    در این پژوهش طراحی یک سامانه کنترل فازی و ارزیابی تاثیر آن بر کنترل دما و رطوبت داخل یک گلخانه و نیز تاثیر آن بر رشد محصول مدنظر بود. بدین منظور ابتدا الگوریتم کنترل فازی طراحی شده و در محیط نرم افزار Fuzzy Tech پیاده سازی شد. پس از آماده سازی گلخانه های مدل و شاهد، تجهیزات کنترل فازی شامل بوردهای الکترونیکی، حسگرهای دما، رطوبت محیط و رطوبت اطراف ریشه و نیز عملگرهای فن، بخاری، مه پاش و شیرهای برقی، درون گلخانه مدل نصب شد. در طی 40 روز آزمایش ها، تغییرات دما و رطوبت نسبی هوا درون و بیرون گلخانه ها ثبت شد. پس از آن محصول برداشت شد و برخی پارامترهای عملکردی گیاه ریحان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که گلخانه با کنترل فازی نسبت به گلخانه شاهد دارای توان بیشتری در فراهم کردن شرایط مساعد رشد گیاه است. ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) در کنترل دمای گلخانه های مدل و شاهد به ترتیب برابر با 33/1 و 71/5 درجه سلسیوس و در کنترل رطوبت نسبی هوای آنها برابر با 29/2 و 45/19 درصد به دست آمد که بیانگر عملکرد بهتر سامانه کنترل فازی نسبت به کنترل On/Off در تامین دما و رطوبت مطلوب برای رشد گیاه است. از نظر درصد جوانه زنی، گلخانه های شاهد و مدل دارای عملکرد یکسانی بودند، اما از نظر سایر پارامترهای رشدی محصول، گلخانه مدل عملکرد بهتری داشت. مقادیر اندازه گیری شده برای وزن خشک و وزن تازه اندام های مختلف گیاه ریحان در گلخانه مدل نسبت به گلخانه شاهد به ترتیب نشان از افزایش 50 و 35 درصدی عملکرد محصول داشت. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که روش کنترل فازی قادر به کنترل بهینه شرایط محیطی گلخانه ها است؛ از این رو برای استفاده در گلخانه های جدید پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: میکروکنترلر، دما، رطوبت نسبی، محلول غذایی، عملکرد محصول
  • مرضیه شاکریان، علی یوسفی*، امیرمظفر امینی، علیرضا نیکویی صفحات 29-40

    هدف این پژوهش محاسبه کارایی انرژی از روش تحلیل پوششی داده ها و شناسایی عوامل موثر بر آن در گلخانه های تولید خیار منطقه مرکزی استان اصفهان بود. داده های موردنیاز از طریق پرسش نامه و مصاحبه با 81 گلخانه دار در سال 1395 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که تحصیلات بالاتر گلخانه دار تاثیر مثبتی بر کارایی انرژی گلخانه داشت، در حالی که افزایش سابقه کار گلخانه دار و استفاده بیشتر از نیروی کار خویشاوندی باعث کاهش کارایی انرژی شد. از میان کانال های ارتباطی نیز بازدید از سایر گلخانه ها و مشورت با فروشندگان نهاده های کشاورزی بیشترین تاثیر مثبت را بر بهبود مصرف انرژی داشت. تشویق گلخانه داران به الگوپذیری و بازدید از گلخانه های کارا می تواند منجر به کاهش مصرف انرژی شود. با توجه به ارتباط نزدیک گلخانه داران با فروشندگان نهاده های کشاورزی، ارتباط متقابل مروجین و کارشناسان با این فروشندگان موجب انتقال مشکلات و نظرات گلخانه داران به مراکز علمی و پژوهشی مربوطه می شود و از سوی دیگر می تواند انتقال دستاوردها و دانش جدید از مراکز علمی و پژوهشی به کشاورزان را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها (DEA)، سوخت فسیلی، کانال های ارتباطی کشاورزان، اصفهان
  • نیر احمدی، حمیده فاطمی*، بهروز اسماعیل پور، علی اشرف سلطانی طولارود صفحات 41-59

    بستر رشد مناسب نه تنها سبب بهبود کیفیت خاک می شود بلکه به طور غیرمستقیم سبب بهبود استقرار باکتری ها خواهد شد. یک آزمایش گلخانه ای به منظور بررسی اثر بسترهای رشد آلی و باکتری های محرک رشد بر صفات مورفولوژیک، فنل، فلاونویید و نیترات در سبزی کاهو رقم رابیکون F1 یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کودهای آلی (ورمی کمپوست 20 درصد حجمی، کمپوست مصرف شده قارچ 10 درصد حجمی و خاک مزرعه) در بستر رشد و پرایمینگ بذر با باکتری های محرک رشد (سودوموناس پوتیدا سویه P10، سودوموناس فلورسنس سویه R159، سودوموناس فلورسنس سویه R150 و بدون باکتری) بودند. در پایان مرحله رشد، صفات مورفولوژیک (ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر تاج، سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته)، رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوید)، ویتامین ث، فنل و فلاونویید و غلظت نیترات اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که آثار ساده بستر رشد و تلقیح با سویه های باکتری سودوموناس بر صفات ارتفاع گیاه، قطر تاج، سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته، کلروفیل a، b، کل و کاروتنویید، ویتامین ث، فنل و فلاونویید معنی دار بود. اثر برهم کنش این دو فاکتور نیز بر صفات سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته، کلروفیل a و فنل معنی دار بود، به طوری که بیشترین وزن تازه و خشک بوته، محتوای فنل و کلروفیل در ترکیب بستر ورمی کمپوست و سویه 159 سودموناس به دست آمد. هر چند در برخی صفات ترکیب کمپوست و سودموناس پوتیدا سویه P10 و یا ترکیب ورمی کمپوست و سودموناس پوتیدا سویه P10 نتایج بهتری نشان داد اما به نظر می رسد درنهایت سویه 159 سودموناس توانسته نقش بیشتری در کمیت و کیفیت کاهو ایفا کند.

    کلیدواژگان: کلروفیل، ورمی کمپوست، ویتامین ث، کمپوست مصرف شده قارچ، سودوموناس
  • مهدی پارسا*، بهناز یوسفی، رضا کمائی صفحات 61-75

    به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آبیاری و ترکیبات مختلف کودی بر برخی از صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 97-96، در گلخانه پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورها شامل سطوح مختلف رژیم های آبیاری در سه سطح 100، 75 و 50 درصد گنجایش گلدانی (CC) و 6 نوع کودهای مختلف زیستی و شیمیایی شامل: 1- کود زیستی باکتریایی ترکیبی (NPP) (نیتروباکتر دایان (ریزجانداران تثیبت کننده نیتروژن) + فسفوپاورباکتر دایان (باکتری های حل کننده فسفات) + پتاپاورباکتر دایان (ریزجانداران حل کننده پتاسیم))، 2- کود شیمیایی NPK (20-20-20)، 3- ترکیب کود زیستی باکتریایی ترکیبی و کود شیمیایی NPK (NPP+NPK)، 4- کودهای ریزمغذی (به صورت محلول شامل آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدات، کبالت، سیلیسیوم، سولفور و ویتامین ها) (MIC)، 5- ترکیب کود ریزمغذی و کودهای اسید آمینه (MIC+AP) و 6- شاهد بود. نتایج نشان داد که اثر برهم کنش رژیم آبیاری و کودهای مختلف زیستی بر سطح برگ، ارتفاع، تعداد شاخه و هدایت روزنه ای در سطح یک درصد و محتوای نسبی آب برگ (RWC) در سطح پنج درصد معنی دار بود. همچنین، آثار اصلی رژیم های آبیاری و انواع مختلف کودی بر شاخص های وزن خشک، نشت الکترولیت، قرایت SPAD (درجه سبزینگی) و درصد اسانس در سطح یک درصد معنی دار بود، اما اثر برهم کنش آنها معنی دار نشد. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از کودهای ترکیبی زیستی باکتریایی و شیمیایی در گنجایش گلدانی 100 درصد باعث افزایش شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک شد. بر اساس نتایج این پژوهش، اگر چه کاهش میزان آب مصرفی و به دنبال آن بروز تنش خشکی تاثیر منفی بر برخی شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی داشت، اما مصرف کود زیستی باکتریایی همراه با کود شیمیایی تا حدی باعث تعدیل آثار سوء تنش خشکی بر شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک این گیاه شد.

    کلیدواژگان: نشت الکترولیت، عدد SPAD یا سبزینگی، هدایت روزنه ای، محتوای نسبی آب، نعناع فلفلی
  • یاسین صالحی*، داود زارع حقی، محمدرضا نیشابوری، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 77-92

    کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص می تواند پایداری عملکرد را افزایش دهد. کم آبیاری به عنوان یک عامل محدودکننده رشد، شاخص های عملکردی گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نوع کشت: کشت خالص گوجه فرنگی (T)، کشت خالص ریحان (B) و کشت مخلوط این دو (50T:50B)، و سطوح مختلف رطوبتی شامل چهار دوره زمانی آبیاری بر اساس گنجایش مزرعه ای خاک (FC): آبیاری بدون تنش آبی در ناحیه ریشه FC1-85/0 و سطوح تنش FC85/0-7/0، FC7/0-5/0 و FC5/0-3/0 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و جمعا 12 تیمار در سه تکرار انجام گرفت. صفات شامل شاخص سبزینگی، هدایت روزنه ای، شاخص سطح برگ، دما و وزن تازه و خشک بوته اندازه گیری شد. بیشترین وزن تازه و خشک بخش هوایی بوته گوجه فرنگی در تیمار FC85/0-7/0 و کشت مخلوط (73/349 و 42/69 گرم در بوته) و کمترین آنها در سطح رطوبتی FC5/0-3/0 و کشت خالص (66/204 و 42/40 گرم در بوته) حاصل شد. شاخص سطح برگ گوجه فرنگی تا سطح رطوبتی FC7/0-5/0 کاهش معنی داری نداشت. برای ریحان بیشترین وزن تازه و خشک بوته (71/91 و 39/16 گرم در بوته) و شاخص سطح برگ (99/1845 سانتی متر مربع در بوته) در کشت خالص و به ترتیب در سطح بدون تنش و FC85/0-7/0 به دست آمد. گوجه فرنگی در رقابت برون گونه ای نسبت به ریحان غالبیت داشت و عملکرد ریحان را به صورت چشمگیری تحت تاثیر قرارداد. در نهایت بر اساس نتایج این پژوهش کشت مخلوط ریحان و گوجه فرنگی تا سطح رطوبتی 50 درصد گنجایش مزرعه ای منجر به کاهش هدررفت آب و افزایش عملکرد میوه مجموع دو گیاه با توجه به آب مصرفی شده است.

    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، کشت خالص، عملکرد، شاخص سبزینگی، هدایت روزنه ای
  • بهجت تاج الدین*، اصلان عزیزی، گیتا حسینی صفحات 93-106

    با استفاده از عواملی چون بستر رشد و بسته بندی مناسب، می توان عمر نگهداری محصول گلخانه ای فلفل دلمه ای را افزایش داد. در این پژوهش، فلفل دلمه ای حاصل از کشت بدون خاک روی بسترهای رشد حاوی تیمارهای 0، 25، 50، 75 و 100 درصد چای کمپوست، با استفاده از روش اتمسفر تغییریافته در دو نوع فیلم بسته بندی شد. سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول کل، pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین C، و تنفس بلافاصله پس از برداشت و طی مدت نگهداری روی نمونه های فلفل دلمه ای با سه تکرار اندازه گیری شد. داده های حاصل، در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی، با آرایش فاکتوریل سه عاملی (بستر رشد حاوی مقادیر مختلف چای کمپوست، نوع ماده بسته بندی، و زمان نگهداری) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد ویژگی های فلفل دلمه ای رشد کرده روی بسترهای رشد حاوی مقادیر مختلف چای کمپوست اختلاف معنی داری (p<0/05) با بستر رشد بدون چای کمپوست داشت. اما از نظر این که کدام درصد از چای کمپوست بیشترین تاثیر را دارد، جمع بندی واحدی حاصل نشد. از نظر عامل زمان نگهداری، با این که بیشتر صفات از روند کاهشی برخوردار بودند، در دامنه استانداردهای این ویژگی ها قرار داشتند. از نظر عامل نوع فیلم نیز فیلم نانویی نسبت به فیلم غیرنانویی برتری داشت. به طور کلی، فلفل های رشدکرده روی بسترهای رشد حاوی چای کمپوست بسته بندی شده در فیلم نانویی تا مدت بیش از یک ماه از ویژگی های مناسبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: فلفل دلمه ای، چای کمپوست، روش اتمسفر تغییریافته، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، عمر نگهداری
|
  • M Haghighi*, M. R. Barzegar Pages 1-13

    Organic substrate can increase crop productivity. This experiment aimed to improve the yield and growth parameters of sweet pepper (Capsicum annuum L. cv. ‘Gold flame’) by using three levels of modified Johnson’s nutrient solution (JNS), including full JNS as the control (NSc), 75% JNS (NS1) and 50% JNS (NS2) as well as three types of substrates that were based on three levels of vermicompost: vermicompost:perlite:cocopeat (1:1:1 v/v; V1) as the control, vermicompost:perlite:cocopeat (1:1:2 v/v; V2) and vermicompost:perlite:cocopeat (2:1:1 v/v; V3). Fruit fresh weight (86.18%) and dry weight (43.03%), root dry weight (68.63%) and root volume (43.67%), fruit diameter (12.39%) and yield (59.30%) increased significantly in V3 treatment. The application of vermicompost increased photosynthesis rate, respiration, nitrogen, phosphorus, and potassium concentrations more than Johnson’s nutrient solution. Fruit fresh and dry weights, root fresh and dry weights, root volume, fruit diameter and yield decreased in NS2 and NS1 and application of V3 improves the fresh weight of fruit in NS1. The highest fruit yield was observed in NSc treatment in combination with V3. Photosynthetic rate, and P and K concentrations increased with vermicompost application in all nutrient solution. The N and P concentrations decreased in NS1 and NS2 while respiration was stimulated by V2 and V3 in combination with NS1. The P decreased in NS1 and NS2 but was stimulated by both V2 and V3 treatments. The N level was reduced in NS1 and NS2 but V3 enhanced the level of N when combined with NS1. Overall, plant growth, yield, photosynthesis and nutrient N, P, K concentrations can be increased in sweet pepper by the addition of vermicompost and nutrient solution.

    Keywords: Nutrients, Photosynthesis, Vermicompost, Yield
  • H Masoudi*, A. R. Tavakolzadeh, N Alemzadeh Ansari Pages 15-28

    In this research, the ability of a fuzzy logic control (FLC) system in providing optimal temperature and humidity inside greenhouse and the effect of FLC on the growth parameters of basil plant were aimed. At first, the FLC algorithm was implemented in Fuzzy Tech software. Second, two small, separated and isolated spaces were prepared as model and control greenhouses. Then, the FLC equipment were installed inside model greenhouse, including temperature, humidity and soil moisture sensors along with a fan, a heater, a fogger system and electric valves as actuators. During 40 days experiments, temperature and humidity changes inside and outside of the greenhouse were recorded. Finally, the basil plants were harvested and some growth parameters of the crop were measured. The results showed that the FLC greenhouse was more capable than the control greenhouse in providing the plantchr('39')s growth conditions. The root mean square errors (RMSE) of temperature were 1.33 and 5.71 oC, and of humidity were 2.29 and 19.45% in FLC and control greenhouses, respectively, which indicates better performance of FLC than On/Off control for providing optimum temperature and humidity for plant’s growth. Both greenhouses had the same performance at germination percentage, but the FLC greenhouse had better performance at other growth parameters. The measured values for dry and fresh weights of basil plant in the FLC greenhouse showed 50 and 35% increase in the yield, respectively, compared to the control greenhouse. In general, the results of this study showed that the fuzzy control method is able to optimally control the environmental conditions of greenhouses; so it is recommended for use in new greenhouses.

    Keywords: Microcontroller, Temperature, Relative humidity, Nutrition solution, Crop performance
  • Marzriyeh Shakerian, Ali Yousefi*, Amir-Mozafar Amini, Ali Reza Nikouei Pages 29-40

    The aim of this study is to determine the energy efficiency of greenhouse cucumber production using Data Envelopment Analysis (DEA) method and to assess its main determinants in central region of Isfahan province, Iran. Data were collected through structured questionnaire and via face-to-face interview with 81 greenhouse farmers in 2016. The results showed that the higher level of farmer’s education played a positive role in improving energy efficiency, while long years of farming experience and using more family labor force had a negative effect. Among the farmer’s communication channels, visiting other greenhouses and consulting with agricultural input suppliers had the most positive effect on greenhouse energy conservation. Designing a process for visiting and following energy-efficient greenhouses can lead to less energy consumption. Due to the close relationship of the greenhouse farmers with the agricultural input vendors, mutual connection of outreach experts with agricultural input vendors plays a role in linking farmers and scientific and research centers and facilitates the exchange of problems and information, and knowledge and technology transition.

    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Fossil fuel, Farmer’s communication channels, Isfahan
  • N Ahmadi, H Fatemi*, B Esmaielpour, A Soltani- Tolarood Pages 41-59

    Organic amendments not only promote soil quality but also indirectly facilitate the establishment of bacteria. A greenhouse experiment was conducted to investigate the effects of organic substrates and plant growth promoting rhizobacteria inoculation on morphological characteristics of lettuce (Lactuca sativa L. Cv Rabicon.) in a factorial arrangement based on completely randomized design with four replications. Experimental treatments included organic fertilizers (vermicompost 20% v/v, spent mushroom 10% v/v and soil) and seed priming with promoting growth regulating bacteria (Pseudomonas putida P10, Pseudomonas fluorescence R159 and R150 and non-inoculated). At the end of growth stage, morphological traits (plant height, leaf number, crown diameter, leaf area, root length and volume, shoot fresh and dry weight), photosynthesis pigments (chlorophyll a, b, total and carotenoid), vitamin C, phenol, flavonoid and nitrate concentration were measured. The results indicated that the simple effects of substrate and bacterial strains inoculation were significant on traits including plant height, crown diameter, leaf area, root length and volume, shoot dry and fresh weights, chlorophyll a, b, total and carotenoid, vitamin C, phenol and flavonoid. Interaction of both factors had significant effects on leaf area, root length and volume, chlorophyll a and phenol. However, plants treated with vermicompost and Pseudomonas fluorescence R159 had higher values for both fresh and dry weight, phenol content and chlorophyll. Although some traits were higher in plants treated with compost and Pseudomonas putida P10 or vermicompost and Pseudomonas putida P10, but finally it seems that Pseudomonas fluorescence R159 has played a higher role in the final quantity and quality of lettuce.

    Keywords: Chlorophyll, Vermicompost, Vitamin C, Spent mushroom, Pseudomonas
  • M Parsa*, B Yousefi, R Kamaei Pages 61-75

    In order to evaluate the effect of various irrigation regimes and different fertilizer combinations on some morphological and physiological traits of Mentha piperita, a greenhouse experiment was carried out at the research greenhouse of Ferdowsi University of  Mashhad, during growing season 2017-2018. The experiment was conducted in factorial experiment based on completely randomized design with three replicates. Factors were consisted of different irrigation regimes levels: 100% FC, 75% FC and 50% FC, and different biological and chemical fertilizers combinations including:1-biochemical bacterial NPK + NPP, 2- NPP bio-fertilizer, 3-NPK, 4-micronutrient fertilizer (MIC), 5-MIC + amino acid fertilizer (AP). The results showed that interaction of irrigation regimes and different biofertilizers on leaf area, height, branch number and stomatal conductance and RWC had different significant at 1% and 5% level respectively. The highest leaf area (1353 centimeters square), Maximum height (42 cm) and the highest number of branches (37) were obtained in irrigation of 100% FC and NPK + NPP combination fertilizer treatments and the highest stomatal conductance (99 mmoles per second) and the highest RWC (82.6%) were obtained in 100% FC irrigation and NPP fertilizer treatments. Also, the results of variance analysis showed that the main effects of irrigation regimes and fertilizer types on dry weight, electrolyte leakage, spade number and essential oil percentage were significant at 1% level, but their interactions were not significant. The highest dry weight (17.7 g) and spade (49.8) were observed in FC 100% irrigation and NPK + NPP combination treatment, the highest electrolyte leakage (70.2%) and percentage of essential oil (2.9%) were observed in irrigation of 50% FC and NPK + NPP combination fertilizer treatments. The results of this study showed that the use of bacterial and chemical fertilizers in the complete irrigation regime increased morphological and physiological traits. Also, the results showed that the use of biofertilizers less increased the amount of electrolyte leakage under drought stress compared to other fertilizer treatments.

    Keywords: Electrolyte leakage, spade, stomatal conductance, RWC, peppermint
  • Y Salehi*, D Zarehaghi, M. R Neyshabouri, A Dabbagh Mohammadi Nasab Pages 77-92

    Intercropping in compared to monoculture can increase yield sustainability. Deficit irrigation as a limiting factor for growth, affects the plantchr('39')s yield characteristics. Therefore, The aim of this study was to investigate the effect of cultivation type: monoculture tomato (T), monoculture basil (B) and intercropping (50T:50B), and different moisture levels including four irrigation periods based on soil field capacity (FC): irrigation without water stress in the root zone 0.85‒1FC, and deficit irrigation levels of 0.7‒0.85FC, 0.5‒0.7FC and 0.3‒0.5FC, with a factorial arrangement (with two factors) in a completely randomized design and a total of 12 treatments in three replications. Plant characteristics including greenness index, stomatal conductance, leaf area index, leaf temperature and fresh and dry weights were measured. Based on the results, the highest fresh and dry weights of aerial part of the tomato were obtained in 0.7‒0.85FC treatment with intercropping (349.73 and 69.42 g per plant) and their lowest values were obtained in the irrigation level 0.3‒0.5FC with monoculture (204.66 and 40.42 g per plant). Tomato leaf area index was not significantly decreased up to water stress level of 0.5‒0.7FC. For basil, the highest fresh and dry weights of the plant (91.71 and 16.39 g per plant) and leaf area index (1845.99 cm2 per plant) were obtained in monoculture, and at non-stress level and 0.7‒0.85FC, respectively. Tomato was dominant in intra-specific competition with basil and significantly influenced basil yield. Finally, according to the results of this study intercropping of basil and tomato and water level up to 50% of field capacity resulted in reduction of water loss and increased fruit yield of two plants by considering consumed water.

    Keywords: Moisture stress, Monoculture, Yield, Greenness index, Stomatal conductance
  • B Tajeddin*, A Azizi, G Hosseini Pages 93-106

    Factors such as suitable substrate and packaging may increase the shelf life of greenhouse bell pepper. In this study, the greenhouse bell pepper plants grown in the substrates containing 0, 25, 50, 75 and 100% compost tea in hydroponic culture were packaged in two types of film using the modified atmosphere method. Firmness of fruit texture, total soluble solids, pH, titratable acidity, vitamin C, and respiration were measured immediately after harvesting and during storage time with three replications. Then, the data obtained from the above tests were analyzed in a completely randomized design with factorial arrangement (three factors: substrates containing different amounts of compost tea, type of packing material, and storage time). Although the results showed that characteristics of the bell peppers grown on the substrates containing different amounts of compost tea were significantly different (p<0.05) from the substrate without compost, no significant result was obtained as to which percentage of compost tea had the most impact. With regard to storage time, most of the tested characteristics had a decreasing trend, but still laid within the standard ranges. In terms of the type of film, with a slight difference, nanofilm was superior to polyethylene film. As a conclusion, the bell peppers grown on the substrates containing compost tea and packaged in the nanofilms with the modified atmosphere method had acceptable shelf lifes more than one month.

    Keywords: Bell pepper, Compost tea, Modified atmosphere packaging, Physical, chemical characteristics, Shelf life