فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 9 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم خلیلی اصل*، سعید راسخی، سمیه شاه حسینی صفحات 7-18
    از دیدگاه کروگمن، تنوع محصول نقش اصلی را در مدل های تجارت و رشد ایفا می کند. این پژوهش با استفاده از روش فینسترا (1994) و برودا و واین اشتاین (2006) منافع رفاهی تنوع کالایی واردات را برای کشور ایران در بازه زمانی 1393 تا 1397 مورد بررسی قرار می دهد. میزان تنوع محصول با استفاده از داده های واردات سطح محصول بر حسب طبقه بندی کد دورقمی سیستم هماهنگ شده (HS)، اندازه گیری می شود. نتایج تجربی نشان می دهد که افزایش (کاهش) تنوع کالایی واردات منجر به افزایش (کاهش) رفاه مصرف کنندگان می شود. با اجرای تحریم های گسترده وکاهش تنوع کالایی واردات کشور ایران در سال های 1393 و 1394 منافع حاصل از تنوع کالایی واردات کاهش می یابد. در سال های 1395 و 1396 با اجرای برجام و رفع تحریم های موثر، تنوع کالایی واردات کشور ایران و درنتیجه منافع حاصل از این تنوع افزایش می یابد. در سال 1397 با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و شروع دور جدید تحریم ها علیه کشور ایران، منافع حاصل از تنوع کالایی واردات کاهش می یابد و در نتیجه از رفاه مصرف کنندگان کاسته می شود. منافع مثبت در سال 1396 موید آن است که در فاصله سال های 1395 تا 1396 به دلیل ایجاد تنوع در محصولات وارداتی، رفاه مصرف کنندگان معادل 1/0 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: منافع رفاهی تجارت، تنوع واردات، کشور ایران
  • فرناز فروتن، جمشید پژویان*، فرهاد غفاری صفحات 19-38
    این مقاله اثرات تنظیم قیمت انرژی خانگی و سوخت حمل و نقل را بر تقاضای خانوارها در ده کوانتایل مجزا طی سال های 83-96 از طریق رگرسیون کوانتایل بررسی می کند. نتایج حاکی از آن است که، علامت کشش های قیمتی خودی بر اساس انتظار نظری مورد تایید می باشند. دو گروه  مذکور در تمامی کوانتایل های مصرفی، جانشین هیکس آلن می باشند و در صورتی که قیمت یکی از این دو گروه  افزایش یابد و نیز اگر این افزایش قیمت با جبران مصرف کننده همراه شود، انتظار می رود که تقاضا برای گروه دیگر کالایی افزایش یابد. به علاوه دو گروه کالایی انرژی خانگی و سوخت های حمل و نقل برای همه کوانتایل های مصرفی به صورت کالای لوکس ظاهر شده اند. همچنین بیشترین درصد کاهش مصرف در اثر افزایش یک درصدی قیمت سوخت پس از جبران مصرف کننده، مربوط به کوانتایل 1 یعنی کم مصرف ترین خانوارها بوده و کمترین آن مربوط به کوانتایل 8  یعنی کوانتایل پرمصرف می باشد. لیکن کمترین درصد کاهش مصرف انرژی خانگی در اثر افزایش یک درصدی قیمت آن پس از جبران مصرف کننده، در کوانتایل کم مصرف 2 و بیشترین آن در کوانتایل پرمصرف 7  اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: رگرسیون کوانتایل، تنظیم قیمت، کشش قیمتی، انرژی
  • مهرزاد ابراهیمی*، فاطمه پنداشته صفحات 39-54
    موضوع رقابت در صنعت بانکداری در راستای اصلاح ساختار یکی از سیاست های عمومی نظام بانکی در دهه های اخیر می باشد. این مطالعه با هدف تعیین ساختار بازار و شرایط رقابتی در سیستم بانکی ایران و شناسایی الگوی مناسب سیستم بانکی در راستای بهبود رقابت انجام شده است. پس از بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه در داخل و خارج کشور، با توجه به میزان دسترسی به اطلاعات، از هر دو روش ساختاری و غیر ساختاری به منظور برآورد وضعیت رقابت در سیستم بانکی ایران استفاده می شود. از شاخص هرفیندال-هریشمن بعنوان روش ساختاری و از روش غیر ساختاری مدل پانزار-رز با استفاده از داده های ترکیبی 10 بانک کشور طی سال های 1381-1395، وضعیت فضای رقابتی سیستم بانکی تخمین زده شد. نتایج حاکی از وجود وضعیت رقابت انحصاری در سیستم بانکی ایران است. سپس به منظور ارزیابی بهتر فضای رقابتی سیستم مالی و تعیین مهمترین متغیرهای موثر بر این فضا، با استفاده از تحلیل حساسیت الگو نسبت به هر یک از متغیرها، این نتیجه به دست آمد که افزایش نرخ سود، افزایش هزینه پرسنلی و کاهش تعداد پرسنل، کاهش هزینه هر واحد سرمایه فیزیکی، افزایش دارایی های ریسکی و تسهیلات پرداختی، افزایش دارایی کل، کاهش سرمایه و کاهش تعداد شعب در بهبود فضای رقابتی اثرگذار است ضمن اینکه حساسیت الگو نسبت به هزینه پرسنلی و سرمایه فیزیکی کمتر از سایر متغیرها می باشد
    کلیدواژگان: ساختار بازار، سیستم بانکی ایران، روش پانزار-رز، شاخص هرفیندال- هریشمن
  • محسن پورعبادالهان کویچ*، حسین پناهی، لیلا جوادزاده صفحات 55-68
    تجارت خارجی از دیرباز ابزاری برای دستیابی به محصولات با کمترین هزینه ممکن بوده و در راستای اهداف رفاهی حکومت ها قرار داشته است. در این میان، تحریم ها به دلیل ایجاد انحراف در روند طبیعی مبادلات اقتصادی بین المللی، کشور تحت تحریم را از منافع تجارت خارجی محروم می سازند. ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره تحت تحریم های مختلف قرار داشته است. بخش صنعت کشور یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی است که صادرات آن، سهم عمده ای از صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص می دهد. این بخش خود متشکل از زیر بخش های مختلفی است که بررسی میزان اثر پذیری صادرات هر یک از آن ها از تحریم ها، به منظور برنامه ریزی در جهت مقاوم سازی اقتصاد کشور ضروری به نظر می رسد. برای همین منظور، مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه تاثیر تحریم های مختلف بر صادرات کالاهای صنعتی ایران در 22 زیر بخش صنعتی (در سطح کدهای دو رقمی ISIC) طی دوره زمانی 1394- 1379 می پردازد. نتایج حاصله نشان می دهد که هر یک از زیربخش های مختلف صنعتی به میزان های متفاوتی از تحریم های مختلف متاثر شده اند و در خصوص برخی از زیربخش های صنعتی نیز، تاثیر تحریم ها معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: تحریم، صادرات، زیربخش های صنعتی، ایران
  • میرعبدالله حسینی*، منوچهر شاهمرادی فرد، رامین رادفرد صفحات 69-86

    چگونگی توزیع و پراکندگی فعالیت های تولیدی و استقرار واحدها و بنگاه های صنعتی در مناطق مختلف به تصمیمات این واحدها برای مکان یابی بستگی دارد. از جمله عوامل مهم موثر بر این تصمیم گیری ها، ساختار بازار است. ساختار بازار یکی از مهم ترین ویژگی های هر صنعت برای تحلیل وصعین آن به شمار می رود. برای مطالعه ساختار بازار شاخص های مختلفی از جمله تمرکز، صرفه های مقیاس، ورود بنگاه ها و تفاوت کالا وجود دارد. اما، در این رابطه تمرکز جغرافیایی به عنوان یکی از مولفه های ساختار بازار، نشانگر توزیع قدرت بازاری می باشد. هدف پژوهش، اندازه گیری تغییرات ساختار بازار و تمرکز جغرافیایی در صنعت غذای جهان و تحلیل عوامل موجد آن در کشورهای تولیدکننده اصلی با استفاده از شاخص های هرفیندال- هیرشمن (HHI) و الیسون-گلیسر (EGI) برای مقاطع سالانه 2005 و 2013 است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیش از نیمی از صنایع کارخانه ای (بر حسب طبقه بندی دو رقمی صنایع کارخانه ای) جهان تمرکز جغرافیایی به شدت بالایی دارند، این در حالی است که صنعت مواد غذایی با میزان تمرکز جغرافیایی 0.0088- و 0.099- به ترتیب در دو سال 2005 و 2013 دارای بالاترین پراکندگی جغرافیایی و کمترین میزان تمرکز جغرافیایی است. مولفه اصلی کلیدی، مزیت ها و امتیازهای طبیعی موجود در مناطق، دسترسی به مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، و همچنین، آثار سرریزها و اثرات داخلی و خارجی تقاضا و دسترسی به بازار در بین واحدهای تولیدی صنایع از مهم ترین دلایل تعیین کننده و موجد تمرکز جغرافیایی در صنایع غذایی در مقیاس ملی و جهانی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: تغییر جغرافیا، ساختار بازار، قدرت بازاری، شاخص HHI و EGI، صنایع غذایی، ایران و جهان
  • مهدی قائمی اصل*، سجاد رجبی صفحات 87-100
    در این پژوهش با مبنا قرار دادن آخرین جدول داده-ستانده رسمی منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران سال 1390 و با استفاده از روش ISM که قابلیت محاسبه شدت اثرات مستقیم و اثرات غیرمستقیم را تا آخرین حلقه دارد، تعامل بخش های صنعت تحلیل شده و سپس از ماتریس اثرات کل ISM جهت ارایه بهترین نتایج استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بالاترین تعامل را به ترتیب بخش های «ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر»، «ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت های هسته ای» و «ساخت فلزات اساسی» دارا هستند. بالاترین اثرگذاری خالص نیز به ترتیب در بخش های «ساخت کک، فرآورده های حاصل از تصفیه نفت و سوخت های هسته ای»، «ساخت فلزات اساسی» و «ساخت چوب و محصولات چوبی» مشاهده می شود. در مرحله بعد، از ماتریس اثرات کل، به عنوان داده های مدل سازی ساختاری-تفسیری استفاده شده است تا با آنالیز آن ها نمودار تحلیل میکمک استخراج شود. نتایج نمودار تحلیل میکمک بیانگر آن است که 8 بخش از صنعت خودمختار، یک بخش وابسته، 11 بخش پیوندی و دو بخش مستقل هستند..
    کلیدواژگان: داده-ستانده، دیمتل، مدل سازی ساختاری-تفسیری، اقتصاد صنعتی
|
  • Maryam Khalili Asl *, Saeed Rasekhi, Somayeh Shohhoseini Pages 7-18
    According to Krugman, product variety has played a central role in models of trade and growth. This study investigates the welfare gains due to Iran import of new varieties from 2014 to 2018 with the use of Feenstra (1994) and Broda & Weinstein (2006) methods. The amount of product variety is measured by product-level import data according to 2-digit code Harmonized System classification. Empirical results show that increase (decrease) in imported varieties would lead to increase (decrease) in consumers welfare. With the implementation of extensive sanctions and reducing the variety of Iran's imports in 2014 and 2015, the gains of variety of imports will decrease. In 2016 and 2017, with the implementation of Barjam and the elimination of effective sanctions, the Variety of imported goods to Iran and as a result the gains of this variety will increase. In 2018, with the unilateral withdrawal of the United States from Barjam and the beginning of a new round of sanctions against Iran, the gains of the variety of imported goods are reduced and as a result, the welfare of consumers is reduced. Positive gains in 2017 confirm that between 2016 to 2017 due to the variety of imported products, the welfare of consumers increased by 0.1 percent of GDP.
    Keywords: Welfare gains from trade, Import variety, Iran
  • Farnaz Forootan, Jamshid Pajouyan *, Farhad Ghaffari Pages 19-38
    This paper evaluates the effects of price regulation  of housing energy and transport fuels on houshold demand in 10 separate quantilesby quantile regression approach.  According to the results, the sign of the own price elasticity is theoretically expected. These two categories of goods are the Hicks-Allen Substitutes and if the consumer is compensated, it is expected that increasing the price of one group of goods increases the demand for another group of goods. Meanwhile these 2 groups of energy have appeared as a luxury good in all quantiles. Also The highest percentage of consumption reduction due to a 1 percent increase in fuel price is in quantile 1 that is the households in the lowest consumption quintile and the least one is for quantile 8 that is the high consumption quantile . But the least percentage of consumption reduction of housing energy after compensation is in low consumption quantile 2 and the most one is for high consumption quantile 7.
    Keywords: Quantile Regression, Price Control, Price Elasticitiy, Energy
  • Mehrzad Ebrahimi *, Fatemeh Pendashteh Pages 39-54
    The issue of competition in the banking industry to reform the structure is one of the general policies adopted by the banking system in recent decades. The aim of this study was to determine the market structure and competitive conditions in the Iranian banking system and to develop an appropriate model of the banking system to improve competition. After reviewing the studies in the literature, according to the level of access to information, both structural and non-structural methods are used to assess the competitive situation in the Iranian banking system. The Herfindahl-Hirschman Index (HHI) was used a structural method and the Panzar-Rosse model with mixed data of 10 Iranian banks during the period from 2002 to 2016 were used to estimate competitive environment of the banking system. The results indicated the existence of monopoly competition in the Iranian banking system. Furthermore, to better evaluate the competitive environment of the financial system and determine the most important variables affecting this environment, using the model sensitivity analysis for each variable, it was concluded that increasing interest rates, increasing personnel costs, reducing the number of personnel, reducing the cost of each unit of physical capital, increase of risky assets and payment facilities, increase of total assets, decrease of capital, and decrease of number of branches are effective in improving the competitive environment, while the sensitivity of the model to personnel costs and physical capital is less than other variables.
    Keywords: Market structure, Banking network of Iran, Panzar- Rosse model, Herfindahl-hirschman
  • Mohsen Pourebadollahan Covich *, Hossein Panahi, Leyla Javadzadeh Pages 55-68
    Foreign trade has long been a means of achieving products at the lowest possible cost and has been in line with the welfare goals of governments. In the meantime, the sanctions deprive the country under sanctions from foreign trade benefits by imposing a distortion on the normal course of international economic exchanges. Since the victory of the Islamic Revolution, Iran has always been under various sanctions. The country's industrial sector is one of the most important economic sectors, whose exports accounts for a large share of non-oil exports. This sector itself consists of several sub-sectors, and assessing the effectiveness of the exports of each of them from the sanctions is necessary in order to strengthening the country's economy. To that end, the present study examines and compares the impact of different sanctions on the export of Iran's industrial goods in 22 industrial sub-sectors (at the level of two-digit ISIC codes) over the period of 2000-2015. The results show that each of the different industrial sub-sectors have been affected at different degrees by different sanctions, and in some other industrial sub-sectors, the impact of the sanctions are not significant
    Keywords: Sanction, Export, Industrial Sub-Sectors, Iran
  • Mirabdollah Hosseini *, Manochehr Shahmoradifard, Ramin Radfard Pages 69-86

    Geographical distribution and dispersion of productive activities and industrial enterprises depends on the locational decisions. One of the major factors affecting locational decisions is market structure, one aspect of which is geographical concentration that reflects the distribution of market power. This article is intended to measure the geographical concentration of food industry and to analyze the relevant factors in major producing countries in 2005 and 2013 by using the Herfindahl-Hirshman Index (HHI) and Ellison and Glaeser Index (EGI) index. According to the research findings, more than half of the world manufacturing industries (as per the ISIC, Rev. 3, two-digit classification) have been highly concentrated geographically, while food industry has experienced the most geographical dispersion on the global scale and the least geographical concentration on global scale with geographical concentration of -0.0088 and -0.099 in 2005 and 2013, respectively. Key factors determining the geographical concentration of food industry on the national and global scales include regional natural advantages, primary materials availability, transportation costs, spillovers of domestic and foreign demand, and market access.

    Keywords: Changes Geography, Market Structure, Market Power, HHI & EGI Index, Food Industry, Iran, World
  • Mahdi Ghaemi Asl *, Sajad Rajabi Pages 87-100
    In this study, based on the latest Input-Output matrix of the Iranian Statistics Center, first by using the ISM method, the interaction of the industry sectors has analyzed and The ISM total effect matrix used to provide the best results. The highest level of interaction is between the construction of motor vehicles, trailers, and semi-trailers, the manufacture of coke, petroleum refining products, and nuclear fuel, and the construction of basic metals. The highest net effect is observed in the sectors of "coke production, oil refining, and nuclear fuel production", "manufacturing of basic metals" and "wood and wood products". In the next step, the total effect matrix has been used as interpretive-interpretive modeling data to extract the MICMAC analysis chart. The results of the MICMAC analysis chart indicate that 8 sectors of the Iranian industries are autonomous, one sector is dependent, 11 sectors linkage, and two sectors are independent.
    Keywords: Input-output, dematel, Interpretive Structural Modeling, Industrial Economics