فهرست مطالب

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 33 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا معتمدنژاد* صفحه 11

    اقدامات دولت ها به منظور غلبه بر پاندمی کووید 19 باید در چارچوب ضوابط حقوق بشر، دموکراسی و دولت قانونمند انجام بگیرد. و اما درگیر و دار بحران، آن هم بحران مربوط به سلامت عمومی، برخورداری از آزادی بیان (شامل آزادی انتشار و پخش، آزادی دریافت و یا همان دسترسی به اطلاعات و آزادی جست و جو)که از ستون های دموکراسی به شمار رفته از ضروریات بوده و حتی جنبه حیاتی دارد، نه تنها نباید محدود شده بلکه باید مورد حمایت هر چه بیشتر قرار بگیرد. در این تحقیق مجموعه فعالیت ها و اقدامات سازمان های منطقه ای بین المللی و دیگر نهادهای حقوق بشری در راستای حمایت قوی از آزادی بیان در چنین وضعیت بحرانی مورد بررسی قرار گرفته است. نهادهای یاد شده یک صدا بر لزوم ایجاد فضای رسانه ای – دیجیتال آزاد مستقل و کثرت گرا به گونه ای که آزادی روزنامه نگار، آزادی مطبوعات ، آزادی اینترنت محقق شده، شهروندان قادر باشند به منابع اطلاعاتی متنوع دسترسی داشته باشند تاکید کرده اند. در دموکراسی گردش آزاد و شفاف اطلاعات و اخبار، اعتماد عمومی را جلب کرده ترس و وحشت شهروندان کم تر شده، خود جوش و با رغبت توصیه های دولتمردان در امر سلامت را عملی کرده و به این ترتیب سلامت عمومی ارتقا پیدا می کند. در نهایت  به در هم تنیدگی آزادی رسانه، اعتماد عمومی و سلامت عمومی پرداخته شده است .

    کلیدواژگان: پاندومی کووید 19، آزادی بیان، آزادی روزنامه نگار، آزادی اینترنت، تکنولوژی های نوین، سلامت عمومی، اخبار نادرست، یونسکو، اتحادیه ارتباطات دور، شورای اروپا، گزارشگر ویژه آزادی بیان، سازمان ملل
  • علی دارابی، علی اکبر رزمجو، میثم خزایی کوهپر صفحه 37

    در تحقیق حاضر تلاش شده‌ با بررسی شبکه خبر و شبکه بی‌بی‌سی فارسی در واپسین دور از مذاکرات وین، عملکرد و عوامل تاثیرگذار بر آن شناسایی شود. عملکرد این دو شبکه ابتدا با بررسی ادبیات موضوع و نیز در خلال مصاحبه‌ها توسط محقق، احصاء و در قالب دو مدل ارایه شده‌است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، تیوری داده‌بنیاد است و جمع‌آوری داده‌ها نیز از طریق انجام 15 مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با مدیران شبکه خبر، اساتید و کارشناسان ارتباطات و رسانه صورت گرفته‌است. نمونه‌گیری به روش هدفمند انجام‌ شده‌ و نتایج حاصل از مصاحبه‌ها پس از مرحله کدگذاری، در قالب مدل مفهومی عملکرد شبکه خبر و مدل مفهومی عملکرد شبکه بی ‌بی ‌سی فارسی شکل گرفته‌است. با توجه به مقولات بدست‌آمده در تحقیق، پنج مقوله محوری برای هر شبکه تعیین شد که عبارتند از: سیاستگذاری و ساختاربندی، نحوه بازنمایی، پوشش خبری، بودجه و منابع انسانی، مخاطب.

    کلیدواژگان: رسانه ای، سیاست گذاری رسانه ای، شبکه خبر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، شبکه بی بی سی فارسی، مذاکرات هسته ای
  • مهدی هوشیار*، محسن گودرزی صفحه 69

    این پژوهش در پی مقایسه انواع گفتمان‌ و چارچوب های خبری ساخته شده در دو وب سایت فارسی زبان ایران اینترنشنال و دویچه وله در خصوص  پوشش خبری طرح تشکیل ایتلاف نظامی دریایی به رهبری آمریکا در خلیج فارس و دریای عمان در فاصله زمانی تابستان 1398 است.  به همین منظور برای ادبیات نظری تحقیق از نظریه‌های چارچوب‌سازی و گفتمان و ایدیولوژی استفاده شده است. تحلیل گفتمان با استفاده از رویکرد تلفیقی گفتمان‌کاوی ون دایک و فرکلاف، روش بکارگرفته شده در پژوهش پیش رو است. جامعه آماری این پژوهش، تمام اخبار مربوط به طرح تشکیل ایتلاف نظامی دریایی به رهبری آمریکا در خلیج فارس و دریای عمان در دو وب سایت فارسی زبان ایران اینترنشنال و دویچه وله فارسی است که پس از بررسی جامعه آماری به روش نمونه‌گیری هدفمند از تعداد کل 60 خبر، تعداد 8 خبر و گزارش خبری انتخاب و مورد گفتمان‌کاوی قرار گرفت. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد متن‌های هر دو وب سایت از لحاظ سبک واژگانی، افراد و نهادهای مطرح شده در متن، قطب‌بندی‌ها، استنادها، پیش فرض ها، معانی ضمنی، مولفه های اجماع و توافق و گزاره های اساسی در ابتدا، میانه و انتهای طرح این ایتلافبا هم اختلاف‌های بسیار و شباهت‌هایی اندکدارند. بر اساس یافته‌های تحقیق، گفتمان اصلی وبوب سایت ایران اینترنشنال در خصوص پوشش خبری تشکیل ایتلاف «گفتمان ایرانهراسی » در «چارچوب آمریکای منجی– ایرا نماجراجو »بوده است. وب وب سایت دویچه وله فارسی هم کوشیده است انعکاس‌ها و پوشش خبری خود از طرح تشکیل ایتلاف را در قالب«گفتمان تنش زدایی» در «چارچوب آلمان مستقل،اروپای متحد» شکل دهد.

    کلیدواژگان: طرح تشکیل ائتلاف نظامی، وب وب سایت ایران اینترنشنال، وب وب سایت دویچه وله فارسی، تحلیل گفتمان، چارچوب سازی
  • علی اصغر کیا، ناهید سعادت سیرت* صفحه 101


    Activism of Iranian virtual social media users in the decline and construction of media ethical values;
    (Study of six events on Instagram)

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی مجازی، اینستاگرام، کاربران، ارزش های اخلاقی، زوال و برساخت
  • سیدرضا نقیب السادات *، رسول شریفی صفحه 139

    این پژوهش با هدف شناخت الگوهای سبک زندگی بازنمایی شده در سریال های ترکی شبکه ماهواره ای MBC4 انجام شد. برای دستیابی به این هدف، دو سریال ترکی « نور» و « میرنا و خلیل» به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب و با روش تحلیل محتوا، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهد که سریال های مورد بررسی، سبک زندگی مرتبط با طبقات بالای جامعه را بازنمایی می کنند. نمادهای منزلتی گران قیمت و مدرن، شغل های با درآمد بالا، ماشین و خانه های لوکس و... از جمله شاخص های طبقات بالا است که در سریال های مورد بررسی به شکل فراوان بازنمایی شده اند. همچنین نفی روابط نامشروع و خارج از چارچوب خانواده، عدم تجمل گرایی و رعایت پوشش مناسب در هیچ یک از صحنه های مورد بررسی بازنمایی نشده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سریال های ترکی، شبکه MBC4، نمونه گیری غیراحتمالی
  • صمد میر *، نازنین ملکیان، سروناز تربتی، امید میر صفحه 167

    مهم ترین نکاتی که در تعریف توسعه فرهنگی باید مد نظر داشت عبارت است از:  اولا باید توسعه فرهنگی را یک مقوله ارزشی به شمار بیاوریم، ثانیا باید آن را جریانی چند بعدی و پیچیده بدانیم و ثالثا در بررسی موضوع توسعه فرهنگی و پرداختن موانع آن در ایران، به سه پارادایم ایرانی, اسلامی و غربی،  باید به گونه ای عمل نمود که علاوه بر حفظ ذخایر فرهنگ غنی ایران و اسلام، از غافله مدرنیته عقب نمایم. اساسا فرهنگ یکی از مهم ترین عوامل تحقق توسعه است، و از این رو، توسعه فرهنگی، هم یکی از پیش شرط های بنیادی تحقق توسعه و هم یکی از آرمان های بنیادی توسعه در هر جامعه است؛ از همین رو بیشتر صاحب نظران توسعه، از جمله کارگزاران و مسیولان سازمان ملل متحد، تاکید خاصی بر توسعه فرهنگ به عنوان یکی از مهمترین عوامل تحقق توسعه دارند. در این مقاله ضمن تعریف و ویژگی های فرهنگ به تعاریف توسعه و مفهوم توسعه فرهنگی پرداخته شده و جهت تبیین چارچوب نظری  باتوجه به اینکه ساختارهای فرهنگی الویت بر دیگر ساختارهای توسعه دارد نظریات مربوطه لحاظ گردیده است و نیز تقابل سنت و توسعه فرهنگ و همچنین علل توسعه نیافتگی فرهنگی در کشور مورد بررسی قرار گرفته است و در ادامه به تنش میان توسعه به عنوان عنصر تغییر در جامعه، و فرهنگ به عنوان عنصر مقاومت در جامعه، پرداخته شده و نگارنده به چگونگی تغییر فرهنگ در جامعه نگاهی تخصصی داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، توسعه، فرهنگ، جامعه، رسانه
  • معصومه اولادیان، عباس نوروزی * صفحه 193

    امروزه در قرن 21 با توجه به حجم عظیم اطلاعات، افراد به سوی مدیریت اطلاعات هدایت می شوند، با ورود فناوری ارتباطات به سازمان، عملکردهای مدیریت آموزشی دستخوش تغییر می شود. این تغییر در صورتی موثر است که در ابتدا توانمندی ها و فعالیت های حوزه  فناوری اطلاعات و ارتباطات را شناخته و سپس زمینه بروز این فعالیت ها را فراهم نماید. متعاقب آن مدیریت آموزشی با شرایط جدید آشنایی لازم را پیدا نموده تا با بهره گیری از ظرفیت هایی که فناوری اطلاعات و ارتباطات  می تواند ایجاد کند، سبب ارتقاء عملکرد مدیران آموزشی شود. در این مقاله سعی شده است ابتدا تاریخچه مختصری از هر دو موضوع فناوری اطلاعات و ارتباطات و مدیریت آموزشی ارایه داده و سپس تاثیر و پیامدهای فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ارتقای مدیریت آموزشی را توضیح دهد. در ادامه نیز شرایط و فرصت هایی که کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت آموزشی فراهم می نماید، مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی است. مواد پژوهش شامل:(کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها)مرتبط با موضوع می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، اطلاعات و ارتباطات، مدیریت، آموزش
  • مصطفی اکبریان صفحه 211

    از حدود بیست سال پیش، شاهد طرح مفهومی با عنوان مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها میباشیم که یکی از مهم ترین مقوله ها در مدیریت بنگاه ها و شرکت ها می باشد و در این پژوهش برآنیم به تبیین جامعه شناختی رابطه مسئولیت اجتماعی بنگاه های اقتصادی – انتفاعی و میزان کارآمدی و اثربخشی سازمانی آنان بپردازیم. روش تحقیق در مقاله حاضر روش پیمایشی است و جامعه آماری آن کلیه کارکنان شاغل در بانک پارسیان و واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در شهر تهران می باشند که با توجه به فرمول کوکران 215 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش متغیر مسئولیت اجتماعی از مقیاسی محقق ساخته براساس مدل نظری کارول (1991)، سالوسکی وزولچ (2014) و لانتوس (2001) در فرم مقیاس لیکرت متشکل از 16 گویه (آیتم) و با در نظر گرفتن 7 بعد مسئولیت اجتماعی در مدل های مذکور استفاده شده است. همچنین برای سنجش کارآیی و اثربخشی  سازمانی بر اساس تعاریف مفهومی روبرتز  (1992) و سیمپسون  (2002) و مبتنی بر معرف های کارآیی سازمانی از طریق مقیاسی متشکل از 10 گویه در فرم مقیاس لیکرت سنجیده شده است.یافته ها نشان داد بین تقید بنگاه به رعایت مسئولیت های اجتماعی (در ابعاد نیازهای اقتصادی ، رعایت قوانین و مقررات ، رعایت اخلاق کسب و کار ومسئولیت های بشر دوستانه) و میزان کارآمدی سازمانی آن رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، بنگاه های اقتصادی - انتفاعی، کارآمدی، اثربخشی سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی، بانک پارسیان
|
  • Motamed-Nejad Roya* Page 11

    La crise du coronavirus a été l’occasion pour les institutions regionales et internationales et d’autres institutions specialisees en matiere des droits de l’homme de rappeler l’importance qu’il y’a  de respecter et de proteger en periode de pandemie, les libertes fondamentales telles que la liberte d’expression, la liberte des medias, la liberte d’internet, le libre exercice des journaliste, etc…L’urgence sanitaire ne devrait  aboslument  pas servir de pretexte pour museler la presse, en ligne mais aussi hors ligne. Le droit a l’information fait partie integrante de la liberte d’expression, et c’est surtout en periode de crise sanitaire que les citoyens ont le plus besoin d’avoir acces a des informations credibles, afin de pouvoir prendre les decisions judicieuses concernant leur propre sante et la sante de leur proche. Une societe informee est sans aucun doute mieux armee face a des situtations exceptionnelles de pandemie. Or de nombreux Etats ont pratique la censure durant cette periode, ce qui a amene des institutions telles que l’Unesco, Le Conseil de l’Europe, le rapporteur special des Nations Unies en matiere de la liberte d’opinion et la liberte d’expression, entre autres, a condamner de telles actes et d’affirmer qu’il convenait tout en essayant d’attenuer la crise sanitaire mondiale, de preserver la liberte d’expression et d’information. Des medias libres, independants, et pluralistes mais egalement  un environnement numerique ou l’acces a internet reste libre et sans obstacle, demeurent indubitablement les  indicateurs permettant de garantir non seulement la sante des etats democratiques, mais aussi  la sante tout court des citoyens.

    Keywords: Pandemie, Coronavirus, liberte d’expression, journalistes, Unesco, Conseil de l’Europe, rapporteur special de l’ONU, droit a l’information, acces a internet, haut debit
  • Ali Darabi*, Aliakbar Razmjoo, Meysam Khazaei Kouhpar Page 37

    In this study, we attempt to investigate Islamic Republic of Iran Broadcasting News Network and British Broadcasting Corporation Persian Network in terms of the last round of nuclear talks between Iran and six major powers, and indetify their performance and effective factors. In a first place, by investigation of subject literature and interviews, we receive the performance of these networks and presented that in the form of two models. The methodology used in the study is the Grounded Theory and the data was accumulated through developing fifteen partially organized interviews with managers of Islamic Republic of Iran Broadcasting News Network and professors and experts in communication and media. The sampling was done by the purposive method and after the coding step, the result of interview was formed in the conceptual model of the performance of British Broadcasting Corporation Persian and conceptual of Islamic Republic of Iran Broadcasting News Network.Considering the categories going through the study, five basic categories was determined for each network as follows: Policy and Constraction, Condition of Representation, Budget and Human Resources, Press Coverage, and Audience.

    Keywords: The Performance of media, Media policy, Islamic Republic of Iran Broadcasting News Network, British Broudcasting Corporation Persian, Nuclear talks
  • Mehdi Hooshyar*, Mohsen Godarzi Page 69

    The purpose of this study is to identify a variety of discourse and frameworks constructed in two iraninternational and Deutsche Welle sites. The main subject of this study is the American maritime coalition project in the Persian Gulf and the Arabian Sea. The number of selected samples in this study is 8 news and news reports. Findings indicate that the two websites in terms of lexical items, persons and institutions mentioned in the text, polarization, citations, presuppositions, connotations and the consensus and agreement and underlying predicates in the outset, middle and end of the four countries events,  those have a great differences and low similarities.  According to the research results, Irainternational's main discourse has been a "iran fobia" in the " America's Savior Framework". The Persian Deutsche Welle has also spoken in the form of “Anti-tension dialogue" within independent Germany framework.

    Keywords: Marine Coalition, iran international, Deutsche Welle, Discourse analysis, fraiming
  • Ali Asghar Kiya, Nahid saadat sirat * Page 101

    In this article, six events on Instagram social media that are declining and building moral values ​​and discussed by Iranian users have been studied. These six events started on Instagram between 1397 and 1398, and the scope of discussion related to them expanded in other media and cyberspace websites. The purpose of this study is how to deconstruct and construct moral values ​​in the Instagram network with the approach of communication action (public domain) Jürgen Habermas. A qualitative study with an exploratory approach and based on comments and opinions of users around these six events has been the basis of analysis. From the thousands of comments made by cyberspace users about each event under review, a total of 296 comments were selected for analysis. These comments are presented in the form of a qualitative model derived from the heart of the data entitled "Iranian users' activism model" in the construction and decline of the moral values ​​of virtual social media (Instagram).

    Keywords: Virtual Social Media, Instagram, Users, Moral Values, Decay, Construction
  • Syde Reza Naghibulsadat*, Rasol Sharifi Page 139

    This research aimed to recognize demonstrated life style models in MBC4 channel series; reaching to this aim, Turkey series ‘Noor’ and ‘MiRNA and Khalil’ has selected by intentionally improbable sampling and investigated by content analysis.  The findings show that the studied series represent the life style related to social upper classes; modern and high-priced status symbols, high income jobs and luxury houses and cars which are indicators of upper classes that are represented in these studied series. In addition, they did not demonstrate the refusal of forbidden and outside of family frame relations, non-luxurious and observe of appropriate clothing in any investigated scene.

    Keywords: life style, MBC4 channel Turkey series, improbable sampling
  • Samad Mir *, Nazanin Malekian, Sarvenaz Torbati, Omid Mir Page 167

    The most important points to consider in the definition of cultural development are: first, we must consider cultural development as a valuable category, second, we must consider it as a multidimensional and complex process, and third, in examining the issue of cultural development and addressing its barriers. Iran, to the three paradigms of Iran, Islam and the West, must act in such a way that, in addition to preserving the reserves of the rich culture of Iran and Islam, I ignore the neglect of modernity. Basically, culture is one of the most important factors in the realization of development, and therefore, cultural development is one of the basic preconditions for the realization of development and one of the fundamental ideals of development in any society; Therefore, most development experts, including UN agents and officials, place special emphasis on the development of culture as one of the most important factors in the realization of development. In this article, while defining and the characteristics of culture, the definitions of development and the concept of cultural development are discussed. Cultural underdevelopment in the country has been studied and then the tension between development as an element of change in society, and culture as an element of resistance in society, and the author has a specialized view on how to change culture in society.

    Keywords: : Cultural Development, Development, Culture, Society, Media
  • Masoumeh Oladian, Abbas Norouzi * Page 193

    Today, in the 21st century due to the enormous amount of information, people are directed to the management of information, communications technology into the organization, training management functions can be changed. The change in the effective manner in the field of information technology and communications capabilities and activities to identify and then provide the context of these activities. The subsequent educational management familiar with the new conditions necessary to find the exploitation of the capabilities that information and communications technology can create, promoting educational managers. In this paper has been trying to start a brief history of both of communications and information technology and management and education, and then the impact of the consequences of the information and communications technology to promote education management to explain. It further conditions and opportunities that the application of information and communication technology management provides training, reviewed. Research Methodology present descriptive analysis - research materials include: (books, papers, the end of the letters) associated with the issue.

    Keywords: Technology, Information, communication, Management, Training
  • Mostafa Akbaryan Page 211

    About twenty years ago, we witnessed a conceptual design of corporate social responsibility that is one of the most important categories in the management of firms and companies. In this paper, we are going to explore the sociological explanation of the relationship between corporate social responsibility and corporate profits. And their organizational efficiency and effectiveness. The research method in this paper is a survey method. The statistical population is all employees of Parsian Bank and units of Islamic Azad University in Tehran. According to Cochran formula, 215 were selected as statistical sample. In this research, to measure the social responsibility variable, a researcher-made scale was used based on theoretical model of Carole (1991), Voloski Weslawcz (2014) and Lantos (2001) in the form of Likert scale consisting of 16 items (item) and taking into account 7 dimensions of social responsibility The models are used. It is also used to measure organizational effectiveness and effectiveness based on the conceptual definitions of Roberts (1992) and Simpson (2002) and based on organizational performance indicators through a scale of 10 items in the Likert scale. Findings showed that between firm commitment to Respect for social responsibility (in terms of economic needs, observance of laws and regulations, observance of business ethics and humanitarian obligations) and the level of organizational efficiency of that relationship.

    Keywords: Social Responsibility, Businesses, Benefits, Efficiency, Organizational Effectiveness, Islamic Azad University, Parsian Bank