فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی اجتماعی حوزه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تحلیل رابطه رفتارهای فقها معیار شش قرن اول با شرایط اجتماعی
    محمد دینمحمدی*، حمید پارسانیا صفحات 5-32
    علم فقه یکی از علوم بسیار اساسی و تاثیرگذار در فضای جامعه دینی است که مانند هر علمی، دوره های گوناگونی را طی کرده است. توجه به این دوره ها و علل تشکیل و تغییر آنها می تواند برنامه ریزان را در راستای پیش بینی، تصحیح، تقویت و چگونگی گسترش این علم در زمان حال، یاری رساند. تاثیر تحولات اجتماعی و فضای فرهنگی و سیاسی در تولید، تحول و انتقال یک نظریه، یکی از مولفه های اساسی برخی نظریات مانند «روش شناسی بنیادین» است. این مقاله با استقرا در متون تاریخی و فقهی و روش تحلیل محتوا، به دنبال کشف عوامل اجتماعی مرتبط با تحولات علم فقه در یک بازه مشخص است . در نهایت، تکرارشدگی معناداری بین برخی مولفه ها مانند «توازن قوا»، «ثبات یا تزلزل سیاسی»، «چندصدایی یا تک صدایی بودن جامعه از لحاظ علمی»، و «توجه ساختار سیاسی به یک رویکرد خاص علمی» با برخی رویکردهای علمی، ازجمله توجه به «عقل گرایی» یا «نص گرایی» و برخی رفتارهای فقهای معیار ازجمله «مهاجرت» و «تعامل گفتمانی با مکاتب رقیب» مشاهده شد .
    کلیدواژگان: فقهای معیار، شرایط اجتماعی، رفتار، روش شناسی بنیادین، شش قرن اول
  • مولفه های سبک زندگی با تاکید بر دیدگاه اسلامی
    حسن یوسف زاده* صفحات 33-56
    سبک زندگی به معنای امروزی هم به لحاظ وجودشناختی و هم به لحاظ معرفت شناختی پدیده جدیدی است که مورد مطالعه علم اجتماعی قرار گرفته است. از ورود این مفهوم به فضای مطالعات اجتماعی کم تر از صد سال می گذرد. در جامعه سنتی چیزی به نام سبک زندگی، به معنای امروزی آن، وجود نداشت عمدتا به این دلیل که سبک زندگی محصول انتخاب ها و ترجیحات است. ترجیح همیشه در جایی معنا دارد که انسان با گزینه های متعدد مواجه شود. جامعه مدرن جامعه وفور نعمت ها و امکانات است و گزینه های متعددی پیش روی افراد قرار می دهد. سبک زندگی هم محصول یکی از همین انتخاب هایی است که فرد در طول عمر خود رقم می زند. بنابراین تحولاتی در جوامع روی می دهد که کارآمدی مفاهیم را برای تبیین ساختارهای اجتماعی با پرسش مواجه می کند؛ تحولاتی مانند تغییر از ساختار تولیدی به ساختار مصرفی. بدین ترتیب پرسشی مطرح می شود مبنی بر اینکه سبک زندگی از نظر مفهوم شناختی چیست و چه نسبتی با دین اسلام برقرار می کند؟ با استفاده از روش تحلیل مفهومی و نیز روش تقسیری این نتیجه حاصل شد که سبک زندگی دارای سه لایه شناختی، گرایشی و رفتاری است و درست در تعامل همین سه لایه است که سبک زندگی اسلامی با غیر آن متفاوت می شود. تفاوت سبک زندگی اسلامی و غیر اسلامی در مبنای تمایلات و ترجیحات است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، شیوه زندگی، اوقات فراغت، انتخاب، سبک زندگی اسلامی
  • دموکراتیزاسیون فرهنگ و چالشهای هرمنوتیکی در سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
    حسین پرکان* صفحات 57-86
    روح حاکم بر اسناد بالادستی نظام، جهت دهی به سمت حکومت و جامعه اسلامی و نوعی فرهنگ بالا به پایین است. اگرچه در موارد متعددی از حق مشارکت مردم سخن به میان آمده است، چینش مواد و محتوا طوری است که نمی توان از آن دموکراتیزاسیون در امور فرهنگی را برداشت کرد. این مهم، اختلاف مواضع سیاست گذاران فرهنگی در حوزه دموکراتیزاسیون را به همراه داشته است. موضع گیری در فرایند سیاست گذاری، ایجاد یک موقعیت هرمنوتیکی برای سیاست گذار و تاثر ادراکات پسینی از این گزینش را به همراه دارد. هر وجه از این موقعیت ها، خود موقعیت ساز هرمنوتیکی است و چنانچه کلیدی باشد، موجد سلسله ای از موقعیت​های هرمنوتیکی و واگرایی و اختلاف در بین سیاست گذاران خواهد بود. این واگرایی سلسله وار، تشتت آفرین و موجد بی ثباتی در چرخه سیاست گذاری و ناکارآیی در رفع آسیب ها و مشکلات همگانی است. در این مقال با استفاده از استراتژی تحلیل مضمون، موقعیت های تقابلی در حیطه دموکراتیزاسیون، بر پایه شش خاستگاه، استخراج شده و در خلال یازده گام با استفاده از سیاق ISM، موقعیت سازهای کلیدی هرمنوتیکی حاوی: «امام امت یا دولت ملت»، «عاملیت خادمیت»، «دموکراتیزاسیون فرهنگ یا فرهنگ بالا به پایین» و «تنوع فرهنگی یا تک فرهنگی» عیان و تشریح گردیده است. در انتها اصلی ترین خرامش های هرمنوتیکی حیطه دموکراتیزاسیون بر پایه روابط موقعیت سازهای کلیدی هرمنوتیکی، کندوکاو شده است.
    کلیدواژگان: دموکراتیزاسیون فرهنگ، موقعیت سازهای هرمنوتیکی، سیاستگذاری فرهنگی
  • الگوی اسلامی نظارت بر تبلیغات رسانه ای
    محمدرضا راضی، افسانه مظفری*، علی اکبر فرهنگی صفحات 87-120

    با حضور رسانه های نوین که غالبا در شبکه اینترنت به نقش آفرینی می پردازند، نحوه مصرف رسانه ای نیز تغییر یافته است. به وضوح بخش بزرگی از مصرف رسانه ای به سمت این رسانه ها منتقل شده است و جوانان دراین بین استفاده بیشتری از این رسانه ها می کنند. قاعده کلی این است که یک برنامه نمایشی تدوین یافته و گزینش شده توسط یک رسانه دینی، به طور اقتضایی حاوی پیامهای مفید و سازنده برای متوسط مخاطبان باشد و اگر مفید نیست، دست کم مضر هم نباشد. نویسنده در این مقاله، الگویی مبتنی بر آموزه های دینی، به منظور نظارت بر تبلیغات رسانه ها طراحی می کند. مولفه های مورد بررسی، شامل دستاورد معنوی تبلیغات، نظام هنجاری، سبد مصرف رسانه ای، هنجارهای ارزشی و نظارت بر رسانه است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه مخاطبان تبلیغات رسانه ای در شهر تهران است. در نهایت این نتیجه حاصل شده است که رسانه ها همواره سهم بزرگی در تبلیغات داشته اند و نه فقط بازار مطلوب آگهی دهندگان را شکل می دهند، بلکه خود نیز درآمد عمده ای از آن به دست می آورند. ازاین رو شناسایی مولفه های نظارت شرعی بر تبلیغات و به تبع آن ارایه الگویی مناسب برای نظارت بر روند ارایه آگهی تبلیغاتی در یک رسانه دینی، ضروری است. در بین مولفه های بررسی شده، هنجارهای ارزشی با ضریب 4/97 درصد بالاترین رتبه را داشته اند.

    کلیدواژگان: مدیریت رسانه، رسانه دینی، تبلیغات رسانه ای، الگوی اسلامی، نظارت
  • بررسی رابطه هوش فرهنگی با رضایت اجتماعی
    محسن علایی بوسجین*، رباب اخوان صفحات 121-136
    با توجه به اهمیت دو متغیر هوش فرهنگی و رضایت اجتماعی ، این مطالعه با هدف بررسی رابطه هوش فرهنگی با رضایت اجتماعی در بین دبیران مقطع متوسطه شهر اردبیل انجام شد . این پژوهش کاربردی است و  جامعه آماری آن، شامل کلیه دبیران دبیرستان های شهر اردبیل است که در سال 95-96 به تدریس اشتغال داشتند. حجم نمونه 130 نفر با نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند . ابزار جمع آوری داده ها دو پرسش نامه  هوش فرهنگی و رضایت اجتماعی بود . اعتبار پرسش نامه ها مورد تایید اساتید، و از پایایی مقبول در سطح رضایت بخش برخوردار بود . برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه تحقیق، علاوه بر شاخص های آماری توصیفی ، از آزمون هم بستگی استفاده شد . میانگین نمره هوش فرهنگی در حد 49/3 بود و از مولفه های آن ، هوش انگیزشی بیشترین میانگین، و هوش دانش کمترین میانگین را داشت . میانگین نمره رضایت اجتماعی 05/4 و در حد بالایی بود و از مولفه های آن، روابط آموزشی و خانوادگی میانگین بالاتری نسبت به روابط اجتماعی داشت . بین هوش فرهنگی و رضایت اجتماعی، هم بستگی مثبت و معناداری مشاهده شد . با توجه به نتایج حاصل از وجود رابطه بین هوش فرهنگی و رضایت اجتماعی دبیران ، توجه به اهمیت هوش فرهنگی با رضایت اجتماعی دبیران ضروری به نظر می رسد .
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، رضایت اجتماعی، دبیران مقطع متوسطه
  • تحلیلی آماری از سبک زندگی اسلامی از منظر فرهیختگان حوزه علمیه خواهران
    نفیسه فاضلیان*، احمدرضا توحیدی صفحات 137-152
    برای شناخت نظر فرهیختگان حوزه های علمیه خواهران و درباره فاصله سبک زندگی فعلی با سبک زندگی مطلوب اسلامی در خانواده های ایرانی، با استفاده از روش پژوهش پیمایشی، ابتدا پرسش نامه ای با 120 سوال در ساحت های اجتماعی، عبادی ، باورها، اخلاقی، مالی، خانوادگی، سلامت، تفکر و علم، امنیتی و زمان شناسی، طراحی گردید. پس از دریافت پاسخ ها، روش تجزیه و تحلیل داده ها به دو صورت تحلیل توصیفی و تحلیل استنباطی و در قالب آماره  «T» صورت گرفت. با توجه به یافته ها و تحلیل پاسخ های پرسش نامه، بررسی وضع فعلی سبک زندگی اسلامی در خانواده، به این ترتیب در ساحت های مختلف که به وضع مطلوب نزدیک تر بوده، شناسایی و دسته بندی شده است. در مجموع، نمره سبک زندگی اسلامی فعلی فاصله بسیاری با سبک زندگی مطلوب دارد؛ به طوری که در حوزه سلامت که نزدیک ترین ساحت به وضع مطلوب است، میانگین نمره آن 17/51% و در حوزه باورها میانگین نمره 95/30% می باشد. درعین حال دستاوردهای این تحقیق برای مدیران و سیاست گذاران می تواند مفید وکارآ باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، خانواده، وضعیت زندگی، وضعیت مطلوب، فرهیختگان حوزه خواهران
|
  • Analysis of Relationship of the First Six Centuries Critical Jurisprudents Behaviors with Social Conditions
    Mohammad Dinmohammadi *, Hamid Parsania Pages 5-32
    Science of Jurisprudence is one of the very basic and effective ones within the religious community atmosphere, which like any science has covered different periods. Attention paid to these periods and causes of their formation and change can help planners to predict, improve and strengthen and the way of expanding it at present. The effect of social changes and politico-cultural environment in production and change and transfer of one theory is of the basic components of some theories like “Fundamental methodology”. This article seeks after exploring social factors related to changes of Jurisprudence in one certain time interval through induction of jurisprudential-historical texts and usage of method of analyzing the contents. Finally, a meaningful frequency is observed among some components like “balance of power”, “political stability or instability”, “multi-voiced or mono-voiced community in respect of science” and “the political structure considering a scientifically certain approach” with some scientific approaches including “rationalism” or “literalism” and some behaviors of standard jurisprudents including “migration” and “discourse interaction with rival schools”.
    Keywords: Critical Jurisprudents, Social Conditions, behavior, fundamental methodology, The First Six Centuries
  • The Components of Lifestyle with an Emphasis on Islamic Vision
    Hassan Yusefzadeh * Pages 33-56
    Lifestyle, as it means nowadays, both ontologically and epistemologically, is a new phenomenon that has been studied by social science. It has been less than one hundred years since this concept entered the social studies environment. In the traditional community, there existed nothing called lifestyle as it is meant to-day mainly because lifestyle is a by-product of choices and preferences. Preference always finds meaning where man is faced with various choices. Modern society is a society plentiful with gifts and facilities and places various choices facing people. Lifestyle is a product of the same choices that individual reckons in his lifetime. Therefore, there happen changes in the communities that bring about questions about the efficiency of concepts for elucidating the social structures; changes like change from manufacturing structure to consumption one. In this way, a question posed is that “what is lifestyle in respect of concept study and what relation does it have to the religion of Islam?” By using method of conceptual analysis and interpretive method, what came out was that lifestyle has three levels of cognitive, gravitational and behavioral and it is within interaction of the same layers that the Islamic lifestyle is being distinguished from the non-Islamic one. The discrepancy of Islamic and non-Islamic lifestyle lies within basis of tendencies and preferences.
    Keywords: lifestyle, Mode of Life, Leisure Time, Choice, Islamic lifestyle
  • Democratization of Culture and Hermeneutic Challenges in Cultural Policy-making of the Islamic Republic of Iran
    Hossein Parkan * Pages 57-86
    The spirit ruling over upper hand documents of system is directed towards Islamic      government and community and typically an up-down culture. Athough, in various cases, the right of public partnership is taked about, arrangement of materials and inclusions is in such a way that democratization in cultural affairs cannot be  interpreted. This momentum has brought different stances in the field of democratization makers. Each aspect of such situations by itself makes hermeneutic situation and if it is a key one, it causes a series of hermeneutic situations, divergence and disagreement among the policy-makers. Such series of divergence is diversified and triggers instability in the policy-making cycle and inefficiency in elimination public troubles and harms. In this paper, by using the strategy of analyzing subject-matter, contrastive situations in the field of democratization have been extracted based on six origins and by using ISM style in the eleven steps, key hermeneutic situation-makers containing: “Imam-ummah or state-nation”, “service and agency theory”, democratization of culture or up-down culture” as well as “diversified culture or single culture” have been clearly explained. In the end, the most fundamental hermeneutic sways of democratization have been explored based on relationships of key hermeneutic situation-makers.
    Keywords: Democratization of Culture, Hermeneutic Situation-makers, cultural policy-making
  • The Islamic Paradigm of Monitoring Media Advertisement
    MohammadReza Razi, Afsaneh Mozaffari *, Aliakbar Farhangi Pages 87-120

    When modern media appear to play a role mostly in the internet, how it is used has changed too. Clearly, a tremendous part of media application has shifted towards such media and the youth, among others, have used these media more. The general rule is that a program prepared and selected by a religious media should exigently contain constructive and useful messages for average addressees and if they are not useful, they shall not be harmful either. Hence, it is necessary to identify the components of religious control over advertisement and subsequently, present a favorable model for controlling the trend of offering ads in a religious medium. Included within the components examined, valued norms with a coefficient of 97.4 percent have had the highest ranking.

    Keywords: Media Administration, Religious Media, Media Advertisement, Religious Model, control
  • A Study of Relationship between Cultural Intelligence and Social Satisfaction
    Mohsen Alaei Bousjin *, Robab Akhawan Pages 121-136
    Owing to importance of two variables of cultural intelligence and social satisfaction, this study is made with an aim of examining the relationship between cultural intelligence and social satisfaction among the intermediate-level teachers in the city of Ardebil. This research is applied and the statistical population contains all teachers of Ardebil city high schools, teaching in the years of 1395-96(2016-2017). 130 samples were randomly selected. Tools of collecting data were two questionnaires of cultural intelligence and social satisfaction. Validity of questionnaires has been confirmed by professors and acceptable reliability was satisfactory.  In order to analyze data and test of research hypothesis, in addition to descriptive statistics indices, correlational test was applied. The mean score of cultural intelligence stood at about 49/3, among components of which motivational intelligence had mean score at most and knowledge intelligence had the least mean score. The mean score of social satisfaction stood at high 05/4, among components of which familial and educational relationships had higher mean than social relationships. A meaningful and positive correlation was observed between cultural intelligence and social satisfaction. According to the results obtained from the existing relationship between cultural intelligence and social satisfaction of teachers, it seems necessary to pay attention to importance of cultural intelligence with social satisfaction of teachers.
    Keywords: Cultural Intelligence, Social Satisfaction, Intermediate-level Teachers
  • Statistical Analysis of Islamic Lifestyle in the Eyes of the Cultivated Members of Sisters Seminary
    Nafiseh Fazelian *, Ahmad Reza Tawhidi Pages 137-152
    In order to recognize the opinion of the cultivated members of sisters seminary and to know the gap between current lifestyle and the desirably Islamic lifestyle in Iranian families, a questionnaire containing 120 questions in the coming fields like: sociality, worship, beliefs, ethics, finance, family, health, thinking and science, security and time study has been firstly designed through a survey research. After receiving responses, method of data analysis in two forms of descriptive and inferential and within “T” statistics was applied. Studying the status quo of Islamic lifestyle in family in different fields which are kept closer to desirable condition has been recognized and classified thanks to findings and analysis of responses of questionnaire. As a whole, current Islamic lifestyle score is far from being a desirable lifestyle in such a way that mean score stands at 51.17 in the field of health which is closest to desirable condition; mean score of 30.95 remains to be in the field of beliefs. At the same time, the achievements of this research can be efficient and beneficial for managers and policy-makers.
    Keywords: Islamic lifestyle, family, Life Condition, Desired condition, Cultivated Members of Sisters Seminary