فهرست مطالب

عمران و پروژه - سال دوم شماره 6 (پیاپی 16، شهریور 1399)

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 6 (پیاپی 16، شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هیربد هوشمند* صفحات 11-28

    در سال های اخیر شاهد رشد روزافزون فن آوری و پیشرفت های سریع و همه جانبه در صنعت ساخت و ساز هستیم. این پیشرفت ها هرچند منجر به بهره وری و رشد و شکوفایی اقتصادی می شود ولی باعث ایجاد دغدغه ها و چالش های جدیدی در زمینه های مختلف از جمله سلامت، ایمنی و محیط زیست خواهد شد. واضح است که رشد روزافزون فن آوری سبب تعریف بیشتر و گسترده تر پروژه های مختلف در صنعت ساخت و ساز خواهد گردید و به تبع آن استفاده از نیروی انسانی و مصالح و ابزارآلات بیشتر می شود. این مسئله موجب ایجاد اثرات نامطلوب روی سلامت، ایمنی و محیط زیست انسان خواهد گردید. [1] از این رو توجه به مدیریت سیستماتیک HSE در صنعت ساخت و ساز ضروری به نظر می رسد. همچنین توجه به این نکته ضروری است که کاهش حوادث ناشی از کار به دلیل منافع آن برای ذینفعان پروژه بسیار مورد توجه است به نحوی که معمولا در پروژه ها برنامه هایی که منجر به کاهش حوادث می شوند برای مدیران پروژه بسیار جذب کننده هستند. [2] اینجاست که مدیریت HSE در پروژه های ساخت و ساز به عنوان یک حوزه تعیین کننده و کلیدی وارد عمل می شود و با تلفیق با مدیریت ریسک پروژه از هزینه ها و پیامد های ناخوشایند جانی و مالی پروژه می کاهد. در این مقاله نقش سیستم مدیریت HSE در رسیدن به توسعه پایدار، تاثیر آموزش مدیران پروژه بر کاهش حوادث، راهکارهایی جهت ارتقای ایمنی، یک مدل جهت توسعه سیستم مدیریت HSE و اثر بخشی برنامه های ایمنی جهت کاهش حوادث ناشی از کار به صورت مروری مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مدیریت HSE، حوادث ناشی از کار، مدیریت پروژه، توسعه پایدار، پروژه های ساخت و ساز، سلامت-ایمنی و محیط زیست(HSE)
  • حسین زارعی برازنده* صفحات 29-47

    نحوه تامین سرمایه برای انجام پروژه های زیربنایی و بهره برداری از محصولات و خدمات حاصل از آنها در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی سازمان عمومی و به ویژه شهرداری ها در کشورهای مختلف به ویژه در حال توسعه است. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی و اولویت بندی موانع و راهکارهای جذب مشارکت بخش خصوصی در احداث پروژه های عمرانی شهری، مطالعه موردی شهرداری کهریزک می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی است، ازلحاظ شیوه و نحوه جمع آوری و دریافت اطلاعات، این تحقیق در حوزه مطالعات میدانی قرار دارد. همچنین نظر به اینکه هدف تحقیق یافتن پاسخ مساله ای بود که نتیجه آن بلافاصله درتصمیم گیری مورد استفاده قرارمی گیرد، تحقیق حاضرتصمیم گرا است

    کلیدواژگان: سرمایه، کلمه، مطالعات، میدانی
  • مهدی صفایی*، اردلان فیلی، آرش توتونچی صفحات 48-57
    امروزه ساخت و ساز، صنعتی پیچیده و پر ریسک می باشد و پیشرفت، توسعه و آبادانی کشور ها در گرو ایجاد و اجرای پروژه های عمرانی می باشد که جلوه ای از این صنعت راهبردی می باشند. این پروژه های پیچیده، پرهزینه و زمان بر هستند و به دلیل کثرت افراد درگیر در پروژه ها و ذینفعان متعدد شاهد بروز ادعا و اختلافات در حین اجرای پروژه ها می باشیم که این دعاوی تاثیرات مخربی بر پروژه ها و اهداف از پیش تعیین شده دارند. در چنین فضای پر تنش و سرشار از عدم قطعیت، ضرورت توجه به دانش و مدیریت سرمایه های فکری به عنوان راهکاری جهت فایق آمدن بر اختلافات و چالش های موجود در پروژه ها و کسب مزیت رقابتی پایدار امری ضروری می باشد. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مدیریت دانش بر مدیریت ادعا انجام گردید. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر اعضای سازمان نظام مهندسی استان فارس می باشد، شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی و در دسترس و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 369 نفر مشخص گردید. همچنین داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد جمع آوری گردید. جهت سنجش روایی، از روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون رگرسیون خطی با استفاده از نرم افزارspss بهره گرفته شد. نتایج فرضیه ها نشان داد که بین مدیریت دانش با مدیریت ادعا تاثیر معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت ادعا، سازمان پروژه محور، دانش، ادعا
  • امید جباری*، عباس ثابت، مهدی صفایی، حامد احمدپور صفحات 58-66

    طبیعت و محیط زیست، موهبتی خداوندی است که در اطراف هر موجود زنده وجود دارد و ادامه حیات به آن وابسته است. با توجه به منابع طبیعی عظیمی که ایران در اختیار دارد باید به این نکته توجه داشت که تخریب منابع طبیعی و محیط زیست بر کیفیت و چرخه طبیعی کشور اثر می گذارد و پیامدهای زیان باری برای زندگی انسان، حیوان، گیاه و بناها دارد. با توجه به این نکته که طبیعت، برای بقای نسل بشر آفریده شده است و پیوندی ناگسستی میان انسان و طبیعت وجود دارد پس حفظ و حراست از آن امری بسیار مهم است. با توجه به روند پر شتاب تخریب منابع طبیعی و تهدید تنوع زیستی، یکی از چالش ها در زمینه حفاظت از منابع طبیعی، ارتقاء یگان حفاظتی این گونه مناطق است. هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در ارتقاء عملکرد یگان حفاظت منابع طبیعی است، پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت و روش، توصیفی می باشد. به منظور جمع آوری ها از پرسشنامه های تهیه شده مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند شاخصه به کار رفته در این پژوهش (روش آزمایش و ارزیابی تصمیم گیری و روش تحلیل شبکه ای) استفاده شد که توسط پنج نفر از کارشناسان ارشد با حداقل ده سال سابقه حضور در منابع طبیعی شهرستان بستک تکمیل گردیده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارExcel و سوپردسیژن (superdeicision) تحلیل شد. نتایج شناسایی عوامل موثر در ارتقاء یگان حفاظت بر اساس تحلیل شبکه ای نشان می دهد، بیشترین وزن را ماشین آلات و کمترین امتیاز را بروز رسانی سیستم به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: یگان حفاظت، منابع طبیعی، ارتقاء عملکرد، محیط زیست، توسعه پایدار
  • سعید حیدری* صفحات 67-83

    در سال های اخیر، محققین سیستم دیوار برشی فولادی بعنوان یکی از سیستم های مقاوم در برابر بارهای جانبی مورد توجه قرار دادند. از جمله عوامل ایجاد بازشو در دیوارهای برشی فولادی نیازهای معماری و ملاحظات غیرسازه ای نظیر عبور سیستم های تاسیساتی می باشند. در این مقاله، 12 مدل دیوار برشی فولادی با بازشو دایره ای با در نظر گرفتن سخت کننده های ضربدری با بازشو و بدون بازشو تحلیل شده است. بدین منظور در این مقاله دیوار برشی فولادی بازشودار درحالت تقویت با سخت کننده قطری مورد مطالعه قرار گرفته است. لذا برای اطمینان از صحت روش مدلسازی و تحلیل اجزاء محدود، نتایج یک نمونه آزمایشگاهی با نتایج نمونه مدل شده در نرم افزار اجزاء محدود مقایسه شده است. در این مقاله ما به این نتیجه رسیدیم که دیوار برشی فولادی با ضخامت های بیشتر و با تقویت دیوار برشی فولادی بازشودار باعث افزایش مقاومت و سختی و کاهش کمانش خارج از صفحه سیستم می شود. نتایج نشان می دهد که سخت کننده قطری اثر بیشتری در افزایش ظرفیت برشی و سختی سیستم دارد و همچنین این نوع تقویت، در کنترل تغییر مکان های خارج از صفحه و توزیع تنش در ورق پرکننده دیوار مناسب تر عمل می کند.

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، جذب انرژی، منحنی هیسترزیس، سخت کننده قطری
  • داود اکبری*، محسن تقی زاده صفحات 84-94

    یکی از راهکارهایی که می تواند بر ایجاد نظام مدیریت پایدار شهری و کاهش تبعات ترافیکی نقش اساسی داشته باشد، ایجاد سامانه ی توزیع بودجه و بهینه سازی آن بر اساس الگوهای اثبات شده است تا علاوه بر اینکه از اتلاف انرژی هم در ابعاد انسانی و فنی جلوگیری شود، زمینه-ی روان سازی بار ترافیکی با کمترین هزینه، تسهیل گردد. ارایه ی مدل بهینه از توزیع بودجه می تواند از دو جنبه ی کمی و کیفی ایجاد و تثبیت گردد. در جنبه ی کمی، تمرکز بر مناطق شهری و در جنبه ی کیفی تاکید بر شیوه ی بهینه سازی تخصیص بودجه به مولفه های نیازسنجی مدیریت حمل و نقل است که طیف وسیعی از ماهیت خدمات تا قیمت و انعطاف پذیری سازمان ها در ارایه ی خدمات به شهروندان را شامل می شود. هدف از انجام پژوهش، ارایه ی رویکردی از بهینه سازی خطی در قالب مدل ماتریسی اصلاح کیفی بودجه ی حمل و نقل و ترافیک شهری بیرجند است که دارای مزایای سادگی، انعطاف پذیری، دقت و سرعت در استفاده بوده و نیز فرایندهای پویای بین زمانی را پوشش می دهد. روش انجام تحقیق مبتنی بر ادغام شیوه تکنیک دلفی (که با استفاده از این روش، نظرکارشناسان از طریق پرسشنامه ای که متمرکز بر شش بعد ماهیت خدمات، کیفیت خدمات، زمان ارایه ی خدمات، قیمت خدمات، انعطاف پذیری در خدمات است جمع آوری گردیده) با روش سلسله مراتبی که برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه در حجم نمونه ی 30 نفری از کارشناسان استفاده شده است و سهم هر یک از ابعاد شش گانه ی فوق الذکر در بازه ی زمانی معین از کل بودجه معین شده و با تکسونومی عددی مورد وزن دهی قرار گرفته و سازگاری آن سنجیده می شود. یافته های پژوهش حاکی از این است که مدل کنونی تخصیص بودجه در مدیریت ترافیک و حمل و نقل شهری بیرجند بهینه نبوده و نیاز به بازنگری جدی دارد. بیشترین فاصله از شرایط ایده آل در تخصیص بودجه را انعطاف پذیری در ارایه ی خدمات و سپس بودجه ای است که مصروف زمان ارایه ی خدمات به شهروندان می گردد. نتایج بدست آمده حاکی از این است که مدل کنونی بودجه در برخی مولفه های مدیریت ترافیک و حمل و نقل شهری نیاز به بازنگری جدی دارد.

    کلیدواژگان: مدل تخصیص بودجه، بهینه سازی، تکنیک تاکسونومی عددی، تکنیک دلفی، انعطاف پذیری
|
  • Hirbod Hooshmand * Pages 11-28

    In recent years, we have witnessed the increasing growth of technology and rapid and comprehensive advances in the construction industry. Although these developments will lead to productivity, economic growth and prosperity, they will create new concerns and challenges in various fields, including health, safety and the environment. It is clear that the increasing growth of technology will lead to more and wider definition of various projects in the construction industry and consequently, the use of manpower and materials and tools will increase. This will have adverse effects on human health, safety and the environment. [1] Therefore, it seems necessary to pay attention to the systematic management of HSE in the construction industry. It is also important to note that reducing work-related accidents is so important to project stakeholders because of its benefits, so that projects which reduce accidents are usually very attractive to project managers. [2] This is where HSE management in construction projects comes into play as a key area, combined with project risk management, reduces the costs and adverse consequences of the project. In this paper, the role of HSE management system in achieving sustainable development, the effect of training project managers on reducing accidents, strategies to improve safety, a model for developing HSE management system and the effectiveness of safety programs to reduce work-related accidents are reviewed.

    Keywords: HSE Management, Work-related Accidents, project management, sustainable development, Construction projects, Health-Safety & Environment(HSE)
  • Hossein Zarei Barazandeh * Pages 29-47

    How to raise funds for infrastructure projects and exploit their products and services is currently one of the most important challenges facing public organizations, especially municipalities in various developing countries. The purpose of this study is to investigate and prioritize barriers and strategies to attract private sector participation in the construction of urban development projects, a case study of Kahrizak Municipality. The present research is applied in terms of purpose, in terms of the method and manner of collecting and receiving information, this research is in the field of field studies. Also, since the purpose of the research was to find the answer to a problem that the result of which is immediately used in decision making, the present research is decision-oriented.

    Keywords: Barriers, and Solutions, Attracting Private
  • Mahdi Safaei *, Ardalan Feili, Arash Totonchi Pages 48-57
    Today, construction is a complex and risky industry, and the progress, development and prosperity of countries depend on the creation and implementation of development projects that are a manifestation of this strategic industry. These projects are complex, costly and time consuming, and due to the large number of people involved in projects and multiple stakeholders, we see claims and disputes during the implementation of projects and these claims and disputes have a detrimental effect on projects and predetermined goals. In such a tense environment which is full of uncertainty, it is necessary to pay attention to knowledge and management of intellectual capital as a way to overcome the differences and challenges in projects and gain a sustainable competitive advantage. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of knowledge management on claim management. The present study is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection method. The statistical population of the present study is the members of Fars Province Engineering System Organization. The sampling method was random and available and the sample size was determined by Cochran's formula to 369 people. Data were also collected through standard questionnaires. To assess the validity, content validity and reliability of the questionnaire from Cronbach's alpha were used. To test the hypotheses, linear regression test was used using SPSS software. The results of the hypotheses showed that there is a significant effect between knowledge management and claim management.
    Keywords: Knowledge management, Claim Management, project-oriented organization, Knowledge, Claim
  • Omid Jabari *, Abbas Sabet, Mahdi Safaei, Hamed Ahmadpour Pages 58-66

    Nature and the environment are a gift from God that exists around every living thing and on which survival depends. Given the vast natural resources that Iran has at its disposal, it should be noted that the destruction of natural resources and the environment affects the quality and natural cycle of the country and has detrimental consequences for human life, animals, plants and buildings. Given that nature was created for the survival of the human race and there is an inseparable link between man and nature, so its preservation and protection is very important. Given the accelerating trend of natural resource degradation and the threat of biodiversity, one of the challenges in the field of natural resource protection is to upgrade the protection unit of such areas. The purpose of this study is to identify and rank the effective factors in improving the performance of the Natural Resources Protection Unit. The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. In order to collect, questionnaires based on multi-criteria decision-making methods used in this study (test and evaluation decision-making method and network analysis method) were used by five people. One of the senior experts with at least ten years of experience in the natural resources of Bastak city has been completed. The collected data were analyzed by Excel software and superdecision. The results of identification and effective factors in upgrading the protection unit based on network analysis show that the most weight is occupied by machines and the lowest score is allocated to system updates.

    Keywords: : Conservation Unit, Natural resources, Performance improvement, Environment, sustainable development
  • saeid heidari* Pages 67-83

    Steel plate shear walls (SPSWs) have been considered as a lateral resisting system in recent years. The reasons for openings in SPSWs include architectural requirements and non-structural considerations, e.g. passing installation systems. The present study analyzed twelve SPSWs with a circular opening by considering cross stiffeners with and without openings. To this end, cross stiffener-reinforced SPSWs with openings were studied. To validate the finite element (FE) modeling results, they were compared to those of an experimental model. It was concluded that a large thickness and reinforcement of an SPSW enhanced its strength and stiffness, but reduced its out-of-plane buckling. The results revealed that a cross stiffener had a large contribution to the enhancement of the shear capacity and stiffness of the system. Moreover, cross stiffener reinforcement was observed to have a proper performance in controlling out-of-plane displacements and stress distribution in the wall filler plate.

    Keywords: Steel Shear Wall, Energy absorption, hysteresis curve, cross stiffener
  • Davood Akbari *, Mohsen Taghizadeh Pages 84-94

    One of the solutions that can play a key role in creating a sustainable urban management system and reducing traffic consequences, is to create a budget distribution system and optimize it based on proven patterns, in addition to wasting energy in human dimensions. And technically prevent, facilitate the flow of traffic load at the lowest cost. Providing an optimal model of budget distribution can be created and stabilized from both quantitative and qualitative aspects. Quantitatively, the focus is on urban areas, and qualitatively, the emphasis is on how to optimize budget allocation to the components of transportation management needs assessment, which range from the nature of services to price and the flexibility of organizations. Involved in providing services to citizens. The purpose of this research is to present an approach of linear optimization in the form of a qualitative correction matrix model for transportation and urban traffic budget of Birjand, which has the advantages of simplicity, flexibility, accuracy and speed in use, as well as dynamic processes between Covers time. The research method is based on the integration of the Delphi technique method (which uses this method to collect expert opinions through a questionnaire that focuses on six dimensions of service nature, service quality, service delivery time, service price, flexibility in services By a hierarchical method that has been used to collect information from a questionnaire in a sample size of 30 experts and the share of each of the above six dimensions in a certain period of time from the total budget has been determined and It is weighted by numerical taxonomy and its compatibility is measured. Findings indicate that the current model of budget allocation in traffic management and urban transportation in Birjand is not optimal and needs serious revision. The maximum distance from the ideal conditions in allocating the budget is flexibility in providing services and then the budget that is spent on providing services to citizens. The results indicate that the current budget model in some components of traffic management and urban transportation needs to be seriously reviewed.

    Keywords: Budget allocation model, optimization, numerical taxonomy technique, Delphi Technique, flexibility